Siirry sisältöön

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

23/08/2020

Nyt se Huru-ukko on seonnut lopullisesti. Ensin se haastatteli podcastiin jotain kultaheppua. Sitten se jakoi Ostan Asuntoja Instagram -tilillään pari kirjakuvaa, kuinka se oli aloittanut opiskelemaan bitcoinia. Jari Sarasvuon Tuomas Malisen YouTube -haastattelunkin se jakoi. Vannoutuneena teknologian käyttäjänä ja äänikirjakuuntelijana se poustasi kuvan tyhjästä kirjahyllystä (kiitos inspiraatiosta Matias Savolainen), jota se tuskin ääni- ja ekirjoilla meinaa täyttää.

Jos se jonain päivänä suosittelee sotkemaan asuntosijoittamista ja filosofiaa keskenään, pitäis varmaan harkita seuraamisen lopettamista kokonaan.

Keskity oleelliseen

55-vuotiaana sijoittajana olen edennyt pääsääntöisesti asuntosijoittamisen avulla tilanteeseen, jossa Warren Buffettin helpolta kuullostavan ”Never Lose Money” -ohjeen noudattamisen vaikeus kirkastuu tasaisesti. Rautalangasta väännettynä tämä voisi tarkoittaa jotain niinkin ahneelta ja itsekkäältä kuullostavaa kysymystä kuin miten varmistua, että nettovarallisuuteni ei missään tilanteessa hupene.

Kun tämän kysymyksen perään kysyy heti tarkentavan kysymyksen, missä yksikössä tätä nettovarallisuuden säilymistä tulisi mitata, valtaa joko epätoivo tai innostus opiskella lisää. Yksikköjä voivat olla vaikkapa euro, dollari, kultaunssin ostovoima euroissa tai dollareissa, bitcoinin ostovoima, Helsingin Lauttasaaren sijoitusasunnon ostovoima, muuttotappiopaikkakunnan kassavirran ostovoima…

narrow pathway near houses

Mitä enemmän yritän opiskella pystyäkseni noudattamaan tätä ohjetta sitä useammin huomaan, kuinka vähän ymmärrän asioita. Onneksi minulla tästä seuraa halu opiskella lisää.

Olen viime viikkojen aikana tuottanut sarkastista sisältöä ja kommentteja, joissa kohteena on ollut valtamedia tai valtamedian kautta höpöhöpösisältöä ulostaneita verorahoja hallinnoivia ja niistä palkkaansa korott… saavia päättäjiä. Toimittajakunnasta löytyy yksittäisiä henkilöitä, joiden osaamista ja ammattitaitoa arvostan kovasti. Tsemppiä heille.

Sisältöni on toki keskittynyt asuntosijoittamiseen ja tavoitteena on ollut auttaa asuntosijoittajia ja vuokranantajia irrottautumaan vahvasti negatiivispainotteisen päivittäisuutisoinnin seuraamisen ja kommentoimisen koukuttavasta otteesta.

Olen itse tässä otteessa ollut enkä vieläkään ole siitä kokonaan päässyt irti. Nykyään yritän lähestyä asioita ulkopuolisen näkökulmasta ja keskittymään niihin osa-alueisiin, jotka oman toimintani kannalta ovat oleellisia. Kolleegat joutuvat usein kuuntelemaan pohdintojani aiheesta, miksi meille syötetään sitä mitä meille syötetään ja mikä jää sen takia huomaamatta.

Olen huomannut monen (twitter)kolleegan vajonneen, kenties koronankin aiheuttaman epävarmuuden tönäisemänä, tähän koukuttavaan negatiiviseen mediakommentoinnin kierteeseen.

Viime viikkoina olen pohtinut lähestymistapaani keskuspankkien harjoittamaan politiikkaan ja alkanut miettimään (asunto)sijoittamisasiaani näkökulmasta, jossa valuuttaprintterit eivät koskaan pysähdy eikä niitä edes voida enää pysäyttää.

Filosofeista päivittäisapua fokuksen siirtämisessä kohti oleellista

Filosofiapiireissä Jim Rohnia ei välttämättä kelpuuteta filosofien joukkoon mutta miljonääripiireissä kylläkin. Nyt puhutaan nimenomaan siitä miljonääripiiristä, joka on miljoonansa tehnyt kovalla työllä ja yrittämisellä.

C9B847BE-2E10-4E55-9F4A-C1B2E138E27F_1_201_aMarcus Aurelius, Epictetus ja Seneca sen sijaan ovat stoialaisen koulukunnan tunnettuja filosofeja. Stoalaisuuteen yhdistetään mielenrauhan tavoittelua ja tunteiden hillintää, jotka itse koen erittäin hyödyllisiksi, kun ympärillä monen mielet järkkyvät ja tunteet karkaavat käsistä.

Olen vuoden 2020 alusta alkaen pitänyt nämä kaksi kirjaa joka aamu esillä ja yrittänyt pohtia muutamaa Jim Rohnin viisautta ja yhden stoialaisfilosofin yhtä oppia per päivä. Molemmat kirjat on kirjoitettu nimenomaan siten, että niitä ei ole tarkoitus lukea sivutolkulla tai kuunnella tunti putkeen salilla tuplanopeudella vaan sulatella pieni pala kerrallaan.

Jim Rohn – The Treasury of Quotes; Audible *

Ryan Holiday – The Daily Stoic; Audible *

Asuntopehtoorin suosituksella täydennetty: William B. Irvine – A Guide to the Good Life; Audible

Näiden kirjojen avulla olen onnistunut siirtämään päivittäisen fokukseni yleisuutisten seuraamisesta ja ”miksi” -pohdinnoista ärsyyntymisestä puhumattakaan entistä enemmän minulle oleellisten asioiden opiskeluun, tekemiseen ja edistämiseen; ”Outside of the Box” -ajatteluun.

Suosittelen!


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Mitä tarkoittaa asunnon arvonnousu?

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Pirjo Timonen vuokravälitystä 2:lla vuosituhannella Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #112

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Haluatko miljonääriksi asuntosijoittamisella – miten se onnistuu parhaiten? – YouTube #128

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

78 kommenttia

Trackbacks & Pingbacks

  1. Mitä, jos vanhan sijoitusasunnon verosuunnittelumahdollisuus poistuu? – YouTube #146 | Ostan Asuntoja
  2. Tea ”jostain pitää aloittaa” Nguyen Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #131 | Ostan Asuntoja
  3. Asuntosijoittajan pohdintoja 2021 suunnittelua varten – Blogi #235 | Ostan Asuntoja
  4. Mitä itsensä kehittämiskirjaa suosittelisit asuntosijoittajalle? – YouTube #147 | Ostan Asuntoja
  5. Kerrostalo sataviiskyt tonnia Antti Vainio Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #132 | Ostan Asuntoja
  6. Nettovuokratuotto asuntosijoittajan laskelmissa – Blogi #236 | Ostan Asuntoja
  7. Miten verot huomioidaan asuntosijoittajan kassavirtalaskennassa? – YouTube #148 | Ostan Asuntoja
  8. Kerrostalo sataviiskyt tonnia Antti Vainio Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #133 | Ostan Asuntoja
  9. Mikä on sijoitusasunnon arvo? – YouTube #149 | Ostan Asuntoja
  10. Ammattimainen PK-yrityssijoittaja asuntosijoitusharrastaja Roope Pietilä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #134 | Ostan Asuntoja
  11. Sisäisen korkokannan mystiikkaa – IRR – Blogi #238 | Ostan Asuntoja
  12. Hinnoitteluvirhe – miten ostaa sijoitusasunto alle markkinahinnan osa 9 – YouTube #150 | Ostan Asuntoja
  13. Ammattimainen PK-yrityssijoittaja asuntosijoitusharrastaja Roope Pietilä Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #135 | Ostan Asuntoja
  14. Alle markkinahinnan ostamisen perusajatus – Blogi #239 | Ostan Asuntoja
  15. Väsynyt vuokranantaja – miten ostaa sijoitusasunto alle markkinahinnan osa 10 – YouTube #151 | Ostan Asuntoja
  16. Marko kirjailija Kaarto feat. Jenni From the Block – Ostan Asuntoja Podcast #136 | Ostan Asuntoja
  17. Sijoitusasunnon ostaminen alle markkinahinnan verkostoitumisen avulla – Blogi #240 | Ostan Asuntoja
  18. Neuvotteluperiaatteet motivoituneelta myyjältä ostettaessa – miten ostaa alle markkinahinnan? – YouTube #152 | Ostan Asuntoja
  19. Prosessit kuntoon 40 asuntoa varten Henrik Raitasola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #137 | Ostan Asuntoja
  20. Hyvä pankki on asuntosijoittajan yhteistyökumppani – Blogi #241 | Ostan Asuntoja
  21. Miten asuntosijoittajan kannattavuuden elementtejä verotetaan? – YouTube #153 | Ostan Asuntoja
  22. Prosessit kuntoon 40 asuntoa varten Henrik Raitasola Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #138 | Ostan Asuntoja
  23. Asuntosijoittajan ”osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita” -strategian riskit – Blogi #242 | Ostan Asuntoja
  24. Mikset puhu asuntosijoittamisesta yrityksen kautta? – YouTube #154 | Ostan Asuntoja
  25. Jussi Takala yritykset perustettu Versus palkkatyö – Ostan Asuntoja Podcast #139 | Ostan Asuntoja
  26. Osta ja pidä -sijoitusasuntosäästämiseen 3 kriteeriä – Blogi #243 | Ostan Asuntoja
  27. Aloittelevan asuntosijoittajan 3 päivittäistä rutiinia? – YouTube #155 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida