Siirry sisältöön

Mitä poliittinen riski tarkoittaa asuntosijoittajalle? YouTube #65

05/06/2019

Vuosien varrella ”asuntosijoittamisen riskit” -kirjoituksia on saanut lukea ja niistä oppia säännöllisin väliajoin. Poliittinen riski on harvoin edes listattuna. Olemme kenties tottuneet ajatukseen, että yksityinen vuokranantaja on pysyvästi poliitikkojen hampaissa, kun osakesäästötiliäkään ajanut hallitus ei oikein tuntunut huomaavan, että yksityinen vuoranantaja maksaa vuokratulostaan veroa 30-34 %.

Hallituksesta toiseen juustohöyläykseen tottunut vuokranantaja varmaan oletti, että 1-2 %-yksikköä tulee lisää vuokratulojen verotukseen. Perjantaina maa tärähti, kun tuli tieto, että uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys taloyhtiölainojen maksusuoritusten vuokratuloista verovähennyskelpoisuuden poistamiseksi. Jälkijäristyksiä tuli, kun mistään ei tullut lisätietoa, että asia koskisi vain uudiskohteiden RS-lainoja vaan joku tosissaan ehdottaa 15 vuoden ”korjausvelkakeskustelujen” jälkeen niidenkin taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poistoa. Poliittisen riskin lisäys asuntosijoittajan ja vuokranantajan jokaiseen riskilistaukseen tuli kerta heitolla varmistettua vuosikausiksi.

Mitä, jos taloyhtiölainan verosuunnitteluetu poistuisi vuokranantajan verotuksesta? – Blogi #153

Tällä videolla käydään poliittisen riskin vaikutuksia asuntosijoittajalle yleisellä tasolla tätä selvitystä esimerkkinä käyttäen. Lisäksi käydään läpi, miten asuntosijoittajan tulisi suhtautua tällaisen riskin uhkaan ja mitä tulisi ajatella, jos se toteutuisi käytännössä.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori on vuokranantajan perustama yritys, joka tarjoaa vuokravälitystä alkaen 500 euron palkkiolla, johon sisältyy ensimmäisen vuoden ajalta vuokratakuu. Mainitse vuokravälitystoimeksiannon yhteydessä ”Ostan Asuntoja” ja saat 5%:n alennuksen palkkiosta.

Tarjolla on myös “avaimet käteen” vuokra-asunnon hallinnointipalvelua 35 euron kuukausihinnalla Tampereella ja sen lähialueilla. Näin voit ulkoistaa sijoitusasuntosi vuokraustoiminnan kokonaisuudessaan. Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Asuntopehtoorin Blogista: Miksi hintataso on huono mittari asuntomarkkinoilla?


Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Miten uudiskohteen rahoitusvastike toimii vuokratulon verotuksessa? YouTube #63

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa… – Ville Vesterinen osa 1/2- Ostan Asuntoja Podcast #49

Kuinka monta sijoitusasuntoa on tarpeeksi? – Blogi #152

13 kommenttia
 1. Tämä kuritus taitaa toteutua lähes pahimmalla mahdollisella tavalla. Eli uudiskohteisiin iskee, mutta ei korjausvelkoihin.
  Kassavirta menee itsellä rajusti miinukselle, joten sitä pitää korjata sitten monilla raivoisilla lumipalloefekteillä. Tai jopa palkkatöillä. Tietää pirusti hommia että saa tämän todennäköisen uhan korjattua. Toivotaan että markkinat korjaavat vuokratasoaan ja sitä kautta kassavirta menisi lähemmäs plussaa jossain kohtaa.

  Kiinnostavaa on sitten nähdä, mitä tämä tarkoittaa asuntotukijärjestelmälle kun seuraava hallitus alkaa pohtia tästä aiheutuneita seurauksia.

  Itse olen varautunut maksamaan kasvaneita veroja seuraavat 10-20 vuotta, mutta omat eläkesuunnitelmat pitää rakentaa uusiksi koska kassavirta käytännössä häviää. On mahdotonta ennustaa mitä tästä seuraa, joten tarvii vaan pitää tiukasti tuolista kiinni ja katsoa miten tästä mennään eteenpäin. Voisi kuvitella että asuntosijoittajat etsivät vanhoja kohteita tämän jälkeen, mutta markkinat ovat niin sekavat, että turha spekuloida tälläkään.

  • Ikävää erityisesti on se, että tämä kohdistuu sellaisiinkin kohteisiin, jotka on jo salkussa. Rauhallisesti aion itse seurata. Hinnanmuodostukseen menee aina aikaa eikä tästä nyt ihan helposti pysty näkemään tilannetta, jossa tarjonta jatkaa kasvuaan keskipitkällä aikajänteelläkin. Sijoittajat voivat tinkiä tuotoista tai siirtää pääomiaan muualle, jolloin tarjonta voi jäädä pienemmäksi erityisesti alueilla, jotka ei isoille kojamoille sovellu. Pääsääntö on sellainen, että tällaisilla suurilla veronkirityksillä on ohjausvaikutuksia ja yksityisten vuokranantajien tarjoamat asunnot asunto-osakeyhtiöissä eivät jatkossa kasva vanhaan malliin.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Mitä, jos taloyhtiölainan verosuunnitteluetu poistuisi vuokranantajan verotuksesta? – Blogi #153 | Ostan Asuntoja
 2. Miten rahoitusvastikkeiden veromuutos näkyisi omassa asuntosalkussani? – Sijoittaja-Tursas
 3. Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa… – Ville Vesterinen osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #50 | Ostan Asuntoja
 4. Mitä ”korkoa korolle” tarkoittaa asuntosijoittamisessa? YouTube #66 | Ostan Asuntoja
 5. Mitä kassavirta tarkoittaa käytännössä asuntosijoittajalle? YouTube #67 | Ostan Asuntoja
 6. Miten asuntosijoituksen kassavirta lasketaan ja milloin se on tärkeää? YouTube #11 | Ostan Asuntoja
 7. Asuntosijoitustavoitteeni 2019 – välitilinpäätös Blogi #168 | Ostan Asuntoja
 8. Mitä koronavirus ja pörssien heiluriliike voisivat tarkoittaa asuntosijoittajalle? – YouTube #105 | Ostan Asuntoja
 9. Tuomas Viljamaa – Asuntosijoittajan poliittisten riskien vuosi Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #90 | Ostan Asuntoja
 10. Kerrostalo Helsinkiyksiön hoitovastikkeella – asuntosijoittajalle jälleenrahoituksen onnistuminen tärkeää – Blogi #216 | Ostan Asuntoja
 11. Tiukan budjetin asuntosijoittajalle 3 varallisuuden kasvattamisajatusta – Blogi #222 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: