Siirry sisältöön

Menestyvän asuntosijoittajan 8 käytöstapaa – Blogi #206

07/06/2020

Nykyisen informaatioähkyn keskellä on yhä vaikeampaa löytää henkilöitä, joiden seuraaminen kannattaa. Kannattavuudella en tässä yhteydessä tarkoita pelkästään asuntosijoitus- ja vuokraustoiminnan kannattavuuden kehittämiseen ajatuksia antavia henkilöitä vaan vielä laajemmassa mittakaavassa sellaisia, joilta voisin oppia laajemmin, mitä pitkäjänteinen menestyminen edellyttää.

Noin 5 vuotta sitten oletin, että asuntosijoittajan tulisi seurata politiikkaa, jotta ymmärtäisi paremmin, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja miten nuo tapahtumat tulevat vaikuttamaan asuntomarkkinoihin ja vuokra-asuntojen kysyntään. Sarkastiselle luonteelleni tämä oli hukkaan heitettyä aikaa, josta olen yhä toipumassa vieroitustoimenpiteiden edetessä ja tuottaessa tulosta. En suinkaan tarkoita, etteikö isoista linjoista tai asuntosijoittamiseen ja vuokraustoimintaan liittyvistä politiikka-, sääntely- ja verotuslinjauksista pitäisi olla perillä. Niiden seuraamiseen riittää kuitenkin vaikkapa Suomen Vuokranantajien Blogin kirjoitusten lukeminen.

Politiikkaa seuratessani minusta tuli ilkeä keskustelija sosiaalisessa mediassa aiheista, jotka eivät olleet oman toimintani kannalta mitenkään merkittäviä tai olivat täysin merkityksettömiä ja joista en oikeasti ollut yhtään kiinnostunut. ARA-asuminen ja kaavoitus sekä “vuokranantaja rikastuu asumistuilla” -tyyppiset aihealueet tuovat yhä tätä ilkeyttäni pintaan, kun huomaan, että korkeastikoulutetut ja moneen kertaan asian ymmärtäneet fiksut ihmiset tahallaan viestivät aiheista populistisesti vääristellen. 

Jos näet Twitterissä blokkaamieni ihmisten irvailuja minulle, on hyvä ymmärtää, että blokkaan nykyään ahkerasti itselleni täysin tuntemattomia ihmisiä, jotka keskustelevat ahkerasti aihealueista, jotka tuovat ilkeyttäni pintaan tai jotka eivät millään tavalla liity kiinnostusteni kohteisiin mutta Twitterin algoritmit luulevat, että aiheet minua kiinnostavat. En tiedä, onko asia oikeasti näin, mutta oma mutu on, että vihdoinkin algoritmi on alkanut oppimaan jotain minusta.

Osana omaa vieroitusprojektiani lähdin kirjoittamaan tätä kirjoitusta päästäkseni kohti seuraavaa tasoa, jossa olisin enemmän menestyvän asuntosijoittajan käytöstapoja omaava ja vähemmän somessa kiukutteleva valittaja.

Aiheeseen sopii: Jaakko Savolainen Blogista Jaakon koodi versio 2.0

1. Ole ystävällinen

Kirjoituksen pitkä alustus sai minut nostamaan tämän kohdan ensimmäiseksi. Olen aivan varma, että minä en ole ainoa ihminen somessa, johon tämä pätee. 

Somessa ilkeilen tavalla, jota en tulisi koskaan tehneeksi, jos tapaisin ilkeilyni kohteen luonnossa

Joskus olen miettinyt, olenkohan menettänyt vuokralaisia, alihankkijoita tai yhteistyökumppaneita sen takia, että somessa olen ollut eri mieltä jostain yksittäisestä asiasta ja hyökännyt henkilön kimppuun oman näkemykseni erinomaisuutta toitottaen samalla kuin olen tyrmännyt henkilön. 

Omassa asuntosijoitus- ja vuokraustoiminnassani haluan ehdottomasti operoida tavalla, joka osoittaa ymmärrykseni, että kyseessä on liiketoiminta, jossa ihmiset ovat keskipisteessä. Toisista ihmisistä aidosti välittämällä menestyy varmasti asuntosijoittajana.

Vaikka kyseessä olisi tilanne tai henkilö, jossa vuokrasuhde tai yhteistyö ei kerta kaikkiaan toimi ja polkujen pitää erota, senkin voi tehdä rauhallisesti henkilökohtaisuuksiin menemättä. 

Tässä minulla on yhä paljon tekemistä esimerkiksi isännöitsijöiden ja huoltoyhtiöiden kanssa. Viime viikolla tuli taas kirjoitettua pari sähköpostia, jotka toivoisin pystyväni ottamaan takaisin, koska niiden sävyllä ei ole mitään positiivista vaikutusta käsillä olevan tilanteen hoitamiseksi tai sen toistumisen eliminoimiseksi.

Anteeksi isännöitsijät ja stoialaisen filosofian soveltamiscaseja – Blogi #186

2. Pysy nöyränä

Ostan Asuntoja Podcastin isäntänä oleminen on opettanut minulle, kuinka vähän tiedän monista asuntosijoittamisen “osta ja pidä” -strategialle vaihtoehtoisista strategioista. Laura Stolt oli vieraana kertomassa flippausliiketoiminnastaan, Tuomas Mäkelä BO LKV:n perustamiseen johtaneista tapahtumista ja ajatuksista, Pekka Väänänen tukkukauppiaana toimimisesta, Axel Aminoff REIT-sijoittamisesta, Antti Palken, Heikki Pajunen, Petri Roininen…

Olen myös viimeisten vuosien aikana uudelleen kirkastanut itselleni, että olen primääristi sijoittaja, joka on huomannut, että asuntosijoittaminen on minulle parhaiten sopiva omaisuuslaji ja se toimii minun käsissäni tuottavasti. Iän karttuessa pääoman säilyttäminen kaikissa tilanteissa on noussut yhä tärkeämmäksi johtoajatukseksi, josta on seurannut se, että olen lukenut ja kuunnellut paljon muiden sijoittajien ja ekonomistien kokemuksia ja näkemyksiä oppiakseni hajauttamisesta ja sen merkityksestä pääoman säilyttämisessä. Tästä on ollut merkittävää hyötyä minulle pandemian vaikutusten vastaanottamisessa.

Sam “kulta ei ole sijoitus” Laakso – Ostan Asuntoja Podcast #72

Iän karttumisen myötä ja luettujen kirjojen määrän kasvaessa on yhä helpompaa sanoa ääneen, kuinka vähän tiedän. Toiset asuntosijoittajat tietävät omista markkina-alueistaan, strategioistaan, vuokralaissegmenteistään ja tuottoluvuistaan paljon enemmän kuin minä, joka en operoi samoilla tonteilla. Tällaista nöyryyttä opettelemalla maksimoi mahdollisuudet oppia toisilta, jotka tietävät enemmän ja tunnistamaan henkilöiltä, joilta nöyryyden opettelu on unohtunut, joka on tehnyt heistä yhden totuuden torvia silmälappuineen.

3. Tule yhden asuntosijoitusstrategian asiantuntijaksi

Olen huomannut, että “kaikkien alojen asiantuntijat” ovat henkilöitä, joiden opeista ja näkemyksistä olen yhä vähemmän kiinnostunut. Osalla heistä on käytöstapoja, jotka liitän omaan “epäonnistujan 10 käytöstapaa” -listaani ja joista pyrin itse eroon. Twitterissä kirjoitan yhä liikaa twiittejä, joita en koskaan lähetä, kun tajuan twiittini edustavan käytöstapaa, josta pyrin eroon. Osa twiiteistä pääsee yhä eetteriin.

BRRRR-strategian eli suomeksi Osta, (vuokraa), Remontoi, Vuokraa, Uudelleenrahoita ja Toista -strategian elementeistä on tullut oman asuntosijoitusstrategiani kulmakiviä, joista olen puhunut ja kirjoittanut jo vuosia. Motivoituneilta myyjiltä alle markkinahinnan ostaminen, arvonnousun pakottaminen remontoimalla, vuokralaisvalintaan keskittyminen, pääoman kierto jälleenrahoittamalla, verosuunnittelu, lumipalloefekti…ovat olleet vuosikausia toistuvia teemoja omassa asuntosijoitusstrategiassani ja tuottamassani sisällössä.

Jos nyt 13-vuotias tyttäreni jonain päivänä haluaa asuntosijoittajaksi ja vuokranantajaksi, olisi hienoa, jos hän voisi 20-vuotiaana lukea, kuunnella ja katsella Ostan Asuntoja -kanavien sisältöä ajatuksella, että tästä aihealueesta isä oikeasti tietää aika paljon, koska ne pääomatkin näyttää yhä olevan tallella. 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista kattava tietopaketti: Sijoitusasunnon verotus


4. Ole ikuinen asuntosijoittamisen opiskelija

Koronaviruksesta on seurannut paljon pahaa, surua ja ikäviä asioita, joista näkyy jälkiä vuosikymmeniä eteenpäin. Samalla tavalla kuulemma edelleen pystytään näkemään 80-luvun lopun ja 90-luvun alun laman vaikutuksista.

Uskallan kuitenkin jo nähdä positiivisena seurauksena sen, että moni on huomannut sekä tarpeen opetella uutta ja oman kykynsä oppia uutta. Vastaan on tullut asioita, joita ei ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa opetettu. Mikäli opiskelu jäi tutkintotodistuksen saamiseen, muuttuva maailma esiintyy yhä suurempana uhkana, jos omat ajatukset, taidot ja osaaminen ovat jääneet 1900-luvulle.

5B0D445B-A88F-4B70-87F5-78D4E4D7131A_1_105_cKaikilla suomalaisilla on mahdollisuus ja varaa ilmaiseen kirjastokorttiin. Tämä käytöstapa on omasta mielestäni itselläni suhteellisen hyväksi kehittynyt mutta parannettavaa on. Minulla on laaja Kindle- ja Audible -kirjasto mutta haastateltuani Matias Savolaista Ostan Asuntoja Podcastiin ja kerrattuani Jim Rohnin ajatuksia sekä katsoessani vaikkapa Jari Sarasvuon kotikuvien taustoja, alla olevassa kuvassa näkyy vanhempieni perintökalu, jossa on seuraavan 10 vuoden opiskeluprojektini lähtötilanne.

 

5. Puske eteenpäin stressaamatta asioista, joihin et voi vaikuttaa

Jokainen meistä kohtaa vaikeuksia elämässään ja minäkin olen niitä kohdannut ja tätä kirjoitettaessakin tilanne on koronan seurauksena niin sanotusti “päällä”. Sitkeyden ja sisun osoittaminen ovat edelleen tavallisten ihmisten arvostamia asioita, vaikka kaikenlaisia valittajia valtamediassa esille tuodaankin. Korona oli asia, johon en mitenkään voinut vaikuttaa ja siitä ei sen enempää kannata stressata vaan sitä parempi mitä nopeammin sopeutuu muuttuneeseen tilanteeseen

Koronakriisistä seuraa satavarmasti vaikeuksia monen arkeen ja niistä ylipääseminen vaatii enemmän ja kovempaa työtä kuin aika ennen koronaa vaati. Silloinkaan asiat eivät aina olleet helppoja ja tulleet ongelmitta tarjolle. Nyt ne ovat entistä vaikeampia ja edellyttävät kovempaa työn tekoa.

Maria “jos minä pystyn, muutkin pystyy” Friström osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #20

6. Ota vastuu omista virheistä

Ongelmissa märehtiminen ja syyllisten etsiminen muualta kuin peilistä eivät ole käytöstapoja, joilla menestyy asuntosijoittamisessa. Jos tarjoaa vuokrakoteja ja jonain päivänä vastaan tulee täysin tuhottu omaan sijoitusasuntosalkkuun kuuluva asunto, viimeisin asia, mikä mieleeni tulee, on soittaa toimittaja paikalle.

Menestyvän asuntosijoittajan käytökseen kuuluu peiliin katsominen, omien tekemisten kriittinen miettiminen ja eteenpäin meneminen pyrkien siihen, että sama virhe ei enää toistuisi. 

Miten vuokranantaja voi välttää huijarin? – 4+1 keinoa YouTube #70

Roolimalleja, jotka työntävät vastuuta eteenpäin ja hakevat syyllisiä muualta löytyy ex-pääministeritasolta asti. Pyrin aktiivisesti välttämään tällaisten häviäjien esimerkkiä ja nostamaan käden pystyyn, kun olen tehnyt virheen ja korjaamaan sen mahdollisimman nopeasti ja hyvin. Tämä ei ole helppoa mutta pitkäjänteinen menestyminen edellyttää sitä.

7. Verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu

Yritän verkostoitua ihmisten kanssa, jotka ovat sekä menestyneempiä kuin minä että omaavat näitä menestyvän asuntosijoittajan käytöstapoja. Jotta voisin ajatella jotain henkilöä mentorinani, näiden molempien ominaisuuksien tulisi olla samassa henkilössä. Olen ollut onnekas muutaman tällaisen matkani varrella jo kohdatessani.

Verkostooni kuuluu myös paljon itseäni nuorempia henkilöitä, joiden menestys ei vielä näy asuntosijoitussalkun koossa mutta he ovat käytöstavoiltaan paljon pidemmällä kuin mitä itse olin vastaavassa iässä. Pystyn heille ehkä opettamaan jotain oman erikoisosaamiseni alueelta saaden samalla raikasta tuulahdusta siihen, miten voin esimerkiksi käyttää sosiaalisen median kanavia tai teknologiaa tehokkaammin, laajemmin ja paremmin.

Verkostooni kuuluu myös paljon yhteistyökumppaneita erilaisilla koulutus-, talous, ikä-, kokemus-, käytös- ja näkemysprofiileilla. Tämän kirjoituksen alustukseen viitaten en ole näiden ihmisten kanssa koskaan käyttäytynyt tavalla, jolla pahimmillaan käyttäydyin sosiaalisessa mediassa jos en päivittäin niin viikottain. Kun meitä yhdistää joku asuntoihin liittyvä asia, vaikkapa se, että minä omistan asunnon ja toinen osaa siivota sen laadulla ja nopeudella, johon itse en ikinä pystyisi, ainakin minun puoleltani syntyy aito arvostus ja kunnioitus toisen osaamista kohtaan. Jos osaan käytöstavoillani välittää tämän kunnioituksen toiselle aidosti, oma menestykseni lisääntyy siitä.

8. Pyri ylittämään odotukset

Korona-aikana olen tehnyt päätöksen tehdä remontteja kaikkiin vapautuviin sijoitusasuntoihini niiden vuokrattavuuden parantamiseksi ja yhteistyökumppaneiden työllisyystilanteen ylläpitämiseksi. 

Olen näistä remonteista poustaillut kuvia sosiaaliseen mediaan viime viikkojen aikana. Sieltä tuli pysäyttävä ja hyvä kysymys ”mitä sisäistä korkokantaa käytän laskelmissani”. Numeronikkarina ja tunnusluvuista ahkerasti kirjoittaneena menin mykäksi enkä osannut vastata mitään. Yhteenkään remonttiin en ole tehnyt laskelmaa, jonka pohjalta olisin tehnyt “go/no go” -päätöksen. 

23A639E3-F936-4E92-9F8A-6E18B71B86DD_1_105_c

Kaikki kohteet ovat aikoinaan jonkinmoisen kalkyylin pohjalta asuntosijoitussalkkuuni päätyneet. Osa kohteista on sellaisia, joita en enää tänä päivänä ostaisi, vaikka tarjolle tulisi. Tai, jos ostaisin, maksaisin paljon vähemmän. Toisaalta kaikki kohteet on jo kerran jälleenrahoitettu, omat sijoitetut käteiset aikoja sitten irrotettu ja nyt tehdyt investoinnit maksettu kassavirroista, jotka on tarkoitus taas palauttaa kohteista seuraavan jälleenrahoituskierroksen yhteydessä.

Osa remonteista on työn edetessä paisunut suunniteltua laajemmaksi ja joissain on arvioitu budjetti karannut käsistä. Jokainen vuokralainen on kuitenkin avaimet käteen saatuaan ollut positiivisesti yllättynyt, kun oli asunnon vuokrannut vanhoilla kuvilla ja remonttityömaan keskellä näytöllä käyneenä. 

En pysty enää vastaamaan kaikkiin yksitysviesteihin, joissa pyydetään sijoitusneuvoja ja kommentteja. Aidosti sparrausta haluaville olen varannut pari aikaa kuukaudessa ja tarjonnut sitä maksullisena 100 %:n tyytyväisyystakuulla. Toistaiseksi olen aina laskutusluvan saanut ja muutamille olen jo useamman laskun lähettänyt.

Ostan Asuntoja -kanavien sisällön tuottaminen ei aina synny uhrauksia tekemättä. Tämäkin tuotanto varmaan aikoinaan loppuu tai vähenee, kun muita sisällöntuottajia tulee tilalle ja tiedon tarvitsijoiden googlaustaidot kehittyvät tasolle, jolla he löytävät ongelmaansa ratkaisun jostain Ostan Asuntoja Blogin syövereistä vaikkapa vuodelta 2016.

Kiitosten määrä saa yhä jatkamaan. Kiitos niistä.


Minna “kasvata tuloja” Nikula Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #102

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Kannattaako autopaikka ostaa sijoitusasunnon oston yhteydessä? – YouTube #117

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

3 tärkeää kirjaa oman asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintani kannalta 2019 Blogi #169

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: