Siirry sisältöön

Ostan Asuntoja Podcast #43 – 7000 vuokrattua asuntoa – Marita Polvi-Lohikoski osa 1/2

Ostan Asuntoja Podcast #43 - 7000 vuokrattua asuntoa - Marita Polvi-Lohikoski

Marita Polvi-Lohikoski on OVV Asuntopalvelut Oy:n toimitusjohtaja. Hän on vuokrannut 7000 asuntoa toimiessaan 15 vuotta OVV-yrittäjänä Tampereella.

Pääsin juttelemaan Maritan kanssa melkein 2 tuntia ja kysymään kaiken vuokraustoiminnasta, mitä kysyä osasin. Itse opin taas uusia asioita ja kikkoja eli jokaisen asuntosijoittajan ja vuokranantajan kannattaa kuunnella.


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas.

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

OVV Asuntopalvelut nettisivut

OVV Asuntopalvelut Facebook

Suomen Vuokranantajat nettisivut

Marita Polvi-Lohikoski LinkedIn

Ostan Asuntoja Podcast #39 – Yrittäjä Petri Roininen osa 1/2


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Tiesitkö, että asuntoasi voi kohdata vahinko, jota vuokralaisen tai taloyhtiön vakuutus ei korvaa. Vuokralaisen oma kotivakuutus voi myös päättyä tietämättäsi, sillä sen voimassaoloa on vaikea vahtia.

Ifin Vuokranantajan vakuutus

Ifin Vuokranantajan vakuutuksella varmistat, että sijoitusasuntosi on aina turvattu omistamallesi irtaimistolle ja kiinteälle sisustukselle sattuvien vahinkojen varalta. Vakuutuksella voit myös varautua vuokrasuhteeseen- tai asuntoon liittyvien riitojen varalta sekä vuokralaisen tahallaan aiheuttamiin vahinkoihin.

Voit laskea hinnan helposti Ifin verkkokaupassa


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja YouTube: Miten siirtyä palkkatuloista vuokratuloilla elämiseen? YouTube #58

Ostan Asuntoja Blogi: Vuokralaiskandidaatin puhelinhaastattelu – 4 periaatetta – Blogi #146

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä


* Peab jo kolmatta kertaa peräkkäin ykkönen

Viikon kirjasuositus


Viikon kirjasuositus:

Petri Roininen – Asunto – elämäsi tärkein sijoitus; Adlibris Nidottu, E-kirja

* Adlibris -linkkien kautta kirjan tilaamalla hinta on sama mutta tuet hieman ”Ostan Asuntoja” -sisällöntuotantoa.


 

 

Video

Miten siirtyä palkkatuloista vuokratuloilla elämiseen? YouTube #58

Miten siirtyä palkkatuloista vuokratuloilla elämiseen?

Tällä videolla käyn polkua, valitettavasti aika pitkää sellaista, miten kannattaa ajatella palkkatöiden lopettamisesta ja siirtymisestä vuokratuloilla elämiseen. Videolla käydään läpi

 • miten pitää oma ajattelu sopeuttaa
 • kuinka vaikealta alkuvuodet 0-10 voivat tuntua ja miksi
 • kuinka lumipallon kasvu alkaa näkyä ja tuntua vuosina 10-15
 • miten syklit voivat sotkea yllämainitut ajatukset ja aikamääreet
 • mitä olisi menettänyt hypätessään pois 10 vuotta sitten
 • miksi ORM-strategiaa soveltavat eivät hyödy ajan kulumisen tuomasta vaikutuksesta


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Toimitusjohtaja Henri Neuvosen blogikirjoitus siitä, miten apua voi pyytää ja saada: ”Älä syytä säätä, jos tuulipuvussa tulee kylmä”


Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcast #41 – Asuntosijoittava linjasaneeraaja Tuomas Partinen osa 1/2

Ostan Asuntoja Blogi: Vuokralaiskandidaatin puhelinhaastattelu – 4 periaatetta – Blogi #146


Videon ”ajattele miljoona jne.” -ajatus löytyy tästä kirjasta. Lue arvioni tästä.

Asuntosijoittajan opiskelusuositukset kesällä 2018Viikon kirjasuositus: Gary Keller, Jay Papasan – The Millionaire Real Estate Investor; Ad Libris Nidottu, Adlibris E-kirja, Amazon Kirja, Amazon Audible*

* Adlibris -linkkien kautta paperi- tai e-kirjan tilaamalla hinta on sama mutta tuet hieman ”Ostan Asuntoja” -sisällöntuotantoa.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €. Sen jälkeen joka kuukausi yksi äänikirja 9,95 €. Kokeilujakson voi keskeyttää kuukauden aikana ja pitää sekä ilmaisen kirjan että kaikki 9,95 € hintaan ostetut kirjat. Tuet samalla hieman ”Ostan Asuntoja” -sisällöntuotantoa

 

Vuokralaiskandidaatin puhelinhaastattelu – 4 periaatetta – Blogi #146

Vuokralaiskandidaatin puhelinhaastattelu - 4 periaatetta

Ostan Asuntoja Podcastin jaksossa #35 Kristiina Ketola-Orava kertoi, että hän edellyttää sijoitusasuntojensa “annetaan vuokralle” -ilmoituksissaan vuokralaiskandidaatin soittavan hänelle. Mikäli kandidaatti lähettää viestiä, Kristiina toistaa saman asian; “soita tähän numeroon”. Hän haluaa haastatella jokaisen vuokralaiskandidaatin ennen kuin käyttää omaa tai vuokralaiskandidaatin aikaa turhalle asuntonäytölle. Monta kertaa hän näyttää vuokra-asuntoa edellisen vuokralaisen siellä asuessa ja näin toimimalla hän myös minimoi nykyisen vuokralaisen turhan häirinnän. 

Kristiinan perustelut omalle toimintamallilleen ovat myös sellaisia, että hänen ihmistuntemustaitonsa ovat vuosikymmenten varrella kehittyneet tasolle, jolla hän saa puhelinhaastatteluista tarvitsemiaan elementtejä vuokralaisvalintapäätöksen tekemiseksi.

Vaikka et olisi Kristiinan tasoinen ihmistuntija, jo pelkkä toiminnan tehostamisnäkökulma riittää perusteluksi siihen, että puhelinhaastattelun avulla esikartoitetaan, onko tarjoamasi vuokrakoti ja vuokraustoimintamallisi kriteereineen sopiva asunnosta kiinnostuneen vuokralaiskandidaatin tarpeisiin ja ominaisuuksiin.

Mikäli oman aikasi arvo ei ole nolla tai sitä ei ole loputtomasti tarjolla, älä haaskaa aikaasi näyttöihin ennen kuin olet varmistanut, että kyseinen kandidaatti on varteenotettava vaihtoehto. Yhä useampi asuntosijoittaja omistaa sijoitusasuntoja muualla kuin oman kotinsa postinumeroalueella, jolloin matkustamiseenkin menee aikaa, jota voi vähentää puhelinhaastatteluin. 

Näiden neljän periaatteen avulla voit vaiheittain edetä puhelinhaastattelussa. Mitä useampia haastatteluja teet sitä enemmän alat oppimaan kysymyksiä ja tekniikoita, joilla saat vuokralaiskandidaatit puhumaan ja kertomaan itsestään.

1. ”2 korvaa, 1 suu” – keskity kuuntelemaan vuokralaista

Mikäli vuokralaiskandidaatti on ekstroverttiä luonnetyyppiä, sinun ei tarvitse muistaa kuin “pitää oma turpa kiinni”, korvat auki ja antaa kandidaatin kertoa, jolloin itse keskityt kuunteluun. Tämä on yleisperiaate kaikkiin haastatteluihin. Sen sijaan, että keskittyisit oman kysymyslistasi seuraavan kysymyksen heittämiseen heti, kun vuokralaiskandidaatti vähän vetää henkeä, keskity kuntelemiseen. Mikäli langan toisessa päässä tulee hiljaista, odota rauhassa hiljaa. Ihmisillä on vaikeuksia kestää hiljaisia hetkiä ja yleensä juttu jatkuu ja saat vielä lisätietoa mitään kysymättä.

Introvertin vuokralaisen kanssa täytyy ottaa itse vähän aktiivisempi rooli ja esittää kysymyksiä ja niiden avulla saada vuokralaiskandidaatti rentoutumaan ja juttelemaan vapaammin. 


If:in Henrik Rantanen on tulossa Ostan Asuntoja Podcastin haastatteluun kertomaan ja vastaamaan vuokranantajan vakuutukseen liittyviin kysymyksiin. Mikäli sinulla on aiheesta kysymyksiä, pistä tulemaan harri@ostanasuntoja.com tai laita niitä tämän kirjoituksen kommenttikenttään.


2. Aloita keskustelu kysymällä “onko kysyttävää” -kysymyksiä

“Annetaan vuokralle” -ilmoitukseen kannattaa laittaa mahdollisimman kattavat ja tarkat tiedot valokuvineen, jolla karsitaan jo monta turhaa yhteydenottoa kokonaan. 

monopoly car piece

“Onko mitään kysymyksiä” -yleisaloituksen voi luonnollisesti palastella siten, että aloittaa kysymällä, onko kaupunki ja kaupunginosa haastateltavalle tuttu. “Ei/kyllä” -vastausparin sijaan jo moni introverttikin uskaltautuu kertomaan jotain taustastaan, kun huomaa, että tähän kysymykseen ei ole väärää vastausta.

Seuraavaksi voi edetä taloyhtiöön ja asuntoon tarjoamalla mahdollisuutta kysyä niistä lisää. “Onko taloyhtiö tuttu” -kysymykseen voi tulla “sisko/kaveri/sukulainen asuu/asui siinä joskus” -vastauksia. Mikäli taloyhtiö ja asunto eivät ole tuttuja, voi aina kysyä, onko ilmoituksen jäljiltä jotain kysyttävää, jos ei itse keksi mitään lisätietoa, joka olisi jäänyt ilmoituksesta pois.

“Onko mitään kysymyksiä vuokranantajaan tai vuokrasopimukseen liittyen” johtaa yleensä seuraavan tason keskusteluun ja nyt tulee jo elementtejä, joita ei ilmoituksessa ollut. Edelleen ollaan tilanteessa, jossa vuokranantaja on tarjoillut vuokralaiskandidaatille useita eri tason mahdollisuuksia kysyä omia kysymyksiään. Yleensä näiden perusteella on jo syntynyt luontevampi keskusteluilmapiiri ilman, että vuokranantaja on vielä aloittanut minkäänlaista oman kysymyspatteristonsa vyörytystä.

Tässä vaiheessa melkein aina minulle on jo syntynyt hyvä käsitys vuokralaisen maksukyvystä, asumishistoriasta, vanhempien tai läheisten roolista nuoren vuokralaisen osalta sekä siitä, onko ilmoituksessa esitetyt kriteerit luettu ja ymmärretty. Vaiheessa 3 varmistetaan vielä loput mahdollisesti epäselväksi jääneet asiat.

Ostan Asuntoja Blogista: 8 kysymystä, jotka vuokralaisen tulisi esittää vuokranantajalle

3. Varmista vuokrasuhteen onnistumiseen liittyvien kriteerien täyttyminen 

fullsizeoutput_1029bTätä neljän periaatteen järjestystä noudattamalla oppii keskustelemaan vuokralaiskandidaattien kanssa siten, että valtaosa asioista tulee kuin huomaamatta keskustellen eivätkä haastateltavat pysty hahmottamaan, että tällainen perusrunko on ollut haastattelijan käytössä. 

Mikäli joitain asioita on vielä jäänyt käsittelemättä, tässä vaiheessa keskustelua on jo huomattavasti luontevampaa siirtyä vaiheeseen, jossa vuokranantaja esittää kysymyksiä. Ohessa muutama esimerkkikysymys:

 • miten tupakoit/ tupakoitko sisällä vai ulkona
 • mitä lemmikkejä/montako lemmikkiä sinulla on
 • miltä tuntuu ajatus, että heti vuokrasuhteen alkuun pitää maksaa sekä vakuus että ensimmäisen kuukauden vuokra
 • kuinka nopeasti tarvitsisit asunnon
 • kuinka nopeasti pääset muuttamaan nykyisestä asunnostasi
 • kuinka pitkään olet ajatellut viihtyväsi nykyisessä työpaikassasi
 • miten hyvin löytyy työpaikkoja, kun opiskelut päättyvät

Tarkka lukija huomaa, että yhteenkään kysymykseen ei voi vasta “ei/kyllä”, joka pakottaa haastateltavan kertomaan asiasta lisää, jota kautta voi tulla taas lisätietoa valintapäätöksenteon tueksi. “Poltatko”- tai “onko sinulla lemmikki” -kysymykset voivat saada haastateltavan valehtelemaan, kun yleisesti on tiedossa, että “kyllä” -vastauksilla ei pääse vuokrausjonon kärkeen. 

Sijoitusovi Blogista: Vuokralaisen haastattelu – mitä saa ja ei saa kysyä?

4. Varmista vuokralaiskandidaatin kyky maksaa vuokraa ja halu pitää kodistaan hyvää huolta

Nämä kaksi kohtaa kannattaa jättää haastattelun viimeiseksi. Melkein kaikki vuokralaiskandidaatit ovat jo periaatteita 1-3 noudattamalla kertoneet näistä asioista riittävästi, jotta mielikuva kandidaatin sopivuudesta on syntynyt, jonka pohjalta voi tehdä päätöksen, järjestetäänkö näyttö vai ei.

Yleensä kerron, että nämä ovat ne kaksi vuokranantajaa kiinnostavaa asiaa ja kysyn, miten markkinoit itseäsi minulle näiden kahden osalta. Fiksuimmilla kandidaateilla tulee mieleen tapoja, joilla he voivat todistaa maksukykynsä ja esittää suosituksia edellisiltä vuokranantajilta.

Fiksuna pidän myös vuokralaiskandidaattia, joka on laskenut, miten toimeentulotuella ja asumistuella pärjäisi, mikäli hakemaansa kouluun ei pääsekään tai 5 kuukauden päähän luvattu määräaikaisen työn muuttuminen vakituiseksi kääntyisikin töiden loppumiseen.

Seuraavaksi keskustelussa voi edetä kertomalla, että haluan varmistaa, etten vuokraa vuokralaisen tulotasoon nähden liian kallista asuntoa saattaen hänet näin taloudelliseen ahdinkoon tai ainakin altistamaan hänet sellaiselle.

Ostan Asuntoja Podcast #43 – 7000 vuokrattua asuntoa – Marita Polvi-Lohikoski osa 1/2

Kerron myös, että mikäli vuokrasopimusta päädytään tekemään, siinä vaiheessa tarkistetaan myös luottotiedot. Voin mainita, että ne varmaankin vahvistavat keskustelun aikana syntynyttä kuvaa. Tässä kohtaa kokemukseni mukaan lähes poikkeuksetta luottotietonsa menettäneet kertovat siitä, jolloin syntyy lisäkeskustelu aiheesta.

Kohdalleni ei juuri ole tullut luottotietonsa menettänyttä mutta maksukykyistä vuokralaista, joka ei olisi viimeistään tässä vaiheessa itse tarjonnut todistusaineistoa maksukyvystään. Muutamaan otteeseen olen tullut harhautetuksi tavalla, jolla näyttö on järjestynyt  mutta lähes aina maksukyvytön vuokralaiskandidaatti “löytää toisen asunnon” tai “hänen ei tarvitsekaan muuttaa”.

Mikäli asumishistoria ei vielä aikaisemmissa vaiheissa tullut selväksi, tässä vaiheessa sitä ja mahdollisten aikaisempien vuokranantajien suosituksia voi kysyä. Yhdenkin vuokranantajan suositus on parempi kuin ei suosituksia ollenkaan mutta vanhempien luota ensimmäiseen omaan kotiin muuttavien osalta päätös pitää tehdä muiden elementtien pohjalta. Joskus tilannetta helpottaa se, että vanhempi on mukana prosessissa ja tulee takaajaksi vuokrasopimukseen.

Yhteenveto

Oletko itse vastaavaa ajattelumallia käyttäen tehostanut toimintaasi ja parantanut vuokralaisvalinnassa onnistumistasi? Mitä asioita lisäisit?

On hyvä muistaa, että yksi haastateltavista lopulta saa asunnon eli haastattelulla luodaan jo ensimmäiset pohjat onnistuneelle vuokrasuhteelle.

Mikäli teksti oli mielestäsi hyödyllinen, pistä ihmeessä se jakoon omassa verkostossasi. Kiitos!


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Tiesitkö, että asuntoasi voi kohdata vahinko, jota vuokralaisen tai taloyhtiön vakuutus ei korvaa. Vuokralaisen oma kotivakuutus voi myös päättyä tietämättäsi, sillä sen voimassaoloa on vaikea vahtia.

Ifin Vuokranantajan vakuutus

Ifin Vuokranantajan vakuutuksella varmistat, että sijoitusasuntosi on aina turvattu omistamallesi irtaimistolle ja kiinteälle sisustukselle sattuvien vahinkojen varalta. Vakuutuksella voit myös varautua vuokrasuhteeseen- tai asuntoon liittyvien riitojen varalta sekä vuokralaisen tahallaan aiheuttamiin vahinkoihin.

Voit laskea hinnan helposti Ifin verkkokaupassa


Ostan Asuntoja Podcast #41 – Asuntosijoittava linjasaneeraaja Tuomas Partinen osa 1/2

Veloista vapaa vai taloudellisesti vapaa asuntosijoittaja? YouTube #57

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot


Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €. Sen jälkeen joka kuukausi yksi äänikirja 9,95 €. Kokeilujakson voi keskeyttää kuukauden aikana ja pitää sekä ilmaisen kirjan että kaikki 9,95 € hintaan ostetut kirjat. Tuet samalla hieman ”Ostan Asuntoja” -sisällöntuotantoa

Ostan Asuntoja Blogista: Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet kirjat – top 5

 

 

Ostan Asuntoja Podcast #42 – Asuntosijoittava linjasaneeraaja Tuomas Partinen osa 2/2

Asuntosijoittava linjasaneeraaja Tuomas Partinen

Tuomas Partisen haastattelun 1-osa on pysytellyt Apple Podcasts:in Business -kategoriassa viime sunnustaista tähän perjantaihin asti ”Top 5” -sijoilla koko ajan.

Tuomas on rakennusinsinööri, tausta on teknisessä osaamisessa ja hän työskentelee päätöikseen isännöintitoimistossa taloyhtiöiden saneeraushankkeiden parissa. Tuomas on lisäksi asuntosijoittaja ja omistaa kymmenkunta sijoitusasuntoa. Tuomaksen kanssa käsitellään asuntosijoittamista rakennusinsinöörilähtöisesti.fullsizeoutput_106bc

Tässä jaksossa puhutaan taloyhtiöiden kuntoarvioista ja pitkän tähtäimen suunnitelmista (PTS). Jaksossa selviää myös, kuinka kauan Tuomaksella kesti nousta entisessä pyörävarastossa asuvasta opiskelijasta kymmenkunta sijoitusasuntoa omistavaksi asuntosijoittajaksi.


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

Spotify_Logo_RGB_Black

listen-on-Stitcher-badge


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas.

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Isännöintitoimisto ISTO nettisivut

Tekniset käyttöiät

Suomen Asuntoneuvoja nettisivut

Suomen Vuokranantajat nettisivut

LUT University Tuotantotalous

Hal Elrod – The Miracle Morning; Adlibris Pokkari, Adlibris Nidottu, Audible Äänikirja

Hal Elrod – Aamun Ihme; Adlibris Nidottu

Tuomas Partinen LinkedIn


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori on vuokranantajan perustama yritys, joka tarjoaa vuokravälitystä alkaen 500 euron palkkiolla. Palkkioon sisältyy ensimmäisen vuoden ajalta vuokratakuu. Mainitse vuokravälitystoimeksiannon yhteydessä ”Ostan Asuntoja” ja saat 5%:n alennuksen palkkiosta.

Tarjolla myös koko vuokrasuhteen hallinnointipalvelu asuntopehtoori.fi

Asuntopehtoorin Blogista: Miten vuokranantaja voi tuottaa lisäarvoa? Lue tämä!


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja YouTube: Veloista vapaa vai taloudellisesti vapaa asuntosijoittaja? YouTube #57

Ostan Asuntoja Blogista: ROTI asuntosijoittajan tunnuslukuna – Blogi #145


* Adlibris ja Amazon.de -linkkien kautta paperi- tai äänikirjan tilaamalla hinta on sama mutta tuet hieman Ostan Asuntoja sisällöntuotantoa.

* Peab jo kolmatta kertaa peräkkäin ykkönen

Video

Veloista vapaa vai taloudellisesti vapaa asuntosijoittaja? YouTube #57

Veloista vapaa vai taloudellisesti vapaa asuntosijoittaja?

Tällä kertaa pohditaan, kumpi tavoite ”veloista vapaa” vai ”taloudellisesti vapaa” on asuntosijoittajan kannalta parempi:

 • ovatko nämä toisensa poissulkevia tavoitteita
 • mitä on huono velka ja mitä fiksu velan käyttö
 • mitä tapahtuu, jos pyrkii velattomuuteen liian nuorena

Pohdiskelen vastauksia tähän kysymykseen myös yhtä omaa sijoitusasuntoani esimerkkinä käyttäen.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori on vuokranantajan perustama yritys, joka tarjoaa vuokravälitystä alkaen 500 euron palkkiolla. Palkkioon sisältyy ensimmäisen vuoden ajalta vuokratakuu. Mainitse vuokravälitystoimeksiannon yhteydessä ”Ostan Asuntoja” ja saat 5%:n alennuksen palkkiosta.

Uutena palveluna “Vuokravälitys yhdessä”-toimintamalli. asuntopehtoori.fi

Tarjolla myös koko vuokrasuhteen hallinnointipalvelu

Asuntopehtoorin Blogista: Miten vuokranantaja voi tuottaa lisäarvoa? Lue tämä!


Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Mitä virheitä asuntosijoittajan tulisi välttää – 7 kohtaa? YouTube #56

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcast #41 – Asuntosijoittava linjasaneeraaja Tuomas Partinen osa 1/2

Ostan Asuntoja Blogi: ROTI asuntosijoittajan tunnuslukuna – Blogi #145


Storytel e- ja äänikirjat: Kokeile tästä Storyteliä ilmaiseksi kahden viikon ajan ilman sitoumuksia. Ilmaisen kokeilujakson päätyttyä voit jatkaa palvelua hintaan 16,99e/kk, jolla voit kuunnella ja lukea kirjoja niin paljon kuin haluat kiinteään kuukausihintaan. Tuet samalla hieman Ostan Asuntoja sisällöntuotantoa.

Kuuntele tai lue vaikka Aki Hintsa – Voittamisen anatomia. Suositus!

ROTI asuntosijoittajan tunnuslukuna – Blogi #145

ROTI asuntosijoittajan tunnuslukuna - Blogi #144

Vuokratuotto, kassavirta, vuokrausaste, asuntosijoittajan ROI ja ROE… kaikista löytyy kirjoituksia blogissani mutta ROTI on ensimmäistä kertaa käsittelyssä. Tämä tunnusluku joko perustuu tai ei perustu ”joku ROTI pitää olla…” -talonpoikaissanontaan, josta se on siirretty pohjoisen ameriikan kieleen ja tulee sanoista ”Return On Time Invested” eli sijoitetulle aikapääomalle saatu tuotto.

Kaupungistuneet serkut ovat vuosikymmeniä miettineet tätä konseptia istuessaan 90 %:sti puutaheinää olevissa työkokouksissa. Käsittääkseni valtaosalle konsepti on jäänyt epäselväksi, koska he yhä istuvat ja heitä edellytetään istumista näissä samanlaisissa kokouksissa ymmärtämättä, että niihin käytetyn ajan voisi sijoittaa muualle tuottamaan paremmin. Moni kansanedustaja on ymmärtänyt, että eduskunnan täysistunnon ROTI on negatiivinen mutta politiikan (juoru)toimittajat ja iso osa äänestäjistä yhä edellyttää, että siellä pitäisi istua huonolla ROTI:lla kuuntelemassa huonolla ROTI:lla laadittuja puutaheinää puheenvuoroja, joissa paperista lukien toistetaan ”arvoisa puhemies” -tyyppisiä latteuksia.

Asuntosijoittajille tuoton yleiskäsite on tuttu ja asia on todennäköisesti siksi helpompi ymmärtää.

Minkä arvoinen on oma asuntosijoittajan tuntisi tällä hetkellä

Kaikki ymmärtävät, että asuntorahastoihin sijoittaminen vie murto-osan ajasta verrattuna suoraan ”osta ja pidä” -asuntosijoittamiseen. Mutta kuinka moni ”osta ja pidä” -asuntosijoittaja ostolaskelman yhteydessä miettii ostokohteen itseltään edellyttämän tuntimäärän ja hinnoittelee sen laskelmaan määrittämällään tuntihinnalla? 

IMG_5308Jos haluaa ostaa perus- tai pommikuntoisen vanhan sijoitusasunnon motivoituneelta myyjältä alle markkinahinnan, hakea siihen välittäjän arvion ja neuvotella markkinahintaan perustuvan rahoituksen, suunnitella ja toteuttaa arvoa, vuokrattavuutta ja vuokratasoa nostattavan remontin, ottaa valokuvat remontoidusta kohteesta, laatia ”annetaan vuokralle” -ilmoituksen, haastatella vuokralaiskandidaatit, esitellä asuntoa, tehdä vuokrasopimusta sekä hakea uuden arviokirjan ja uudelleenrahoittaa kohteen, joutuu laittamaan aikamoisen määrän omia työtuntejaan verrattuna asuntosijoittajaan, joka hankkii sijoitusasunnon uudiskohteesta taloyhtiölainalla sekä ulkoistaa vuokrauksen ja hallinnoinnin hyviä suosituksia saaneelle välittäjälle.

Mikäli omalle työlle ei ns. ”laske mitään”, edellä kuvatun vanhan sijoitusasunnon hankkiminen BRRRR-strategiaa soveltamalla kaiken itse tehden tuottaa todennäköisesti paljon huikeammat tuotto-%:it kuin jälkimmäinen ”uudiskohde-välittäjä” -kombinaatio tuottaa.

Mikä on asuntosijoittajan BRRRR-strategia? YouTube #47

Mikäli on ammattiaan harjoittava tuntipohjaisesti laskuttava konsultti tai juristi tai vaikka vastaanottoa pitävä lääkäri, joka laskuttaa jokaisesta asiakaskäynnistä, pelkkä rahallinen vertailu siihen, kuinka paljon menettää €/tunti, jos käy itse latomassa laminaattia lattiaan tai kuljettamassa vanhoja kodinkoneita kaatopaikalle, on aika helppoa:

300 €/tunti juristipalkkiota – 35 €/tunti laminaattiasentajan palkkiota = 265 €/tunti menetettyä rahaa

Tässä laskelmassa ei ole huomioitu sitä, että osaava laminaattikaveri latoo sitä tuplanopeudella juristiosaajaan verrattuna.

”Rentoudun saadessani tehdä omin käsin” tai ”on mukavaa nähdä omien kätten jälki” ovat seuraavia perusteluita, joilla jätetään laminaattikaveri palkkaamatta. 265 €:lla voi maksaa 4-5 tuntia hierontaa eli rentoutumisen kustannus jää monelta todella miettimättä. Jos rentoutumismielessä haluaa ja pitää olla pois omien työtehtävien parista, silloin pitäisi arvottaa sitä, mikä muu tekeminen voisi tuoda suuremman rentoutumisarvon kuin laminaatin latominen lattiaan 265 euron kustannuksella.

Minkä arvoinen haluaisit, että oma tuntisi olisi

Käytän tilaisuutta hyväkseni ja olen itse esimerkkinä. Haluaisin, että oma tuntihintani olisi 300 €/tunti. 

Jos saan yhden sähköpostin, jossa minulta kysytään neuvoa yksittäiseen asuntosijoituspulmaan, autan mielelläni, jos vain osaan enkä ole juuri silloin todella kiireinen. Jos minulla olisi mahdollisuus valita 300 €/tunti tuottavan työtehtävän ja yhteen sähköpostiin vastaamisen välillä, voisin vastata, jos vain tuottavan työtehtävän pystyy hoitamaan tuntia myöhemmin. Jos keskeyttäisin 35 €/tunti maksavan laminaatin latomistyön sähköpostiin vastaamiseksi, toisen auttamispäätös olisi vielä helpompi.

Kun saan 20-30 yksityistä auttamispyyntöä viikossa, laminaatin latomistyönkin keskeyttäminen söisi tuloja jo 500-1000 €/viikossa vastauksen vaatimasta ajasta riippuen. 300 euron tuntihinnalla laskettuna oltaisiin jossain 5-10 000 euron auttamiskustannuksessa viikkoa kohti. 

Koska olen asettanut yhdeksi pysyväistavoitteekseni auttaa asuntosijoittajia ja vuokranantajia parhaan kykyni mukaan, olen joutunut miettimään tätä matkan varrella monta kertaa. Tällä hetkellä toimintatapani on seuraava

 • jos en osaa tai pysty auttamaan, en aina edes vastaa viestiin
 • mikäli vastaus löytyy Ostan Asuntoja Blogista, Podcastista tai YouTubesta, ohjaan kysyjän sinne tai
 • moni kirjoitus ja kaikki videot syntyvät näistä kysymyksistä, joskus valitettavan pitkälläkin viiveellä
 • olen varannut kalenteriin tilaa kahdelle privaattisparraussessiolle kuukaudessa, joista veloitan 150 €+alv
 • kirjoitamme kirjaa vuokraustoiminnasta Miika ”Asuntopehtoori” Vuorensolan kanssa, jossa vastauksia ja tietoa on yhdessä paketissa, kirjan hinnan vastineeksi, hajanaisten kirjoitusten ja videoiden sijaan
 • teen podcastia, johon vieraat lahjoittavat myös omaa aikaansa jakaen kokemuksiaan ja osaamistaan

Otan mielelläni vastaan kommentteja ja vaikka moitteitakin, mikäli yllä olevassa ajattelussa on jotain pahasti pielessä. Tuolla 300 euron tuntihinnalla laskettuna käytän nyt tuon 5-10 000 euroa viikossa auttamiseen mutta olen pyrkinyt tekemään sitä niin, että apua saa 20-30 henkilön sijaan mahdollisimman moni. 

Jos sinua ärsyttää se, että toistuvasti pyydän algoritmeihin vedoten tykkäämään ja jakamaan sisältöäni ja että jaan sitä itse useammin kuin ”sallitun” yhden kerran per tuotettu sisältö, yritän vain parantaa tiedon jakamisen ROTI:a;

mitä useampi saa ”Ostan Asuntoja” -tietoa ulottuvilleen sitä paremman tuoton saan sisällön tuottamiseen käyttämälleni tuntimäärälle.


Tämän blogikirjoituksen sponsoroi:

sijoitusasunnot.com

”Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Toimitusjohtaja Henri Neuvosen blogikirjoitus siitä, miten apua voi pyytää ja saada: ”Älä syytä säätä, jos tuulipuvussa tulee kylmä”


Läheisten, liikunnan, syömisen, nukkumisen ja opiskelun parissa vietetty aika on arvokasta

image6Tähän asti olen kirjoittanut suurin piirtein vain rahasta tuntihinnan muodossa. Jos esimerkin konsultti tai lääkäri käyttää valtaosan vapaa-ajastaan ”osta ja pidä” -asuntosijoitusaktiviteettien parissa, lopputulemana voi olla menetetty parisuhde tai terveys tai molemmat. Niiden hinnoittelu euroissa onkin jo paljon vaikeampaa mutta tunnen ihmisiä, jotka maksaisivat ”mitä tahansa” saadakseen niistä edes osan takaisin.

Jos aikaisemmin mainitsemani 300 €/tunti kuullosti käsittämättömän korkealta, kun alkaa hinnoittelemaan siihen päälle puolison tai lapsen kanssa vietetyn ajan, terveyden ylläpitämiseen vaadittavan liikkumisen, terveellisen syömisen ja riittävän unen vaatiman ajan, tai itsensä kehittämiseen käytetyn ajan kustannuksia ja tuottoja, 300 €/tunti ei enää tunnukaan täysin kohtuuttomalta. Ja nyt puhutaan brutosta, josta vähennetään kulut ja Suomen passiivimallityyppinen verotus.

Välillä tuntuu, että se laminaattia latova kaveri osaa arvottaa näitä muita asioita paljon paremmin kuin korkeakoulutettu porukka osaakaan. Ehkä kireä veroprogressio pitäisi ottaakin ohjauksena viettää enemmän aikaa aktiviteeteissa, joihin verotus ei vielä kohdistu.

Miten kaiken tämän pitäisi heijastua asuntosijoittamis- ja vuokraustoiminnassa

Kun on määritellyt oman tuntihintansa sekä euroissa että jollain tavalla on tuonut siihen mukaan elämän muiden tärkeiden elementtien arvotukset, sen jälkeen voi ja tulisi käydä perusteellinen uusi pohdinta siitä, minkälainen asuntosijoitusstrategia itselleen parhaiten sopii.

Ostan Asuntoja Blogista: Taloudellinen riippumattomuus, passiivinen tulo ja asuntosijoittaminen

Sen jälkeen pitäisi ryhtyä rakentamaan ja kehittämään omaa asuntosijoitus- ja vuokraustoimintaansa suuntaan, joka toteuttaa valittua strategiaa ja tuottaa hyvän ROTI:n. Tässä on hyvä muistaa, että kukaan ei väitä, että tämän voi tehdä tai se tulisi tehdä yhdellä loikalla vaan siihen voi mennä aikaa. Tärkeää on lähteä etenemään ja muistaa, että ihminen yleensä yliarvioi sen, minkä saa aikaan vuodessa ja aliarvio sen, mitä syntyy kolmessa vuodessa systemaattisesti pienin päivittäisin teoin edeten.

Tässä kirjoituksessa en yritä tyrkyttää omaa sijoitusstrategiaani ja sen toteuttamisen elementtejä. Oleellista on, että jokainen miettii omat päämääränsä, ja mikäli kuvioissa on kumppani, mietintää kannattaa tehdä yhdessä. Kun päämäärät ovat jollain tavalla selkeämpiä, myös niitä tukevan asuntosijoitusstrategian valinta helpottuu. Kumppanin ottaminen mukaan on tärkeää varsinkin, jos yhteisenä ongelmana tuntuu olevan, että toinen on aina poissa. Koska monien asioiden muuttaminen hetkessä ei onnistu, pienet havainnot siitä, että siirtymistä parempaan tapahtuu, vaikka hitaasti, ovat tärkeitä. Sama koskee terveyteen ja jatkuvaan oppimiseen liittyvissä asioissa, jos niitä on pitkään laiminlyöty.

Pohdintaa, olenko pätevä antamaan ROTI:n parantamisneuvoja 

Oma (vapaa)aika on tärkeä varallisuuden osa-alue. Taloudellisesta vapaudesta haaveilevan tulisi pitää mielessä se, että palkkatyön lopettaminen ei lisää taloudellista vapautta, mikäli siitä seuraa, että on yhtä tiukasti kiinni esimerkiksi asuntosijoitus- ja vuokratoiminnassa, joiden piti mahdollistaa se vapaus.

Itse en kenties ole täysin pätevöitynyt aiheesta kirjoittaja, koska viihdyin erinomaisesti palkkatöissäni, joita tuli puolihuomaamatta tehtyä useampi tunti yli ammattiliiton määräämän maksimin vajaan parin vuosikymmenen ajan. Siirryttyäni niistä taloudellisesti vapaaseen elämään, olen täyttänyt sen asuntosijoittamiseen ja vuokraustoimintaan liittyvillä aktiviteeteilla, joista onnellisesti satun myös tykkäämään hurjasti ja ne tuovat jatkuvaa iloa ja onnellisuutta arkeeni.

Tai ehkä sittenkin olen pätevöitynyt kirjoittamaan aiheesta, koska olen jo yli 30 vuotta aika päättäväisesti ja johdonmukaisesti kehittynyt siinä, mihin rajallista aikaani sijoitan pätevöitymällä yhä paremmin sanomaan ”EI” kaikkeen aikaani vievään, jonka ROTI-tuotto on olematon tai jopa negatiivinen.

Mieti omaa tekemistäsi, jaa se aktiviteetteihin ja mittaa niihin kuluva aika ja arvioi käytetyn ajan tuottoa. Joko euroissa tai sinulle tärkeissä muissa mittayksiköissä. Aloita karsiminen aktiviteeteista, jotka ovat täysin tai lähes hyödyttömiä eivätkä vaikuta tärkeisiin ihmissuhteisiisi negatiivisesti. Aloita samalla mietintä ja opiskelu, miten voit toisia loukkaamatta kieltäytyä aktiviteeteista, joihin käytetty aika tuottaa surkeasti.


Ostan Asuntoja Podcast #40 – Yrittäjä Petri Roininen osa 2/2

Kumpi on parempi 500 € käteistä vai 500 € ylimääräistä asuntolainan lyhennystä? YouTube #55

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot


Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €. Sen jälkeen joka kuukausi yksi äänikirja 9,95 €. Kokeilujakson voi keskeyttää kuukauden aikana ja pitää sekä ilmaisen kirjan että kaikki 9,95 € hintaan ostetut kirjat. Tuet samalla Ostan Asuntoja -sisällöntuotantoa.

img_1680


Viikon kirjasuositus: Gary Keller, Jay Papasan – The One Thing; Adlibris Pokkari, Adlibris Sidottu, Amazon Kirja, Audible, Kindle *

* Adlibris- ja Audible/Amazon.de -linkkien kautta paperi-, e- tai äänikirjan tilaamalla hinta on sama mutta tuet hieman ”Ostan Asuntoja” -sisällöntuotantoa. Audible:a voit kokeilla kuukauden ilmaiseksi yo. linkin kautta.

 

Ostan Asuntoja Podcast #41 – Asuntosijoittava linjasaneeraaja Tuomas Partinen osa 1/2

Asuntosijoittava linjasaneeraaja Tuomas Partinen

Tuomas Partinen, tämän kerran vieras oli kuunnellut podcastin jaksoa #14 ”Asuntosijoittava taloyhtiökuiskaaja Kati Kyyrö” ja oli tehnyt mielenkiintoisen havainnon, kuinka vieraiden aikaisempi tausta heijastuu voimakkaastikin heidän katselukulmaansa asuntosijoittamisesta tai vuokraustoiminnasta.

Tuomas on rakennusinsinööri, tausta on teknisessä osaamisessa ja hän työskentelee päätöikseen isännöintitoimistossa taloyhtiöiden saneeraushankkeiden parissa. Tuomas on lisäksi asuntosijoittaja ja omistaa kymmenkunta sijoitusasuntoa. Ensimmäisen kappaleen havainnon mukaisesti tällä kertaa katsellaan asuntosijoittamista rakennusinsinöörilähtöisesti.


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

Spotify_Logo_RGB_Black

listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä linkistä:

//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/9281987/height/360/theme/standard/thumbnail/yes/direction/backward/


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas.

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Isännöintitoimisto ISTO nettisivut

Tekniset käyttöiät

Suomen Asuntoneuvoja nettisivut

Tuomas Partinen LinkedIn


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja YouTube: Mitä virheitä asuntosijoittajan tulisi välttää – 7 kohtaa? YouTube #56


* Peab jo kolmatta kertaa peräkkäin ykkönen

Kasvussa

Työelämä, asuntosijoittaminen ja hyvinvointi

Suomen HypoteekkiyhdistysSuomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Asuntosijoittaminen tutuksi

Suomen vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggers like this: