Siirry sisältöön

Mitä, jos vuokralainen haluaisi maksaa Bitcoinilla? – Blogi #342

15/01/2023
Harri Huru Ostan Asuntoja Blogi

Suomen Vuokranantajien Sakari Rokkanen oli Ostan Asuntoja Podcastin vieraana kolmen jakson verran. Sakari nosti esille faktan, että yhä useampi vuokralainen ei puhu äidinkielenään Suomea. Ensimmäistä vuokrakotia Suomessa hakevista valtaosa ei osaa kumpaakaan uuden kotimaansa virallista kieltä yhtään.

Sammakkoja pussaamalla alle markkinahintainen kauppa Sakari Rokkanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #235

Sakari nosti asian esille mahdollisuutena yksityiselle vuokranantajalle erottautua isoista ammattimaisista toimijoista. Mahdollisuus ei rajoitu pelkästään siihen, että Suomen Vuokranantajien jäsen voi ladata englanninkielisen vuokrasopimuspohjan, vaan siihen, että pienellä palveluasenteella moni suomalaiselle täysin itsestään selvä asia onkin ulkomailta tulevalle apua edellyttävä este. Tähän isojen toimijoiden prosessit eivät taivu.


Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Tutustu ja tilaa kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta.

Tammikuussa 2023 kurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Voittaja saa itse valita, onko sparraajana Niina tai Harri.


Työsopimus kädessä ja työnantajan kulkukortti kaulassa – pankkitili puuttuu

Itse olen näitä esimerkkejä vuosien varrella kohdannut aina silloin tällöin. En tiedä tarkkaan, miten työperäisen maahanmuuttajan prosessit etenevät. Käytännössä maksukykyä on tarkasteltu työsopimuksen avulla, jonka vahvistuksena on ollut kuvallista kulkukorttia tai kulkulupaa. Vakuus on maksettu käteisellä. Joskus maksajana toimii jo pankkitilin omaava tuttava. Googlestakin on tarkistettu ja ydinfyysikko ydinfyysikoksi todennettu.

Useammassa kuin yhdessä tapauksessa vuokralainen on ollut ahkera työntekijä. Työpäivät alkavat arkisin ennen pankkien avautumista ja päättyvät pankkien sulkeutumisajan jälkeen. Sähkösopimukset ja lisänopeudet taloyhtiökuituun ovat minun nimissäni. Näin on saatu työpaikan ulkopuolisista asioista tärkeimmät nopeasti kuntoon eli katto pään päälle, valo jääkaappiin ja nettiyhteys ulkomaailmaan. Erilaisia huonekaluvuokraus-, kuljetus- ja mopon talvivarastointipalveluita on siinä ohessa järjestelty.

Tällä hetkellä odottelen yhdeltä vuokralaiselta viimeisen avaimen palautumista. Lupasi postittaa heti, kun pääsee rintamalta käymään nykyisessä asunnossaan Kievissä, missä avain on.

Alle markkinahintainen asunto haki Karri Salosen kotisohvalta Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #238

Sakarin tunnistamat mahdollisuudet ovat aitoja ja mitä moninaisempia. “Tarkista aina luottotiedot” -ohjettakin joutuu kiertämään, kun suomalaista henkilötunnusta ei ole tai muste ei ole vielä kuivunut paperissa.

Sakarin kanssa juteltiin ukrainalaisten akuutista lämmityskriisistä ja yleisestä mahdollisuudesta, että ukrainalaisia tulisi enemmän Suomeen. Pari viikkoa sitten luin jotain uutista, jossa ukrainassa toimivan apteekkiketjun kerrottiin hyväksyvän Bitcoinin maksuvälineenä tuhannessa toimipisteessään. 

Näitä hetken sulateltuani tuli mieleen ajatus siitä, että ihan kaikki meille Bitcoinista jaettu yleistieto ei välttämättä kestä tarkempaa tarkastelua. Jos sitä ei voisi käyttää missään tai se olisi vain rikollisten käyttämä maksuväline, 1000 ukrainalaisapteekin vain rikollisille suunnattu maksutapa välineellä, jota ei voi käyttää missään, ei mahdu insinöörin kurkusta alas pureksimatta.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook


“Voinko maksaa vakuuden ja vuokraa Bitcoinilla?”

Minulta ei ole koskaan kysytty tätä kysymystä, mutta kiinnostuin oman osaamiseni kannalta siitä, mitä vastaisin ja osaisinko käytännössä toimia, jos vastaisin “kyllä”. 

Sam Laakso on ollut kahteen otteeseen Ostan Asuntoja Podcastin vieraana kertomassa meille kullasta. Etukäteen jännitti, tuleeko kuulijoilta täysi tyrmäys. Molemmat Samin vierailut ovat saaneet erinomaista palautetta ja kuuntelijatilastot vahvistavat sen. Siltä pohjalta uskallan varovaisesti lähestyä tätäkin aihetta. Kaikki rakentava palaute on todella tervetullutta, vaikka se palaute olisi perusteltu “ehdottomasti en suostuisi”. Tulppaani- ja ponzijutut on vähän hassuja, jos apteekkiketju jo lääkkeitä Bitcoinilla myy.

Sam Laakso inflaatiota ja muita pidemmän aikavälin juttuja Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #214

Olisi hienoa, jos joku lukija olisi jo käytännössä vastaanottanut vuokria Bitcoineina. Lisäksi olisi hienoa, jos joku teknisesti osaava bitcoineri löytäisi lukemasta tätä kohtaa ja olisi yhteydessä minuun. En ole löytänyt käytännön rautalankaopasta, miten tämä oikeasti tehtäisiin se huomioiden, että vuokranantajalla olisi halu vastata kyllä, muttei käytännön perustietoa, miten se tehdään. Tehdäänkö yhdessä opas nimenomaan vuokraustoimintaan liittyen? Onkohan Suomessa ylipäätään sallittua maksaa vuokra Bitcoineilla tai vastaanottaa vuokra Bitcoineina? Kirjoitetaankohan se nyt isolla vai pienellä kirjaimella?

Miksi vuokralainen voisi haluta maksaa vuokran Bitcoineissa?

Italiassa on vuosisatoja vanhoja palazzioita, jotka ovat aina olleet saman suvun omistuksessa. Yhdestä James Richardsin kirjasta luin tarinan, jossa hän oli kysynyt illallisella jonkun italialaissuvun edustajalta, miten se on mahdollista. Vastaus oli “kolmasosa, kolmasosa, kolmasosa”. Meille “sijainti, sijainti, sijainti” -säännön kuulleille tuo jää hyvin mieleen – “Kolmasosa kullassa, kolmasosa taiteessa, kolmasosa tonttikirjoissa”. Kun tilanne käy kuumaksi, leikataan taulut kehyksistä ja kääritään rullalle, otetaan tonttikirjat mukaan ja pakataan kulta hevosten vetämiin vaunuihin. Sitten häivytään odottamaan tilanteen normalisoitumista. Aikanaan palataan, tonttikirjoilla todistetaan omistuoikeus sekä myydään arvotaulu ja kultaa, joilla restauroidaan palazzio. Toistetaan tarvittaessa vuosisadasta toiseen.

Moderni versio tästä voisi olla, että ukrainalainen joutuu pakenemaan hyökkäyssotaa. Kullan sijasta muistissa tai paperilapulla on Bitcoin-avaimet. Näitä ei voi käytännössä matkan aikana kukaan takavarikoida tai ryöstää. Suomen päässä Bitcoinien vaihto euroiksi ei heti onnistu, koska Suomen pään kryptopörssi- ja europankkiyhteydet puuttuvat.

Toinen esimerkki, mikä opittiin sisäistämään laajassa mittakaavassa koronan aikana, on etätyö. Tietokoneellaan internetin yli työtä tekevä voi vaihtaa fyysistä olinpaikkaansa aika vapaasti, kunhan netti pelittää. Osajoukko heistä voi saada palkkaansa tai palkkioitaan Bitcoineissa. Osajoukko heistä voi pyrkiä elämään vain Bitcoineilla niitä mahdollisimman vähän euroiksi vaihtamatta.  

Esimerkkejä on varmasti muitakin.


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta.


Perusvuokranantajan “kyllä” -tilanne

En osaa itse hahmottaa, mutta oletettavasti Suomessa kyseessä on tällä hetkellä täysin marginaali-ilmiö. Jos hyvää euroilla maksavaa vuokralaiskandidaattia ei ole löytynyt ja tarjolla on yksi “voinko maksaa Bitcoinilla” -kandidaatti, itselläni syttyisi houkutus vastata kyllä. Jos “annetaan vuokralle” -ilmoitukseen kirjoittaisi “Bitcoin hyväksytään maksuvälineenä”, en osaa arvata, kuinka pitkään menisi, että kiinnostunut ilmoittautuisi. Jo pitkään olen lisännyt ilmoituksen päätekstin loppuun ”Landlord speaks English” -lauseen. Nopeasti laskien tällä hetkellä vuokrasuhteessa minulla on 5 kotitaloutta, joiden vuokrasopimus on englanniksi. Vielä hetki sitten oli 7.

Perusvuokranantajan tilanne olisi sellainen, jossa vuokranantaja suostuisi ottamaan vakuuden ja vuokran Bitcoineissa, muttei halua itse omistaa Bitcoineja. 

Vuokrasopimus tehtäisiin euromääräisenä. Vuokralaisen ja vuokranantajan pitäisi sopia jokin käytännön menettely, miten mahdolliset vaihtokurssitappiot ja -voitot tasataan. Vuokralaisen pitäisi vuokranmaksuhetkellä maksaa euromääräistä vuokraa vastaava summa Bitcoineissa. Maksun saatuaan vuokranantaja realisoisi Bitcoinit mahdollisimman nopeasti euroiksi Bitcoiniin liittyvän arvonmuutoksen minimoiseksi. Perusvuokranantaja ei siis olisi kiinnostunut Bitcoinista millään muotoa. Hän vain haluaa lisätä palvelutarjontaansa tällaisen mahdollisuuden.

Jokainen Bitcoin-transaktion myyntivoitto tai -tappio pitää vuokranantajan ilmoittaa veroilmoituksessa eli tästä seuraa lisätyötä. Esimerkin tapaisesti toimimalla summat ovat minimaalisia, paitsi jos juuri siihen vuokranmaksuhetken ja muuntohetkeen väliin osuu joku kurssipiikki. Voisiko bitcoineri kenties olla valmis maksamaan hieman korkeampaa vuokraa vastineeksi tästä ylimääräisestä vaivasta? Joku osaavampi voisi kertoa, että Bitcoin-lompakolla voisi vuokranantaja salamaverkkoa hyödyntäen tehdä laskun eurosummasta lähtien. Tai vuokralainen voisi maksaa vuokranantajan osoitteeseen lähtien euromääräisestä summasta, vaikka maksu tapahtuisi Bitcoineissa. Muutamassa sekunnissa vastaava määrä euroja olisi Bitcoineina vuokranantajan lompakossa. Suomessa ei taida vielä olla palvelua, jossa vuokranantajan lompakkoon tulisi euroja. Jack Mallersin Strike tarjoaa jo tällaista palvelua.

Varsinainen vuokratulojen veroilmoitus tapahtuisi normaalisti euromääräisenä. 

“Voisin vähän hajauttaa Bitcoiniin” -vuokranantaja

Muuten edetään samalla tavalla eli vuokrasopimus tehdään euromääräisenä. Vuokralaisen kannalta prosessi näyttäisi lähes samalta. Vuokralainen siis ottaa edelleen riskin siitä, miten Bitcoinin ostovoima suhteessa euromääräiseen vuokraan kehittyy vuokrasuhteen aikana.

Vuokranantaja välittömän realisoinnin sijaan pitääkin saamansa maksut Bitcoineina. Vuokranantaja ottaa siis riskin siitä, miten Bitcoinin kurssi kehittyy suhteessa euroon vuokranmaksun jälkeen. Vaikka vuokranantaja ei realisoisi saamiaan Biitcoineja, hänen tulisi kirjata saantihetken kurssi ja tosite kirjanpitoonsa. Nämä ovat tositteita kyseisen Bitcoinin hankintahinnasta, kun realisoituneita voittoja tai tappioita aikanaan verottajalle raportoidaan, jos Bitcoineja on realisoitu.

Varsinainen vuokratulojen veroilmoitus tapahtuisi normaalisti euromääräisenä. Huom! Tämä ei ole toimintaohje vain teoreettista pohdintaa eri vaihtoehdoista. Aika näyttää, löytyykö mukaan osaajia, joiden avulla tästä tulisi toimintaohje. Kenties ohje on jo jossain olemassa, mutten ole sitä löytänyt. Virheitäkin tässä tekstissä voi olla tai ainakin epämääräisiä ilmaisuja.

Euromääräisen vakuuden palauttaminen tapahtuisi samalla tavalla kuin ensimmäisessä esimerkissä eli riski vakuuden ostovoiman heikentymisestä vuokrasuhteen aikana on vuokralaisella. Mikäli vuokranantaja on säilyttänyt vakuuden Bitcoineissa, hänellä on riski siitä, että Bitcoinin ostovoima mahdollisten vahinkojen korjaamiskustannusten osalta on heikentynyt.

Mihin olen sijoittanut viimeisen vuoden aikana? – Top 5 – Blogi #297

Vuokralainen ja vuokranantaja elävät Bitcoin -maailmassa

Tämän vaihtoehdon kuvaamisessa riski ajatusvirheistäni on kaikista suurin. 

Nyt ollaan siis tilanteessa, jossa myös vuokranantaja olisi valmis elämään ainakin yhden vuokrasuhteen osalta Bitcoin-maailmassa. Hoitovastikkeet, lainanhoitomenot ja korot pitää edelleen ajatella euroina.

Heti tässä vaiheessa kannattaa olettaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät korkean volatiliteetin. 

Nyt siis tehdään vuokrasopimus, jossa sekä vakuus että vuokra on määritelty Bitcoineissa. Suomessa veroja ei voi maksaa Bitcoineissa. Voisiko olla mahdollista, että euromääräinen vuokra puuttuisi sopimuksesta kokonaan? Tällöin euroissa verottajalle ilmoitettava vuokratulojen määrä olisi jokaisen vuokranmaksuhetken Bitcoinin euromääräinen kurssi, jonka vuokranantaja tallentaa kirjanpitoonsa. 

Kelassa voisivat olla asumistukiosastolla ihmeissään. Mikäli Bitcoinin kurssi olisi laskenut reilusti, olisi euromääräinen vuokra alle käyvän markkinavuokran, joka poistaisi mahdollisuuden vähentää korkokuluja vuokratuloista.

Tässä kohtaa omat aivot ovat jo solmussa, jos vuokratulo pitäisi raportoida euroissa verotusta varten, mutta Bitcoineja ei ole realisoitu. Jokaisen Bitcoin-vuokran maksuhetken eurokurssi merkittäneen hankintahinnaksi (josta myös vuokratulojen vero maksetaan) ja Bitcoin myyntihetkellä realisoituu sitten voitto tai tappio tämän hankintahinnan pohjalta laskettuna?

Onko asuntosijoittaja huru-ukosta tullut bitcoineri? – YouTube #165

Voisinko maksaa Karo Hämäläiselle juttukohtaisen maksun?

Joskus aikoinaan pohdiskelin Twitterissä sitä, että Karon jutuista olisin valmis maksamaan Karolle, mutten missään tapauksessa ollut kiinnostunut tilaamaan koko lehteä, jossa 99 % jutuista ei kiinnosta, päästäkseni lukemaan Karon jutun.

Aikoinaan Twitteriin tuli mahdollisuus lisätä Bitcoin -osoite omaan profiiliin ja sellaisen opettelin lisäämään. Sieltä se löytyy. Parin kolleegan kanssa tehdyn maksukokeilun jälkeen ei ole aktiviteettia ollut.

Nyt Ostan Asuntoja Podcast löytyy Fountain -nimisestä appista, joka löytyy sekä App Storen että Google Playn kautta.

Siellä podcastien kuuntelijat voivat vapaaehtoisesti kokemansa lisäarvon vastineena määritellä summan, jonka maksavat podcast-jakson kuuntelun edetessä. Vaihtoehtoisesti voi “boostata” eli maksaa haluamansa summan, jonka jälkeen voi lähettää kysymyksen tai viestin. Periaatteessa voisin näin maksaa Karolle hyvän jutun tuomasta lisäarvosta ja/tai esittää kysymyksen pientä maksua vastaan, johon Karo vastaisi.

Tällä hetkellä myös Fountain app palkitsee kuuntelijoita joka päivä ensimmäisen kuuntelutunnin osalta pikkuriikkisellä summalla satseja. Yksi Sats on Bitcoin/100 000 000. Lisäksi voisin itse tai yhdessä sponsorien kanssa lisätä podcastin kuuntelijamääriä tarjoamalla lisäpalkkiota kuuntelusta. Podcasteja voi kuunnella edelleen myös täysin ilmaiseksi, kuten tähänkin asti.

Fountain hyödyntää salamaverkkoa eli kaikki transaktiot tapahtuvat muutamassa sekunnissa. Jos sinulla on jo Bitcoin-lompakko, jossa on salamaverkko-ominaisuus, käy kokeilemassa. Voit olla ensimmäinen Ostan Asuntoja Podcastin tuomasta lisäarvosta kuuntelun etenemisen mukaan satseja striimaava tai kysymyksen tai kommentin jättäjä.

Omia aivonystyröitä on mukava ärsyttää kokeilemalla, kuinka voisi lähettää jollekin nigerialaiselle lapselle euron koulukirjan hankkimiseen ja tämä saisi muutaman sekunnin kuluttua euron edestä Bitcoineja tai jopa haluamaansa paikallista fiat-valuuttaa. Ehkä jotain Karon tai jonkun muun “maksumuurin takana” -juttuakin voisi jonain päivänä lukea salamaverkon maksun QR-koodia oman älypuhelimen Bitcoin-lompakolla lukemalla. 


Tammikuussa 2023 kurssin tilanneiden kesken arvotaan ilmainen tunnin sparraussessio. Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi. Kokeneiden asuntosijoittajien Harri Hurun ja Niina Huhtalan verkkokurssi kurssin nettisivuilta.

Harri Huru Ostan Asuntoja Niina Huhtala Rahamedia


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan 8. luku – Verosuunnittelu osana lumipalloefektiä – Tiistaiaudio #252

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: