Siirry sisältöön
Video

Mikä on sijoittamisen ja spekuloinnin ero? Asuntosijoittajan makrovirheet osa 2 – YouTube #143

Tämä video jatkaa ”Asuntosijoittajan makrovirheet” -videosarjaa, jossa irrottaudutaan asuntosijoitusten mikromaailmasta katsomaan asioita helikopteriperspektiivistä. 

Ensimmäinen makrovirhe vältettäväksi oli riskin ja tuoton suhteen ymmärtäminen, jota käytiin läpi videolla #138. Tämän tiistain video sopii hyvin jatkeeksi sarjan ensimmäiselle videolle.

Jos seuraa vähän laajemmin sijoittamista asuntosijoittamisen ulkopuolella, ATH -kirjainyhdistelmä on tullut viime kuukausina tutuksi. Viikon sisään USA:n pörssissä ja bitcoinerien leireissä on juhlistettu ATH-lukuja. Montaa viikkoa ei ole siitä, kun kultapirkot pääsivät juhlistamaan omaansa. All time low -lukuja on juhlittu korkojen puolella ja yhä useammin kuulee pohdittavan sitä, onko mahdollista, että jopa USA:ssa tulis miinus korkojen etumerkiksi.

Asuntosijoittamisesta syvällisesti innostuneet ja kiinnostuneet ovat osittain suojassa näiltä ATH-revityksiltä, kun asuntojen hinnoissa tai vuokrissa nousu- ja lasku-%:t ovat ihan eri tasoa.

Silti on hyvä aika kerrata, mikä on sijoittamisen ja spekuloinnin välinen oleellinen ero.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori
Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Asuntosijoittamisen aloittaminen

Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Toimittava Taloushaukka Kati Valjus Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #127

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Osta ja pidä -asuntosijoittajan jälleenrahoitusongelmat – Blogi #231

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi – Blogi #226

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Kati Valjus Osa 1

Osta ja pidä -asuntosijoittajan jälleenrahoitusongelmat – Blogi #231

Erityisesti “Osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista” -strategiaa soveltaville “osta ja pidä” -asuntosijoittajille jälleenrahoituksen onnistuminen on oleellinen elementti. Vaikkei soveltaisikaan tätä amerikkalaisittain BRRRR-strategiaksi kutsuttua kasvustrategiaa, säännöllisin väliajoin kannattaa pohtia, onko sijoitusasuntojen velattomaksi maksaminen omien tavoitteiden kannalta turvallisin vaihtoehto. Vai kannattaisiko vaikkapa viiden vuoden välein käydä omassa pankissa kysymässä, voisiko niitä kiviseinäeuroja käyttää tehokkaammin omien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Mikäli jälleenrahoitus on omassa työkalupakissa mukana, silloin kannattaisi tarkastella, mitkä tilanteet voivat aiheuttaa työkalun epäkuntoon menemisen ja onko olemassa jotain korjauskeinoja, miten välineen voisi saada taas  toimimaan. Tällaisia tilanteita voi syntyä, jos:

 • Asuntosijoittaja itse ei ole enää luottokelpoinen
 • Sijoitusasunto ei enää kelpaa vakuudeksi
 • Pankki vaatii odottamaan muuten vaan

Omalle kohdalleni on sattunut sekä ensimmäinen että kolmas tilanne ja on hyvin mahdollista, että myös toinen tilanne osuu kohdalle ennemmin tai myöhemmin.

1. Vakuuksia olisi mutta asuntosijoittaja ei ole luottokelpoinen

Kotitalouksien lainakatto ei vielä ole astunut voimaan. Mikäli sellainen lainsäädäntö viedään käytäntöön asti, moni kotitalous joutuu miettimään uusia organisoitumis- ja rahoituskeinoja asuntosijoitustoimintansa kasvattamiseen. Mitä heikomman kysynnän alueilla tai vaikeammin myytävissä olevan asunnon tapauksissa ollaan, sitä todennäköisemmin myös myyjät ja heitä palvelevat välittäjät joutuvat miettimään uusia keinoja rahoittaa asuntokauppoja, jos pankissa kättelyä vaikeutetaan aina vaan sääntelyä lisäämällä.

Pankit ovat siirtyneet verkkopohjaisiin lainahakemuksiin, jossa algoritmit erottavat jyvät akanoista. Mikäli hakemus tulee hylättynä takaisin tai käyttää perinteisiä menetelmiä konttorilla neuvotellen, kannattaa panostaa aikaa siihen, että perustelee, miksi pankin algoritmit ovat omassa tapauksessa väärässä.

Lainahakemuskäsittelyssä arvioidaan kuukausittaisia lainanhakijan elämisen kustannuksia. Ostan Asuntoja Podcastin jaksossa #127 Kati Valjus kertoi, että hän oli pienistä nettotuloistaan huolimatta saanut pankista tulonhankkimislainaa, kun oli perusteellisesti dokumentoinut perheen pienet kuukausittaiset menot, jotka olivat reilusti alle sen, mitä algoritmi vastaavalle perheelle laski. Itse olen tehnyt samanlaisia perusteluita. Kun asuu maalla velattomassa ja remontoidussa savussa, arjen menot pienentyvät oleellisesti.

Mitä enemmän asiakkuutta on toisissa pankeissa ja tuottavia sijoituksia muissa omaisuuslajeissa, sitä tärkeämpää on kuvata myös tulopuolen ja kassavarojen, puskurien kokonaisuus.

Mikäli vieläkin punalamppu syttyy, kannattaa pyytää pankista selkokielinen vastaus, mitä tulisi tapahtua, että valo vaihtuisi taas vihreäksi. Vastauksen saadessaan ei pidä hitsautua siihen kiinni, koska tilanteet voivat muuttua tavalla, johon vastauksen antanut pankkitoimihenkilö ei voi vaikuttaa. Oman luottokelpoisuuden parantaminen johtaa kuitenkin ennemmin tai myöhemmin myönteiseen päätökseen joko omassa tai naapuripankissa.

2. Pankki ei enää kelpuuta sijoitusasuntoa vakuudeksi

Tällaisesta mahdollisuudesta on jo usein puhuttu taloyhtiölainojen osalta. Myös käytännön tapauksia on tullut, jossa pankki ei enää ole myöntänyt taloyhtiölle lainaa saneeraushankkeen toteuttamiseen. Köyhien kuntien vuokratalojen sulkemisuutisia saa aina silloin tällöin lukea mutta vielä ei ole laajamittaisena esiintynyt ilmiötä, jossa asunto-osakeyhtiö pistetään asumiskelvottomana säppiin sen seurauksena, että saneeraukseen ei ole pankista saanut taloyhtiölainaa ja osakkaat eivät ole muulla tavalla kyenneet saneerausta rahoittamaan.

Mikäli taloyhtiö on tällaisella vaaravyöhykkeellä, on sellaisessa taloyhtiössä oleva sijoitusasuntokin vaarassa jäädä ilman myöntävää jälleenrahoituspäätöstä. 

Toinen syy kielteiselle jälleenrahoituspäätökselle voi olla vakuuden olemattomat realisoimismahdollisuudet. Mitä syrjäisempi ja muuttotappiollisempi paikkakunta, sitä vaikeampaa voi olla vakuuden realisointi. Mikäli paikkakunnalla ei vastaavien asuntojen kauppa enää käy oikein millään hinnalla, ei pankkikaan enää hyväksy osakekirjoja uuden lainan vakuudeksi. 

Pankkikonttorinsa sulkeneet pankit tekevät herkemmin kielteisiä päätöksiä, koska tuntuma paikalliseen asuntomarkkinaan heikkenee konttorin sulkemisen myötä. 

Parhaita keinoja vaikuttaa vakuusarvon säilymiseen on suunnitelmallinen taloyhtiön kunnossapito, johon asuntosijoittaja voi vaikuttaa taloyhtiön hallitustyön ja yhtiökokousaktiivisuuden kautta. Moni omistusasuja ei seuraa taloyhtiölainakeskusteluja asuntosijoittajien tavoin vaan voi yhä elää uskossa, että tutusta 40 vuotta taloyhtiön pankkina toimineesta laitoksesta rahoitus kyllä järjestyy.

Mikäli jälleenrahoitus kuuluu omaan asuntosijoitusstrategiaan, sitä kannattaa tehdä aktiivisesti, jos olettaa, että omalla asuntosijoituspaikkakunnalla asuntojen markkinahinnat tulevat jatkossa laskemaan.

Miten se jälleenrahoitus asuntosijoittamisessa käytännössä toimii? YouTube #72


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa – Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #49


3. Pankki vaatii odottamaan jälleenrahoituksen kanssa

Yleisimmillään tämä tilanne esiintyy, kun ollaan tekemässä sijoitusasuntokauppaa reilusti alle markkinahinnan ja halutaan käyttää ostettavaa asuntoa tulonhankkimislainan vakuutena. Omia diilintekotaitoja ei välttämättä pääse välittömästi jälleenrahoittamaan vaan pankki määrittelee vakuusarvon kauppakirjassa olevan summan pohjalta. 

Vielä enemmän tilanne voi harmittaa ja tulla yllätyksenä, jos on ostanut pommikuntoisen sijoitusasunnon käteisellä ja remontoinut sen hienoksi ja menee pankkiin jälleenrahoituksen toivossa hakemaan lainalupausta tai -päätöstä seuraavan kohteen rahoitusta varten. Pankki ei välttämättä vieläkään ole kiinnostunut “ennen ja jälkeen” -valokuvista ja tutun välittäjän tekemästä arviosta vaan kauppakirjaa käytetään edelleen vakuusarvon määrittämisen pohjana.

Jos tämä tulee täysin yllättäen vastaan, kannattaa pyytää taas selkokielinen vastaus, kuinka monen kuukauden päästä voi tulla saman vakuuden osalta jälleenrahoitusneuvotteluun, jossa pankki katsoo ne valokuvat ja välittäjän arvion markkinahinnasta ja tekee lainapäätöksen siltä pohjalta. Selkeää vastausta ei välttämättä aina saa, koska moni pankki tai lainavirkailija ei ole tottunut tällaiseen toimintaan, jossa pääomia haluttaisiin nopeasti irrottaa seuraavaan kohteeseen kiertonopeuden lisäämiseksi. Joskus voi auttaa, kun kysyy, että olisiko täyden markkinahinnan maksamalla pankki palkinnut isommalla lainalla. Hämmentynyt virkailija voi kysyä esimiehen paikalle ja päätös voi siinäkin kääntyä, kun yhdessä todetaan, että neuvottelutaitoista asiakasta voisi kohdella samalla tavalla kuin täyden markkinahinnan maksanutta.

Rahamedian Niina Huhtalan viimeisin asuntosijoitusdiili Englannissa – Blogi #211

Lainaluukuttajaa ei välttämättä nähdä pankissa pitkäaikaisena kumppanina

Lainojen kilpailuttaminen on tyypillistä toimintaa sekä lainanhakijoiden että pankkien keskuudessa. Lainanhakijat pyytävät lainatarjouksia useammasta pankista ja pankit antavat niitä “siirrä kaikki asiointi meille” -ehdoilla viriteltynä. Tämä voi olla ihan fiksu tapa toimia, kun rakennuttaa sitä miljoonan omakotitaloa.

Asuntosijoittajalle, joka pyrkii kasvattamaan toimintaansa, parempi lähestymistapa pankkiin päin ja paras pankki löytyy tilanteista, joissa molemmat osapuolet näkevät toisensa oman liiketoimintansa kannattavan kasvun mahdollistavana pitkäjänteisenä kumppanina. 

Joskus kuulee sanottavan, että pankki arvostaa sitä, että välillä myy asuntoja, jolloin pankki näkee, että “tavara liikkuu” ja “kauppaa syntyy esitetyillä markkina-arvoilla”. Vaikka tämä pitäsikin paikkaansa, on tämä “osta ja pidä” -asuntosijoittajana kasvuun pyrkivälle huono vaihtoehto, kun näissä transaktioissa siirtyy varoja verottajan kitaan pysyvästi tuottoyhtälöstä pois. “Osta ja pidä” -asuntosijoittamista todella ymmärtävä pankkiiri ei tällaista vaadi, koska ne verotkin ovat pois pankille tulevista palkkioista ja volyymista.

Yhteenveto

Kolmen kohdan yleisohje jälleenrahoituksen käyttäjille tai sitä suunnitteleville

 1. Varaudu mentaalisesti siihen, että jälleenrahoitus ei aina toimi kuin hyvin huollettu kone, vaan matkalla tulee välillä mutkia vastaan. 
 2. Mieti tarkkaan asuntosijoituksia kohteisiin, joissa on riskinä se, että sijoitusasunto ei enää tulevaisuudessa kelpaa vakuudeksi. Huomioi tämä tarjouksessa äläkä maksa liikaa.
 3. Mieti vaihtoehtoisia rahoitusratkaisuja, joista myyjän rahoitus on yksi konkreettisin. Kun on osoittanut luotettavuutensa maksajana, aina voi kysyä, olisiko tällainen henkilö kiinnostunut rahoittamaan jatkossakin ja minkälaisilla ehdoilla. Pankissa kelpaamattomaksi muuttunut vakuus voi vielä kelvata yksityiselle rahoittajalle.  

Kuukauden kirja: Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi – Blogi #226


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Toimittava Taloushaukka Kati Valjus Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #127

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Mitä riskejä asuntosijoittamisessa on? – YouTube #142

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

Kati Valjus Osa 1

Toimittava Taloushaukka Kati Valjus Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #127

Viime viikolla vieras tuli Singaporesta ja nyt siirrytään toiseen Kehä III:n ulkopuolella olevaan suurkaupunkiin eli Ouluun. Kati Taloushaukka Valjus tuli vieraaksi ja tuli yksi pisimmistä Ostan Asuntoja Podcastin haastatteluista ellei pisin. Minulla oli paljon kysyttävää ja tällä kertaa vähän epäonnistuin hiljaa pysymisessä ja innostuin juttelemaan lisää.

Äiti mentorina, mies remonttikumppanina, kamera kaulalla, filosofiana kierrättäminen ja kaiken tekeminen yrittäjän vapaudella ovat kaikki tämän haastattelun kantavia teemoja. Juttelimme Katin kanssa ensin yrittämisestä ja neljän tunnin työpäivistä tai neljän päivän työviikoista, jonka jälkeen innostuin kyselemään ja juttelemaan asuntojen valokuvaamisesta.

Kati sai laskelmien avulla tonnin nettotuloilla vähän yllättäen pankista lainaa ensimmäisen ja ainoan sijoitusasuntonsa ostamiseen. Yllättävää oli myös se, että aika nopeasti valkeni, ettei ajatus yhdestä sijoitusasunnosta ollut oikea vaan koko asuntosijoittaminen olikin Katin juttu. 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa – Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #49


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

Google pod

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

listen_acast

listen_on_CAST_BOX-5049640

overcast

pocketcasts_medium_dark@2x

listen-on-playerfm-badge402x

listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Taloushaukka Blogi Rahamedia.fi:ssä

Kati Valjus nettisivut

Kati Valjus Instagram


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Asiakaskokemusvideoita Peabin sivuilta, mukana myös asuntosijoittajia

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Asuntosijoittajan koronamentaliteetti toiseen aaltoon – Blogi #230

Mitä riskejä asuntosijoittamisessa on? – YouTube #142

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi – Blogi #226

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa kaikki jaksot kuunneltavaksi SoundCloudin kautta.


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Kati Valjus Osa 1

Video

Mitä riskejä asuntosijoittamisessa on? – YouTube #142

Kaikkeen sijoittamiseen ja liiketoimintaan liittyy riskejä. Osta ja pidä -asuntosijoittaminen ei ole tästä poikkeus.

Riskejä tulisi ja niitä voi hallita. Ensimmäinen askel riskienhallinnassa on tunnistaa potentiaaliset riskit. Toinen steppi on miettiä keinoja riskien toteutumisen ehkäisemiseksi tai pienentämiseksi.

Yksi laadukkaista asuntosijoittamissisällön tuottajista on Niina Huhtala. Niina oli vieraana Ostan Asuntoja Podcastin jaksossa # 65. Yksi Niinan kirjoituksista oli myös ensimmäinen Ostan Asuntoja Blogissa julkaistu jonkun toisen kuin itseni kirjoittama kirjoitus. Tällä kertaa vastaan ”Mitä riskejä asuntosijoittamisessa on” -kysymykseen Niinan kuvaushetkellä tuoreen Rahamedia.fi -blogikirjoituksen pohjalta.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Miksi me myymme sijoitusasuntoja alle markkinahintojen?”

Pekka “Asuntosalkunrakentaja” Väänänen osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #24Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Onko sinulla ollut pitkään asunto myymättä? Tai onko asuntoa vaikea saada vuokralle kovan kilpailun takia?

Rentel tarjoaa virtuaalisisustuspalvelua, jonka avulla saat asunnon erottumaan muista kohteista. Rentel sisustaa asuntosi kuvat tyylikkääksi moderneilla huonekaluilla jolloin potentiaalinen ostaja tai vuokralainen pystyy helposti hahmottamaan mittasuhteet ja näkemään asunnon kotinaan.

Alla esimerkki Rentelin virtuaalisisustamasta 70-luvun kerrostaloyksiöstä. Jos olisit itse etsimässä asuntoa kumpi herättäisi mielenkiintosi?

Virtuaalisisustus Rentel

Virtuaalisisustus nopeuttaa tutkitusti* myyntiä ja vuokraamista, erottaa kohteen muista asunnoista ja auttaa parhaassa tapauksessa saamaan korkeamman hinnan tai vuokran.

Käy katsomassa esimerkkejä sisustuksista ja tilaa virtuaalisisustus osoitteesta rentel.fi/virtuaalisisustus


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Toimeentulosta riippumattomuuteen, sijoitusjoogi Johanna Lindroos Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #125

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

4 ajatusta pitkäjänteisestä seuraavalle sukupolvelle asuntosijoittamisesta – Blogi #229

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi – Blogi #226

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Asuntosijoittajan koronamentaliteetti toiseen aaltoon – Blogi #230

Jos haet tästä kirjoituksesta ennusteita siitä, mitä asuntomarkkinoilla tulee tapahtumaan koronatartuntojen käännyttyä taas nousuun pikkujoulukauden alla, lopeta lukeminen. Keväällä 2020 olin nöyrä enkä osaamattomuuttani tehnyt ennusteita asuntomarkkinoiden kehityksestä. Tämä kirjoitus jatkaa samaa linjaa mutta nöyrempänä. Nyt osaan vielä vähemmän ennustaa.

Asuntomarkkinoilla hinnanmuodostus on pitkä prosessi jo pelkästään sen takia, että asuntokauppoja tehdään paljon ketjuissa. Ketjun läpikulkeminen edellyttää sitä, että kaikki lenkit pitävät eli omat asunnot saadaan myytyä ja/tai rahoitusehdot täyttyvät eli ostajien pankit näyttävät lainatiskeillä vihreää valoa. Tätä kirjoitettaessa 22.11.2020 eletään aikaa, jolloin välittäjät valittavat tuskaisina menetettyä kauppavolyymiä, koska myytävien asuntojen varastot ovat pienentyneet. Ostajia lainapäätöksineen riittäisi. Kun mediassa lukee, että ”nyt on myyjän markkinat ja hyvä aika myydä” tarkoittaa se sitä, että monella omistusasuntoaan myyvällä kauppa kävisi hyvin. Jos ei ole vaihtamassa asumismuotoaan vuokra-asumiseen tai muuttamassa maaseudulle, seuraavaa omistusasuntoaan ostavalla kauppa on vaikeaa tässä ”myyjän markkinassa”. Omistusasuntoa ostavista iso osa on myös omistusasuntoaan myyviä. Markkinoiden iloa ja tuskaa koetaan samassa persoonassa. 

Voisiko nykytilanteesta tehdä johtopäätöksen, että kaikki talousindikaattorit näyttävät erinomaisilta ja siksi lainaa saa ennätyshelposti ja -määrin? Asuntojen myyntiä suunnittelevat olisivat uutisista huomanneet, kuinka talouskasvu ja työllisyys elpyvät Suomessa ja Suomen vientimaissa huikeaa vauhtia, josta seuraa omistusasuntojen vahva ja kasvava kysyntä ihmisten luottaessa omaan lainansaanti- ja hoitokykyynsä. Analyysiin kuuluisi vielä se, että rakennusliikkeet ja niitä rahoittavat pankit ovat missanneet tämän talouskasvun vetäessään rakennuslupahakemuksia ja uudiskohteiden rakennusaikaista rahoitusta liian alas ja tiukalle. Tämän analyysin seurauksena kiireettömät myyjät olisivat huomanneet, että 6-12 kuukauden päästä asunnoista saa enemmän euroja kuin tällä hetkellä saisi, koska uudisrakentaminen ei siihen aikaikkunaan vielä ehdi tuottamaan valmista tavaraa kuumenevaa kysyntää tyydyttämään.

Kaikista suurin viisaus näyttää olevan hallituksessa, jossa valtiovarainministerin kokeneella otteella viedään eteenpäin useampaa lakitoimenpidettä, joilla voitaisiin hillitä sekä kohta taas ylikuumenevaa uudiskohteiden rakentamisbuumia ja että vanhojen taloyhtiöiden saneerausbuumia. 

Hillintäputkessa on suunnitteilla samanaikaisesti

 • nykyisen uudiskohteiden taloyhtiölainojen alalla itsesäädetyn lyhennysvapaapakon muuttaminen lakisääteiseksi lyhennysvapaakielloksi
 • uudiskohteiden taloyhtiölainojen velkavipuosuuden rajoittaminen lakisääteisesti esimerkiksi 60 %:in, joka hidastaa jokaisen 70-75 %:n velkavipua käyttävän asuntokauppaprosessia, kun taloyhtiölainan rinnalle haetaan samalla omaa pankkilainaa
 • uusien tai saneerattujen vuokrakotien ylitarjontaa hillitsemään on suunnitteilla taloyhtiön kirjanpidossa tuloutettavan taloyhtiölainan maksusuorituksen vuokratuloista vähentämällä verolykkäyksen myyntihetkeen asti siirtämisen lakisääteinen kieltäminen
 • yksityisen pankkitileillä makaavan noin 100 miljardin euron asuntorakentamiseen ja -saneeraukseen siirtymisen vaikeuttaminen siten, että säädetään lakisääteinen yksityishenkilön lainakatto

Joukossa on myös pienempiä lainsäädännöllisiä elementtejä, joilla on varallisuuseroja tasaavia vaikutuksia, kun yhä useamman asunto-osakeyhtiössä omistusasunnon omaavan yksityishenkilön asunnon arvo tulee lähenemään vuokrakodissa asuvan vuokralaisen hyväksi laskettavan vuokrakodin arvoa.

Olen entistä enemmän ihmeissäni maailman menosta ja siksi joudun käyttämään aikaani paljon enemmän miettimiseen, miksi oma takapuolituntuma on niin virheellinen. Juuri nyt en pysty näkemään ay- ja työnantaliittoja pannujen käydessä täysillä toisiaan halaillen neuvottelemassa palkankorotuksista, joista seuraisi palkkainflaation kunnollinen kiihtyminen. Palvelualoillakin olen aina luullut, että nykytilanne, jossa palveluita ei käytetä, olisi deflatoorinen ja hallituksen pitäisi käyttää ylityöaikaakin kaikkien keinojen miettimiseen, millä poistetaan esteitä taloudellisen toiminnan elpymiselle, ei lisätä niitä.

Epävarmojen aikojen vaihtoehtoinen ajattelumalli

Esitän tässä varovaista ajattelumallia, joka voi kuullostaa vanhemmille sijoittajille loogiselta mutta tämän päivän maailmaan sovitettuna mikään siitä ei näytä pitävän paikkaansa. Iän tuoman kokemustaakan myötä asioiden näkeminen uuden keskuspankkien valaiseman maailman valossa on vaikeaa ja haasteellista. Kun Suomalaiset veronmaksajat tekevät tulevaisuusinvestointeja velkarahalla ilman minkäänlaisia investointien tuottolaskelmia, täytyy kaikkien oppikirjatekijöiden olla täystyöllistettyjä investointien kannattavuuslaskentamalleja edellisistä painoksistaan poistaessaan. Pitäisi varmaan tarkistuttaa, kuinka pahaksi oma kaihi on edennyt. 

Mikäli globaalilla pandemialla olisi jonkinmoinen suurta epävarmuutta aiheuttava luonne, tulisi sen heijastua asuntomarkkinoilla jotenkin näin:

 • taloudellisen ahdingon uhatessa ihmiset alkavat myymään omaisuuttaan
 • tämä tapahtuu ensimmäisenä niiden osalta, joiden kyky hoitaa lainojaan ja muita kuukausittaisia maksuvelvoitteita on jo ylittynyt mutta lyhennysvapaat ja erilaiset luotot ovat mahdollistaneet myyntitoimeksiantojen pitkittämisen
 • tämän seurauksena kannattavaan pankkitoimintaan pyrkivät pankit kiristävät luotonantoa
 • luotonsaannin kiristyessä yhä useampi asunnon hankintaa suunnitellut tulee varovaisemmaksi ja hankkii edullisemman asunnon tai siirtää hankintaa
 • ne asuntojen ostajat, jotka yhä saavat lainaa, tulevat varovaisemmiksi, koska omaan pääomaan kohdistuu suurempi riski deflatoorisen näkymän kasvaessa
 • samalla tavalla varovaisuus lisääntyy, koska näyttäisi siltä, että odottamalla voi pienentää riskiään ja kasvattaa todennäköisyyttään ostaa sama asunto pienemmällä euromäärällä tulevaisuudessa
 • pienempi määrä ostajia markkinoilla vähentää kilpailua tarjonnan samalla ylittäessä kysynnän
 • taloudellisen ahdingon keskellä jo olevien epätoivo kasvaa kysynnän laskiessa, jolloin hintapyyntöjä lasketaan
 • tämä voi johtaa itseään vahvistavaan kierteeseen 

Tämä kaikki siis vain teoreettisesti, jos haluaa vielä ajatella huru-ukkomaisen vanhanaikaisesti.

Tällainen teoreettinen viitekehys deflatoorisesta kehityksestä olisi kaikkien hallitusten kauhuskenaario ja erityisesti vasemmistohallituksen tajunnan räjäyttävä painajainen. Mitä useamman taskut tyhjenevät sitä vaikeampaa vasemmistohallituksen on ylläpitää systeemiä, joka perustuu siihen, että talous kasvaa ja transaktioita tapahtuu enemmän ja enemmän sekä teollisuudessa että palvelusektorilla. Transaktiot ovat niitä, joihin liittyy verotustapahtuma. Mitä enemmän transaktioita sitä enemmän verotuloja kilahtaa valtion kassaan kaiken luvatun hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Tämän puhtaasti teoreettisen viitekehyksen mahdollisena kehityssuuntana mielikuvissani näkevänä olen nöyrän ihaileva hallituksen ennustetaitoja kohtaan. Itse viestisin selkeästi ja toistuvasti, että ihan kaikki asuntotarjonnan hillintäputkessa olevat toimenpiteet on syväjäädytetty vähintään koko tämän hallituskauden ajaksi, ja eteenpäinkin kunnes toteumamittarit osoittavat, että talous on ennätyskasvussa, työllisyys ylittää hallitusohjelman tavoitteet ja valtion talous tasapainottuu selkeää vauhtia. 

Vaatii suurta osaamista säätää kaikki tarjontaa rajoittavat toimenpiteet laiksi samalla, kun globaali pandemia pakottaa ja/tai saa yrityksiä ja ihmisiä pienentämään transaktioita, joista valtiokin saa verotuloja. Monen ihmisen ansio- tai yritystulo on myös kiinni siitä, että näitä transaktioita tapahtuu. Voisi luulla, että Finnairin lentoliiketoiminnan lähes totaalisella romahtamisella on jotain vaikutusta myös matkustamohenkilökunnan ulkopuolella olevien ammattikuntien tulotasoon, jolla niitä transaktioita tehdään ja asuntolainoja maksetaan. Siis huru-ukkomaisesti ajatellen.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Asuntosijoittamisen aloittaminen

Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121


Vaihtoehtoisen ajattelumallin vieminen käytäntöön

Jos tuntuu siltä, että elää valtamediassa esitetyn todellisuuskuvan kanssa hyvin ristiriitaisessa mielikuvitusmaailmassa, suosittelen seuraavia toimenpiteitä mielen rauhoittamiseksi:

1. Keskity läheisiin ihmisiin

Varmista, että läheisillä ihmisillä on sekä henkisesti että fyysisesti olosuhteet huomioiden mahdollisimman hyvä olla.

Elämässä on asuntosijoittamista tärkeämpiä ja suurempia asioita.

2. Kasvata käteispuskureita

Lyhyellä 6 kuukauden aikajänteellä kannattaa varmistua siitä, että omat käteispuskurit ovat kunnossa siltä varalta, että taloustalvesta tulee sysimusta ja hallitus ei sittenkään olisi osaamisessaan ja päättäväisyydessään vaadittavalla tasolla tehdä sekä oikeita toimenpiteitä että tehdä niitä vaadittavalla nopeudella. 

Jos käteistä pääsee kertymään tilille turhaan, sijoitusasuntoja voi ostaa nouseviin hintoihin seuraavatkin kymmenen vuotta. Siinä aikajänteessä 6 kuukauden ajanjaksoon varovaisuudella suhtautuminen on lyhyt aika.

3. Mieti kokonaisvaltaisesti, mistä lähteistä tulee kassavirtaa

Jos saa potkut, sivubisneksen asiakkaat eivät maksa laskujaan, vuokralaiset eivät maksa vuokriaan, hallitus säätää hätähäätökiellon ja pankit lopettavat lyhennysvapaiden myöntämisen, ei ole kovin lohduttavaa, jos samaan yhteyteen tulee tieto hallituksen lakipäätöksestä, että taloyhtiölainojen verosuunnitteluhyöty poistuu välittömästi tai takautuvasti kuluvan verovuoden alusta alkaen.

Epäennustajana en siis ennusta, että mikään näistä tulee tapahtumaan mutta omassa ajattelussani lasken jokaiselle jonkinmoista todennäköisyyshaarukkaa, jonka pohjalta säädän ja sopeutan toimintaani. On hyvä muistaa, että asuntomarkkinoillahan on kuumat myyjän markkinat ja hallituksen suunnitelmissa on edetä asuntojen tarjontaa rajoittavien lakiensa kanssa eteenpäin, joka olisi järkevää, jos hallitus näkee, että rakentaminen ja saneeraukset ylikuumenevat lähitulevaisuudessa.

4. Hajauta varallisuuden säilyttämisen varmistamiseksi

Ray Dalio ja Howard Marks puhuvat hajauttamisen tärkeydestä epävarmoina aikoina. Mikäli omaa varman näkemyksen jostakin kehityssuunnasta ja varallisuuden kasvattaminen on tavoitteena paljon suuremmalla painoarvolla kuin kerätyn varallisuuden säilyttäminen, silloin tehokas hajauttaminen olisi tavoitteen toteutumisen vastaista toimintaa.

Mikäli uskoo vahvasti asuntojen markkinahintojen reaalinousun jatkuvan tällä ja seuraavalla vuosikymmenellä, Helsingin, Tampereen ja Turun haluttujen postinumeroaluieden asuntosijoitukset ovat keskityksen kohteena. Markkina-arvojen nousut maksimoidaan alueilla, joiden suosion kasvu on nyt alkamassa eikä juuri kukaan muu vielä huomaa sitä.

Mikäli uskoo bitcoinin euroarvon olevan 100 000 vuoden 2021 lopussa, myy kaikki Helsingin, Tampereen ja Turun sijoitusasunnot, maksaa myyntivoittoverot ja siirtää loput Coinmotionin asiakkuuteen keskittyen.

Molemmat vaihtoehdot ovat käytännössä paljon paljon helpompia kuin hajauttaminen. Hajauttaja joutuu pohtimaan asuntosijoitussalkun sisäisen hajauttamisen lisäksi, mihin käteispuskureita ja kassavirtoja tulisi parkkeerata, jotta hajauttamisella haettava suoja olisi mahdollisimman hyvä ja sellainen, että hajautuserät käyttäytyisivät mahdollisimman paljon eri suuntaan, mikä tänä päivänä on vähintäänkin haastavaa. Kun puhutaan fiat-valuuttojen romahduksesta, kultapirkot, bitcoinuskovaiset ja kryptonaatit ovat kaikki kaveriporukkaa keskenään. Toimenpidesuosituksia annettaessa syntyykin kolme leiriä, jossa kaksi muuta ovat suurimpia vihollisia. USA:n 20 vuoden velkakirjoihin ja fossiiliseen energiaan tulisi varmaan nyt sijoittaa, kunhan löytäisi keinot, millä pääsee USA:n bondiin sijoittamaan. Tappioriskiä on ilmeisesti Veikkauksen hedelmäpeleihin verrattuna moninkertaisesti, koska jälkimmäinen on suositeltavaa.

Pitäisikö asuntosijoittaminen nyt vihdoin lopettaa

Asuntosijoittamisen strategiat, tekniikat ja verosuunnitteluajatukset ovat kaikki asioita, joita asuntosijoittamisesta kiinnostunut ja asuntosijoittamisen jo aloittanut voi opiskella riippumatta siitä, missä vaiheissa eri talous- ja velkasyklit ovat tai löytyykö pandemiaan rokote, joka saa Finnairin koneet taas ilmaan nokka kohti Aasiaa.

Muista tätä lukiessasi, että kirjoitan Ostan Asuntoja Blogissani asioita oman asuntosijoitustoimintani näkökulmasta. Olen 55-vuotias ja toimintaani ohjaa omat henkilökohtaiset päämääräni ja niistä johdetut tavoitteet. Minulla ei ole merkittäviä ansio- tai yritystuloja sijoitettavana tai menetettävänä. Olen jo saavuttanut taloudellisen vapauteni, jota en halua missään tapauksessa menettää.

Suosittelen, että luet ja seuraat tämän viikon sponsorin Asuntopehtoorin Blogia, kuten myös Sijoitusasunnot.com– ja Asuntosalkunrakentaja.fi -blogeja. Saat ajatuksia eri sukupolveen kuuluvilta erilaisia strategioita soveltavilta yrittäjiltä ja asuntosijoittajilta, joilla kaikilla on pitkäjänteistä näyttöä sekä liiketoiminnan kasvattamisesta asuntojen parissa että asuntosijoittamisella vaurastumisesta. 

Itse en ole lopettamassa asuntosijoittamista mutta olen oman ajattelumallini orja nykyisessä makro-, talous- ja asuntomarkkinatilanteessa, johon Suomen osalta vielä vaikuttaa epäpätevältä mahdollisesti kaihin sumentavissa silmissäni näyttävä ja talous- ja yritysasioita ymmärtämätön kokematon hallitus. En tosin ole tietoinen minkäänlaisesta hallituskokoonpanosta, joka voisi kaihiongelmalleni jotain tehdä. Vartiainen ja Lepomäki eivät kaksikkodiktatuurissakaan pystyisi kääntämään Suomi-laivaa siten, että kaihini valtion avulla parantuisi nopeasti. Sen sijaan elpymisen esteitä kaksin käsin poistava hallituskokoonpano voisi löytyä, kun tilanne menee riittävän pahaksi, että Suomen edun ajaminen alkaa olla paras keino myös oman edun ajamiseksi. Korporaatioiden kahleista vapautetut yritykset ja yrittäjät elpyvät kyllä aikanaan.

Tämä kyvyttömyys nähdä asioita valtavirran tavalla johtaa omassa asuntosijoitustoiminnassani siihen, että painopiste on väkisinkin vuokraustoiminnassa, remonteissa, verosuunnittelussa ja puskurivaroille parkkipaikkojen hakemisessa.

PS. Onko hallitus aidosti huolissaan kotitalousasuntosijoittajien ylivelkaantumisesta?

Keskustalaisen Sipilän hallituksen aikana käynnistettiin ns. Mörttisen työryhmä, jonka käynnistämistä perusteltiin sillä, että kotitaloudet velkaantuvat kiihtyvällä tahdilla. Asuntomarkkinoiden twitterissä käytiin kovaa vääntöä siitä, pilaavatko ylivelkaantuneet asunto-osakeyhtiöihin pesiytyneet asuntosijoittajat koko järjestelmän, kun eivät pysty hoitamaan taloyhtiölainavelvotteitaan. Pankit loivat kilpaa käytäntöjä, jossa painotettiin näiden asunto-osakeyhtiöaltistajien rajaamista mahdollisimman pieneen osaan muuten asunto-osakeyhtiön terveen omistajakunnan liialliselta altistumisvaaralta suojaamiseksi. Tällä tavalla varmistettaisiin, että uudet asunto-osakeyhtiöt pysyvät elinkelpoisina, kun asuntosijoittajat alkavat systeemikaatua taloyhtiölainojensa maksurasitusten alla. Esimerkkejä yksittäisistä kaatumistapauksista haettiin kissojen koirien kanssa.

Keskustalaisen Vanhasen rahakirstuministeriyden aikana Rinteen hallitusohjelmaa Marinin hallituksen aikana toteutettaessa on ääni kellossa muuttunut. Huoli ylivelkaantuneiden asuntosijoittajien kuukausittaisesta maksukyvystä on kääntynyt päälaelleen. Nyt maksukyvyssä näyttää olevan reilusti tilaa sille, että taloyhtiölainamaksusuoritusten verotuksen siirtohyöty myyntihetkeen voitaisiinkin huoletta poistaa asunto-osakeyhtiöjärjestelmän mainetta kansainvälisten luottoluokittajien silmissä tahraamatta. Myös omistusasujien vaarat altistuksensa alla kaatuvien asuntosijoittajien maksukyvyttömyydestä eivät enää ole huolien kärkikymmenikössä. Nyt on maksukyvyssä tilaa asunnon koosta ja hinnasta riippuen 100-250 euron kuukausittaiselle pääomatuloverojen maksusuoritukselle. Näin saadaan omistusasujat ja sijoitusasunnon omistajat verotuksellisesti yhdenvertaisiksi kodinomistajina. 

Myös asuntosijoittaja-altistuksesta varottaneiden omistusasunto-osakeyhtiöasiantuntijoiden ääni kellossa on muuttunut mollista duuriin. Mahdollisen verolakimuutoksen maksukykyä heikentävät altistusriskiä radikaalisti lisäävät varoitukset loistavat poissaolollaan. Ne ovat nyt muuttuneet muistutukseksi siitä, kuinka asuntosijoittaja on luonnollisesti tällaiseen muutokseen etukäteen varautunut. Siksi kaikenlaiset lausunnot verovähennyshyödyn poistamisen vastustamiseksi ovat sekä tarpeettomia että kannattavuuslaskemissa jo varmasti huomioituja eli mitään systeemiriskin uhkaa tällaisesta maksukyvyn heikentämislaista ei asunto-osakeyhtiöille ilmeisesti seuraisi. 


Kuukauden kirja: Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi – Blogi #226


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Toimeentulosta riippumattomuuteen, sijoitusjoogi Johanna Lindroos Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #125

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Milloin myyjä voi myydä asunnon alle markkinahinnan? – YouTube #141

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

Esa Kejonen Osa 1

Toimeentulosta riippumattomuuteen, sijoitusjoogi Johanna Lindroos Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #126

Tasaisin väliajoin pyydetään vieraaksi menestyneitä naissijoittajia, joita kyllä löytyy, mutta joista moni haluaa pitää matalaa profiilia ja kieltäytyy vieraaksi tulemisesta. Suvi Schwab auttoi tällä kertaa saamaan yhden tällaisen vieraan mukaan saattamalla minut ja Johanna Lindroosin yhteen. Johanna lupautui tulemaan mukaan ja kertoi pitkän kaavan mukaan omista ajatuksistaan sijoittamiseen liittyen ja elämäntavastaan, jossa joogalla on tärkeä rooli.

Osassa 1 ei jäänyt epäselväksi, kuinka paljon Johanna asunnoista tykkää sekä omaisuuslajina että niiden remontoimisesta arvoa luovasti. Suvin tavatessaan asunnot ovat aina keskusteluaiheena.

Tässä Osassa 2 jatkamme pitkät tovit asuntosijoittamisen ympärillä. Puhumme kassavirrasta ja arvonnoususta, tunnuslukujen ja excelin tärkeydestä, huuto- ja tarjouskaupoista, asuntosijoittamisesta yrityksen kautta ja rahoituksen eroavaisuuksista sekä bulletista, balloonista ja joogasta.

Nyt puhutaan sijoittamisesta, asuntosijoittamisesta ja flippaamisesta luovasti ja suurella sydämellä. Kuuntelemalla opit myös ajatuksia siitä, miten omaa tekemistä, varallisuutta ja sen kasvattamista ja turvaamista voi ajatella portfoliona, salkkuna, pitkällä tähtäimellä. Osassa 2 Johanna kertoo myös hajauttamisen merkityksestä ja miksi hän juuri nyt käyttää eniten aikaan sen parissa. Olen itse käyttänyt samaan aiheeseen lähes koko vuoden 2020 ja koin hyödylliseksi kuulla Johannan ajatuksia aiheesta.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com.

Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista: 10 kysymystä ja vastausta sijoitusasunnon vakuutuksesta


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

Google pod

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

listen_acast

listen_on_CAST_BOX-5049640

overcast

pocketcasts_medium_dark@2x

listen-on-playerfm-badge402x

listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Onko sinulla ollut pitkään asunto myymättä? Tai onko asuntoa vaikea saada vuokralle kovan kilpailun takia?

Rentel tarjoaa virtuaalisisustuspalvelua, jonka avulla saat asunnon erottumaan muista kohteista. Rentel sisustaa asuntosi kuvat tyylikkääksi moderneilla huonekaluilla jolloin potentiaalinen ostaja tai vuokralainen pystyy helposti hahmottamaan mittasuhteet ja näkemään asunnon kotinaan.

Alla esimerkki Rentelin virtuaalisisustamasta 70-luvun kerrostaloyksiöstä. Jos olisit itse etsimässä asuntoa kumpi herättäisi mielenkiintosi?

Virtuaalisisustus Rentel

Virtuaalisisustus nopeuttaa tutkitusti* myyntiä ja vuokraamista, erottaa kohteen muista asunnoista ja auttaa parhaassa tapauksessa saamaan korkeamman hinnan tai vuokran.

Käy katsomassa esimerkkejä sisustuksista ja tilaa virtuaalisisustus osoitteesta rentel.fi/virtuaalisisustus


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Suvi “Think a Million” Schwab Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #70

Karuna Capital nettisivut

Johanna Lindroos LinkedIn, Instagram


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Asiakaskokemusvideoita Peabin sivuilta, mukana myös asuntosijoittajia

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

4 ajatusta pitkäjänteisestä seuraavalle sukupolvelle asuntosijoittamisesta – Blogi #229

Milloin myyjä voi myydä asunnon alle markkinahinnan? – YouTube #141

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Paljon suurempi kirja kuin asuntosijoittajan niche-strategiaopas: Joonatan Voltti – Airbnb Ansaitse Asunnollasi – Blogi #226

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa kaikki jaksot kuunneltavaksi SoundCloudin kautta.


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Johanna Lindroos Osa 2

Rahamedia

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntopehtoori LKV

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntosalkunrakentaja.fi – Parhaat sijoitusasunnot

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Viisastu asuntosijoittamisesta

Suomen vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggaajaa tykkää tästä: