Siirry sisältöön

Viisi uudenvuodenlupausta passiiviselle ”osta ja pidä” -asuntosijoittajalle – Blogi #185

12/01/2020

Asuntosijoittamisen ollessa muotia helposti unohtuu, että meitä yksityisiä asuntosijoittajia ja vuokranantajia oli Suomessa runsaasti jo ennen kuin asuntosijoittamisesta kirjoitettiin mediassa lähes päivittäin. Sellaisia ihan tavallisia yrittelijäitä ihmisiä, jotka tavoittelevat oman päätyön aktiivisuuteen verrattuna melko passiivisia vuokraustoiminnan kassavirtoja joko tuomaan vähän lisätuloja arkeen tai lisäturvaa eläkeiässä. 

Jollain meistä saattaa siintää tavoitteena osa-aikaeläke, jonka vuokraustoiminnan kassavirrat mahdollistaisivat taloudellisessa mielessä. Joku on voinut asettaa tavoitteeksi myös taloudellisen vapauden 15 tai 20 vuoden päästä 15 tai 20 velattoman vuokratuloa tuovan sijoitusasunnon avulla. Valtaosa meistä jatkaa mukana vuokraustoiminnassa myös sen jälkeen, kun media on päättänyt, että asuntosijoittamisen ”in” -status on muuttunut ”out”-moodiksi.

Asuntopehtoorin Blogista: Asuntosijoittajan suunnitelma

Minkälaisia uudenvuodenlupauksia voisi tähän kategoriaan kuuluva asuntosijoittaja asettaa itselleen 2020?

1. Verkostoituminen – teen 3 toimenpidettä aktiivisen asuntosijoittaja- ja vuokranantajaverkostoni kasvattamiseksi

Meille passiivisille ”osta ja pidä” -asuntosijoittajille 15 minuutin pika-asuntosijoituskaupat ovat vaikeasti sulateltavia, ellei sitten tutusta ja hyvästä taloyhtiöstä sattuisi osumaan hakuvahdin viesti kohdalle, jolloin kotiläksyt ja laskelmat ovat jo valmiiiksi tehtynä. Se, että ”kohde varattiin päivässä” on arkea tänä päivänä, ei ole meille kuitenkaan kelvollinen selitys luopua tavoitteista ja antaa periksi.

person s on boat throwing fishing net

Luovuttamisen sijaan lähdemme hakemaan ratkaisuja ja mahdollisuuksia verkostoitumalla. Koska tavoitteemme on asetettu pitkällä jänteellä, ymmärrämme, että verkostoitumisen tärkeys ei ole vain muotitermi vaan se kantaa yli muoti-ilmiöiden ja talouden syklien (kyllä, ne ovat yhä olemassa huru-ukkojen uskomuksissa).

Esimerkkejä kolmesta toimenpiteestä:

 • käyn yhdessä Suomen Vuokranantajien tilaisuudessa tammi-toukokuussa, jossa tutustun kahteen uuteen saman paikkakunnan vuokranantajaan, joiden kanssa vaihdan yhteystietoja ja käyn kahvilla touko-elokuussa
 • kerron viidelle uudelle henkilölle kesäkuun loppuun mennessä, että olen asuntosijoittaja. Mikäli he tuntuvat olevan edes vähän kiinnostuneita, kerron minkälaisista asunnoista olen kiinnostunut. Mikäli joku heistä haluaisi kuulla ja oppia asuntosijoittamisesta, käyn kahvilla hänen kanssaan ja kerron lisää odottamatta vastapalvelusta. Mikäli kukaan ei kiinnostu kahvikeskustelusta, kerron viidelle seuraavalle henkilölle
 • liityn yhdelle sijoitusasuntoja tarjoavalle sähköpostilistalle maaliskuun loppuun mennessä
 • liityn yhdelle asuntosijoittamista ja vuokraustoimintaa käsittelevälle keskustelupalstalle kesäkuun loppuun mennessä ja esittelen itseni kertoen, millä paikkakunnalla toimin
 • käyn hakuvahtien perusteella löytämissäni asuntonäytöissä 20 kertaa, joiden tavoitteena on näytöillä keskustelemalla löytää yksi uusi asuntosijoittamista ymmärtävä paikallinen välittäjä

Ostan Asuntoja yhteistyökumppaneilla Sijoitusasunnot.com ja Asuntosalkunrakentaja.fi on sähköpostilistat. Molemmilta olen ostanut asuntoja, joihin olen tyytyväinen.

2. Asuntosijoitussalkkuni kasvattaminen – luon mahdollisuuden kasvattaa asuntosijoitussalkkuani yhdellä asunnolla

Passiivista ”osta ja pidä” -asuntosijoittamista harjoittavina ymmärrämme, että kalenterivuosi aikajänteenä on lyhyt ja joulukuun kääntyminen tammikuuksi ei mitenkään vaikuta meidän 15 tai 20 vuoden maratooniimme. Jotkut meistä antavat lupauksensa juhannuksen jälkeen alkavalla kesälomalla, kun aikaa syvällisemmälle pohdinnalle on matoa koukkuun kiireettömästi viritettäessä.

Toisaalta tiedämme, että tähän selitykseen liian pitkään tuudittautumalla voi käydä niin, että viisi vuotta kuluu ja ainoat asuntosijoitukset on tehty kirjallisuuteen ja loput rahat on käytetty kuluttamiseen. Tavoitteeseen pääsemiseksi asuntosijoitussalkun pitää kasvaa.

Asuntosijoitussalkku voi koostua asunnoista, vapaasta vakuusarvosta ja asuntosijoittamiseen korvamerkityistä likvideistä varoista. Kun tämän ymmärrämme, meillä ei ole henkistä pakkoa tehdä sijoitusasuntokauppaa vain sen takia, että kalenterivuosi vaihtuu ja edellisen vuoden sijoitustavoitekin on vielä saavuttamatta. Ymmärrämme, että muiden ostovimmassa sijoitusasunnot eivät lopu mihinkään.

”Osta ja pidä” -asuntosijoittajina ymmärrämme, että kohtuullisen velkavivun käyttö on oleellinen keino asuntosijoitussalkun kasvattamisessa niin isoksi, että siitä riittää kassavirtoja 15 tai 20 vuoden päässä siintävän tavoitteen toteutumiseksi. Lyhennysvapaat voivat olla osana työkalupakkia mutta ymmärrämme, että lyhennysvapaiden aikana velkapääoma ei pienene. Tämä tarkoittaa, että sen tuomien kassavirtojen käytössä olemme kurinalaisia.

Velkavipu-% asuntosijoittamisessa – teoriaa ja käytäntöä, kenties harhojakin – Blogi #172

Jos tavoitteeseen pääseminen edellyttäisi yhden 100 000 euron arvoisen sijoitusasunnon ostamista vuosittain, tarkottaisi se 70 %:n velkavipua käytettäessä 30 000 euron omarahoitusosuutta. Jotta tavoite toteutuisi, tällainen asunto pitää joko ostaa tai kerätä sellaisen ostamisen mahdollistama 30 000 euroa ja pistää se sivuun, jotta seuraavana vuonna voi ostaa kaksi. 

Esimerkkejä toimenpiteistä, joilla lupaus täyttyy:

 • ostan vahvan verkostoni avulla markkina-arvoltaan 100 000 euron sijoitusasunnon 10 %:n alennuksella, jolloin vaadittava omarahoitusosuuteni on 20 000 euroa
 • tulonhankkimislainani lyhenevät 15 000 eurolla vuodessa
 • laitan sivuun 5 000 euroa positiivisia kassavirtoja vuodessa nykyisestä asuntosijoitussalkustani
 • säästän 7 000 euroa vuodessa palkkatuloistani seuraavan sijoitusasunnon omarahoitusosuuteen
 • => 20 000 euron omarahoitusosuus täyttyy ja mahdollisuus ostaa esimerkin mukainen sijoitusasunto syntyy jälleenrahoitusta hyödyntämällä (ostettavan asunnon vakuusarvo 90 000 €, lainaa 63 000 euroa, vapaa vakuusarvo vanhoista asunnoista jälleenrahoituksen kautta lainaa 15 000 euroa, kassavirrat ja säästöt, yhteensä 90 000 euroa

Tai

 • ostan 100 000 euron sijoitusasunnon markkinahintaan, johon tarvitsen 30 000 euron omarahoitusosuuden
 • jälleenrahoitan 5 vuotta sitten 70 %:n velkavivulla 90 000 eurolla ostamani, silloin markkina-arvoltaan 95 000 euron, nyt 100 000 euron arvoisen sijoitusasunnon, uutta lainaa 7 000 euroa
 • tulonhankkimislainani lyhenevät 13 000 eurolla vuodessa
 • laitan sivuun 3 000 euroa positiivisia kassavirtoja vuodessa
 • säästän 3 000 euroa vuodessa palkkatuloistani seuraavan sijoitusasunnon omarahoitusosuuteen
 • myyn hyvin nousseita osakkeita/ETF:iä/rahasto-osuuksia siten, että verojen jälkeen käytettäväksi jää 4 000 euroa
 • => 30 000 euron omarahoitus täyttyy ja mahdollisuus ostaa 100 000 euron asunto syntyy jälleenrahoitusta hyödyntämällä (ostettavan asunnon vakuusarvo 100 000 €, lainaa 70 000 euroa, vapaa vakuusarvo vanhoista asunnoista jälleenrahoituksen kautta 7 000 + 13 000 euroa, lainaa 20 000 euroa, kassavirrat, säästöt ja myynnit yhteensä 100 000 euroa)

Mikäli esimerkkien 90 000 euron alennuskohdetta tai 100 000 euron markkinahintaista kohdetta ei kalenterivuoden aikana osu kohdalle, sillä ei maratoonimatkalla ole merkitystä. Ymmärrämme, että meillä on kalenterivuoden aikana syntynyt mahdollisuus ostaa 100 000 euron sijoitusasunto ja uuden vuoden lupaus toteutuu. 

Mikäli sopivaa kohdetta ei löydy, vapaat vakuusarvot, kassavirrat, säästöt ja muut likvidit varat odottavat korvamerkittyinä sopivaa kohdetta. Verkostoitumistoimenpiteiden kautta saattaa kahden vuoden kuluttua syntyä tilaisuus ostaa kahden asunnon nippu vuokralaisineen 15 % alle markkinahinnan.

Joka tapauksessa tavoitteeseemme liittyy 3 toimenpidettä:

 • kirjoitettujen sijoituskriteerien kriittinen läpikäynti ja tarvittaessa päivittäminen tammikuun loppuun mennessä
 • kaikkien sijoitusasuntojen seurantataulukkojen päivittäminen kassavirran, verojen, taloyhtiölainalyhennysten ja omien lainanlyhennysten muodostaman kokonaisuuden selkiyttämiseksi helmikuun loppuun mennessä
 • veroilmoituksen tekemiseen valmistautuminen ja alkaneen verovuoden verosuunnittelumahdollisuuksien tunnistaminen maaliskuun loppuun mennessä

Emme turhaan maksa veroja, koska ymmärrämme ”korkoa korolle” -ilmiön suuren merkityksen 20 vuoden aikana. Siksi voimme kasvattaa asuntosijoitussalkkua välillä myös arvoa kasvattavilla ja verotehokkailla asuntoremonteilla. 

Asuntosijoittajan ja vuokranantajan veroilmoitus OmaVerossa – Blogi #148


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com


3. Uuteen asuntomarkkinaan tutustuminen – luon valmiudet sijoittaa yhteen uuteen asuntomarkkinaan vuoden kuluttua

Koska olemme tavoittelemassa jotain isoa 15 tai 20 vuoden päästä, ymmärrämme, että kaikkien asuntosijoitusten tekeminen samaan kaupunginosaan tai kaupunkiin ei välttämättä ole riskien hallitsemisen kannalta optimaalista. 

Voimme myös olla tilanteessa, että edellisen 2-tavoitteen yhteydessä kuvatut 100 000 euron suuruiset vuosittaiset asuntosijoitukset eivät ole mahdollisia. Suomen Vuokranantajien PTT:llä teettämästä vuosittaisesta tutkimuksesta olemme kuitenkin saaneet ajatuksen, että pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun ulkopuolinen elämä kenties ei kokonaan lopu, vaikka markkina-arvojen tuoma arvonnousupotentiaali voikin vuosien saatossa kääntyä arvonlaskutakuuksi, mikäli päättäjät jatkavat omista poteroistaan omien lyhytjänteisten etujensa ajamista seuraavatkin 20 vuotta välttämättömiä rakennemuutoksia lykkäämällä.

black wooden door frame

Nykyhetken ja valojen sammumisen välillä on kuitenkin ajanjakso, jossa ”osta ja pidä” -asuntosijoittaja voi nauttia oikein valittujen mikrosijaintien ja hyvin hallinnoitujen taloyhtiöiden avulla tulevaisuudessakin kassavirtojen tuomista tuloista. Mahdollinen ”arvonlaskutakuu” tarkoittaa myös sitä, että tulevia sijoitusasuntoja pääsee ostamaan entistä pienemmillä pääomilla.

Esimerkkejä toimenpiteistä, joilla lupaus toteutuu:

 • pohdimme tammikuun loppuun mennessä, ovatko entinen ja nykyinen asuinpaikkamme, syntymäkotikuntamme tai läheistemme asuinpaikat potentiaalisia ”osta ja pidä” -asuntosijoittamiseen soveltuvia paikkakuntia
 • luemme tuoreimmat tutkimukset ja valitsemme 3 uutta kaupunkia helmikuun loppuun mennessä kirjoituspöytäanalyysiä varten
 • vierailemme kussakin kaupungissa yhden kokonaisen viikonlopun maalis-huhtikuun aikana, jolloin käymme kolmessa asuntonäytössä, joissa haastattelemme 3 eri välittäjää ja käymme kahvilla, lounaalla ja illallisella eri paikoissa sekä jääkiekko-ottelussa saadaksemme ensituntuman kaupungin sykkeeseen tai sen puutteeseen
 • valitsemme 2 kaupunkia, joiden asunto- ja vuokramarkkinoihin tutustumme tarkemmin touko-kesäkuun aikana
 • valitsemme yhden kaupungin, johon teemme heinä-elokuun aikana kaksi 3-4 päivän matkaa, jolloin käymme vähintään kymmenessä asuntonäytössä, haastattelemme vähintään viittä välittäjää, jotta löydämme asuntosijoittamista ymmärtävän paikallisen välittäjän, jolla on myös kontakteja remonttimiehiin ja jonka asuntoilmoitukset erottuvat tietosisällöltään ja valokuviltaan edukseen
 • mikäli valittu kaupunki osoittautuu yhä oikeaksi, valitsemme syyskuun aikana 3 kaupunginosaa, joihin keskitymme ja teemme tarkemman kirjoituspöytäanalyysiin
 • loka-joulukuun aikana valitsemme näistä kaupunginosista 9 taloyhtiötä, joihin keskitymme ja joista voisimme hankkia sijoitusasunnon sopivan tullessa kohdalle

Meistä voi tuntua, että vuosi on liian lyhyt aika kaiken tämän tekemiseen mutta kirkastettuamme 15 tai 20 vuoden päässä siintävän tavoitteemme joulun välipäivinä, huomaamme, että television katselusta, negatiivisten uutisten lukemisesta ja päättömästi sosiaalisessa mediassa surffaamisesta voimme irrottaa yhteensä puoli tuntia joka päivä ja saamme siitä lisäenergiaa, jolla puolen tunnin kirjoituspöytätutkimuksen tuottavuus kasvaa niin, että saamme tunnin työn tehtyä siinä ajassa.

4. Vuokranantajakykyni kriittinen analyysi – teen analyyttisen taitojeni kehittämis- tai vuokraustoiminnan ulkoistamispäätöksen

Kun tavoitteena on suhteellisen passiivista lisätuloa tuova ”osta ja pidä” -asuntosijoitusalkku, se tarkoittaa, että aktiivista, huonosti itse valittujen vuokralaisten sumaa selvitettävänä ei voi olla kovinkaan paljoa. Kun tavoitematkan alussa on asuntoja vain muutama, vuokralaisten aiheuttamien solmujen aukaiseminen ei vielä vie suhteettomasti aikaa.

Kun tavoittelemme nimenomaan suhteellisen passiivista tuloa, jota hyvin hoidettu ja koottu 15-20 vuoden aikana kasattu 15 sijoitusasunnon salkku kyllä tarjoaa, jossain vaiheessa polun alkupäätä pitää tehdä kriittinen kykyanalyysi. 

16 sijoitusasunnon salkku 15 vuodessa vuokrauksen ulkoistaen: Matti Oivanen – Ostan Asuntoja Podcast #81

Olemme jo ymmärtäneet, että vuokraustoiminta on suoran ”osta ja pidä” -asuntosijoittamisen ydintä. Vuokranantajien keskinäisen kilpailun lisääntyessä ja parempikuntoisten vuokrakotien tarjonnan kasvaessa kilpailla voi asiakaslähtöisyydellä tai vuokrien halpuutuksella, mikäli oletetaan, että huonokuntoisille asunnoille ei kysyntää enää edes ole. Vuokraustoiminta on ihmisbisnestä ja vuokralaiset ovat asiakkaita.

Mikäli kaikki tällainen ihmisläheinen höpinä tuntuu täysin vastenmieliseltä, vuokravälittäjä on varmaan jo käytössä. Toisaalta vuokralaiskandidaattien haastattelun edetessä luontevasti ja reilu mutta johdonmukainen toiminta vuokralaisten kanssa tuntuu mukavalta vaihtelulta päivätyön puurtamisen välissä, se todennäköisesti tuntuu siltä 10 asunnonkin kohdalla.

Valtaosa meistä vuokranantajista sijoittuu näiden kahden ääripään välille. Tänä vuonna voisi olla aika tehdä analyysi siitä, ovatko perusluonteenpiirteet olemassa ja oppimishalu kaivettavissa siten, että tuleviin vuosiin kuuluu hyvänä vuokranantajana itse aktiivisesti toimiminen vai ovatko omat vahvuudet muualla ja vuokraustoiminta olisi parasta ulkoistaa siitä hyvät referenssit omaavalle ammattilaiselle. 

Esimerkkejä toimenpiteistä, jolla lupaus toteutuu

 • liityn tammikuussa Suomen Vuokranantajien jäseneksi ainakin yhdeksi vuodeksi, jos en vielä ole jäsen
 • kirjaan tammi-syyskuussa ylös jokaisen vuokraustoimintaan suoraan liittyneen tapahtuman, siihen käytetyn ajan ja tunnepohjalta, oliko kokemus + vai –
 • helmi-maaliskuussa kirjaudun joka päivä Vuokrantajien sivustolle ja opiskelen jäsensisältöä 10 minuuttia, jolloin joka kerta kirjaan ylös ihan tunnepohjalta, oliko kokemus + vai –
 • huhtikuun loppuun mennessä tutustun siihen, minkälaisia palveluvaihtoehtoja välittäjillä on tarjolla ja paljonko ne maksavat
 • teen analyysin toukokuun loppuun mennessä, minkälainen kustannusvaikutus välittäjän käyttämisessä olisi, jos asuntoja olisi 15 ja vuokralaiset vaihtuisivat samaan tahtiin kuin vuokralaiseni ovat nyt vaihtuneet
 • heinäkuun loppuun mennessä kirjaan ylös parhaan käsitykseni siitä, kuinka paljon haluan matkustaa ja olla jossain muualla kuin vuokralaisten käytettävissä, kun tavoitteeni täyttyy
 • lokakuussa sovin tapaamiset niiden välittäjien kanssa, joista olen tammi-syyskuun aikana saanut positiivisia referenssejä ja suosituksia
 • marraskuussa arvioin oman osaamiseni ja mietin, voinko sillä tienata mahdollisia lisätuloja vuokraustoimintaa mielekkäämän työn parissa ja kattaa tuloilla myös välittäjän käytön kustannukset
 • joulukuussa on yhteenvedon paikka kaikesta kootusta tiedosta, jonka pohjalta lopullinen päätös syntyy 23.12. mennessä

Itse olen tämän pohdinnan käynyt läpi ja päätynyt selkeästi siihen, että vuokraustoiminta on toimintani strategista ydintä, jota en halua ulkoistaa. Lisäksi nautin erityisesti vuokralaisvalintavaiheesta ja saan yhä mielihyvää, kun vuokrasopimusdiili on uuden asiakkaan kanssa allekirjoitettu.

Mitä enemmän miinusmerkkisiä tunteita tuli vuoden aikana sitä enemmän tulisi harkita sitä, johtuvatko tunteet osaamisen ja kokemuksen puuttumisesta, jotka kasvavat opiskelun ja asuntosalkun kasvun myötä, vai siitä, että omat, paljon vaikeammin muutettavat luonteenpiirteet eivät oikein sovellu varsinaiseen vuokraustoimintaan. 

5. Lisätulovirtojen hankkiminen – hankin yhdestä uudesta tulolähteestä 150 € kuukaudessa

Vaikka mediassa kuinka kerrottaisiin, että me ”osta ja pidä” -asuntosijoittajat rikastumme veronmaksajien kukkarosta otetuilla ja meille ohjatuilla asumistuilla, 70 %:n velkavivulla hankkimaamme sijoitusasuntoamme vuokraavina tiedämme, että kaikkien kulujen, lainanlyhennysten ja 30/34 %:n verojen jälkeen tilille jää kenties kymmeniä euroja kuukaudessa plus tai miinus -merkeillä varustettuna. 

Koska olemme liikkeellä 15-20 vuoden aikajänteellä, osaamme kyllä arvioida, minkälaiset kassavirrat tilille tulee jäämään, kun lainanhoitomenoja ei enää ole eli kaikki 15 sijoitusasuntoa, joita nyt vasta on muutama, ovat niin sanotusti velattomia. Polun alkupäässä ensimmäisten vuosien aikana vaaditaan paljon enemmän unelmointikykyä kuin mielikuvista kaikkien rikkauksien kuluttamiseen.

Kun tätä unelmointia olemme tehneet vuoden tai viisi vuotta, aina silloin tällöin joku kokeneempi asuntosijoittaja on sanonut, että yksi sijoitusasunto on kuin yksi yritys tai työ mutta, kun niitä on 15 kappaletta, olo on paljon turvallisempi, kun kaikki yritykset eivät menetä asiakkaita kerralla tai kaikissa työpaikoissa ei ole YT-neuvottelut päällä samaan aikaan.

Meillä monella on jotain osaamista, jonka hyödyntämisen parissa toimimisesta nautimme. Rohkeuden puute tai realismi ovat vaikuttaneet meistä monella siihen, että emme ole lähteneet tavoittelemaan täyspäiväistä työtuloa tällä saralla. Joku meistä ei kenties edes ole halunnut sitä tietäen, että nautinto katoaisi, jos osaamisen parissa pitäisi tehdä töitä elannon ansaitsemisen pakosta hampaat irvessä. 

Rahamedia.fi Blogista: En saavuttanut viime vuonna mitään – vai saavutinko

Kun unelmoimme 15 velattoman sijoitusasunnon kassavirtoja yhteen laskien, huomaamme, että 150 euroa lisätuloja kuukaudessa olisi ikään kuin salkussa olisikin 16 sijoitusasuntoa. 300 euroa tarkoittaisi kahta lisäasuntoa ja 600 euroa neljää lisäasuntoa. Heureka! Voisimme ollakin taloudellisesti vapaita tai osa-aikaeläkekypsiä pienemmällä sijoitusasuntojen määrällä, jos saisimme pienellä työmäärällä vähän lisätuloja menettämättä tekemisen tuomaa iloa. 

Screenshot 2020-01-05 at 15.59.23Naftaliiniin laitettu ammattivalokuvaajan unelma saakin aivan uuden mittasuhteen, jos voi käydä ottamassa kaksi kertaa kuukaudessa vuokranantajakollegoiden asunnoista laadukkaat kuvat 75 euron palkkiolla ja samalla tutustua verkostoitumismielessä ykköslupausta toteuttaen. Toisena vuonna palkkio voikin olla 100 euroa ja kuvattavia asuntoja onkin kenties kolme kuukaudessa.

Toimenpide, jolla lupaus toteutuu

 • maaliskuun loppuun mennessä kartoitan kaiken osaamispatteristoni, mitä olen vuosien varrella kerrättynyt sekä työssä että vapaa-ajalla
 • huhtikuussa pisteytän osaamiseni sen perusteella, kuinka paljon uskon ihmisten olevan valmiita maksamaan siitä
 • heinäkuun loppuun mennessä päivitän osaamiseni, tietotaitoni ja välineeni siten, että voisin osaamistani maksua vastaan myydä
 • syyskuun loppuun mennessä olen kertonut koko lähipiirilleni ja verkostoilleni, että tarjoan osaamistani 100 %:n tyytyväisyystakuulla
 • marraskuussa laskutan 75 euroa ja joulukuussa 150 euroa

Yhteenveto

 1. Kirkasta oman elämäsi lähtökohdista päämäärä(t), miksi sinulla on 15 velattoman sijoitusasunnon kassavirtaa vastaava määrä ”osta ja pidä” -sijoitusasuntoja 15-20 vuoden päästä – tämä auttaa tehdessä valintoja Netflixin ja Oikotien välillä
 2. Muista, että ihminen yleensä yliarvioi, mitä saa aikaan vuodessa ja aliarvioi, mitä kolmessa – 10 minuuttia päivässä Vuokranantajien sivustolla opiskellen tuntuu merkityksettömältä mutta kolmen vuoden päästä sitä päivittäin tehtyäsi voisit kouluttaa osaamisesi avulla muita vuokranantajia
 3. Just Do It – älä takerru kirjoituksen numeroesimerkkeihin vaan säädä ne tilanteeseesi sopivaksi mutta takerru kirjoituksen tekemisesimerkkeihin äläkä sivuuta sitä, että niissä on mainittu deadline, mihin mennessä tehtävä on suoritettu

Hyvää alkanutta asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintavuotta 2020!


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Blogi Top 10 – Blogi #184

”Osta ja pidä” asuntosijoittajan pahimmat virheet – osa 3 – huonosti hallinnoitu taloyhtiö YouTube #96

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

dlvUh7urStGABUbgDx3Mzg

16 kommenttia
 1. Turo Luotonen permalink

  Tästä kirjoituksesta sain itselleni hyvän listan mitä tehdä kun olen ajatellut verkostoitua muiden asuntosijoittajien kanssa. Monia kohtia en tullut edes ajatelleeksi. Hyvä että kirkastat myös muiden ajattelua miten edetä tässä maratooni lajissa jossa itselläni on kokoajan ”kiire” tehdä jotain.

  • Mukava palaute, kiitos.

   • Turo Luotonen permalink

    Olkaa hyvä olen pitkään jo miettinyt laajentaa piirejä koska tähän asti olen tehnyt kaiken täysin yksin. Toivottavasti kohtaa matkalla vielä jonkun joka voisi mentoroida minua. Hope so.

Trackbacks & Pingbacks

 1. ”Osta ja pidä” asuntosijoittajan pahimmat virheet – osa 4 – liikaa maksaminen YouTube #97 | Ostan Asuntoja
 2. Laura ”liiketoimintaa asunnoilla” Stolt Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #82 | Ostan Asuntoja
 3. Maria ”jos minä pystyn, muutkin pystyy” Friström osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #20 | Ostan Asuntoja
 4. Anteeksi isännöitsijät ja stoialaisen filosofian soveltamiscaseja – Blogi #186 | Ostan Asuntoja
 5. Miten vuokraustoiminnan tappio toimii verotuksessa? – YouTube #98 | Ostan Asuntoja
 6. Laura ”liiketoimintaa asunnoilla” Stolt Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #83 | Ostan Asuntoja
 7. Laura ”liiketoimintaa asunnoilla” Stolt Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #82 | Ostan Asuntoja
 8. Asuntosijoitustavoitteeni 2019 – tilinpäätös Blogi #187 | Ostan Asuntoja
 9. Häh! Voiko taloyhtiöremontin kustannuksen kertasuorituksen muka vähentää vuokratuloista? YouTube #99 | Ostan Asuntoja
 10. Nettovarallisuus – asuntosijoittamisella vaurastumista tavoittelevan tärkein mittari – Blogi #188 | Ostan Asuntoja
 11. Astuin Sijoitusovesta juttelemaan ”sähköinen vuokranantaja” -aiheesta – Blogi #189 | Ostan Asuntoja
 12. Omistusasunnon vapaan vakuusarvon käytön riskit asuntosijoittamisessa – Blogi #190 | Ostan Asuntoja
 13. Miten kuunnella Ostan Asuntoja Podcastia ja muita hyviä podcasteja? Blogi #191 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: