Siirry sisältöön

Vuokralaiskandidaatin puhelinhaastattelu – 4 periaatetta – Blogi #146

14/04/2019
Vuokralaiskandidaatin puhelinhaastattelu - 4 periaatetta

Ostan Asuntoja Podcastin jaksossa #35 Kristiina Ketola-Orava kertoi, että hän edellyttää sijoitusasuntojensa “annetaan vuokralle” -ilmoituksissaan vuokralaiskandidaatin soittavan hänelle. Mikäli kandidaatti lähettää viestiä, Kristiina toistaa saman asian; “soita tähän numeroon”. Hän haluaa haastatella jokaisen vuokralaiskandidaatin ennen kuin käyttää omaa tai vuokralaiskandidaatin aikaa turhalle asuntonäytölle. Monta kertaa hän näyttää vuokra-asuntoa edellisen vuokralaisen siellä asuessa ja näin toimimalla hän myös minimoi nykyisen vuokralaisen turhan häirinnän. 

Kristiinan perustelut omalle toimintamallilleen ovat myös sellaisia, että hänen ihmistuntemustaitonsa ovat vuosikymmenten varrella kehittyneet tasolle, jolla hän saa puhelinhaastatteluista tarvitsemiaan elementtejä vuokralaisvalintapäätöksen tekemiseksi.

Vaikka et olisi Kristiinan tasoinen ihmistuntija, jo pelkkä toiminnan tehostamisnäkökulma riittää perusteluksi siihen, että puhelinhaastattelun avulla esikartoitetaan, onko tarjoamasi vuokrakoti ja vuokraustoimintamallisi kriteereineen sopiva asunnosta kiinnostuneen vuokralaiskandidaatin tarpeisiin ja ominaisuuksiin.

Mikäli oman aikasi arvo ei ole nolla tai sitä ei ole loputtomasti tarjolla, älä haaskaa aikaasi näyttöihin ennen kuin olet varmistanut, että kyseinen kandidaatti on varteenotettava vaihtoehto. Yhä useampi asuntosijoittaja omistaa sijoitusasuntoja muualla kuin oman kotinsa postinumeroalueella, jolloin matkustamiseenkin menee aikaa, jota voi vähentää puhelinhaastatteluin. 

Näiden neljän periaatteen avulla voit vaiheittain edetä puhelinhaastattelussa. Mitä useampia haastatteluja teet sitä enemmän alat oppimaan kysymyksiä ja tekniikoita, joilla saat vuokralaiskandidaatit puhumaan ja kertomaan itsestään.

1. ”2 korvaa, 1 suu” – keskity kuuntelemaan vuokralaista

Mikäli vuokralaiskandidaatti on ekstroverttiä luonnetyyppiä, sinun ei tarvitse muistaa kuin “pitää oma turpa kiinni”, korvat auki ja antaa kandidaatin kertoa, jolloin itse keskityt kuunteluun. Tämä on yleisperiaate kaikkiin haastatteluihin. Sen sijaan, että keskittyisit oman kysymyslistasi seuraavan kysymyksen heittämiseen heti, kun vuokralaiskandidaatti vähän vetää henkeä, keskity kuntelemiseen. Mikäli langan toisessa päässä tulee hiljaista, odota rauhassa hiljaa. Ihmisillä on vaikeuksia kestää hiljaisia hetkiä ja yleensä juttu jatkuu ja saat vielä lisätietoa mitään kysymättä.

Introvertin vuokralaisen kanssa täytyy ottaa itse vähän aktiivisempi rooli ja esittää kysymyksiä ja niiden avulla saada vuokralaiskandidaatti rentoutumaan ja juttelemaan vapaammin. 


If:in Henrik Rantanen on tulossa Ostan Asuntoja Podcastin haastatteluun kertomaan ja vastaamaan vuokranantajan vakuutukseen liittyviin kysymyksiin. Mikäli sinulla on aiheesta kysymyksiä, pistä tulemaan harri@ostanasuntoja.com tai laita niitä tämän kirjoituksen kommenttikenttään.


2. Aloita keskustelu kysymällä “onko kysyttävää” -kysymyksiä

“Annetaan vuokralle” -ilmoitukseen kannattaa laittaa mahdollisimman kattavat ja tarkat tiedot valokuvineen, jolla karsitaan jo monta turhaa yhteydenottoa kokonaan. 

monopoly car piece

“Onko mitään kysymyksiä” -yleisaloituksen voi luonnollisesti palastella siten, että aloittaa kysymällä, onko kaupunki ja kaupunginosa haastateltavalle tuttu. “Ei/kyllä” -vastausparin sijaan jo moni introverttikin uskaltautuu kertomaan jotain taustastaan, kun huomaa, että tähän kysymykseen ei ole väärää vastausta.

Seuraavaksi voi edetä taloyhtiöön ja asuntoon tarjoamalla mahdollisuutta kysyä niistä lisää. “Onko taloyhtiö tuttu” -kysymykseen voi tulla “sisko/kaveri/sukulainen asuu/asui siinä joskus” -vastauksia. Mikäli taloyhtiö ja asunto eivät ole tuttuja, voi aina kysyä, onko ilmoituksen jäljiltä jotain kysyttävää, jos ei itse keksi mitään lisätietoa, joka olisi jäänyt ilmoituksesta pois.

“Onko mitään kysymyksiä vuokranantajaan tai vuokrasopimukseen liittyen” johtaa yleensä seuraavan tason keskusteluun ja nyt tulee jo elementtejä, joita ei ilmoituksessa ollut. Edelleen ollaan tilanteessa, jossa vuokranantaja on tarjoillut vuokralaiskandidaatille useita eri tason mahdollisuuksia kysyä omia kysymyksiään. Yleensä näiden perusteella on jo syntynyt luontevampi keskusteluilmapiiri ilman, että vuokranantaja on vielä aloittanut minkäänlaista oman kysymyspatteristonsa vyörytystä.

Tässä vaiheessa melkein aina minulle on jo syntynyt hyvä käsitys vuokralaisen maksukyvystä, asumishistoriasta, vanhempien tai läheisten roolista nuoren vuokralaisen osalta sekä siitä, onko ilmoituksessa esitetyt kriteerit luettu ja ymmärretty. Vaiheessa 3 varmistetaan vielä loput mahdollisesti epäselväksi jääneet asiat.

Ostan Asuntoja Blogista: 8 kysymystä, jotka vuokralaisen tulisi esittää vuokranantajalle

3. Varmista vuokrasuhteen onnistumiseen liittyvien kriteerien täyttyminen 

fullsizeoutput_1029bTätä neljän periaatteen järjestystä noudattamalla oppii keskustelemaan vuokralaiskandidaattien kanssa siten, että valtaosa asioista tulee kuin huomaamatta keskustellen eivätkä haastateltavat pysty hahmottamaan, että tällainen perusrunko on ollut haastattelijan käytössä. 

Mikäli joitain asioita on vielä jäänyt käsittelemättä, tässä vaiheessa keskustelua on jo huomattavasti luontevampaa siirtyä vaiheeseen, jossa vuokranantaja esittää kysymyksiä. Ohessa muutama esimerkkikysymys:

  • miten tupakoit/ tupakoitko sisällä vai ulkona
  • mitä lemmikkejä/montako lemmikkiä sinulla on
  • miltä tuntuu ajatus, että heti vuokrasuhteen alkuun pitää maksaa sekä vakuus että ensimmäisen kuukauden vuokra
  • kuinka nopeasti tarvitsisit asunnon
  • kuinka nopeasti pääset muuttamaan nykyisestä asunnostasi
  • kuinka pitkään olet ajatellut viihtyväsi nykyisessä työpaikassasi
  • miten hyvin löytyy työpaikkoja, kun opiskelut päättyvät

Tarkka lukija huomaa, että yhteenkään kysymykseen ei voi vasta “ei/kyllä”, joka pakottaa haastateltavan kertomaan asiasta lisää, jota kautta voi tulla taas lisätietoa valintapäätöksenteon tueksi. “Poltatko”- tai “onko sinulla lemmikki” -kysymykset voivat saada haastateltavan valehtelemaan, kun yleisesti on tiedossa, että “kyllä” -vastauksilla ei pääse vuokrausjonon kärkeen. 

Sijoitusovi Blogista: Vuokralaisen haastattelu – mitä saa ja ei saa kysyä?

4. Varmista vuokralaiskandidaatin kyky maksaa vuokraa ja halu pitää kodistaan hyvää huolta

Nämä kaksi kohtaa kannattaa jättää haastattelun viimeiseksi. Melkein kaikki vuokralaiskandidaatit ovat jo periaatteita 1-3 noudattamalla kertoneet näistä asioista riittävästi, jotta mielikuva kandidaatin sopivuudesta on syntynyt, jonka pohjalta voi tehdä päätöksen, järjestetäänkö näyttö vai ei.

Yleensä kerron, että nämä ovat ne kaksi vuokranantajaa kiinnostavaa asiaa ja kysyn, miten markkinoit itseäsi minulle näiden kahden osalta. Fiksuimmilla kandidaateilla tulee mieleen tapoja, joilla he voivat todistaa maksukykynsä ja esittää suosituksia edellisiltä vuokranantajilta.

Fiksuna pidän myös vuokralaiskandidaattia, joka on laskenut, miten toimeentulotuella ja asumistuella pärjäisi, mikäli hakemaansa kouluun ei pääsekään tai 5 kuukauden päähän luvattu määräaikaisen työn muuttuminen vakituiseksi kääntyisikin töiden loppumiseen.

Seuraavaksi keskustelussa voi edetä kertomalla, että haluan varmistaa, etten vuokraa vuokralaisen tulotasoon nähden liian kallista asuntoa saattaen hänet näin taloudelliseen ahdinkoon tai ainakin altistamaan hänet sellaiselle.

Ostan Asuntoja Podcast #43 – 7000 vuokrattua asuntoa – Marita Polvi-Lohikoski osa 1/2

Kerron myös, että mikäli vuokrasopimusta päädytään tekemään, siinä vaiheessa tarkistetaan myös luottotiedot. Voin mainita, että ne varmaankin vahvistavat keskustelun aikana syntynyttä kuvaa. Tässä kohtaa kokemukseni mukaan lähes poikkeuksetta luottotietonsa menettäneet kertovat siitä, jolloin syntyy lisäkeskustelu aiheesta.

Kohdalleni ei juuri ole tullut luottotietonsa menettänyttä mutta maksukykyistä vuokralaista, joka ei olisi viimeistään tässä vaiheessa itse tarjonnut todistusaineistoa maksukyvystään. Muutamaan otteeseen olen tullut harhautetuksi tavalla, jolla näyttö on järjestynyt  mutta lähes aina maksukyvytön vuokralaiskandidaatti “löytää toisen asunnon” tai “hänen ei tarvitsekaan muuttaa”.

Mikäli asumishistoria ei vielä aikaisemmissa vaiheissa tullut selväksi, tässä vaiheessa sitä ja mahdollisten aikaisempien vuokranantajien suosituksia voi kysyä. Yhdenkin vuokranantajan suositus on parempi kuin ei suosituksia ollenkaan mutta vanhempien luota ensimmäiseen omaan kotiin muuttavien osalta päätös pitää tehdä muiden elementtien pohjalta. Joskus tilannetta helpottaa se, että vanhempi on mukana prosessissa ja tulee takaajaksi vuokrasopimukseen.

Yhteenveto

Oletko itse vastaavaa ajattelumallia käyttäen tehostanut toimintaasi ja parantanut vuokralaisvalinnassa onnistumistasi? Mitä asioita lisäisit?

On hyvä muistaa, että yksi haastateltavista lopulta saa asunnon eli haastattelulla luodaan jo ensimmäiset pohjat onnistuneelle vuokrasuhteelle.

Mikäli teksti oli mielestäsi hyödyllinen, pistä ihmeessä se jakoon omassa verkostossasi. Kiitos!


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Tiesitkö, että asuntoasi voi kohdata vahinko, jota vuokralaisen tai taloyhtiön vakuutus ei korvaa. Vuokralaisen oma kotivakuutus voi myös päättyä tietämättäsi, sillä sen voimassaoloa on vaikea vahtia.

Ifin Vuokranantajan vakuutus

Ifin Vuokranantajan vakuutuksella varmistat, että sijoitusasuntosi on aina turvattu omistamallesi irtaimistolle ja kiinteälle sisustukselle sattuvien vahinkojen varalta. Vakuutuksella voit myös varautua vuokrasuhteeseen- tai asuntoon liittyvien riitojen varalta sekä vuokralaisen tahallaan aiheuttamiin vahinkoihin.

Voit laskea hinnan helposti Ifin verkkokaupassa


Ostan Asuntoja Podcast #41 – Asuntosijoittava linjasaneeraaja Tuomas Partinen osa 1/2

Veloista vapaa vai taloudellisesti vapaa asuntosijoittaja? YouTube #57

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot


Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €. Sen jälkeen joka kuukausi yksi äänikirja 9,95 €. Kokeilujakson voi keskeyttää kuukauden aikana ja pitää sekä ilmaisen kirjan että kaikki 9,95 € hintaan ostetut kirjat. Tuet samalla hieman ”Ostan Asuntoja” -sisällöntuotantoa

Ostan Asuntoja Blogista: Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet kirjat – top 5

 

 

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: