Siirry sisältöön

Vuokrakodin valokuvaus älypuhelimella ja ”Moment Wide 18 mm” -laajakuvalinssillä – Blogi #167

08/09/2019

Kirjoitin aiheesta hyvin samanlaisen kirjoituksen Sijoitusasunnon valokuvaus älypyhelimella – joko laatutaso riittää. Siinä puhelimena oli iPhone 7 ja kuvasin ilman jalustaa ”lonkalta”.

Olen päivittänyt puhelimen iPhone Xs:ään ja nyt mukana kuvatessa oli monopod eli yksijalkainen vaellussauvan näköinen keppi, jonka päässä oli puhelinpidike. Näin sain saman napakorkeuden jokaiseen kuvaan linssillä ja ilman linssiä. Linssinä oli edelleen sama Momentin ”Wide 18 mm Lens” kuin reilu vuosi sitten kirjoitetussa blogitekstissä. Puhelinmallin vaihtuminen edellytti uuden kuoren tilaamista, sillä Momentin linssi kiertyy mallikohtaisen kuoren avulla napakasti iPhonen linssin päälle.

Otetaan sama aihe uudestaan käsittelyyn ja lisänä hieman erilaista vertailua.

Riittääkö älypuhelimen kameran laatu vuokralaisen löytämiseen sijoitusasuntoon?

Molemmat kuvat on otettu iPhone Xs:llä sateisena syyskuun alun päivänä. Ylempi kuva on ilman linssiä ja alempi Moment -linssin kanssa. Kuvia ei ole käsitelty eikä kuvattu minkään appin avulla vaan asetukset ovat olleet samat, jotka tulevat kameran aukaisemalla.

IMG_1341IMG_1302

Miten valo vaikuttaa vuokra-asunnon valokuvien laatuun älypuhelimella kuvatessa?

Ylempi kuva (alla) on otettu sateisena syyskuun alun päivänä ilman linssiä ja alempi kuva aurinkoisena elokuun lopun päivänä linssin kanssa. Seinien väri on harmaaseen taitettu valkoinen.

IMG_1347IMG_0808

Kuinka paljon älypuhelimeen asennettava laajakulmalinssi vie valovoimaa asuntoa kuvatessa?

Molemmat kuvat alla on otettu sateisena syyskuun alun päivänä. Kun ollaan ikkunattomassa eteisessä, linssin vaikutus kuvan kirkkauteen näkyy. Ensimmäisessä keittiön kuvaparissa tätä eroa ei juuri huomaa. Toisessa kuvaparissa aurinkoisen päivän vaikutus on selvästi suurempi kuvien onnistumiseen kuin linssin valovoimaa vievä vaikutus.

Itse en ole valokuvaamisen taitaja enkä osaa käyttää kuvienkäsittelyohjelmia kovinkaan hyvin eli tarkoituksella kuvat on käsittelemättömiä eikä niiden ottamiseen ole käytetty mitään appia. Hyvin kevyellä opettelulla alla olevan kuvaparin oikean puoleisen kuvan saisi yhtä kirkkaaksi kuin vasemman puoleisen kuvan.

Onnistuuko kylpyhuoneen kuvaus älypuhelimella, jos sähköt on poikki?

Tämän kuvaparin kohdalla unodin ottaa samanlaisen vertailukappaleen mutta kuvat ovat sentään samanlaisesta ikkunattomasta kylpyhuoneesta, jossa toisessa ei ollut valoja ja toisessa oli peilikaapin päällä valaisin. Molemmat kuvat on otettu linssin kanssa.

Vaikka vasemman puoleisessa kylpyhuoneessa esimerkiksi alakulman putkissa näkyy jo selvää rakeisuuttaa, lopputulos on silti hämmästyttävän hyvä. Asiaa voi hahmottaa lisää, jos kotona on kylpyhuone eteisessä, johon kumpaankaan ei tule ikkunavaloa. Kannattaa kävellä kylpyhuoneen ovelle seisomaan, jolloin näkee, kuinka pimeä se on. Jälleen kerran vasemman puolen kuvaakaan ei ole käsitelty mitenkään.

Onko noin 150 euroa maksavasta älypuhelimen laajakuvalinssistä hyötyä vuokrakodin asuntokuvauksessa?

Kysymys on pitkälti siitä, kuinka tehokkaasti haluaa informaatiota välittää valokuvien kautta ja kuinka suureen lisäarvoon uskoo.

Allaolevaa kuvaparia voi lähteä katsomaan oikeasta reunasta, josta molemmista selviää, että makuuhuoneessa on tuuletusikkuna. Ylemmästä kuvasta juuri ja juuri selviää, että katossa on verhokisko ja ikkunan alla kaukolämpöpatteri. Alimmaisesta kuvasta selviää, että makuuhuone on asunnon ovelta heti vasemmalle. Ilman linssiä saman informaation välittäminen olisi vaatinut kaksi kuvaa. Kuvapareja samalla tavalla tarkastelemalla voi itse miettiä, kuinka paljon arvoa linssi toisi omaan vuokrakotien valokuvaamiseen.

Tori.fi:ssä kuvien määrä on rajattu, jolloin sitä kautta vuokralaisia paljon hakevalle linssi voi tuoda keskimääräistä enemmän hyötyä. Vuokraovessa kuvia saa niin paljon, että yhden kuvan sijasta kahden kuvan kautta saman informaation välittäminen ei jää kuvien sallitusta latausmäärästä kiinni.

IMG_1355IMG_1320

Onko linssin kanssa 2000 euroa maksava digijärjestelmäkamera automaattisesti 1200 euroa maksavan älypyhelin+linssi -yhdistelmän peittoava asuntokuvausinvestointi?

Jos mielikuvissa on, että rahaa tiskiin latomalla saa pakasta digijärjestelmäyhdistelmän, jonka automaattiasetuksilla pesee kirkkaasti lisälinssillä varustetun modernin älypuhelimen kuvan laadussa ja pääsee lähelle niitä valovoimaisia taideteoksia, joita ammattivalokuvaaja loihtii arvoasuntojen myyntikuviin, kannattaa katsoa näitä kuvapareja.

Vasemmalla on iPhone Xs + Moment Wide 18 mm Lens ja oikealla alle vuoden vanhalla linsseineen (24 mm asti zuumautuva eli ei laajakuvalinssi) yli 2000 euroa maksavalla Canonilla otetut kuvat. Kaikki kuvat on samasta asunnosta samana päivänä perusasetuksilla paitsi ylärivin vasen kuva on iPhonella sadepäivänä ja oikea Canonilla aurinkoisena päivänä. Canonilla otettuja kuvia on hieman korjattu pystylinjoja oikaisemalla. Canonin kuvissa pixelien määrä on tippunut sähköpostilähetyksen vuoksi.

iPhonella kuvatessa täytyy ottaa säätöjä tai appeja käyttöön, joilla voi yrittää säätää valotusta siten, että ikkunat eivät esimerkiksi ole liian ylivaloittuneita. Vuokra-asuntojen kuvauksessa ongelmaa voi kiertää aika pitkälle siten, että ottaa huoneiden kuvat ikkunaseinältä asuntoon päin ja erilliset kuvat maisemista.

Mikäli ei ole aikaa tai halua opetella järjestelmäkameran käyttöä automaattiasetuksia pidemmälle, suosittelen älypuhelimen ja laadukkaan laajakuvalinssin käyttöä, jolloin kuvista saa todennäköisesti parempia. Lisäksi puhelinta voi käyttää sataan muuhun asiaan. Näin otetuilla kuvilla asunnon vuokraus ei jää kuvista kiinni ja varmasti erottuu vuokranantajien ja -välittäjien massasta keskimääräistä paremmilla kuvilla.

Mikäli haluaa oppia uutta ja digijärjestelmäkameran koko ja raskaus eivät ole ongelmia, manuaaliasetuksia hetken opiskelemalla pääsee selvästi parempaan kuvan laatuun. Samaan haluun oppia kytkeytyy usein jonkin kuvankäsittelysoftan opiskelu, joka tuo mahdollisuuden tehdä huimiakin korjauksia kuviin jälkikäteen. Jalustan kanssa osaava kuvaaja ottaa kuvan ikkunaan päin siten, että yhdessä kuvassa huone on oikein valaistu ja toisessa ikkunasta näkyvä maisema, jonka jälkeen ne yhdistetään samaan kuvaan.

Asuntojen valokuvaus myyntiin on täysin eri asia kuin vuokra-asuntojen valokuvaus eikä tämän kirjoituksen suosituksia tulisi yhdistää myyntikuvien ottamiseen.

Käytössäni olevat releet

iPhone Xs

Moment Wide 18 mm linssi ja puhelinkuori, linssi sopii iPhone-, Galaxy-, One Plus- ja Pixel-puhelimiin mutta edellyttää puhelinmallikohtaisen kuoren tilaamista. Tätä kirjoittaessa linssin, kuoren ja linssinputsauskynän setti (149,96 dollaria) on halvempi kuin linssin ja kuoren tilaaminen erikseen.

Zeadio -puhelinpidike, joka myös kääntyy 90 astetta eli sopii myös Instagram -videoiden tekijöille.

Manfrotto monopod. Tässä mallissa on kepin päässä käännettävät kierteet, jolloin alla linkattua adapteria ei tarvita. Mikäli päädyt toiseen malliin, kannattaa katsoa, että kierteet sopivat yhteen oman puhelinpidikkeen kanssa. Hiilikuitua olevat mallit ovat alumiinisia noin 100-150 grammaa kevyempiä mutta samalla kalliimpia.

Adapterisetti, josta löytyy kullanvärinen pala, jolla saa tarvittaessa monopodin ja puhelintelineen kierteet sopimaan. Kullanvärisen sovitinpalan tilasin joskus erikseen AliExpressistä, mutten löytänyt sitä tähän.

Kaupallinen varoitus

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori on vuokranantajan perustama yritys, joka tarjoaa Vuokravälitystä alkaen 500 euron palkkiolla, johon sisältyy ensimmäisen vuoden ajalta vuokratakuu.

Tarjolla on lisäksi “avaimet käteen” vuokra-asunnon Huolenpitopalvelu 35 euron kuukausihinnalla. Näin voit ulkoistaa sijoitusasuntosi vuokraustoiminnan kokonaisuudessaan. Palveluun sisältyy pysyvä vuokratakuu.

Asiakkaiden kysynnän vuoksi Asuntopehtoori on kasvanut ja tarjoaa nyt myös asuntojen myyntivälitystä.

Mainitse välitystoimeksiannon yhteydessä ”Ostan Asuntoja” ja saat 5 %:n alennuksen palkkiosta.  

Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Asuntopehtoorin Blogista: Kumpi oli ensin: asunnon arvo vai vuokra


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Rakkaasta harrastuksesta ammatti – Jussi Takala – Ostan Asuntoja Podcast #63

Ostan Asuntoja YouTube: Miten ylittää ensimmäisen sijoitusasunnon hankkimisen esteet? YouTube #78

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

“Omistusasuminen on vuokra-asumista kannattavampaa” – totta vai tarua – Blogi #166

6 kommenttia
 1. Tuleeko iPhonen näytön päälle mitään vai onko tuo ihan peruskuori? Hyvin kyllä näyttää kuvat onnistuvan myös iPhonella. Itse olen miettinyt samaa, että älypuhelin alkaa syrjäyttää kameraa, siis varsinkin amatöörikäytössä.

  • Se oli siellä lopussa: ”Moment Wide 18 mm linssi ja puhelinkuori, linssi sopii iPhone-, Galaxy-, One Plus- ja Pixel-puhelimiin mutta edellyttää puhelinmallikohtaisen kuoren tilaamista. Tätä kirjoittaessa linssin, kuoren ja linssinputsauskynän setti (149,96 dollaria) on halvempi kuin linssin ja kuoren tilaaminen erikseen.”

   Eli täytyy tilata saman firman kuori, johon linssi kiertyy tiukasti kiinni.

   iPhone 11:ssä on jo extrawide -linssi itsessään. Olen seurannut muutamia testivideoita ja hyvässä valossa tulos on aika samanlainen mutta mitä heikompi valaistus sitä paremman kuvan saa vielä Moment-linssillä. Mutta itse laajakulmaominaisuus on uudessa iPhonessa sellaisenaan. Mulla ei ole iPhone 11:sta enkä itse ole vielä päässyt testaamaan asuntokuvauksessa.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Sijoitusasunnon valokuvaus älypyhelimella – joko laatutaso riittää | Ostan Asuntoja
 2. Onko sijoitusasunnon ostaminen ”alle markkinahinnan” totta vai tarua? YouTube #79 | Ostan Asuntoja
 3. Kasvussa Niina Huhtala Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #65 | Ostan Asuntoja
 4. Astuin Sijoitusovesta juttelemaan ”sähköinen vuokranantaja” -aiheesta – Blogi #189 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: