Siirry sisältöön

Anteeksi isännöitsijät ja stoialaisen filosofian soveltamiscaseja – Blogi #186

19/01/2020

Olen rakentanut vuosikausia omaa toimintamalliani sellaiseksi, että pystyisin harjoittamaan asuntosijoittamis- ja vuokraustoimintaani ajasta ja paikasta riippumatta. Kun kertaan mielessäni, minkälainen tilanne oli 2009, asiat ovat muuttuneet huikeasti.

Teknologia on kehittynyt sekä internetyhteyksien että siellä käytettävissä olevien palvelujen osalta. Pilvipalveluiden avulla ja ekoksysteemiin kuulumalla toiminta jatkuu kotitoimiston pöytäkoneelta kahvipöydän tabletille siirryttäessä ennen matkalle lähtöä. Matkalla lentokentälle hommia voi hoitaa älypuhelimella ja matkan toisessa päässä kaikki dokumentit ja palvelut ovat yhä saatavilla läppärin kautta. Tämähän ei tarkoita sitä, että koko ajan on pakko tehdä hommia mutta, kun niistä tykkää, sellainen on mahdollista.

Verottaja on jatkuvasti kehittänyt palvelukulttuuriaan ja yhteistyömme toimii nykyään paperittomasti ajasta ja paikasta riippumatta. Nordealle olen kiitollinen Codes -appista. Se poisti tunnuslukukorttien optimointilaskuharjoitukset, kun piti olla portinpielen postilaatikon paikkaan riippuvaisesti läsnä, kun uusi pahvilappu hurahti pikkutietä kaahavan postilaisen bensa-auton kyydissä paikalle. VismaSign vapautti minut allekirjoittamaan vuokrasopimuksia ja valtakirjoja sähköisesti. OP:lle olen kiitollinen siitä, että laina-, pantti- ja vakuusasiat alkoivat hoitumaan kaikki paikasta riippumatta, kun toiset vielä huutelivat konttorille. Aina en edes tiennyt, missä se sijaitsee, kun niitä pistettiin kiinni nopeammin kuin ehti paikalle. Vuokranantajien jäsenlehteäkin voi lukea hiirenkorvattomana ja kosteusvauriottomana 100 %:n toimitusvarmuudella tukilakoista riippumatta.

Asuntosijoittajan ja vuokranantajan verotuksen ja OmaVeron käytön ohjeet – Blogi #149

Puhelut EU-alueen ulkopuolelta hoituvat nykyään noin 1,5 euroa/minuutti halvemmalla kuin operaattorien kautta käyttämällä WhatsAppia, FaceTimea, Skypeä, Messengeriä, Hangoutsia…ja mikä parasta, paperilehtiä myyvät kylmäsoittopuhelinmyyjät eivät osaa käyttää mitään näistä.

silver colored heart lock bridge

Kaiken kiitollisuuden rinnalla olen vuosikausia ollut sarkastisen huumorini ja välillä suoran ilkeilyn kautta yhä paperitaloyhtiöpostia lähettävien isännöitsijöiden kimpussa. Suhtautumiseni isännöitsijöihin on yksinkertaisesti ollut väärä.

Teini-ikäisestä asti käytössä ollut mottoni, johon vuokraustoimintanikin arki perustuu, onkin stoialaista filosofiaa

Olen aina tykännyt urheilusta ja varsinkin pallopelit onnistuivat luonnostaan. Olin aina huono juoksemaan, joten jalkapalloijan ura loppui jo aikaisin, kun pelkällä hyvällä pelisilmällä ei enää pärjännyt, kun oli viimeisenä paikalla, vaikka oli sen ensimmäisenä nähnyt. Koripallossa tästä ei heti ollut samanlaista haittaa, mutta toisten venyessä oman pituuden jäädessä 172 senttiin, homma vaikeutui eksponentiaalisesti, kun jalatkaan eivät pysyneet perässä. Hiihto oli suuri intohimoni vuosikausia, kunnes keksittiin luistelutyyli, johon heikot jalat eivät enää kääntyneet. Laskettelurinteissä ne sen sijaan kääntyivät ja alpit ja lapit tuli koluttua, kunnes eivät enää oikein kääntyneet. Golfswingi yhä kääntyi ja Espanjan viheriöiden kallistuksia tuli luettua kahdella eri vuosituhannella. 

Asioista, joihin ei voi vaikuttaa, ei kannata ottaa stressiä

”Asioista, joihin ei voi vaikuttaa, ei kannata ottaa stressiä”, on tuo väliotsikossa mainittu mottoni, joka on kulkenut mukanani läpi elämän sekä työssä että vapaa-ajalla. Urheilu-uraani koskevat esimerkit tarkoittavat sitä, että yhden lajin osoittautuessa vaikeaksi, märehtimisen sijaan oli keksittävä uusi laji, jossa pystyi kehittymään. Vesijuoksijana olen vasta urani alussa.

The Obstacle is The Way, Maria Friström ja asuntosijoittaminen

Ostan Asuntoja Podcast #20 - Maria "jos minä pystyn, muutkin pystyy" Friström osa 1Maria Friström oli vieraana Ostan Asuntoja Podcastin jaksossa 20, joka on yksi eniten palautetta saanut jakso siinä mielessä, että moni on kertonut tarkistaneensa asennettaan elämäänsä Mariaa kuunneltuaan.

Ennen kuin pääsimme podcastissa puhumaan asuntosijoittamisesta, Maria kertoi pitkälti omaa tarinaansa aina lapsuudesta asti, miten erilaiset vastoinkäymiset ovat koulineet ja kuorineet hänestä sen, mikä hän tänä päivänä on. Myös haastattelun jälkeen Marian matkalla on ollut vastoinkäymisiä.

Marian mainitsi suosikkikirjanaan Ryan Holidayn ”The Obstacle is The Way”, joka vapaasti tiivistettynä tarkoittaa sitä, että vastoinkäymiset muokkaavat meitä.

Ryan Holiday – The Daily Stoic; Audible *

Ryan Holiday on kirjoittanut myös kirjan nimeltä ”The Daily Stoic”. Kirjassa on 365 lyhyttä kappaletta; meditaatioita viisaudesta, sinnikkyydestä ja elämisen taiteesta stoialaisten filosofien mukaan. Kirjan ensimmäinen, äänikirjassa 2 minuuttia 18 sekuntia kestävä kappale, kertoo Epictetuksen, kreikkalaisena orjana syntyneen filosofin viisauden:

Separate matters which are and which are not under my control

Eli käytä energiaa asioihin, joihin voit itse vaikuttaa. Kun 12-vuotiaana jouduin toteamaan, että jalkapalloilijan ura on vuosikausien unelmoinnista huolimatta kiinni asioista, jotka eivät mitenkään olleet oman tekemiseni vaikutusmahdollisuuksien päässä, pistin nappikset kierrätykseen ja keskityin seuraavaan asiaan.

Jos pelkkä ajatuskin stoialaisten filosofisten tekstien lukemisesta ja pohtimisesta 10 minuuttia päivässä on täysin luotaantyöntävää, suosittelen Pekka Hyysalon ”Fight Back” -kirjaa. Jos oma juoksukykysi on yhä tallella, kirja pistää pohtimaan, mikä onkaan se tärkein syy, ettet käy juoksemassa. Pekkakin juoksee ja laskettelee todistaen ”The Obstacle is The Way” -kirjan sanomaa.

Pekka Hyysalo – Fight Back

Mikä on se ydinasia, jota asuntosijoittajanakin voi kontrolloida

Jos joku erehtyy luulemaan, että olen lukenut kymmeniä kirjoja filosofiasta, asia ei todellakaan ole niin. Sen sijaan opiskeltuani päivittäin yhden lyhyen kappaleen verran Ryan Holidayn stoialaisten filosofien käännöksiä ja tulkintoja, huomaan eläneeni 40 vuotta yrittäen noudattaa näitä oppeja epäonnistumisten ja harhapolkujen kautta. Erilaisia itsensä kehittämisoppaita lukeneet huomaavat, että menestyneiden ihmisten keinoina on useita näiden stoialaisheppujen pohdintojen sovelluksia käytännössä.

En siis mitenkään osaa ottaa kantaa Holidayn kirjan käännösten oikeellisuuteen. Mikäli lähdet opiskelemaan stoialaista filosofiaa englannin kielisistä kirjoista, ole varovainen käännösten kanssa, sillä osa on ainakin minulle käsittämätöntä siansaksaa, vaikka englannilta näyttääkin.

Holidayn kirjassa samaisen Epictetuksen väitetään myös ajatelleen jotenkin näin:

ulkopuoliset tapahtumat ovat kontrollini ulottumattomissa, sen sijaan mielipiteeni ja reaktioni niihin ovat täysin kontrolloitavissani

Tuulenpuuska, joka nappasi Hyysalon ja vei hänet aivovammaisena koomaan, josta hän heräsi liikuntakyvyttömänä, ei ollut Hyysalon kontrollissa. Miten hän asiaan suhtautuu korviensa välissä ja mitä hän sen seurauksena tekee, olivat ja ovat Hyysalon kontrollissa.

Jos vuokralaisvalinta menee pieleen tai vuokralaisen elämänhallinta luhistuu vuokrasuhteen aikana ja vuokrat jäävät maksamatta ja asunto hoitamatta, valitun vuokralaisen ominaisuudet eivät enää ole asioita, jotka ovat vuokranantajan kontrollissa sen jälkeen, kun tämä on vuokrasopimuksessa vuokranantajan kohdalle nimensä ruksannut ja avaimet luovuttanut. Miten hän asiaan suhtautuu korviensa välissä ja mitä hän sen seurauksena tekee, ovat vuokranantajan kontrollissa.

Miten käsitellä pettymyksiä asuntosijoittajana? YouTube #45

Tytär jäi harrastereissun kyydistä, asuntosijoittajaisä ryhtyi kotifilosofiksi

Tyttärelläni oli tiedossa mahdolliseen uuteen harrastukseen liittyvä tutustumistilaisuus, joka oli järjestetty koulun toimesta. Päätimme asiasta muutama päivä ilmoittautumisajan jälkeen ja ohjeeksi koulusta annettiin odottaminen hallinnon kansliassa, josta hänet noudettaisiin. Kun noutajaa ei kuulunut, selvisi, että yhteiskuljetus oli lähtenyt 10 minuuttia aikaisemmin eikä kuljettajalla ollut pienintäkään kiinnostusta U-käännöksen tekemiseen.

Taloudellinen vapausKun alahuulen väpätys oli helpottanut, juttelimme rauhassa, mitä oli tapahtunut. Kävimme läpi ilmoittautumisen, odotusohjeistuksen ja kuljettajan käyttäytymisen. Olimme samaa mieltä siitä, että mitään ilon aihetta mistään kohtaa ei löytynyt ja pettymysreaktio oli ymmärrettävä. Olimme myös samaa mieltä siitä, että tyttärellä ei ollut mitään mahdollisuuksia vaikuttaa mihinkään näistä tapahtumista tai henkilöistä. Ainoa asia, mihin hän pystyi vaikuttamaan, oli hänen oma suhtautumisensa tapahtuneeseen.

Stoialaisten filosofien nimiä ja syntymäaikoja mainitsematta mutta pienellä isän vinkkiavustuksella, tytär keksi kolme edellisen 24 tunnin aikana tapahtunutta positiivista asiaa, joista yksi oli isokin juttu ja josta kiitos kuului äidille. Hymy levisi taas huulille, äiti sai kiitokset ja halauksen, ja isä tyytyväisyyden tunteen, että negatiivinen, tyttären kontrollin ulkopuolella ollut asia oli jäänyt taakse puolessa tunnissa ja hänen fokuksensa oli taas omassa positiivisessa tekemisessä.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista, ”Kuinka hullu vuosi 2019 oli – Ostimme kerrostalon joka toinen viikko”


 

Vuokranantaja-omistajana taloyhtiön kokouksiin osallistuminen internetpuhelun kautta sähköinen materiaali iPadin ruudulla

Omistan pari asuntoa yhdestä pikkupaikkakunnan taloyhtiöstä, jossa on muutaman vuoden aikana luotu perusta muutokselle, joka on nyt konkreettisesti käynnistynyt.

Muutoksen luominen lähti liikkeelle siitä, että yhtiökokous pari vuotta keskustellen päätti valita yhtiön strategisista vaihtoehdoista sellaisen, jossa yhtiö olisi asumiskelpoisessa kunnossa seuraavat 30 vuotta mahdollisimman kustannustehokkaasti tekemättä jätetyt saneeraukset toteuttaen.

Ensimmäisenä konkreettisena toimenpiteenä oli päätös vettä kuljettavien teknisten järjestelmien tarkemman kuntokartoituksen ja koko talon kuntoarvion teettämisestä asiantuntijoilla. Tämän päätöksen tekemiseen ja toteutumiseen kului myös parin vuoden yhtiökokoukset, kun yhä useampi osakas alkoi olla sitä mieltä, että mutu-pohjalta kunnossapitotarvesuunnitelmia ei voitaisi tehdä varsinkaan, kun silloisen isännöitsijän toimintatapaan ei kuulunut kiinteistöllä käynnit.

Kun sekä tarjouspyyntökirjeen laatimen että lopulta tehdyn kartoituksen ja arvion loppuraportin karhuaminen jäivät hallituksen jäsenten tehtäviksi, pikkuhiljaa kypsyi päätös isännöitsijän vaihtamisesta. Samalla saimme tarkan uuden hallituksen puheenjohtajan, joka käytti vuoden isännöitsijän epäselvyyksien, virheiden ja puutteiden selvittämiseen ja oikaisemiseen uuden isännöitsijän avustuksella. 

Nyt meillä on hallituksen puheenjohtajatar, emännöitsijä ja tekninen emännöitsijä, jotka kaikki osaavat käyttää sähköpostia ja sen ”vastaa kaikille” -ominaisuutta. Selvennyksen vuoksi, kaikki kolme ovat naisia ja kaksi heistä yli 50-vuotiaita. Hallituksessa on myös kaksi muuta naista, joista toisen iPad-yhteyden avulla soitetun FaceTime -puhelun kautta voin osallistua sekä hallituksen että yhtiön kokouksiin. Kaikki taloyhtiön paperit tulevat pyytämättä vain sähköisesti ja teemme myös pienempiä päätöksiä sähköpostia käyttäen. Pöytäkirjat allekirjoitetaan sähköisesti ja tällä hetkellä selvityksen alla on, miksi isännöitsijän käyttämästä tietojärjestelmästä automaattisesti sähköpostilla hallitukselle tulevissa osakkaiden tekemissä muutostyöilmoituksissa tekstikentät ovat tyhjiä.

Ratkottavia asioita on jatkuvasti mutta olen kiitollinen siitä, että meillä on osaavia ihmisiä ja teknologiaa käytössä, jotta voimme keskittyä lisäarvoa tuottaviin aisoihin. Emmännöintiliittoakin luotsaa positiivispätevä henkilö.

Ostan Asuntoja Blogista: Kuusi syytä olla kiitollinen vuokralaisille

Miksi minun asuntosijoittajana pitää pyytää anteeksi isännöitsijöiltä?

Olen isännöitsijöille ammattikuntana irvaillessani unohtanut oman ”asioista, joihin ei voi vaikuttaa, ei kannata ottaa stressiä” -mottoni. Muille antamani ohje ”ulkopuoliset tapahtumat ovat kontrollini ulottumattomissa, sen sijaan mielipiteeni ja reaktioni niihin ovat täysin kontrolloitavissani” on itselleni ollut tässä asiassa kuin lehtien havina talvikuukausina. Reaktioni, vuodesta toiseen ja kymmeniä kertoja, on ollut negatiivinen, kun postilaatikkoon on kolahtanut lisää paperista taloyhtiöpostia. Ostan Asuntoja -twitterseuraajat ovat joutuneet tätä todistamaan. 

Kun pistän tätä pikkuhiljaa vähenevää taloyhtiöpaperipostia alustuskappaleessa luettelemaani kehitystä vastaan, joudun ottamaan tyttären stoialaisen filosofian omaksumisnopeudesta kadehtien oppia – kiitollisuuden syitä on 100-kertainen määrä. On aika 10 vuoden ränttäämisen jälkeen hymyillä näille positiivisille massiivisille kehitysaskelille ja jättää isännöitsijät ammattikuntana rauhaan. 

Isännöitsijöiden joukosta löytyy osaavia ammattilaisia ja omassa kontrollissani on keskittyä taloyhtiöihin, joissa sellaisia jo on, ja äänivaltani puitteissa pyrkiä vaihtamaan isännöitsijää niihin yhtiöihin, joista sellainen vielä puuttuu. Paperista taloyhtiöpostia tulee jatkossakin mutta tästä kirjoituksesta alkaen suhtautumiseni siihen on muuttunut.

Anteeksi!


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Viisi uudenvuodenlupausta passiiviselle ”osta ja pidä” -asuntosijoittajalle – Blogi #185

”Osta ja pidä” asuntosijoittajan pahimmat virheet – osa 3 – huonosti hallinnoitu taloyhtiö YouTube #96

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä


Kaupallinen varoitus

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: