Siirry sisältöön

Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet kirjat – top 5 – Blogi #80

14/01/2018

Olen usein sanonut, että suhtaudun asuntosijoitustoimintaani kuten liiketoimintaan ja se ei ole harrastukseni. Olen sinänsä onnekas, että asuntosijoittaminen on myös intohimoni. Jos tekee jotain asiaa intohimoisesti, työn ja vapaa-ajan tasapainopohdinnot eivät ole olleet agendallani koskaan. En esimerkiksi osaa enkä yritä määritellä, onko lukeminen työtä vai vapaa-aikaa. Jos luen kirjaa terveellisen ravinnon ja liikunnan tärkeydestä aivotoiminnalle, miten se ei muka liittyisi myös asuntosijoitustoimintaani, vaikkei se rakettitiedettä olekaan. Tämä alustuksena sille, miksi “top 5”-kirjaani eivät kaikki ole asuntosijoituskirjoja.

The Millionaire Real Estate Investor, Gary Keller ja Jay Papasan 2005, Kirja, Audible, Kindle, Adlibris Nidottu, Adlibris E-kirja

Tämä kirja on eniten kirkastanut ajatuksiani asuntosijoittamisen kokonaisuudesta. Kirja ei ole asuntosijoittamisen käytännön käsikirja. Sen sijaan kirja on minulla toiminut erinomaisena ajatusten kirkastajana, jolta pohjalta olen rakentanut asuntosijoitustoimintani perusteet ja ymmärtänyt, miten sen avulla pitkällä aikajänteellä kasvatetaan varallisuutta ja taloudellista riippumattomuutta. Kirja on auttanut minua ymmärtämään, kuinka tärkeää on miettiä prosesseja ja teknologiaa alusta alkaen, vaikka asuntoja olisi vasta muutama, jos tavoittelee, että niitä on muutamalla miljoonalla.

“Ajattele miljoonaa, osta miljoonalla, omista miljoonalla, tienaa miljoona” -polun sisäistäminen auttaa ymmärtämään, että asuntosijoittaminen ei ole nopea tie rikkauksiin mutta polun päässä oikein kuljettuna häämöttää taloudellinen riippumattomuus.

Tästä kirjasta jäi itämään ajatus, kuinka rajallinen tunnusluku Suomessa yleisimmin mainittava ja laskettava vuokratuotto-% on. Positiivisen kassavirran filosofiani pohjautuu tähän kirjaan kuten myös monissa blogikirjoituksissani mainitut asuntosijoittamisen tuoton osatekijät. Vuosien varrella olen tarkentanut ja syventänyt ajatustani monista lähteistä mutta yhä palaan vuosittain lukemaan tämän kirjan. Kirjassa on jonkin verran taulukoita, jotka eivät ole monimutkaisia mutta ovat havainnollisia ja siksi suosittelen kuuntelemisen sijaan lukemaan kirjan. Luen tämän kirjan vuosittain tammi-helmikuussa, kun olen asettanut alkavan vuoden tavoitteet.

Podcast-maailmassa saman tyyppisiä ajatuksia tarjoaa mm. Keith Weinhold “Get Rich Education” -podcastissa.

Think and Grow Rich, Napoleon Hill 1937, Kirja, Audible, Kindle, Adlibris Pokkari

Kun kuuntelee amerikkalaisia podcasteja, joissa kysytään asuntosijoittajilta, mikä kirja on heitä eniten innoittanut, vastauksena on yleisimmin Robert Kiyosakin Rich Dad Poor Dad. Itse pidän tätä Napoleon Hillin klassikkoa sellaisena. Kirja näyttää suunnan, mitä elementtejä kokonaisvaltaisesti kehittämällä voi kasvaa. Vaikka kirjan nimessä on sana “Rich”, sen sanoma tiivistyy nimen alkuosaan “Think and Grow”. Hämmästyttävää on, että kirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1937 ja yhä samojen perusteiden pohjalta julkaistaan uusia menestyskirjoja.

Kuten edellinenkin kirja, tämä kirja tuottaa pettymyksen sellaisille asuntosijoittajille, jotka hakevat nopeaa rikastumista. Sen sijaan kirjan opit eivät rajoitu pelkästään rahallisia rikkauksia tavoitteleville vaan soveltuvat kaikenlaiseen ajatuksen voimalla kasvamiseen, “Think and Grow”. Kuuntelen tämän kirjan joka vuosi ennen tulevan vuoden tavoitteiden asettamista. Kirja soveltuu hyvin äänikirjana kuunneltavaksi. Alkuun kannattaa pitää kynää ja paperia käsillä, jos haluaa kirjata muistiin joitain kohtia. Kirjan rakenne ja oppeja löytyy myös googlaamalla.

The One Thing, Gary Keller ja Jay Papasan 2013, Kirja, Audible, Kindle, Adlibris Pokkari, Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja, Adlibris suomeksi Ajattele oikein – menesty

Yllättäen kirjoittajat ovat ihan samat Keller ja Papasan, jotka ovat kirjoittaneet ensimmäisenkin kirjan. Siitä huolimatta tässä ei puhuta asuntosijoittamisesta mutta silti tällä kirjalla on ollut ja on yhä suuri vaikutus, miten asuntosijoitustoimintaani pyöritän ja kehitän. Vaikka olen vuosikymmeniä asettanut itselleni tavoitteita ja saavuttanut niitä, opiskellut “to do”-listojen tekemistä ja kokeillut ja käyttänyt erilaisia tekniikoita ja teknologioita niiden tekemiseen, tämä kirja kirkasti ajatuksiani ja löydän jokaisella uudella lukukerralla uusia ajattelun kerroksia, vaikka kirjan konsepti on erittäin yksinkertainen.

Aikaisemmin minulla saattoi olla 20-30 tehtävää eri kategorioihin jaettuna ja aikataulutettuna ja listalle tuli koko ajan uusia asioita. Mitä useamman tehtävän sain yhden päivän aikana tehtyä sitä enemmän tuntui siltä, että olin saanut paljon aikaiseksi. Tämän kirjan ansiosta olen lopettanut perinteisten “to do” -listojen tekemisen kokonaan. Nyt tärkeintä on “not to do”-lista ja “ei”-sanan käyttö, toki perustellusti. Minulla on tavoitteet kirkkaana ja niitä vasten mietin päivittäisen “3 things to do” -listan, josta pääsääntöisesti 1 liittyy asuntosijoitustoimintaani ja 2 muuta opiskeluun, kuntoiluun ja minulle tärkeisiin ihmissuhteisiin. Tuo yksi asuntosijoitustoimintaani liittyvä tehtävä on se, joka juuri sillä hetkellä on tärkein hoidettava asia, joka parhaiten edistää matkaani kohti tavoitteiden toteutumista. Multitaskausta ihannoiville ja “to do”-listan tyhjänä pitämistä tavoitteleville kirjan viesti on alkuun järkytys; parhaiden tulosten saavuttaminen on suoraan riippuvainen siitä, kuinka kapeaksi pystyy fokuksensa rajaamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tehdään yhtä asiaa kerralla täydellä keskittymisellä puhelin hiljennettynä ja notifikaatiot pois päältä.

Kirja soveltuu hyvin äänikirjana kuunneltavaksi. Kuuntelen sen vähintään kerran vuodessa, kun tuntuu, että liian moni asia on työn alla ja mikään ei tahdo mennä kunnolla eteenpäin. Kirja on myös pääsyyllinen siihen, että blogissani on välillä muutaman viikon taukoja.

Kirjan teeman ympäriltä löytyy myös podcast. Suosittelen kuitenkin kirjan lukemista ensin, koska podcast on enemmän käytäntöön soveltamisen esimerkkejä ja ison ajatuksen oivaltaminen on paljon tärkeämpää.

The 10X Rule, Grant Cardone 2011, Kirja, AudibleKindle, Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja

Grant Cardone on täysin omanlaisensa persoona ja suomalaiseen makuun kenties vaikea sulattaa. Hänen päätoimensa on myyntivalmennukset mutta hän on sijoittanut niistä kerryttämät tuottonsa asuinkerrostaloihin, joten hänen monissa jutuissaan on asuntosijoittamiseenkin liittyvää twistiä. Tämä kirja ei kuitenkaan ole asuntosijoittamisesta vaan tavoitteiden asetannasta.

Kirjan perusajatus on, että jos olen menneenä vuonna ostanut asuntoja 150 000 eurolla ja asetan  tavoitteeksi tehdä asuntosijoituksia 200 000 eurolla vuodessa, asennoidun tälle tasolle ja mietin toimintani siltä pohjalta. Tavoite on ihan haasteellinen, koska se on yli 30 %:n kasvu edellisen vuoden toteumaan. Jos sen sijaan asetan tavoitteen 10-kertaiseksi eli 2 miljoonaan euroon, joudun muuttamaan sekä asenteeni että miettimään, miten toimintamallini täytyy muuttua, jotta pääsen tähän radikaalisti korkeampaan tavoitteeseen.

Tästä kirjasta saan suurimman boostin äänikirjamuodossa korvanappien kautta Cardonen itsensä lukemana. Kirjaa en ole edes lukenut ja käsitykseni on, että äänikirja ei noudata orjallisesti kirjan editoitua sisältöä vaan “revittää” paljon vapaammin ja enemmän. Kuuntelen sen vähintään kerran vuodessa ennen tulevan vuoden tavoitteiden asetantaa. Vuoden 2017, kuten myös 2018 tavoitteiden asetannan osalta olisi ollut tosi helppo perustella itselleni, että hyviä ostokohteita on vaikea löytää ja siksi en tavoittele mitään vaan ostan vain, jos hyvä tulee ovelle kolkuttamaan. Tämän kirjan inspiroimana en kuitenkaan niin tehnyt (Asuntosijoitustavoitteeni 2017 – tilinpäätös).

The Miracle Morning, Hal Elrod 2012, Kirja, Audible, Kindle, Adlibris Pokkari, Adlibris Nidottu, Adlibris suomeksi Aamun ihme

Itsensä kehittämiskirjoissa kuvataan yleensä yksi konsepti ja pureudutaan siinä todella syvälle. Varsinkin aloittelijalle, joka hakee jotain positiivista muutosta aamun (päivän) rutiineihinsa muttei aivan tiedä, mistä aloittaa, syväluotaavat kirjat tuntuvat ylivoimaisilta. Tämä kirja tarjoaa yleiskuvan monista tehokkaista aamurutiineista ja tarjoaa konkreettisen ja yksinkertaisen polun niihin tutustumiseen.

Itselläni ei ole koskaan ollut vaikeuksia herätä aikaisin ja nousta ylös sängystä mutta tämän kirjan ansiosta olen oppinut järjestämään aamun ja aamupäivän tekemiseni palvelemaan paremmin tavoitteideni saavuttamista. Lähdin toteuttamaan asioita aika pitkälle kirjan mukaisesti. Vuosien varrella olen säätänyt (ja yhä säädän) aamurutiinejani, kun olen oppinut, mitkä asiat toimivat minulle parhaiten. Tämä kirja ja siitä seurannut säätäminen on johdattanut minut monien muiden kirjojen pariin ja lisäopin hakemiseen eri osa-alueilta. Moni näistä kirjoista löytyy Ostan Asuntoja IG-tililtä.

Uutisia en ole niiden negatiivisuuden takia seurannut televisiosta yli kymmeneen vuoteen ja yksi kerrallaan olen poistanut kaikki uutisappit puhelimesta ja tabletista. Nyt opettelen, että sähköposteja ja Twitteriä en enää avaa ennen aamurutiinien suorittamista ja Twitteriin opettelen tulemaan yhä enemmän listojen kautta.

Kirja toimii hyvin äänikirjana ja kuuntelen sen vuosittain keväällä, kun vuosi on jo hyvän matkaa käynnissä ja on aikaa miettiä, miten voisi omaa suoritustasoani kehittää. Tämä kirja on erinomainen pari The One Thing -kirjalle.

Kirjan kirjoittajan tarina tuo mielenkiintoisen lisän itse aiheeseen. Kirjan tarina on saanut dramaattista jatkoa, kun kirjoittaja on parhaillaan toipumassa syövästä. Aihetta voi myös syventää kuuntelemalla kirjoittajan podcastia.

Yhteenveto

En kovin usein jaa lainauksia mutta tänä aamuna osui kohdalle erinomainen tähän kirjoitukseen liittyen, johon on hyvä lopettaa “The means of learning are abundant – it’s the desire to learn that’s scarce” eli “oppimisen keinoista ei ole puutetta – halusta oppia on”.


Tämän blogikirjoituksen sponsoroi:

fullsizeoutput_f89b

SECURENT-verkkokauppa on suunnattu suomalaisille asuntosijoittajille. Asunnon vuokraamiseen liittyy monia riskejä, joiden minimointi on vuokranantajille elintärkeää. SECURENTin avulla voit vähentää sijoituksesi riskiä ja helpottaa omaa elämääsi. 

Tutustu vuokranantajan verkkokauppaan: www.securent.fi


* Adlibris -linkkien kautta paperi- tai e-kirjan tilaamalla hinta on sama mutta tuet hieman Ostan Asuntoja sisällöntuotantoa.

* Adlibris- ja Audible/Amazon.de -linkkien kautta paperi-, e- tai äänikirjan tilaamalla hinta on sama mutta tuet hieman ”Ostan Asuntoja” -sisällöntuotantoa. Audible:a voit kokeilla kuukauden ilmaiseksi ao. linkin kautta.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €. Sen jälkeen joka kuukausi yksi äänikirja 9,95 €. Kokeilujakson voi keskeyttää kuukauden aikana ja pitää sekä ilmaisen kirjan että kaikki 9,95 € hintaan ostetut kirjat.

 

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: