Siirry sisältöön

Vuokranantajan perusperusperiaatteet – Blogi #213

26/07/2020

Nordea tiedotti kesäkuun loppupuolella, että vuonna 2020 lähestytään tilannetta, jossa ensikertalaisia asuntosijoittajia on jo yhtä paljon kuin aktiivisia asuntosijoittajia, joilla on kahdesta neljään sijoitusasuntoa. 

Muutamaa asuntosijoittajien keskustelupalstaa seuraamalla ja hyviksi tietämieni vuokravälittäjien kanssa juttelemalla näyttää siltä, että osa lähtee ensikertalaiseksi asuntosijoittajaksi taidoilla, joilla ei tulisi heti perään ryhtyä ensikertalaiseksi vuokranantajaksi.

Vain muutama viikko sitten julkaisin 5 vinkkiä aloittelevalle vuokranantajalle – Blogi #207 -kirjoituksen. Yritän tällä kirjoituksella päästä vielä ylemmälle tasolle ja osittain toistaa edellisen kirjoituksen asioita tiivistetymmässä muodossa, jotta ihan jokaisen olisi mahdollista selkiyttää itselleen perusperiaatteet, että ensiaskeleet vuokranantajana lähtisivät oikeaan suuntaan.

1. Vuokraustoiminta on liiketoimintaa, jonka asiakas on vuokralainen

Olen aikaisemmin kirjoittanut, että hanki halvempia harrastuksia ja sijoita asuntoihin sellaisella vakavuudella kuin pyörittäisit liiketoimintaa.

Vuokraustoiminnan osalta ohjeeni on sama. Vaikka siihen harrastelija-asenteella lähteminen ei ole yhtä kallista kuin sijoitusasunnon hankkiminen, sillä voi helposti lisätä sijoitusharrastuksena kustannuksia.

Vuokralaiset ovat vuokranantajan asiakkaita. Valitse asiakkaasi huolellisesti ja toimi heitä kohtaan ystävällisesti ja avuliaasti mutta älä luo ystävyyssuhdetta asiakkaan kanssa. Ystävän kanssa ikävistä asioista keskusteleminen ja niiden pohjalta toimiminen on aina vaikeampaa.

Jos et aloittelijana pysty tähän, käytä ammattimaista hyvät referenssit omaavaa vuokravälittäjää. Se maksaa vähän mutta turvaa itse sijoitusta paljon.

2. Pidä vuokraustoiminta ja hyväntekeväisyys erillä toisistaan

Kun olet aloitteleva asuntosijoittaja ja aloitteleva vuokranantaja, älä aloita vielä tämän lisänä hyväntekeväisyystoiminnan harjoittamista. Pahimmassa tapauksessa huijari tunnistaa, että olet aloittelija ja hyväksikäyttää sitä. 

Jos asuntosijoittamisen aloittamiseen liittyy vielä se, että olet nippanappa saanut ensimmäisen sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kasaan, et ole edes hyväntekeväisyystoimintakelpoinen. Jätä se tulevaisuuteen, kun vuokralaisvalintataitosi, varallisuutesi ja kassavirtasi ovat tasolla, että osaat valita hyvää ansaitsevan vuokralaisen. 

Tätä perusperiaatetta noudatetaan siten, että

  • tarkistetaan poikkeuksetta vuokralaisen luottotiedot riippumatta siitä, mitä hän kertoo
  • vaaditaan aina kotivakuutus
  • ei koskaan luovuteta avaimia ennen kuin on nähty kotivakuutustodistus ja vakuus on toimitettu

Osta ja pidä -asuntosijoittajan pahimmat virheet 7- vuokralaisvalintatyön laiminlyönti – YouTube #115


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Mitä tarkoittaa asunnon arvonnousu?

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67


3. Liity Suomen Vuokranantajien jäseneksi

Hoidan itse vuokralaisvalinnan ja solmin jokaisen vuokrasopimuksen itse SVA:n sopimuspohjaa hyödyntäen. Siksi olen kenties joidenkin mielestä hieman epäuskottava tai puolueellinen suosittelija. Suositus on vilpitön enkä toimi SVA:n hallinnossa eikä meillä ole koskaan ollut kaupallista yhteistyötä.

Kun ammattimaiset vuokravälittäjät suosittelevat samaa, on uskottavuusaste paljon korkeampi, kun näiden yritysten ydinliiketoimintaa on asuntojen vuokraus ja vuokrasuhteen hallinta vuokranantajien puolesta. Silti he suosittelevat asuntosijoittajia Vuokranantajien jäsensisällön pariin. 

Ensinnäkin jäsensisältö on huomattavasti laajempaa kuin vain oppeja siitä, miten voi itse toimia vuokranantajana ja säästää vuokravälittäjien palkkioissa. Toiseksi vuokravälittäjille on helpompaa tehdä omaa työtään, kun toimeksiantoja antavilla asuntosijoittajilla on käsitys vuokraustoiminnan perusperiaatteista.

Vuokravälittäjien työ on paljon mukavampaa, kun aloitteleva vuokranantaja tulee pyytämään oppia seuraamalla toimeksiannon toteutumista vierestä sen sijaan, että hän tulee pyytämään apua, vasta kun asiat ovat jo solmussa.

4. Ongelmatapauksissa noudata lakia ja vuokrasopimusta tarpeellisesti odottaen mutta viivyttelemättä

Tämän perusperusperiaatteen noudattaminen on paljon helpompaa, jos ja kun on ensin sisäistänyt perusperusperiaatteet 1-3. 

Jos kahden kuukauden vuokrat on maksamatta ja vuokralainen on tekeytynyt tavoitettamattomaksi, aloittelevan asuntosijoittajan, joka ei ole ystävystynyt vuokralaisensa kanssa eikä harjoita hyväntekeväisyyttä, on helppo soittaa Vuokranantajien jäsenten lakineuvontaan ja kysyä konkreettisia etenemisneuvoja, mikäli vuokrasopimuksen purkamiseen eivät sivuston kirjalliset neuvot riitä.

Älä lähde irrottamaan saranoita, vaihtamaan lukkoja tai kantamaan vuokralaisen kamoja takapihalle, vaikka sitä nettipalstoilla näkisit suositeltavankin.

5. Asuntosijoittamisen tuotto tehdään hyvällä vuokranantajuudella – ei vuokralaisen kustannuksella

Oman asuntosijoitustoimintani kannattavuus on aina ollut hyvä ja parantunut kokemuksen ja osaamisen lisääntyessä.

Tämän kannattavuuskehityksen taustalla on ollut useampia asioita mutta yksi niistä on hyvänä vuokranantajana toimiminen. Hyvä vuokranantaja voi olla reilu ja rehellinen ja samalla jämpti ja johdonmukainen.

Hyvä vuokranantaja auttaa uutta vuokralaistaan jo sopimuksen tekovaiheessa – Blogi #209

Jos laki asuinhuoneiston vuokrauksesta on vielä outo ja perusperusperiaate 3 on vielä noudattamatta, palaa kohtaan 3 ja käytä sieltä löytyvää vuokrasopimuspohjaa, johon et lähde lisäämään omia innovaatioita.

Asuntosijoittajan perusperusansaintaperiaatteet – Blogi #214

Hyvään vuokranantajuuteen kuuluu, että vakuutena vuokranantajan hallussa säilytetty vuokralaisen raha palautetaan vuokralaiselle viipymättä, mikäli vuokria ei ole maksamatta, asunnossa ei ole aiheutettu vahinkoa ja loppusiivous on hoidettu. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin ensimmäisen positiivisen vuokralaispalautteen saattelemana.

Jos haluaa hyviä vuokralaisia, pitää olla hyvä vuokranantaja, joka tarjoaa hyviä vuokrakoteja.


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Jana Jakimtchouk nollasta kohti 1. sijoitusasuntoa Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #108

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Mikä on ”turvamarginaali” ja mitä se tarkoittaa asuntosijoittamisessa? – YouTube #124

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

IMG_4451

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: