Siirry sisältöön
Video

Miten allekirjoitetaan vuokrasopimus sähköisesti ja miksi? – YouTube #102

Miten allekirjoitetaan vuokrasopimus sähköisesti ja miksi? - #102 (2020)

Kun aloitin sähköisen allekirjoituspalvelun käytön, tarjolla oli vain Visma Sign. Sen arkistosta vanhin dokumenttini on päivätty 9.9.2014 mutta sitä aikaisemmin olin jo tehnyt palvelulla mm. valtakirjan, jolla kaveri nosti sijoitusasuntokaupparahat tililtäni ja allekirjoitti kauppakirjan puolestani.

Tänä päivänä tarjolla on useampi palvelu mutta selitän toimintakonseptin Visma Signin pohjalta, koska olen sitä käyttäen allekirjoittanut kaikki vuokrasopimukset kuuden vuoden ajan eikä mitään syytä ole tullut vastaan vaihtaa, kun kaikki toimii. Videon lopulla käyn vielä lyhyesti miksi ja mihin kaikkeen olen palvelua käyttänyt ja käytän jatkuvasti.

Vuokrasopimuksen lukuopas – 6 yleisintä epäselvyyttä


Uusi sijoitusasuntojen markkinapaikka:

sijoitusasunnot.com

Oletko usein ajatellut, että saisipa asuntoilmoituksesta kaikki asuntosijoittajalle tärkeät tiedot ilman, että niitä täytyy nyhtää sieltä täältä jyvä kerrallaan. Vielä hienompaa olisi, jos myyntimateriaali olisi tehty asuntosijoittajia varten. Kerrankin asuntoilmoitusta lukiessa saisi riittävästi tietoa asunnosta ja vielä niin, että tärkeimmät tiedot olisi tuotu heti ensimmäisenä esille.

Ajattele, jos “Sopii sijoitukseen” ei olisi myyntilause jossain satunnaisessa ilmoituksessa vaan jokainen listattu asunto sopisi lähtökohtaisesti asuntosijoittajalle.

Lopeta ajattelu, käy tutustumassa kauppa.sijoitusasunnot.com  ja liity uudelle sähköpostilistalle. 

https://kauppa.sijoitusasunnot.com

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Johanna “asunnot ei kiinnosta yhtään” Pietilä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #85

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Nettovarallisuus – asuntosijoittamisella vaurastumista tavoittelevan tärkein mittari – Blogi #188

Omistusasunnon vapaan vakuusarvon käytön riskit asuntosijoittamisessa – Blogi #190

Seuraan aktiivisesti maailman menoa mutta näkökulmat vaihtelevat oman mielenkiinnon ja sijoittamisen painopisteiden mukaan. Olen opiskellut kullan käyttämistä vakuutuksena kiinteiden korkojen käyttämisen rinnalla. Sam Laakso Voima Gold:sta kävi tentattavanani Ostan Asuntoja Podcastissa “Kulta ei ole sijoitus” Sam Laakso – Ostan Asuntoja Podcast #72.

Kullan vakuutusominaisuuksista puhutaan usein, kun kerrotaan ”osakesijoittajien hakeutumisesta turvasatamiin”. Osakekurssien nousu on ollut sen näköistä, että olen pikkuhiljaa alkanut päivittämään osakesijoittamistaitojani, kun ajankohta hyvien yhtiöiden alennusostoille lähestyy ennemmin tai myöhemmin.

Olen seurannut koronavirustilanteen kehittymistä ja joko seuraan jonkun toisen planeetan uutisia tai sitten osakemarkkinat ovat vain päättäneet, että keskuspankit hoitavat koronaviruksenkin, jolla näyttäisi olevan merkittävä vaikutus Kiinan kansantalouteen ja globaalisti yritysten liiketoimintaan mutta ei mitään vaikutusta osakemarkkinoihin.

Kun missään ei tunnu olevan järkeä, silloin on hyvä rauhoittua

shopping business money pay

Suomen osalta kilpailukyvyn heikennysneuvottelut työmarkkinoilla, valtion budjetin epätasapainottamiskehitystyö hallituksessa ja kuntien kuralla oleva talous yhdistettynä Saksan talous- ja Kiinan koronavirusuutisiin saavat jo miettimään, minkälaisia vaikutuksia niiden yhdistelmällä on asuntomarkkinoille.

Kun päälle laittaa vielä taloyhtiöiden saneerauslainojen myöntämiskriteerien tiukentumisvauhdin, Mörttisen velkaantumistyöryhmän esitykset ja taloyhtiölainojen verosuunnitteluhyödyn poistamisselvityksen, täytää olla aikamoinen optimisti, jos kaikki nämä analysoimalla näkee asuntosijoittamistaivaan täysin kirkkaana, jossa markkina-arvojen ja -vuokrien nousuille ei esteitä näy edes horisontissa.

Käytä omistusasuntoa asuntosijoituslainan lisävakuutena vasta, kun olet lukenut tämän 

Tarkoitus ei ole pelotella asuntosijoittamista aloittavia käyttämästä oman kodin vapaata vakuusarvoa lisävakuutena, kun velkavipua halutaan käyttää yli 70 %:n, johon ostettava sijoitusasunto riittäisi vakuudeksi.

Tarkoitus sen sijaan on herätellä tätä suunnittelevia tai jo toteuttaneita tarkistamaan, onko riskit varmuudella ymmärretty. Jos on ja niiden kanssa pystyy suhteellisen turvallisesti elämään, asia on eri kuin, että riskejä ei ole ymmärtänyt ja ne selviävät vasta, kun on liian myöhäistä.

Liian suuren velkavivun käyttö asuntosijoittamisessa

Olen viime aikoina saanut paljon kysymyksiä, joista monet itse asiassa eivät ole kysymyksiä vaan lähes tehtyjä päätöksiä siitä, että kassavirtaa tuottamatonta omaa kotia lähdetään käyttämään lisävakuutena, kun haetaan uudiskohdesijoitusasunnon oma pääomaosuus pankista lainana.

Mieti seuraavia asioita:

 • tätä riskiä on vaikea huomata, kun asuntojen hinnat ovat nousseet vuodesta toiseen kenties matkalla vähän happea ottaen – laskun mahdollisuutta ei pysty näkemään, perustelemaan eikä käsittämään
 • kaikki velkavipua käyttäneet asuntosijoittamisessa mukana olleet ovat saaneet tämän historiallisen arvonnousun 100 %:sti hyödykseen riippumatta siitä, onko vipu ollut 9 % tai 99 %
 • sama logiikka toimii toisin päin asuntojen hintojen laskiessa, jolloin ylikorkea velkavipu rajoittaa vaihtoehtoja, jos omaa tai sijoitusasuntoa pitäisi myydä pakosta – asuntokauppaa ei ole kiva tehdä, jos myyjänä joutuu latomaan rahaa tiskiin saadakseen vakuuksien vapauttamiseksi vaadittavat velat maksettua. Vielä ikävämpää on, jos joutuu myymään oman kotinsa

Negatiivinen tai vähemmän kassavirtaa

Kun käyttää omistusasuntoaan lisävakuutena ostaakseen sijoitusasunnon korkealla velkavivulla, sijoitusasunnon kassavirran pitäisi yhä hoitaa kaikki lainanhoitomenot

 • jotta tämä olisi mahdollista, diilin pitää olla erittäin hyvä eli reilusti alle markkinahinnan, jotta markkinavuokran avulla kassavirta pysyisi positiivisena
 • maksimoidulla velkavipu-%:llakin

Omistusasunto ei tuota kassavirtoja ollenkaan. Oman kodin vapaan vakuusarvon käyttö on täysin eri asia kuin ensimmäisestä sijoitusasunnosta kertyneen vapaan vakuusarvon käyttö toisen sijoitusasunnon oman pääoman rahoittamiseksi.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista, ”Kuinka hullu vuosi 2019 oli – Ostimme kerrostalon joka toinen viikko”


 

Muuttuvakorkoisen lainan käyttö ilman korkosuojausta

Tämä asia on vielä vaikeampi hahmottaa, kun kokonaiseen sukupolveen ei ole juuri nousevia korkoja näkynyt, kiitos keskuspankkien politiikan, jonka avulla riski on poistettu korkomarkkinoilta. Nyt puhutaan niistä samoista keskuspankeista, jotka samoista taseistaan hoitavat koronaviiruksen:

 • jos sekä oma koti että sijoitusasunto ovat molemmat rahoitettu muuttuvakorkoisilla lainoilla ilman mitään korkosuojauksia, on tärkeää ymmärtää, mitä tapahtuu korkojen noustessa ja/tai rahoituksen saatavuuden tyrehtyessä
 • jos sijoitusasunto on hankittu taloyhtiölainan turvin uudiskohteesta, on vielä tärkeämpää ymmärtää, mitä se tarkoittaa
 • perusfiksu asuntosijoittaja osaa tehdä stressitestit eli laskea, mitä tapahtuu lainanhoitomenoille, jos korkotaso on 3, 4, 5 tai 6 %
 • harva perusfiksu asuntosijoittaja ei ole pääosin varautunut siihen, mitä tapahtuisi asunnon arvolle, jos korkotaso nousee 1, 2, 3 tai 4 %-yksikköä
 • perussääntönä omissa stressitesteissä voi käyttää, että 1 %-yksikkö lisää korkoihin tarkoittaa 10 %:n laskua asunnon hinnassa, sekä oman kodin että sijoitusasunnon
 • sama ilmiö voi tapahtua, mikäli likviditeetti häviää markkinoilta, vaikka korot eivät nousisikaan

abstract aqua blue clean

Likviditeetin häviäminen markkinoilta tarkoittaisi esimerkiksi sellaista, että valtava määrä 1970-luvulla rakennettuja kerrostaloja tulisi samanaikaisesti tilanteeseen, jossa teknisten järjestelmien käyttöikä täyttyy. Näillä kaikilla taloyhtiöillä olisi ollut pankkisuhde saman pankin kanssa vaikkapa 45 vuotta. Sitten pankki, siis kaikki pankit kaikkialla Suomessa ilmoittaisivat samanaikaisesti, että lainaa ei saa ollenkaan tai sitä saa lyhyellä laina-ajalla, korkeammalla korolla ja vain 50 % hankkeen kustannuksesta.

Jos tällainen taloyhtiöiden saneerauslainojen myöntämättäjättämisaalto tulisi yht’äkkiä, sillä voisi olla merkittävä vaikutus kaikki 1970-luvulla rakennettuihin kerrostaloihin ja niiden markkina-arvoihin eri puolella Suomea. Riippumatta siitä, ovatko keskuspankit yhä voimissaan ja korot nollassa.

Yhteenveto

Tee nämä pohdinnat ja päätä sitten, onko oman kodin vapaan vakuusarvon käyttö asuntosijoituksen hankkimisessa riskin arvoista. Joskus on joskus ei – oleellista on, että ottaa riskin tietoisesti.

Riskiltä voi parhaiten suojautua ostamalla sijoitusasunto alle markkinahinnan.

PS. Tein poikkeuksen normaalista käytännöstä ja julkaisin samasta aiheesta IGTV-videon #62 aikaisemmin tänään. Yleensä en julkaise samaa sisältöä eri kanavilla samana päivänä. Nyt tuntuu siltä, että viimeisimmätkin ovat lähteneet mukaan kiireellä asuntosijoittamaan, kun kaikki muut ovat jo sijoittaneet.


Johanna “asunnot ei kiinnosta yhtään” Pietilä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #85

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Mistä tietää, että asuntosijoittaminen olisi oikea omaisuuslaji itselle – 3 syytä YouTube #101

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Viisi uudenvuodenlupausta passiiviselle ”osta ja pidä” -asuntosijoittajalle – Blogi #185

Johanna ”asunnot ei kiinnosta yhtään” Pietilä Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #86

Johanna Pietilä Ostan Asuntoja Podcast #85

Osassa 1 oli tarjolla aluksi hauskaa tarinaa, kun Johanna kertoi, miten hän luuttusi miehellään lattiat, kun tämä ilmoitti aikeistaan ryhtyä sijoittamaan asuntoihin. Itse yhä nauran, kun editoidessa kuuntelen sitä kohtaa uudestaan ja uudestaan. Johannaa siis suositeltiin fiksuna ja sydämellisenä tyyppinä podcastin vieraaksi ja kuvittelen, kuinka viileäksi on lämpötila laskenut, kun asuntosijoitusilmoitus Johannan eteen tupsahti.

Vähintään yhtä mukavaa kuunneltavaa on, kuinka mies ei jäänyt lattialle makaamaan vaan pikkuhiljaa vuosien varrella antoi Johannan pään kääntyä 180 astetta. Nyt LVV-tutkinnon suorittanut Johanna pudottelee ”laitan tuotteen kuntoon, jotta se myy itseään” -tyyppisiä ajatuksia pitäen itsestään selvänä, että asunnon vuokraus on myyntityötä ja vuokrasuhde edellyttää asiakaspalvelua.

Tässä osassa 2 jutellaan

 • mitä haasteita ja mahdollisuuksia on remonteissa ja remontin tekijöiden löytämisessä, kun asuntoja on paljon
 • miten pärjätä kiristyvässä kilpailussa hyvistä vuokralaisista
 • mitä Johanna pohtii tavoitteista, kun 30 sijoitusasunnon tavoite on jo saavutettu
 • miten suhtautua virheisiin – ihan jokaiselle loistava oppi tarjolla
 • miten kasata toimiva lounasrinki
 • ajatuksia siitä, miten toimia, jos puoliso ei ole yhtään kiinnostunut asuntosijoittamisesta

Moniulotteisen inspiroivan haastattelun osa 2. Kiitos Riitalle suosituksesta!


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

Google pod

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

listen-on-Stitcher-badge

overcastlisten_acastlisten_on_CAST_BOX-5049640

listen-on-playerfm-badge402x

pocketcasts_medium_dark@2x

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Lue (11/2019) kirjoitus: Hyvä rakennuttaja on asuntosijoittajan ystävä


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Johanna Pietilä johanna.pietila@clients.fi, LinkedIn, Facebook

Suomen Vuokranantajat jäsenyys

Visma Sign sähköinen allekirjoituspalvelu

LVV -koe

Mojo Mornings


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista, ”Kuinka hullu vuosi 2019 oli – Ostimme kerrostalon joka toinen viikko”


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Astuin Sijoitusovesta juttelemaan “sähköinen vuokranantaja” -aiheesta – Blogi #189

Mistä tietää, että asuntosijoittaminen olisi oikea omaisuuslaji itselle – 3 syytä YouTube #101

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä


* Peab jo kolmatta kertaa peräkkäin ykkönen

Video

Mistä tietää, että asuntosijoittaminen olisi oikea omaisuuslaji itselle – 3 syytä YouTube #101

Mistä tietää, että asuntosijoittaminen voisi olla oikea omaisuuslaji itselle - 3 syytä

Vuokranantajien palstoilla käydään jatkuvasti keskusteluja, joista näkee heti, että kaikkien vatsahappojen koostumus ei sovi rahoittajien, asuntojen ja vuokralaisten kanssa puuhaamiseen.

Helpon ja halventuvan rahan saatavuus asuntojen hintoja nostavana tekijänä on lähes unohdettu, kun puhutaan kaupungistumisen megatrendistä asuntojen hintojen ja vuokrien nousua ylläpitävänä tekijänä. Mikäli tämän 0-korkoisen helposti saatavan rahan megatrendi ei olisikaan ikuinen, moni asuntosijoittamiseen pelkän rahan takia mukaan lähtenyt joutuu kokeilemaan vähän tiukempaa kilpailua, kun vastassa on niitä, joiden perustelut ovat vahvempia.

Tällä videolla käydään läpi näitä pelkkää rahan tekemistä vahvempia syitä.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa. 

Lue tai kuuntele Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista uuden vuosikymmenen tuorein kirjoitus: Sijoitusasunto lainarahalla – millainen on hyvä sijoitusasuntolaina?

Ostan Asuntoja Podcast #24 – Pekka “Asuntosalkunrakentaja” Väänänen, osa 1Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Johanna “asunnot ei kiinnosta yhtään” Pietilä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #85

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Nettovarallisuus – asuntosijoittamisella vaurastumista tavoittelevan tärkein mittari – Blogi #188

Astuin Sijoitusovesta juttelemaan ”sähköinen vuokranantaja” -aiheesta – Blogi #189

Astuin Sijoitusovesta juttelemaan "sähköinen vuokranantaja" -aiheesta - Blogi #189

Jos nyt joku Ostan Asuntoja Blogin lukija ei olisi koskaan kuullut Sijoitusovi.com:sta, lyhyt tiivistys tähän alkuun sivuston omin sanoin.

Sijoitusovi.com on asuntosijoittajan informatiivinen ystävä. Sivusto jakaa tietoa, vinkkejä ja inspiraatiota asuntosijoittajille sekä asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. 

Ja mulle tuttuun tapaan tiivistäminen ei ole helppoa eli vähän useammalla sanalla lisää. Sijoitusovi tuottaa kirjoituksia, joissa ei liipata pintaa mutu-tuntumalla vaan ennen juttujen julkaisemista asiaan perehdytään. Ehdottoman hyvää kahvi- tai teehetkiseuraa asuntosijoittajalle ja vuokranantajalle huonoa fiilistä aiheuttavien negatiivistinen päivän klikkiuutisten sijaan. ”Kohuvuokralainen sitä”- tai ”asumistuilla rikastuva vuokranantaja tätä” -juttujen sijaan voi hakea oppia, miten välttää löytämästä vuokralaisten heinäsuovasta sitä kohuneulaa ja miten oppia reiluksi ja jämptiksi hyväksi vuokranantajaksi.

Astuin Ovesta juttelemaan ”Vuokraustoimintaa ajasta ja paikasta riippumatta” -otsikon alla omasta tarinastani, miten pikkuhiljaa olen rakentanut omaa toimintamalliani. Klikkaa kohutonta otsikkoa ja käy lukemassa juttu, jonka jälkeen tästä kirjoituksesta löytyy vielä lisäpohdintaa aiheesta.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa – Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #49


 

colorful toothed wheels

Facebookin Vuokranantajapalstalla oli mielenkiintoinen ketju siitä, kuinka automatisoida vuokranantajan kirjanpitoa mahdollisimman paljon. Huomasin sitä ketjua lukiessani, että teknologian hyödyntämiseni on lähtenyt liikkeelle aivan eri lähtökohdista kuin kirjanpitotransaktioiden automatisoinnista.

Ketjua lukiessani huomasin olevani jonkin verran analooginen manualisti joidenkin asiaatuntevien toimintamallien rinnalla. Toisaalta joku oli tullut samansuuntaiseen johtopäätökseen, että nykyisten mobiilipankkien ja kasvojen-/sormenjälkitunnistuksen aikakaudella vuokranmaksuseuranta on sekuntien tapahtuma ja vastikkeet hoituvat e-laskuilla, jonka asettaminen on kertatoimenpide. Näistä kommenteistani huolimatta uskon, että etenen myös tällä saralla digitaalisempaan ja automatisoidumpaan toimintaan, vaikka joiltain osin se ei vielä ole ihan ilmaista lystiä.

Itselläni teknologian hyödyntäminen lähti siitä, että halusin taloudellisen vapauden saavutettuani luoda asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintaani toimintamalleja, jotka eivät edellyttäisi fyysistä läsnäoloani sijoitusasunnon tai vuokrakodin koordinaattipaikalla.

Kun luit Sijoitusoven jutun toimintamallistani, sieltä tuli kenties vastaan ajatuksia, jotka olivat jopa oppikirjasuositusten vastaisia. Sellaisen voisi poimia vaikka asuntojen tarkastusten parista. Aikoinaan kävin tarkastamassa asuntoja tsekkilistan kanssa. Sitten ryhdyin maksamaan alihankkijoille, että he kävisivät puolestani tekemässä tarkastuksen tsekkilistani kanssa. Vuosien kuluessa huomasin, että ”kaikki ok” oli lähes poikkeuksetta tarkastuksen lopputulos.

banking business checklist commerce

Vastaavasti huomasin, että vastaanottotarkastusten yhteydessä ei pakastettu mansikoita, lämmitetty saunaa, paistettu pizzaa tai pesty koneellista pyykkiä eli moni asunnon vika löytyy vasta siellä asuessa. Tehdessä vastaanottotarkastusta marraskuun iltapimeällä moni pintavirhe jää huomaamatta, joista sitten kuulee, kun valaisimet on asennettu tai aurinko paistaa joulukuun lumisena pakkaspäivänä. Euroja taulukoista ynnäämällä huomasin, että pääosin löytyi kahden tyyppisiä ongelmia:

 • joiltain osin loppusiivous ei ollutkaan niin hyvä kuin lähtevän vuokralaisen avainta luovutettaessa oli uudesta vuokralaisesta näyttänyt
 • asunnosta löytyy pintavikoja, jotka uusi vuokralainen huomaa vastaa yöpöydän lamppua sytyttäessään

Molemmat asiat hoidetaan kuntoon minun vastuullani siten, että uusi vuokrasuhde alkaa hyvillä fiiliksillä enkä lähde niitä kuluja enää vakuutensa jo saaneelta edelliseltä vuokralaiselta penäämään. Keskimäärin tämän toimintamallin kustannus on minulle noin 5-10 euroa/vuosi/asunto.

Vuosien varrella olen oppinut, kuinka paljon 200 kilometrin ajomatkan kustannus asuntoa näyttämään suurinpiirtein on. Kun aloin lisäksi hinnoittelemaan omaa aikaani, alihankkijoiden käyttö alkoi tuntumaan yhä mielekkäämmältä. Joku ajattelee, että vuokralaiskandidaatit on erittäin tärkeää tavata henkilökohtaisesti, mitä en kiistä. Olen kuitenkin heitä perusteellisesti esikartoittanut ja jututtanut oman sabluunani mukaisesti, joten minulle itse asiassa toisen henkilön toimesta kandidaattien paikan päällä tapaaminen tuo lisäarvoa, kun saan heidän näkemyksensä kustakin kandidaatista.

Mikäli aihe kiinnostaa lisää, kokosin alle linkit seitsämään Ostan Asuntoja Blogin kirjoitukseen viimeisen vajaan vuoden ajalta, joissa käydään eri näkökulmista asioita, joita ei aina ole pakko tehdä niin kuin ne on aina ennenkin tehty vaan toimintatapoja ja työkaluja kehittämällä voi tehostaa toimintaansa joko ajan säästämiseksi tai pystyäkseen hoitamaan kasvava määrä sijoitusasuntoja samalla työmäärällä:

Anteeksi isännöitsijät ja stoialaisen filosofian soveltamiscaseja – Blogi #186

Asuntosijoittaja- ja vuokranantajaurani tärkein tuottavuuskeino – Blogi #173

Vuokrakodin valokuvaus älypuhelimella ja “Moment Wide 18 mm” -laajakuvalinssillä – Blogi #167

Vuokranantajan toimiston 10 tärkeintä elementtiä – Blogi #154

Asuntosijoittajan ja vuokranantajan verotuksen ja OmaVeron käytön ohjeet – Blogi #149

Asuntosijoittaminen ja vuokralaisten hallinta etänä by Niina Huhtala – Blogi #147

Vuokralaiskandidaatin puhelinhaastattelu – 4 periaatetta – Blogi #146

Jos et jo Sijoitusoven kirjoituksen kautta lukenut tätä vuoden 2016 kirjoitustani, siitä voi vähän verrata, onko ajatukset ja tekeminen juurikaan muuttuneet teknologian hyödyntämisen oleellisten elementtien osalta; Teknologian hyödyntäminen asuntosijoitustoiminnassani


Johanna “asunnot ei kiinnosta yhtään” Pietilä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #85

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

”Osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahimmat virheet – osa 5 – lainarahan ymmärtämätön käyttö YouTube #100

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Viisi uudenvuodenlupausta passiiviselle ”osta ja pidä” -asuntosijoittajalle – Blogi #185

IMG_2648

Johanna ”asunnot ei kiinnosta yhtään” Pietilä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #85

Johanna Pietilä Ostan Asuntoja Podcast #85

Tällä kertaa on tarjolla aluksi hauskaa tarinaa, kun Johanna kertoo, miten hän luuttusi miehellään lattiat, kun tämä ilmoitti aikeistaan ryhtyä sijoittamaan asuntoihin. Itse yhä nauran, kun editoidessa kuuntelen sitä kohtaa uudestaan ja uudestaan. Johannaa siis suositeltiin fiksuna ja sydämellisenä tyyppinä podcastin vieraaksi ja kuvittelen, kuinka viileäksi on lämpötila laskenut, kun asuntosijoitusilmoitus Johannan eteen tupsahti.

Vähintään yhtä mukavaa kuunneltavaa on, kuinka mies ei jäänyt lattialle makaamaan vaan pikkuhiljaa vuosien varrella antoi Johannan pään kääntyä 180 astetta. Nyt LVV-tutkinnon suorittanut Johanna pudottelee ”laitan tuotteen kuntoon, jotta se myy itseään” -tyyppisiä ajatuksia pitäen itsestään selvänä, että asunnon vuokraus on myyntityötä ja vuokrasuhde edellyttää asiakaspalvelua.

Moniulotteinen inspiroiva haastattelu. Kiitos Riitalle suosituksesta!


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

Google pod

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

listen-on-Stitcher-badge

overcastlisten_acastlisten_on_CAST_BOX-5049640

listen-on-playerfm-badge402x

pocketcasts_medium_dark@2x

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Lue (11/2019) kirjoitus: Hyvä rakennuttaja on asuntosijoittajan ystävä


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Johanna Pietilä johanna.pietila@clients.fi

 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

7000 vuokrattua asuntoa – Marita Polvi-Lohikoski osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #43


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Nettovarallisuus – asuntosijoittamisella vaurastumista tavoittelevan tärkein mittari – Blogi #188

Miten vuokraustoiminnan tappio toimii verotuksessa? – YouTube #98

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä


* Peab jo kolmatta kertaa peräkkäin ykkönen

Video

”Osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahimmat virheet – osa 5 – lainarahan ymmärtämätön käyttö YouTube #100

Onko tämä hyvä diili? -kysymyksiä tulee säännöllisin väliajoin. Koska en enää pysty vastaamaan yksittäisiin privaattikysymyksiin, ajattelin tehdä ”Ostan Asuntoja YouTube” -kanavalle useamman videon sarjan, jossa pyrin käymään läpi ”osta ja pidä” -asuntosijoittajan kannalta pahimpia virheitä, jotka mun mielestä voi aiheuttaa sen, että suunniteltu toiminnan kasvattaminen voi tyssätä pahasti.

Osassa 1 käytiin läpi virhettä ”sijoitusasunnon ostaminen mikromarkkinalta, jonka ansaintalogiikkaa ei ymmärrä”.

Osassa 2 käsiteltävänä virheenä on sekä asunto- että taloyhtiöremonttien aliarviointi.

Osassa 3 käsiteltiin huonosti hallinnoituun taloyhtiöön sijoittamista.

”Osta ja pidä” asuntosijoittajan pahimmat virheet – osa 4 – liikaa maksaminen YouTube #97

Tänään käydään läpi 7 erilaista vaaranpaikkaa, jossa ymmärtämätön lainarahan käyttö voi johtaa pahaan virheeseen. Sen jälkeen 4 kohtaa, joilla voi suojautua näitä virheitä vastaan ja lopuksi tärkeä erilaisten rahoitusmarkkinatilannemuutosneuvojien jako kahteen ryhmään.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista, ”Kuinka hullu vuosi 2019 oli – Ostimme kerrostalon joka toinen viikko”Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Kiint… eiku kiinnitysluottopankkiiri Tom Miller – Ostan Asuntoja Podcast #46

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Nettovarallisuus – asuntosijoittamisella vaurastumista tavoittelevan tärkein mittari – Blogi #188

Rahamedia

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen HypoteekkiyhdistysSuomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntosalkunrakentaja.fi – Parhaat sijoitusasunnot

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Viisastu asuntosijoittamisesta

Suomen vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggers like this: