Siirry sisältöön

Asuntosijoittaminen ja vuokralaisten hallinta etänä by Niina Huhtala – Blogi #147

21/04/2019

Ostan Asuntoja Blogissa #138 oli ensimmäinen kerta, kun julkaisin toisen, silloin Johanna Pöystin, kirjoittaman kirjoituksen omassa blogissani. Nyt on toinen kerta, sillä sain Niina Huhtalalta luvan julkaista hänen ”Kasvussa” -blogissaan julkaiseman kirjoituksensa ”Asuntosijoittaminen ja vuokralaisten hallinta etänä”.  

img_5110smallNiina on kirjoittanut aikaisemminkin hyviä juttuja ja tämä kirjoitus osui itselleni läheiseen asiaan. Olen jo pitkään rakentanut ajasta ja paikasta riippumatonta paperitonta toimintamallia teknologiaa ja verkostoja hyödyntäen. Jos mietit, miten ihmeessä voisi tehdä asuntosijoituksen Suomessa muualle kuin omalla kotipaikkakunnalle, tämä kirjoitus on hyvä rohkaisu siihen. Niina hoitaa Suomessa kolmella eri paikkakunnalla olevia sijoitusasuntoja ja niiden vuokrausta Lontoosta käsin. Ole hyvä Niina:


Olen saanut kyselyjä blogin lukijoilta siitä, miten asuntosijoittaminen Suomessa onnistuu, vaikka asumme ja työskentelemme täyspäiväisesti Lontoossa. Avaan tässä blogikirjoituksessani sitä, miten kasvatamme ja hoidamme kasvavaa asuntoportfoliotamme sekä vuokralaisiamme etänä.

Verkoston voima sijoitusasuntojen valitsemisessa

group hand fist bump

Olemme asuntojen määrässä vielä tällä hetkellä suhteellisen helposti hallittavalla tasolla ja olemme keskittäneet asunnot kolmeen eri kaupunkiin. Jokaisessa kaupungissa meillä on olemassa olevaa verkostoa.

Esimerkiksi asuntonäytöissä olemme pystyneet hyödyntämään verkostomme voimaa; sukulaiset, ystävät ja tuttavat ovat auttaneet meitä asuntonäytöissä. Olemme maksaneet heille pientä vaivanpalkkaa ja tähän mennessä he ovat auttaneet meitä mielellään.

Olemme lisäksi ehtineet kasvattaa tiiviitä yhteyksiä muutamiin välittäjiin, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä ja joihin luotamme. He tuntevat hyvin asuntokriteerimme ja pystyvät vinkkaamaan niistä asunnoista, jotka ovat juuri tulossa markkinoille ja jotka sopivat raameihimme. Tällöin säästämme myös omaa aikaamme ja käytämme verkostomme apua vain kaikkein potentiaalisimpien kohteiden tarkistamiseen.

Asuntojen markkinointi ja vuokraaminen

person using smartphone while facing laptop computer

Asuntojen vuokrailmoitukset, markkinoinnin ja vuokrasopimukset olemme hoitaneet itse etäältä. Olemme haastatelleet kandidaatit puhelimen tai skypen välityksellä. He ovat käyneet katsomassa asuntoa joko niin, että edellinen vuokralainen on näyttänyt asuntoa tai niin, että joku sukulaisistamme tai tuttavistamme on ollut paikalla. Joitakin kohteita olemme ostaneet valmiiksi vuokrattuina, jolloin vuokralaista ei ole tarvinnut etsi

Ainakaan vielä ei ole ollut mitään ongelmia löytää hyviä vuokralaisia. Kahden vuoden aikana meillä ei ole ollut yhtään tyhjää kuukautta. Vuokralaiset ovat maksaneet vuokransa ajallaan ja asuntojen lopputarkastuksissa ei ole ilmaantunut ongelmia. Teemme vuokralaisten kanssa toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, joissa ensimmäinen mahdollinen irtisanomisaika on 12 kuukauden päässä.

Sijoitusasunnon huoltotarpeet

black claw hammer on brown wooden plank

Asuntojen huoltotarpeet olemme pystyneet hoitamaan etäältä varmistamalla, että taloyhtiön huoltomies on hoitanut heille kuuluvat kunnossapitovastuut. Jos kyseessä on ollut asia, josta osakkaana olemme olleet vastuussa, olemme ulkoistaneet huoltotoimenpiteen ulkopuoliselle ammattilaiselle. Toki näissä tilanteissa vuokralaiselta on vaadittu aktiivisuutta esimerkiksi sen varmistamisessa, että huoltomiehellä on ollut pääsy asuntoon korjaustoimenpiteiden ajaksi.

Lopputarkistuksen on hoitanut yleensä joku verkostomme jäsenistä, ellemme ole itse sattuneet olemaan matkoilla Suomessa. Olemme lisänneet vuokrasopimuksiin myös vaateen siivousalan ammattilaisen teettämästä loppusiivouksesta, jolla voimme varmistaa, että asunto jää vuokralaisen jäljiltä siistiin kuntoon.

Matkat asuntosijoitusalueille

Olemme asuntosijoittaneet kaupunkeihin, joissa meillä on syytä muutenkin vierailla muun muassa sukulaisten tai työn vuoksi. Esimerkiksi viime joulun aikaan hoidimme lopputarkistukset ja vuokralaisnäytöt erääseen sijoitusasuntoomme itse. Lisäksi viime vuonna ostimme muutamankin sellaisen kohteen, joissa olemme itse vierailleet Suomen matkojemme aikana asuntonäytöillä.

Ammattilaisten apua kaivataan jatkossa

Tähän asti olemme pystyneet sijoittamaan asuntoihin etänä suhteellisen sujuvasti. Vielä ei ole tullut tilannetta, että olisimme kokeneet vuokralaisten hallinnoinnin etäältä raskaaksi tai verkostomme olisi kyllästynyt meitä auttamaan. Portfolion kasvaessa joudumme kuitenkin arvioimaan asiaa uudelleen. Uskon, että vuokraamistoimenpiteiden ja vuokralaisten hallinnoinnin ulkoistus on edessä tämän vuoden aikana ainakin yhdessä sijoituskaupungeistamme, koska portfoliomme tulee jälleen kasvamaan uusilla asunnoilla. Kun ammattilaiset ottavat asian hoitaakseen, meidän ei tarvitse juoksuttaa sukulaisiamme ja tuttaviamme jatkossa enää niin usein.


Kiitos vielä Niinalle julkaisuluvasta. Kirjoituksessa on muutama linkki Niinan Blogiin, joka löytyy Rahamedian sivustolta. Kannattaa käydä tutustumassa ja pistää tilaukseen.  

Rahamedian Niina Huhtalan viimeisin asuntosijoitusdiili Englannissa – Blogi #211


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori on vuokranantajan perustama yritys, joka tarjoaa vuokravälitystä alkaen 500 euron palkkiolla, johon sisältyy ensimmäisen vuoden ajalta vuokratakuu. Mainitse vuokravälitystoimeksiannon yhteydessä ”Ostan Asuntoja” ja saat 5%:n alennuksen palkkiosta.

Tarjolla on myös “avaimet käteen” vuokra-asunnon hallinnointipalvelua 35 euron kuukausihinnalla Tampereella ja sen lähialueilla. Näin voit ulkoistaa sijoitusasuntosi vuokraustoiminnan kokonaisuudessaan. Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Asuntopehtoorin Blogista: Miten kasvaa asuntosijoittajana?


Ostan Asuntoja Podcast #43 – 7000 vuokrattua asuntoa – Marita Polvi-Lohikoski osa 1/2

Miten siirtyä palkkatuloista vuokratuloilla elämiseen? YouTube #58

Vuokralaiskandidaatin puhelinhaastattelu – 4 periaatetta – Blogi #146

6 kommenttia
  1. Kiitos Harri, oli mukavaa olla vieraskirjoittaja blogissasi.

    Kiitos hyvästä, inspiroivasta sisällöstä blogissa, podcastissa ja YouTubessa. Erittäin hyvää kokemukseen pohjautuvaa tietoa, josta moni asuntosijoittaja pystyy ammentamaan oppeja ja vinkkejä itselleen. Itse kuuntelen sinun podcastit viikottain ja odotan niitä aina innolla. Jatka samaan malliin!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Vuokranantajan toimiston 10 tärkeintä elementtiä – Blogi #154 | Ostan Asuntoja
  2. Astuin Sijoitusovesta juttelemaan ”sähköinen vuokranantaja” -aiheesta – Blogi #189 | Ostan Asuntoja
  3. Rahamedian Niina Huhtalan viimeisin asuntosijoitusdiili Englannissa – Blogi #211 | Ostan Asuntoja
  4. Miltä vuositavoitteet näyttävät? – Blogi #331 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: