Siirry sisältöön

Asuntosijoittajan intuitio tunnuslukujen vastapainona – Blogi #244

28/02/2021

Diplomi-insinöörin tutkinnon suorittaneena olen tottunut hakemaan tietoa, analysoimaan sitä ja ajattelemaan sen pohjalta. Luen ja kuuntelen muiden ajatuksia ja säädän omaa ajatteluprosessiani, jonka tuloksena saan jonkun tiedon, jonka oikeellisuudelle pyrin asettamaan todennäköisyyksiä. Seuraan uutta tietoa ja analysoin sitä sekä muutan asettamaani todennäköisyyttä tiedon oikeellisuudelle tai joskus muutan koko ajatteluani.

Asuntosijoittamisessa käytän useita eri tunnuslukuja saadakseni kokonaisvaltaisemman kuvan päätöksenteon pohjaksi. Silti usein huomaan sanovani, että menestykseni sijoittajana tai asuntosijoittajana perustuu siihen, että pyrin aina löytämään mahdollisuuksia paikoista, joissa on vähemmän kilpailua. Vuokralaisvalintaprosessini on hyvin pitkälle mietitty, mutta silti valitsen välillä luottotietonsa menettäneen, lemmikin kanssa muuttavan, työkyvyttömyyseläkkeellä olevan keski-ikäisen tai alaikäisen vuokralaisen. 

Todennäköisesti teen kaikkia yllä kuvattuja, valtavirrasta poikkeavia valintoja edelleen analyyttisen viitekehyksen ja prosessin kautta. Mukana voi myös olla intuitiota.


Helmikuukauden tarjous naispuolisille Ostan Asuntoja -kanavien sisältöä kuluttaville: Vauras Asuntosijoittaja – Verkkovalmennus 9.4.-9.5.2020 suljetussa Facebook-ryhmässä valmentajana Terhi Majasalmi***

Kun ilmoittaudut helmikuun 2021 aikana saat Eroon rahahuolista -verkkovalmennuksen (Arvo 97 euroa) kaupan päälle!

***Epäkaupallinen yhteistyö eli saan hyvän mielen, jos tarjouksesta on hyötyä


Hapuileva käsitykseni intuitiosta asuntosijoittajana

Intuitio on konsepti, jota en ole opiskellut tavalla, jonka pohjalta voisin esittää asiantuntevia näkemyksiä siitä, mitä intuitio on ja mitä se ei ole. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun kirjoitan asioista, joista en omaa vahvaa näkemystä. Koko Ostan Asuntoja Blogi lähti liikkeelle siitä, että kirjoitan omasta asuntosijoitustoiminnastani ja opin itse samalla, kun joudun, analyyttisesti (!), pohtimaan, mitä julkaisen, ettei ihan puuta heinää päästä käsistään. Siinä se oma osaaminenkin kehittyy ja aina on mukava huomata, jos saa jonkun toisenkin pohtimaan. 

Intuitio on analyyttisen ajatteluprosessin jonkinmoinen vastakohta eli kyky nähdä tai oivaltaa joku asia nopeasti ilman analyysiä. Intuitio on käsitys, jonka mieli tuottaa nopeasti ilman analysointiprosessia.

Joku kritisoi, että koko intuition käsite on niin epämääräinen, ettei sellaista ole olemassakaan. Joku toinen ajattelee, että kyseessä on joku vaisto tai impulssi, jonka pohjalta voi toimia nopeasti ja oikein.

Sijoittajana tunnistan muutamia käytännön esimerkkejä omista intuitioistani:

 • Kun Amazonin Kindlen PC-versio julkaistiin, latasin sen heti PC:lleni. Kun luin ensimmäistä E-kirjaani, intuitioni oli, että jatkossa yhä useampi omistaa ja lukee kirjoja näin.
 • Kun kaverini toi minulle USA:n reissultaan iPad 1:n muutama viikko ennen kuin laitteen pystyi ostamaan Suomesta, intuitioni oli, että tämä tuote mullistaa monta asiaa.
 • Sony:n Walkmanin omistajana ostin New Yorkista kannettavan cd-soittimen. Intuitioni oli, että kasettien ja LP-levyjen markkinaosuus romahtaisi nopeasti.
 • Tiiliskiven kokoisella autopuhelimellani tien päältä puheluita soittaessani, intuitioni oli, että tämän laitteen taskukokoon kehittäminen mullistaisi maailman.

Kaikki intuitioni tuntuvat nyt aidosti omilta käsityksiltäni, jotka syntyivät oman ensikokemukseni kautta ilman, että olin tehnyt analyysiä siitä, kuinka asiat voisivat mahdollisesti kehittyä.

Intuitioni osuivat kaikki kohdalleen mutten ostanut Amazonin, Applen tai Nokian osakkeita. Kun näin kaverini, jolla oli ensimmäinen iPhone kädessään ja hän esitteli sen toimintoja, sijoitusosaamiseni oli kehittynyt tasolle, jossa intuitio kertoi nopeasti olla ostamatta enää Nokian osakkeita. Applen osakkeita en ole osannut koskaan ostaa.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: ”Sijoitusasunto-opas – Näin sijoitat asuntoihin vuonna 2021”

Pekka “Asuntosalkunrakentaja” Väänänen osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #24

Asuntosalkenrakentaja ja Asuntopehtoori tiedottivat keskinäisen yhteistyön aloittamisesta


Sijoittamisessa intuitio on osaamisen kumppani

Muistan viimeisen tentin jälkeen nauttineeni olosta, että koskaan enää ei tarvitsisi opiskella tenttikirjoja, kun diplomi-insinöörin tutkintotodistus olisi kohta hyllyssä. Tästä meni muutama kuukausi ja neuvottelin jo professorini kanssa, mitä kirjoja lukisin lisensiaatin tutkinnon pääaineen osalta ja miten suoritettaisiin niiden tenttiminen, kun työni vei minut arkipäiviksi pois paikkakunnalta, jossa professorini virkaansa hoiti. Professori oli ilokseni erittäin joustava ja hyväksyi kirjoja, jotka aidosti auttoivat ja hyödynsivät minua palkkatyössäni. Sen jälkeen en ole haaveillut lukemisen ja opiskelun lopettamisesta. 

Ikuisena opiskelijana olen huomannut, että ainakin osaaminen kehittyy. Mitä enemmän olen opiskellut, sitä enemmän huomaan, kuinka vähän tiedän. Analyyttiselle tunnuslukujen pohjalta asuntosijoittamista harjoittaneelle tämä osaamisen kehittyminen on toisaalta mahdollistanut intuition käyttämisen ja toisaalta luonut rajoitteita, koska osaa intuitiivisesti nähdä, mikä voi mennä pieleen.

Vaikka osaaminen sijoittajana ja asuntosijoittajana on vuosikymmenten opiskelujen avulla lisääntynyt, omalla kohdallani osaamisen painoarvo, tai -rajoite, on selvästi intuition painoarvoa suurempi. Jo pelkästään se, että valtaosa varallisuudestani on “osta ja pidä” -asuntosijoituksissa, voi tarkoittaa, että intuition painoarvo on matala. En ole koskaan osannut sijoittaa kasvuosakkeisiin, koska niiden 10 vuoden päässä siintävä mahdollinen ensimmäinen positiivinen kassavirtaerä sopii huonosti arvosijoittajan intuitiomaailmaan. Vuonna 2009-2011 intuitioni sentään kertoi, että Sammon, Nokian Renkaiden ja Ponssen osakkeiden ostamiseen ale-korista oli suuren todennäköisyyden mahdollisuus.

Intuition hyödyntäminen osaamisen kehittyessä

Oma ajatteluni intuition suhteen on tällä hetkellä tasolla, jolla luulen näkeväni useampia asioita tavalla, jolla valtaosa asuntosijoittajista ei niitä näe. Tätä ei pidä lukea itsekehuna vaan se tarkoittaa käytännössä myös menetettyjä mahdollisuuksia. Mitä lyhyempi aikaperspektiivi on, sitä helpompi on esimerkiksi nähdä, kuinka paljon markkina-arvojen nousumahdollisuuksia olen menettänyt pitämällä lyhennysvapaallisten uudiskohteiden osuuden koko asuntosijoitusalkussani pienenä. Intuitioni pitkiin kiinteisiin korkoihin siirtymisessä on toistaiseksi ollut euroissa mitattuna väärä intuitio. Tai analyysi.

Toisaalta intuitio on mahdollistanut toistuvien asuntosijoituspäätösten tekemisen markkinoille ja kohteisiin, joissa tuotot, eri tunnuslukujen kautta tarkasteltuna, ylittävät uudiskohdeasuntojen kohdalle osuneet viiden ja jopa kymmenen prosentit vuosittaiset markkinahintojen nousujen tuomat tuotot. Nämä intuitiot voivat vielä osoittautua vääriksi, jos työpaikkojen kehitysnäkymät eivät toteudukaan tavalla, jonka intuitioni on näyttänyt.

Tasaisin väliajoin tulee eteen sijoituspäätöksiä, joissa ei ole kattavaa analyysiaineistoa saatavilla, tai aikataulu ei mahdollista osaamispuolen hyödyntämistä, jolloin pitäisi turvautua intuitioon. Juuri ystäväni ja sijoituskumppanini kanssa tuli tehtyä päätös minun negatiivista intuitiotani painottaen, josta seurasi koko sijoituskohteen menettäminen. Jaamme yhdessä analyyttisen maailman näkemyksiä, mutta hänen positiivisemman intuitionsa pohjalta voisimme olla tekemässä kauppaa kohteesta. 

Jatkamme varmaan keskustelua tästäkin kohteesta, miten olisimme voineet parantaa prosessia ja kenties päätyä toimimaan hänen intuitionsa pohjalta. Vaikka olisikin hienoa saada tietoa kohteesta jälkikäteen, oleellista ei ole se, kumman intuitio osui oikeaan, vaan se, miten voimme parantaa intuitioidemme ja osaamistemme keskinäisiä suhteita tulevia päätöksiä tehdessä.

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti?

Jos lähdetään siitä, että intuitio ei ole asuntosijoittajan seitsemäs aisti eikä uskota siihen, että impulsiivinen, hetken mielijohteesta toimiminen olisi intuitiivista toimintaa, miten itse ajattelet tai olet kokenut intuitiivisen ja analyyttisen päätöksenteon yhdistämisen mahdollisuudet ja ongelmat.


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Antti kokemuspankki Arjanne feat. Jenni From the Block – Ostan Asuntoja Podcast #140

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Aloittelevan asuntosijoittajan 3 päivittäistä rutiinia? – YouTube #155

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä


Audible maksuton kokeilu

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka jälkeen kuukausimaksu on 9,95 € sisältäen yhden äänikirjan per kuukausi. 

9 kommenttia
 1. Jorma Väisänen permalink

  Ehkä tämän voi tiivistää niin että mitä enemmän päässä on opiskelun kautta tullut analyyttistä faktaa, sitä paremmin intuitio toimii. Sinun saavituksia kun seuraa niin molemmat puolet tuntuu pelaavan poikkeuksellisen hyvin.

  • Se voisi olla noin tai sitten tuo lisääntynyt faktapuoli haittaa intuitiopuolta. Olin täysin tietoinen esimerkiksi Zoomin ja Pelotonin olemassaolosta ja miten ne toimivat mutten vain keksinyt lähteä ostamaan niiden osakkeita, kun koronasulut tuli.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Kyvyttömyys kasvattaa varallisuutta hitaasti; asuntosijoittajan makrovirheet osa 3 – YouTube #156 | Ostan Asuntoja
 2. Ville Valkonen intohimona yhteiskunnan kehittäminen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #141 | Ostan Asuntoja
 3. Uusi asuntosijoituskirja ja mitä asuntosijoituskanavia löytyy YouTubesta? – YouTube #157 | Ostan Asuntoja
 4. Ville Valkonen intohimona yhteiskunnan kehittäminen Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #142 | Ostan Asuntoja
 5. Asuntosijoittajan veroilmoitus ja verojen laskeminen 2021 – Blogi #246 | Ostan Asuntoja
 6. Asuntosijoittajan psykologiaa: Heikki kysyy, Harri vastaa – Blogi #252 | Ostan Asuntoja
 7. Asuntosijoitustavoitteeni 2021 – Blogi #257 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: