Siirry sisältöön

Mansen Maalarit Rasmus ja Veeti Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #162

Ostan Asuntoja Podcast

Nyt on erilaisen jakson jälkipuolisko eli Osa 2 tarjolla, kun vieraaksi saapuivat 18-vuotias Rasmus Kautto ja 17-vuotias Veeti Lepola, jotka yhdessä 17-vuotiaan Amos Kauton ja 18-vuotiaan Jesse Salmen kanssa muodostavat yrityksen nimeltä Mansen Maalarit. Mansen Maalareilla on ikävuosia yhteensä 14 enemmän kuin podcastin isännällä. 2 tuntia 20 minuuttia juteltiin Rasmuksen ja Veetin kanssa ja vielä olisi voinut jatkaa.

Mansen Maalarit Rasmus ja Veeti Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #161

Ensimmäisen inspiraation haastattelulle antoi Miika Asuntopehtoori Vuorensola, joka on monet kerrat twiittaillut, puhunut ja kirjoittanut siitä, että kaikkien yrittäjien ei tarvitse heti kilpailla elonmuskien, richardbransonien ja jeffbezosksien kanssa, kun ne kaikki jo pääsi avaruuteen. Otin sitten Mansen Maalarit seurantaan, kun huomasin, että nuoret miehet noudattivat Asuntopehtoorin ajatuksia. Haastattelupalaset loksahtivat kohdalleen, kun Maalareista Rasmus oli yhteydessä ja kysyi asuntosijoittamisesta. Lupasin vastata vähän pidemmällä kaavalla, jos saisin haastatella Maalareita. 

Ajatuksena oli tehdä jakso, jota Rasmus ja Veeti voivat jakaa omille seuraajilleen ja minä Rasmuksen ja Veetin ikäisten mummoille ja vaareille, jotka voivat sitten jakaa omille lasten lapsilleen innostumaan yrittämisestä, itsensä kehittämisestä, lukemisesta ja asuntosijoittamisesta. Joku välikauden kuuntelijakin voi tästä innostua yrittämään, opiskelemaan ja kasvattamaan asuntosijoitustoimintaansa. Veeti puhuu ”self help” -kirjoista, joiden lukemisen mun mielestä voi aloittaa vanhempanakin ja meidän kaikkien mielestä kannattaa aloittaa nuorena, jos nuori yhä on. Kuten minäkin mieleltäni.

Keskusteluissa mainittiin muun muassa seuraavia tiedon ja inspiraation lähteitä: Sijoitusovi podcast, Kyosakin Rikas isä köyhä isä, Sarasvuon Pimeitä välähdyksiä, välähdyksiä pimeässä ja Sisäinen sankari, Perttu Pölönen – Tulevaisuuden identiteetit, Idiootit ympärilläni, Taivas + helvetti, Exit, Napoleon Hill – Think and Grow Rich, Keller & Papasan – The One Thing, Grant Cardone – 10-kertaistamisen sääntö.

Mansen Maalarit Twitter, Rasmus Kautto Twitter, Veeti Lepola Twitter

Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet KAIKKI kirjat – Blogi #261

Neljän sijoitusasunnon voimalla inspiroiva Sanna Latvala – Ostan Asuntoja Podcast #160


Tilaa uunituore Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä ja pistä Ostan Asuntoja Podcast tästä tilaukseen valitsemallasi alustalla
https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast
spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160
Google pod
https://soundcloud.com/user-959826757-301682914
listen_acast
listen_on_CAST_BOX-5049640
overcast
pocketcasts_medium_dark@2x
listen-on-playerfm-badge402x
listen-on-Stitcher-badge
Voit kuunnella podcastia myös tästä:

Ostan Asuntoja Podcast löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa vuodelle 2021 päivittyneet nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Näin ostat sijoitusasunnon Sijoitusasunnot.com:lta

Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

UUTTA: Ilmainen verkkokurssi – Asuntosijoittajaksi 10 päivässä


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Video Peabin sivuilta: Asuntosijoittamisen tuotto – Joonas Orava

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/kotivakuutus/vuokranantajan-vakuutus

Ifin vuokaranantajan vakuutuksen saat helposti verkosta. Laske hinta if.fi/vuokranantaja


https://flatco.fi/palvelu/

Flatco on johtava vuokranantajan elämää helpottava palvelu.

Flatco sähköistää vuokraustoiminnan paikkkariippumattomaksi asuntohakemuksesta vuokravalvontaan asti.


Etsitkö löytöjä asuntoflippaukseen? Haetko tuottavia kohteita osta ja pidä salkkuusi? Meitä asuntosijoittajia kiinnostava kauppapaikka on Huutokaupat.com.


https://www.vuokraovi.com

Vuokraovi on suosituin vuokra-asuntojen markkinapaikka, jossa hyvää vuokrakotia etsivät vuokralaiset ja niitä tarjoavat vuokranantajat onnistuvat löytämään toisensa helposti. Vuokraovi.com.


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Matkani kohti taloudellista vapautta by Kati ”Taloushaukka” Valjus – Tiistaiaudio #177

Miten varautua hyvien asuntosijoitusdiilien kohdalle osumiseen? – Blogi #265

Video

Matkani kohti taloudellista vapautta by Kati ”Taloushaukka” Valjus – Tiistaiaudio #177

Tiistaiaudio

Siitä lähtien, kun aloitin Ostan Asuntoja YouTube-kanavan ja Ostan Asuntoja Podcastin, olen saanut tasaisin väliajoin palautteita lukihäiriöisiltä, kuinka tyytyväisiä he ovat olleet siihen, että asuntosijoittamisesta on voinut saada suomenkielistä sisältöä ja oppia kuuntelemalla. 

Osana tiistaiaudiokokeilua olen suunnitellut, että noin kuukauden välein eli 10 kertaa vuodessa yritän löytää ja lukea ääneen muiden tuottamaa laadukasta asuntosijoittamiseen ja vuokraustoimintaan liittyvää kirjoitettua sisältöä. Lukuosuuden jälkeen tiivistän muutamia omia ajatuksiani lukemastani sisällöstä. Tähänkin voi vaikuttaa antamalla palautetta. Kiitos kaikille tähän asti kokeilusta palautetta antaneille.

Ensimmäinen blogikirjoitus on Rahamedia.fi -sivustolle kirjoittavan Kati ”Taloushaukka” Valjuksen teksti ”Matkani kohti taloudellista vapautta”. Tutustuin Katiin ja hänen ajatteluunsa ja toimintaansa Ostan Asuntoja Podcastin jaksossa #127. Tämän nyt luettavan blogin pohdinta ei ole päällekkäistä podcastjakson sisällön kannalta, vaan tuo senkin kuunnelleelle lisäarvoa.

Jos podcast jäi aikoinaan kuuntelematta, suosittelen sen kuuntelua.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa – Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #49

Pirjo Timonen vuokravälitystä 2:lla vuosituhannella Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #112


Tiistaiaudion kuuntelumestat:

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Jos olet Audible -käyttäjä, sieltäkin löytyy


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Mansen Maalarit Rasmus ja Veeti Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #161

Ostan Asuntoja Tiistaivideo on jatkossa Tiistaiaudio ja tarjolla myös Podcastin kuuntelijoille – Blogi #263

Mikä voisi johtaa asuntosijoittajan konkurssiin? – Tiistaiaudio #176

Miten varautua hyvien asuntosijoitusdiilien kohdalle osumiseen? – Blogi #265

Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet KAIKKI kirjat – Blogi #261

Tilaa uunituore Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Miten varautua hyvien asuntosijoitusdiilien kohdalle osumiseen? – Blogi #265

Ostan Asuntoja

Viime sunnuntain kirjoituksessa käsittelin sitä, mikä aiheuttaa sen, että kassavirtapositiivisia sijoitusasuntoja on yhä vaikeampi löytää. Tältä pohjalta voisi helposti ajatella, että parempi astua kokonaan sivuun asuntosijoittamisesta kunnes tuulet kääntyvät.

Tässä toimintatavassa huonona puolena on se, että markkinoiden seuraaminen jää kokonaan tekemättä. Asuntosijoittamisen paikallisen luonteen vuoksi näin jää helposti huomaamatta mahdollisia pidemmän aikajänteen trendimuutoksia, jotka käynnistyvät hitaasti.

Vielä huonompi seuraus tästä on, että hyvän diilin osuessa kohdalle, vaikkakin harvemmin, ei ole joko valmiina tai paikalla ollenkaan. Listaan neljä tekemisen osa-aluetta, jotka kannattaa pitää koko ajan toimintavalmiudessa, jos se hyvä kohde osuisikin kohdalle.


Vepinaari

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan kirjoittaneet Harri Huru ja Marko Kaarto järjestävät yhteistyössä Suomen Vuokranantajien kanssa kaikille avoimen webinaarin keskiviikkona 25.8. klo 18-19, jossa he käsittelevät kirjan aiheita sekä vastaavat katselijoiden kysymyksiin. Mukaan pääsee rekisteröitymällä, vaikka ei olisi vielä ymmärtänyt liittyä jäseneksi. Kirjakaan ei tarvitse olla ostettuna, koska sen saa sekä jäsenetuhintaan että jäseneduttomaan hintaan myös webinaarin jälkeen.


1. Kirkasta päämääriä, visiota ja aikataulua

Oma visioni on

“Ostan Asuntoja on mukana tarjoamassa 1 000 hyväkuntoista ja turvallista vuokrakotia Suomessa vuoteen 2025 mennessä”.

Tämän vision olen kirjannut tähän sanamuotoon vuonna 2018. Vision taustalta löytyy elämäni erilaisia tarkoituksia. Yksi näistä on Ostan Asuntoja Blogin kirjoittaminen, joka palvelee itselleni asettamaa “muiden asuntosijoittajien auttaminen” -tarkoitusta.

Näistä väliotsikon kolmesta elementistä aikataulu on kaikista joustavin. Mikäli viime viikon kirjoituksessa kuvattu markkinatilanne jatkuu pidempään, voin hyvinkin joutua joustamaan aikataulussa. Tätä pyrin kompensoimaan sillä, että olisin valmiina kasvattamaan asuntosijoitusalkkuani yhä suuremmilla kokonaisuuksilla, mikäli markkinat sellaiselle otollisemmaksi muuttuvat.

2. Pysy sijoituskriteereissä

Sellaiset asuntosijoittajat, jotka kokevat lisääntyvää tuskaa siitä, että esimerkiksi kassavirtapositiivisia sijoitusasuntoja on yhä vaikeampi löytää, ovat joko vielä kokemattomia löytämään hyviä sijoituskohteita tai noudattavat asettamiaan sijoituskriteerejä ja -suunnitelmia.

Jos sijoituskriteerit on laadittu aikana, jolloin maksimilaina-aika tulonhankkimislainalle oli vaikkapa 20 vuotta ja korkotaso 2 %, kriteerit kannattaa käydä läpi ja tarkistaa, mahdollistaako 25 vuoden laina-aika ja 1 %:n korkotaso kriteereissä pysymisen, vaikka kohteesta vähän enemmän maksaisikin.

Sen sijaan tarjousten korottaminen vain siksi, että muutkin maksavat enemmän, johtaa jossain kohtaa katumusharjoituksiin, kun huomaa, että mietityt sijoituskriteerit jäivät noudattamatta. 

Jos ostaa sijoitusasunnon näkemättä, kannattaa huolellisesti miettiä, mitkä kaikki asiat pystyy tarkastamaan papereista ja valokuvista. Mitä enemmän riskiä sisältäviä avoimia kohtia jää listalle, sitä suuremmalla osuudella ne pitäisi huomioida tarjouksessa. Jos kaupunginosa ja taloyhtiö ovat entuudestaan tuttuja vaikkapa jo salkussa olevan yhden sijoitusasunnon omistamisen kautta, riskit ovat luonnollisesti paljon paremmin tiedossa.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Yrittäjyys on avain asuntosalkun kasvattamiseen

Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121

Asuntoja Pehtoroiva yrittäjä Miika Vuorensola is back – Ostan Asuntoja Podcast #149


3. Neuvottele rahoitus valmiiksi

Mitä vaikeampi hyviä kohteita on löytää, sitä tärkeämpää on, että rahoitus on valmiina, kun sellainen osuu kohdalle. Asuntojen tehdessä nopeasti kauppansa, kannattaa olla sillä puolella, joka voi tehdä tarjouksen ilman rahoitusehtoa. Jos rahoitusehdon tarjoukseen laittaa, voi jäädä kakkoseksi pienemmällekin tarjoukselle, jossa sellaista ei ole.

Kannattaa olla säännöllisesti yhteydessä omaan pankkiin, vaikka yhtään kauppaa ei olisikaan näköpiirissä. Näin pysyy ajan tasalla sen suhteen, onko rahoituspäätösten osalta tullut jotain muutoksia, jotka voivat kasvattaa tai pienentää rahoituksen määrää aikaisempiin rahoituskierroksiin nähden.

Tehdessäni viimeisen jälleenrahoituskierroksen keskustelin pankkiirin kanssa loppuvuoden toimenpiteistä, mikäli yksityishenkilöiden tulosidonnainen lainakatto olisi edennyt eduskunnan päätökseen asti. Suunnitelma oli valmiina, jota ei tällä kertaa tarvitse onneksi toteuttaa.

4. Etsi aktiivisesti luotettavia ihmisiä ja toimijoita verkostoosi

Edellisen kohdan luotettava pankkiiri on yksi asuntosijoittajan tärkeimmistä kumppaneista.

Hyvä remonttimies ja vuokravälittäjä, mikäli vuokraustoiminnan on ulkoistanut, tulevat helposti mieleen toimijoina, jotka ovat myös tärkeitä.

Kun siirrytään hankkimaan sijoituskohteita, moni olettaa, että myyjä jollain tavalla aina yrittää huijata ostajalta ylimääräistä siten, että ostajalle tulisi huono kauppa ja myyjä tekisi todella hienon diilin. Tällaisia myyjiä varmasti on ollut, on tällä hetkellä ja tulee olemaan jatkossakin. 

Kaikki myyjät eivät suinkaan ole tällaisia. Ammattimainen hyvä toimija on saattanut tehdä aikoinaan suotuisassa markkinatilanteessa erinomaisen diilin. Kun tulee aika siirtyä seuraavaan kohteeseen tai vaikkapa ikääntymisen tai sairauden heikentämänä luopua toiminnasta, moni on valmis luopumaan kohteesta hinnalla, joka jättää myös ostajalle mahdollisuuden onnistua kaupalle asetettujen tavoitteiden toteuttamisessa. Joillekin yksityisille myyjille tärkeää on myös, että kaupan mukana mahdollisesti siirtyvät vuokralaiset saavat hyvän uuden vuokranantajan.

Mikäli myyjä on tukkukauppias, toistuvasti ostajille huonoja diilejä myyvä tukkukauppias on sosiaalisen median aikakaudella nopeasti entinen kauppias. 

Vaikka myyjä olisi tuttu ja luotettava taho, ostajan vastuuta ei voi koskaan myyjälle ulkoistaa. Kohteen analysointi kannattaa aina tehdä perusteellisesti. Jos sen tuloksena näyttäisi tarjolla olevan hyvä kohde, tutulta ja/tai referenssien kautta luotettavaksi vahvistetulta myyjältä tällaisen kohteen ostaminen voi tiukassakin markkinatilanteessa tarjota mahdollisuuden edetä kohti omia päämääriä ja visiota.

Varaudu henkisesti etenemisvauhdin hidastumiseen, mutta tee töitä vauhdin ylläpitämiseksi

Tykkään itse ajattelua haastavasta Grant Cardonen 10X Rule -kirjasta. Sen ansiosta minulla on ollut vuosia, jolloin perinteisen 200 000 euron sijaan olen kasvattanut salkkuani kahdella miljoonalla.

Kun 10X -ajattelun sisäisti, ei ole ollut helppoa pistää rinnalle omia sijoituskriteerejä ja pitää niistä kiinni, kun samanaikaisesti mielessä soi “10X -rokki”. Tämä on varmaan kaikessa sijoittamisessa haasteellista, kun pitäisi varautua aikoihin, jolloin euron diilejä saa 50 sentillä, aikana, jolloin euron diileistä maksetaan 1,50. 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Onko sinulla ollut pitkään asunto myymättä? Tai onko asuntoa vaikea saada vuokralle kovan kilpailun takia?

Rentel tarjoaa virtuaalisisustuspalvelua, jonka avulla saat asunnon erottumaan muista kohteista. Rentel sisustaa asuntosi kuvat tyylikkääksi moderneilla huonekaluilla jolloin potentiaalinen ostaja tai vuokralainen pystyy helposti hahmottamaan mittasuhteet ja näkemään asunnon kotinaan.

Alla esimerkki Rentelin virtuaalisisustamasta 70-luvun kerrostaloyksiöstä. Jos olisit itse etsimässä asuntoa kumpi herättäisi mielenkiintosi?

Virtuaalisisustus Rentel

Virtuaalisisustus nopeuttaa tutkitusti* myyntiä ja vuokraamista, erottaa kohteen muista asunnoista ja auttaa parhaassa tapauksessa saamaan korkeamman hinnan tai vuokran.

Käy katsomassa esimerkkejä sisustuksista ja tilaa virtuaalisisustus osoitteesta rentel.fi/virtuaalisisustus.


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Neljän sijoitusasunnon voimalla inspiroiva Sanna Latvala – Ostan Asuntoja Podcast #160

Ostan Asuntoja Tiistaivideo on jatkossa Tiistaiaudio ja tarjolla myös Podcastin kuuntelijoille – Blogi #263

Mikä voisi johtaa asuntosijoittajan konkurssiin? – Tiistaiaudio #176

Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet KAIKKI kirjat – Blogi #261

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Tilaa uunituore Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Mansen Maalarit Rasmus ja Veeti Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #161

Mansen Maalarit Rasmus ja Veeti

Nyt on taas erilainen jakso tarjolla, kun vieraaksi saapuvat 18-vuotias Rasmus Kautto ja 17-vuotias Veeti Lepola, jotka yhdessä 17-vuotiaan Amos Kauton ja 18-vuotiaan Jesse Salmen kanssa muodostavat yrityksen nimeltä Mansen Maalarit. Mansen Maalareilla on ikävuosia yhteensä 14 enemmän kuin podcastin isännällä. 2 tuntia 20 minuuttia juteltiin Rasmuksen ja Veetin ja vielä olisi voinut jatkaa.

Ensimmäisen inspiraation haastattelulle antoi Miika Asuntopehtoori Vuorensola, joka on monet kerrat twiittaillut, puhunut ja kirjoittanut siitä, että kaikkien yrittäjien ei tarvitse heti kilpailla elonmuskien, richardbransonien ja jeffbezosksien kanssa, kun ne kaikki jo pääsi avaruuteen. Otin sitten Mansen Maalarit seurantaan, kun huomasin, että nuoret miehet noudattivat Asuntopehtoorin ajatuksia. Haastattelupalaset loksahtivat kohdalleen, kun Maalareista Rasmus oli yhteydessä ja kysyi asuntosijoittamisesta. Lupasin vastata vähän pidemmällä kaavalla, jos saisin haastatella Maalareita. 

Ajatuksena oli tehdä jakso, jota Rasmus ja Veeti voivat jakaa omille seuraajilleen ja minä Rasmuksen ja Veetin ikäisten mummoille ja vaareille, jotka voivat sitten jakaa omille lasten lapsilleen innostumaan yrittämisestä, itsensä kehittämisestä, lukemisesta ja asuntosijoittamisesta. Joku välikauden kuuntelijakin voi tästä innostua yrittämään, opiskelemaan ja kasvattamaan asuntosijoitustoimintaansa. Veeti puhuu ”self help” -kirjoista, joiden lukemisen mun mielestä voi aloittaa vanhempanakin ja meidän kaikkien mielestä kannattaa aloittaa nuorena, jos nuori yhä on. Kuten minäkin mieleltäni.

Mansen Maalarit Twitter, Rasmus Kautto Twitter, Veeti Lepola Twitter

Mansen Maalarit Rasmus ja Veeti Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #162

Neljän sijoitusasunnon voimalla inspiroiva Sanna Latvala – Ostan Asuntoja Podcast #160


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä ja pistä Ostan Asuntoja Podcast tästä tilaukseen valitsemallasi alustalla
https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast
spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160
Google pod
https://soundcloud.com/user-959826757-301682914
listen_acast
listen_on_CAST_BOX-5049640
overcast
pocketcasts_medium_dark@2x
listen-on-playerfm-badge402x
listen-on-Stitcher-badge
Voit kuunnella podcastia myös tästä:

Ostan Asuntoja Podcast löytyy myös Audiblen ja YouTuben kautta


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Yrittäjyys on avain asuntosalkun kasvattamiseen

Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121

Asuntoja Pehtoroiva yrittäjä Miika Vuorensola is back – Ostan Asuntoja Podcast #149


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Video Peabin sivuilta: Asuntosijoittamisen tuotto – Joonas Orava

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


https://flatco.fi/palvelu/

Flatco on johtava vuokranantajan elämää helpottava palvelu.

Flatco sähköistää vuokraustoiminnan paikkkariippumattomaksi asuntohakemuksesta vuokravalvontaan asti.


https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/kotivakuutus/vuokranantajan-vakuutus

Ifin vuokaranantajan vakuutuksen saat helposti verkosta. Laske hinta if.fi/vuokranantaja


Etsitkö löytöjä asuntoflippaukseen? Haetko tuottavia kohteita osta ja pidä salkkuusi? Meitä asuntosijoittajia kiinnostava kauppapaikka on Huutokaupat.com.


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Ostan Asuntoja Tiistaivideo on jatkossa Tiistaiaudio ja tarjolla myös Podcastin kuuntelijoille – Blogi #263

Mikä voisi johtaa asuntosijoittajan konkurssiin? – Tiistaiaudio #176

Miksi kassavirtapositiivisia sijoitusasuntoja on yhä vaikeampi löytää? – Blogi #264

Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet KAIKKI kirjat – Blogi #261

Tilaa uunituore Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Video

Mikä voisi johtaa asuntosijoittajan konkurssiin? – Tiistaiaudio #176

Ostan Asuntoja

Viime viikon ensimmäinen Tiistaiaudio kokosi tiistaivideoita paljon suuremman määrän korvapareja ilman suurta kritiikkiä eli ainakin toistaiseksi kokeilu jatkuu. Joitain palautteita tuli sen suhteen, että videoilla pohdinta ja tahti olivat rauhallisempia ja sitä kautta helpompaa sisäistää. Podcastapeissa on nopeudensäätimiä eli yritän vähän rauhoittaa puhetahtia ja nopeatempoisempaa haluavat voivat säätää lisää vauhtia. Palautetta voi ja saa yhä antaa.

Tyhjät kuukaudet, vuokralaisvalinnassa epäonnistuminen tai huijarin uhriksi joutuminen, asunnon remonttibudjetin ylittyminen, taloyhtiön huono hallinto ja siitä seuraava taloyhtiöremonttien epäonnistuminen tai evätty rahoitus, tasaisesti etenevä muuttotappiokehitys, hitaasti nousevat korot…

Nämä on kaikki asuntosijoittajan kannattavuuteen vaikuttavia riskejä, muttei niistä toiminta yllättäen muutu katastrofiksi, jos sijotusasuntoja on useampia sekä kassavirrat ja puskurit on jollain tavalla kunnossa.

Toki tapauskohtaisesti näistäkin voi homma mennä nurin, jos yhtälö on vedetty ihan viimesen päälle tiukalle luottokortit ja pikavipit maksimoiden, jolloin pienikin vastoinkäyminen voi sen kaataa. 

Yritin miettiä tähän kysymykseen sellaisia tapahtumia, riskejä, jotka eivät olisi yksittäistä asuntosijoittajaa koskevia kotiloituja tapahtumia, vaan aiheuttaisivat koko markkinaan jonkun järistyksen.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa vuodelle 2021 päivittyneet nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Näin ostat sijoitusasunnon Sijoitusasunnot.com:lta

Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

UUTTA: Ilmainen verkkokurssi – Asuntosijoittajaksi 10 päivässä


Tiistaiaudion kuuntelumestat:

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Jos olet Audible -käyttäjä, sieltäkin löytyy


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Neljän sijoitusasunnon voimalla inspiroiva Sanna Latvala – Ostan Asuntoja Podcast #160

Ostan Asuntoja Tiistaivideo on jatkossa Tiistaiaudio ja tarjolla myös Podcastin kuuntelijoille – Blogi #263

Miksi vuokrat voisivat kääntyä nousuun? – Tiistaiaudio #175

Miksi kassavirtapositiivisia sijoitusasuntoja on yhä vaikeampi löytää? – Blogi #264

Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet KAIKKI kirjat – Blogi #261

Tilaa uunituore Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Miksi kassavirtapositiivisia sijoitusasuntoja on yhä vaikeampi löytää? – Blogi #264

Ostan Asuntoja blogi

Tuskaisten kysymysten ja palautteiden määrästä päätellen tätä asiaa ei ilmeisesti voi liikaa pohtia ja selittää. Viime vuosina asuntosijoittamisen suosio on lisääntynyt, mikä on näkynyt myös Ostan Asuntoja -kanavien sisällön kysynnän kasvuna, josta näiden kysymysten määränkin kasvu varmaan johtuu. 

Ostan Asuntoja Podcastissa on ns. pikakierros, jossa pyydetään vieraita valitsemaan sanapareista sopivampi. Yksi sanapari on “kassavirta vai arvonnousu”, johon melkein kaikki vieraat vastaavat “kassavirta”. Monissa tarinoissa sitten kerrotaan asuntosijoittamisen kehittämispolkua, jossa vieras on luonut arvonnousua remontoimalla alle markkinahinnan ostamansa asunnon. Tarkoittaako tämä sitä, että sanapareista olisikin pitänyt valita “arvonnousu”?

Sanapareja voisi kenties tarkentaa siten, että valittavana olisikin “kassavirta vai markkinahinnan nousu”. Palataan tähän vielä myöhemmässä vaiheessa.

Jos pelkästään kassavirtaa haluaisi ja painottaisi, asian voi laittaa kuntoon siten, että käyttää hankintaan vähemmän vierasta pääomaa eli ostaa sijoitusasunnon pienemmällä velkavipu-%:lla. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että kassavirtatuotto ja oman sijoitetun käteispääoman tuotto heikkenisivät. 


Tilaa uunituore Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta


Miksi hyvää kassavirtatuottoa on vaikeampi löytää?

Tähän on hyvin yksinkertainen selitys:

Mikäli asuntojen hinnat nousevat nopeammin kuin niiden vuokrat nousevat, hyvän kassavirtatuoton kohteiden löytäminen vaikeutuu. 

Jo ennen koronaa käynnistyi kehitys, jossa vuokrien nousutahti hiipui. Koronan aikana asuntojen hintojen nousutahti sen sijaan on kiihtynyt. Jos ottaa koko 2010-luvun käyrät tarkasteluun, huomaa, että isommissa kaupungeissa asuntojen hinnat ovat nousseet vuokria nopeammin, vaikka vuokratkin ovat nousseet. Myös vuokratulojen verotus on kiristynyt.

Tästä yksinkertaisesta syystä monien asuntosijoittajien tuntemus siitä, että kassavirtatuotoltaan hyvien kohteiden löytäminen on yhä vaikeampaa, ei ole pelkkä tunneasia vaan se on helposti tilastoista nähtävissä.

Kun asuntojen hinnat nousevat, euromääräinen varainsiirtoverosumma nousee. Jos pankin myöntämä maksimivelkavipu-% pysyy samana tai itse haluaa pitää kiinni vaikkapa 70 %:n maksimivelkavivusta, euromääräinen omarahoitusosuus nousee. Vaikka korot pysyisivät muuttumattomina, asuntojen hintojen noususta seuraa se, että vieraan pääoman euromääräinen summa kasvaa, jolloin euromääräinen korkokustannus kasvaa. Jos laina-ajat pysyvät samana, kuukausittainen lyhennysmeno on euromääräisesti suurempi. Kun verotusta kiristetään, suurempi osa vuokrasta menee veroihin.

Jotta kassavirtatuotto pysyisi samana, tulisi vuokrien nousta sellaista tahtia, että nousu kompensoisi menopuolen nousut. Viime vuosina kehitys on ollut päinvastaista.

Miksi vuokrat voisivat kääntyä nousuun? – Tiistaiaudio #175

Sijoitusasuntoja ostaville vierasta pääomaa on ollut tarjolla keinotekoisen runsaasti erinomaisin ehdoin, kunhan edellytykset myönteiselle lainapäätökselle ovat olleet olemassa. Tämä ei ole ollut mikään vaalitenttien keskustelunaihe, jossa demokraattisen päätöksenteon kautta eduskunta on näin päättänyt, koska osake- ja asuntosijoittajat ovat äänestäneet suurin joukoin löysää rahapolitiikkaa kannattaneita kansanedustajia Arkadianmäelle. 

Vaikka yhä useampi valitsee vuokra-asumisen asumismuodokseen vapaaehtoisesti, asuntojen hintojen kiihtynyt nousu tarkoittaa sitä, että nettopalkkatuloistaan yhä harvempi pystyy omarahoitusosuutta säästämään. Jos asuntosijoittajan kassavirtatuoton pysyminen muuttumattomana edellyttäisi vuokrien nousua, omistusasunnon ostamiskyvyn muuttumattona säilyminen edellyttäisi nettopalkkojen nousua asuntojen hintojen nousun tahtia vastaavasti. Ainakin pienituloisten perinteiset puolueet ovat jyrkästi ansiotuloverotuksen laskemista vastaan. Asuntosijoittaja on uudenlaisen pohdinnan edessä miettiessään, miten vuokrat ylipäätään voisivat nousta kassavirtatuottoja parantamaan.

Mitä asuntosijoittaja voi ajatella tai asialle tehdä?

Mikäli tavoittelee asuntosijoittamisella lisätuloa nyt tai lähitulevaisuudessa, joutuu tällä hetkellä kulkemaan ylämäkeä ja pohtimaan markkina-alueita (sijainti), työpaikkojen kehitysnäkymiä, huonelukumäärää ja huoneistokokoa sekä tekemään enemmän töitä löytääkseen alle markkinahintaisia ostokohteita, mikä automaattisesti parantaa kaikkia tunnuslukuja välittömästi. Arvoa pitää pystyä luomaan nopeasti omin toimin, jotta saa kasvatettua kassavirtatuottoa.

Jos tavoittelee täyspäiväiseksi asuntosijoittajaksi ryhtymistä päätulolähteenään, ylämäki on jyrkempi. Täyspäiväisyys tarkoittaa sitä, että asuntosijoittajan kotitalouden arjen menot katetaan asuntosijoittamisen tuotoista, joilla on jo katettu itse asuntosijoittamisen arjen menot. Nyt vallitsevassa markkinatilanteessa töitä joutuu tekemään enemmän. Irtisanomiskirjettä ei kevyin perusteluin kannata pomolle luonnostella siltä pohjalta, että asuntojen 4-6 %:n markkinahintojen nousut mahdollistavat jälleenrahoituksen, josta tulee leipä pöytään.

UUTTA Asuntosalkunrakentajan blogissa: Miten rivitalo toimii sijoitusasuntona

Alussa kirjoitin, että palataan “kassavirta vai markkinahinnan nousu” -sanapariin. Mikäli asuntosijoittajan päätavoitteena on nettovarallisuuden kasvattaminen pitkällä aikajänteellä, asuntosijoittamisen kannattavuuden muiden elementtien osuuden ymmärtämisen tärkeys kasvaa. Lainojen lyhennykset, omin toimin tehdyt remontit ja verosuunnittelu ovat muita kannattavuuden elementtejä kassavirran rinnalla. 

Jokainen asuntosijoittaja joutuu pohtimaan omista päämääristään käsin, kuinka paljon kassavirtaa asuntosijoitussalkultaan edellyttää. Päätulo, lisätulo tai kokonaan muu riittävä tulolähde asettavat yksittäiset asuntosijoittajat keskenään asemiin, joihin yhtä oikeaa vastausta ei ole. 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissätai Facebookissa.

Tutustu ja pistä talteen kattava paketti Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Vuokratulojen verotus vuonna 2021

Pekka “Asuntosalkunrakentaja” Väänänen osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #24


Mitä itse ajattelen 18.7.2021

Markkinahintojen aikaisempaa nopeampi nousu on kasvattanut monen asuntosijoittajan nettovarallisuutta 2020-luvun alussa nopeammin kuin 2010-luvulla keskimäärin totuttiin. Samalla se on pienentänyt monen asuntosijoittajan uusien hankintojen kassavirtatuottoa.

Jälleenrahoitan omaa asuntosijoitussalkkuani säännöllisesti vähintään lainanlyhennysten (heikentävät kassavirtaa) verran. Tänä vuonna olen päässyt kotiuttamaan joidenkin asuntojen osalta myös reilua markkina-arvonnousua remonteilla luodun arvonnousun ja vuokratason noston (nostaa kassavirtaa) rinnalla. Verosuunnittelu tarkoittaa tässä yhteydessä esimerkiksi sitä, että jälleenrahoitus on verovapaa tapahtuma ja remonttien kustannukset ovat verovähennyskelpoisia kuluja.

Omistukset ovat kasvaneet sekä hyvän kassavirran kohteilla että omiin kriteereihini soveltuvalla uudiskohdeasuntonipulla parin vuoden tauon jälkeen. Siis minulla kesti yli 2 vuotta löytää uudiskohde, jossa ei ollut verotehotonta pitkää lyhennysvapaapakkoa ja jonka laskelma tuotti noin 60 euroa kassavirtaa ennen veroja asuntoa kohti. Mikäli poliittinen veronkiristysriski ei toteudu tai toteutuessaan ei kohdennu takautuvasti, myös verojen jälkeinen kassavirta jää positiiviseksi. 

Oma vastaukseni “kassavirta vai markkinahinnan nousu” -sanapariin on tutusti ”kassavirta” mutta nettovarallisuuteni kasvu tulee itse luodusta arvonnoususta, lainojen lyhennyksistä ja jälleenrahoituksella vapautetun pääoman uudelleen sijoittamisesta. Nyt eletään markkinatilannetta, että sopivaa kohdetta voi joutua odottamaan vaikkapa 2 vuotta.

Uutiset deltaviruksen leviämisestä maailmalla ja opiskelijoiden paluusta kampuksille ovat keskenään erisuuntaisia sen suhteen, näkeekö vuokrien mahdollisen nousun opiskelija- ja lyhytvuokrauskysynnän kasvaessa vai näkeekö seuraavan etäopiskelu- ja rajasulkurumban delta-aallon jälkimainingeissa. Siksi on ihan hyvä näitä kirjoituksiakin päivämäärittää, jotta kuukauden päästä uuden tiedon valossa voi myös ajatuksiaan päivittää.

Miten varautua hyvien asuntosijoitusdiilien kohdalle osumiseen? – Blogi #265


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Neljän sijoitusasunnon voimalla inspiroiva Sanna Latvala – Ostan Asuntoja Podcast #160

Ostan Asuntoja Tiistaivideo on jatkossa Tiistaiaudio ja tarjolla myös Podcastin kuuntelijoille – Blogi #263

Miksi vuokrat voisivat kääntyä nousuun? – Tiistaiaudio #175

Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet KAIKKI kirjat – Blogi #261

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Rahamedia

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntopehtoori LKV

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntosalkunrakentaja.fi – Parhaat sijoitusasunnot

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Viisastu asuntosijoittamisesta

Suomen Vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggaajaa tykkää tästä: