Siirry sisältöön

”Matalan tuoton ajasta kohtuullisen tuoton aikaan” on hyvä kärsivälliselle asuntosijoittajalle – Blogi #345

05/02/2023
Harri Huru Ostan Asuntoja Blogi

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta.


Howard Marks on ajattelija, jonka kirjoista ja “memoista” eli muistioista olen vuosien varrella kenties ammentanut enemmän ajatuksia kuin Warren Buffettilta tai Ray Daliolta. Tähän blogikirjoitukseen lainasin yhden kappaleen tänä aamuna lukemastani Marksin haastattelusta, jonka otsikko oli “The Most Important Question Is Whether We’re Going to Have Stagflation” – Tärkein kysymys on, tuleeko stagflaatio.

Stagflaatio ja asuntosijoittaminen – Tiistaiaudio #192

Howard Marks ei ole asuntosijoittaja eikä edes osakesijoittaja. Hän on erikoistunut “distressed debt” -sijoittamiseen. Tämä tarkoittaa suurin piirtein sellaista, että ostetaan lähes konkurssikypsien yritysten tai yhteisöjen velkapapereita massiivisella alennuksella. 

Marksin ajatukset sopivat minulle erinomaisesti. Hän ei esitä olevansa kaikki tietävä superviisas, vaan tuo asioita esille tavalla, joista voi jatkokehittää omaa ajatteluaan. Hän myöntää muuttaneensa omaansakin, kun uutta tietoa on tullut kohdalle.

Tässä lainattu kappale:

“As a value investor, your goal is to buy things for less than they’re worth. The problem with that is it requires cooperation from somebody who’s willing to sell it for less than it’s worth. For that, you have to have some urgency, some fear and worry. In the last thirteen years, there was nobody in that category, because the fundamental setting was very easy. The holders of assets were complacent. They were making money and they didn’t see anything to worry about. Since they could get financing easily and cheaply, companies that burned money could still get more money. This low return world was very hard for bargain hunters like Oaktree (Marksin sijoitusyritys). It was tough sledding. Now, we’re in a moderate return world, and one which may be marked by less complacency which for us is much healthier.”

Kappaleen ajatukset sopivat erinomaisesti Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan oppeihin. Minulla oli eilen lyhyt esitys Suomen Vuokranantajien Tahkolla järjestämässä tilaisuudessa, jossa oli yli 110 vuokranantajaa jakamassa ja kuuntelemassa oppeja verkostoitumisen ohessa. Koko viikon pohdin muutamaa ydinsanomaa kuulijoille. Mukana oli ajatuksia myös tuon kappaleen sisällöstä. 

Siihen tiivistyy hyvin se, miksi “osta ja pidä” -asuntosijoittajana olen positiivisen optimisti tulevaisuuden suhteen.

Osta ja pidä -asuntosijoittajan lasi voi olla puoliksi täynnä – Tiistaiaudio #256

Asuntosijoittamisen tuotto tehdään ostettaessa

“As a value investor, your goal is to buy things for less than they’re worth.” Suomalaisessa asuntosijoittajien arkikielessä tämä asia ilmaistaan, minunkin tuhansia kertoja puhumana ja kirjoittamana, hieman virheellisesti eli puhumme “alle markkinahintojen ostamisesta”. 

Pieni virheellisyys johtuu siitä, että meillä ei ole kovin selvää käsitystä siitä, mikä on hinnan ja arvon ero. Markkinahinta ja vakuusarvo eivät ole synonyymejä eikä niistä synonyymejä tule, vaikka pankin lainavirkailijan prosessikuvauksessa niin ehdottomasti väitettäisiin. Pitkään alalla toimineet ymmärtävät kyllä, että asuntosijoitustoiminnan pitää olla kannattavaa. Emme suinkaan osta jokaista kohdalle tulevaa sijoitusasuntoa siksi, että sitä mainostetaan “alle markkinahintaisena”. Teemme analyyseja ja laskelmia, joiden avulla yritämme arvioida, onko kyseessä kohde, jonka voisimme ostaa alle sen käyvän, pitkän aikajänteen arvon.

Lainojen uudelleen järjestely ja jälleenrahoitus korkojen noustessa – Blogi #317

Kannattavia asuntosijoituskohteita on vaikea löytää

“The problem with that is it requires cooperation from somebody who’s willing to sell it for less than it’s worth.” Jos hetkellisesti tuli mieleen, että onkohan se huru-ukko syöttänyt meille vääriä oppeja puhuessaan alle markkinahintaisista kohteista, joutuu toteamaan, että onhan se jo vuosia sanonut ja kirjoittanut, että hyviä asuntosijoituskohteita on vaikea löytää. “Pitää kulkea omia polkuja” tai “pitää kulkea vastavirtaan” joutuivat Tahkolla olleet eilen taas kuulemaan.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

40 flippiä alle 2:ssa vuodessa Petriina Janhonen ja Anttoni Kerkkonen – Ostan Asuntoja Podcast #230


Pitää löytää motivoituneita myyjiä

“For that, you have to have some urgency, some fear and worry.” Motivoituneella myyjällä täytyy olla jotain stressiä aiheuttavaa ongelmaa, huolta tai pelkoa. Tai hänellä täytyy olla hyvä syy tehdä kaupat nopeasti. Tukkukauppiaat ovat hyvä esimerkki jälkimmäisestä. Asuntosalkunrakentaja ja Sijoitusasunnot toimivat molemmat myös tukkukauppiaina ja ovat pitkäaikaisia Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistajia sponsorituellaan.

Motivoituneita myyjiä on ollut vaikea löytää

“In the last thirteen years, there was nobody in that category, because the fundamental setting was very easy. The holders of assets were complacent. They were making money and they didn’t see anything to worry about. Since they could get financing easily and cheaply, companies that burned money could still get more money.” Rahoituksen saaminen on ollut helppoa, sen hinta on ollut erittäin alhainen ja sitä on saanut hyvillä ehdoilla.

Sijoittajien tuottovaatimuksen laskiessa sijoitusasuntojen hinnat nousivat

“This low return world was very hard for bargain hunters like Oaktree (Marksin sijoitusyritys). It was tough sledding.” Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että Marks ei ole asuntosijoittaja, vaan pahasti stressaantuneiden velkapaperien omistajien ongelmia ratkaiseva sijoittaja. Pahasti stressantuneita velkapaperien omistajia ei viimeisen 13 vuoden aikana ole liikenteessä paljon näkynyt. Ilman stressiä ei ole motivaatiota myydä reilusti alle “käyvän arvon”.

Asuntosijoittajien kielellä tämä on tarkoittanut “myyjien markkinoita”. Ostajia on ollut koko ajan lisääntyvä määrä. Sijoituskriteereistään kiinnipitänyt asuntosijoittaja on kokenut aidosti sen, kuinka “kannattavia asuntosijoituskohteita on ollut vaikea löytää”. Niin moni muu asuntosijoittaja alensi tuottovaatimustaan. 

Asuntosijoitustavoitteeni 2022 – tilinpäätös – Blogi #343

Normaalimpaan tuottoympäristöön siirtyminen luo positiivista optimismia asuntosijoittajalle

Now, we’re in a moderate return world, and one which may be marked by less complacency which for us is much healthier. Tällä hetkellä valtaosa ekonomistien ja analyytikoiden sekä toimittajien viesteistä on toiveikkaita sen suhteen, että keskuspankit helpottaisivat otettaan ja “paluu normaaliin voisi alkaa”. Jos kuitenkin kävisi siten, että ”paluu normaaliin” tarkoittaisi 2-3 %:n korkotasoja 0-korkojen sijaan, stressaantuneita motivoituneita myyjiä alkaisi pongahdella esiin. 

Jos on ollut sijoittamisessa mukana vaikkapa 10 vuotta, voi tuntua siltä, että 0-korot ovat normaaliaikaa. Jos on ollut mukana 40 vuotta, ajattelee, että viimeiset 10 vuotta ovat olleet täysin epänormaalia aikaa. Ja siitä epänormaalista vuodet 2020-2021 olivat aivan sekopäistä meininkiä sekä kotimaassa että maailmalla.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

”Kuka tahansa voi olla vuokranantaja – kuka tahansa voi asua vuokralla.

Asuntosijoittajan tai sellaiseksi aikovan mielessä liikkuu monia kysymyksiä. Miten tunnistaa hyvä sijoituskohde? Miten onnistua vuokralaisvalinnassa? Mitä vuokrasopimukseen tulee kirjata? Mistä apua ongelmatilanteisiin?

Tietoa tarjoaa Suomen Vuokranantajat – hyvien vuokranantajien yhteisö, jonka jäsenenä vuokranantaminen on palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa.

Liity joukkoon: vuokranantajat.fi.” – Tammikuussa 2023 yli 400 liittyi!

Sammakkoja pussaamalla alle markkinahintainen kauppa Sakari Rokkanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #235


NYT on aika opiskella hyväksi asuntosijoittajaksi

“Taas se myy sitä kirjaa” voi helposti tulla mieleen. Howard Marks ei saa myyntipalkkiota Marko Kaarton ja mun kirjasta. Tänä aamuna löysin itseni Marksin haastattelun viimeisestä kappaleesta.

Nyt on tärkeää olla kärsivällinen. Asuntosijoittamista ei tulisi lopettaa, vaan etsiä erinomaisia kohteita virheitä välttäen. Käsien päällä istumisen taito on tärkeää. Opiskeluun ja omien taitojen kehittämiseen kannattaa nyt panostaa. Valtamedioiden kohinaa tulisi välttää ja valmistautua siihen, että sijoituskohteita tulee tarjolle alle käyvän arvon.

“One of the most important things is patient opportunism: Try to avoid mistakes, and when there is nothing clever to do, the mistake lies in trying to be clever. So now is a good time to sit on your hands, read about how to be a good investor, ignore the noise, and try to get ready for the opportunities when they come.”


Taantumaa pelkäävälle asuntosijoittajalle 5 ohjetta – Tiistaiaudio #255


Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta.

Harri Huru Ostan Asuntoja Niina Huhtala Rahamedia


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan 8. luku – Verosuunnittelu osana lumipalloefektiä – Tiistaiaudio #252


Tuoretta sisältöä:

Varallisuusseurannasta asuntosijoittamiseen Mirja Palola Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #241

Asuntosijoitustavoitteideni perusskenaarion elementit – Blogi #344

Alle markkinahintainen asunto haki Karri Salosen kotisohvalta Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #239

Mistä löytyy lattia asuntojen ja vuokrien hinnoille? – Tiistaiaudio #254

Mitä, jos vuokralainen haluaisi maksaa Bitcoinilla? – Blogi #342

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: