Siirry sisältöön

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Olen pyrkinyt vähintään kerran vuodessa kirjoittamaan kirjoituksen, jossa on kirjasuosituksia asuntosijoittajalle. Jokaisen kirjoituksen taustalla on joku henkilökohtainen ajatukseni tai kokemus, joka inspiroi kirjoitusta.

Olen vuosikausia kertonut, kuinka asuntosijoitus- ja vuokraustoimintani perustuu ajasta ja paikasta mahdollisimman riippumattomaan toimintamalliin, jossa sähköisillä palveluilla on merkittävä osuus. Kirjastoni kulkee mukana Audiblen äänikirjoina ja Kindlen ekirjoina.

Sain perintönä vanhempieni Boknäs-kirjahyllyn muutamaa viikkoa ennen kuin haastattelin Matias Savolaista Ostan Asuntoja Podcastiin, jossa hän kertoi ”sekä että” -opiskelustrategiastaan eli parhaita kirjojaan hän hankkii digitaalisen formaatin lisäksi omaan analoogiseen kirjahyllyynsä. Jaakko Savolainen kirjoitti minua inspiroineen kirjoituksen aiheesta omassa blogissaan.

Muutaman viikon olen miettinyt, mitkä 10 asuntosijoituskirjaa voisin hankkia omaan kirjahyllyyni. Kirjoja, joiden selkämysten katseleminen saisi ajatukseni lentämään. Kirjoja, jotka ottaisin hyllystä ja niissä olisi post it -lappuja törröttämässä kyljestä aikaisemmista lukukertojen havainnoista muistuttamassa. Kirjoja, joita tilaisin 2-3 kappaletta, joista voisin lahjoittaa tai lainata ihmisille, jotka kävisivät kylässä keskustelemassa asuntosijoittamisesta ja vuokraustoiminnasta tai tavoitteiden asettamisesta ja niiden saavuttamisesta asuntosijoittamisen avulla tai vaikka siitä, miksi ihmeessä pitäisi asuntosijoittamista ylipäätään harkita.

Robert Kiyosaki – Rich Dad, Poor Dad; Adlibris Nidottu, Adlibris E-kirjaAudible, Blinkist *

Rich Dad, Poor Dad on monelle amerikkalaiselle sitä mitä Osta, vuokraa, vaurastu on monelle suomalaiselle; kirja, josta on syntynyt inspiraatio asuntosijoittamisen aloittamiseen.

IMG_1966Myös moni suomalainen, joka on aloittanut asuntosijoittamisen ennen Osta, vuokraa, vaurastu -kirjan ilmestymistä, on saanut inspiraatiota Kiyosakin klassikosta.

Mikäli kirja on vielä lukematta, kannattaa ymmärtää, että tässä rinnakkain mainitut kaksi kirjaa ovat täysin erilaisia. Oravan ja Turusen kirja on käsikirja asuntosijoittamiseen. Kiyosakin kirjasta ei käytännön neuvoja asuntosijoittamiseen tai vuokraustoimintaan kannata odottaa. 

Jos olet tilanteessa, jossa korvien välissä on pieni epäilys siitä, että korkeakoulutuksesta seuraava hyvä virka, jossa palkkaluokka nousee virkaiän myötä ja eläketurva on taattu, ei olisikaan välttämättä se ainoa tai paras tapa vaurastua, tämä kirja kasvattaa epäilystä exponentiaalisesti. Seurauksena on monelle syntynyt uusi polku, josta ei ole paluuta.

MJ DeMarco – Unscripted: Life, Liberty, and the Pursuit of Entrepreneurship; Adlibris Nidottu, Adlibris E-kirjaAudible*Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet kirjat top 6-10

DeMarco on kirjoittanut kirjan “The Millionaire Fastlane” vuonna 2011 ja tämä 2017 ilmestynyt kirja on tavallaan jatkoa sille ja tykkään tästä paljon enemmän. Kirjan alkuosa on aikamoista tykitystä amerikkalaista yhteiskuntaa ja talous- ja sijoitususkomuksia kohtaan. Kirjaa kuunnellessa ei voi välttyä ajatukselta, että joitain yhtymäkohtia löytyy myös Suomeen. Tykityksen tarkoitus on pohjustaa kirjan nimen mukaista ajatusta eli alkuosassa kerrotaan värikkäästi, minkälaista on elää käsikirjoituksen, “Script”, mukaisesti, jotta saadaan kontrasti kirjan loppuosalle, jossa käydään läpi, miten irrottautua käsikirjoituksesta ja ryhtyä elämään “Unscripted”.

Tämäkään kirja ei sisällä mitään yksityiskohtaisia taulukoita ja matemaattisia kaavoja vaan on helposti luettavissa ja kuunneltavissa äänikirjana. Kirja saa kyseenalaistamaan monia totuuksilta tuntuneita uskomuksia ja synnyttää uusia ajatuksia. Varoituksena, että kirjan syvällinen sisäistäminen madaltaa ärsyyntymiskynnystä kotimaista uutisdraamaa seuratessa.

Kirjassa on paljon nokkeluuksia, jotka sopivat omaan sarkastiseen huumoriini. Esimerkkinä vaikkapa: “Askhole. That’s the name for someone who asks for advice and doesn’t take it”. Kirja suorastaan lyö pesäpallomailalla päähän pakottaen ajattelemaan asioita uusista näkökulmista.

Jos hakee Rich Dad Poor Dad -kirjalle vaihtoehtoa motivaatiokirjojen joukosta, tarttuisin tähän. Tästäkään kirjasta ei löydy käytännön asuntosijoittamisohjeita vaan laitetaan motivaatiotasoa kohdalleen.

Joshua Dorkin, Brandon Turner – How to Invest in Real Estate; Adlibris Nidottu, Audible

Kirja, joka kenties eniten vastaa Turusen ja Oravan klassikkoa, on BiggerPocketsin perustajan Joshua Dorkinin ja sen podcastin nykyisen pääisännän Brandon Turnerin kirjoittama opus How to Invest in Real Estate.

Joshua Dorkin on keskittynyt yrittämiseen ja kasvattanut BiggerPocketsista maailman tunnetuimman ja suurimman asuntosijoittamisinformaation tuottamiseen keskittyneet pumpun.

Brandon Turner on muiden oppeja pesusienen tavoin imien ja noudattaen kasvanut yhden sijoitusasunnon verran velkaa omaavasta asuntosijoittajasta miljonääriksi.

Kirja soveltuu sellaiselle, joka on juuri saanut Rich Dad Poor Dad- tai Unscripted -kirjan luetuksi, on intoa täynnä eikä tiedä asuntosijoittamisesta yhtään mitään. Myös monelle suomalaiselle asuntosijoittajalle tekisi hyvää ottaa tämä kirja käteen ja nöyrästi resetoida valtaosa omista ajatuksista, jotka ovat tulleet ties mistä internetin syövereistä löytyvistä, pääosin nimimerkkien takaa heitetyistä arvottomista tai vaarallisista näkemyksistä.

Brandon Turner – The Book on Investing in Real Estate With No (and Low) Money Down; Adlibris Nidottu, Audible *

51gmCKbq2QL._SX331_BO1,204,203,200_Kun tällaisia kirjalistoja laatii, niihin tulee välttämättä toistoa, kun parhaat kirjat eivät suinkaan vaihdu joka vuosi vaan moni osoittautuu parhaaksi vasta silloin, kun niistä löytää uutta jokaisella lukukerralla. Tämä kirja on yksi niistä ja nyt varsin ajankohtainen.

Brandon Turner on itse aloittanut asuntosijoittamisen monia kirjassa läpikäytyjä tekniikoita hyödyntäen.

Rahoituksen helpon saatavuuden ja matalan korkotason aikana asuntosijoittajien “ongelmaksi” tulee se, että hyviä sijoituskohteita on vaikea löytää, koska aina joku toinen tuntuu olevan valmis maksamaan korkeamman hinnan tyytymällä pienempään tuottoon. Tämä on normaali asuntomarkkinoiden sykliin kuuluva ilmiö.

Tällaisen syklin huipun varjoisalla puolella on maailma, jossa pankkirahoitus on joko käytännössä loppunut kokonaan tai sitä on saatavilla ehdoilla, jotka eivät sovellu pitkäjänteiseen “osta ja pidä” -asuntosijoittamiseen. Valmistautumattomalle tämä on kurja tilanne, jos hyviä ostokohteita olisi tarjolla mutta niitä ei pääse rahoituksen puutteen takia hankkimaan.

Kirjassa käydään läpi erilaisia ei-perinteisiä tapoja rahoittaa asuntosijoituskauppoja tai -toimintaa. Kirjan nimestä ei pidä kuvitella, että kirjassa perustellaan, miten kohteita ostetaan markkinahintaan jopa 100 %:n velkavipua käyttäen. Kirjaa ei pidä lähestyä siten, että yrittää keksiä perusteluja, miksi siinä esitetyt tekniikat eivät toimisi Suomessa. “Ei käy” -asenteella jää tulevat mahdollisuudet hyödyntämättä. Sen sijaan pitää pohtia, mitä tekniikoita voisi soveltaa sellaisenaan ja mitä muokata Suomen markkinoille sopivaksi. Kenties uusiakin ideoita syntyy.

Mikäli myyjä on halukas asuntonsa myyymään, mutta ongelmana on pankkirahoitusta saavien ostajien puute, asuntosijoittaja tulee kenties useammin huomaamaan, että myös myyjä on valmiimpi kokeilemaan tekniikoita, joilla saadaan kaupat syntymään. Myyjän rahoitus on konseptina sellainen, jota olen soveltanut käytännössä jo useasti. Uskon sen yleistymiseen, mikäli asuntomarkkinan sykli kääntyy samanaikaisesti velkasyklin kääntymisen kanssa.

Yksityisten henkilöiden pankkitileillä makaa miljardeja 0-korolla. Kun velkakirjoissa, rahastoissa ja pörsseissä myrskyää eikä missään tunnu olevan mitään järkeä, aina muutama tällainen yksityshenkilö voi olla valmiimpi rahoittamaan asuntosijoituskauppoja, kunhan diili on hyvä ja siinä on riittävä tuotto ja turvamarginaali sekä osaava asuntosijoittaja. Näitä voi hakea sekä perhepiiristä että laajemmista verkostoista.

Gary Keller, Jay Papasan – The Millionaire Real Estate Investor 2005; Adlibris Nidottu, Adlibris E-kirjaAudible *

51tAmxmUWZL._SX377_BO1,204,203,200_Tämän kirjan lahjoittaisin kaikille, jotka ovat ostaneet 3-10 sijoitusasuntoa ja kuumeisesti miettivät, miten ihmeessä jonain päivänä niitä voisi omistaa 100.

Tämä kirja on eniten kirkastanut ajatuksiani asuntosijoittamisen kokonaisuudesta. Kirja ei ole asuntosijoittamisen käytännön käsikirja. Sen sijaan kirja on minulla toiminut erinomaisena ajatusten kirkastajana, jolta pohjalta olen rakentanut asuntosijoitustoimintani perusteet ja ymmärtänyt, miten sen avulla pitkällä aikajänteellä kasvatetaan varallisuutta ja taloudellista riippumattomuutta. Kirja on auttanut minua ymmärtämään, kuinka tärkeää on miettiä prosesseja ja teknologiaa alusta alkaen, vaikka asuntoja olisi vasta muutama, jos tavoittelee, että niitä on muutamalla miljoonalla.

“Ajattele miljoonaa, osta miljoonalla, omista miljoonalla, tienaa miljoona” -polun sisäistäminen auttaa ymmärtämään, että asuntosijoittaminen ei ole nopea tie rikkauksiin mutta polun päässä oikein kuljettuna häämöttää taloudellinen riippumattomuus.

Tästä kirjasta jäi itämään ajatus, kuinka rajallinen tunnusluku Suomessa yleisimmin mainittava ja laskettava vuokratuotto-% on. Positiivisen kassavirran filosofiani pohjautuu tähän kirjaan kuten myös monissa blogikirjoituksissani mainitut asuntosijoittamisen tuoton osatekijät. Vuosien varrella olen tarkentanut ja syventänyt ajatustani monista lähteistä mutta yhä palaan vuosittain lukemaan tämän kirjan. Kirjassa on jonkin verran taulukoita, jotka eivät ole monimutkaisia mutta ovat havainnollisia ja siksi suosittelen kuuntelemisen sijaan lukemaan kirjan. Luen tämän kirjan vuosittain tammi-helmikuussa, kun olen asettanut alkavan vuoden tavoitteet.


Anttoni Kerkkonen ja Waltteri Hiljanen ovat kirjoittaneet muistilistaa vuokraustoiminnan kokemuksistaan. Nämä kokemukset on nyt koottu “82 vinkkiä asunnon vuokraukseen” -oppaaseen.

Sijoitusasunnot.com myy vuosittain suuren määrän valmiiksi vuokrattuja asuntoja. Tämä opas ei kuitenkaan ole myynnissä vaan sen saa ladattua ilmaiseksi osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Screen Shot 2020-07-03 at 23.06.34

Sain mahdollisuuden lukea oppaan läpi ennen sen julkaisua ja löysin täydennettäväksi yhden pilkkuvirheen ja puuttuvan i-kirjaimen. Jos oma vuokraustoiminta tökkii, ota tämä laadukas opas esille ja katso sieltä ratkaisevat vinkit asunnon vuokraamiseksi.


J Scott – Recession-Proof Real Estate Investing; Adlibris Nidottu, Audible

IMG_3039Suomalaiset asuntosijoittajat menivät finanssikriisistä yli melkeinpä heittämällä, kun sijoitusasuntojen arvoissa ei juuri laskua näkynyt ja vuokratasot jatkoivat nousuaan. Amerikkalaiset asuntosijoittajat sen sijaan menettivät tai loivat omaisuuksia riippuen siitä, kuinka hyvin he olivat ajatuksellisesti ja toiminnallisesti valmistautuneet siihen, että noususuhdanne ei ole ikuinen.

Tässä kirjassa on väännetty rautalangasta talous-, asuntomarkkina- ja velkasyklien teoriaa käytännönläheisin termein ja ymmärrettävin esimerkein. Syklien vaiheet ja keskimääräiset kestot sekä niiden tunnusmerkit kuvataan kirjassa.

David M Greene – Buy, Rehab, Rent, Refinance, Repeat; Adlibris Nidottu, Audible

Jos aikaisemmin mainittu The Milloinaire Real Estate Investor -kirja oli omaa ajatteluani eniten muokannut kirja, niin tässä kirjassa kuvataan strategia, joka on käytännössä eniten nopeuttanut varallisuuteni kasvua ilman suuria pääomia.

6A175B66-B987-4430-BF7B-70D871352653_1_201_aEnnen kuin strategialle oli edes keksitty BRRRR-lyhennettä, kutsuin sitä lumipalloefektiksi, jota en toki itse keksinyt mutten yhtään muista, mistä se aikoinaan tuli. Ennen lumipalloefektisanan käyttöä kirjoitin asuntosijoittamisen kannattavuuden elementtien moniulotteisuudesta, jotka nivoutuvat hyvin yhteen BRRRR-strategian eli suomeksi Osta, (vuokraa verotussyistä), Remontoi, Vuokraa, Uudelleenrahoita ja Toista eli ORVUT-strategian kanssa.

Suomessa uudiskohteiden pakkolyhennysvapaat ja taloyhtiölainojen verosuunnitteluhyödyt ovat innoittaneet monia asuntosijoittajia. Markkina-arvojen nousu on tuonut mukavia pikavoittoja joko exceliin tai pankkitilille.

Tässä kirjassa ei kuvata mitään näistä vaan strategia jopa edellyttää, että reilusti alle markkinahinnan ostettu sijoitusasunto päästään remontoimaan fiksusti arvonnousua itse ylös pakottaen, joka kotiutetaan jälleenrahoituksen kautta omat sijoitetut pääomat mahdollisimman nopeasti vapauttaen.

Bryan H. Murray – Crushing It in Apartments and Commercial Real Estate; Adlibris Nidottu, Audible *

Asuntosijoittajan opiskelusuositukset kesällä 2018Tämän kirjan parasta antia on “Osta, remontoi, vuokraa, uudelleenrahoita, pidä” -mallin kuvaaminen pienten kerrostalojen avulla. Kirjassa ei ole syvällisiä lainopillisia pohdintoja eikä hienoja rahoitusteorioita eikä mitään kikkoja, joiden avulla voisi löytää oikotien rikkauksiin.

Siinä kuvataan polkua, miten kerrostaloja ja niiden asuntoja jalat maassa remontoimalla korotetaan vuokrattavuutta, mahdollistetaan vuokrien korotukset, nostetaan tuottoa ja sitä kautta tuottomenetelmän kautta laskettavaa arvoa, joka vapautetaan uudelleenrahoituksen kautta ja sijoitetaan yhdessä kassavirtojen kanssa seuraavaan kohteeseen. Kirjan edetessä mukana kulkee käytännön esimerkkejä kirjan oppien soveltamisesta.

Jos intoa olisi sijoittaa kokonaisiin kerrostaloihin mutta ne tuntuvat olevan täysin saavuttamattomissa, tämä kirja antaa uskoa siihen, että niiden ostaminen, kunnostaminen ja omistaminen ei välttämättä ole niin kaukana kuin tuntuu.

Sam Zell – Am I Being Too Subtle; Adlibris Sidottu, AdlibrisE-kirja, Audible

Kesälomalla ja muutenkin kannattaa välillä ottaa lukuohjelmaan elämänkertatyyppisiä kirjoja. Kaltaiselleni asuntosijoittajahörhölle ne ovat tietysti usein kiinteistösijoittajien elämänkertoja.

F57D7017-6FCC-4F8C-8539-CAD923AC1E83_1_201_aSam Zell on yksi oman inspiraationi lähteistä kulkea vastavirtaan, katsoa vasemmalle muiden katsoessa oikealla, zig when others zag, eli hakea sellaisia paikkoja sijoittaa, joissa kilpailijoita ei ole kuin kärpäsiä lehmän sontakasassa. Hänen sijoittajauransa alkoi asuntosijoituksilla, joista muut eivät olleet kiinnostuneita.

”Voin puhua hitaammin, jos se auttaa” on kirjan takia meinannut monta kertaa lipsahtaa, kun jonkun asiakaspalvelutehtäviin palkatun rekrytointi en mennyt täysin poskelleen. Teksti on suoraa ja puhe raakaa.

Toinen asuntosijoittajan kannalta mielenkiintoinen asia on, että Zell oli kehittämässä REIT-markkinoita. Hän toimii mm. Equity LifeStyle Properties- ja Equity Residential -REIT:ien hallitusten puheenjohtajana, farkut jalassa.

Mielenkiintoinen tarina, jonka alkutaipaleella Sam Zellin vanhemmat olivat viimeisiä juutalaisvainoja amerikkaan pakenemaan kyenneitä.

Stephen A. Swartzman – What It Takes; Adlibris Sidottu, Audible

Blackstonen toisen perustajan tuore elämänkerta tuli ahmittua melkein yhteen putkeen. Vielä en ole varma, kuinka pysyvä suosikki tästä kirjasta tulee mutta tarkoitus on kuunnella se toiseen kertaan lähiviikkoina ja arvioida, olisiko tästä sidottu versio kirjahyllyyni investoinnin arvoinen.

IMG_3143Valtaosalle sijoittajista Blackstone on tuttu nimi mutta melkein yhtä monelle uutta on se, että Blackstone on yksi merkittävimmistä kiinteistösijoittajista maailmalla.

Warren Buffett on arvo-osakesijoittajien ikoni ja on saanut asuntosijoittajien huomiota parilla kiinteistösijoitustarinallaan. USA:n finanssikriisin aikoihin omakotitalojen hintojen romahdettua Buffett sanoi, että hän sijoittaisi ja ostaisi niitä tuhansia, jos niiden hallinta ei olisi mahdotonta. Harvempi tietää, että Blackstone osti niitä noin 50 000 kappaletta.

Myös Sam Zell mainitaan kirjassa.

Onko sinulla joku asuntosijoituskirja, jota luet vuosittain uudelleen ja haluaisit lisätä tähän kirjoitukseen? Lähetä kirjan nimi perusteluineen harri@ostanasuntoja.com ja päivitän kirjoituksen kiitosmaininnoin.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista kattava tietopaketti: Sijoitusasunnon verotus


Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Miten pidentää vuokrasuhteen kestoa? 7 keinoa – YouTube #121

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Olipa mielenkiintoinen kokemus, kun omalla podcastjuontajan urallani pääsin kokeilemaan ensimmäistä kertaa kahden henkilön haastattelua samanaikaisesti. Vieraat olivat sen verran hyviä, että tuskin onnistuin sanomaa pilaamaan.

Anttoni 27, kuvassa hieman partaisempi, ja Waltteri 25, partaansa 2 vuotta vähemmän kasvattaneena, kertovat tarinoitansa ja niiden liittymäkohtia, jotka johtivat lopulta siihen, että molempien pomona on Henri Neuvonen ja työnantajana Sijoitusasunnot.com.

Waltteri on nuoremmasta parrankasvatusiästään huolimatta vuokrannut yli 400 asuntoa, joista monet ovat tehneet kauppaansa Anttonin markkinointisormien kautta. Tässä Osassa 1 juteltiin seuraavia

 • kannattaako koulutus vai ei ja miten sitä voi hankkia, jos pulpetti ei innosta
 • mitkä opit jäivät Osta, vuokraa, vaurastu -kirjasta päällimmäisinä mieleen
 • miten omarahoitusosuus ensimmäisiin sijoitusasuntoihin järjestyi
 • miten molempien rekrytointi sijoitusasunnot.com:lle tapahtui
 • mitä asioihin Waltteri kiinnitti huomiota, kun piti saada alhainen vuokrausaste ylös nopeasti
 • paljonko olisi sopiva alkupalkkapyyntö, jos on innostunut oppimaan alaa kokeneempien seurassa töitä tehden
 • mitä mieltä Ostan Asuntoja -koira Nalle on siitä, että Anttoni ja Waltteri saavat harjoittaa asuntosijoittamista työn ohessa
 • miksi edullinen ostohinta on paras turva asuntosijoittajalle

Anttoni ja Waltteri ovat kirjoittaneet muistilistaa vuokraustoiminnan kokemuksistaan. Nämä kokemukset on nyt koottu “82 vinkkiä asunnon vuokraukseen” -oppaaseen. 

Sijoitusasunnot.com myy vuosittain suuren määrän valmiiksi vuokrattuja asuntoja. Tämä opas ei kuitenkaan ole myynnissä vaan sen saa ladattua ilmaiseksi osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Screen Shot 2020-07-03 at 23.06.34

Sain mahdollisuuden lukea oppaan läpi ennen sen julkaisua ja löysin täydennettäväksi yhden pilkkuvirheen ja puuttuvan i-kirjaimen. Jos oma vuokraustoiminta tökkii, ota tämä laadukas opas esille ja katso sieltä ratkaisevat vinkit asunnon vuokraamiseksi. 

BA3D7DD4-F18A-4CB8-8DCC-44C9B73AE233_1_201_a


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

Google pod

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914listen_acastlisten_on_CAST_BOX-5049640

overcast

pocketcasts_medium_dark@2x

listen-on-playerfm-badge402x

listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Video Peabin sivuilta: Asuntosijoittamisen tuotto – Joonas Orava

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Sijoitusasunnot.com Instagram, YouTube

Joonas Orava, Olli Turunen – Osta, vuokraa, vaurastu; Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja *

82 vinkkiä asunnon vuokraukseen” -opas

Waltteri Hiljanen Instagram, LinkedIn

Anttoni Kerkkonen Instagram, LinkedIn


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

 

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Käy opiskelemassa Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista uusi ”Sijoitusasunto-opas

Ostan Asuntoja Podcast #24 – Pekka “Asuntosalkunrakentaja” Väänänen, osa 1


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Miten pidentää vuokrasuhteen kestoa? 7 keinoa – YouTube #121

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Hyvä vuokranantaja auttaa uutta vuokralaistaan jo sopimuksen tekovaiheessa – Blogi #209

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Video

Miten pidentää vuokrasuhteen kestoa? 7 keinoa – YouTube #121

Käyn videolla läpi 7 keinoa, joita voi hyödyntää yrittäessään pitää hyvän vuokralaisen mahdollisimman tyytyväisenä vuokrasuhteen keston pidentämiseksi.

Näillä keinoilla voi vuokrasuhteen pidentämisen lisäksi saavuttaa yhteyden vuokralaiseen, joka haluaa tehdä vastapalveluksia vuokranantajaa auttaakseen. 

Vuokrasuhteet päättyvät ennemmin tai myöhemmin. Hyvänä vuokranantajana toistuvasti toimimisesta voi tulla yllättäviä hyötyjä tulevaisuudessakin.

Blogista: Hyvä vuokranantaja auttaa uutta vuokralaistaan jo sopimuksen tekovaiheessa – Blogi #209


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa – Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #49Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Jenny “Yrittäjän täytyy yrittää” Nyman Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #104

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Hyvä vuokranantaja auttaa uutta vuokralaistaan jo sopimuksen tekovaiheessa – Blogi #209

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169

5C7CF7E9-CC9D-4107-8976-852B71A84853_1_201_a

Hyvä vuokranantaja auttaa uutta vuokralaistaan jo sopimuksen tekovaiheessa – Blogi #209

Kesäkuun loppu on käsillä ja monelle opiskelijat asiakassegmentikseen valinneelle vuoden toisaalta kiireisin ja toisaalta helpoin aika löytää uusi vuokralainen. Kesällä 2020 eletään vielä erikoista aikaa, kun maailma on vasta avautumassa koronaviruksen ensiaallon jäljiltä. Vieläkään ei oikein ole selkeää tietoa, pistetäänkö maailma uudestaan kiinni, kun tartunnat luonnollisesti lähtevät nousemaan, kun kansat kömpivät kotiluolistaan vai tehdäänkö sulkemispäätöksiä yhä samalla ensiaallon kriteerillä eli vasta tehohoitopaikkojen loppumisuhan perusteella.

Sellaiset vuokranantajat, joiden Airbnb-toiminta on kärsinyt koronasta, odottavat varmasti opiskelijoista helpotusta vuokraustilanteeseen, mikäli asuntojen sijainnit ovat päällekkäisiä molemmille asiakassegmenteille. Oppilaitosten ilmaisissa tai edullisissa asuntoloissa voi olla normaalia hiljaisempaa, kun monen opintielle lähtevän, usein vielä alaikäisen nuoren vanhemmat haluavat, että riskejä vältetään nuorelle oma vuokrakoti etsien.

Hyvä vuokranantaja ymmärtää, että vuokralainen on vuokrasopimusasioissa amatööri eikä yleensä ole perehtynyt lakiin ja vuokrasopimuksen ehtokoukeroihin.

Erityisen tärkeää tämä olisi muistaa nuoren, ensimmäistä vuokrakotiaan etsivän kohdalla, jotta tämä pääsee turvalliseen ja hyvään aikuiselämän ensimmäiseen omaan asumiskokemukseen.

Tässä kirjoituksessa käyn muutaman vuoden tauon jälkeen läpi sellaisia vuokrasopimuksen kohtia, joissa useammin tulee epäselvyyksiä. Mukana on vinkkejä, miten vuokranantaja voi ennen allekirjoitusta näitä kohtia läpikäydessään luoda vuokralaiselle turvallisuuden tunnetta ja luoda pohjaa hyvälle yhteistyölle koko vuokrasuhteen ajan, mistä hyötyy myös vuokranantaja. 

Opiskelijanuoren mukana asuntoa valitsemassa voi olla myös huoltaja, joka vuokranantajan kannattaa ehdottomasti pitää läpikäynnissä mukana ja kysyä tätä vuokrasopimukseen takaajaksi. Mikäli vuokralaiskandidaatti ei ole vielä täyttänyt 18 vuotta, huoltajan on pakkokin olla mukana allekirjoittamassa vuokrasopimusta.

1. Vuokra-aika

Jos valittu vuokrasopimustyyppi on määräaikainen vuokrasopimus, sen alkamis- ja päättymispäivä on yksiselitteisesti määritelty sopimuksessa. Määräaikaisia vuokrasopimuksia käytetään erityisesti opiskelija-asiakassegmentissä. Vuokralaiselle kannattaa etukäteen selittää, miksi vuokranantaja haluaa, että vuokrasopimus on määräaikainen. Yhtä tärkeää on jo tässä vaiheessa selittää, että määräaikaista vuokrasopimusta ei lähtökohtaisesti voi irtisanoa. 

Jos käytössä on toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus, sen irtisanomiseen noudatetaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta, jonka mukaan vuokralaisen irtisanomisaika on poikkeuksetta aina yksi kuukausi. 

Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen tekemisen pohjalla on oletus, että vuokrasuhde kestää esimerkiksi vähintään vuoden, jonka perusteella kuukausivuokra on määritelty. Jos vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen päättymään ennen kuin vuosi on tullut täyteen, monissa vuokrasopimuksissa on määritelty maksettavaksi sopimussakko irtisanomisilmoituksen yhteydessä. Tämä on suhteellisen selkeä ehto ymmärtää.

hotrod die cast model on board

Vaihtoehtoisesti sopimusakko voidaan jättää kokonaan pois ja määritellä pelkästään irtisanomisajan laskemisen ensimmäinen mahdollinen alkamisajankohta. Tämä on suhteellisen vaikea ehto ymmärtää toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen käyttämisen yhteydessä, koska lakisääteistä yhden kuukauden irtisanomisaikaa ei voi sopimuksella muuttaa mutta sen ensimmäistä laskennan alkamispäivää voi sopimalla siirtää vaikka 11 kuukauden päähän vuokrasopimuksen alkamisesta. Siispä sopimuksen saa lakisääteisesti irtisanoa vaikka 2 kuukauden asumisen jälkeen mutta sopimuksen mukaisesti pitää vuokraa vielä maksaa 10 kuukautta, koska on sovittu, että tämän kuukauden irtisanomisajan laskenta alkaakin 9 kuukauden päästä. Mikäli tätä ehtoa käyttää ja tiukasti soveltaa, kannattaa se selittää vuokralaiselle jo etukäteen, että käytännössä sopimuksesta irtipääseminen on yhtä vaikeaa kuin määräaikaisesta sopimuksesta.

Oma tavoitteeni on tehdä voittoa nimenomaan vuokraustoiminnalla, johon ei kuulu voiton maksimointi ihmisten elämäntilanteiden muutoksen kustannuksella. Jos vuokralaisella on tarve keskeyttää määräaikainen vuokrasopimus ennen päättymispäivää tai irtisanoa toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus sopimussakkopykälän voimassaoloaikana, pyyydä aina olemaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä minuun. Näin toimien voimme yrittää yhteistyössä löytää uuden vuokralaisen ottamaan vastuu vuokranmaksusta, jolloin määräaikainen vuokrasopimus voidaan purkaa joustavasti tai sopimussakkoa ei peritä tai siitä palautetaan ainakin osa.

2. Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen irtisanomisajan laskenta

Vuokrasopimuksen irtisanomisajan laskenta alkaa sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Jos vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen esimerkiksi 3.10. tai 28.10., alkaa kuukauden mittaisen irtisanomisajan laskenta molemmissa tapauksissa 31.10. Molemmissa tapauksissa vuokralainen maksaa vuokraa sekä loka- että marraskuulta. 

Kerron jo vuokrasopimuksen tekovaiheessa, että irtisanomistarpeen ilmetessä, tulisi vuokralaisen pelottomasti olla yhteydessä minuun jo irtisanomista suunnitellessaan eikä varsinkaan kuun viimeisenä päivänä. Porkkanaksi tarjoan vuokranantajan suositusta ja apua vuokra-asunnon hakemistekniikoissa.

beach binoculars blue boardwalk

Kerron myös, että mikäli vuokralaisella on tarvetta tai halua muuttaa asunnosta ennen irtisanomisajan päättymistä, tulisi hänen kertoa tämäkin mahdollisimman aikaisin. Näin voimme yrittää yhteistyöllä löytää uusi vuokralainen ennen irtisanomisajan päättymistä, jolloin palautan vuokralaiselle sen osan vuokrasta, jonka uusi vuokralainen maksaa. Minun puolestani tämä on taktiikkaa, jolla pyrin maksimoimaan vuokrausasteeni eli välttämään kuun viimeisten päivien irtisanomisista joskus seuraavaa tyhjää kuukautta. Nyt kesäkuussa olen palauttanut vuokria kahdelle vuokralaiselle. Ilman tätä taktiikkaa olisin todennäköisesti menettänyt molemmat uudet vuokralaiset, jotka asuntoa keskellä kuukautta nopeasti tarvitsivat.

Kaikesta surullisinta on, jos vuokralainen luulee, että irtisanomisaika on 30/31 vuorokautta (1 kuukausi) ja jättää irtisanomisilmoituksen sen takia kuun viimeiseen päivään varmistaakseen, että saa asua asunnossa seuraavan kuukauden viimeiseen päivään asti. Tai irtisanoo vuokrasopimuksen kuun 2. päivä luullen, että joutuu maksamaan vuokraa ainoastaan seuraavan kuun kahdelta ensimmäiseltä päivältä.

Kerron myös, mitä tarkoittaa irtisanomisilmoituksen tekeminen kirjallisesti ja todisteellisesti. En ole vielä koskaan saanut vuokralaiselta irtisanomisilmoitusta kirjatulla paperikirjeellä mutta silti monia tuntuu helpottavan selitys, miten kirjallisuus- ja todisteellisuusehdot hoituvat WhatsAppilla irtisanoessa.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Miksi ja minkälaisia tavoitteita asuntosijoittajalla voi olla?

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67


3. Vuokrankorotus

Selitän aina, että vuokraa ei välttämättä koroteta joka vuosi mutta vuosittainen vuokrankorotusehto on sopimuksessa oltava, jotta sitä voi korottaa. Suurilla toimijoilla aikaisemmin vuokralaisina olleet eivät välttämättä tiedä, että yksityiset vuokranantajat eivät suinkaan kaikki ja aina korota vuokria vuosittain. Jos olen oikein tyytyväinen vuokratasoon, voin jo vuokrasopimusta tehdessä kirjata sopimukseen, että vuokraa ei koroteta vuoden kuluttua.

Vuokraa korotetaan käyttämissäni sopimuksissa vuosittain indeksiehdon perusteella tai vähintään sopimuksessa esitetyn prosenttiluvun perusteella. Sopimukseen on kirjattu viimeisin tiedossa oleva indeksin pisteluku. Tilastokeskuksen sivuilta löytyy esimerkki elinkustannusindeksin käytöstä vuokrankorotuksen yhteydessä. Käytetystä indeksistä riippumatta laskentatapa on sama.

Vuokran tarkistaminen on teoriassa vuokralaisen vastuulla, mikäli se on yksiselitteisesti mahdollista. Käytän sellaista vuokrankorotusehtoa, jossa tämä yksiselitteisyys ei toteudu mutta silti mainitsen aina, että vuokralaisen ei tarvitse tehdä mitään vuokrankorotuksen suhteen, ellei minusta mitään kuulu. Käytännössä lähetän vuokrankorotusilmoituksen sähköpostilla, jossa myös selitän, miten vuokrankorotus on laskettu ja miksi vuokraa korotetaan. 

photo of black lamborghini

Selitän vuokralaiselle, että vuokranantaja maksaa kuukausittain hoitovastiketta. Asuinkerrostalojen ylläpitokustannukset nousevat vuosittain, jonka myös selitän tietäen hyvin, että valtaosa vuokralaisista ei tätä tiedä. Lisäksi kerron, että taloyhtiössä tehdään erilaisia remontteja, joiden rahoittamiseen vuokranantaja osallistuu maksamalla kuukausittain korjaus- ja/tai rahoitusvastiketta. Vuokratulojen verotusta on kiristetty useampaan otteeseen viimeisten vuosien aikana, jonka myös kerron. 

Näin vuokralaiselle syntyy jo vuokrasuhteen alussa käsitys, että vuokrankorotukset eivät yleensä mene suoraan vuokranantajan taskuun vaan usein ne kattavat jo kohonneita kustannuksia.

Vappusatasen tuoma vuokranmaksukyvyn nousu on keskusteltu läpi muutaman pientä eläkettä saavan vuokralaisen kanssa ja on yhdessä todettu, ettei vuokranmaksukyky tilillä näkyvinä lisäeuroina mitattuna ole parantunut yhtään. Sitten päätettiin jättää vuokra korottamatta. Siitä ei annettu kirjallista ja todisteellista lupausta mutta se lupaus on luonnollisesti pidetty.

4. Vuokran maksuajankohta

Laissa on säädetty, että vuokra on maksettava viimeistään kuun toisena päivänä. Sopimuksen tekovaiheessa vuokralaisella on mahdollisuus ehdottaa itselleen paremmin sopivaa vuokranmaksupäivää perusteluineen ja tulen sen todennäköisesti hyväksymään. Vastapainoksi edellytän, että vuokralainen maksaa vuokran tililtään joka kuukausi viimeistään yhteisesti sovittuna päivänä.

Selitän, että olen ottanut pankista lainaa asunnon ostamiseen. Lainaneuvottelujen yhteydessä pankki kysyy, minä päivänä lainan korot ja lyhennykset veloitetaan tililtäni. Vastapainoksi pankki edellyttää, että tililläni on riittävästi rahaa korkojen ja lyhennysten maksamiseen joka kuukausi pankin kanssa yhteisesti sovittuna päivänä.

Mikäli joskus syntyy poikkeustilanne, ettei vuokralainen pystyisi maksamaan vuokraa sovittuna päivänä, painotan, että siitä tulisi ilmoittaa minulle etukäteen maksusuunnitelman kera.  Vuokrasopimuksessa on määritelty viivästyskorko- ja muistutusmenettely myöhästyneeseen vuokranmaksuun liittyen mutta vuokralaisen tehdessä etukäteisilmoituksen ja maksaessa vuokran hyväksymäni oman suunnitelmansa mukaisesti en koskaan peri näitä.

5. Vakuus ja vuokranantajan ja vuokralaisen roolit

Vakuus on vakuus eikä takuuvuokra tai vuokravakuus. Silti selitän aina, että vuokranmaksun turvaamisen lisäksi sillä turvataan myös asunnon hyvää hoitoa loppusiivous mukaanlukien. Vakuus ei ole vuokralaisen asunnolle aiheuttamien vahinkojen korvausvastuun yläraja, mikä erityisen tarkkaan keskustellaan, mikäli vuokralaiseksi tulee lemmikki. Toisaalta normaali asumisesta johtunut kuluminen ei oikeuta vakuuden pidättämiseen, josta käydään keskustelu esimerkkeineen. 

adult analogue aperture black

Kun vuokralainen muuttaa asuntoon, pyydän häntä tarkistamaan asunnon huolellisesti ja ottamaan valokuvat kaikista huomaamistaan jäljistä ja ilmoittamaan niistä minulle. Tämä tarkistaminen saa jatkua muutaman asumisviikon ajan, koska kaikkia koloja, tahroja ja naarmuja ei marraskuussa välttämättä huomaa vaikka ne huhtikuun auringossa hyvin näkyisivätkin.

Selitän, että vakuutta ei käytetä toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen yhteydessä määritellyn ennenaikaisesta irtisanomisesta johtuvan sopimussakon maksamiseen. Sopimussakko on maksettava sopimuksen mukaisesti.

Selitän, että vakuutta ei myöskään käytetä irtisanomiskuukauden vuokran maksamiseen. Irtisanomiskuukauden vuokra on maksettava sopimuksen mukaisesti.

Vakuus ei ole vuokranantajan rahaa vaan se on vuokralaisen omaisuutta koko vuokrasuhteen ajan. Vakuus palautetaan ja on palautettava vuokralaiselle vasta mutta kuitenkin välittömästi vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli vuokralainen on täyttänyt kaikki velvoitteensa. 

Kerron oman toimintatapani, jossa pääsääntöisesti uusi vuokralainen vastaanottaa asunnon avaimet lähtevältä vuokralaiselta ja ensitöikseen tarkastaa loppusiivouksen tason. Mikäli sieltä tulee vihreä valo eikä asunnossa ole näkyviä vahinkojälkiä, palautan vakuuden välittömästi. Näin myös uusi vuokralainen oppii, että sama todennäköisesti toistuu hänen kohdallaan.

Silti korostan uudelle vuokralaiselle sitä, että minun vastuullani on, että asunto on hyvässä kunnossa, siivottu vuokralaista tyydyttävästi ja kodinkoneet toimivat moitteettomasti. Tämä vastuu ei häivy, vaikka vuokralainen olisi allekirjoittanut kuntotarkastuslomakkeen. Koska en itse asu vuokra-asunnoissani, kaikkien korjausta vaativien asioiden tarkastaminen ei tarkastuslistankaan kanssa aina onnistu; suihkussa ei käydä setin toimintaa tarkistamassa eikä pizzaa paisteta uunin tarkastamiseksi.

Tarkka lukija huomaa, että vakuuden nopean vapauttamisen ja muutaman viikon asunnon tarkistusajan myöntämisessä piilee riski, että uusi vuokralainen löytää asunnosta vakuudesta perittävän vaurion vasta sen jälkeen, kun vakuus on jo palautettu. Yli 10 vuotta tätä käytäntöä soveltaneena tällainen riski on pari kertaa realisoitunut ja kokonaistappiot ovat olleet yhteensä vajaat 200 euroa. Ennen verovähennyksiä.

6. Velvollisuus ilmoittaa vahingoista

Haluan pitää asunnon hyvässä kunnossa, koska se johtaa tyytyväisempiin vuokralaisiin ja parempaan vuokraustoiminnan kannattavuuteen. Pyydän ilmoittamaan kaikista vahingoista ja ongelmista minulle välittömästi riippumatta siitä, kuka ja miten ne ovat aiheutuneet. 

brown concrete post near door

Kerron, että vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa myös vuotavista hanoista ja wc-istuimesta tai tukkoisista viemäreistä ja lattiakaivoista välittömästi eikä vuokrasuhteen päättymisen yhteydessä ja että taloyhtiö tulee ilolla korjaamaan kaikki nämä. Samalla kehoitan tarkkailemaan allaskaappeja keittiössä ja kylpyhuoneessa aina silloin tällöin mahdollisten vuotojen havaitsemiseksi.

Samalla keskustellaan normaalit vuokralaiselle kuuluvat kunnossapitotoimet, kuten liesituulettimen suodattimen pesu. Raittiin ilman tuloaukkojen merkitys käydään läpi ja selitän, mitä tarkoittaa, jos asunnon ovi pamahtaa talvella kiinni tai postiluukusta tulee pahaa hajua rappukäytävästä. Lumenluonti parvekkeelta, parvekkeen ja varaston ero sekä palovaroittimen patterien uusimisvastuu käydään myös läpi. 

Jotkut vuokranantajat edellyttävät vuokralaisiltaan paljaita koskemattomia seiniä, joka on hyvä käydä etukäteen läpi. Itse käyn läpi, miten taulukoukkujen ja proppausten kanssa tulee toimia, jotta tarvetta vakuudesta vähentämiselle ei synny. Vahingot sattuvat yleensä poismuuttovaiheessa, kun taulukoukkuja irrotetaan seinistä. Kerron, että kylpyhuoneisiin lisäkoukut ja -telineet saa asentaa vain 2-puoleista teippiä tai imukuppeja käyttäen, ei poraamalla. 

Hyvän vuokranantajan “Hyvä vuokratapa” -ohje

Vuokrasopimuksissani lukee myös, että vuokranantaja noudattaa “Hyvä vuokratapa”-ohjetta. En oleta, että vuokralainen ohjeen opiskelee vaan selitän tämän kirjoituksen mukaisesti asioita vuokralaiselle. Näin saadaan jo vuokrasuhteen alussa hyvä yhteisymmärrys sille, miten vuokralaisen tulisi vuokrakodissaan asua ja mitä asioita tullaan tarkastamaan vuokrasuhteen päättyessä.

Lisäksi sanon, että pyrkimys on aito mutta käytäntö voi osoittautua toisenlaiseksi. Silloin minua saa virtuaalipotkaista nilkkaan ja huomauttaa, että nyt myyntipuheet silloin alussa ja käytännön toimet nyt vuokrasuhteen kuluessa ovat kasvaneet liian kauaksi toisistaan, jolloin tiedän, että tarve parantamiselle on aito ja akuutti.

Tällaisen läpikäymisen kesto on 25-30 minuuttia, jonka jälkeen edetään vuokrasopimuksen sähköiseen allekirjoittamiseen.


Jenny “Yrittäjän täytyy yrittää” Nyman Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #104

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

#120 Miten verkostoitua asuntosijoittajana? – 6 neuvoa – YouTube #120

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Jenny ”Yrittäjän täytyy yrittää” Nyman Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #105

“Jos jotain tapahtuu, niin sä et menetä kaikkee. Sillee mä yritän järjestää mun elämän” sanoo Jenny Nyman, kun kyselin rahoituksesta ja ”Plan B:n” merkityksestä.

Jos tykkäsit Osasta 1, et varmasti pety tähän 2-osaankaan, jossa Jenny jakaa toisen tunnin verran pala palalta tosi arvokkaita vinkkejä ja ajatuksia positiivisuudellaan inspiroiden

 • miten hän järjestää rahoituksen ja varmistaa, että kaikki ei mene, vaikka joku yllättävä virus romuttaisi hetkessä koko maan talouden
 • kumpi seuraavaksi; 2 kohdetta samaan aikaan vai isompi omarahoitusosuus
 • miten voi tehdä yhden asunnon flippaamisella 5-numeroisen summan voittoa, mihin kaikkeen se perustuu
 • miksi välittäjä tykkää flippaajasta
 • milloin Jenny tekee remonttitöitä itse ja milloin käyttää muita
 • miten ja mistä oppii tekemään
 • miksi Jenny ei osta asuntoja tai tee remontteja, joissa vesijohdot ja viemärit siirtyy
 • pitääkö tarjouksia kenties tehdä paljon ja kuinka paljon
 • mitä ajatuksia markkinatilannemuutokset ovat Jennyssä herättäneet
 • minkä alan lääkäri on Neliötohtori
 • jos bisnekset tuottaa voittoa, miten ne sijoitetaan

Jenny Nymanin haastattelun Osa 1 on ollut kaikista Ostan Asuntoja Podcastin vieraista eniten kuuntelukertoja 1. viikon aikana kerännyt jakso. Se on pysynyt Apple Podcastin Business -kategoriassa Top 3 -sijoilla koko kuluneen viikon.


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

Google pod

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914listen_acastlisten_on_CAST_BOX-5049640

overcast

pocketcasts_medium_dark@2x

listen-on-playerfm-badge402x

listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Video Peabin sivuilta: Asuntosijoittamisen tuotto – Joonas Orava

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


Instagram Maria Friström marialovesrealestate (Maria “jos minä pystyn, muutkin pystyy” Friström osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #20)

BiggerPockets Podcast

Joonas Orava, Olli Turunen – Osta, vuokraa, vaurastu; Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja *

Tim Ferriss – 4 tunnin työviikko; Adlibris Pokkari, Adlibris Nidottu *

Jenny Nyman Instagram sisujasijoitus

Neliötohtori nettisivut

Henkilöstöpalvelut Työntekijät HTP Oy nettisivut


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa – Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #49


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

#120 Miten verkostoitua asuntosijoittajana? – 6 neuvoa – YouTube #120

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Asuntosijoitustavoitteeni 2020 – Blogi #208

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Video

#120 Miten verkostoitua asuntosijoittajana? – 6 neuvoa – YouTube #120

Asun 200 kilometrin päässä Helsingistä maaseudun keskellä, josta ”tarjoan kahvit” -tapaamiset pk-seudun kolleegoiden kanssa edellyttäisivät 400 km ajomatkaa. Tampereen kahvilakäynti olisi 200 km. 

Ostan Asuntoja Podcastin kautta tutuksi on tullut asuntosijoittajakolleegoita, joiden kahvittelumatkat edellyttäisivät Finnairin palvelujen käyttöä Singaporesta, Uudesta Seelannista tai lähempää Lontoosta. Moni podcastin vieraana ollut on muuten päättänyt verkostoitua keskenään.

Vasta koronan ansiosta moni Suomen Vuokranantajien jäsenmaksua vuosikausia maksanut on päässyt ensimmäistä kertaa osallistumaan vuokranantajakabinetteihin Teamsin ansiosta. Helsingissä sijoitusasuntoja omistava on vihdoin voinut valita, saapuuko Australiasta tai Suomen maaseudulta fyysiseen tilaisuuteen vai osallistuuko Teamsin kautta. Tampereella asuva sijoitusasuntoja Joensuussa omistava on voinut virtuaaliverkostoitua Joensuun kabinetissa ja Joensuulainen on voinut piipahtaa Tampereen kabinetissa kotitoimistostaan liikahtamatta.

Saipa SVA:n Tampereen aluepäällikkö Kimmo Jyrkkä ajatuksen järjestää virtuaalikabinetin ulkosuomalaisille vuokranantajille tai itse asiassa 2 sellaista aikavyöhykkeet huomioiden, joista toinen on vielä edessäpäin elokuussa 2020. Lierihatun nosto Kimmolle. Mikäli asia Kimmosta on kiinni, nämä tuskin jäävät ainutkertaisiksi tilaisuuksiksi.

Moni asuntosijoittaja ja vuokranantaja hoitaa vakuutusasiansa Twitterissä Katja Kurkisen nopeaa mutta laadukasta palvelua käyttäen. Huumori sisältyy vakuutusmaksuun. Ei ihan yhtä moni ole vielä tavannut Katjaa kasvotusten.

Tämän pitkän alustuksen tarkoituksena ei ole väheksyä fyysisten tapaamisten merkitystä vaan oikeastaan päinvastoin. 6 neuvon polkuni lähtee virtuaalisesta verkostoitumisesta, jonka avulla tehostetaan merkittävien kontaktien syntymisen todennäköisyyttä ennen kuin ajellaan satoja kilometrejä fyysiseen tapaamiseen.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista kattava tietopaketti: Sijoitusasunnon verotusOstan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Jenny “Yrittäjän täytyy yrittää” Nyman Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #104

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Asuntosijoitustavoitteeni 2020 – Blogi #208

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169

 

80BBB16B-2B80-4488-8659-1802ACC9BC0F_1_201_a

Rahamedia

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntopehtoori LKV

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen HypoteekkiyhdistysSuomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntosalkunrakentaja.fi – Parhaat sijoitusasunnot

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Viisastu asuntosijoittamisesta

Suomen vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggaajaa tykkää tästä: