Siirry sisältöön
Video

Inflaatiouutisia ja asuntosijoittajalle päänsärkyä aiheuttavia pohdintoja – Tiistaiaudio #195

Harri Huru Ostan Asuntoja

Tämän tiistaiaudion sisältö poikkeaa vähän normaalista, kun poimin päivän inflaatiouutisia Euroopasta ja asuntojen hintainflaatiotilastouutisia Suomesta sekä pohdiskelen niiden päässäni herättäviä kysymyksiä. 

Mukana on Nordean, OP-Ryhmän ja Dansken pääekonomistien twitterkommentit, joista voi päätellä ainakin sen, ettei inflaatiotulevaisuuteen näkeminen ole ollut helppoa vuoden 2021 aikana. 

Saksan 10 vuoden bundin reaalituotto on -5,5 %. Vaikea pala pureskeltavaksi, kun ”risk free return” onkin nykyään ”return free risk”. 


Flippaus, pito, flippaus, pito Topias “Me” Tervasmäki – Ostan Asuntoja Podcast #179

Asuntosijoittaminen – arvosijoittamista vai kasvusijoittamista? – Blogi #283


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Tiistaiaudion kuuntelumestat:

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Tiistaiaudio löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta sekä Supla– ja Podit-palveluista


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -ekirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä ja kovakantinen kirjan nettisivuilta. Äänikirja on nyt työn alla!

B-Luokan Asuntosijoittaja YouTube -kanavallaan: BRRRR Strategia Case – Lumipalloefekti käytännössä

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti – Taloushaukan kirja-arvio ja alkua luettuna – Ostan Asuntoja Podcast #169

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Asuntosijoittaminen – arvosijoittamista vai kasvusijoittamista? – Blogi #283

Harri Huru Ostan Asuntoja

Marraskuun 2021 viikot ovat menneet Niina Huhtalan seurassa webinaareja valmistellessa ja sunnuntaiaamupäivät webinaareja pitäessä. Tänään oli neljäs ja viimeinen osa ”Asuntosijoittajan ABC” -webinaarisarjasta.

Viimeisessä webinaarissa keskityttiin vuokraustoimintaan ja sen verotukseen. Jos tekee strategisen valinnan ja lähtee mukaan pitkäjänteiseen asuntosijoittamiseen eikä lähde Kiinaan operoimaan tyhjien sijoitusasuntojen kanssa, silloin toiminnan ytimessä on vuokraustoiminta. Jos valitsee strategiakseen flippauksen, tukkukaupan tai rakennuttamisen, vuokraustoiminta voi puuttua paletista kokonaan tai siitä kenties mukana on vain osia.

Ostan Asuntoja Blogi

Webinaarin tekeminen oli raskaampaa ja työläämpää, mitä kuvittelin. Silti olen tosi tyytyväinen, että lähdin mukaan. Omia ajatuksia tuli taas haastettua ja mietittyä, miten voi aiheesta puhua siten, että toisimme myös uusia tai ainakin harvemmin esitettyjä näkökulmia tuttuun aiheeseen.

Ilman Rahamedian Niinaa ja Minttua en olisi varmaan koskaan tätä tehnyt ja olenkin heille kovasti kiitollinen.

Verotuksen yhteydessä tuli taas osallistujilta erinomaisen kysymyksen kautta ”vuokraustoiminnan aloittaminen”- ja ”vuokraustoiminnan käytössä” -termien ero käytyä rautalangasta läpi. Voisipa tämän sekaannusta aiheuttavan asian korjata siten, että myös remontin kustannusten vähentämiseen riittäisi vuokraustoiminnan todisteellinen aloittaminen

Mitä on arvosijoittaminen?

Arvosijoittaminen, value investing, on osakesijoittamisesta tuttu koulukunta. Koulukunnan tunnetuin edustaja on Warren Buffett. Oma suosikkini on Howard Marks, joka tuntuu aina pohdiskelevan sitä, mikä voisi vaania pinnan alla, vaikka kaikki näyttäisi tyyneltä ja aurinkoiselta.

Tämän sunnuntain kirjoituksen tavoitteena ei ole mennä syvällisesti konseptimaailmaan, vaan yksinkertaistaa arvosijoittamisen ja kasvusijoittamisen konsepteja ja niiden eroja asuntosijoittajalle pohdittavaksi.

Asuntosijoittajan kielellä arvosijoittamista voisi kuvata siten, että pyritään ostamaan sijoitusasunto korkeammalla vuokratuotto-%:lla kuin muut asuntosijoittajat ostavat samanlaisia asuntoja samalta mikromarkkinalta. Asuntoja pyritään erilaisin keinoin ostamaan alle markkinahinnan eli halvemmalla hinnalla kuin muut ovat samanlaisista asunnoista maksaneet.

Warren Buffetin ensimmäinen oppi-isä, Benjamin Graham, osti ”sikarintumppeja” eli jotain sellaista, jota muuttotappiopaikkakuntien hyvin vuokralle menevät ja korkeaa vuokratuotto-% tarjoavat asunnot voisivat edustaa. ”Tyydyttäviä asuntoja huikean halvalla” voisi olla vapaamuotoinen käännös ”fair companies at wonderful prices” -yhdistelmästä.

Buffett siirtyä myöhemmin pois muuttotappiopaikkakunnilta ja alkoi ostamaan ”hyviä asuntoja kohtuuhinnalla” eli ”wonderful companies at fair prices”.

Arvosijoittajat tekevät laskelmia ostopäätöstensä perusteeksi, ovat pitkäjänteisiä ja kulkevat omia polkujaan laumoja vältellen. Ylihinnan maksamista vältetään kaikin keinoin ja turvamarginaalin pienentyessä vetäydytään talvihorroksen tyyppiseen tilaan, josta tarvittaessa herätään nopeasti markkinahäiriön tarjotessa ostospaikan.

Arvosijoittaja osaa olla tyynesti horroksessaan tarvittaessa monta vuottakin peräkkäin syklikirjojaan lukien.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa vuodelle 2021 päivittyneet nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Näin ostat sijoitusasunnon Sijoitusasunnot.com:lta

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

Blogista: Parhaat joululahjat asuntosijoittajalle


Kasvusijoittaminen arvosijoittamisen vastakohtana?

Kasvusijoittaja hakee osakesalkkuunsa osakkeita, joiden osakekurssin odottaa nousevan tulevaisuudessa toimialansa muita osakkeita tai koko osakemarkkinaa selvästi enemmän tai nopeammin.

Kasvusijoittamisessa sijoittajia kiinnostaa mahdollisuus saada huikeitakin arvonnousuja, mikäli on sijoituskohteen valinnassa osunut oikeaan. Mikäli osakkeen alla oleva yritys olisi jo etabloitunut, kasvanut kannattavasti vuosia ja toimisi hyvällä kannattavuudella, huikea tuottomahdollisuus olisi epätodennäköisempää. Siksi sijoittajat hakevat uusia, aloittelevia yrityksiä.

Hyvin kasvanut ja kannattavuuttaan parantanut yritys voidaan myös hinnoitella tulevaisuuden kasvun perusteella kasvuyritykseksi. Tällöin osakekurssi näyttää kalliilta kuluneen vuoden hyvienkin kasvu- ja kannattavuuslukujen perusteella. Korkeiden tuotto-odotusten vastineena on korkea riski, koska näytöt onnistumisesta odottavat ilmaantumistaan tulevaisuudessa. Tuottoa odotetaan osakkeen tulevaisuuden arvonnoususta, joka osin tai kokonaan realisoidaan myymällä. Osinkotuotto-odotus on vähämerkityksellinen tai puuttuu kokonaan, jos tulos on yhä negatiivinen tai tulos sijoitetaan yrityksen kasvun rahoittamiseen.

Kasvusijoittaja tekee myös laskelmia, mutta hän painottaa laskelmissaan enemmän sitä, miten osakkeen kurssiin vaikuttavat tekijät voisivat kehittyä tulevaisuudessa. Koska tuotto haetaan osakkeita kurssinousun jälkeen myymällä, tulevaisuuden kassavirtojen diskonttaaminen nykyhetkeen ei ole tärkeää samalla tavalla kuin arvosijoittajalle on.

Arvosijoittaja ei välttämättä ajattele koskaan myyvänsä vaan pysyvänsä ostamansa liiketoiminnan pitkäjänteisenä omistajana kasvavista osinkotuotoista nauttien. Myös arvosijoittaja voi harkita omistuksensa myyntiä, jos hän huomaa, että muut ovat valmiita maksamaan osakkeesta reilua ylihintaa. Jarruttavina tekijöinä ovat ne, että arvosijoittaja ei millään haluaisi menettää osaa tuotoistaan verottajalle ja lopuille pääomille pitäisi olla joku tuottavampi kohde tiedossa.

Oletko vuokranantajana arvosijoittaja vai kasvusijoittaja?

Jokaisen vuokranantajan kannattaisi tehdä tämä ajatusharjoitus. Kirjoitat vain teesit paperille, joiden pohjalta päädyt omasta mielestäsi oikeaan vastaukseen. Sitten kirjoitat perustelut, joiden pohjalta tiedät tai näet suuren todennäköisyyden, että teesisi ovat realistisia ja mahdollisia toteutua. Kirjaa tuotto-odotuksesi konkreettisesti ja jaa se asuntosijoittamisen tuoton elementteihin.


Flippaus, pito, flippaus, pito Topias ”Me” Tervasmäki – Ostan Asuntoja Podcast #179

Ostan Asuntoja Podcasts

Topias Tervasmäki ei ollut harjoittanut sijoittamista, ei sijoittamisen opiskelua, ei yrittämistä eikä ollut toiminut sijoitusasuntojen parissa. 

Sitten hän päätti, vaimonsa Annikan myötävaikutuksella, että aloittaa asuntosijoittamisen, asuntosijoittamisen opiskelun, perusti yrityksen ja hankki työpaikan sijoitusasuntojen parissa. Tarinassa mukana palloilee aina välillä Pekka Väänänen.

Tässä jaksossa käydään Topiaksen kertomana Topiaksen ja Annikan tarinaa, johon kuuluu 5 asunnon flippaus ja 4 asunnon hankkiminen pitosalkkuun.

Topias Tervasmäki: “Asuntosijoittaminen ei ole maailman tärkein asia, elämä on”


Uusi sijoitusasunto vai vanhojen remontit, kumpi nyt? – Tiistaiaudio #194

Pekka “Asuntosalkunrakentaja” Väänänen osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #24


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä ja pistä Ostan Asuntoja Podcast tästä tilaukseen valitsemallasi alustalla

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast
spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160
Google pod
https://soundcloud.com/user-959826757-301682914
listen_acast
listen_on_CAST_BOX-5049640
overcast
pocketcasts_medium_dark@2x
listen-on-playerfm-badge402x
listen-on-Stitcher-badge
Voit kuunnella podcastia myös tästä:

Ostan Asuntoja Podcast löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta sekä Supla– ja Podit-palveluista


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua uudisasunnot Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peabin asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla ja ne suunnitellaan toimiviksi kestämään aikaa. Vakavaraiselta ja luotettavalta yhtiöltä hankittu uusi asunto on huoleton ja helposti vuokrattavissa. 

Saat tiedot uusista kohteista sähköpostiisi ennen julkista ennakkomarkkinointia liittymällä avainasiakkaaksi osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas.

Tutustu asuntoihin ja lue lisää peabkoti.fi – Seuraa meitä myös Instagramissa @peabkoti


Etsitkö löytöjä asuntoflippaukseen? Haetko tuottavia kohteita osta ja pidä salkkuusi? Meitä asuntosijoittajia kiinnostava kauppapaikka on Huutokaupat.com.


https://flatco.fi/palvelu/

Flatco on johtava vuokranantajan elämää helpottava palvelu.

Flatco sähköistää vuokraustoiminnan paikkkariippumattomaksi asuntohakemuksesta vuokravalvontaan asti.


https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/kotivakuutus/vuokranantajan-vakuutus

Ifin vuokaranantajan vakuutuksen saat helposti verkosta. Laske hinta if.fi/vuokranantaja


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -ekirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä ja kovakantinen kirjan nettisivuilta. Äänikirja on nyt työn alla!

B-Luokan Asuntosijoittaja YouTube -kanavallaan: BRRRR Strategia Case – Lumipalloefekti käytännössä

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti – Taloushaukan kirja-arvio ja alkua luettuna – Ostan Asuntoja Podcast #169

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Asuntosijoituskirja.fi

Video

Uusi sijoitusasunto vai vanhojen remontit, kumpi nyt? – Tiistaiaudio #194

Harri Huru Ostan Asuntoja

Aamulla tuli tosi hyvä kysymys ja pohdin sitä ihan tuoreeltaan.

Kysymys kuuluu, ostaako nykyisessä kuumassa myyjän markkinatilanteessa jo säästetyllä omarahoitusosuudella uusi sijoitusasunto salkkuun vai remontoida säästetyllä rahalla mieluummin vanhoja jo omistettuja kohteita? Lähtöoletuksena siis, että molempia ei voi tehdä samaan aikaan ja toisen tekemällä toisen tekeminen siirtyy eteenpäin tulevaisuuteen.

Voisiko olla mahdollista, että pystyisi tekemään molemmat?


Ole tarkkana asuntosijoittaja – inflaatiouutisoinnin 2 linjaa – Blogi #281

Mitä nyt ajattelet osta ja pidä -asuntosijoittamisen riskeistä? – Tiistaiaudio #193


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitussuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

UUTTA Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Sijoitusasunnon remontoinnin ABC

Pekka “Asuntosalkunrakentaja” Väänänen osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #24


Tiistaiaudion kuuntelumestat:

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Tiistaiaudio löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta sekä Supla– ja Podit-palveluista


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -ekirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä ja kovakantinen kirjan nettisivuilta. Äänikirja on nyt työn alla!

B-Luokan Asuntosijoittaja YouTube -kanavallaan: BRRRR Strategia Case – Lumipalloefekti käytännössä

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti – Taloushaukan kirja-arvio ja alkua luettuna – Ostan Asuntoja Podcast #169

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Yhtä oikeaa asuntosijoittamisen nyrkkisääntöä ei ole – Blogi #282

Harri Huru Ostan Asuntoja

Tänään oli Niina Huhtalan kanssa kolmas webinaari 4-osaisesta ”Asuntosijoittajan ABC” -webinaarisarjasta.

Tämän päivän kahden tunnin webinaarisessiolle asetimme taas 3 tavoitetta, joilla tavoittelemme sitä, että saisimme osallistujille jäämään webinaarista pysyvästi mieleen ainakin päivän 3 tavoitetta. Kun webinaareja on takana 3, näitä tavoitteita on nyt 9 kappaletta.

Tänään kävimme taloyhtiön hallinnon ja teknisen kunnon selvittämisen tärkeyttä ennen kauppakirjan allekirjoittamista. Toisena päivän teemana oli rahoituksen järjestäminen ja jälleenrahoituksen merkityksen ymmärtäminen.

Viimeisin webinaari on sunnuntaina 28.11.2021 klo 10-12.00. Webinaarit nauhoitetaan ja niitä voi kerrata ja katsella jälkikäteen. Niistä koostetaan myös verkkokurssi.

Miksi näitä webinaarin tavoitteita pitää nyt joka sunnuntai kaikille julkaista?

Meillä on Niinan kanssa yhdessä niin paljon asuntosijoittamiskokemusta ja -osaamista sekä omakohtaisia casetarinoita, että voisimme laatia agendan ja puhua asuntosijoittamisesta ilman taustamateriaalia vaikka 16 tuntia. Itse asiassa olen syypää siihen, että vielä kolmena sunnuntaina en ole onnistunut pysymään 2 tunnin kestoajassa vaan vähän on mennyt yli.

Sen sijaan olemme käyttäneet viikottain tuntikaupalla aikaa siihen, että olemme miettineet sitä, mitkä olisivat ne 3 tärkeintä asiaa, jotka tulisi ymmärtää joka sunnuntai. Sitten olemme miettineet, mitä voisimme kertoa eri tavoilla näistä asioista, kenties tavoilla joita harvemmin muualla käytetään.

Päivän tavoitteiden julkaiseminen on minulle ”vastuullisuuspartneri” -tyyppinen keino, haaste, heittää ne blogin lukijoiden pureskeltavaksi. Jokainen, joka tietoisesti on päättänyt, ettei osallistu näihin webinaareihin, voi tavoitteiden perusteella laatia itselleen opintosuunnitelman ja kehittyä sen avulla asuntosijoittajana ja vuokranantajana. Niinan Rahamedian blogikirjoituksista ja Asuntosalkku Kasvussa -podcasteista ja Ostan Asuntoja -sisällöstä löytyy valtaosa asioista hajallaan. Tällaisen tavoitelistan avulla lukija voi muodostaa oman opiskeluohjelmansa ja täyttää sitä meidän sisällöillä. Tai antaa palautetta, että joku tavoite on huono tai jotain oleellista puuttuu.

Lisämyynnin tavoitteleminen?

Kun neljän webinaarin 3 tavoitetta, yhteensä 12 tavoitetta, on toteutettu, niistä koostetaan maksullinen verkkokurssi. ”Voisitko tehdä verkkokurssin, kun olen huono lukemaan” -pyyntöjä olen vuosien varrella saanut kymmeniä. Lähellä on, että pystyn vihdoinkin tämän toivomuksen täyttämään. Totta kai haluan kertoa siitä mahdollisimman monta kertaa, että tieto saavuttaa ne, jotka ovat tällaista toivoneet.

”Voisitko koota Ostan Asuntoja -kanavien tietoja yksiin kansiin” -pyyntöön pystyn vihdoin vastaamaan, kun Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja on nyt kirjoitettu. ”Saisiko sen E-kirjana tänne tundralle” -pyyntöjä tuli kymmeniä, kun käynnistimme kovakantisen ennakkomyynnin. Nyt saa. Siksi kerron siitäkin joka viikko. ”Tuleeko äänikirjana” -kysymyksiä tulee edelleen, vaikka senkin tulosta ollaan jo Markon kanssa viestitty monen monta kertaa ja kaikissa kanavissamme.

Olen todella kiitollinen ja onnellinen siitä, että sisältöni kuluttajiin kuuluu sellaisia, että palaute on positiivista. Se kannustaa tekemään ja jatkamaan.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Vuokranantaja 2021 -tapahtuma

Eilen lauantaina oli hieno Suomen Vuokranantajien järjestämä Vuokranantaja 2021 -tapahtuma, johon pystyi osallistumaan sekä fyysisesti paikan päällä että etäosallistujana live-yhteydellä. Tulossa on vielä tallenne ensi viikolla. Esiintyjistä osa oli paikan päällä ja osa videoiden kautta. Kaiken kaikkiaan teknisesti paras tapahtuma, jossa itse olen etäosallistujana ollut mukana. Vielä viimeinen osuus on kokematta ja odotan tallennetta.

Asuntosijoittajalle erittäin arvokasta antia oli, kun tilaisuudessa käytiin videoiden avulla viidessä eri kaupungissa. Sitten Unna Lehtipuu kysyi hyviä kysymyksiä ja neljän erilaisen, toisiaan hienosti täydentävän asiantuntijan paneeli ruoti näitä kaupunkeja, videoviestejä ja niissä asuntosijoittajana toimimisen edellytyksiä ja haasteita.

Opettavaisinta tässä osuudessa oli se, ettei ole yhtä ainoaa oikeaa asuntosijoittamisen ja vuokraustoiminnan menestysreseptiä, vaan erilaisissa kaupungeissa on mahdollista menestyä ja olla menestymättä juuri suoran ”osta ja pidä” -asuntosijoittamisen hienouden ansiosta eli tekemällä itse ja parantamalla omaa tekemistään koko ajan.

Asuntopehtoorin pääpehtoori Miika Vuorensola esitti videovieraana tasapainoisesti Tamperetta, ja kuvasi sen ympäristökunta Pirkkalaa ”spekulatiivisena mahdollisuutena”, josko jonain päivänä Tampereen ratikka jatkaisi sujuvasti ilman maahantulo- ja tullimuodollisuuksia rajan yli Pirkkalaan. Panelistit sitten selittivät, että vuokralaiset maksavat korkeampaa vuokraa vasta sitten, kun ratikan testiajoja rakennetulla reitillä suoritetaan. Asuntojen hinnoissa ratikka voi näkyä jo vuosikausia tai vuosikymmentä ennen. Turpaankin voi tulla, jos ratikkaa ei lopulta rakennetakkaan, kuten tunnin junakin on jo jätetty vuosikymmeniä rakentamatta.

Käsittelemättä jäi se näkökulma, koska Vuorensolan kaltainen asuntosijoittaja on mahdollisen ratikkalinjan Tampereen kartalle mielessään visioinut, kun ratikka on visiona ilmestynyt johonkin kaupungin tulevaisuusvisiokatsaukseen. En tiedä, mikä on silloin ollut kerrostaloasunnon (tai tontin) hinta Pirkkalassa, mutta mahdollista on, että spekulaatiovapaita kassavirtapositiivisia sijoitusasuntokauppoja on siellä voinut tehdä omalla ratikkavisiolla ilman minkäänlaista tulevaisuuden arvonnousuodotusta laskelmissaan. Siellä vanhojenkin hyvin hoidettujen kohteiden vakuusarvot nousevat mukavasti ratikkaodotusten kasvun ja todennäköisyyden lisääntymisen seurauksena monien uudiskohteiden noustessa Pirkkalaan.

Käsiäänestyksestä Vuokranantajien oma ekonomisti Sakari Rokkanen laski, että noin 89,5 % läsnäolioista piti Tamperetta mielenkiintoisimpana asuntosijoituskaupunkina. Tästä voisi joku päätellä, että vuokratuotto-% on Tampereella kovassa laskupaineessa. Asuntosijoittajan pitää tietysti ymmärtää, mitä vuokratuotto-% tarkoittaa ja miksi se on laskupaineessa. Viiden pisteen vinkki: ”Laskentakaavassa viivan alla oleva isoin luku on ollut nousujohteessa”.


Jossu ja Matti – Kleemola ja Kotilo Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #178

Harri Huru Ostan Asuntoja Podcast

Jossu ja Matti Kleemola on asuntosijoittajapariskunta, joiden kanssa olisin jutellut enemmän kuin 2,5 tuntia, mutta siinä kohtaan pakottauduin lopettelemaan ja sovittiin uusintavierailu johonkin tulevaisuuteen.

Aloita kuuntelemalla Jossu ja Matti – Kleemola ja Kotilo Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #177, jos et vielä ole kuunnellut.

Tämä kahteen osaan jaettu haastattelu on moniulotteinen, josta voi saada ideoita ja ajatuksia, miten toisiaan täydentävä palkansaajapariskunta voi yhdistää analyyttisen ja visionäärisen tekemisen yhteen. Uskomuksia kaikkien velkojen pahuuteen ja alhaisen neliöhinnan isoihin asuntoihin on tämä pariskunta purkanut yhdessä. 

Jossu ja Matti tarjoavat Kotilo -vuokrakoteja pääkaupunkiseudulla. Ensimmäiset vuokrakodit hankittiin omiin nimiin. Perusteellisen analyysin ja pohdinnan jälkeen he perustivat yrityksen, jonka puitteissa toimintaa ovat kasvattamassa. Ehdottomia suosikkijaksojani, josta löytyy paljon hyvää sydäntä ja positiivistä tekemistä.

Instagram Kotilo asunnot


Mitä nyt ajattelet osta ja pidä -asuntosijoittamisen riskeistä? – Tiistaiaudio #193

Stagflaatio ja asuntosijoittaminen – Tiistaiaudio #192


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä ja pistä Ostan Asuntoja Podcast tästä tilaukseen valitsemallasi alustalla

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast
spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160
Google pod
https://soundcloud.com/user-959826757-301682914
listen_acast
listen_on_CAST_BOX-5049640
overcast
pocketcasts_medium_dark@2x
listen-on-playerfm-badge402x
listen-on-Stitcher-badge
Voit kuunnella podcastia myös tästä:

Ostan Asuntoja Podcast löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta sekä Supla– ja Podit-palveluista


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa vuodelle 2021 päivittyneet nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Näin ostat sijoitusasunnon Sijoitusasunnot.com:lta

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

Blogista: Muutama sananen vuokrankorotuksista 


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua uudisasunnot Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peabin asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla ja ne suunnitellaan toimiviksi kestämään aikaa. Vakavaraiselta ja luotettavalta yhtiöltä hankittu uusi asunto on huoleton ja helposti vuokrattavissa. 

Saat tiedot uusista kohteista sähköpostiisi ennen julkista ennakkomarkkinointia liittymällä avainasiakkaaksi osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas.

Tutustu asuntoihin ja lue lisää peabkoti.fi – Seuraa meitä myös Instagramissa @peabkoti


https://www.vuokraovi.com

Vuokraovi on suosituin vuokra-asuntojen markkinapaikka, jossa hyvää vuokrakotia etsivät vuokralaiset ja niitä tarjoavat vuokranantajat onnistuvat löytämään toisensa helposti. Vuokraovi.com.


Etsitkö löytöjä asuntoflippaukseen? Haetko tuottavia kohteita osta ja pidä salkkuusi? Meitä asuntosijoittajia kiinnostava kauppapaikka on Huutokaupat.com.


https://flatco.fi/palvelu/

Flatco on johtava vuokranantajan elämää helpottava palvelu.

Flatco sähköistää vuokraustoiminnan paikkkariippumattomaksi asuntohakemuksesta vuokravalvontaan asti.


https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/kotivakuutus/vuokranantajan-vakuutus

Ifin vuokaranantajan vakuutuksen saat helposti verkosta. Laske hinta if.fi/vuokranantaja


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -ekirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä ja kovakantinen kirjan nettisivuilta. Äänikirja on nyt työn alla!

B-Luokan Asuntosijoittaja YouTube -kanavallaan: BRRRR Strategia Case – Lumipalloefekti käytännössä

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti – Taloushaukan kirja-arvio ja alkua luettuna – Ostan Asuntoja Podcast #169

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Rahamedia

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntopehtoori LKV

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntosalkunrakentaja.fi – Parhaat sijoitusasunnot

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Viisastu asuntosijoittamisesta

Suomen Vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggaajaa tykkää tästä: