Siirry sisältöön

Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi – Blogi #226

25/10/2020
Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti - Airbnb ansaitse asunnollasi

Pääsin haastattelemaan Joonatan Volttia Ostan Asuntoja Podcastin jaksossa 94 ”Joonatan Airbnb ja kalustetut asunnot Voltti”. Joonatan kertoi silloin, että hänellä on Airbnb -kirja työn alla. Joonatan ei ole mikään turha huru-ukko, joka kertoo kirjoittavansa kirjaa, muttei saa mitään tuutista ulos. Kirja on nimittäin valmis. Ja hyvä kirja onkin.

Tämä analyysi kirjasta voi levitä vähän laajemmalle kuin normaali Ostan Asuntoja Blogin -lukijakunta on. Siksi hieman taustaa minusta, miltä pohjalta kirjaa luin ja siitä kirjoitan.

Nimeni on Harri Huru. Olen itse joskus 2000-luvun puolivälissä vuokrannut omaa kotiani pitkäaikaisena kalustettuna työsuhdeasuntona. Sen jälkeen en ole itse kokeillut Airbnb -majoitusta enkä kalustettujen asuntojen pitkäaikaisvuokrausta osana omaa asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintaani. Olen intohimoinen asuntosijoittaja ja vuokranantaja, jonka matkalle on päässyt mukaan 2013 alkaen Ostan Asuntoja Blogia lukemalla. Sen jälkeen mukaan ovat tulleet Ostan Asuntoja YouTube -kanava ja Ostan Asuntoja Podcast. 

Kun valmistauduin haastattelemaan Joonatania Ostan Asuntoja Podcastiin, lähestymiskulmani oli, että Airbnb-vuokraaminen on yksi asuntosijoittajan niche-strategioista. Airbnb on siis yksi tapa erikoistua, jossa kovasti töitä taitavasti tehden ja paikalla ollen voi vaikuttaa asuntosijoituksen tuottoonsa merkittävästi, varsinkin mikäli ei hinnoittele omaa työtään mukaan yhtälöön.

Opin haastatteluun valmistautuessa ja sen aikana paljon. Lähdin silti samalla ”asuntosijoittajan erikoistumisstrategia” -asenteella lukemaan kirjaa läpi. Mietiskelin, kuinka paljon lisää voi enää kirjaan asiaa laittaa, jotta saisin siitä vielä uusia ahaa-elämyksiä.

Asuntosijoittajan erikoistumisstrategiaopas, joka täyttää odotukset 100 %:sti

Luettuani kirjan en voi kuvitella tilannetta, että joku lähtisi kokeilemaan Airbnb-toimintaa ja perustelisi peilikuvalleen uskottavasti, että tähän kirjaan ei kannata investoida, koska siitä saatava hyöty olisi todennäköisesti niin pieni, että verovähennyksen jälkeen itselle jäävä osuus kirjan hinnasta olisi tappiota, koska hyötyä tuskin tulee.

Kirja on ehdoton hankinta sellaiselle asuntosijoittajalle, joka suunnittelee siirtymistä tyhjien asuntojen vuokrauksesta Airbnb -strategiaan. Kirjan lukeminen voi ensinnäkin avata silmiä ja johtaa päätökseen olla etenemättä. Asuntosijoittajalle omien vahvuuksien tunnistaminen on yhtä tärkeää kuin heikkouksien tunnistaminen. Lukija voi huomata, ettei omaa vahvuuksia, tai aikaresursseja, joita Airbnb -vuokraus edellyttää. Tämän toteaminen etukäteen onnistuu edullisimmin kirja lukemalla.

Toinen suunnitteluvaiheessa oleva lukijasegmentti saa vahvistusta suunnitelmalleen ja uskaltaa kirjan luettuaan edetä suunnitteluvaiheesta toteutukseen, jonka yhteydessä kirja ei takuulla jää kirjahyllyä koristamaan. Jos/kun lähden omaa Airbnb-ajatustani toteuttamaan, tulen tekemään sen vaihe vaiheelta tämän käsikirjan mukaisesti ja sen hiirenkorville kuluttaen. 

Koska en itse ole Airbnb-toimintaa vielä aloittanut, en pysty suureen kokemukseen perustuen arvioimaan, kuinka paljon uutta ideaa ja oppia jo talviturkkinsa kastaneet Airbnb-majoittajat kirjasta löytävät. Arvioin siis mutu-pohjalta; paljon.

Jokainen kirjan avulla vältetty virhe tai sieltä napattu uusi ideanpoikanen käytäntöön vietynä generoi jatkuvaa toiminnan kehittämishyötyä, joka näkyy viivan alla. Kirja ei perustu pelkästään kirjoittajan omiin kokemuksiin ja ajatuksiin. Sen kirjoittamisen yhteydessä on myös haastateltu muita Airbnb-strategiaa soveltaneita ja soveltavia vuokranantajia.

Kirja myös avaa viimeisetkin rähmäsilmät sille, että Airbnb ei ole mahdollisimman passiivista tuloa hakevan asuntosijoittajan strategia.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com.

Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista: 10 kysymystä ja vastausta sijoitusasunnon vakuutuksesta


Kirja on paljon suurempi kuin asuntosijoittajan erikoistumisstrategiaopus

Vaikka asia on esipuheessakin sanottu, vasta noin kolmasosan kirjasta luettuani himmeä lamppu syttyi päässäni, että tämähän ei ole asuntosijoituskirja. Tämä on kirja kaikille suomalaisille, jotka mietiskelevät, miten voisivat jollain tavalla lisätä tulotasoaan, mutta eivät millään keksi mitään sivubisnestä tai yritysideaa.

Kirjan kannessa ei puhuta asuntosijoittamisesta tai sijoitusasunnoista sanaakaan. Kannesta löytyy

 • verbeinä tienata ja ansaita
 • objekteina asunto, mökki ja vierashuone
 • majoittaja, opiskelija, eläkeläinen…varmaan niihinkin sopii joku kielioppitermi mutta ainakin asuntosijoittaja puuttuu joukosta

Tähän asti olin lähestynyt koko asiaa puhtaasti asuntosijoittajan näkökulmasta ja keinona aloittaa asuntosijoittaminen ja vuokraustoiminta ennen kuin saa koottua ensimmäisen sijoitusasunnon omarahoitusosuutta kasaan. Olin ajatellut, että kassakriisiin joutuva asuntosijoittaja voi töitä tekemällä Airbnb:n avulla muuttaa kassavirran etumerkin. Tai että Airbnb:n avulla voi nopeuttaa varsinaisen, sen ”oikean” asuntosijoitustoiminnan kasvattamista. Kaikkeen tähän kirja tarjoaa ajatuksia ja apua mutta se on paljon muutakin.

Airbnb -majoittaja voi olla kaikkea muuta kuin asuntosijoittaja

Kirjasta löytyy oma kappaleensa, jossa pohditaan Airbnb:tä asuntosijoittajan kannalta. Kirjassa toistuu kuitenkin ”majoitus” -termi, joka poikkeaa terminä aika paljon siitä, mihin perinteinen ”osta ja pidä” -asuntosijoittaja on tottunut vuokratessaan vuosikausia tai -kymmeniä tyhjää asuntoa liedellä ja jääpakastinkaapilla iman mikroaaltouunia, Nespresso-keitintä ja pesukonetta.

Asuntosijoittajan kannalta 3h+k ei ole ollut ihanteellinen asuntosijoituskohde useammastakin syystä. Sen sijaan 3h+k tai 4h+k asunnoissa asuville Airbnb-majoittaminen voi olla erinomainen tapa ansaita omassa kodissaan ja omalla kodillaan lisäansioita ilman, että koskaan tulee edes ajatelleeksi itseään asuntosijoittajana. Kirjassa on ohjeet siihen, miten toimia ja mitä tulisi huomioida, jos koti on omistusasunto tai asuntosijoittajan omistama vuokrakoti. Koko ajatus siitä, että asuntosijoittajan pitää ajella Airbnb-kohteelleen luovuttamaan avaimia, hakemaan pyykkejä ja sänkyjä petaamaan, hälvenee, kun tajuaa, että omassa kodissa näiden asioiden tekeminen vaatii paljon vähemmän ylimääräistä liikkumista ja aikaa.

Monella suomalaisella on kesämökki, joka ei suinkaan ole täyskäytössä. Omalla kesämökillä ansaitseminen Airbnb:n kautta voi olla monelle yhä tuntematon ajatus. Kirjan lukemisen jälkeen ei enää ole. Jos kaveripiirissä on joku, jolla on kesämökki vajaakäytössä, kirja on hyvä lahjaidea tällaiselle kaverille. Mitä tiukempi taloudellinen tilanne kaverilla on sitä suurempi hyöty lahjasta voi olla. Samanlainen logiikka, toki erilaisena, pätee kakkosasunnon tai työasunnon kaupungissa omaavalle.

Vastaavia esimerkkejä ja ansaintaideoita erilaisissa elämäntilanteissa oleville erilaisille ihmisille erilaisiin vajaakäytöllä oleviin tiloihin löytyy kirjasta runsaasti ilman, että puhutaan velkavivuista ja kassavirtatuotoista sanaakaan. Tai, että niitä pitäisi jotenkin edes ymmärtää. 

Airbnb Ansaitse Asunnollasi on yrittäjyyskirja yrittelijäälle, joka ei keksi yritysideaa

Jos on yrittäjähenkinen muttei ole koskaan keksinyt yritysideaa sivubisnekseksi, kirjasta se löytyy sekä ideatasolla että rautalangasta väännettynä, miten se tehdään.

Miten oma ajatteluni on jo muuttunut konkreettisesti kirjan lukemisen myötä

Asun metsän ja joen välissä peltojen keskellä noin 50 kilometrin päässä Pori Jazzien ja Suomi Areenan pitopaikoista. Pihapiirissä on jos jonkinmoista talonpoikaiselämäntapaan aikoinaan kuulunutta rakennusta, joiden ylläpito ja luovuttaminen seuraavalle sukupolvelle on omissa päämäärissäni. Kivinavettaa lukuunottamatta kaikkien rakennusten materiaali on puu, josta seuraa jatkuva ylläpitotarve.

Kirjan innoittamana mielessäni on ensimmäistä kertaa ajatus, että ylläpitokustannuksia voisi kattaa tuloilla, joita voisi saada jazz- ja areenavieraille majoitusta tarjoamalla. Huoneita, neliöitä, sänkyjä, patjoja ja pitsikoristeltuja perintölakanoita sekä maksutonta pysäköintitilaa jo on. Muutamien tiedustelujen ja kesän Instagram -kuva-analyysin jälkeen kysyntää voisi olla myös metsässä maastopyöräilyä, joella melontaa, hiekkateillä lenkkeilyä tai muuten vaan maaseudun rauhaa hakevalle kesäpaikkaa omistamattomalle lomalaiselle.

Kirjan ansiosta en enää rajoita ajatteluani asuntosijoittajana enkä pohdiskele, mistä löydän kaiken tiedon, jos päätän viedä ajatustani käytännön kokeilutasolle. Joku vieras voi jopa eksyä juttelemaan maailman menosta oman kotisavuni pöydän ääreen.

Käytössäni oli 27.10.2020 julkaistavan kirjan pdf-versio. Epäkaupallinen varoitus: Tilaamalla kirjan tämän linkin kautta ja koodilla ”ostanasuntoja” Joonatan kaivaa omasta pussistaan kirjan postituskulut 8.11.2020 asti. 

Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Jos asumistuki lopetetaan, loppuuko asuntosijoittaminen? – YouTube #137

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Antti Valkeinen Osa 1

52 kommenttia
 1. Kiitos Harri kattavasta kirja-arviosta!

  Erittäin siistiä kuulla kirjan herättäneen uusia ajatuksia kaltaisessasi perinteisen asuntosijoittamisen konkarissa. 😎👌

Trackbacks & Pingbacks

 1. Miten tuoton ja riskin suhde toimii? Asuntosijoittajan makrovirheet osa 1 – YouTube #138 | Ostan Asuntoja
 2. Asuntosijoitusperhe Inc. Esa Kejonen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #123 | Ostan Asuntoja
 3. Asuntosijoittajan 4 peruskeinoa lamaan varautumiseksi – Blogi #227 | Ostan Asuntoja
 4. Kassavirtapositiivinen arvonnousuodotuksella vai arvonnousupositiivinen kassavirtaodotuksella? – YouTube #139 | Ostan Asuntoja
 5. Asuntosijoitusperhe Inc. Esa Kejonen Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #124 | Ostan Asuntoja
 6. Kun I poistuu asuntosijoittajan ROI:sta – pikkukaupunkiyksiön case – Blogi #228 | Ostan Asuntoja
 7. Miten toimia, ettei vuokralaisen häätöä tarvita? – YouTube #140 | Ostan Asuntoja
 8. Toimeentulosta riippumattomuuteen, sijoitusjoogi Johanna Lindroos Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #125 | Ostan Asuntoja
 9. 4 ajatusta pitkäjänteisestä seuraavalle sukupolvelle asuntosijoittamisesta – Blogi #229 | Ostan Asuntoja
 10. Milloin myyjä voi myydä asunnon alle markkinahinnan? – YouTube #141 | Ostan Asuntoja
 11. Toimeentulosta riippumattomuuteen, sijoitusjoogi Johanna Lindroos Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #126 | Ostan Asuntoja
 12. Asuntosijoittajan koronamentaliteetti toiseen aaltoon – Blogi #230 | Ostan Asuntoja
 13. Toimittava Taloushaukka Kati Valjus Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #127 | Ostan Asuntoja
 14. Osta ja pidä -asuntosijoittajan jälleenrahoitusongelmat – Blogi #231 | Ostan Asuntoja
 15. Mikä on sijoittamisen ja spekuloinnin ero? Asuntosijoittajan makrovirheet osa 2 – YouTube #143 | Ostan Asuntoja
 16. Toimittava Taloushaukka Kati Valjus Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #128 | Ostan Asuntoja
 17. Asuntosalkunrakentaja ja Asuntopehtoori yhteistyöhön – Blogi #232 | Ostan Asuntoja
 18. Mikä on vuokratuotto-%:n laskentakaavassa viivan yläpuolella oleva termi? – YouTube #144 | Ostan Asuntoja
 19. Kari Hänninen 2015 feat. Jenni From the Block – Ostan Asuntoja Podcast #129 | Ostan Asuntoja
 20. Asuntosijoittajan pelkotilat ja niiden helpottaminen – Blogi #233 | Ostan Asuntoja
 21. Mitä, jos uudiskohdesijoitusasunnon verosuunnittelumahdollisuus poistuu? – YouTube #145 | Ostan Asuntoja
 22. Tea ”jostain pitää aloittaa” Nguyen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #130 | Ostan Asuntoja
 23. Asuntomarkkinasykli ja sen vaiheen tunnistamisvaikeus asuntosijoittajan kannalta – Blogi #234 | Ostan Asuntoja
 24. Mitä, jos vanhan sijoitusasunnon verosuunnittelumahdollisuus poistuu? – YouTube #146 | Ostan Asuntoja
 25. Asuntosijoittajan pohdintoja 2021 suunnittelua varten – Blogi #235 | Ostan Asuntoja
 26. Mitä itsensä kehittämiskirjaa suosittelisit asuntosijoittajalle? – YouTube #147 | Ostan Asuntoja
 27. Kerrostalo sataviiskyt tonnia Antti Vainio Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #132 | Ostan Asuntoja
 28. Nettovuokratuotto asuntosijoittajan laskelmissa – Blogi #236 | Ostan Asuntoja
 29. Miten verot huomioidaan asuntosijoittajan kassavirtalaskennassa? – YouTube #148 | Ostan Asuntoja
 30. Kerrostalo sataviiskyt tonnia Antti Vainio Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #133 | Ostan Asuntoja
 31. Rahan aika-arvo ja nykyarvolaskenta asuntosijoittamisessa – Blogi #237 | Ostan Asuntoja
 32. Mikä on sijoitusasunnon arvo? – YouTube #149 | Ostan Asuntoja
 33. Ammattimainen PK-yrityssijoittaja asuntosijoitusharrastaja Roope Pietilä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #134 | Ostan Asuntoja
 34. Sisäisen korkokannan mystiikkaa – IRR – Blogi #238 | Ostan Asuntoja
 35. Hinnoitteluvirhe – miten ostaa sijoitusasunto alle markkinahinnan osa 9 – YouTube #150 | Ostan Asuntoja
 36. Ammattimainen PK-yrityssijoittaja asuntosijoitusharrastaja Roope Pietilä Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #135 | Ostan Asuntoja
 37. Alle markkinahinnan ostamisen perusajatus – Blogi #239 | Ostan Asuntoja
 38. Väsynyt vuokranantaja – miten ostaa sijoitusasunto alle markkinahinnan osa 10 – YouTube #151 | Ostan Asuntoja
 39. Marko kirjailija Kaarto feat. Jenni From the Block – Ostan Asuntoja Podcast #136 | Ostan Asuntoja
 40. Sijoitusasunnon ostaminen alle markkinahinnan verkostoitumisen avulla – Blogi #240 | Ostan Asuntoja
 41. Neuvotteluperiaatteet motivoituneelta myyjältä ostettaessa – miten ostaa alle markkinahinnan? – YouTube #152 | Ostan Asuntoja
 42. Prosessit kuntoon 40 asuntoa varten Henrik Raitasola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #137 | Ostan Asuntoja
 43. Hyvä pankki on asuntosijoittajan yhteistyökumppani – Blogi #241 | Ostan Asuntoja
 44. Miten asuntosijoittajan kannattavuuden elementtejä verotetaan? – YouTube #153 | Ostan Asuntoja
 45. Prosessit kuntoon 40 asuntoa varten Henrik Raitasola Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #138 | Ostan Asuntoja
 46. Asuntosijoittajan ”osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita” -strategian riskit – Blogi #242 | Ostan Asuntoja
 47. Mikset puhu asuntosijoittamisesta yrityksen kautta? – YouTube #154 | Ostan Asuntoja
 48. Jussi Takala yritykset perustettu Versus palkkatyö – Ostan Asuntoja Podcast #139 | Ostan Asuntoja
 49. Osta ja pidä -sijoitusasuntosäästämiseen 3 kriteeriä – Blogi #243 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: