Siirry sisältöön

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169

22/09/2019
3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169

”Paras kamera on se, joka on mukana” -viisaudesta johdan kirjoja koskemaan saman viisauden eli ”paras kirja on se, joka pyörii korvissa”. Itselläni puhelin kulkee aina mukana ja Audiblesta on tullut päivittäinen kirjojen kuunteluappini.

Tutkimusten mukaan kirjoista oppii paremmin, jos niitä lukee paperisina, tekee alleviivauksia ja muistiinpanoja. Sonyn laajakulmaobjektiivisella tonnin digikamerallakin voi saada todella hienoja asuntokuvia. Aina, kun se on mukana. Kun kuulen hyvän kirjasuosituksen, kaivan puhelimen, menen Amazoniin (viime viikosta alkaen kirjat voi hankkia suoraan Audiblesta) ja tilaan kirjan Audibleen. En siis laita sitä paperiseen muistikirjaan ylös, josta unohdan katsoa sen seuraavien kuukausien aikana. 

Osa kirjoista soveltuu hyvin kuunteluun enkä koe, että paperikirjaa lukemalla saisin merkittävää oppimishyötyä. Toiset kirjat ovat taas selkeästi oppikirjamaisempia väliotsikoin ja numeroituine listoineen, jolloin tilaan kirjan Kindle-versiona iPad-kirjastooni, joka myös kulkee mukanani. 

Äänikirjojen ansiosta pystyn kuuntelemaan moninkertaisen määrän kirjoja vuodessa ja parhaita kuuntelen useampaan kertaan. Näin ”kertaus on opintojen äiti” -viisaus kompensoi minulle sitä, että oppimiskokemus ei ole paperikirjaan verrattava. Minulle kirja on arvokas, jos saan siitä 2-3 ideaa tai ajatusta, joita lähden pohtimaan ja viemään käytäntöön. Tähän en pääsääntöisesti vaadi paperikirjaa.

Tässä kolme kirjaa, joita kuuntelin jo vuonna 2018 ja joita olen kuunnellut uudestaan 2019, joista on ollut käytännön apua ja merkitystä asuntosijoitus- ja vuokraustoiminnalleni.

Chris Voss – Never Split the Difference; Adlibris Pokkari, Adlibris Sidottu, Audible

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169
Olen lukenut vuosien varrella lukuisia neuvottelutaidon kirjoja ja tuntui, että aiheesta ei voi enää kirjoittaa uutta kirjaa, josta oppisin jotain mutta onneksi hankin kirjan äänikirjastooni. Tämä kirja on yksi niistä parhaista ja olen kuunnellut sitä jo niin monta kertaa, että tarkka määrä on hämärtynyt. 

Kirjan kirjoittaja on entinen FBI:n panttivankineuvottelija ja kirja on täynnä mielenkiintoisia tarinoita. Kirja ei sisällä moniuloitteisia psykoanalyysiä lähestyviä neuvotteluteorioita vaan se pysyy hyvin yksinkertaisena; 9 kappaletta alustuksen jälkeen, joissa jokaisessa on kuvattu yksi neuvottelutekniikka. Useampaakin olen jo kokeillut käytännössä asuntosijoitustoiminnassani ja hyvällä menestyksellä.

Valtaosa neuvottelukirjoista lähtee siitä, että neuvottelujen osapuolet käyttäytyvät rationaalisesti oman etunsa mukaisesti. Jos keksii, mitä toinen osapuoli haluaa ja omissa ehdoissa on vielä jouston varaa, neuvotteluja voi viedä kohti konsensuslopputulosta tulemalla puolitiehen vastaan. Tuntuu, että kaikki työehtosopimusneuvottelut on vuosikymmeniä käytä tällä periaatteella.

Tässä kirjassa lähdetään oletuksesta, että neuvottelut eivät etene näin vaan ihmiset tekevät jatkuvasti epärationaalisia päätöksiä, joissa tunteet ovat mukana. Monasti ihmiset tekevät myös rationaalisesti tunnepohjaisia päätöksiä. Näillä oivalluksilla on ollut suuri merkitys, kun olen neuvotellut asuntosijoituskauppoja alle markkinahinnan, saanut kauppoja kotiin, vaikka tarjoukseni ei ole ollut korkein, tai tehnyt vuokrasopimuksia markkinavuokraa korkeammilla vuokratasoilla. 

Kirjaan ja kirjoittajan ajatuksiin voi alkuun tutustua BiggerPockets Podcastin kautta, jossa kirjoittaja oli vieraana ja jossa käytiin kirjan oppeja myös asuntosijoittamisen näkökulmasta.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Mitä Asuntosalkunrakentaja.fi ajattelee, lue Blogista: Mitkä ovat parhaat asuntosijoituskaupungit?


James Clear – Atomic Habits; Adlibris Pokkari, Adlibris Sidottu, Audible

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169Ostan Asuntoja Podcastissa on vieraille yhtenä vakiokysymyksenä ”onko sinulla joitain aamu- tai päivittäisiä rutiineja”. Joku on varmaan keksinyt, että minua ne kiinnostavat ja haluan oppia muiden kokemuksista. Olen lukenut lukuisia ”habit”- eli rutiinikirjoja ja niissäkin oli vähän sama fiilis kuin neuvottelutaitokirjojen osalta, että voiko enää uutta aiheeseen paneutuvaa kirjaa tulla, joka ei tuntuisi saman toistolta. Atomic Habits on sellainen.

Suosittelen myös muita habit-kirjoja, koska niistä saa tieteellisemmän faktapohjan, jota moni vaatii, että lähtisi kulkemaan tapojen ja rutiinien tietoisen muodostamisen polkua. Atomic Habits onkin sitten hyvin käytännön läheinen eikä edellytä, että omana päämääränä olisi maailman huipuksi tuleminen jossain.

Sijoittajille, lottokansasta poiketen, ”korkoa korolle” on tuttu mantra ja moni tietää sen toimivaksi. ”Korkoa korolle” ei lupaa rakettimaista rikastumista vaan se perustuu siihen, että sijoituksia tehdään kustannustehokkaasti ja niiden tuotot (korko) sijoitetaan uudelleen, jolloin seuraavan vuoden aikana korkoa tulee sekä edellisen vuoden pääomalle mutta myös uudelleen sijoitetulle korolle. 

Mitä “korkoa korolle” tarkoittaa asuntosijoittamisessa? YouTube #66

Atomic Habits -kirjan pääteema on sama; oman elämän muutoksia voi tehdä pienin askelin ja rakentaa isoa muutosta päivä kerrallaan hieman lisää. Vastakkainen esimerkki tälle ovat ”uuden vuoden lupaajat”, jotka aloittavat kovalla intensiteetillä tammikuun, joka poikkeaa täysin edellisistä kuukausista, lopputuloksena vain se, että helmikuussa on palattu vanhoihin tapoihin.

Kirjassa opetetaan, että muutos tehdään siten, että ensin rakennetaan rutiini, tapa, jonka muodostumisen jälkeen sitä pystyy kasvattamaan siten, että muutos ja hyöty on pysyvää. Sen sijaan, että päättäisi lukea ”Never Split the Difference” -kirjan ensi viikonloppuna, vaikka ei olisi lukenut yhtään kirjaa viimeisen vuoden aikana, voisi päättää, että vähentää televisiota 10 minuuttia ja opiskelee neuvottelutaitoja kehittyäkseen asuntosijoittajana 10 minuuttia joka päivä. Jos 2 kuukautta on opiskellut 10 minuuttia päivässä aikaisemman 0 minuutin sijaan, takuuvarmasti pystyy luopumaan 5 lisäminuutista telkkaria ja opiskelemaan 15 minuuttia päivässä. Samalla periaatteella voi luopua sokerin käytöstä tai aloittaa liikkumaan; ¼-osa sokeria vähemmän teehen/kahviin tai 10 minuuttia kävelyä ja kahden kuukauden päästä voi varmuudella vähentää sokeria ja lisätä kävelyä.

”Kaikkihetitähännyt” -ihmisille kirjan opit ovat ehkä vaikea pala nieltäväksi. Muille kirja lupaa helpotusta tuskaan ja uskoa muutoksen mahdollisuuteen antamalla luvan ja suosittelemalla keskittymistä oikeaan suuntaan vievään tekemiseen ja sen mittaamiseen. Tärkeää ei ole ensimmäisen viikon ja kuukauden aikana käydä joka aamu digivaalla katsomassa, kuinka monta grammaa läskiä on lähtenyt vaan keskittyä ja mitata sitä, että yhtenäkään päivänä ei jää 10 minuutin kävely tekemättä. Kun saa päivittäisen kävelyrutiinin luotua, minuutteja voi kasvattaa ja vuoden päästä vaaka näyttää takuuvarmasti pienempää lukua.

Cal Newport – Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World; Adlibris Pokkari, Adlibris SidottuAudible

Yksi pysyvistä kirjasuosikeistani ja toimintatapojani ja tuloksiani muuttaneista kirjoista on ”The One Thing”. Sen rinnalle syvemmälle menevänä kirjana on tullut ”Deep Work”. Viimeiset puoli vuotta ovat olleet elämässäni aikaa, että yhdellekään ylimääräiselle hairahdukselle ei oikein ole ollut tilaa, kun tärkeitä asioita on ollut tehtävänä useita koko ajan. Hairahduksia toki on päässyt tapahtumaan ja focus on karannut, mutta vähemmän kuin koskaan ennen. Kiitos ”Deep Work” -kirjan.

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169Yrittäjänä joutuu ja saa koko ajan oppia uutta. Haasteiksi tulee, että uusia asioita pitäisi hallita äkkiä ja laadukkaita tuloksia pitäisi saavuttaa nopeasti. Samat haasteet todennäköisesti on palkkatyössä. Koska käytettävissä oleva aika on rajallinen, silloin pitää pystyä erottamaan kiirellisyys ja tuottavuus toisistaan. Sähköpostin inboxin pitäminen päivittäin nollassa saa monen ihmisen kiireelliseksi mutta siellä olevan arvottoman sisällön läpikäyminen syö työskentelyn tuottavuutta.

Minulle ”syvällisen työskentelyn” aika on tullut aamusta, kun muut vielä nukkuvat. Jotta terveys ei menisi, ennen kukkoa herääminen tarkoittaa sitä, että menee vastaavasti aikaisemmin nukkumaan ja pyrkii parantamaan unen laatua. Koska olen yrittäjä ja teen töitä kotoa, olen järjestänyt kotitoimiston lisäksi useampia pisteitä eri toiminnoille, jolla pystyn paremmin erottamaan täyttä fokusoitumista vaativan työn, lukemisen ja opiskelun, rentoutumisen, perheen kanssa vietetyn ajan…tässä on vielä parantamista. Esimerkkinä olkoon se, kun siirryn ”Deep Work” -työpisteeseeni, puhelin jää toiseen huoneeseen.

Vuokranantajan toimiston 10 tärkeintä elementtiä – Blogi #154

Työskentelypaikan ja -ajan, työtilan ja -kalujen, taukojen määrän ja pituuden, kahvimuki/vesipullo, vastamelukuulokkeet…ovat kaikki asioita, joiden etukäteen miettiminen auttaa fokusoitumisessa. 

Minulla on kirkkaat päämäärät mietittynä ja niistä johdetut tavoitteet, joiden pohjalta omiin rutiineihini kuuluu jo joka aamu 3 tärkeimmän tehtävän miettiminen, joista valitsen ensimmäiseksi sen, joka vaatii eniten fokusoitumista. Yleensä tämä on jo edellisenä iltana selvillä. Tämä ”3 tärkeintä tehtävää” -rutiinin perusta löytyy myös ”Atomic Habits” -kirjasta; jos mittaamalla varmistan, että joka päivä teen 3 päämäärieni kannalta tärkeintä tehtävää, ”korkoa korolle” -ilmiö varmistaa sen, että 2-3 vuoden kuluttua olen aikaansaanut ihmeellisiä loikkia kohti päämääriäni.

Asuntosijoitustavoitteeni 2019 – välitilinpäätös Blogi #168

Yksi kirjan opeista, jonka kanssa minulla on paljon tekemistä, on, että fokusoitumisesta pitää ottaa taukoja. Valtaosalle ongelma todennäköisesti on se, että kaikesta sälästä ei pysty ottamaan riittävästi fokushetkiä. Viimeisen puolen vuoden aikana minulla ei ole ollut riittävästi aikaa mietiskelylle eli hiljaiselle tylsälle olemiselle, jossa aivot sulattelevat jotain uuttaa tulevaisuudessa olevaa tai tehtävää. Yritän yhä parantaa käytäntöä, jossa minulla on aikavaraus sähköposteille, jolloin en ole sosiaalisessa mediassa ja aikavaraus sosiaaliselle medialle, jolloin en ole sähköpostin kimpussa. Kun aika täyttyy, seuraava kerta olisi vuorokauden kuluttua. 

Kirja opettaa sosiaalisesta mediasta luopumista. Tätä oppia en ole noudattanut kirjaimellisesti vaan pala palalta olen luopunut mediasta ja pyrkinyt löytämään sosiaalisesta mediasta tehokkaampia tapoja saada ja löytää juuri sitä tietoa, mitä haluan. Kun yksi pysyväistavoitteistani on tiedon jakaminen, sosiaalinen media on hyvä väline tukemaan sitä. 

Syvän vastakohta on matala, jolloin kirjan yksi opeista on pyrkiä jatkuvasti hankkiutumaan eroon ja pysymään erossa kaikesta ”Shallow Work” -aktiviteeteista. Tätä olen opetellut pitkään ja aina löytyy uusi kerros kuorittavaksi, kun on edellisen tason saanut valmiiksi.

Yhteenveto

Nämä kolme kirjaa ovat olleet minulle tärkeässä asemassa viimeisen vuoden aikana, jotta olen pystynyt etenemään kohti päämääriäni ja tavoitteitani ajan ollessa kriittisin resurssi.

Pystytkö itse listaamaan kolme kirjaa, jotka ovat eniten vaikuttaneet elämääsi viimeisen 12 kuukauden aikana?


Kasvussa Niina Huhtala Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #65

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja YouTube: Kumpi on parempi 15 vai 25 vuoden asuntosijoituslaina? YouTube #80

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Asuntosijoittajan opiskelusuositukset kesällä 2019 – Blogi #155


Kaupallinen varoitus

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

37 kommenttia
 1. Hyviä vinkkejä! Täytyy itsekin lukea noita. Saman huomannut, että monissa saman aihepiirin kirjoissa alkaa samat asiat toistua. Joskus löytää sen muutaman eroavaisuuden. Parhaiten viime aikoina iskenyt Adam Grantin anna ja ota teos.

  • Painiskelen juuri tuon ”give and take” -pohdinnan parissa, kun joku käyttää paljon aikaa kirjoittamalla yksityisviestin ja pyytää neuvoa, joka vaatisi multa tunnin aikaa, jota mulla ei ole ja joka olisi pois laajemman piirin tavoittavan sisällön tuotannosta.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Mitä uhrauksia täyspäiväiseksi asuntosijoittajaksi pyrkivä joutuu tekemään? YouTube #81 | Ostan Asuntoja
 2. Kasvussa Niina Huhtala Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #66 | Ostan Asuntoja
 3. Miika ”Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67 #asuntosijoittaminen | Ostan Asuntoja
 4. Sunnuntaiblogi: Mistä erottaa asuntosijoittamisen ja -spekuloinnin ja 4 keinoa, miten spekuloida asunnoilla? Blogi #171 #asuntosijoittaminen | Ostan Asuntoja
 5. Miika ”Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #68 | Ostan Asuntoja
 6. Velkavipu-% asuntosijoittamisessa – teoriaa ja käytäntöä, kenties harhojakin – Blogi #172 | Ostan Asuntoja
 7. Mitä riskejä liittyy omistusasunnon käyttöön sijoitusasuntolainan lisävakuutena? YouTube #84 | Ostan Asuntoja
 8. Asuntosijoittaja- ja vuokranantajaurani tärkein tuottavuuskeino – Blogi #173 | Ostan Asuntoja
 9. Mitä mahdollisuuksia matalasuhdanne voi tarjota asuntosijoittajalle? – Blogi #201 | Ostan Asuntoja
 10. Mikä on vuokraustoimintasi tilanne toukokuun 2020 alkupuolella? – YouTube #113 | Ostan Asuntoja
 11. Janne ”Äly” Cederberg Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #98 | Ostan Asuntoja
 12. Unohda valtamedia hetkeksi ”osta ja pidä” -asuntosijoittaja – Blogi #202 | Ostan Asuntoja
 13. Rakennusliikkeen myymättömät asunnot – Mikä on motivoitunut myyjä? Osa 7 – YouTube #114 | Ostan Asuntoja
 14. Janne ”Äly” Cederberg Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #99 | Ostan Asuntoja
 15. Asuntosijoittajan 7 ennusmerkkiä lähestyvästä suhdannekäänteestä – Blogi #203 | Ostan Asuntoja
 16. Osta ja pidä -asuntosijoittajan pahimmat virheet 7- vuokralaisvalintatyön laiminlyönti – YouTube #115 | Ostan Asuntoja
 17. Matias ”Profit & Fun” Savolainen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #100 | Ostan Asuntoja
 18. Asuntosijoittajaksi vaiko eikö – 4 nurkkapaalutusta – Blogi #204 | Ostan Asuntoja
 19. Toimiiko asuntosijoittajan BRRRR-strategia enää korona-aikana – YouTube #116 | Ostan Asuntoja
 20. Matias ”Profit & Fun” Savolainen Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #101 | Ostan Asuntoja
 21. Kannattaako autopaikka ostaa sijoitusasunnon oston yhteydessä? – YouTube #117 | Ostan Asuntoja
 22. Minna ”kasvata tuloja” Nikula Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #102 | Ostan Asuntoja
 23. Menestyvän asuntosijoittajan 8 käytöstapaa – Blogi #206 | Ostan Asuntoja
 24. Mikä on vuokraustoimintasi tilanne kesäkuun 2020 alkupuolella? – YouTube #118 | Ostan Asuntoja
 25. Minna ”kasvata tuloja” Nikula Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #103 | Ostan Asuntoja
 26. 5 vinkkiä aloittelevalle vuokranantajalle – Blogi #207 | Ostan Asuntoja
 27. Mitkä ovat aloittelevan ”osta ja pidä” -asuntosijoittajan Top 4 virhettä? – YouTube #119 | Ostan Asuntoja
 28. Jenny ”Yrittäjän täytyy yrittää” Nyman Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #104 | Ostan Asuntoja
 29. Asuntosijoitustavoitteeni 2020 – Blogi #208 | Ostan Asuntoja
 30. #120 Miten verkostoitua asuntosijoittajana? – 6 neuvoa – YouTube #120 | Ostan Asuntoja
 31. Jenny ”Yrittäjän täytyy yrittää” Nyman Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #105 | Ostan Asuntoja
 32. Hyvä vuokranantaja auttaa uutta vuokralaistaan jo sopimuksen tekovaiheessa – Blogi #209 | Ostan Asuntoja
 33. Miten pidentää vuokrasuhteen kestoa? 7 keinoa – YouTube #121 | Ostan Asuntoja
 34. Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106 | Ostan Asuntoja
 35. 10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: