Siirry sisältöön

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

04/10/2020

Tyttären matematiikan ja fysiikan opettaja suositteli syyslomalle lukemiseksi Stephen Coveyn “The 7 Habits of Highly Effective Teens” -kirjaa. Tyttären ilmeestä päätellen hän ei menetä yöuniaan odotellessaan innoissaan kirjan lukemista syysloman lähestyessä. En tiedä, onko isän yhteislukukokemustarjous tässä innostusta entisestään laimentava, mutta ajattelin yrittää.

Tästä syntyi hyvä syy kerrata oma veteraanisarjan versio kirjasta. Yksi hyvä tapa kertaamiselle on tehdä siitä kirjallinen referaatti ja soveltaa sitä vaikka pitkäjänteiseen kannattavaan toimintaan tähtäävä “osta ja pidä” -asuntosijoittaja mielessä.

Stephen Covey – The 7 Habits of Highly Effective People; Adlibris Nidottu, Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja, Audible *

Vuonna 1990 julkaistu klassikko on koonnut “7 tapaa” -pääotsikkojen alle tapoja, rutiineita, jotka toistuvissa selvityksissä tuntuvat usein löytyvän hyvin menestyneiltä ihmisiltä. 

Rutiinit 1-3 ovat tapoja, jotka ohjaavat itsenäisyyteen ja riippumattomuuteen, “minä” -ajatteluun.

1. Ennakoi enemmän – reagoi vähemmän 

Tämähän nyt kuullostaa monen korvaan ihan hötöltä. Sitä voi konkretisoida siten, että ihan rehellisesti, vaikka kaikilta salaa hiljaisuudessa, kirjaa oman yhden työpäivän tai työviikon tekemiset tunti tunnilta ylös. Kuinka suuri %-osuus tekemisestä perustui ennalta tehtyyn suunnitelmaan, joka vei pienin päivittäisin askelin kohti omaa unelmaa, visiota? Kuinka suuri osuus päivän työtunneista oli reaktiivista joko akuutin ongelman ratkaisua tai jotain ihan muuta, joka ei millään tavalla liittynyt asuntosijoitus- tai vuokraustoimintaan?

Ennen uuden nahkakantisen ajanhallintajärjestelmän tilaamista netistä tai “to do” -appin lataamista kaikkiin päätelaitteisiin, pitäisi määritellä perusta, jonka pohjalta on mahdollista laittaa tekemisiä järjestykseen, joka johtaa asuntosijoitustoiminnan tehostumisen kautta kannattavuuden kasvuun ja kannattavaan kasvuun. 

Vuokranantajien pomo Sanna Hughes oli Ostan Asuntoja Podcastin vieraanaSanna Huikea Vuokranantajat Hughes Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #117 juttelemassa muun muassa Vuokranantajien strategiasta, joka on tehty sellaiseksi, että se ohjaa sekä Vuokranantajia järjestönä että voi toimia yksittäisen vuokranantajan oman strategian pohjana.

Siinä Vuokranantajien pitkän tähtäimen unelmaksi, visioksi, on määritelty:

Kuka tahansa voi olla vuokranantaja. Kuka tahansa voi asua vuokralla. 

Oma visioni on:

Ostan Asuntoja on mukana tarjoamassa 1000 hyväkuntoista ja turvallista vuokrakotia Suomessa vuoteen 2025 mennessä.

Sannan kanssa osaamme päivittäin ja viikottain miettiä ja suunnitella, mitkä asiat tulee päivän aikana tehdä, jotta unelmat alkavat pieni pala kerrallaan konkretisoitua. Visio auttaa myös tekemään päätöksiä siitä, mihin asioihin jättää kokonaan reagoimatta tai opettelee sanomaan kohteliaammin ja ystävällisemmin “ei”.

2. Aloita lopputulos mielessä – älä sinkoile päättömästi

Jos kohdan 1 unelma kahdestakymmenestä 50 asunnon kerrostalosta siintää vielä kaukana tulevaisuudessa jonkinmoisen usvankin peitossa, tarkoittaa se kuitenkin käytännössä yhden 50 asunnon kerrostalon hankintaa useamman kerran peräkkäin. Stephen Covey puhuu tehtävästä (missio) ja toimintaperiaatteista (principles).

Taas kuullostaa aikamoiselta pumpulilta. Arkkitehdin rooliin asettuminen ehkä konkretisoi asiaa. Kun uudiskohteesta ennakkomarkkinoinnin kautta kuuleva asuntosijoittaja lähtee kartoittamaan kohteen potentiaalia, hänellä on käsissään arkkitehdin vision pohjalta syntyneet havainnekuvat. Visio ei ole syntynyt tyhjästä vaan taustalla on rakennuttajan tehtävä ja tämän määrittämät periaatteet. Näiden pohjalta arkkitehti konkretisoi visiota ensin havainnekuviksi ja sitten 50 asunnon kerrostalon suunnitelmiksi etukäteen määriteltyjen periaatteiden antamissa rajoissa. Tätä on varmasti edeltänyt vaihe, jossa arkkitehti ja rakennuttaja punnitsevat toisiaan, ovatko molempien visiot, tehtävät ja periaatteet sellaisia, että yhteistyöhön ryhtyvät.

Ostan Asuntoja tehtävä:

Ostan Asuntoja tarjoaa pitkäaikaista vuokrakotia haluaville asiakkailleen turvallisen asukaskokemuksen ostamalla, vuokraamalla ja remontoimalla asuntoja lisävakuusarvoa tuottavasti luotettavien yhteistyökumppanien kanssa.

Näen toimien Ostan Asuntoja mahdollistaa ja tulee mahdollistamaan omistajilleen tärkeiden asioiden toteutumisen. 

Oleellista on, että tekeminen ei ole päämäärätöntä sinkoilua eikä päämäärää kohti edetä keinolla millä hyvänsä vaan mietittyjä periaatteita noudattaen.

3. Tee tärkeät asiat ensin

Mitä selkeämmin kohdat 1 ja 2 ovat mietittynä sitä helpompi on laittaa asioita ja omaa tekemistä tärkeysjärjestykseen. Tätäkään ei tarvitse loputtomasti teorisoida vaan asuntosijoittaja voi miettiä illan päätteeksi tai aamun alkaessa tärkeimmät tehtävät. Mietinnän voi tehdä vaikka seuraavan tarkistuslistan pohjalta:

  • asuntosijoituskohteiden hakeminen
  • tarjousten tekeminen ja kauppaneuvottelut
  • rahoitusjärjestelyt
  • vuokraustoiminta
  • asuntosijoittajan kirjanpito ja verotus

Itse käyn tämä tarkistuslistan läpi joka aamu ja mietin, mitä asioita pitää näiden osalta tänään työstää pieni pala eteenpäin, joka vie kohti unelmaani.

Kirjassa esitetään nelikenttä, jonka avulla voi myös päättää, miten esille tulevia asioita voi priorisoida:

  • kiireellinen ja tärkeä asia – deadline- ja kriisityyppiset asiat, jotka pitää tehdä heti
  • ei kiireellinen mutta tärkeä – suunnittelu- ja kehitystyyppiset asiat, jotka tehdään, kun kiirrelliset asiat on hoidettu
  • kiireellinen muttei tärkeä – deadline-tyyppiset häiriöt, jotka kannattaa delegoida
  • ei kiireellinen eikä tärkeä – asiat, joita ei tehdä ja niiden toistuminen eliminoidaan

Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Pirjo Timonen vuokravälitystä 2:lla vuosituhannella Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #112


Rutiinit 4-6 ovat korkeamman tason tapoja, jotka siirtävät “minä” -ajattelua “me”-ajatteluun, jonka avulla on mahdollista päästä pidemmälle kuin yksin tekemällä. Omaa visiotani laatiessani oli selvää, että unelma 1000 vuokrakodista ei yksilösuorituksena ole mahdollista.

4. “Miten kaikki voittavat” -ajattelu

En ole enää vuosiin seurannut Yle:n A-Studiota, koska sen konsepti tuntui vastenmieliseltä. Aikoinaan sitä katsoessani toimitus rakensi aina vastakkainasettelun. Pöydän toisella puolella istui 2 mustan edustajaa ja toisella puolella 2 valkoisen värin edustajaa. Edustajat oli valittu ja moderointi suoritettiin tavalla, joka ei johtanut “miten kaikki voittavat” -keskusteluun vaan ohjelman jälkeen studion eri ovista poistui 2 vitivalkoista ja 2 pikimustaa edustajaa. Monet edustajat olivat tuttuja vieraita jopa useammalta vuosikymmeneltä.

Asuntosijoittajan kannalta tulokseen on vaikuttamassa iso määrä erilaisia toimijoita. Edellisen aamutarkistuslistan pohjalta näitä ovat esimerkiksi välittäjät, pankkiirit, myyjät, isännöitsijät, viranomaiset, vuokralaiset, remontti-, sähkö-, putkimiehet ja -naiset sekä muut palveluiden tarjoajat siivoojista kodinkonetoimittajiin.

Mitä aidommin pystyy omaa ajatteluaan ja toimintaansa ohjaamaan kaikkia osapuolia hyödyttävään suuntaan sitä paremmin menestyy pitkällä aikajänteellä. Tämä ei tarkoita, että on mukava ja antaa aina periksi. Se olisi käytännössä “lose-win” -ajattelua, jossa asuntosijoittaja itse on häviäjän pääroolissa.

5. Pyri ensin ymmärtämään, vasta sitten tulla ymmärretyksi

Moni keskittyy kuuntelemisen sijaan oman vastauksena muodostamiseen toisen puhuessa. Paljon parempi tekniikka on tarkentavien lisäkysymysten esittäminen. Mitä aidommin on kiinnostunut toisen ajatuksista ja näkemyksistä sitä vastaanottavaisemmaksi toinen osapuoli tulee, kun on aika esittää omia näkökantojaan.

Vuokralaiskandidaatteja haastatellesani menen välillä oman kokemukseni ansaan selittäessäni 5 minuuttia hengittämättä asunnon ja vuokranantajan hyviä ominaisuuksia. Parempaan lopputulokseen pääsee, kun antaa vuokralaiskandidaatin kysyä ja puhua ensin. Tällainen kuunteleminen tarjoaa mahdollisuuden esittää lisäkysymyksiä ja niihin saatavien vastausten avoimuus ja laatu paranee sitä enemmän mitä nopeammin vuokralaiskandidaatille syntyy tunne, että häntä kuunnellaan kiinnostuneena. Sen jälkeen voi pitää omat myynti- ja palopuheensa ja ne uppoavat paljon paremmin.

Mitä insinööriaivoisempi (kuten minä) sitä vaikeampaa on olla etenemättä suoraan niihin loogisiin perusteluihin uskottavuuden ja luottamuksen kasvattamisvaiheet yli hyppäämällä.

Kauppa- tai rahoitusneuvotteluissa pärjää aina paremmin mitä pidempään jaksaa kysyä, kuunnella ja ymmärtää toisen lähtökohtia neuvotteluun.

6. Hae synergioita

Tunnistamalla eri arvoketjussa toimivien vahvuuksia ja yhdistelemällä niitä pääsee parempaan tulokseen kuin yksin tekemällä. Toiminnan kasvaessa yksin tekemällä huomaa nopeasti olevansa toiminnan kasvattamisen pullonkaula.

Asuntosijoittamisessa A-Studio-ajattelulla ei pääsen kovin pitkälle, kun kaikissa kauppa- tai rahoitusneuvotteluissa näkisi myyjän tai pankin vastapuolen joukkueen jäsenenä.

Yksi tärkeimpiä ellei tärkein tilanne asuntosijoituksen kannattavuuden kannalta on kaupantekovaihe. Alle markkinahintaisia asuntoja pystyy ostamaan sitä enemmän ja paremmin mitä enemmän pystyy näkemään itsensä myyjän ongelmien ratkaisijana tai tavoitteiden saavuttamisessa auttajana. Mikäli myyjän ja ostajan välissä on kiinteistönvälittäjä, tämän tehtävänä on ymmärtää sekä myyjän että ostajan tilanteet ja tunnistaa niistä synergiamahdollisuuksia tai niiden puuttumista. 

Kun erinomainen kauppa on neuvoteltu valmiiksi, siitä ei ole mitään iloa, jos rahoitusneuvottelut kariutuvat win-lose -tyyppisen tilanteen seurauksena. Mitä parempi kauppa asuntosijoittajan kannalta sitä herkemmin asuntosijoittajan kannattaa miettiä pankkiiria oman joukkueen puolustajana, jonka kanssa pelataan samaan maaliin ja voitetaan kerta toisensa jälkeen yhdessä. Mikäli pankkiiri sanoo “ei käy”, kannattaa vielä yrittää keskustella asiaa selvittämällä, mitä tulisi tapahtua tai olla toisin, jotta “kyllä käy” -päätös mahdollistuisi.

Kokemuksiani asuntosijoittajan rahoituskierrokselta – Blogi #34

7. Sahan säännöllinen terottaminen on metsurina kehittymisen ja kasvun edellytys

Kun itse valmistuin korkeakoulusta, muistan huokaisseeni, että nyt ei tarvitse enää lukea ja tenttiä kirjoja. Luku- ja opiskeluinto palautui nopeasti, kun sai itse valita kiinnostavat kirjat. Jopa siinä määrin, että kävin tenttimässä tekniikan lisensiaatin pääaineopinnot suoritetuiksi. Vieläköhän saisi sivuaineen tentittyä, jolloin diplomi-insinööristatus jäisi historiaan.

Otsikossa peräänkuulutettiin tehokasta asuntosijoittajaa. Jatkuvan opiskelun ja toiminnan kehittämisen lisäksi sillä tarkoitetaan mielen ja ruumiin kunnon ylläpitoa terveellisen ravinnon, liikunnan, unen ja tekemisen sykkeestä välillä rauhoittumalla ja ihmissuhteita ylläpitämällä. Jos haluaa todella tehostaa toimintaansa, tulee näihin kaikkiin osa-alueisiin panostaa. 

Jos kuuntelet Ostan Asuntoja Podcastia ja olet miettinyt, miksi se Huru kysyy aina niistä päivittäisistä rutiineista. Tämä kirja on ilmestynyt 1990 ja toinen lempikirjoistani Think and Grow Rich on ilmestynyt vuonna 1937. Näistä ja muutamasta muusta kirjasta on kiinnostus ja innostus syntynyt.

Napoleon Hill – Think And Grow Ritch; Adlibris Pokkari, Adlibris E-kirjaAudible, Suomeksi Adlibris *

Cal Newport – Deep Work; Adlibris Pokkari, Adlibris SidottuAudible *

Hal Elrod – The Miracle Morning; Adlibris Pokkari, Adlibris Nidottu, Audible äänikirja *

 


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #119

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Kannattaako sijoitusasunnot ostaa yrityksen kautta? – YouTube #134

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Antti Valkeinen Osa 1

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: