Siirry sisältöön

”Matalan tuoton ajasta kohtuullisen tuoton aikaan” on hyvä kärsivälliselle asuntosijoittajalle – Blogi #345

Harri Huru Ostan Asuntoja Blogi

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta.


Howard Marks on ajattelija, jonka kirjoista ja “memoista” eli muistioista olen vuosien varrella kenties ammentanut enemmän ajatuksia kuin Warren Buffettilta tai Ray Daliolta. Tähän blogikirjoitukseen lainasin yhden kappaleen tänä aamuna lukemastani Marksin haastattelusta, jonka otsikko oli “The Most Important Question Is Whether We’re Going to Have Stagflation” – Tärkein kysymys on, tuleeko stagflaatio.

Stagflaatio ja asuntosijoittaminen – Tiistaiaudio #192

Howard Marks ei ole asuntosijoittaja eikä edes osakesijoittaja. Hän on erikoistunut “distressed debt” -sijoittamiseen. Tämä tarkoittaa suurin piirtein sellaista, että ostetaan lähes konkurssikypsien yritysten tai yhteisöjen velkapapereita massiivisella alennuksella. 

Marksin ajatukset sopivat minulle erinomaisesti. Hän ei esitä olevansa kaikki tietävä superviisas, vaan tuo asioita esille tavalla, joista voi jatkokehittää omaa ajatteluaan. Hän myöntää muuttaneensa omaansakin, kun uutta tietoa on tullut kohdalle.

Tässä lainattu kappale:

“As a value investor, your goal is to buy things for less than they’re worth. The problem with that is it requires cooperation from somebody who’s willing to sell it for less than it’s worth. For that, you have to have some urgency, some fear and worry. In the last thirteen years, there was nobody in that category, because the fundamental setting was very easy. The holders of assets were complacent. They were making money and they didn’t see anything to worry about. Since they could get financing easily and cheaply, companies that burned money could still get more money. This low return world was very hard for bargain hunters like Oaktree (Marksin sijoitusyritys). It was tough sledding. Now, we’re in a moderate return world, and one which may be marked by less complacency which for us is much healthier.”

Kappaleen ajatukset sopivat erinomaisesti Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan oppeihin. Minulla oli eilen lyhyt esitys Suomen Vuokranantajien Tahkolla järjestämässä tilaisuudessa, jossa oli yli 110 vuokranantajaa jakamassa ja kuuntelemassa oppeja verkostoitumisen ohessa. Koko viikon pohdin muutamaa ydinsanomaa kuulijoille. Mukana oli ajatuksia myös tuon kappaleen sisällöstä. 

Siihen tiivistyy hyvin se, miksi “osta ja pidä” -asuntosijoittajana olen positiivisen optimisti tulevaisuuden suhteen.

Osta ja pidä -asuntosijoittajan lasi voi olla puoliksi täynnä – Tiistaiaudio #256

Asuntosijoittamisen tuotto tehdään ostettaessa

“As a value investor, your goal is to buy things for less than they’re worth.” Suomalaisessa asuntosijoittajien arkikielessä tämä asia ilmaistaan, minunkin tuhansia kertoja puhumana ja kirjoittamana, hieman virheellisesti eli puhumme “alle markkinahintojen ostamisesta”. 

Pieni virheellisyys johtuu siitä, että meillä ei ole kovin selvää käsitystä siitä, mikä on hinnan ja arvon ero. Markkinahinta ja vakuusarvo eivät ole synonyymejä eikä niistä synonyymejä tule, vaikka pankin lainavirkailijan prosessikuvauksessa niin ehdottomasti väitettäisiin. Pitkään alalla toimineet ymmärtävät kyllä, että asuntosijoitustoiminnan pitää olla kannattavaa. Emme suinkaan osta jokaista kohdalle tulevaa sijoitusasuntoa siksi, että sitä mainostetaan “alle markkinahintaisena”. Teemme analyyseja ja laskelmia, joiden avulla yritämme arvioida, onko kyseessä kohde, jonka voisimme ostaa alle sen käyvän, pitkän aikajänteen arvon.

Lainojen uudelleen järjestely ja jälleenrahoitus korkojen noustessa – Blogi #317

Kannattavia asuntosijoituskohteita on vaikea löytää

“The problem with that is it requires cooperation from somebody who’s willing to sell it for less than it’s worth.” Jos hetkellisesti tuli mieleen, että onkohan se huru-ukko syöttänyt meille vääriä oppeja puhuessaan alle markkinahintaisista kohteista, joutuu toteamaan, että onhan se jo vuosia sanonut ja kirjoittanut, että hyviä asuntosijoituskohteita on vaikea löytää. “Pitää kulkea omia polkuja” tai “pitää kulkea vastavirtaan” joutuivat Tahkolla olleet eilen taas kuulemaan.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

40 flippiä alle 2:ssa vuodessa Petriina Janhonen ja Anttoni Kerkkonen – Ostan Asuntoja Podcast #230


Pitää löytää motivoituneita myyjiä

“For that, you have to have some urgency, some fear and worry.” Motivoituneella myyjällä täytyy olla jotain stressiä aiheuttavaa ongelmaa, huolta tai pelkoa. Tai hänellä täytyy olla hyvä syy tehdä kaupat nopeasti. Tukkukauppiaat ovat hyvä esimerkki jälkimmäisestä. Asuntosalkunrakentaja ja Sijoitusasunnot toimivat molemmat myös tukkukauppiaina ja ovat pitkäaikaisia Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistajia sponsorituellaan.

Motivoituneita myyjiä on ollut vaikea löytää

“In the last thirteen years, there was nobody in that category, because the fundamental setting was very easy. The holders of assets were complacent. They were making money and they didn’t see anything to worry about. Since they could get financing easily and cheaply, companies that burned money could still get more money.” Rahoituksen saaminen on ollut helppoa, sen hinta on ollut erittäin alhainen ja sitä on saanut hyvillä ehdoilla.

Sijoittajien tuottovaatimuksen laskiessa sijoitusasuntojen hinnat nousivat

“This low return world was very hard for bargain hunters like Oaktree (Marksin sijoitusyritys). It was tough sledding.” Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että Marks ei ole asuntosijoittaja, vaan pahasti stressaantuneiden velkapaperien omistajien ongelmia ratkaiseva sijoittaja. Pahasti stressantuneita velkapaperien omistajia ei viimeisen 13 vuoden aikana ole liikenteessä paljon näkynyt. Ilman stressiä ei ole motivaatiota myydä reilusti alle “käyvän arvon”.

Asuntosijoittajien kielellä tämä on tarkoittanut “myyjien markkinoita”. Ostajia on ollut koko ajan lisääntyvä määrä. Sijoituskriteereistään kiinnipitänyt asuntosijoittaja on kokenut aidosti sen, kuinka “kannattavia asuntosijoituskohteita on ollut vaikea löytää”. Niin moni muu asuntosijoittaja alensi tuottovaatimustaan. 

Asuntosijoitustavoitteeni 2022 – tilinpäätös – Blogi #343

Normaalimpaan tuottoympäristöön siirtyminen luo positiivista optimismia asuntosijoittajalle

Now, we’re in a moderate return world, and one which may be marked by less complacency which for us is much healthier. Tällä hetkellä valtaosa ekonomistien ja analyytikoiden sekä toimittajien viesteistä on toiveikkaita sen suhteen, että keskuspankit helpottaisivat otettaan ja “paluu normaaliin voisi alkaa”. Jos kuitenkin kävisi siten, että ”paluu normaaliin” tarkoittaisi 2-3 %:n korkotasoja 0-korkojen sijaan, stressaantuneita motivoituneita myyjiä alkaisi pongahdella esiin. 

Jos on ollut sijoittamisessa mukana vaikkapa 10 vuotta, voi tuntua siltä, että 0-korot ovat normaaliaikaa. Jos on ollut mukana 40 vuotta, ajattelee, että viimeiset 10 vuotta ovat olleet täysin epänormaalia aikaa. Ja siitä epänormaalista vuodet 2020-2021 olivat aivan sekopäistä meininkiä sekä kotimaassa että maailmalla.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

”Kuka tahansa voi olla vuokranantaja – kuka tahansa voi asua vuokralla.

Asuntosijoittajan tai sellaiseksi aikovan mielessä liikkuu monia kysymyksiä. Miten tunnistaa hyvä sijoituskohde? Miten onnistua vuokralaisvalinnassa? Mitä vuokrasopimukseen tulee kirjata? Mistä apua ongelmatilanteisiin?

Tietoa tarjoaa Suomen Vuokranantajat – hyvien vuokranantajien yhteisö, jonka jäsenenä vuokranantaminen on palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa.

Liity joukkoon: vuokranantajat.fi.” – Tammikuussa 2023 yli 400 liittyi!

Sammakkoja pussaamalla alle markkinahintainen kauppa Sakari Rokkanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #235


NYT on aika opiskella hyväksi asuntosijoittajaksi

“Taas se myy sitä kirjaa” voi helposti tulla mieleen. Howard Marks ei saa myyntipalkkiota Marko Kaarton ja mun kirjasta. Tänä aamuna löysin itseni Marksin haastattelun viimeisestä kappaleesta.

Nyt on tärkeää olla kärsivällinen. Asuntosijoittamista ei tulisi lopettaa, vaan etsiä erinomaisia kohteita virheitä välttäen. Käsien päällä istumisen taito on tärkeää. Opiskeluun ja omien taitojen kehittämiseen kannattaa nyt panostaa. Valtamedioiden kohinaa tulisi välttää ja valmistautua siihen, että sijoituskohteita tulee tarjolle alle käyvän arvon.

“One of the most important things is patient opportunism: Try to avoid mistakes, and when there is nothing clever to do, the mistake lies in trying to be clever. So now is a good time to sit on your hands, read about how to be a good investor, ignore the noise, and try to get ready for the opportunities when they come.”


Taantumaa pelkäävälle asuntosijoittajalle 5 ohjetta – Tiistaiaudio #255


Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta.

Harri Huru Ostan Asuntoja Niina Huhtala Rahamedia


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan 8. luku – Verosuunnittelu osana lumipalloefektiä – Tiistaiaudio #252


Tuoretta sisältöä:

Varallisuusseurannasta asuntosijoittamiseen Mirja Palola Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #241

Asuntosijoitustavoitteideni perusskenaarion elementit – Blogi #344

Alle markkinahintainen asunto haki Karri Salosen kotisohvalta Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #239

Mistä löytyy lattia asuntojen ja vuokrien hinnoille? – Tiistaiaudio #254

Mitä, jos vuokralainen haluaisi maksaa Bitcoinilla? – Blogi #342

Varallisuusseurannasta asuntosijoittamiseen Mirja Palola Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #241

Harri Huru Ostan Asuntoja Podcast

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta.

Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Tutustu ja tilaa kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta.


Tutustu tämän jakson sponsoreiden tarjoamaan sopivan tilaisuuden tullen. Kiitos Asuntosalkunrakentaja, Peab, Suomen Vuokranantajat, If, ja Flatco.


Mirja Palola piirteli nuorena pohjapiirustuksia ja haaveili arkkitehdin urasta. Noin 3 vuosikymmentä sen jälkeen hän perusti ystävänsä kanssa Closing the Gap Oy:n, joka aloitti asuntosijoittamisen vauhdilla hankkien 6 sijoitusasuntoa. Osassa 1 juttelimme muun muassa siitä,

 • Miten arkkitehtiunelmat muuttuivat toimittajaksi opiskeluksi ja yrityselämään päätymiseksi?
 • Miten yritysten johtaminen johti oman varallisuusseurannan aloittamiseen ja asuntosijoittamiseen?
 • Miten nettovarallisuusjaottelun ja -seurannan konkreettinen tekeminen avasi silmät kassavirtojen osalta?
 • Miten onnistui suoraan yrityksen perustaminen ja 6 sijoitusasunnon ostaminen sen taseeseen vuoden aikana?
 • Miten yöuniajatus eteni 25 vuorokaudessa kahden sijoitusasunnon kauppoihin?
 • Minkälaiset sijoituskriteerit yrityksellä on?

Osassa 2 juttu jatkuu ainakin näiden teemojen parissa:

 • Miksi asunnot ovat tasa-arvoinen omaisuuslaji?
 • Olisiko “ihana koti” -lausahduksesta jotain apua, kun miettii hyvien vuokralaisten löytymistä?
 • Miten ottaa lapset mukaan taloustaitojen opetteluun?
 • Miten kevytkin stailaus auttaa asunnon hahmottamisessa?
 • Miten korkosijoitusten tuotot käyttäytyvät korkojen noustessa ja osasiko Mirja ottaa korkosuojauksen?
 • Kuinka Suomen Vuokranantajat tekee arvokasta työtä ja samalla vapauttaa meidän aikaa?
 • Naisten rahapuheesta ja muustakin.

Mielenkiintoinen ahkeran tekemisen tarina.

Tarinaa täydentävää kuva-aineistoa Instagram. LinkedIn Mirja Palola.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitussuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa. Lisää löytyy YouTubesta.

Asuntosalkunrakentaja Blogista: Sähköpostilistan koko ylitti 40 000 rajan – miten kaikki alkoi?

Lue Pekka Väänäsen ”Asuntosijoittajan kvartaali, 3 kuukautta vai 25 vuotta?” -kirjoitus Inderesin sivuilta.


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua uudisasunnot Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peabin asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla ja ne suunnitellaan toimiviksi kestämään aikaa. Vakavaraiselta ja luotettavalta yhtiöltä hankittu uusi asunto on huoleton ja helposti vuokrattavissa. 

Saat tiedot uusista kohteista sähköpostiisi ennen julkista ennakkomarkkinointia liittymällä avainasiakkaaksi osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas.

Tutustu asuntoihin ja lue lisää peabkoti.fi – Seuraa meitä myös Instagramissa @peabkoti


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

”Kuka tahansa voi olla vuokranantaja – kuka tahansa voi asua vuokralla.

Asuntosijoittajan tai sellaiseksi aikovan mielessä liikkuu monia kysymyksiä. Miten tunnistaa hyvä sijoituskohde? Miten onnistua vuokralaisvalinnassa? Mitä vuokrasopimukseen tulee kirjata? Mistä apua ongelmatilanteisiin?

Tietoa tarjoaa Suomen Vuokranantajat – hyvien vuokranantajien yhteisö, jonka jäsenenä vuokranantaminen on palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa.

Liity joukkoon: vuokranantajat.fi.”

Sammakkoja pussaamalla alle markkinahintainen kauppa Sakari Rokkanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #235


https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/kotivakuutus/vuokranantajan-vakuutus

Ifin vuokaranantajan vakuutuksen saat helposti verkosta. Laske hinta if.fi/vuokranantaja


https://flatco.fi/palvelu/

Flatco on johtava vuokranantajan elämää helpottava palvelu.

Flatco sähköistää vuokraustoiminnan paikkariippumattomaksi asuntohakemuksesta vuokravalvontaan asti.


Onko sinulla lähipiirissä 14-25 -vuotias nuori, joka opettelee tekemään itsenäisiä rahapäätöksiä. Ostan Asunto Podcastissakin vierailleet Terhi Majasalmi #31 ja Minna Nikula #102 ovat julkaisseet Vaurastuvan Nuoren Rahakirjan, jossa käydään läpi, miten eri päätökset vaikuttavat nuoren omaan talouteen, ja miten nuori voi suunnitella itselleen sopivat päätökset. Tilaa kirja osoitteesta vauraat.fi


Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä ja pistä Ostan Asuntoja Podcast tästä tilaukseen valitsemallasi alustalla

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

Jos kuuntelet Ostan Asuntoja Podcastia Spotifyn kautta, tällä linkillä voit testata, kuunteletko tuplalistauksen poistamisen jälkeen jatkuvaa feediä. Jos et, tilaa tämä feedi. Toinen poistuu aikanaan.

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

listen_on_CAST_BOX-5049640

overcast

Jos haluat opetella Bitcoin-lompakon ja salamaverkon käyttöä, Ostan Asuntoja löytyy näistä Podcasting 2.0 -palveluista. Lähetä terveisiä tutuille, kysy tai kommentoi. Boostaa tai striimaa satseja kokemasi lisäarvon mukaisesti.
Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 

⚡️ostanasuntoja@getalby.com

ostanasuntoja@NostrVerified.com

Google Podcasts yhdistyy YouTuben kanssa – jakso tästä
Voit kuunnella podcastia myös tästä:

Ostan Asuntoja Podcast löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta sekä Supla– ja Podit-palveluista.

Video

Osta ja pidä -asuntosijoittajan lasi voi olla puoliksi täynnä – Tiistaiaudio #256

Harri Huru Ostan Asuntoja

Arvonta päättyy tänään! Tammikuussa 2023 Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Tutustu ja tilaa kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta. Voittaja saa itse valita, onko sparraajana Niina tai Harri.


Kiitos sponsorille Sijoitusasunnot.com.


Tällä kertaa katsotaan asuntosijoittamista positiiviselta kantilta. Sopii siis sellaisille persoonille, joiden lasi on mieluumminkin puoliksi täynnä ja silmät hakevat jo mahdollisuuksia. Keksin 7 perustelua, miksi voisi olla positiivisella mielellä.

Muuta samaan teemaan liittyvää sisältöä:

Taantumaa pelkäävälle asuntosijoittajalle 5 ohjetta – Tiistaiaudio #255

Asuntosijoittamisen näkymät 2024-2026 – Tiistaiaudio #253


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

40 flippiä alle 2:ssa vuodessa Petriina Janhonen ja Anttoni Kerkkonen – Ostan Asuntoja Podcast #230


Kovakantisen Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan tilaaminen onnistuu asuntosijoituskirja.fi -sivuilta ja koodilla KOTIMATKA saa 30 %:n alennuksen.


Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Tutustu ja osallistu kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan valmennukseen kurssin nettisivuilta.

Tammikuussa 2023 kurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Voittaja saa itse valita, onko sparraajana Niina tai Harri.

Harri Huru Ostan Asuntoja Niina Huhtala Rahamedia


Onko sinulla lähipiirissä 14-25 -vuotias nuori, joka opettelee tekemään itsenäisiä rahapäätöksiä. Ostan Asunto Podcastissakin vierailleet Terhi Majasalmi #31 ja Minna Nikula #102 ovat julkaisseet Vaurastuvan Nuoren Rahakirjan, jossa käydään läpi, miten eri päätökset vaikuttavat nuoren omaan talouteen, ja miten nuori voi suunnitella itselleen sopivat päätökset. Tilaa joulukuussa ilmestynyt kirja osoitteesta vauraat.fi


Muuta tuoretta sisältöä:

Ostan Asuntoja TikTok

Varallisuusseurannasta asuntosijoittamiseen Mirja Palola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #240

Asuntosijoitustavoitteeni 2022 – tilinpäätös – Blogi #343

Alle markkinahintainen asunto haki Karri Salosen kotisohvalta Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #239

Miten nollapisteestä aloittava voi tulla täysaikaiseksi asuntosijoittajaksi? – Tiistaiaudio #249

Tiistaiaudion kuuntelumestat:

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Tiistaiaudio löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta sekä Supla– ja Podit-palveluista

Asuntosijoitustavoitteideni perusskenaarion elementit – Blogi #344

Harri Huru Ostan Asuntoja

Arvonta! Tammikuussa 2023 Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Tutustu ja tilaa kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta. Voittaja saa itse valita, onko sparraajana Niina tai Harri.


En ole ihan vielä saanut kaikkea ajatustyötä valmiiksi, jotta voisin kirkastaa itselleni, mitkä ovat ne kaikista tärkeimmät 3-4 oman asuntosijoitustoimintani tavoitetta vuodelle 2023. Poliittinen veronkiristyksiin liittynyt riski on hetkeksi poistunut ja ainakin seuraavien vaalien jälkeiseen hallitusohjelmaan asti voi suunnitella toimintaa siltä osin positiivisemmassa ilmapiirissä. Tämän riskin pienentämistavoite on ollut mukana 2 edellistä vuotta, mutta poistuu vuodelta 2023.

Asuntosijoitustavoitteeni 2022 – tilinpäätös – Blogi #343

Omalta osaltani vuoden 2023 alkupuolisko tulee menemään uusien sijoituskohteiden osalta sivustaseuraajan roolissa. Vuoden 2022 hankinnoissa on sulattelua, lainoja on lyhennettävänä, vuokraustoimintaan on keskityttävä ja kassaa on kasvatettava. 

Asuntosijoittajan 25 vuoden aikajanalla 6 kuukauttu on lyhyt aika. Sen voi hyvin odottaa, seurata sivusta ja opetella ymmärtämään muuttunutta tilannetta paremmin.

Laskevat markkinahinnat ja laskevat vakuusarvot

Ei ole itsestään selvää, että korkojen noustessa asuntojen hinnat laskevat. Moni nuorempi asuntosijoittaja ei välttämättä havaitse sitä, että nouseva korkotaso ja nouseva inflaatio ovat joskus olleet terveen kasvavan talouden tunnusmerkkejä. Eivät kriisien merkkejä ja -hallintakeinoja.

Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa lyhyen pään korot ovat nousussa, joka on heijastunut korkomarkkinoilla asuntorahoituksen korkojen nousuna, saatavuuden heikentymisenä ja ehtojen kiristymisenä. Tämä vähentää joidenkin kykyä ostaa asunto ja joidenkin toisten halua ostaa asunto, mitkä molemmat vaikuttavat kysyntää vähentävästi. Kun kysyntä laskee, hinnat laskevat, kunnes tarjonta on laskenut riittävästi.

Edellisessä kappaleessa kuvaamassani tilanteessa eivät asuntojen hinnat laskisi, koska taloudessa menisi lujaa. Siksi ei liian nopeasti kannata tehdä johtopäätöstä, että nousevat korot aina ja automaattisesti laskevat asuntojen hintoja. Sellaisen johtopäätöksen voi tehdä, että nousevat korot osaltaan heikentävät ihmisten kykyä ja/tai halua ostaa asunto. Terveessä talousympäristössä positiivisia tekijöitä voisi olla niin paljon, että ne enemmän kuin kompensoivat korkojen nousuja. Asuntojen hinnat eivät laskisi. 

Ammattimaiset asuntosijoittajat, jotka tarjoavat vuokrakoteja, nostavat tuottotavoitteitaan korkojen ja kustannusten nousun mukaisesti. Tämä aiheuttaa paineita nostaa vuokria. Mikäli markkinat eivät mahdollista riittävän nopeita vuokrien korotuksia, noussut tuottotavoite heijastuu laskevina hintoina. Ammattimaiset asuntosijoittajat vähentävät kohteiden aloitusmääriä nousseiden tuottotavoitteiden seurauksena. Mikäli rakentajan kanssa löytyy neuvotteluratkaisu, jossa alhaisempi hinta mahdollistaa nouseen tuottotavoitteen, hanke käynnistyy. Rakentajat vähentävät perustajaurakointia, koska riski siitä, että ostajaa ei löydy rakentamisen aikana, on kasvanut.


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta.


Kun korkojen lyhyt pää näyttää kerrottujen tietojen mukaan olevan vielä nousussa (korkomarkkinat eivät näytä uskovan tämän jatkuvan pitkään), korkojen nousun aiheuttama hintoja laskeva paine näyttäisi yhä olevan voimassa. Ostajat tekevät alhaisia tarjouksia. Kun tarjonta on kysyntää korkeampi, kauppoja ei synny ostajien mielestä liian korkeilla pyyntihinnoilla.  Osa myyjistä voi useimmista eri syistä olla sitä mieltä, että tilanne menee yhä huonompaan suuntaan ja tekevät kaupat laskeviin hintoihin. 

Syynä ostajien alhaisiin tarjouksiin ovat kohonneet korot ja huonontuneet rahoitusehdot. Epävarmuustekijöitä ja erilaisia kriisejä vilisee uutisissa niin paljon, että yhä useampi asuntosijoittaja pohtii, pitäisikö tällä hetkellä ostaa vain kassavirtapositiivisia sijoitusasuntoja, jos ne korot vielä nousee.

Viimeisenä alaspäin aiheuttavana voimana on se, että kaikkien asuntosijoittajien vakuusarvot laskevat, jos asuntojen markkinahinnat laskevat. Vapaata vakuusarvoa ei ole jälleenrahoitettavana. Tämä on normaali vaihe, jonka jokainen asuntosijoitusoppinsa suorittanut tietää. Tähän paras keino on tehdä tarjouksia,  jotka mahdollistavat kauppoja pienemmillä omarahoitusosuuseuromäärillä, koska jälleenrahoituksesta ei pääomia ole nyt entiseen tapaan käytössä.

“Tuotto tehdään ostettaessa” -oppi korostuu, kun optimistikaan ei uskalla ottaa kalkyyliinsä 3 %:n markkinahintojen vuosinousua lähivuosille.

Varallisuusseurannasta asuntosijoittamiseen Mirja Palola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #240


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori
Asuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.
Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Vuokrasi 300 asuntoa vuodessa Sofia Savimäki Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #197

Lue Asuntopehtoorin viikottain ilmestyvää Blogia


Alkuvuosipuoliskon 2023 tarkkailtavia asioita

Voin olla perusskenaarioni osalta väärässä. Minulla on muita sijoituksia, joissa voin helpommin tehdä nopeampia liikkeitä tarvittaessa, jos jonkun muun skenaarion todennäköisyys nousee. Tämän perusskenaarion osalta seuraan seuraavia asioita:

 1. Markkinavuokrien kehitys; miten ARA-vuokrat nousevat, miten markkinavuokrat nousevat, miten vuokrattavien asuntojen tarjonta kehittyy omilla toiminta-alueillani.
 2. Likviditeettipositioni kehitys; “Cash is King” ei kuullosta fiksulta, kun kuluttajahintojen vuosinousu on paljon yli 2 %:n tavoitteen, mutta asuntojen hintojen laskiessa käteisvarojenkaan ostovoima ei heikkene suhteessa asuntoihin.
 3. Pitkien korkojen ja korkokäyrien leikkauskehitys; moni seuraa osakemarkkinoita, asuntosijoittajalle korkomarkkinat voivat olla arvokkaampi tietolähde. Jotkut jopa väittävät, että korkomarkkinat ohjaavat keskuspankkiireja.
 4. Yleinen likviditeetin tarpeen kehitys; kun likviditeettiä tarvitaan, kaikkea myydään ja reunamarkkinoita myydään kaikista varmimmin. Pankit ovat asuntosijoittajan likviditeetin lähteitä. Jos pankit kiristävät luotonmyöntämistä, likviditeettiä tarvitsevan on pakko myydä jotain.

Osta ja pidä -asuntosijoittajalle sivusta seuraaminen on helpompaa, koska mitään ei ole rakennettu tulevaisuudessa tapahtuvan myynnin varaan. Mikäli korot jatkaisivat nousuaan, tuottovaatimukset nousisivat. Kun tuottovaatimukset nousevat, jokaisen sijoituskalkyylinsä myyntiin rakentanut on tiukemmman paikan edessä. 

Tältä pohjalta lähden määrittämään omia tavoitteitani vuodelle 2023, joiden pohjalta suunnittelen toimintaani.

Taantumaa pelkäävälle asuntosijoittajalle 5 ohjetta – Tiistaiaudio #255


Tammikuussa 2023 kurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta.

Harri Huru Ostan Asuntoja Niina Huhtala Rahamedia


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan 8. luku – Verosuunnittelu osana lumipalloefektiä – Tiistaiaudio #252


Tuoretta sisältöä:

Alle markkinahintainen asunto haki Karri Salosen kotisohvalta Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #239

Mistä löytyy lattia asuntojen ja vuokrien hinnoille? – Tiistaiaudio #254

Mitä, jos vuokralainen haluaisi maksaa Bitcoinilla? – Blogi #342

Varallisuusseurannasta asuntosijoittamiseen Mirja Palola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #240

Harri Huru Ostan Asuntoja

Arvonta! Tammikuussa 2023 Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Tutustu ja tilaa kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta. Voittaja saa itse valita, onko sparraajana Niina tai Harri.


Tutustu tämän jakson sponsoreiden tarjoamaan sopivan tilaisuuden tullen. Kiitos OVV, Peab, If, Vuokraovi ja Flatco.


Mirja Palola piirteli nuorena pohjapiirustuksia ja haaveili arkkitehdin urasta. Noin 3 vuosikymmentä sen jälkeen hän perusti ystävänsä kanssa Closing the Gap Oy:n, joka aloitti asuntosijoittamisen vauhdilla hankkien 6 sijoitusasuntoa. Osassa 1 juttelemme muun muassa siitä,

 • Miten arkkitehtiunelmat muuttuivat toimittajaksi opiskeluksi ja yrityselämään päätymiseksi?
 • Miten yritysten johtaminen johti oman varallisuusseurannan aloittamiseen ja asuntosijoittamiseen?
 • Miten nettovarallisuusjaottelun ja -seurannan konkreettinen tekeminen avasi silmät kassavirtojen osalta?
 • Miten onnistui suoraan yrityksen perustaminen ja 6 sijoitusasunnon ostaminen sen taseeseen vuoden aikana?
 • Miten yöuniajatus eteni 25 vuorokaudessa kahden sijoitusasunnon kauppoihin?
 • Minkälaiset sijoituskriteerit yrityksellä on?

Mielenkiintoinen ahkeran tekemisen tarina.

Tarinaa täydentävää kuva-aineistoa Instagram


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua uudisasunnot Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peabin asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla ja ne suunnitellaan toimiviksi kestämään aikaa. Vakavaraiselta ja luotettavalta yhtiöltä hankittu uusi asunto on huoleton ja helposti vuokrattavissa. 

Saat tiedot uusista kohteista sähköpostiisi ennen julkista ennakkomarkkinointia liittymällä avainasiakkaaksi osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas.

Tutustu asuntoihin ja lue lisää peabkoti.fi – Seuraa meitä myös Instagramissa @peabkoti


https://www.vuokraovi.com

Vuokraovi on suosituin vuokra-asuntojen markkinapaikka, jossa hyvää vuokrakotia etsivät vuokralaiset ja niitä tarjoavat vuokranantajat onnistuvat löytämään toisensa helposti. Vuokraovi.com.


https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/kotivakuutus/vuokranantajan-vakuutus

Ifin vuokaranantajan vakuutuksen saat helposti verkosta. Laske hinta if.fi/vuokranantaja


https://flatco.fi/palvelu/

Flatco on johtava vuokranantajan elämää helpottava palvelu.

Flatco sähköistää vuokraustoiminnan paikkariippumattomaksi asuntohakemuksesta vuokravalvontaan asti.


Onko sinulla lähipiirissä 14-25 -vuotias nuori, joka opettelee tekemään itsenäisiä rahapäätöksiä. Ostan Asunto Podcastissakin vierailleet Terhi Majasalmi #31 ja Minna Nikula #102 ovat julkaisseet Vaurastuvan Nuoren Rahakirjan, jossa käydään läpi, miten eri päätökset vaikuttavat nuoren omaan talouteen, ja miten nuori voi suunnitella itselleen sopivat päätökset. Tilaa kirja osoitteesta vauraat.fi


Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä ja pistä Ostan Asuntoja Podcast tästä tilaukseen valitsemallasi alustalla

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

Jos kuuntelet Ostan Asuntoja Podcastia Spotifyn kautta, tällä linkillä voit testata, kuunteletko tuplalistauksen poistamisen jälkeen jatkuvaa feediä. Jos et, tilaa tämä feedi. Toinen poistuu aikanaan.

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

listen_on_CAST_BOX-5049640

overcast

Jos haluat opetella Bitcoin-lompakon ja salamaverkon käyttöä, Ostan Asuntoja löytyy näistä Podcasting 2.0 -palveluista. Boostaa tai striimaa satseja kokemasi lisäarvon mukaisesti.
Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 

⚡️ostanasuntoja@getalby.com

Ostan Asuntoja Nostr:

npub16wq8vmt0sgflgdu3w6r9e98vpzepshz4yehc8wrg0mpfsznxpdms2j4zcy

Google Podcasts yhdistyy YouTuben kanssa – jakso tästä
Voit kuunnella podcastia myös tästä:

Ostan Asuntoja Podcast löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta sekä Supla– ja Podit-palveluista.

Video

Taantumaa pelkäävälle asuntosijoittajalle 5 ohjetta – Tiistaiaudio #255

Harri Huru Ostan Asuntoja

Tammikuussa 2023 Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Voittaja saa itse valita, onko sparraajana Niina vai Harri.

Tutustu ja tilaa kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta.


Kiitos sponsoreille Asuntopehtoori ja Suomen Vuokranantajat.


Huomaan erilaisista kommenteista, että osa asuntosijoittamisesta periaatteessa kiinnostuneista näkee nykytilassa ja lähitulevaisuudessa pelkästään huonontuvia näkymiä. Yöuniaan ja terveyttään ei kannatta menettää minkään omaisuuslajin sijoitustoiminnan harjoittamisella. Jos pelottaa aidosti, parempi seurata sivusta tilanteen kehittymistä.

Jos on kahden vaiheilla, käyn läpi 5 ohjetta, joiden avulla voisi varmistaa, ettei ota liikaa sellaisia riskejä, jotka voisivat viedä perikatoon, ja toisaalta oikean tilaisuuden osuessa kohdalle voisi tehdä kaupat. 

Mistä löytyy lattia asuntojen ja vuokrien hinnoille? – Tiistaiaudio #254

Asuntosijoittamisen näkymät 2024-2026 – Tiistaiaudio #253


Onko sinulla lähipiirissä 14-25 -vuotias nuori, joka opettelee tekemään itsenäisiä rahapäätöksiä. Ostan Asunto Podcastissakin vierailleet Terhi Majasalmi #31 ja Minna Nikula #102 ovat julkaisseet Vaurastuvan Nuoren Rahakirjan, jossa käydään läpi, miten eri päätökset vaikuttavat nuoren omaan talouteen, ja miten nuori voi suunnitella itselleen sopivat päätökset. Tilaa joulukuussa ilmestynyt kirja osoitteesta vauraat.fi


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori
Asuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.
Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Vuokrasi 300 asuntoa vuodessa Sofia Savimäki Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #197

Lue Asuntopehtoorin viikottain ilmestyvää Blogia


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

”Kuka tahansa voi olla vuokranantaja – kuka tahansa voi asua vuokralla.

Asuntosijoittajan tai sellaiseksi aikovan mielessä liikkuu monia kysymyksiä. Miten tunnistaa hyvä sijoituskohde? Miten onnistua vuokralaisvalinnassa? Mitä vuokrasopimukseen tulee kirjata? Mistä apua ongelmatilanteisiin?

Tietoa tarjoaa Suomen Vuokranantajat – hyvien vuokranantajien yhteisö, jonka jäsenenä vuokranantaminen on palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa.

Liity joukkoon: vuokranantajat.fi.”

Sammakkoja pussaamalla alle markkinahintainen kauppa Sakari Rokkanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #235


Kovakantisen Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan tilaaminen onnistuu asuntosijoituskirja.fi -sivuilta ja koodilla KOTIMATKA saa 30 %:n alennuksen.


Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Tutustu ja osallistu kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan valmennukseen kurssin nettisivuilta.

Tammikuussa 2023 kurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Voittaja saa itse valita, onko sparraajana Niina tai Harri.

Harri Huru Ostan Asuntoja Niina Huhtala Rahamedia


Muuta tuoretta sisältöä:

Ostan Asuntoja TikTok

Asuntosijoitustavoitteeni 2022 – tilinpäätös – Blogi #343

Alle markkinahintainen asunto haki Karri Salosen kotisohvalta Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #239

Miten nollapisteestä aloittava voi tulla täysaikaiseksi asuntosijoittajaksi? – Tiistaiaudio #249

Tiistaiaudion kuuntelumestat:

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Tiistaiaudio löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta sekä Supla– ja Podit-palveluista

Rahamedia

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntopehtoori LKV

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntosalkunrakentaja.fi – Parhaat sijoitusasunnot

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen Vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggaajaa tykkää tästä: