Siirry sisältöön

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

23/08/2020

Nyt se Huru-ukko on seonnut lopullisesti. Ensin se haastatteli podcastiin jotain kultaheppua. Sitten se jakoi Ostan Asuntoja Instagram -tilillään pari kirjakuvaa, kuinka se oli aloittanut opiskelemaan bitcoinia. Jari Sarasvuon Tuomas Malisen YouTube -haastattelunkin se jakoi. Vannoutuneena teknologian käyttäjänä ja äänikirjakuuntelijana se poustasi kuvan tyhjästä kirjahyllystä (kiitos inspiraatiosta Matias Savolainen), jota se tuskin ääni- ja ekirjoilla meinaa täyttää.

Jos se jonain päivänä suosittelee sotkemaan asuntosijoittamista ja filosofiaa keskenään, pitäis varmaan harkita seuraamisen lopettamista kokonaan.

Keskity oleelliseen

55-vuotiaana sijoittajana olen edennyt pääsääntöisesti asuntosijoittamisen avulla tilanteeseen, jossa Warren Buffettin helpolta kuullostavan ”Never Lose Money” -ohjeen noudattamisen vaikeus kirkastuu tasaisesti. Rautalangasta väännettynä tämä voisi tarkoittaa jotain niinkin ahneelta ja itsekkäältä kuullostavaa kysymystä kuin miten varmistua, että nettovarallisuuteni ei missään tilanteessa hupene.

Kun tämän kysymyksen perään kysyy heti tarkentavan kysymyksen, missä yksikössä tätä nettovarallisuuden säilymistä tulisi mitata, valtaa joko epätoivo tai innostus opiskella lisää. Yksikköjä voivat olla vaikkapa euro, dollari, kultaunssin ostovoima euroissa tai dollareissa, bitcoinin ostovoima, Helsingin Lauttasaaren sijoitusasunnon ostovoima, muuttotappiopaikkakunnan kassavirran ostovoima…

narrow pathway near houses

Mitä enemmän yritän opiskella pystyäkseni noudattamaan tätä ohjetta sitä useammin huomaan, kuinka vähän ymmärrän asioita. Onneksi minulla tästä seuraa halu opiskella lisää.

Olen viime viikkojen aikana tuottanut sarkastista sisältöä ja kommentteja, joissa kohteena on ollut valtamedia tai valtamedian kautta höpöhöpösisältöä ulostaneita verorahoja hallinnoivia ja niistä palkkaansa korott… saavia päättäjiä. Toimittajakunnasta löytyy yksittäisiä henkilöitä, joiden osaamista ja ammattitaitoa arvostan kovasti. Tsemppiä heille.

Sisältöni on toki keskittynyt asuntosijoittamiseen ja tavoitteena on ollut auttaa asuntosijoittajia ja vuokranantajia irrottautumaan vahvasti negatiivispainotteisen päivittäisuutisoinnin seuraamisen ja kommentoimisen koukuttavasta otteesta.

Olen itse tässä otteessa ollut enkä vieläkään ole siitä kokonaan päässyt irti. Nykyään yritän lähestyä asioita ulkopuolisen näkökulmasta ja keskittymään niihin osa-alueisiin, jotka oman toimintani kannalta ovat oleellisia. Kolleegat joutuvat usein kuuntelemaan pohdintojani aiheesta, miksi meille syötetään sitä mitä meille syötetään ja mikä jää sen takia huomaamatta.

Olen huomannut monen (twitter)kolleegan vajonneen, kenties koronankin aiheuttaman epävarmuuden tönäisemänä, tähän koukuttavaan negatiiviseen mediakommentoinnin kierteeseen.

Viime viikkoina olen pohtinut lähestymistapaani keskuspankkien harjoittamaan politiikkaan ja alkanut miettimään (asunto)sijoittamisasiaani näkökulmasta, jossa valuuttaprintterit eivät koskaan pysähdy eikä niitä edes voida enää pysäyttää.

Filosofeista päivittäisapua fokuksen siirtämisessä kohti oleellista

Filosofiapiireissä Jim Rohnia ei välttämättä kelpuuteta filosofien joukkoon mutta miljonääripiireissä kylläkin. Nyt puhutaan nimenomaan siitä miljonääripiiristä, joka on miljoonansa tehnyt kovalla työllä ja yrittämisellä.

C9B847BE-2E10-4E55-9F4A-C1B2E138E27F_1_201_aMarcus Aurelius, Epictetus ja Seneca sen sijaan ovat stoialaisen koulukunnan tunnettuja filosofeja. Stoalaisuuteen yhdistetään mielenrauhan tavoittelua ja tunteiden hillintää, jotka itse koen erittäin hyödyllisiksi, kun ympärillä monen mielet järkkyvät ja tunteet karkaavat käsistä.

Olen vuoden 2020 alusta alkaen pitänyt nämä kaksi kirjaa joka aamu esillä ja yrittänyt pohtia muutamaa Jim Rohnin viisautta ja yhden stoialaisfilosofin yhtä oppia per päivä. Molemmat kirjat on kirjoitettu nimenomaan siten, että niitä ei ole tarkoitus lukea sivutolkulla tai kuunnella tunti putkeen salilla tuplanopeudella vaan sulatella pieni pala kerrallaan.

Jim Rohn – The Treasury of Quotes; Adlibris Nidottu, Audible *

Ryan Holiday – The Daily Stoic; Adlibris Nidottu, Adlibris E-kirjaAudible *

Asuntopehtoorin suosituksella täydennetty: William B. Irvine – A Guide to the Good Life; Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja, Audible

Näiden kirjojen avulla olen onnistunut siirtämään päivittäisen fokukseni yleisuutisten seuraamisesta ja ”miksi” -pohdinnoista ärsyyntymisestä puhumattakaan entistä enemmän minulle oleellisten asioiden opiskeluun, tekemiseen ja edistämiseen; ”Outside of the Box” -ajatteluun.

Suosittelen!


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Mitä tarkoittaa asunnon arvonnousu?

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Pirjo Timonen vuokravälitystä 2:lla vuosituhannella Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #112

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Haluatko miljonääriksi asuntosijoittamisella – miten se onnistuu parhaiten? – YouTube #128

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

 

40 kommenttia
 1. Mikko Virta permalink

  Hyvää tekstiä jälleen kerran Harri.

  Laatikon ulkopuolelle ajattelu olisi välttämätöntä monelle (myös asuntosijoittajille).

  Moni esimerkiksi ”vouhottaa” matalemmasta korkotasosta ja sanoo, kuinka hyvä asia se onkaan ymmärtämättä sen laajempia seuraamuksia.

  Aloitin myöskin itse alkuvuodesta talouteni ”vakuuttamisen” perehtynällä tarkennin kultaan ja Bitcoiniin.

  • Samoilla poluilla kuljetaan eli kullan ja bitcoinin opiskelua. Kun on asuntosijoittaja, on helpompi avoimemmin mielin tarkastella noita, kun ei ole pakko ottaa mustavalkoista kantaa.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Miten pärjätä parhaiten vuokranantajana yli suhdanteiden? – YouTube #129 | Ostan Asuntoja
 2. Pekka Peiponen Oravasta 2014 feat. Jenni From the Block – Ostan Asuntoja Podcast #114 | Ostan Asuntoja
 3. Asuntosijoitustavoitteeni 2020 – välitilinpäätös – Blogi #218 | Ostan Asuntoja
 4. Pitäisikö päämääriä ja tavoitteita muuttaa koronan takia? – YouTube #130 | Ostan Asuntoja
 5. Lari ”Ylös ja yritä” Lehto Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #115 | Ostan Asuntoja
 6. Siitäkin opittiin, kun hamsteri löytyi asunnosta – Blogi #219 | Ostan Asuntoja
 7. Miksi en vielä osaa ennustaa asuntomarkkinoiden kehitystä? – YouTube #131 | Ostan Asuntoja
 8. Lari ”Ylös ja yritä” Lehto Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #116 | Ostan Asuntoja
 9. Asuntosijoittajan kassavirta- vai arvonnousuvarallisuus? – Blogi #220 | Ostan Asuntoja
 10. Osta ja pidä -asuntosijoittajan pahimmat virheet 9 – verovähennysten ja verosuunnittelun laiminlyönti – YouTube #132 | Ostan Asuntoja
 11. Sanna Huikea Vuokranantajat Hughes Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #117 | Ostan Asuntoja
 12. Pitäisikö asuntosijoittajan odottaa hintaromahdusta? – Blogi #221 | Ostan Asuntoja
 13. Miten saavuttaa taloudellinen vapaus asuntosijoittamisella 10 vuodessa? – YouTube #133 | Ostan Asuntoja
 14. Sanna Huikea Vuokranantajat Hughes Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #118 | Ostan Asuntoja
 15. Tiukan budjetin asuntosijoittajalle 3 varallisuuden kasvattamisajatusta – Blogi #222 | Ostan Asuntoja
 16. Kannattaako sijoitusasunnot ostaa yrityksen kautta? – YouTube #134 | Ostan Asuntoja
 17. Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #119 | Ostan Asuntoja
 18. The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223 | Ostan Asuntoja
 19. Mitä voi tehdä – vuokralaisen kumppani muutti asuntoon ilman vuokranantajan lupaa? – YouTube #135 | Ostan Asuntoja
 20. Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #120 | Ostan Asuntoja
 21. The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224 | Ostan Asuntoja
 22. Mitkä ovat ”osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahimmat virheet osa 10 – ei koskaan aloita? – YouTube #136 | Ostan Asuntoja
 23. Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121 | Ostan Asuntoja
 24. Reilusti alle pyyntihinnan tarjoaminen – milloin se voi toimia asuntosijoittajalle – Blogi #225 | Ostan Asuntoja
 25. Jos asumistuki lopetetaan, loppuuko asuntosijoittaminen? – YouTube #137 | Ostan Asuntoja
 26. Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #122 | Ostan Asuntoja
 27. Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi – Blogi #226 | Ostan Asuntoja
 28. Asuntosijoitusperhe Inc. Esa Kejonen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #123 | Ostan Asuntoja
 29. Asuntosijoittajan 4 peruskeinoa lamaan varautumiseksi – Blogi #227 | Ostan Asuntoja
 30. Kassavirtapositiivinen arvonnousuodotuksella vai arvonnousupositiivinen kassavirtaodotuksella? – YouTube #139 | Ostan Asuntoja
 31. Asuntosijoitusperhe Inc. Esa Kejonen Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #124 | Ostan Asuntoja
 32. Kun I poistuu asuntosijoittajan ROI:sta – pikkukaupunkiyksiön case – Blogi #228 | Ostan Asuntoja
 33. Miten toimia, ettei vuokralaisen häätöä tarvita? – YouTube #140 | Ostan Asuntoja
 34. Toimeentulosta riippumattomuuteen, sijoitusjoogi Johanna Lindroos Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #125 | Ostan Asuntoja
 35. 4 ajatusta pitkäjänteisestä seuraavalle sukupolvelle asuntosijoittamisesta – Blogi #229 | Ostan Asuntoja
 36. Milloin myyjä voi myydä asunnon alle markkinahinnan? – YouTube #141 | Ostan Asuntoja
 37. Toimeentulosta riippumattomuuteen, sijoitusjoogi Johanna Lindroos Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #126 | Ostan Asuntoja
 38. Asuntosijoittajan koronamentaliteetti toiseen aaltoon – Blogi #230 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: