Siirry sisältöön

Sijoitusasunnon valokuvaus älypyhelimella – joko laatutaso riittää – Blogi #101

03/06/2018
Sijoitusasunnon valokuvaus älypyhelimella - joko laatutaso riittää

Vuokra-asuntoilmoituksissa odotusarvo ei ole, että asunto on stailattu vaan on täysin hyväksyttyä, että asunto on tyhjä, joten valokuvilla erottautuminen ei vaadi kohtuuttomasti vaivaa. Upeasti valotettuja, laadukkaalla laajakuvaobjektiivilla otettuja ja kuvankäsittelyllä viimeisteltyjä valokuvia ei juuri vuokrailmoituksissa näe, ellei vuokranantaja satu olemaan myös valokuvauksesta innostunut kuten Niklas Suominen, jonka hienoja, pääosin luontokuvia löytyy IG:stä.

Kaikissa asuntovalokuvauksen ohjeissa kehoitetaan hankkimaan mahdollisimman laadukas kamera ja  laajakulmaobjektiivi, jotta tilasta saa mahdollisimman kattavan näkymän. Itse pyöritän asuntosijoitustoimintaani teknologiaa vahvasti hyödyntäen ja sitä kautta käytössä on suhteellisen moderni älypyhelin, tällä hetkellä iPhone 7. Älypuhelinten kamerat kehittyvät jatkuvasti ja välillä puhelimen uusimisperusteluni onkin ollut parantunut kamera. Älypuhelimen kameran yksi suuri rajoite asuntojen kuvauksen kannalta on kuitenkin laajakulmaominaisuuden puute. Siksi olen seuraillut älypuhelimeen kiinnitettävien lisävarustelinssien tarjontaa ja kehittymistä ja nyt markkinoille on tullut Moment-nimiseltä yritykseltä uusi versio 18 mm:n laajakulmalinssistä. 

En ole valokuvauksen ammattilainen ja itselläni on tällä osa-alueella vielä paljon parannettavaa mutta olen nyt kokeillut linssiä pari viikkoa ja käyn kirjoituksessa kokemuksiani läpi.

Vuokra-asunnon kuvat iPhone 7:lla ilman mitään linssiä ja Moment “New Wide Lens” asennettuna

Ohessa muutama kuvapari, joita otin 37 m2 asunnosta siten, että seisoin samassa paikassa, pyrin rajaamaan kuvan yhden reunan samaan kohtaan (esim. seinän nurkkaan, komeron oven reunaan tai valokatkaisijaan), ja otin kuvat puhelinta vatsan korkeudella pitäen. Amatöörimaisuudestani johtuen onnistuin saamaan samoissa olosuhteissa hyvinkin eri tavalla valottuneita kuvia mutta siihen ei kannata kiinnittää huomiota, koska osa hyvin valottuneista kuvista on otettu linssillä ja osa ilman. Oleellista tässä on linssin tuoma laajakuvaominaisuus ja sen laatu.

Ensimmäisessä kuvaparissa seisoin asunnon ovella ja rajasin kuvan kylpyhuoneen oven oikeaan reunaan. Linssin avulla kuvaan tuli mukaan sivusuunnassa liukuovi ja pystysuunnassa kattovalaisin ja jää-/pakastinkaappi kokonaisuudessaan. Laajakulmalinssillä otetuissa kuvissa näkyy oikeassa alakulmassa musta varjo, joka ei ole ominaisuus vaan poistuu, kun tajuaa kiinnittää linssin oikein eli vika korjaantui kuvaajaa säätämällä.

Toisessa kuvaparissa kuva on otettu vasemmalla näkyvään seinän kulmaan rajaamalla. Laajakulmalinssit venyttävät esimerkiksi ovia joskus kohtuuttoman paljon mutta tässä sitä ei juuri huomaa. Kylpyhuoneen ovi on esteettömän kulun mahdollistava eli normaalia leveämpi. Ensimmäisessä kuvaparissa linssin ovea venyttävä vaikutus näkyy enemmän.

Kolmannessa kuvaparissa rajaus on otettu vaatekomerojen vasempaan reunaan. Tässä linssin ovia venyttävää vaikutusta ei näe. 

Valtaosaa hyvää vuokrakotia etsivää kiinnostaa keittiö ja kylpyhuone. Neljännessä kylpyhuoneen ovelta otetussa kuvaparissa näkyy toisaalta se, että älypuhelimella voi saada “annetaan vuokralle” -ilmoituksen tarpeisiin nähden riittävän hyvälaatuisia valokuvia tai ainakin valokuvia, jotka erottuvat edukseen valtaosasta vähän vanhemmilla älypuhelimilla otetuista kuvista. Kylpyhuoneessa ei ole ikkunaa eikä kuvien ottamiseen ole käytetty lisävaloa eikä niitä ole käsitelty kuvankäsittelyohjelmalla.

Toisaalta kuvissa näkyy, kuinka suuri vaikutus laajakuvalinssin lisäämisellä voi olla. Kiintopisteenä on vasemmalla valkoisen vaakaladotun laattarivin vasen reuna ja puhelin on vatsan korkeudella. Laatasta näkee, kuinka paljon tai vähän linssi vääristää. Linssin avulla otetussa kuvassa on paljon enemmän informaatiota kuin ilman linssiä otetussa kuvassa. Vasemman yläkulman pistorasioista voi päätellä pesukoneen paikan, oikealla seinällä näkyy pyyhekoukkujen määrä, 10×10 -laatoista voi laskea, että kylpyhuone on noin 170 cm leveä ja päätellä, että pyykkikaappi on 60 cm leveä. Ilman linssiä otetun kuvan ei olisi tarvinnut olla kuin hivenen enemmän lattiaan päin ja informaatio suihkuverhotangon olemassaolosta olisi jäänyt kuvasta pois. Lattiasta ja kuusipaneelikatosta saa paljon paremman vaikutelman. 

Onko linsseillä eroa asuntosijoittajan kannalta

Tämä kirjoitus oli tarkoitus ilmestyä jo reilu vuosi sitten, kun hankin ensimmäisen iPhoneen kiinnitettävän 16 mm:n linssin. Omasta mielestäni kuvan laatu heikkeni reunoja kohden niin paljon, että en silloin innostunut kirjoittamaan aiheesta. Ohessa neljän kuvan ryhmä, jossa kuvat on otettu samasta paikasta ryijyn vasemman reunan kohdalla seisten, kuvan vasen reuna seinäsyvennyksen reunaan rajaten ja iPhone navan korkeudella kuvaten. Tässä näkyy kaikista selvemmin, kuinka suuri vaikutus laajakuvalinssin lisäämisellä on.

Yllä vasemmalla pelkkä iPhone ja oikealla käytössä on 144 euroa kustantanut Moment “New Wide Lens”. Alhaalla vasemmalla on 34 euroa kustantava “Apexel 120 Degree Wide Angle Lens” ja alhaalla oikealla aloittelijatason digijärjestelmäkameralla ja 10-20 mm:n laajakuvalinssin (yhteiskustannus yli 1 000 euroa) 10 mm:n asetuksella automaattiasetuksilla otettu kuva. Ilman linssiä otettuun kuvaan verrattuna halvempi linssikin tarjoaa huomattavasti laajemman näkymän pelkkään iPhonen omaan linssiin verrattuna. Keskellä kuvaa terävyys on samaa tasoa kalliimman linssin kanssa mutta kuvan reunoilla sekä vääristymät että epätarkkuus näkyvät selvästi esimerkiksi vasemman reunan kynttilää vertaamalla.

Onko älypuhelimen kameroilla näkyvää eroa vuokra-asuntoja kuvatessa

Alla on saman taloyhtiön pienemmän asunnon kylpyhuoneesta otettu valokuva. Kuvassa on sama kattopaneeli, ainakin sama seinä- ja mahdollisesti sama lattialaatta sekä allas- ja peilikaapit. Tämäkään asunto ei tässä uudiskohteessa varmasti jää kuvien takia vuokraamatta. Lisäksi tämä yksityinen vuokranantaja erottautui valtaosasta välittäjistä, jotka yhä käyttivät rakentajan esitteestä otettuja arkkitehdin luonnoksia. Selvyyden vuoksi välittäjienkään välittämät asunnot eivät jää tästä kohteesta vuokraamatta kuvien puuttumisesta huolimatta. 

Muutama vinkki älypuhelimella vuokra-asuntojen valokuvaukseen

Pidä puhelin vaakasuorassa. Instagram-kuvia ottaessa puhelin voi olla pystysuorassa. Kun kuvatessa pitää älypuhelinta pystyasennossa, näkyvät kuvat ylläolevan esimerkin mukaisesti selaimessa ensin laajoilla harmailla reunuksilla, jotka poistuvat vasta, jos vuokralaiskandidaatti klikkaa “katso kaikki kuvat”- näkymän esim. vuokraovi.fi:ssä tai “isot kuvat”-täppää tori.fi:ssä.

Puhelimella kuvatessa valon määrällä on digikamerakuvausta vielä paljon suurempi merkitys. Luonnonvaloa pitää saada mahdollisimman paljon eli älä kuvaa asuntokuvia pimeällä tai ilta-aikaan. Sytytä asunnon kaikki valot liesituulettimen valo mukaanlukien ja nosta sälekaihtimet ylös. Vältä puhelimen salaman käyttöä, koska sen luoma valo heijastuu pinnoista ja luo pahoja varjoja asuntoon. Hanki mieluummin lisävalo ja remonttivalokin toimii paremmin kuin salama.

Seiso nurkissa, jolloin saat mahdollisimman laajat kuvakulmat. Kuvaa kylpyhuone ovelta asunnon puolella seisten. Pidä puhelin navan korkeudella ja tarkista, että pystylinjat ovat mahdollisimman suorassa. Asuntokuvaus ei ole selfie-kuvausta eli katso, ettet ole itse peileissä mukana kuvaamassa.

Muutama lisävinkki, jotka eivät erityisesti liity puhelimen kameralla kuvaukseen vaan kaikkeen asuntokuvaukseen:

 • siivoa asunto ja sulje wc-istuimen kansi ja jääkaapin ovi
 • jos asunto ei ole tyhjä, älä kuvaa pyykkejä, meikkipurkkeja, jääkaappimagneetteja ja tiskejä
 • jos asunto ei ole tyhjä, siirtele kaikki turhat tavarat ja huonekalut pois kuvista siten, että mahdollisimman vähän henkilökohtaista tavaraa jää kuviin ja asunto näyttäisi mahdollisimman avaralta ja tilavalta
 • kuvaa rappukäytävä, julkisivu ja pihaa
 • rakenna valokuvilla ja pohjapiirustuksella tarinaa, joka etenee, kuten asuntonäytöllä käytäessä
 • laita asuntokansio, laukku ja avainnippu eteisen komeroon keittiötason sijaan, kun otat valokuvia

Johtopäätösten aika

Itse pyrin jatkuvasti kiillottamaan vuokranantaja-brändiäni ja uskon, että mitä paremmat kuvat vuokra-asunnosta ”annetaan vuokralle” -ilmoituksissa on sitä parempi mielikuva vuokranantajasta jää. Jos kaksi täysin identtistä asuntoa on kilpailemassa yhden vuokranantajakandidaatin suosiosta, laadukkaat kuvat voivat tuoda sen ratkaisevan eron. Mitä enemmän ollaan vuokralaisen markkinoilla sitä enemmän tällaisilla tekijöillä voi olla merkitystä.

Samaan hengenvetoon voin todeta, että olen löytänyt asuntoihin vuokralaisia hyvin nopeasti remonttimiehen talvi-iltapimeällä ikkunaa vasten kännykkää pystyasennossa pitäen ja ikkunasta heijastuvan salaman avulla ottamilla valokuvilla.

Koska paras kamera on aina se kamera, joka on mukana, oma johtopäätökseni tämän kokeilun seurauksena on, että 144 euron investointi iPhoneen kiinnitettävään linssiin tuo optimaalisen laatutason vuokra-asuntojen valokuvaukseen. Osa tätä johtopäätöstä muodostuu sitä kautta, että puhelin on aina mukana ja siihen liitettävä lisälinssi kulkee helposti takin taskussa. Mikäli lisäksi ottaa ulkona maisema- ja luontokuvia sekä selfie-kuvia isommalla porukalla, linssin hankintaa tukevia perusteluja tulee sitä kautta lisää. Huonolaatuisemmankin 34 euroa maksavan linssin lisäarvo vuokra-asuntokuvauksessa on mielestäni selkeä; laajemman kuvakulman tuoma lisäinformaatio on mielestäni paljon arvokkaampi kuin kuvien reunojen vääristymien tuoma arvonlasku.

Pelkästään vuokra-asuntokuvaukseen en hankkisi digitaalista järjestelmäkameraa enkä siihen laajakulmaobjektiivia suuren kustannuksen vuoksi. Älypuhelimen ja siihen hankittavan laajakuvalinssin lisäarvoa ja hyödynnettävyyttä voi kasvattaa investoimalla lisävaloon ja jalustaan.

Mahdollisesti kiinnostava aiheeseen liittyvä kirjoitukseni ”Annetaan vuokralle” -ilmoituksen tekeminen.

Valokuvaaja Matti Haapojan näkemys Moment -linssistä ja vähän muustakin löytyy YouTubesta.

Moment New Wide Lens:in 144 euron kustannus koostuu itse linssin hinnasta, eri puhelinmalleihin vaadittavasta kuoresta (iPhone 7 ja 8 sopii sama kuori) ja lähetyskuluista. Jos kiinnostuin tilaamaan linssin, tämän linkin kautta tilattuna pitäisi hintaan tulla 10 %:n alennus.

Halvempi “Apexel 120 Degree Wide Angle Lens” löytyy Amazon UK:sta. Lisävalon tuomiseen mulla on käytössä Samtian Led-valo ja sen kanssa Velbon minijalusta, jotka molemmat löytyy Saksan Amazonista ilman toimituskuluja. Kaikki ym. linkit ovat ns. affiliate-linkkejä eli niiden kautta tilaamalla tuet Ostan Asuntoja -blogia.

Vuokrakodin valokuvaus älypuhelimella ja “Moment Wide 18 mm” -laajakuvalinssillä – Blogi #167


Tämän blogikirjoituksen sponsoroi ”Osta, vuokraa, vaurastu” -verkkovalmennus:

Osta,vuokraa, vaurastu -verkkovalmennus

Joonas Orava ja Olli Turunen: ”Asuntosijoittamisessa puhutaan kymmenientuhansien eurojen investoinnista. Osallistumalla verkkovalmennuksellemme saat tarvittavat tiedot ja työkalut sijoitusasunnon ostoon ja voit helposti parantaa sijoitustesi tuottoa tuhansia euroja, kun tiedät mistä, miten ja minkälainen sijoitusasunto kannattaa ostaa”

Tutustu ”Osta, vuokraa, vaurastu” -verkkovalmennukseen tästä

11 kommenttia
 1. Laitoin wide lensin tilaukseen, jee, kiitos vinkistä. Miten toi Led valo, saako sen siis myös jotenkin iPhoneen kiinni? Ja jalustakin kiinnostaisi, pitääkö siihen olla erillinen osa että saa puhelimen siihen? Nimim. tosi teknillinen osaaja 😉 Heh. Kiitos ihanasta blogista. Ihailevin terkuin, Maria

  • Kiito ihanasta palautteesta.

   Otin eilen taas kuvia yhdestä asunnosta iPhonella ja linssillä ja tulos parani vielä blogin tasosta. Niissä kuvissa mulla oli mokana, etten ollut kiinnittänyt linssiä tarpeeksi tiukkaan ja kuvissa oli tumma varjo nurkassa.

   Testailen parhaillaan led-valoa, jota ei saa suoraan puhelimeen kiinni. Mulla se on nyt jalustassa kiinni. Ihan pieniä led-valoja on, jotka saa puhelimeen kiinni ja toimisivat varmaan selfie-jutuissa mutta asunnon valaisemiseen niistä ei ole. Jalustaan pitää olla erillinen osa, jotta puhelimen saa siihen kiinni mutta jos sulla on esim. selfie-tikku, siinä on se lisäosa ja sen voi kiertää irti ja käyttää jalustassa. Led-valojen pohjassa on valmiiksi kierre, joka sopii sopii jalustan päässä olevaan kierteeseen. Sitten on olemassa vielä sellainen teline, johon saa sekä iPhonen että led-valon sekä tarvittaessa vaikka mikrofonin ja koko kombinaatio kiinnittyy jalustaan. Yritän kirjoittaa näistä, kunhan saan vähän kokeiltua, ettei tule suositeltua mitään huonoa.

   • Vau, kiitos! ❤ Mä fiilistelen vielä vähän vaihtoehtoja jalustan ja valon suhteen, ja odotan innolla sun kirjoitusta. 🙂

 2. Moikka. Käytätkö edelleen tota Moment New Wide Lens – lisälaitetta, vai oletko löytänyt parempia vaihtoehtoja. Vaimolle lähtee lisälaite maanantaina tilaukseen tuon sun linkkisi kautta. Aurinkoista viikonloppua!

  • Terve.

   Käytän ja olen siihen tosi tyytyväinen. Vaihdoin puhelinta ja tilasin uuden siihen sopivan kuorenkin jo. Tulossa on myös ohuempi/kevyempi kuori jossain vaiheessa. Moni Ostan Asuntoja YouTube -videokin on sen läpi kuvattu.

 3. Kiitokset tiedosta! Laita mulle myös 2 kpl tulevaa kirjaasi ennakkotilaukseen (vai onko kirjaprojekti ylipäänsä julkinen vielä?)

Trackbacks & Pingbacks

 1. “Annetaan vuokralle” -markkinoinnin XYZ – miten asuntosijoittaja tavoittaa parhaat vuokralaiskandidaatit | Ostan Asuntoja
 2. Asuntosijoittajan viikko – passiivista vai aktiivista tuloa | Ostan Asuntoja
 3. Vuokrakodin valokuvaus älypuhelimella ja ”Moment Wide 18 mm” -laajakuvalinssillä – Blogi #167 | Ostan Asuntoja
 4. Asunnon valokuvaaminen – 5 vinkkiä . Lataa ilmainen opas

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: