Siirry sisältöön

100 tonnia käteen – flippaus vai pitokohde? 5 plussaa molemmille – Blogi #346

12/02/2023
Harri Huru Ostan Asuntoja

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta.


Joku kyseli, mihin sijoittaisit, jos saisit 100 000 euroa tilille yht’äkkiä. Luonnollisesti tällaiselle ”osta ja pidä” -asuntosijoittajalle tuli ensimmäisenä mieleen, mistä ostaisin lisää pitokohteita asuntosalkkuuni. 

Seuraavaksi pysähdyin ajattelemaan sitä, mitä olen jo pohtinut vuoden 2023 alkupuoliskon aikana tekeväni. Omaan tilanteeseeni sopii parhaiten se, että seuraan varovaisemmin sivusta, kuinka hulluksi olen tullut, kun muilta näyttää järki lähtevän päästä. Molemmissa vaihtoehdoissa varovaisuus on paikallaan.

Itse en pysty olemaan työmaalla asuntoja remontoimassa, mutta voisin ajatella, että kokeilisin rahoittaa jotain flippiprojektia joko rahaa lainaamalla tai voittoa ja riskiä jakamalla. Tämä vaihtoehto voisi toimia hyvänä väliajan sijoituskohteena, kunnes järkeni palautuu.

Kerrataan ”osta ja pidä” -asuntosijoituksen 5 plussaa alkuun

  1. Kassavirta. Kassavirtaa kertyy joka kuukausi. Se mahdollistaa asunnon vuokrauskelpoisuuden ylläpidon vuodesta toiseen.
  2. Vieraan pääoman hyödyntämisen mahdollisuus. Kassavirtatuotto on vuokratuottoa paljon kiinnostavampi tunnusluku. Kaiken osuessa kohdalleen, kohteesta voi irrottaa oman alkuperäisen käteispääoman kokonaan.
  3. Alle markkinahinnan ostamisen lisähyöty kaikkien tunnuslukujen parantajana ja jälleenrahoituksen kautta omarahoitusosuuden vielä nopeamman vapauttamisen kohteesta.
  4. Arvonnostaminen omin toimin ja markkinahintojen nousu mitään tekemättä. Ensimmäinen edellyttää omia toimenpiteitä, jälkimmäiseen on vaikea itse vaikuttaa. Parhaimmillaan molemmat toteutuvat.
  5. Verovähennykset ja verotuksen siirtäminen tulevaisuuteen suunnitellusti.

”Osta ja pidä” -asuntosijoittaminen sopii omaan tilanteeseeni yleisesti parhaiten. Sen erilaiset kannatttavuuden elementit generoivat kassavirtoja ja kasvattavat varallisuutta niin pitkään kuin kohteet omistaa.

Välillä tulee tyhjiä kuukausia, asuntoja täytyy remontoida ja taloyhtiöissä päätetään isoista remonteista, jotka kaikki syövät salkun kokonaiskassavirtaa, mutta kaikkiin voi itse vaikuttaa. Suunnitellut remontit eivät edes tule yllätyksenä, vaan ne ovat osa ostohetken laskelmaa, oman varallisuuden hoitoa ja kasvattamista pitkällä aikajänteellä.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook


Flippaamminen on omissa mielikuvissa jatkuvaa työntekoa, jossa pitää löytää kohteita, suunnitella ja toteuttaa remontteja, myydä kohteita ja löytää uusia kohteita. ”Osta ja pidä” -asuntosijoittajan haaveilemia omarahoitusosuuksia kertyy taitavan flippaajan käsissä huimaa vauhtia ainakin noususuhdanteessa. Ajattelen flippaamista enemmän työnä tai yritystoimintana kuin sijoittamisena tai sijoitusyhtiön pyörittämisenä. Tämä ei sovi minulle.

Tästä huolimatta pystyn tunnistamaan flippaamisen 5 plussaa

  1. Enemmän rahaa nopeammin. Ei tämä mikään takuuvarma lopputulos ole, mutta olettaen yhtä hyvät onnistumiset molemmille strategioille flippaaja tekee ison läjän euroja nopeasti. Verottajakin tykkää.
  2. Vähemmän huolta tulevaisuudesta. Kun flippikohde on valmis ja myyty, huolet ovat sen kohteen osalta ohi. Jos maailma muuttuu nopeasti, seuraava flippi tehdään uusilla ehdoilla.
  3. Flippaus toimii kaikissa markkinoissa. Hyviä ”osta ja pidä” -kohteita on välillä vaikea löytää, mutta flipata voi aina. Jos hieman jaksaa seurata ympärilleen, sitä luksushuvilan flippiprojektia tuskin tulee aloittaneeksi juuri laman kynnyksellä.
  4. Vuokraustoimintaan ei kulu aikaa. 
  5. Rahoituksen lyhytaikaisuudesta johtuen flippaaja voi käyttää erilaista rahoitusta (ja flippaajille voi tarjota rahoitusta). 

Otsikon toimeksianto huomioiden ja se omaan tilanteeseeni yhdistäen voisin hyvinkin käyttää tuota 100 000 euron yllättävää rahasummaa osittain jonkun toisen flippaustoiminnan rahoittamiseen. Tällaiseen rahoitukseen liittyy korkeampi korko. Flippaajalle rahoituksen tarveaika on sen verran lyhyt, että korkokustannuksella ei ole suurta merkitystä. Minä saisin lainaamalleni pääomalle paljon parempaa tuottoa kuin pankkitilillä makuuttamalla. Pääoma palautuisi, kun flippiprojekti on päättynyt. Sen jälkeen voisin taas arvioida tilanteen uudestaan.

Tämän kirjoituksen tavoite ei ollut osoittaa, kumpi on parempi, vaan havainnollistaa molempien hyviä puolia. Mielenkiintoinen ajatusharjoitus.


Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta.

Harri Huru Ostan Asuntoja Niina Huhtala Rahamedia


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan 8. luku – Verosuunnittelu osana lumipalloefektiä – Tiistaiaudio #252


Tuoretta sisältöä:

Reppureissaaja Ronja Rivitalo Rakennuttaja Roms Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #242

Sijoita asuntoihin vain tasolla, jolla osaat itse laskea – Tiistaiaudio #257

”Matalan tuoton ajasta kohtuullisen tuoton aikaan” on hyvä kärsivälliselle asuntosijoittajalle – Blogi #345

Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 

Ostan Asuntoja TikTok

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: