Siirry sisältöön
Video

Miten saavuttaa taloudellinen vapaus asuntosijoittamisella 10 vuodessa? – YouTube #133

”Osta ja pidä” -asuntosijoittaminen ei koskaan tuota 100 %:sti passiivista tuloa eikä se helposti tarjoa täydellistä vapautta siten, että voisi kiertää maailmaa pari vuotta ilman puhelinta ja nettiyhteyttä ja palata kotiin toteamaan, kuinka tilin saldo on kasvanut tasaisesti kuukaudesta toiseen eivätkä asuntosijoitukset ole aiheuttaneet huolen häivää.

Toisaalta vapautta voi olla se, että saa työskennellä itsenäisesti ja pelkästään diilien, vuokralaisten, remonttien, taloyhtiöiden ja rahoittajien kanssa, mikäli nämä asiat innostavat ja inspiroivat. 

Osta ja pidä -asuntosijoittamisella on mahdollista saavuttaa taloudellinen vapaus ja tulojen riittävä passiivius siten, että aikaansa voi käyttää matkusteluun, harrastuksiin, perheeseen tai vaikkapa vapaaehtoistyöhön. Tai sitten vain vapaasti jatkaa tykkäämässään ansiotyössä tai yrittäjänä jonkun muun tekemisen parissa.

10 vuoden ajanjaksolle osuu monen monta vapauden saavuttamiseen vaikuttavaa tekijää, joista suinkaan kaikki eivät ole omissa käsissä. Kaikki riskiä ottavat ja kovasti töitä tekevät eivät tule onnistumaan ja onneakin täytyy olla matkassa tai ainakin epäonnen osuminen kohdalle voi romuttaa vähintäänkin aikataulun.

Käyn tällä videolla läpi kolme vaihetta, jotka valtaosan ”osta ja pidä” -asuntosijoittamisen avulla taloudellisen vapautensa saavuttamiseen pyrkivän tulee käydä läpi. 

Asuntosijoittajan kassavirta- vai arvonnousuvarallisuus? – Blogi #220


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Pirjo Timonen vuokravälitystä 2:lla vuosituhannella Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #112Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Sanna Huikea Vuokranantajat Hughes Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #117

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Pitäisikö asuntosijoittajan odottaa hintaromahdusta? – Blogi #221

Tuoreimmat kirjasuositukset:

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.


Myös tällainen löytyy YouTubesta kuvaa kliksauttamalla:


 

Pitäisikö asuntosijoittajan odottaa hintaromahdusta? – Blogi #221

Moni asuntosijoittaja, minä mukaan lukien, pohtii varmasti jollain tasolla, onko nyt hyvä aika tehdä asuntosijoituksia vai pitäisikö odottaa asuntojen hintojen romahdusta. Aloitteleva asuntosijoittaja kenties pohtii, onko nyt hyvä aika aloittaa, jos tuleekin tehtyä ensimmäinen asuntosijoitus hintojen ollessa huipulla eikä vuosikausiin pääse nauttimaan arvonnoususta.

Pankeissa selvästi pohditaan, uskaltaako asuntorakentajille myöntää lainaa, uskaltaako uudiskohteisiin myöntää taloyhtiöille RS-lainaa, uskaltaako vanhojen vuokrakerrostalojen muuttamiseen asunto-osakeyhtiömuotoon myöntää taloyhtiölainaa ja uskaltaako saneerauksiin myöntää taloyhtiölainaa sekä uskaltaako asuntosijoittajille myöntää tulonhankkimislainaa tai uskaltaako yritykselle myöntää lainaa asuntosijoittamistarkoitukseen. 

Yksi mun pankeista on pohtinut jo 2 kuukautta, uskaltaako 2 kuukautta sitten vapautetun osakekirjan luovuttaa sen noutajalle vahvan tunnistautumisen kautta sähköisesti allekirjoitetulla valtakirjalla vai olisiko kuulakärkikynävaltakirja se ainoa riskitön vaihtoehto. Eli riskejä pohditaan muuallakin ja eri tasoilla.

Joku ajattelee, että valtiovarainministeri voisi kiinnittää enemmän huomiota valtion ja kuntien ylivelkaantumiseen ja jättää rakentajat, asuntosijoittajat ja pankit setvimään keskenään, minkälaiset riskit on yksityistä pääomaa vaativissa asuntokohteiden rahoittamisessa ja kuka ja kuinka vastuut kannettaan ja jaetaan, jos riskit toteutuvat.

Pitäisikö päämääriä ja tavoitteita muuttaa koronan takia? – YouTube #130

Kotien kysyntää ohjaavat aidot tekijät

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole analysoida syvällisesti omistusasuntojen ja vuokrakotien kysynnän ajureita ja olen siksi yksinkertaistanut ne tässä kolmeen aidosti pitkällä aikajänteellä kysyntään vaikuttavaan ajuriin:

  1. tulo- ja varallisuustasojen muutokset 
  2. työpaikkojen määrän kehitys
  3. väestönkasvun etumerkki

Mikäli tulo- ja varallisuustasot laskevat, se lisää vuokra-asuntojen suhteellista kysyntää sekä edullisempien asuntojen kysyntää. Edullisempien asuntojen kysyntä voi tarkoittaa kysynnän ohjautumista sekä halvempien omistusasuntojen että vuokrakotien suuntaan.

Ottamatta kantaa siihen, onko korona lisännyt pysyvästi talviasuttavien mökkien, väljempien lähiöiden, omakotitalojen ja etätyöhön paremmin soveltuvien asuntojen sekä opiskelijayksiöiden kysyntää, työpaikkojen määrän kehitys ohjaa ihmisiä kysymään asuntoja alueilta, joissa työpaikkojen määrä kasvaa. Kaupunkien syke ja palvelut houkuttavat mutta ilman kasvavaa työmahdollisuuksien määrää syke hiipuu ja sitä kautta asuntojen tarve.

Euroopan asuntomarkkinoihin vaikuttaa muuttotappio taivaaseen eli Eurooppa vanhenee. Suomi ei ole tästä demografisesta kehityksestä mikään poikkeus. Päinvastoin työperäisen maahanmuuton ja maksukykyisten maahanmuuton estämis- ja hidastamistoimissa on onnistuttu vuosikymmenestä ja hallituksesta toiseen eli sieltä ei ole tulossa nopeaa apua väestön vanhenemiseen.

“Osta- ja pidä” -asuntosijoittajan näkymät

Ainakin tähän päivään asti “osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahin virhe on ollut, ettei ole koskaan edennyt kiinnostus- ja opiskeluvaiheista käytännön toimenpiteisiin. Tätä kirjoitettaessa syyskuussa 2020 voi olla, että Euroopan Unionissa on taas enemmän koronatartuntoja kuin Trumplandian Unionissa. Paljon epävarmempaa on se, kuinka paljon tartunnoista johtuu siitä, että testaamista on vihdoin päästy lisäämään ja miten ne aikanaan näkyvät koronakuolemien määrässä.

Selvää on kuitenkin se, että Suomessa tulo- ja varallisuustasojen kasvunäkymät eivät ole ruusuiset, työpaikkojen määrään lisääntymistä ei ainakaan hallituksen helpotustoimenpiteiden kautta ole näkyvissä eikä työperäisen maahanmuuton tai syntyvyystilastojen pohjalta voi päätellä, että asuntojen kokonaiskysyntä olisi kasvu-uralla lähivuosina.

Kaikki tällaiset negatiiviset asiat yhteen pakattuina tarkoittavat todennäköisesti vuokrakotien kysynnän kasvua eikä pelkästään niistä syistä, ettei omistusasuntoon ole varaa tai epävarman ansiotulotilanteen takia pankki ei myönnä asuntolainaa. Aina osajoukko työpaikkansa ja lainansaantikykynsä säilyttäneistäkin valitsee vapaaehtoisesti vuokrakodin ainakin yleisen korona- ja sitten taloustilanteen selkiytymiseen asti.

“Osta ja pidä” -asuntosijoittajalle on aina oikea aika lähteä mukaan tai tehdä lisäsijoituksia, kunhan perusteet ovat kunnossa. Näitä perusteita ovat

  1. Positiivinen kassavirta – se tarjoaa joustoa ja mahdollistaa pään pysymisen pinnalla, kunnes on päässyt virran yli vastarannalle
  2. Taloyhtiö ja sijoitusasunto ovat hyvät ja niiden mikrosijainti on kunnossa – näin sekä vuokrattavuus että vuokrataso pysyvät paremmin hyvinä ja hyvien vuokralaisten löytäminen on helpompaa ja varmempaa
  3. Kohtuullisen velkavivun käyttö – tämä on usein positiivisen kassavirran edellytys ja tarjoaa exit-mahdollisuuden, mikäli pää ei kaikesta huolimatta pysy veden pinnalla

Vielä ei ole näyttöjä siitä, että edes koronakriisin kaltainen katastrofi saisi päättäjät tekemään muutoksia, joilla ikuisten elvytyslupausten antamisen sijaan tehtäisiin tilaa elpymiselle ja toivotettaisiin kaikki maksukykyiset ja työperäiset maahanmuuttajat tervetulleiksi “ei käy” -pykälien sijaan. Nämä eivät ole asuntosijoittajan vuositason toimintasuunnitelmiin vaikuttavia muuttujia mutta pitkällä tähtäimellä edellyttävät ”osta ja pidä” -asuntosijoittajalta yhä tarkempaa pohdintaa, mihin sijoituksensa kohdistaa.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Näin hankit uuden auton, jonka arvo nousee

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67


Flippaajien näkymät

Mitä isommasta remontista on kyse sitä tarkemmin flippaajan tulisi pohtia, onko remontista valmistuvalle asunnolle edelleen samat markkinahinta- ja kysyntä- sekä rahoituksen saatavuusnäkymät kuin tarjouksen tekohetkellä on. 

Mitä sumuisemmalta näkymät näyttävät sitä enemmän tulisi pohtia vaihtoehtoisia strategioita ja omia puskureita, joiden turvin asunnon voisi laittaa esimerkiksi vuokralle, mikäli myynti ei onnistu.

Samaa ajattelua tulisi uudiskohteiden flippausta harjoittavien ja suunnittelevien käydä. Moni on viime vuosina tottunut ajatukseen, että ennakkomarkkinoinnista ostamalla ja rakentamisvaiheen riskin kantamalla, saa riskille arvonnousutuottoa joko myymällä tai jälleenrahoittamalla kohteen sen valmistuttua.

Omistusasumiseen tarkoitettujen laadukkaiden flippauskohteiden ja uudiskohteiden hankinta laskevan kysynnän markkinaan vie koko toiminnan ansaintalogiikan kertaheitolla sivuraiteelle. Tätä kirjoitettaessa on vielä epäselvää, miten lyhennysvapaiden loppuminen, lomautusten jatkuminen tai lisääntyvät YT-neuvottelut vaikuttavat omistusasuntotarjonnan kasvuun vai vaikuttavatko mitenkään. Tätä tarjonnan mahdollista kasvua kompensoi rakennuslupatilastoista näkyvä lasku, joka vähentää uudiskohteiden tarjontaa. 

Näiden ja varmasti muidenkin tekijöiden vaikutuksesta ainakaan minä en olisi valmis lyömään vetoa siitä, että koronan aiheuttama asuntojen hinnanmuodostus olisi jo takana päin ja tästä jatketaan nousuun. Keskuspankkien printteripolitiikat tuovat vielä oman solmunsa, jonka avaaminen tarkoittaisi sitä, että pystyy näkemään mahdollisen asuntojen euromääräisen hinnannousun sekä absoluuttisena että suhteellisena ostovoiman nousuna. Fiat-valuuttojen historiaan tutustuneet ymmärtävät tämän ajatuspolun. IRR-laskelmiaan tekevät joutuvat pohtimaan, mitä korkokantaa käyttävät, kun Saksan 10-vuotisen etumerkki on miinus.

Asuntosijoittaminen haltuun feat. Harri Huru | #rahapodi 214

Yhteenveto

Hyvän “osta ja pidä” -asuntosijoituksen tekeminen on omasta mielestäni aina järkevää pitkällä aikajänteellä. Mikäli sen onnistuu vielä tekemään alle vallitsevan markkinahintatason, saa lisäpuskuria paremman kassavirran ja arvonlaskupuskurin muodossa. Juuri nyt ei kuitenkaan ole tilanne, jossa kehotan pistämään kaiken peliin vaan viime vuosia korkeammalle varovaisuudelle on syytä jo pelkästään koronaan liittyvän epävarmuuden takia. Kunhan sijoitusasunto sijaitsee alueella, jossa ihmiset haluavat jatkossakin asua, on se perinteisesti ollut hyvä suoja inflaatiota vastaan, vaikka markkinahinta tilapäisesti laskisikin.

Lyhyellä aikajänteellä isompaa voittoa tavoittelevien flippaajien kannattaa tehdä normaalia enemmän jalka- ja seurantatyötä oman mikromarkkinansa näkymien osalta.

Näitä ajatuksia lukiessa jokaisen tulisi tulkita niitä sekä oman riskinsietokykynsä ja -ottohalunsa suhteen että sen suhteen tavoitteleeko lyhyellä aikajänteellä varallisuuden kasvattamista vai säilyttämistä.

Miksi en vielä osaa ennustaa asuntomarkkinoiden kehitystä? – YouTube #131


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Sanna Huikea Vuokranantajat Hughes Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #117

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Osta ja pidä -asuntosijoittajan pahimmat virheet 9 – verovähennysten ja verosuunnittelun laiminlyönti – YouTube #132

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

 

Sanna Huikea Vuokranantajat Hughes Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #117

Muistan, kun ensimmäisen kerran kuulin Sannan puhuvan vuokranantajuudesta, ajattelin, että hän on toiminut aiheen parissa 10 vuotta. Tässä haastattelussa Sanna kertoo, että hieman lyhyemmästä ajasta oli kysymys mutta totesi omaavansa pitkän esiintymiskokemuksen, josta oli varmaan apua. Editointiluurit päässä tajusin, että yksi Sannan huikeista ominaisuuksista on erittäin selkokielisesti sujuva puhe, jossa ei turhia täytesanoja ole. Yli 50 Ostan Asuntoja Podcastin vieraasta Sannan haastattelun editointi oli kaikista helpointa.

Pääsin kysymään kaikki lapsekkaat tai yleissivistyksen vajetta osoittavat kysymykseni sekä purkamaan asuntopoliittista sydäntäni ja Sanna kuunteli ja vastaili kaikkeen kärsivällisesti. Sanna kertoo myös omasta asuntosijoittajan urastaan ja siihen liittyvistä tavoitteista ja ajatuksista. 

Suomen Vuokranantajien Strategiassa on 2 unelmaa ja 5 strategista elementtiä. Strategia on laadittu siten, että se soveltuu sekä järjestölle että järjestön yksittäiselle jäsenelle, joka tavoittelee hyvää vuokranantajuutta. Linkki strategiaan löytyy alta. Sitä voi käyttää hyvänä pohjana pohdinnassaan oman yksityisen vuokranantajan unelmista ja päämääristä. Sanna selittää strategian elementtejä järjestön kannalta ja minä pohdin, mitä ne tuovat mieleeni yksittäisenä vuokranantajana, jota Sanna vielä täydentää ja kommentoi. 

Suomen Vuokranantajiin on liittynyt paljon uusia jäseniä, joista monet ovat nuoria. Jäseneksi voi liittyä, vaikka ei vielä edes omistaisi yhtään sijoitusasuntoa vaan vasta suunnittelee aloittamista ja haluaa lisää tietoa aiheesta. Käy Vuokranantajien sivustolla tutustumassa. Sieltä löytyy myös paljon tietoa, joka ei edellytä jäseneksi liittymistä. Loppuvuoden 2020 hyvä sijoitus on 48 euroa, josta verovähennyksen jälkeen asuntosijoittajalle jää maksettavaa 33,60 euroa*

*Kyseessä on ei-kaupallinen suositusyhteistyö


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast
spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160
Google pod
https://soundcloud.com/user-959826757-301682914
listen_acast
listen_on_CAST_BOX-5049640
overcast
pocketcasts_medium_dark@2x
listen-on-playerfm-badge402x
listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Video Peabin sivuilta: Asuntosijoittamisen tuotto – Joonas Orava

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Suomen Vuokranantajat Strategia

Sanna Hughes LinkedIn, Twitter, Instagram


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Näin hankit uuden auton, jonka arvo nousee

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Osta ja pidä -asuntosijoittajan pahimmat virheet 9 – verovähennysten ja verosuunnittelun laiminlyönti – YouTube #132

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Asuntosijoittajan kassavirta- vai arvonnousuvarallisuus? – Blogi #220

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

Sanna Apple Podcasts
Video

Osta ja pidä -asuntosijoittajan pahimmat virheet 9 – verovähennysten ja verosuunnittelun laiminlyönti – YouTube #132

Nyt palataan Mitkä ovat ”osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahimmat virheet -videosarjan pariin, joka on edennyt yhdeksänteen ja toiseksi viimeiseen osaan.

Mikäli asuntosijoittaja tavoittelee varallisuuden kasvua, yksi tärkeimmistä periaatteista on, että pääoma ja sijoituksen tuotot uudelleensijoitetaan. Mitä enemmän tästä yhtälöstä karkaa rahaa taivaan tuuliin sitä hidastavampi vaikutus sillä on asuntosijoittajan varallisuuden kasvuun.

Tämä ”korkoa korolle” -ilmiö on osakesijoittajille tuttu ja sen yhteydessä on viime vuosina puhuttu paljon kustannustehokkaista indeksirahastoista. Nordnetin Martin Paasi on tehnyt ansiokasta työtä tämän opettamisessa.

Asuntosijoittajan suurin yksittäinen kuluerä on verot. Siksi verovähennyksiin ja verosuunnitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Vuokratulojen veroprosentin ollessa 30-34 välillä, huolimattomuus verovähennysten tekemisessä ja verosuunnittelun laiminlyönti ovat asuntosijoittajalle todella kalliita virheitä.

Asuntosijoittajan verosuunnittelu – Blogi #47


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista ”Vuokrattavuuden parantaminen asunnon yleisilmettä kohentamalla”Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Lari “Ylös ja yritä” Lehto Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #115

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Asuntosijoittajan kassavirta- vai arvonnousuvarallisuus? – Blogi #220

Tuoreimmat kirjasuositukset:

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Anttoni Kerkkonen ja Waltteri Hiljanen ovat kirjoittaneet muistilistaa vuokraustoiminnan kokemuksistaan. Nämä kokemukset on nyt koottu “82 vinkkiä asunnon vuokraukseen” -oppaaseen.

Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Sijoitusasunnot.com myy vuosittain suuren määrän valmiiksi vuokrattuja asuntoja. Tämä opas ei kuitenkaan ole myynnissä vaan sen saa ladattua ilmaiseksi osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Screen Shot 2020-07-03 at 23.06.34

Sain mahdollisuuden lukea oppaan läpi ennen sen julkaisua ja löysin täydennettäväksi yhden pilkkuvirheen ja puuttuvan i-kirjaimen. Jos oma vuokraustoiminta tökkii, ota tämä laadukas opas esille ja katso sieltä ratkaisevat vinkit asunnon vuokraamiseksi.


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Asuntosijoittajan kassavirta- vai arvonnousuvarallisuus? – Blogi #220

Kun pörssikurssit romahtivat maaliskuussa 2020, median palstoille pääsi kertomaan tuntemuksiaan, miltä tuntui olla osakemiljonääri. Tähän tilanteeseen pääsi suurinpiirtein ja yksinkertaistettuna siten, että helmikuussa 2020 omisti osakkeita kahdella miljoonalla. 

Mikäli ei erehtynyt myymään, tilanne korjautui ennennäkemättömällä tavalla ja nopeudella ja osakemiljonääri vaurastui takaisin tuplamiljonääriksi.

Kaltaiselleni 55-vuotiaalle maaliskuun pörssiromahdus ei ollut ensimmäinen mutta sen lyhytaikaisuus tilanteessa, jossa koko maailman talous oli koronan panttivankina, oli kokemus, jonka puolesta vetoa en tajunnut lyödä. 

Vaikka finanssikriisin pohjilla olinkin osakkeissa ostolaidalla, osinkoihin liittyvä epävarmuus käänsi sijoituskiinnostustani “osta ja pidä” -asuntosijoittamiseen. Osinkojen loppuminen tai leikkautuminen epämääräiseksi ajaksi oli nostamassa positiivista kassavirtaa sijoituskriteerieni joukkoon, josta en tinkisi. Olin tykästynyt taloudelliseen vapauteeni ja sen menettämisen uhkakuvat kävivät mielessä finanssikriisin aikana.

Vaurastuminen versus vauraana pysyminen

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola vinkkasi uudesta “The Psychology of Money” -kirjasta, joka kolahti Audibleen kuunneltavaksi viime viikolla. Kirjassa on kappale “Getting Wealthy vs. Staying Wealthy”, joka on aihealue, jota olen työstänyt ajatuksissani ja opiskellut viimeiset noin 3 vuotta. 

Kirjassa on muitakin hyviä kappaleita ja sitä voi opiskella kappale kerrallaan. Kirja on huomattavasti kehittävämpää ajanvietettä kuin Veikkauksen markkinointiministerien koottujen rahapelitappiopuolustusviisauksien ymmärrysyritykset. 

Jos on aloittamassa asuntosijoittamista, vaurastumistaitojen opettelu on noin 100 % tärkeämpää kuin vauraana pysymistaitojen opettelu. 30-vuotiaan NHL-monimiljonäärin pitäisi sen sijaan käyttää kaikki opiskeluaikansa siihen, miten pysyy miljonäärinä, kun pistää hokkarit naulaan. Siis mikäli miljonäärinä haluaa pysyä. Veikkauksen markkinointiministereiltä löytyy keinot huippunopeaan miljoonien menettämiseen. 

Mitä velkavivutettu asuntosijoitusmiljonääri sitten pohtii?

Jos minulta kysytään, miten nettovarallisuus lasketaan, selkäytimestä tulee vastaus, että varoista vähennetään velat. Maaliskuussa 2020 velattoman osakemiljonäärin rinnalle olisi siis päässyt vähän vajaan 3 miljoonan asuntosijoitussalkulla, jossa 70 %:n velkavivulla olisi velkaa noin 2 miljoonaa, jolloin nettovarallisuus olisi miljoona euroa.

Ostan Asuntoja Blogissa käyn asuntosijoittamisen ja vuokraustoiminnan ajatuksiani pitkälti omasta toiminnastani käsin. Ostan Asuntoja YouTube -kanavalla vastailen kysymyksiin samalta pohjalta. Ostan Asuntoja Podcast:ssa äänessä ovat vieraat ja siellä ei suinkaan ohjata vieraiden ajatuksia suppiloon, jonka kapeasta päästä pulpahtaa ulos ainoana oikeana vastauksena “kassavirtapositiivinen “osta ja pidä” -asuntosijoittaminen”.

Vauraana pysymisen tavoittelu ei ole niin yksinkertaista kuin luullaan. Valtaosa lottovoittajista tai huippu-urheilijamiljonääreistä päätyy menettämään miljoonansa. Alkukappaleen esimerkissä miljoonan menettäminen onnistui osakesijoittajalta lottovoittajaa tai huippu-urheilijaa vielä paljon nopeammin. Voisiko sama tapahtua “osta ja pidä” -asuntosijoittajalle? Miten sellainen tilanne voisi syntyä?

Mitä voisi tarkoittaa otsikon kassavirtavarallisuus?

Kertauksena vielä, että positiivinen kassavirta verojen jälkeen tarkoittaa sitä, että asuntosijoitustoiminnan tuotoilla katetaan lainanhoitomenoja ja veroja myöten kaikki negatiiviset suoritukset ja rahaa jää vielä tilille.

Otetaan käyttöön vuokratuoton laskentakaava:

vuokratuotto = vuokratulo / arvo 

Tästä saadaan arvonmäärityksen laskentakaava:

arvo = vuokratulo / vuokratuotto

Nyt moukaroidaan tätä kaavaa vähän isommallla lekalla eikä tartuta yksityiskohtiin vaan tehdään siitä kassavirtavarallisuuden laskentakaava

kassavirtavarallisuus(arvo) = kassavirta / tuotto-%

Jotta tällä moukaroidulla kaavalla välittyisi pohdintani ydin kaikille kolmelle lukijalle, jotka vielä ovat mukana, heitetään kaavaan 50 000 euron vuosittainen kassavirta ja 5 %:n tuotto.

Kassavirtavarallisuus = 50 000 / 0,05 = 1 000 000 euroa

Jos asuntosijoitussalkku tuottaisi kassavirtaa 100 000 euroa vuodessa, olisi kassavirtavarallisuus 2 miljoonaa euroa eli velattoman osakesijoittajan helmikuun ja toukokuun 2020 tilanteen varallisuutta vastaava summa.

Osakesijoittajana vauraana pysymiseen verrattuna olin maalis-huhtikuussa huomattavasti rauhallisempi oman vauraana pysymiseni osalta. 

Kysymyksiä ja vastauksia asuntosijoittamisen vuokratuotto-%:in liittyen – Blogi #143

Kassavirtanegatiivisuus ja vauraana pysyminen

Markkina-arvonnousua painottava “osta ja pidä” -asuntosijoittaja perustelee 0- tai negatiivisen kassavirran asuntosijoitussalkkuaan sillä, että tulevaisuuden markkina-arvojen nousu palkitsee paljon enemmän kuin nyky- tai lähitulevaisuuden negatiivinen kassavirta rankaisee. Asuntosijoitussalkun negatiivinen kassavirta kompensoidaan ansiotuloilla tai yrittäjätuloilla.

USA:n finanssikriisi on täynnä tarinoita kassavirtanegatiivisistä nettomiljonääriasuntosijoittajista, jotka menettivät miljoonansa, koska raju finanssikriisi vei ansio- tai yrittäjätulon eli kyvyn hoitaa negatiivisen kassavirran aiheuttama vaje.

Nettovarallisuutensa maksukyvyttömyyden takia menettäneille isku oli kova mutta aitoa osaamista omaavat ja oppimiskykyiset ovat onnistuneet toistamaan tempun ja ovat jälleen nettomiljonäärijaloillaan.

Finassikriisin yli vauraana pysynyt asuntosijoittaja on onnistunut moninkertaistamaan vaurautensa finanssikriisin jälkeisenä aikana.

Kuinka paljon varovaisuutta on liikaa varovaisuutta?

Tähän kysymykseen minulla ei tietenkään ole vastausta mutta pohdin sitä jatkuvasti tällä hetkellä. Viime tiistain YouTube -videolla selitin, miksi yhä pohdin enkä pohtimisen sijaan vieläkään tiedä riittävällä varmuudella. 

Vaikka Suomessa ei vielä ole tapahtunut USA:n finanssikriisin kaltaista asuntojen hintojen täydellistä sulamista, kassavirtanegatiivinen asuntosijoitusnettomiljonääri voi, oman ajatteluni pohjalta, joutua kokemaan samanlaisen kohtalon ilman asuntojen markkinahintojen nopeahkoa puolittumista. Tähän riittäisi ansiotulojen tai yrittäjätulojen romahtaminen yleisen talouslaman seurauksena, johon yhdistyisi asunto(rahoitus)markkinoiden pysähtyminen siten, että asuntosijoitussalkun osittainen realisoiminen kestäisi liian pitkään, josta seuraisi kiihtyvä kierre.

Kassavirtapositiivinen asuntosijoitusmiljonääri on suhteellisesti paremmassa asemassa, koska hänen varallisuutensa sulaminen edellyttäisi yleistä vuokratasojen laskua. Vaikka tämäkään ei ole mahdotonta, se tapahtuisi Suomen kaltaisessa asuntomarkkinassa paljon hitaammin ja laimeampana. Suomen kaupunkiasuntomarkkinoilla ei asuntojen kysyntätekijät huomioiden ole yleistä pienten ja/tai edullisten asuntojen ylitarjontaa ja yleisessä talouslamassa tällaisten vuokrakotien kysyntä todennäköisesti vain kasvaisi nykyisestä.

Vauraana pysymistä tavoittelevalle miljoonan kassavirtavarallisuus tuntuu omassa ajattelussani tämän hetkisessä maailman (talous)tilanteessa paremmalta painopisteeltä kuin miljoonan arvonnousunettovarallisuus. Toivottavasti sait tästä pohdinnasta hyötyä omalle vaurastumis- tai vauraanapysymismatkallesi.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

 

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Miksi me myymme sijoitusasuntoja alle markkinahintojen?”

Poliisiauton etupenkiltä asuntosijoittamisen pariin; Hannu Takala – Ostan Asuntoja Podcast #45

 


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Lari “Ylös ja yritä” Lehto Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #115

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Pitäisikö päämääriä ja tavoitteita muuttaa koronan takia? – YouTube #130

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

 

Lari ”Ylös ja yritä” Lehto Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #116

Lari Lehto aloitti yrittämisen koulussa 17-vuotiaana Nuori yrittäjä -kurssilla, jonka jälkeen hän valmistui merkonomiksi. Nyt 22-vuotiaana hän on mukana neljässä yrityksessä, joista yksi on hänen perustamansa ja johtamansa Idea Markkinointi Oy. Mikäli Osa 1 on kuuntelematta, aloita siitäLari “Ylös ja yritä” Lehto Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #115.

Osassa 2 käydään tarkemmin reilusti alle markkinahinnan ostetun sijoitusasunnon rahoittaminen läpi. Ota kynä ja paperi esille ja yritä pysyä mukana, paljonko jälleenrahoitettavaa vapaata vakuusarvoa on Larin sijoitusasunnossa remoontin valmistuttua. Käymme läpi myös remonttia ja oman ajan hinnoittelua sen yhteydessä. Juttelemme, miksi kimppasijoittamisessa pitäisi miettiä exit-käytännöt jo ennen aloittamista. 

Mukana tarinassa ovat myös Idea Markkinointi Oy, Taito Rakentajat Oy ja se, miten Lari jakaa aikaansa eri yritysten ja liikeotimintojen kesken.

Juttelemme myös, mitä vaikutuksia sillä oli Larin kaveri- ja ystäväpiirille, kun yrittäminen ja sijoittaminen kiinnosti häntä muita enemmän. 


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast
spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160
Google pod
https://soundcloud.com/user-959826757-301682914
listen_acast
listen_on_CAST_BOX-5049640
overcast
pocketcasts_medium_dark@2x
listen-on-playerfm-badge402x
listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Video Peabin sivuilta: Asuntosijoittamisen tuotto – Joonas Orava

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Udemy

Tai Lopez

Idea Markkinointi

Lari Lehto nettisivut, LinkedIn, Instagram, Facebook

Ylös ja yritä! -podcast

Joonas Orava, Olli Turunen – Osta, vuokraa, vaurastu; Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja * 

Taito Rakentajat

Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Grant Cardone – The 10X Rule; Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirjaAudible

Polku Digital

Parturi Kampaamo Erika / Minna Kiuru 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

 

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Miksi me myymme sijoitusasuntoja alle markkinahintojen?”

Poliisiauton etupenkiltä asuntosijoittamisen pariin; Hannu Takala – Ostan Asuntoja Podcast #45


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Miksi en vielä osaa ennustaa asuntomarkkinoiden kehitystä? – YouTube #131

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Siitäkin opittiin, kun hamsteri löytyi asunnosta – Blogi #219

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Rahamedia

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntopehtoori LKV

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntosalkunrakentaja.fi – Parhaat sijoitusasunnot

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Viisastu asuntosijoittamisesta

Suomen vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggaajaa tykkää tästä: