Skip to content

Asuntosijoitustavoitteeni 2018 – välitilinpäätös

Asuntosijoitustavoitteeni 2018 - välitilinpäätös

Jälleen on aika käydä läpi, miltä tavoitteiden saavuttaminen vuoden 2018 osalta näyttää. Tämä on seitsämäs tavotteitani koskeva kirjoitus. Olen julkaissut tavoitteeni vuodesta 2016 lähtien ja todennut käytännön itselleni hyvin sopivaksi. Toivottavasti joku lukija saa näistä uusia ajatuksia omaan toimintaansa.

Asuntosijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa ja muutokset markkinoilla ovat suhteellisen hitaita. Vuosi sitten vastaavaa välitilinpäätöstä kirjoittaessani näytti, että korkojen pohjataso oli löytynyt, vuokrien nousuvauhti hidastunut ja asuntojen hintojen nousu kasvukeskuksissa kiihtynyt, jotka kaikki yhdessä saivat uudet ostokohteet näyttämään entistäkin haastavimmilta kassavirta- ja kannattavuusmielessä. Omien ostokriteerien mukaisten markkinakolojen löytäminen oli yhä vaikeampaa. Mikään näistä ei ole vuodessa muuttunut. 

Asuntosijoittamisen moniuloitteisten tuoton osatekijöiden kautta pitkäjänteinen “osta ja pidä” -sijoittaja kuitenkin hyötyy aina jotain kautta, kunhan perusta on kunnossa. Oman asuntosijoitussalkun jo hankitun sisällön osalta mikään ei ole muuttunut huonompaan suuntaan mutta niitä mansikoita on tullut kakun päälle. Mansikat ovat sitä markkinoiden tuomaa arvonnousua, jota en laske sijoituspäätöstä tehdessäni, koska siihen en voi aktiivisesti vaikuttaa. Tämä ei suinkaan tarkoita, ettenkö miettisi tarkkaan kunkin läsnäolomarkkinani arvonkehityssuuntia. On hyvä muistaa, että paljon ajateltua pidempään jatkuneen keskuspankkien elvytyksen tuomat matalat korot ovat tuoneet mukanaan pitkän jakson, jossa joidenkin omaisuuslajien, kuten osakkeet ja asunnot, arvot ovat kasvaneet. Vielä en ole sataprosenttisen varma, miksi nuo arvot eivät laskisi korkojen kääntyessä pohjilta nousuun, joten en oleta markkina-arvonnousua laskelmissani.

Vuosi sitten median suosikkiaiheena oli pyörittää hulabaloota asumistukien ympärillä ja lopulta tuli viranomaispäätös, joka heikensi opiskelijoiden motivaatiota asua isommissa kimppa-asunnoissa ja ohjasivat heitäkin hakemaan tarjontapulan alaisia yksiöitä. Tämä oli päättäjiltä mukava kysyntää kasvattava kädenojennus yksiöihin keskittyneille vuokranantajille, jotka eivät sellaista pyytäneet. Tänä vuonna vellotaan taloyhtiölainojen ympärillä mutta mitään päätöksiä asiasta tätä kirjoittaessa ei ole tehty. Minun toiveenani on taloyhtiölainojen lyhennysvapaista luopuminen, jotta asunto-osakkeen poistomahdollisuuden puuttumista kompensoiva verovähennyshyöty olisi heti käytettävissä, velkapääoma lyhenisi heti ja pääomaa vapautuisi kiertoon samalla kyseisen asuntosijoituksen korkoriskiä laskien. Veikkaukseni on, että taloyhtiölainoille asetetaan lainakatto, jota sitten kompensoidaan pidemmillä laina-ajoilla ja lyhennysvapailla tai jotain muuta keinotekoisen epäloogista sääntelyä kuten vuokra-asuntojen määrän sääntely asunto-osakeyhtiöissä, jonka tarkastamista varten luodaan uusi virkailija, koulutus, lupakortti ja kaikille taloyhtiöille vuosittain pakkouusittava 500 euroa maksava todistus.

Tavoite 1 – Sijoitusasuntosalkun kasvattaminen 2 miljoonalla eurolla

Asetin vuoden 2018 tavoitteeksi kasvattaa asuntosijoitussalkkuani positiivista kassavirtaa tuottavilla aktiivisilla sijoitustoimenpiteillä 2 miljoonalla eurolla. Tavoite oli sama kuin vuodelle 2017, josta toteutui karvan verran yli 50 %.

Tavoitteen toteutumista olen lähtenyt hakemaan kirkastetulla ajatuksella, jossa:

 • Omaan salkkuuni ostetaan asuntonippuja ja sijoitusyhtiön salkkuun kokonaisia kerrostaloja
 • Oman salkun asuntoja ja sijoitusyhtiön kerrostaloja remontoidaan markkina-arvoja ja sitä kautta vakuusarvoja korottavasti

Tavoitteestani on toteutunut ensimmäisen puolivuotisjakson aikana noin 350 000 euroa.

Koska asuntosijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa, en ole tästä ajatuksesta antanut periksi, vaikka yhtään ajatukseni mukaista kohdetta ei ole edennyt kaupantekoon asti. Ostan Asuntoja mottona on tarjota hyvän asukaskokemuksen vuokrakoteja, joka koostuu sekä hyvästä asunnosta  että hyvästä vuokranantajasta. Mikäli kohde on vanhassa taloyhtiössä, hankintahinnan pitää olla sellainen, että se mahdollistaa

 • asunnon remontit, jotta asunto täyttää hyvän asukaskokemuksen vaatimukset
 • taloyhtiön remontit, jotka tukevat hyvää asukaskokemusta
 • riskivaran ja
 • katteen

Tällä hetkellä tällaisten kohteiden ostaminen on vaikeaa, koska myyjillä on käsitys, että heidän peruskuntoinen kohteensa on arvokkaampi kuin viereinen täysin remontoitu kohde oli ennen remonttia. Tässä markkinassa myös moni asuntosijoittaja on samaa mieltä eli maksaa kohteesta tulevaisuuden arvon perusteella. 

Mikäli kyseessä on uudiskohde, hyvän asunnon edellytykset toteutuvat automaattisesti, mikäli vain rakentamisen laatu on hyvä. Hyvän vuokranantajan edellytykset ovat haasteelliset, koska uudiskohteiden hintatasot ovat nousseet monin paikoin sellaisiksi, että vuokratason asettaminen riittävän vakaan kannattavuuden tasolle, jossa myös riskit on huomioitu ja joka mahdollistaa hyvän palvelutason, ei ole mahdollista ilman oletuksia tulevaisuuden arvon ja vuokratason noususta. Markkinan tilannetta kuvastaa hyvin, että eräs rakennusliike perui varaussopimuksen ja palautti varausmaksun ilman pahoitteluja. Olivat huomanneet, että hintataso on noussut niin paljon, että voivat myydä asunnot korkeampaan hintaan itse uudestaan. Ei mikään “hyvän asiakaskokemuksen” pitkäjänteinen rakennusliike.

Tavoite 2 – Vuokrausaste 98 % 

Yhdessä asunnoistani todettiin vesivahinko, jonka aiheutti viemärissä ollut pieni vuoto, joka oli tihkuttanut vettä rakenteisiin. Vaikka tämä ei olisi ollut omin toimin estettävissä, ei sitä myöskään voi laskea suunnitelluksi remontiksi. Tästä johtuen vuokrausasteeni oli vuoden alkupuolen aikana 98,1 % eli juuri tavoitteen yläpuolella. Toisessa asunnossa tehtiin suunnitellusti kylpyhuoneremontti vuokralaisten välillä ja “vuokrausaste suunnitellut remontit huomioiden” oli 97,5 %, mikä on tasan tavoitteessani. 

YouTube -video: Miten asuntosijoitussalkun vuokrausaste lasketaan ja miksi se on hyvä asuntosijoittajan tunnusluku?

Kuulun siihen pieneen mutta toivottavasti kasvavaan yksityisten vuokranantajien ryhmään, joiden toimintaa ohjaa asiakaslähtöisyys. Uskon vahvasti, että asiakaslähtöisellä toimintamallilla pystyy pitkällä tähtäimellä erottautumaan vuokranantajien massasta ja kilpailemaan jatkuvasti toimintaansa kehittävien ja asuntokantaansa uusivien isojen vuokranantajien keskellä. Omassa ajattelussani “pitkä tähtäin” tarkoittaa myös sitä, että välillä tulee tilanteita, joissa lyhytjänteisestä kannattavuudesta pitää tinkiä asukaskokemuksen nimissä. Edellä mainittu esimerkki varausmaksun palauttaneesta rakennusliikkeestä toimii päinvastoin; he painottivat lyhyen tähtäimen kannattavuuden maksimointia, jonka seurauksena menettivät kaiken tulevan kaupan asiakkaalta, joka heillä jo oli. Oletan, että ainakin osa muista varausmaksun palautuksen saaneista ajattelee samoin ja tämän joukon jakaessaan kokemustaan lähipiireissään, menetettyjen sekä nykyisten että uusien potentiaalisesti useampia asuntoja ostavien asiakkaiden määrä lasketaan sadoissa ja nämä asiakkaat kiinnostuvat muista rakennusliikkeistä. Vuokraustoiminnassa toimii mielestäni sama ajatus. Minulla on pari asiakasta, jotka asuvat jo kolmatta omistamaani vuokrakotia. Minulla on myös asiakkaita, jotka ovat tulleet jo poismuuttaneen asiakkaan lähipiiristä. Näissä tapauksissa vuokrauksen kustannus on minimaalinen ja mahdollisuus hyvän asukaskokemuksen toistamiseen suuri. Nykyisen, hyvän asiakkaan pitäminen on paljon kannattavampaa kuin uuden asiakkaan löytäminen.

Tavoite 3 – Markkinointi – 10 uutta sijoitusstrategiaani ymmärtävää ostokohteiden tarjoajaa

Tämän tavoitteen toteutumista lähdin tavoittelemaan seuraavasti:

 • Julkaisen 32 ”Ostan Asuntoja” -blogikirjoitusta vuoden 2018 aikana, joista 8 on myös “vieraskynä”-kirjoituksia
 • Päivitän nettisivujeni “Tarjoa Asuntoa” -osiota siten, että se tukisi paremmin sopivien tarjousten tulemista ja karsisi sopimattomien määrää
 • Terävöitän viestiäni nettisivuillani, sosiaalisessa mediassa ja verkostoissani, minkälaisista kohteista olen kiinnostunut

Tämä on 29. blogikirjoitus vuoden 2018 aikana eli käytännössä olen päässyt viikottaiseen kirjoitusrytmiin. “Tarjoa Asuntoa” -osio on yhä työn alla kuten myös viestin terävöittäminen.

Positiivista on, että olen saanut alkuvuoden aikana yli 10 yhteydenottoa, joissa minulle on tarjottu joko isompaa asuntonippua tai kokonaista kerrostaloa. Negatiivista on, että näitä kohteita tarjonneet eivät osin ole ymmärtäneet sijoitusstrategiaani eivätkä pääosin tarjoa kohteita asuntosijoittajan ajatukselle valmiiksi sovitettuna vaan vähän samalla tavalla kuin kiinteistönvälittäjä tarjoaa omistusasunto-ostajille mutta puutteellisemmin tiedoin. Se, että joku toinen on maksanut samanlaisesta kohteesta samanlaisen hinnan, ei ole asuntosijoittajalle positiivinen markkinointisignaali tässä markkinatilanteessa. Tosin kyse voi olla myös siitä, että kohteille löytyy ostaja joka tapauksessa, vaikka materiaali olisi kuinka puutteellisesti tuotettu. Poikkeuksen tähän tekevät ainakin sijoitusasunnot.com ja asuntosalkunrakentaja.fi, joiden materiaalien pohjalta on helppo tehdä nopea päätös, onko tarjolla oleva kohde omaan syvällisempään analyysiini sopiva vai ei. Molemmat toimivat Ostan Asuntoja -sponsoreina vuoden 2018 aikana tehtävässä kokeilussa mutta molempia olen suositellut useampaan otteeseen jo paljon ennen sponsorointiyhteistyön alkua.

Sponsorointikokeilun yhtenä tavoitteena on ohjata osa kertyneistä tuotoista hyväntekeväisyyteen. Ensimmäisen puolen vuoden tuotoista on jo tehty lahjoitus Hurstinavulle ja toisena kohteena on Tays:n Lasten sydänpoliklinikka, kunhan löydän tai saan ohjeet, miten lahjoituksen voi tehdä. Kiitos kuuluu

Securent – Vuokranantajan takuuvarma kumppani 

Asuntopehtoori – Nostaa asuntosi arvoa 

Asuntovuokraaja .fi – Vuokranantajan verkkopalvelu 

Asuntosalkunrakentaja .fi – Vaurautta ja taloudellista vapautta auntosijoittamisella 

Osta, vuokraa, vaurastu – Verkkovalmennuksella kohti vaurastumista 

Näitä tavoitekirjoituksiani lukeneet kenties tunnistavat, että parina aikaisempana vuonna on kokonaan jäänyt toteutumatta “Aloitan 1 uuden internetin kautta toimivan markkinointikanavan” -tavoite. Ei ole enää. Ostan Asuntoja YouTube -kanava ja Ostan Asuntoja Podcast ovat molemmat lanseerattu vuoden 2018 aikana eli vihdoin pääsen kuittamaan aikaisempien vuosien tavoitteet tehdyiksi ja rinnalla vielä 4 viikkoa sitten lanseerattu IGTV, josta löytyy jo 4 Ostan Asuntoja IGTV -videota. Ostan Asuntoja Podcastissa on välitunnuksena tyttäreni puhumana “Kuuntelet Ostan Asuntoja pudcastia”. Hän on siinä 6-vuotias ja vuosi oli 2013 eli ajatusta on kypsytelty jo pitkään. Jatkossa varmaan kirjoitan, miksi olen kyseiset kanavat julkaissut, mitä niillä tavoittelen ja miksi olen laittanut ne tärkeysjärjestyksessä korkealle.

Innoittajina ovat olleet Grant Cardonen The 10X Rule kirja, Audible, Kindle ja Gary Vaynerchukin Crushing It! -kirjat kirja, Audible, Kindle (linkit ovat Amazonin kumppanilinkkejä ja niitä kautta tilaamalla tuet pienellä summalla Ostan Asuntoja -blogia).

Loppuvuoden näkymät

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää vielä paljon onnistumisia mutta toisaalta muutama kevään aikana tarjoamani kohde on edelleen myymättä ja myyjien mieli voi aina muuttua. Siihen rinnalle parin kerrostalokohteen toteutuminen ja koko tavoite on kasassa.

Jos siis harkitset isomman asuntonipun tai kokonaisen kerrostalon myyntiä ja haluat myydä kohteet vuokranantajalle, joka pitää vuokralaisistasi yhtä hyvää huolta seuraavat 10-30 vuotta kuin olet itse pitänyt viimeiset 10-30 vuotta ja on lisäksi valmis remontoimaan asuntoja ja taloyhtiötä asiakkaidesi hyvää ja turvallista asukaskokemusta ylläpitäen, ole yhteydessä.  

Tämän  blogikirjoituksen sponsoroi:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Ostan Asuntoja Podcast # 4 – Sosiaalinen media tuo puolet toimeksiannoista – Roni Arvonen

modernivalittaja_Arvonen

Käymme alkuun Ronin kanssa 20 minuuttia keskustelua sosiaalisesta mediasta, joka kannattaa ehdottomasti kuunnella. Lisäksi puhumme kiinteistönvälittämisestä ja asuntosijoittamisesta. ”2 korvaa, 1 suu” -ajattelu tulee myös keskustelussa esille.


Ostan Asuntoja Podcastia voi tilata, ladata ja kuunnella Apple Podcastin, Spotifyn, Stitcherin ja SoundCloudin kautta. SoundCloudissa toistaiseksi vain 3 uusinta jaksoa $144 vuosimaksun takia.


Voit kuunnella podcastia myös tästä linkistä:

//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/6830302/height/360/width/640/theme/standard/autonext/no/thumbnail/yes/autoplay/no/preload/no/no_addthis/no/direction/backward/

Podcastissa mainitut tiedon ja opiskelun lähteet (Amaxon-linkit kumppanilinkkejä eli niiden kautta ostamalla tuet Ostan Asuntoja podcastia):

The One Thing, Gary Keller ja Jay Papasan 2013,Kirja, Audible, Kindle

The Miracle Morning, Hal Elrod 2012,Kirja, Audible, Kindle

Blogikirjoitus: Tarina hurjasta arviokäynnistä

BiggerPockets Podcast

Robert Kyosakin kirjat, Rich Dad, Poor Dad Kirja, Audible, Kindle

Nettisivut roniarvonen.fi

Twitter @RoniArvonen

LinkedIn Roni Arvonen

Facebook Roni Arvonen – Bo LKV

Tämän ”Ostan Asuntoja Podcast” -jakson sponsoroi:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori on vuokranantajan perustama yritys, joka tarjoaa vuokravälitystä kiinteällä 500 euron hinnalla, johon sisältyy myös ensimmäisen vuoden ajalta vuokratakuu. Mainitse vuokravälitystoimeksiannon yhteydessä ”Ostan Asuntoja” ja saat 5%:n alennuksen palkkiosta.

Lisätietoa löytyy osoitteesta asuntopehtoori.fi

Video

Mitkä ovat 3 pääperiaatettasi asuntosijoittamisessa?

Mitkä ovat 3 pääperiaatettasi asuntosijoittamisessa

Tällä kertaa vastaan omaan asuntosijoitustoimintaani liittyvään kysymykseen, mitkä ovat 3 pääperiaatettasi asuntosijoittamisessa. Käyn läpi parin yksinkertaistetun esimerkin avulla, mitä nämä periaatteet voivat tarkoittaa käytännössä.

Tämän YouTube -videon sponsoroi:

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen.

Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Vuokralaisen minimikelpoisuuskriteerit

Vuokralaisen minimikelpoisuuskriteerit

Oletko sijoittanut asuntoihin pitkään? Jos vastaus oli kyllä, mikä oli vuonna 2014 minimivuokratuotto, jonka alle et ostanut sijoitusasuntoja? Onko sama minimivuokratuotto edelleen voimassa vuonna 2018? Oletko tinkinyt positiivisen kassavirran tavoitteesta ja hyväksyt +-0 -kassavirran? Asuntosijoittajia on monenlaisia mutta meitä sijoituskriteereistään kiinnipitäneitä yhdistää ainakin yksi tekijä ja se on “kriteerit täyttävien ostokohteiden löytämisen vaikeus”. Loput ovat joko tinkineet sijoituskriteereistään tai asettaneet ne lähtökohtaisesti paljon alhaisemmalle tasolle. Muutenhan koko “asuntosijoittamisen muoti-ilmiötä” ei olisi olemassa?

Kun sijoitusasunto on ostettu ja mahdollisesti myös remontoitu, sen jälkeen alkaa asuntosijoittajan pitkä ja tasainen arki, jolle hyvin moni asuntosijoittaja ei osaa laittaa riittävää painoarvoa. Kyseessä on vuokraustoiminta. Tämä ei ole pelkästään aloittelevia piensijoittajia koskeva havainto vaan sitä on esitetty esimerkiksi Oravan tai juuri peruuntuneen Huhtanen Capital:in annin yhteydessä. Ostokriteerien rinnalla vuokralaisen valintakriteerit ovat vähintään yhtä tärkeitä pitkäjänteiselle “osta ja pidä” -asuntosijoittajalle.

Kirjoitin muutama viikko sitten “Vuokralaiskandidaattien esikartoitus” -kirjoituksen. Tämä kirjoitus on jatkoa sille ja täydentää kokonaiskuvaa vuokralaisvalinnan kokonaisprosessista. Esikartoituskirjoituksessa kuvattiin prosessia, miten päästään suuresta vuokralaiskandidaattien määrästä kohti pienempää parhaiden kandidaattien joukkoa. “Minimikelpoisuuskriteerit” on jonkinmoinen sanahirviö mutta vuokraustoimintaa harjoittavalle se on tärkeä työkalu osana vuokralaisvalintaprosessia ja erityisesti silloin kuin hyviä kandidaatteja ei ole tarjolla yhtään.

Miksi vuokranantajan tulisi laatia vuokralaisen minimikelpoisuuskriteeristö

“Parempi pitää asunto tyhjänä kuin vuokrata huonolle vuokralaiselle” on monen Vuokralaisen minimikelpoisuuskriteerit
vuokranantajan tuntema yleisohje. Jotkut, minä mukaanlukien, ovat oppineet sen käytännön kokemuksen kautta. Toivottavasti yhä useammat oppivat sen tällaisten kirjoitusten kautta, koska se tulee paljon halvemmaksi. Itselleni oppikurssi tuli, kun pyrin pysymään 100 %:n vuokrausastetavoitteessani eikä minulla silloin vielä ollut kriteeristöä määriteltynä. Vuokrasin asunnon vähiten huonoimmalta tuntuvalle vuokralaiskandidaatille. Tämä onkin yksi tyypillinen tilanne, jossa moni vuokranantaja lipsuu, koska haluaa välttää uhan siitä, että asunto olisi seuraavan kuukauden tyhjänä, koska vastikkeet ja lainanhoitokustannukset tulevat maksettaviksi. Minimikelpoisuuskriteeristö vaaditaan siis tilanteisiin, jossa vuokranantajan harkintakyky syystä tai toisesta on pettämässä. Kriteeristöllä luodaan perusedellytykset kasvattaa todennäköisyyttä löytää hyvä vuokralainen.

Toinen lisäarvo minimikelpoisuuskriteereistä on, että silloin tulee kohdeltua kaikkia vuokralaiskandidaatteja tasavertaisesti.

”Vuokralaisen luottotiedot” minimikelpoisuuskriteerinä 

Luottotiedoista on helppo aloittaa, koska yhä useampi vuokranantaja on oppinut niiden tarkastamisen tärkeyden ja sisällyttänyt ne kriteereihinsä. Aina silloin tällöin tulee vastaan vuokranantajia, jotka ilmoittavat, että kyllä sen maksukyvyn tietää katsomalla silmiin ja kädenpuristuksesta. Moni pahasti luottotietonsa menettänyt hakeekin juuri tällaisia vuokranantajia ja katsovat heitä silmiin tiukasti kättä puristaessaan.

Minimikriteerinä “edellytetään puhtaat luottotiedot” on kaikista yksinkertaisin. Se on helppo ilmoittaa “annetaan vuokralle” -ilmoituksen yhteydessä, mikä karsii valtaosan luottotietonsa menettäneistä jo yhteydenottajien joukosta, ja se on helppo tarkistaa. “Luottotiedot tarkistetaan” ei enää ole selkeä minimikriteeri vaan jättää tulkinnan varaa vuokralaiskandidaatille ja tarjoaa lipsumismahdollisuuden vuokranantajalle heikkona hetkenä, mikäli sillä kuitenkin tarkoitetaan vaatimusta puhtaista luottotiedoista. Myös maksukykyinen luottotietonsa menettänyt vuokralaiskandidaatti voi jättää yhteydenoton tekemättä olettaen, että “tarkistus” on “edellytetään puhtaat” synonyymi.

Mikäli vuokranantaja on valmis hyväksymään luottotietomerkinnän saaneen vuokralaiskandidaatin, silloin kriteeristöön tulisi määritellä, missä menee raja, jonka jälkeen kandidaatti ei enää täytä minimikriteeriä:

 • ei saa olla uusia merkintöjä viimeisen vuoden aikana tai
 • summa ei saa ylittää X euroa tai
 • luottotietomerkinnöissä ei saa olla maksamattomia vuokria tai
 • vuokralaiskandidaatti ei saa kotivakuutusta tai
 • vuokralaiskandidaatin oma-aloitteinen kertomus ei täsmää luottotietoraportin ja ulosottorekisterin merkintöjen kanssa

Kriteeristöön voi kuulua myös useamman edellämainitun tekijän kombinaatio. Aina silloin tällöin vuokranantajien keskustelupalstoilla näkee kysymyksen, miten saada vuokralaiselle kotivakuutus, kun vakuutusyhtiö ei sitä myönnä. Silloin tulisi olla hyvin tarkasti selvillä, miksi vuokralainen olisi hyvä kandidaatti, vaikka hän ei täytä vakuutusyhtiöiden minimikelpoisuuskriteeristöä kotivakuutuksen ottajaksi.

Mikäli minimikriteeristössään kelpuuttaa luottotietonsa tiettyyn rajaan asti menettäneen vuokralaiskandidaatin, silloin tulisi miettiä, miten se vaikuttaa valintaprosessiin. Esimerkiksi Kojamon Lumo-verkkokaupasta voi puhtaat luottotiedot omaava kandidaatti vuokrata asunnon hakemusta täyttämättä mutta luottotietonsa menettänyt ohjataan täyttämään asuntohakemus eli prosessi muuttuu.

Tämän blogikirjoituksen sponsorin kirjoitus: Asuntohakemus – selvitä kenelle asunnon vuokraat

”Vuokralaisen tulotaso suhteessa vuokraan” minimikelpoisuuskriteerinä

Vaikka monissa ohjeistuksissa kerrotaankin, että vuokranantajalla on oikeus kysyä ja että tämän tulisi kysyä vuokralaisen tulotasoa, mieleeni ei tule yhtään perusteltua ohjeistusta, kuinka suuri tulotason tulisi olla suhteessa vuokraan. Pitäisikö tulotason olla kaksi kertaa kuukausivuokran suuruinen vai kolme kertaa? Muistelen, että Hypo olisi joskus määritellyt, että 40 % olisi raja, jonka yli mentäessä asumismenot ovat ylisuuret nettotuloihin verrattuna. Tämä raja ylittyy noin puolella vuokra-asujista. Vaikka “luottotiedot oltava puhtaat”- tai “luottotiedot tarkastetaan” -lauseita näkee usein “annetaan vuokralle” -ilmoitusten esittelyteksteissä, en ole vielä nähnyt “nettotulot kuukaudessa X kertaa kuukausivuokra” -vaatimusta.

Jos tätä Hypon ajattelua noudattaisi, vuokralaisen nettotulojen tulisi olla 2,5 kertaa vuokran määrä. Tällöin vuokranantaja voisi olettaa, että ruoan, vaatteiden, puhelinlaskujen ja muiden kulujen jälkeenkin vuokralaiselle jää rahaa vuokran maksuun. Toisaalta, jos 50 % vuokralaisista ei täytä tätä kriteeriä, minimikriteerinä se olisi todella tiukka. Valtaosa opiskelijoista karsiutuisi  potentiaalisten vuokralaiskandidaattien joukosta, vaikka valtaosa heistä hoitaa vuokranmaksuvelvoitteensa moitteettomasti.

Toisaalta jokainen ymmärtää, että nettotulojen, tuet mukaanluettuna, ollessa yhtä suuri kuin kuukausivuokra, vuokralaiskandidaatin maksukyky ei ole riittävä kyseiseen vuokratasoon. Vuokranantajan ensimmäinen askel kriteerin määrittämiselle on ymmärtää, että sillä on merkitystä ja että tulotasoa on oikeus kysyä. Seuraavaksi vuokranantajan tulee ymmärtää, mistä eri lähteistä tulot kertyvät ja kuinka pysyviä ne ovat luonteeltaan. Tulojen ollessa tilapäisiä vuokranantajan riskiä voi pienentää isommalla vakuudella. Usein lisävakuuden maksaminen saattaa toimia itseään vastaan eli syödä vuokralaisen säästöjä liikaa. Vaihtoehtona on vuokralaisen lähipiiristä tuleva takaus.

Mediassa kerrotaan usein vuokranantajien rikastumisesta veronmaksajien rahoista maksettavilla asumistuilla. Ottamatta poliittista tai ideologista kantaa asiaan, vuokranantajan on tärkeää ymmärtää, että kyseessä on kuitenkin vuokralaisen tuki, joka maksetaan vuokralaiselle, joka itse päättää, miten hän saamaansa tukea käyttää. Kelan asumistuen osalta vuokranantaja voi pyytää asumistuen maksamista omalle tililleen, jos kahden kuukauden vuokrat ovat maksamatta. Muut tuet menevät edelleen vuokralaiselle itselleen, joka sitten päättää, maksaako hän niistä asumistuen ja vuokrasopimuksessa määritellyn vuokran erotuksen vuokranantajalle.

“Vuokranmaksu on taattu” -puheet tarkoittavat käytännössä, että vuokranmaksuun riittävät tuet ovat taattuja vuokralaiselle, eivät vuokranantajalle

Tämän kappaleen tarkoituksena ei ole asettaa tuensaavia vuokralaiskandidaatteja eriarvoiseen asemaan vaan päinvastoin lisätä ymmärrystä, että vuokralaisen kyky ja halu maksaa vuokra sovitusti eivät ole suoraan riippuvaisia tulolähteestä vaan vuokralaiskandidaatista. Siis palkkatuloja saava vuokralaiskandidaatti ei automaattisesti ole tukea saavaa parempi.

”Vuokralaisella on oltava suosittelija” minimikelpoisuuskriteerinä

Kaksi ensimmäistä minimikriteeriä rajaavat vuokralaiskandidaatteja pääsääntöisesti vuokranmaksukyvyn osalta. Suositusten edellyttäminen vuokralaiskandidaateilta sen sijaan rajaisi pois vuokralaiskandidaatteja, joilla ei ole halua maksaa vuokraa, halua tai kykyä pitää vuokrakodistaan hyvää huolta ja/tai halua tai kykyä huomioida naapureita hyvän kerrostaloasumiskokemuksen edellyttämällä tavalla. En ole nähnyt “annetaan vuokralle” -ilmoituksissa edellytettävän puhtaiden luottotietojen rinnalla edellisten vuokranantajien suosituksia. Itse olen tällaisia luvannut kymmenille vuokralaisilleni vuosien varrella ja sellaisia myös kirjoittanut ja puhelimessa antanut.

fullsizeoutput_f553

Vuokranantajien keskuudessa yleisin vastakommentti on “mistä tietää, ettei edellinen vuokranantaja halua suosituksella auttaa itseään pääsemään eroon huonosta vuokralaisesta”. Vastauksena on, että ei varmuudella tiedäkään mutta sitä edeltävän vuokranantajan motiivi antaa positiivinen suositus on jo lähellä nollaa.

Suosituksen olemassaolon minimikriteerinä haittaa se, että se poistaisi täysin kelvollisia vuokralaiskandidaatteja, jotka hakevat ensimmäistä vuokrakotiaan. Tällaisia voivat olla esimerkiksi opiskelijat, vastavalmistuneet tai parisuhteen päättymisen takia tai puolison kuoleman vuoksi omistusasunnosta poismuuttavat vuokralaiskandidaatit. Suosituksia voivat antaa myös perheenjäsenet tai ystävät mutta niissä oikeastaan vain negatiivisilla suosituksilla on käytännössä suuri merkitys.

Mikäli vuokralaiskandidaatti on saanut häädön häiritsevän elämisen takia mutta maksanut vuokransa, häätö ei näy missään rekistereissä. Mikäli vuokria on jätetty maksamatta, näkyvät ne luottotiedoissa ja häätöpäätökseen asti edenneet tapaukset suurempana summana, jos vuokralainen ei ole koko prosessin ajalta maksanut vuokraa. Rikosrekisteristä ei vuokranantajalla ole oikeutta saada tietoa. Vuokralaiskandidaattien laadun minimikriteeristön asettaminen ei ole helppoa ja siksi koko esikartoitusprosessin merkitys on suuri.

Mikäli luottotietojen puhtaus ei ole minimikriteerinä, silloin voisi harkita kriteerinä esimerkiksi seuraavaa: “luottotietonsa menettäneiltä edellytetään kahta suositusta edellisiltä vuokranantajilta”.

Muut vuokralaiskandidaattien minimikriteerit

Tänä päivänä lähes poikkeuksetta “annetaan vuokralle” -ilmoituksissa kielletään tupakointi asunnossa. Itse kiellän sen vuokrasopimuksessa naapurien huomioimisen vuoksi myös asunnon parvekkeella ja edellytän taloyhtiön järjestyssääntöjen noudattamista, koska niissä usein määritetään paikat, joissa tupakointi on sallittu ja jotka on varustettu tuhkakupein. Tämä ei kuitenkaan ole vuokralaiskandidaattiin liittyvä minimikriteeri eli kaikki tupakoivat vuokralaiset ovat potentiaalisia vuokrakandidaatteja, kunhan kertovat noudattavansa tätä vuokrasopimukseen kirjattavaa kriteeriä. Tupakoivaan vuokralaiskandidaattiin liittyvä minimikriteeri olisi täten “ei tupakoi sisällä eikä asunnon parvekkeella”. Minimikriteerien osalta tämän kriteerin täyttymisen tarkistamista helpottaisi yllämainitut edellisten vuokranantajien suositukset.

Pitäisikö tai voisiko lemmikistä maksaa vuokraa? Yleisesti käytössä oleva toinen asunnon kriteeri “lemmikit ei sallittu” on lähempänä vuokralaiskandidaatin minimikriteeriä, koska käytännössä harva luopuu lemmikistään saadakseen asunnon. Kotitalouksista noin 30 %:lla on lemmikkejä ja määrä on ollut pitkään kasvussa. Lemmikin omistavia on selvästi enemmän kuin eläinallergikkoja eli kieltämällä lemmikit vuokralaiskandidaattipooli samalla pienenee. Muutama viikko sitten kyselin YouTube -videolla, pitäisikö lemmikistä periä vuokraa. Kirjoita näkemyksesi kommenttikenttään, saisiko ”lemmikkivuokra” -käytännön yleistyminen sallimaan lemmikit asunnossasi. Kuinka suuri olisi sopiva lemmikkivuokra?

Seksuaalinen tai uskonnollinen suuntautuminen ovat asioita, jotka kuuluvat yksityisyydensuojaan eikä niitä ole oikeutta kysyä. Kummallakaan ei ole yhteyttä vuokranmaksukykyyn eikä kykyyn pitää vuokrakodistaan hyvää huolta eli niitä ei myöskään ole tarpeellista tietää.

Yhteenveto

Mikäli jaksoit lukea kirjoituksen ajatuksella loppuun asti, mieleen kenties tuli, että minimikelpoisuuskriteerien asettaminen ei ole helppoa, kun esimerkiksi häädöstä tai rikosrekisteristä ei saa tietoa eikä positiivista luottorekisteriä vielä ole käytössä. Itselläni on tämä tunne ja siksi panostan paljon vuokralaiskandidaattien esikartoitukseen, jolla pyrin toisaalta siihen, että kriteerini eivät ole liian tiukat, jotta hyviä vuokralaiskandidaatteja ei karsiudu pois ja toisaalta siihen, että kriteerini eivät ole liian löysät. Jonkinmoisen minimikriteeristön olemassaolo ja noudattaminen on kuitenkin tärkeää, ettei heikkona hetkenä ajaudu vuokraamaan asuntoa huonolle vuokralaiselle.

Oma tapani saada vuokralaiskandidaatit kertomaan itsestään mahdollisimman paljon, on kertoa itsestäni mahdollisimman paljon. Nettisivuiltani löytyy paljon tietoa minusta vuokranantajana ja jokainen haastattelu alkaa mahdollisuudella kysyä minusta lisää ja kerron, vaikkei kysymyksiä tulisikaan.

Tämän blogikirjoituksen sponsoroi:

sijoitusasunnot.com

”Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #3 – Tavoitteena taloudellisen riippumattomuuden tuoma vapaus asuntoihin ja osakkeisiin sijoittamalla – Harri ”Nuuka” Riihimäki

Ostan Asuntoja Podcast #3 - Harri "Nuuka" Riihimäki

Sosiaalialan ohjaajasta Puolaan Kemiran ostajaksi tavoitteena taloudellisen riippumattomuuden tuoma vapaus asuntoihin, rahastoihin ja osakkeisiin sijoittamalla.

Harri “Nuuka” Riihimäki sijoittaa asuntoihin tällä hetkellä Kouvolan ja Kotkan keskustoissa. Strategian yhtenä kulmakivenä on itse tehty arvonnousu eli huonokuntoisia asuntoja halvalla ostamalla ja niitä arvoa korottavasti remontoimalla. Toinen kulmakivi on asiakaspalvelun kautta hyvän asukaskokemuksen tarjoaminen vuokralaisille. Podcastissa paljon mielenkiintoisia ajatuksia asuntosijoittamisesta ja vuokranantajana toimimisesta kiinnostuneille.

//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/6802008/height/360/width/640/theme/standard/autonext/no/thumbnail/yes/autoplay/no/preload/no/no_addthis/no/direction/backward/

Podcastissa mainitut tiedon ja opiskelun lähteet:

Suomen Vuokranantajat 

“Osta, vuokraa, vaurastu” -kirja 

Nuukan ajatuksia ja tekemisiä pystyy seuraamaan ja hänen kanssaa kommunikoimaan mm. seuraavien kanavien kautta:

Blogi nuuka.blog 

Facebook Nuukablog

Twitter @Nuukablog

Instagram Nuukatube

LinkedIn Harri Riihimäki 


Ostan Asuntoja Podcastia voi tilata, ladata ja kuunnella Apple Podcastin, Spotifyn, Stitcherin ja SoundCloudin kautta. SoundCloudissa toistaiseksi vain 3 uusinta jaksoa $144 vuosimaksun takia.

Video

Kannattaako sijoitusasunnon arvonnousu kotiuttaa myymällä?

Kannattaako sijoitusasunnon arvonnousu kotiuttaa myymällä?

Kysyjä oli onnistunut ostamaan sijoitusasunnon 15 000 euroa alle markkinahinnan ja kysyy, kannattaako arvonnousu kotiuttaa sijoitusasunto myymällä. Videolla vastaan kysymykseen tarkastelemalla asiaa 5 eri kantilta:

 1. Sijoitusasunnon myyntivoiton verotus
 2. Sijoitusasunnon tulevaisuuden arvonnousu vs arvonlasku
 3. Sijoitusasunnon kassavirran positiivisuus vs negatiivisuus
 4. Taloyhtiön ja sijoitusasunnon remonttien kustannukset vs tulevaisuuden arvonnousu- ja vuokrankorotuspotentiaali
 5. Kannattavuus verrattuna mihin


Kuuntele Ostan Asuntoja Podcastia: Ostan Asuntoja Podcast #1 – Henkilökohtaisen asumispalvelun urbaani vuokranantaja Markus Grahn 

Asuntosijoittajan opiskelusuositukset kesällä 2018

Kiitollisen vuokranantajan tarina hyvästä vuokralaisesta

Sijoitusasunnon valokuvaus älypyhelimella - joko laatutaso riittää

Media tuntuu rakastavan tarinoita, joissa yksityinen vuokranantaja löytää kauhuvuokralaisen täystuhoaman asunnon häätöprosessin jälkeen eikä koskaan saa edes maksamattomia vuokria perittyä puhumattakaan toistakymmentätuhatta maksaneen remontin kustannuksia. Joskus tapauksia jopa seurataan mahdolliseen oikeudenkäyntiin asti. Seuraavana päivänä ääni muuttuu kellossa ja vuokranantajasta tulee asumistuilla rikastuva ahne asuntosijoittaja, joka vielä tienaa kymppitonneja myytyään ennakkomarkkinoinnista ostetun kaupunkiyksiönsä kohteen valmistumisen kynnyksellä tai verokikkailee taloyhtiölainansa verovähennysporsaanreiän kautta itselleen tuhansia euroja, jotka ovat omistusasujan ulottumattomissa. Välillä asuntosijoittaja ja vuokralainen saavat hetken hengähtää, kun tarinankerronnan kohteeksi löytyy kymppitonneja  taloyhtiörahoja kavaltanut isännöitsijä.

Mediasta ei juuri löydy tarinoita, jotka eivät sisällä mitään draamaa eikä yhtään huonoa kokemusta. Otsikoista ei löydy, kuinka vuokranantaja tarjosi hyväkuntoisen kodin hyvin hoidetusta taloyhtiöstä vuokralaiselle, joka maksoi vuokran ajallaan ja luovutti asunnon hyväkuntoisena seuraavalle vuokralaiselle ja sai vakuuden tililleen vuorokaudessa. Kesälomakaudelle mielestäni kuitenkin sellainen satu sopii.

Hyvä vuokrakoti

Tarinan asuntosijoittaja oli tehnyt omistamaansa vuokrakotiinsa kokonaisvaltaisen remontin. Katot maalattiin kylpyhuonetta myöten. Seinien epätasaisuudet tasoitettiin ja seinät saivat uuden pintavärin. Keittokomeron kalusteet uusittiin runkoineen ja koneiksi valittiin värimaailmaan sopivat rosteripintaiset koneet. Sähkömies loihti pari valoefektiä asuntoon ja remonttimies laatoitti kylpyhuoneen asunnon henkeen sopivaksi. Putkimies asensi uudet vesikalusteet ja kytki uutuuttaan kiiltävät hanat asunnon kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Vaalea hyvälaatuinen laminaatti kruunasi ilmeen.

Hyvä taloyhtiö ja hyvät remonttimiehet

Asuntosijoittaja oli informoinut taloyhtiön hyvää isännöitsijää remontista ja isännöitsijä oli viipymättä kuitannut saaneensa riittävät tiedot ja remontti pääsi alkamaan välittömästi. Isännöitsijä ymmärsi, että asuntosijoittajalle on tärkeää, että remontti pääsee heti käyntiin, jotta siihen saataisiin uusi maksava vuokralainen mahdollisimman nopeasti.

Hyvä remonttimies teki aikataulu- ja kustannusarvion koko remontista ja aluksi sovittiin ja maksettiin etumaksu, jolla hän ostaisi tarvikkeita. Remonttimies ymmärsi, että aikataulun pitävyys on asuntosijoittajalle tärkeää, koska tämä aloittaisi asunnon markkinoinnin remontin aikana eikä vasta sen valmistumisen jälkeen. Remonttimies laittoi lapun rapun ilmoitustaululle kertoen pari viikkoa kestävästä remontista ja pahoittelut etukäteen, mikäli siitä aiheutuisi häiriötä tai rapussa olisi normaalia enemmän pölyisiä jalanjälkiä. Lapussa oli sekä remonttimiehen että asuntosijoittajan puhelinnumerot mahdollisia kysymyksiä ja valituksia varten.

Asuntosijoittaja vaati remonttimieheltä aikataulussa pysymistä ja hyvää työn laatua mutta remonttimiehen tyytyväisyydeksi näytti ymmärtävän, että halvin hinta, nopea toteutus ja hyvä laatu eivät yleensä toteudu yhtä aikaa. Remonttimiehen laskut tulivat heti maksetuiksi ilman erillisiä tinkauskierroksia. Hyvä remonttimies keksi remontin aikana pari asuntosijoittajan kustannuksia säästävää ideaa.

Hyviä vuokralaiskandidaatteja

Asunnosta oli kiinnostunut useampikin vuokralaiskandidaatti. Joukosta erottui yksi kandidaatti, joka opiskelujen ohella teki työtä, välillä jopa kahta. Hänellä oli suosittelijoita, jotka vahvistivat tarinaa luotettavasta hyvästä vuokralaisesta. Kaikkien haastattelujen jälkeen asuntosijoittaja valitsi kolme kriteerit täyttävää kandidaattia, joille näyttö järjestettiin. Asuntoja esitteli asuntosijoittajan yhteistyökumppani, jolle ei kuitenkaan kerrottu, kuka joukosta asuntosijoittajan mielestä erottautui. Näyttäjänkin mielestä sama kandidaatti erottui joukosta sekä kohteliaisuudellaan että siisteydellään. Lisäksi hän tuntui olevan aidosti innoissaan juuri tästä vuokrakodista. Vuokrasopimus syntyi nopeasti.

Vuokralaiskandidaattien esikartoitus

Hyvä vuokralainen

Vuokralainen maksoi vuokransa kuukaudesta toiseen sovitusti. Mitään valituksia ei tullut naapureilta eikä isännöitsijältä. Vuokralainen kertoi asunnossa kaiken olevan kunnossa ja olevansa kovin tyytyväinen. Parin vuoden asumisen jälkeen vuokralainen kertoi saaneensa opiskelupaikan toisen paikkakunnan yliopistoon. Hän kertoi jatkavansa asunnossa vielä vuoden, jos onnistuisi saamaan lykkäystä opiskelupaikan vastaanottamisessa, mikä hänelle myös myönnettiin. Vuokranantaja oli tyytyväinen saadessaan vuokrasopimukselle vielä jatkoa.

Vuosi kului nopeasti ja vuokralaisen oli aika lähteä kohti seuraavaa elämänvaihetta, opiskelua toisella paikkakunnalla. Tarkastuksessa asunto osoittautui olevan moitteettomassa kunnossa. 

Vuokranantajan suositus hyvälle vuokralaiselle

Vuokralaisella oli edessään uuden hyvän vuokrakodin etsiminen. Kilpailu olisi kovaa, kun samoista asunnoista kilpailisi monta hyvää vuokralaiskandidaattia. Vuokranantaja teki hyvälle vuokralaiselle suosituskirjeen, jossa hän perusteluineen suositteli lähtevää vuokralaista seuraavalle vuokranantajalle. Vuokranantaja lupasi tarvittaessa näyttää tiliotteita, joissa näkyy säännölliset vuokranmaksusuoritukset. Hän myös kehotti uutta vuokranantajaa ottamaan videopuhelun tämän hyvän vuokralaiskandidaatin kanssa varmistuakseen, ettei tässä vain edellinen vuokranantaja kirjoittele suosituksia päästäkseen eroon huonosta vuokralaisesta.

Vuokranantaja kehoitti vuokralaistaan ottamaan kopiot kuudesta viimeisestä tiliotteestaan ja esittämään niissä näkyvät vuokranmaksusuoritukset pyytämättä uudelle vuokranantajakandidaatille. Muut tilitapahtumathan voi aina peittää tiliotteista. Hän myös kehotti tarjoamaan pyytämättä mahdollisuutta videopuhelulle, jotta tuleva vuokranantajakandidaatti näkisi, kuinka siisti hänen nykyinen kotinsa on. Nämä yhdistettynä suosituskirjeeseen toisivat paremmat mahdollisuudet päästä toistamiseen vuokralaiskandidaattien top 3-listalle, joille näyttö järjestyisi. 

Hyvän vuokralaisen suositus nykyiselle vuokranantajalle

Kun uuden vuokrakodin hakemiseen liittyvä keskustelu oli käyty loppuun, vuokralainen halusi kertoa suosituksensa uudesta hyvästä vuokralaiskandidaatista. Yksi hänen ystävistään oli monta kertaa ihaillut hänen vuokrakotiaan ja toivoneensa jonain päivänä pääsevänsä siihen asumaan. Sovittiin, että hyvä vuokralainen sai antaa vuokranantajan yhteystiedot ja uusi vuokralaiskandidaatti voisi koska tahansa olla yhteydessä vuokranantajaan. 

Montaa minuuttia ei ehtinyt kulua, kun puhelin soi. Uusi, selvästi hyvä vuokralaiskandidaatti oli jo tietoinen asuinalueesta ja taloyhtiöstä ja kertoi käyneensä asunnossa monta kertaa ja olevansa erittäin kiinnostunut siitä. Vuokranantaja kysyi, olisiko hyvällä vuokralaiskandidaatilla jotain kysymyksiä vuokranantajaan liittyen. Niitä ei ollut, lähtevä hyvä vuokralainen oli kertonut tarinaa hyvästä vuokranantajasta. 

Siirappisen tarinan opetus – pyrkimys hyvään tuntuu tuovan onnea

Olen vuosien varrella huomannut, että pyrkimys toimia hyviä vuokrakoteja tarjoavana hyvänä vuokranantajana tuntuu ihmeellisesti tuovan mahdollisuuksia olla usein oikeassa paikassa, kun hyviä vuokralaisia, hyviä remonttimiehiä ja hyviä isännöitsijöitä on tarjolla. Itse asiassa se on toistunut kohdallani pienin variaation useammin kuin sata kertaa. Olen myös kohdannut muita vuokranantajia, joilla on samanlaisia kokemuksia. Voisi jopa luulla, että tarina on tosi, vaikka mediasta niitä ei juuri löydäkään.

Olen kiitollinen kaikille hyville vuokralaisille, hyville remonttimiehille, hyville isännöitsijöille ja taloyhtiön hallituksille, hyville materiaali- ja kodinkonetoimittajille, hyville vuokralaisten ja vuokranantajien etujärjestöille, hyville rahoittajille ja sijoittajakolleegoille sekä muille hyville kohdalleni osuneille vuokrakotien parissa touhuaville tyypeille; teitä on satoja. Kiitos ja mukavaa kesälomakautta.

Oletko jo kuunnellut Ostan Asuntoja Podcastin #1 – haastateltavana hyvä vuokranantaja Markus Grahn


Tarjoatko tuotteita tai palveluita asuntosijoittajille ja vuokranantajille? Oletko kiinnostunut sponsorointiyhteistyöstä? Ota yhteyttä harri@ostanasuntoja.com

Ostan Asuntoja

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen HypoteekkiyhdistysSuomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Asuntosijoittaminen tutuksi

Get Rich Education

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Invest Four More

Become Financially Free Through Real Estate

Just Ask Ben Why

Comprehensive course of study for the real estate entrepreneur

Suomen vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

The BiggerPockets Blog

Learn, Network, Invest

%d bloggers like this: