Siirry sisältöön

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

11/10/2020

Ensimmäinen oppi, jota kirja ei tarjoa eikä Ostan Asuntoja -kanaviakaan seuraamalla helposti sisäistä, on se, että kehittyäkseen asuntosijoittajana ja vuokranantajana keskivertoa paremmaksi, ei tarvitse huru-ukkomaisesti lukea 50 kirjaa vuodessa ja opiskella tavoitteellisesti päivittäin vuosikymmenestä toiseen. Ensin kannattaa valita 3 kirjaa, opiskella ne hyvin, viedä niistä opittuja asioita käytäntöön ja kerrata samat 3 kirjaa seuraavana vuonna. Jo tällä tavalla pystyy erottautumaan keskivertokansalaisesta millä tahansa oman talouden kehittämispolulla.

Tämä opin sisäistää sillä, kun huomaa, että The Richest Man in Babylon -klassikkokirja on julkaistu vuonna 1926. Siis 96 vuoden ajan olisi ollut mahdollista käyttää tämän kirjan viisauksia oman tulo- ja varallisuusasemansa kehittämisessä. Kirjan oppien sisäistäminen ja noudattaminen ei ole kenellekään liian myöhäistä. Lisäksi osa opeista on välillä ajankohtaisempia kuin toiset ja tämä ajankohtaisuus vaihtelee syklien mukana. Tämä on yksi syy, miksi päätin avata kirjan sisältöä yhden blogikirjoituksen verran.

Kirja on kirjoitettu tarinan muotoon ja sijoitettu 4000 vuotta taaksepäin Babylonian valtakuntaan. Kirjan päähenkilö, köyhä Arkad, oppii matkansa varrella 7 parannuskeinoa, joiden avulla hänestä tulee Babylonian rikkain mies. Tarina tekee kirjasta mukavaa luettavaa ja itse edelleen kuuntelen kirjan uudestaan ja uudestaan. 

Keino 1 ”Start thy purse to fattening” – aloita sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kerryttäminen

Ensimmäisenä parannuskeinona Arkad neuvoo säästämään 10 % vuosituloista varallisuuden kasvattamisen aloittamiseksi. ”Kultahippuja alkaa kertymään pussin pohjalle välittömästi. Sen painon lisääntyminen tuntuu hyvältä kädessä ja tuo tyytyväisyyttä mieleen”. 

Tyttäremme syntyessä saavutimme puolisoni kanssa helposti yhteisymmärryksen, että tätä Arkadin neuvoa pyydämme joulu- ja syntymäpäivälahjanantajia ymmärtämään. Noudatamme sitä yhä omassa lahja- ja viikkorahapolitiikassamme. Opetan sitä säännöllisesti toistaen nyt 13-vuotiaalle teinilleni. 

Jos pölhöpopulismipäättäjien ja heitä yhä kritiikittömämmin seuraavan lamm…toimittajalauman intresseissä olisi suomalaisten tulo- ja varallisuuserojen kiinnikurominen skandinaavisiin hyvinvointinaapureihimme verrattuna, tätä oppia vaadittaisiin neuvomaan ja sitä neuvottaisiin varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin asti. 10 % on kaikille sama ja tasa-arvoinen luku sukupuoleen, ihon väriin tai vanhempien varallisuuteen katsomatta. Nyt neuvoja onneksi jakavat varallisuusvalmentajat ja erilaiset bloggarit. Tämä työ on äärettömän arvokasta.

Verkkopankissa voi nimetä tilejä itse. Tämän tilin nimeksi voi laittaa ”Taloudellinen vapaus”, ”Porsche kassavirroista”, ”Sijoitusasunto nro 1” tai mitä tahansa, joka liittyy omaan suureen unelmaan. Näin on helpompi pitää tiliote vain plus-merkkisiä panoja sisältävänä”. 

Keino 2 ”Control thy expenditures” – nopeuta sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kerryttämistä

Vuosituloista kymmenyksen säästäminen on vain ensimmäinen askel. Seuraavaksi Arkad neuvoo keskittymään loppuihin 90 prosenttiin. Mikä osuus loppusummasta menee välttämättömiin tarpeellisiin menoihin ja mikä osuus on menoilla, jotka tuntuvat hetken kivalta mutta eivät ole välttämättömiä eivätkä tarpeellisia. 

Mitä nuorempana tämän asian sisäistää sitä helpompi on pistää kasvavista tuloista suurempi %-osuus säästämiseen. Nuorena ei ole vielä tottunut erilaisiin mukavuksiin, jolloin niistä ei ole syntynyt välttämättömyyden tunnetta. Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen Porsche-kuvia voi seurata ja ajatella, että tuokaan mimmi ei tuota autoa tarvitse. Asiaan pintaa syvemmälle perehtyneelle selviää, että Terhi ei suinkaan hankkinut Porscheaan heti, kun tulot mahdollistivat maksun hoitamisen vaan hän hankki Porschensa vasta, kun varallisuuden tuotot mahdollistivat maksun hoitamisen.

”Rahoja ei saa hautaan”- tai ”tänne on tultu nauttimaan” -viisauksissa ei ole mitään pahaa mutta niiden kautta elävän on turha ruikuttaa, jos naapuri on noudattanut erilaisia viisauksia. Näitä hahmoja löytyy myös Arkadin lähipiiristä. 

Kun ensin onnistuu ottamaan keinon 1 käyttöön, moni huomaa, että keino 2 hiipii itsekseen ajatuksiin. Ensimmäisen sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kokoaminen ei tunnu enää niin mahdotttomalta kuin se tuntui keinoa 1 aloitettaessa. Jos saa palkankorotuksen, monelle keinon 1 sisäistäneistä käykin niin päin, että korotusosasta 90 % menee säästöön ja 10 % lisäkulutukseen.

Keino 2 ei siis ole “Ei ne suuret tulot vaan pienet menot” -viisaus vaan kysymys on siitä, miten tulojen kasvaessa säätää slideria siten, että yhä suurempi osuus menee säästämisen kautta sijoittamiseen.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

 

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Miksi me myymme sijoitusasuntoja alle markkinahintojen?”

Poliisiauton etupenkiltä asuntosijoittamisen pariin; Hannu Takala – Ostan Asuntoja Podcast #45


Keino 3 ”Make thy gold multiply” – muuta säästöt asuntosijoitukseksi

Monen täytyy oppia Arkadin keinot 1 ja 2 ensin ennen kuin voi siirtyä keinoon 3. Jotkut kulkevat tappiollista kiertotietä sijoittajien veikkauksen tuotteisiin ja erilaisiin ponzikuvioihin. Monelle houkuttaa myös asuntosijoitusmahdollisuudet, joissa lähes takuuna luvataan kaksinkertainen passiivinen tuotto verrattuna siihen, mitä taitava aktiivinen ”osta ja pidä” -asuntosijoittaja odottaa. Myös kirjassa Arkad kertoo aikansa Icon-tarinoita, joihin itse myös sijoitti.

Arkad opettaa ”korkoa korolle” -ilmiötä siten, että pistetään säästöt töihin ja myös säästöjen lapset töihin. Eli sijoitetaan säästöt tuottaviin sijoituskohteisiin ja sijoitetaan sijoituskohteiden tuotot tuottaviin sijoituskohteisiin. 

Tässä tulee asuntosijoittajaksi pyrkivän ensimmäinen todellinen sijoitushaaste. Pelkän asuntosijoittamisen opiskelu ei riitä vaan pitäisi opetella sijoittamista sen verran, että saa säästöt ja sijoitusten tuotot sijoitettua siten, että ne edelleen nopeuttavat omarahoitusosuuden kertymistä. Osakesijoittaminen, kustannustehokas indeksisijoittaminen, luotettavaan asuntorahastoon sijoittaminen, verotehokkaalle osakesäästötilille säästäminen…kaikki ovat keinoja, jotka oikeilla perusopeilla toteutettuna voivat suurella todennäköisyydellä entisestään nopeuttaa ensimmäisen sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kokoamista.

Kun asuntosijoittamisessa on päässyt alkuun, sieltä löytyy eri strategioita ja keinoja, joilla voi edelleen yrittää kiihdyttää varallisuuden kasvuvauhtia. 

Keino 4 ”Guard thy treasures from loss” – älä koskaan joudu pakkomyymään sijoitusasuntoa pohjalla

Suurin piirtein samaan aikaan kuin Buffett-äiti vaihtoi Warren-vauvan rättejä, Arkad kertoi kirjassa ”Never lose money” -ohjeen. Ohje on tullut kuuluisaksi siitä, kun Warren lisäsi siihen numeron 1 eteen ja julkaisi säännön numero 2 ”Älä koskaan unohda sääntöä numeroa 1”. Tämä ei ole Hurun tapa halveksua kaikkien arvosijoittajien, joihin itsekin lukeutuu, gurua vaan korostaa kirjoituksen ensimmäisen kappaleen pointtia, että tämän säännön voi oppia sekä Arkadilta että Warrenilta. Oppilähdettä oleellisempaa on opin soveltaminen käytännössä. 

Kirjoitusputkessani on tulossa juttu, jossa arvioin asuntosijoittajan elinkaarta ja strategioita kaaren eri vaiheilla. Miljonääriksi jonain päivänä asuntosijoittamisella pyrkivälle on täysin eri asia, menettääkö 20-vuotiaana 80 % säästetystä ensimmäisestä 8 000 euron summasta vai menettääkö 50-vuotiaana samat 80 % 800 000 euron nettovarallisuudesta.

Arkad varoittaa pidättäytymään kaikista sijoitusriskeistä, jotka lupaavat nopeaa rikastumista. Mikäli tarjolla on huikeita ja/tai nopeita sijoitustuottoja pääoman menettämisen riskin vastapainona Arkad, Buffet, Huru ja monet muut neuvovat sijoituksen tekemättä jättämisen puolesta. Ei siis ole väliä keneltä neuvon saa vaan oleellista on sen noudattaminen ja ”rikastu heti nyt” -kohteiden kiertäminen kaukaa.

Kun luet tai kuulet tarinoita kokeneemmilta sijoittajilta, sieltä voi ilmetä ”pelikassa” -tyyppisiä termejä. Tarinasta ei tulisi poimia vain tätä osaa vaan malttaa lukea tai kuunnella kokonaisuus ja huomata, että ”pelikassa” on kokonaisvarallisuudesta irrotettu osajoukko euroja, summa, jolla sijoittaja tietoisesti spekuloi jackpotin saamiseksi. Mikäli jackpot jää saavuttamatta, nämä sijoittajat eivät ole mediassa itkemässä, kuinka heitä johdettiin harhaan lupaamalla 8 %:n passiivista takuuvuokratuottoa sijoituskohteen ollessa konkurssimenettelyssä. 

Omassa vastavirtaan kulkevassa mielessäni tämä Arkadin keino on tällä hetkellä kaikista ajankohtaisin. Jos on 10 vuotta noudattanut kurinalaisesti pelkästään Arkadin keinoja 1 ja 2, on mahdollista, että asuntosijoittamisen aloittaminen on kauempana kuin se oli lähtöhetkellä. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että käteinen raha 0- tai lähes 0-korkoiselle tilille säästettynä on heikentynyt sijoitusasunto-ostovoimaltaan enemmän kuin säästöön on kertynyt. Sijoitusasuntojen hinnat ovat nouseet 10 vuodessa niin paljon, että 30 %:n omarahoitusosuus on voinut karata yhä kauemmaksi, jos on keskittynyt pelkästään käteisen todella kurinalaiseenkin säästämiseen.

Perinteisen hajautusopin mukaisesti monen monta salkkua on rakennettu siten, että niissä on 60 % bondeja ja 40 % osakkeita. Tätä hajautusoppia noudattamalla ja Arkadin keinoja 1-3 soveltamalla olisi korkojen laskiessa onnistunut omarahoitusosuuden kokoamisessa. Mikäli on päässyt alkuun asuntosijoittajana, se on todennäköisesti edennyt myötätuulessa.

Nyt vuonna 2020 ohjauskorot, pankkitilien korot ja bondien kuponkikorot ovat nollassa. Keskuspankkien ohjauskorkojen lisälaskemisella ei ole kenenkään asioihin perehtyneen yksityismielessä taloutta elvyttävää vaikutusta. Tuomas Malisen somekiroilusta huolimatta suomalaiselle tavalliselle tahvolle ei ole selitetty rautalangasta, miksi suomalaisten veronmaksajien pitää valtion kautta ottaa lisävelkaa vastuulleen raha-avun lähettämiseksi varakkaampien yksityishenkilöiden Italiaan, kun Italia saisi itsekin otettua perinteisesti katsottuna erittäin matalakorkoista velkaa. Lahkeettomat pohkeet paljastavan Stubbin aikakaudella tämä tuskin olisi onnistunut.

Omasta mielestäni vaikea mutta tärkeä haaste on hahmottaa, mitä tulee tapahtumaan seuraavan 10 vuoden aikana käteisen, bondien ja osakkeiden tuotoille. Mikäli tähtää asuntosijoittajaksi, vielä tärkeämpää on hahmottaa, miten käy käteisen, bondien ja osakkeiden ostovoiman kanssa, kun lähdetään sijoitusasuntokaupoille. Mitä enemmän käyttää aikaa pääministerin rintakorun ympäristön kaltaisiin kohuihin keskittyen sitä enemmän on pihalla siitä, mitä tällä hetkellä sijoitusasuntojen ja vuokrien maksamiseen käytettävälle eurolle tapahtuu. Olisipa asia niinkin yksinkertainen, että se rajoittuisi euron tulevaisuuden hahmottamiseen mutta tällä hetkellä kaikki suuret keskuspankit toimivat samansuuntaisesti eli yksikään merkittävä fiat-valuutta ei erottaudu toisesta tässä suhteessa. 

Arkadin julkaistessa oppejaan, rahayksikkönä oli kulta. Warren Buffett on halveksinut kultaa vuosikymmeniä ja vuollut tuottodollareita pankkeihin sijoittamalla. Jokaisen pitää itse miettiä, miten Buffettin 2-sääntö liittyy siihen, että hän on myynyt merkittävän määrän pankkisijoituksiaan ja hankkinut pienen nurkan isoa kullantuottajaa ja tehnyt sijoituksia Japaniin, jossa arkivaluutta ei ole dollari.

Keino 5 – ”Make of thy dwelling a profitable investment” – laita omistusasunto tuottamaan

Arkad neuvoi vuokra-asumisen sijaan asumaan omistusasunnossa, jota käyttää asumisen lisäksi myös liiketoiminnan harjoittamiseen. Arkadin aikana kaavarajoitukset, paikalliseen sopimiseen liittyvät kiellot, käyttötarkoituksen muutosbyrokratia tai nouseva Airbnb-vastaisuus eivät olleet estämässä tämän keinon optimaalista soveltamista. Yle:llä oli juuri juttu maalaistalon pariskunnasta, joka oli selättänyt kaavoitusbyrokratian ja muuttanut käyttämättömän omalla tontilla sijaitsevan oman viljankuivaamonsa omalla kustannuksellaan omaksi asunnokseen. Jutussa viranomainen kuvaili, kuinka paljon työtä liittyy siihen, kun he varmistavat pariskunnan asumisen turvallisuuden. Pariskunta ei ollut tästä työmäärästä yhtä innoissaan kuin viranomainen.

Joonatan Voltilta on lähiviikkoina ilmestymässä Airbnb-kirja, josta tulen Ostan Asuntoja Blogissa antamaan oman arvioini mutta Arkad ainakin tykkäisi kirjasta. Etätyön lisääntymisen myötä monelle aukeaa ajatuksellinen konsepti, että omasta kodista käsin voisi harjoittaa ammattiaan sen sijaan että on sekä koti että erillinen toimitila. Mikäli etätyö muuttaa toimistotyön tekemistä pysyvästi, kaavoittajilla on käsissään entistä suurempi työpaine kieltää tyhjien toimistotilojen muuttamista asumis- ja etätyökäyttöön. PK-yritysten paikallisen sopimisen vapautumishetki tulee koko ajan lähemmäksi, vaikka en osaa veikata, koska se lopulta toteutuu. 

Joonatan “Airbnb ja kalustetut asunnot” Voltti Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #94

”Defund the police” on ollut monessa maalaispitäjässä jo arkea vuosia ennen BLM-liikkeen tuomaa vaatimusta. Toki syynä ei ole ollut poliisin väkivaltaisuus vaan kuntien rahakirstujen tyhjyys. Kun kieltolakeja valvovia poliiseja ei enää juuri kylän raitilla näy, yhä useampi alkaa vaihtoehtojen puuttuessa miettiä, josko sitä naapurin venettä voisi taas nostaa tyhjään latoon säilytykseen ja laskea vesille traktorillaan ilman veneenlaskukoulutusta ja lupakorttiakin. Kaikki lehmän lantaa elämänsä aikana nähneet tietävät, että täyden viljaperäkärryn kuivurin kapeasta oviaukosta 500 kertaa peruuttanut onnistuu hommassa venetrailerin kanssa koulua käymättäkin.

2000-luvun Suomi on täynnä esimerkkejä maalle, yhden työnantajan paikkakunnalle tai homeystävällisillä rakennusmenetelmillä rakennetuista omistusasunnoista, joissa Arkadin viidennen keinon noudattaminen ei ole tuonut luvattua tulosta. Helsingin Töölöössä tai Tampereen keskustassa löytyy yksittäisesimerkkejä, joilla on onnistuttu osoittamaan, että edes kasvukeskuksen arvoalueella omistettu koti ei ole ollut varallisuuden säilyttämisessä takuuvarma menetelmä varsinkin, jos kaikki omat ja pankin rahaakin on siinä kiinni. 

Arkadin viides keino on kuitenkin tärkeä yleisoppi kaikille siitä, että hyvällä sijainnilla olevan hyvin hoidetun kiinteistön kyky säilyttää sekä suhteellista arvoaan että ostovoimaansa on vuosikymmenten saatossa osoittautunut hyväksi. Tämä keino on tuonut varallisuuden kasvattamismenestystä omistusasuntosäästäjälle, sijoitusasuntosäästäjälle ja asuntosijoittajalle.

4-henkiselle omistusasuntosäästäjäperheelle kasvukeskuksessa sijaitseva pieni yksiökoti on tuonut parhaan varallisuuskehitystuloksen. Asumismuotoa valitessa valtaosa 4-henkisistä perheistä ei ole tehnyt asumismuotovalintaansa pelkästään varallisuuden kasvattamisen optimointi mielessään, mikä on ihan oikein. Asuminen on muutakin kuin omistusasumismenoeurojen vertailua vuokraeuroihin.

Monen mielestä koronavaikutukset Suomen asuntomarkkinoille on nähty ja taputeltu. Tämä mielipide voi vielä muuttua. Jo pelkästään sen takia, että 7 päivän koronatapausten liukuva määrä ylitti juuri Suomessa kevättalven aikaisemman huipun. Hallitus on jo sekä Yle:n että MTV:n kautta ilmaissut täyden tukensa ja antanut kehunsa ministeri Kiurun kyvyille hoitaa korona-ajan haasteita. Toistaiseksi en lähde tämänkään tiedon pohjalta esittämään asuntomarkkinaennusteita. 

Jos joku olisi alkukesästä 2020 esittänyt tonnin vedonlyöntiä, että EU pystyy kuromaan kiinni ja omin toimenpitein ohittamaan USA:n kuukausien etumatkan koronatapausten määrässä, olisin lyönyt vedon kiinni korkean voittotodennäköisyyden perusteella. Nyt olisin tonnia köyhempi. Tämä mittari osoitti ensin EU:n kyvyn tehdä päätöksiä hitaasti mutta kankeasti. Nyt se osoittaa, että EU pystyy toistamaan tämän huolimatta siitä, että EU:n omista ja USA:n kaikista virheistä on ollut aikaa ottaa oppia kuukausikaupalla.

Ole varovainen ostaessasi asuntoa nyt. Tämä koskee sekä omaksi kodiksi ostamista että toiselle vuokrakotia ostaessa. Varovaisuuskehoitus ei ole kehoitus olla ostamatta vaan kehoitus tehdä kotiläksyt huolella eikä maksaa liikaa.

Keino 6 – ”Insure a future income” – varmista itse oma eläketurva vuokratuloilla

Arkadin Babyloniassa ei ollut työeläyhtiöitä ja hän antoikin neuvon, että jokaisen tulisi valmistautua vanhuuden eläketurvaan ja perheellisen tilanteeseen, jossa ei itse enää ole tukemassa taloudellisesti perhettään. 

Täyttäessäni 33 vuotta tein laskelman luvusta, joka vaadittaisiin omaan henkilökohtaiseen taloudelliseen riippumattomuuteen. Tässä ja kaikissa sitä seuranneissa laskelmissani eläke on 0 euroa. Jokainen sen päälle tuleva euro on samanlaista plussaa kuin sijoitusasuntokalkyyleistäni puuttuva asuntojen markkina-arvojen nousu.

Jos lähtee tosissaan selvittämään Arkadin keinossa 4 mainittuja asioita, kannattaa ottaa osaksi selvitystyötä se, että hahmottaa, miten suomalaisten eläkeyhtiöiden sijoitusvarallisuus jakaantuu. Tätä blogia lukeville on todennäköisesti eläkejärjestelmän perusteet selvillä eli siellä ei ole yksilölle korvamerkittyä rahaa, jossa tämän vuosikymmenten aikana tekemiä elämaksuja kasvatetaan taitavasti sijoittamalla, kunnes on aika alkaa maksamaan niistä eläkettä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että keskuspankit pitävät huolen siitä, että euromääräisesti eläkkeitä kilahtaa tilille jatkossakin ja vappusatasen lupaaminen tulee mahdolliseksi myös toteuttaa. Paljon vaikeampi asia on hahmottaa, mikä sen eläketilille jonain päivänä ilmestyvän vappusatasen ostovoima on. Joku lukija saattaa vielä muistaa Italian liiran ja hassut nollamäärät seteleissä. Vappusatasen lupaaminen liiroissa olisi ollut helposti pidettävä.

Jenny Nyman on jo pelkästään iloisuutensa takia miellyttävä flippaajaseurattava. Hän selittää rautalangasta hyvin sen, että hän loihtii käsistään sellaisia asuntoja, joiden myyntihinta tuoreen maalin tuoksuisena on selvästi korkeampi kuin mitä hän voisi arviokirjalla pankin jälleenrahoitustiskillä verottomasti vapauttaa ”osta ja pidä” -asuntosijoittajana. Eli jokainen pääomaverollinenkin flippiprojekti vapauttaa enemmän euroja sijoitettavaksi Jennyn tilille kuin veroton jälleenrahoitus. Jennyllä on lisäksi suunnittelusilmää ja yrityksensä kautta pääsy taitaviin lisäkäsiin, joita remonteissa tarvitaan. Jennyn kuvista näkee, että eläkeikä on vuosikymmenten päässä.

Odotan jo mahdollisuutta päästä keskustelemaan Jennyn kanssa 10 vuoden päästä näistä ajatuksista. Oletan, että siihen mennessä aina joku asunto flippiprojektien välissä on jäänyt pitokohteeksi ja se on jälleenrahoitettu. Eläketurvan kasvattamiseksi.

Jenny “Yrittäjän täytyy yrittää” Nyman Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #104

Keino 7 – ”Increase thy ability to earn” – asuntosijoittaminen edellyttää ikuista opiskelijan asennetta

Arkad neuvoo kehittämään omaa osaamista sekä sijoittajana että liiketoiminnan harjoittajana ansaintakyvyn lisäämiseksi. 

Tätä asiaa voi lähestyä useammalta kantilta. Yksi lähestymistapa on, että asuntosijoittajalta sananmukaisesti edellytetään sijoittajaosaamista. Asuntosijoittajan liiketoiminnan ydintä on vuokraustoiminta. Olen itse sijoittanut 35 vuotta, josta reilut 15 vuotta olen toiminut vuokranantajana. Nyt tuntuu, että molempien komponenttien perusteita ymmärrän jo aika hyvin. Olen todella innoissani siitä, mitä kaikkea voin tämän päälle opiskella ja oppia seuraavan 20 vuoden aikana.

Minulle kohta 4 on tarkoittanut sitä, että viimeiset 3 vuotta olen opiskellut uusia asioita ja vuosi 2020 on ollut opiskeluintensiivisin vuosi. Jälleen kerran olen tilanteessa, jossa olen yrittänyt löytää tuottavia koloja, joissa en ole ennen ollut ja joihin valtavirrat eivät ole menossa. 

Suomessa poliittiset riskit ovat nousseet tasolle, jossa pieni yksityinen asuntosijoittaja ja vuokranantaja joutuu tosissaan miettimään, miten sopeutua ja valmistautua sopeutumaan, jos näitä riskejä toteutetaan käytännössä. Suurimmat mahdollisuudet löytynevät todennäköisesti paikoista, jotka koetaan valtavirrassa suurimmiksi uhiksi, jos päätöksiä viedään käytäntöön.

Tai Suomen rajojen ulkopuolelta.

George S Clason – The Richest Man in Babylon; Adlibris Nidottu, Audible*


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #119

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Mitä voi tehdä – vuokralaisen kumppani muutti asuntoon ilman vuokranantajan lupaa? – YouTube #135

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Antti Valkeinen Osa 1

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: