Siirry sisältöön

Kannattaako sijoitusasunnot ostaa yrityksen kautta? – YouTube #134

29/09/2020

Saan tasaisin väliajoin kysymyksiä, kannattaako ”osta ja pidä” -asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta henkilökohtaisen omistamisen sijaan. Yleensä väistän nämä kysymykset mutta tällä kertaa teen poikkeuksen ja yritän tuottaa jotain lisäarvoa tähän aihepiiriin. 

Pääsyy, miksi tällä kertaa teen aiheesta videon on yksityishenkilöiden tulonhankkimislainojakin koskeva suunnitelupöydällä oleva sääntelykatto. Käyn videolla tämän syyn lisäksi 4 muuta syytä läpi, miksi asiaan mahdollisesti tulisi perehtyä tai olla perehtymättä.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta osa 1


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

 

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Miksi me myymme sijoitusasuntoja alle markkinahintojen?”

Poliisiauton etupenkiltä asuntosijoittamisen pariin; Hannu Takala – Ostan Asuntoja Podcast #45Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Sanna Huikea Vuokranantajat Hughes Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #117

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Tiukan budjetin asuntosijoittajalle 3 varallisuuden kasvattamisajatusta – Blogi #222

Tuoreimmat kirjasuositukset:

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.
 

16 kommenttia
 1. Taas kerran hyvää läppää, kiitos.

  Omalla kohdallani on lainahanat jokseenkin sulketuneet (ts. ehdot tiukentuneet) ja yrityksellekään ei ole kovin helppoa saada rahoitusta. Päädyin siihen, että laitoin firmaan lapset 90% omistajiksi ja me vaimon kanssa 10% omistajaksi. Kaksi eri osakesarjaa. Testamentit ja muut paperit myös kuntoon. Tosin säästin ja tein paperihommat itse (tosin maksoin konsultille tunnista, jolloin käytiin nämä läpi).
  Käytimme kaikkien säästöjä tasapuolisesti ja ostimme firmalle kämpän joka tuottaa nyt kassavirtaa. Jatkossa koitetaan sitä yritystä ponnistella eteenpäin niin että siitä tulisi rahoituskelpoinen – tässä ajatuksena muutaman kämpän kassavirralla saada lisää sijoitettavaa omaisuutta firman sisälle ja siellä lapsille on 50v päästä sitten jotain pesämunaa toivottavasti. Ehkä sinne siirretään apporttina muutama kämppä (mutta se taas on pois minun henkilökohtaisesta kassavirrastani, eli niiden asuntojen lainat minun silti pitää maksaa). Lisäksi näistä tulee aina varainsiirtoverot, siltäkään ei voi välttyä.

  Mitään sellaista tapaa ei ole olemassa, että saisi lapsille siirrettyä olemassaolevaa omaisuutta ilman veroseuraamusta. Ja kaikki mitä sanoit videolla, ovat valitettavasti totta.
  Pankkien rahoitushanoista olen kuullut tasan kahdenlaista tarinaa – toiset sanovat että hanat ovat kiinni, toiset sanovat että sieltä saa rahaa vaikka kuinka paljon… Ilmeisesti pk-seudun asuntoja vastaan sitä rahaa todella saa.

  • Kiitos itsellesi.

   Pitääkö tuosta perheyritysjärjestelystä raportoida maistraatille ja onko se sujunut jouhevasti, jos pitää?

   Myös minä olen kuullut, että juuri tällä hetkellä lainanmyöntökriteeristön haitari on todella laaja. Sekin voi vaikuttaa, että kuukausi on tässä nopeasti muuttuvassa tilanteessa pitkä aika ja 3 kuukautta vanhoilla tarinoilla ei ole enää mitään merkitystä. Yksilötasolla asia selviää, kun hakee rahoitusta eli jos sellaista hyvään diiliin tarvitsee, kannattaa hakea eikä olla hakematta muiden puheiden perusteella.

   • Hyvä huomio, maistraattihommista voi katsoa asiaa vaikkapa täältä:
    https://dvv.fi/alaikaisen-edunvalvonnan-rekisterointi-ja-tilivelvollisuus
    Asia on minullekin uusi, täytin vain lapun ja laitoin menemään. Siitä tulee vuositilivelvollisuus, ja ohjeet rekisteröimisen yhteydessä. Aika suoraviivaiselta vaikuttaa. Vanhemmat ovat siis lapsen edunvalvojia, mitään ulkoista edunvalvojaa ei tässä sentään tarvita.

    Kyllä, kannattaa pelata omaa peliä, eikä vilkuilla olan yli takana läähättäviin. On helppo heitellä kommentteja ”kyllähän pankista rahaa saa”, kun referenssipiste voi olla jotain ihan muuta kuin mitä itsellä on. Siinä mielessä todellisuus voi tehdä väkivaltaa meidän kaikkien tavoitteille ja unelmille. Jostain syystä pankista ei tahdo saada selkeää näkymää siitä, että miten tätä tarinaa yhdessä tehdään eteenpäin. Minulla on erittäin hyvä pankkisuhde ja sovituista asioista on pankinjohtaja pitänyt kiinni erinomaisesti. Nyt tilanne on tiukempi, mutta kuulostaa siltä että kun saamme vähän välillä happea, homma jatkuu entistä parempana (kun on lainoja välillä lyhennetty ja pääomia kasvatettu jne). Maanisina hetkinäni olen harkinnut jopa sitä kirjallista tavoiteasetantaa, mutta sitten kohtaus on mennyt ohi ja olen mennyt tällä sumealla logiikalla –> aina kun hyvä diili tulee, tartu kiinni 🙂

   • Kiitos linkistä.

    Tuo ”hapen ottaminen” on tuttua. Mutta välillä raskasta, kun se tulee yllättäen.

 2. Bo Priester permalink

  Kiitos Harri tärkeän aiheen kiteyttämisestä eri näkökulmiin. Pohjustit ja sivusitkin tärkeää aihetta, yhtiön varallisuuden tulouttamista yhtiöstä, joka mielestäni olisi hyvä avata kuuntelijoille enemmän.

  Pitkäaikaisen sijoitustoiminnan päämääränä on valtaosalla asuntosijoittajista varallisuuden kasvattaminen niin, ettei tuottoja tarvitse saman tien tulouttaa. Usein se on myös käytännön sanelema pakko, jos kassavirta ei ole voimakkaasti positiivista tai harjoita flippausta tms.

  Sijoitusvelan lyhennykset kasvattavat yhtiön omaa pääomaa, jonka määrään ja porrastuksen valtakuntamme päättäjät ovat kytkeneet osinkoverotukseen. Yrityksen kautta asuntoihin sijoittavan kannalta se on hyvä asia, koska toisin kuin monessa muussa yritystoiminnassa, oman pääoman kasvattaminen on asuntosijoittajalle keskeistä. Tuo pääoma ei kuitenkaan ole rahana tilillä vaan seinissä. Kokonaisveroastetta vertailemalla lukijalle tai kuuntelijalle avautuu parhaiten nämä erot. Tästä on toki monta muutakin blogia.

  • Kiitos, kun avasit tuota kulmaa.

   Kuten videollakin totesin, tämä aihe lähtee todella nopeasti rönsyämään jos jonkinlaisiin polkuihin riippuen asian haarasta. En ole yritysverotuksen asiantuntija enkä siksi ainakaan toistaiseksi ole lähtenyt tätä polkua opiskelemaan ja siitä sisältöä tekemään.

 3. Olli permalink

  Hyviä pointteja.

  Tuli mieleeen, että oletko Harri tehnyt kirjanpidon itse osakeyhtiössä? Vai onko tuo sen verran työlästä, että kannattaa ulkoistaa? Luulisi olevan suht. yksinkertaista? Jos vaikka alkuun yrityksen omistuksessa vain pari kämppää.

  • Terve.

   Tykkään yhä pitää pitää oman yritykseni päiväkirjaa itse. Näin pysyn parhaiten kärryillä kokonaisuudesta ja opin yhä uutta. Veroilmoituksen ja tilinpäätöksen tekee kirjanpitäjä.

   • Olli permalink

    Moi, juuri näin olin itsekin ajatellut tätä hoitaa. Onko tuohon kirjanpitoon jotain näppärää ohjeistusta jossain? Eikös se kaikessa yksinkertaisuudessaan ole vain exceliin tapahtumien kirjaamista kahdenkertaisena?

   • En tee kirjanpitoa vaan päiväkirjaa, johon taulukkolaskelmaohjelmaan kirjaan tapahtuman/tositteen numeron, selityksen, päivämäärän ja alvin. Tämän heitän Dropboxiin, josta kirjanpitäjä hakee. Tositteet, laskut, ja pari muuta juttua samassa paikassa. Sieltä kirjanpitäjä voi hakea, kun hänelle sopii ja kysyy multa, jos ei ymmärrä, mikä on jo tosi harvinaista.

 4. Olli permalink

  Kiitos kommentista! Olen perustamassa yritystä parhaillaan ja tuli yksi detailikysymys mieleen. Yritykselle täytyy laittaa jokin toimiala. Verohallinnolle löysin toimialaksi asuntojen vuokraustoiminnan, onkohan tämä oikea. Katsoin vertailun vuoksi sinun yrityksesi toimialan, ja olit valinnut Rahoitus ja luottoitoiminnan. Eli eikö asuntosijoittamiseen keskittyvän yrityksen toimiala mene Kiinteistöalan toiminta – nimikkeen alle?

  • Nyt mennään mun osaamisalueen ulkopuolelle. Mulla juristi perusti yrityksen enkä suoraan sanoen enää muista keskustelua, miksi moinen.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #119 | Ostan Asuntoja
 2. The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223 | Ostan Asuntoja
 3. Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #120 | Ostan Asuntoja
 4. Mikset puhu asuntosijoittamisesta yrityksen kautta? – YouTube #154 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: