Siirry sisältöön

“Annetaan vuokralle” -markkinoinnin XYZ – miten asuntosijoittaja tavoittaa parhaat vuokralaiskandidaatit – Blogi #102

10/06/2018
“Annetaan vuokralle” -markkinoinnin XYZ - miten asuntosijoittaja tavoittaa parhaat vuokralaiskandidaatit

“Kopioi parhaat käytännöt” -ajattelu on yritysmaailmassa vuosikymmeniä tuloksellisesti sovellettu filosofia. Kun yksityinen vuokranantaja lähtee soveltamaan samaa ajattelua ammattilaisia, siis vuokra-asuntovälittäjiä ja suurvuokranantajia kopioimalla, seuraavat teemat toistuvat usein:

  • tiivistä esittelyteksti 4-5 lauseeseen, joista 2 lausetta on määrämuotoisia kohteeseen liittymättömiä: “Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä/täytä hakemus. Voit jättää sähköpostiin myös vapaamuotoisen hakemuksen”
  • kuvaa hakemusprosessi: “Täytä hakemus. Asunto vuokrataan ilman esittelyä hakemusten saapumisjärjestyksessä”
  • kerro ympäripyöreästi mutta selkeästi minkälaiset vuokralaiset eivät kelpaa: “Vuokraukseen sitouduttava vuodeksi, ei lemmikeitä, luottotiedot tarkistetaan”
  • varmista, että hakuvahtien kautta tulevissa sähköposti-ilmoituksissa näkyy “kohteesta ei ole kuvaa” -tieto
  • käytä noin 3 valokuvaa, joista yksi on yrityksen logo mainosteksteineen ja kaksi kuvaa julkisivusta tai vaihtoehtoisesti 1 julkisivukuva ja pohjapiirros

Asuntovuokrauksen ammattilaismaailmassa “1 kuva on parempi kuin 1000 sanaa” -viisaudet eivät tunnu pätevän vaan vallitsevin käytäntö on jotain tyyliä “0 kuvaa itse asunnosta on parempi kuin esittelytekstiin haaskattu aika”. 

Yksityisen asuntosijoittajan ja vuokranantajan on silti tärkeää huomata, että ammattilaistenkin joukossa on yhä enemmän häiriköitä, jotka poikkeavat alan vallitsevista käytännöistä. Samaan junaan hyppääville yksityisille vuokranantajille on yhä runsaasti tilaa hyödyntää näiden häiriköiden mallia ja tähdätä tosissaan parhaiden vuokralaiskandidaattien tavoittelemiseen kilpailun kiristyessä ja kannattavuushaasteiden lisääntyessä.

X – Määrittele ihanteellinen vuokralaiskohderyhmä

Ennen kuin lähtee tekemään minkäänlaisia “annetaan vuokralle” -ilmoituksia, asuntosijoittajan kannattaa miettiä omalle sijoitusasunnolleen ihanteellinen vuokralainen. Kaikista fiksuinta olisi tehdä tämä mietintä jo ennen sijoitusasunnon ostoa. Jos alueella on päiväkodit ja peruskoulu, ruokakauppa ja uimahalli, leikkipuisto ja pyörätieverkosto, ihanteellinen kohderyhmä voisi olla pienempään asuntoon yksinhuoltaja yhden pienen lapsen kanssa ja isompaan asuntoon nuori lapsiperhe. Jos tilalla on palvelukeskus ja terveysasema, tasainen maasto ja hyvät jalankulkuväylät ja suojatiet sekä hissillinen esteetön kerrostalo, ihanteellinen kohderyhmä voisi olla eläkeläinen. Luontoa rakastava koiranomistaja tai keskustan sykettä haluava sinkkuopiskelija kohderyhminä eivät pääsääntöisesti innostu päiväkodista tai palvelutalosta. 

Kohderyhmän tunnistaminen kulkee käsi kädessä esittelytekstin sisällön ja myös joltain osin valokuvien kanssa. Kohderyhmän tunnistamisen voi aloittaa asuinalueen googlaamalla ja jatkaa menemällä kävelylle alueelle ja seuraamalla, minkälaisia asukkaita siellä asuu ja keskustelemalla, mitä asioita he taloyhtiössä ja alueella asumisessa arvostavat.

Y – Kirjoita ihanteellista kohderyhmää houkutteleva vuokra-asunnon esittelyteksti

Asuntosijoittaja voi vielä tänä päivänä erottautua massasta kertomalla ja listaamalla huolellisesti asunnon tiedot varusteineen, tiedot taloyhtiöstä ja lähialueen palveluista, etäisyyksistä ja liikenneverkosta. Tämä myös säästää aikaa ja vaivaa, kun samoja tietoja ei tarvitse selittää jokaiselle vuokralaiskandidaatille erikseen. 

Asuntosijoituksen kannattavuuden kannalta ihanteellinen vuokralainen on sellainen, joka asuu vuokrakodissaan mahdollisimman pitkään vuokran sovitusti maksaen ja kodistaan hyvää huolta pitäen. Tällaisen vuokralaisen löytämiseksi auttaa esittelytekstin kirjoittaminen siten, että se pelkkien faktatietojen lisäksi kertoo asunnon eduista edellä määritellylle ihanteelliselle kohderyhmälle. Asunnon eduista kertominen vaatii faktatietojen kertomisen lisäksi kuvannollisen kielen käyttöä. Tämä vaatii ihanteellisen vuokralaiskohderyhmän näkökohdista ajattelua, mitä päivittäiseen elämiseen liittyviä mukavuuksia ja tunnelmia tai elämistä helpottavia ominaisuuksia vuokrakoti tarjoaa kohderyhmälle.

Esimerkiksi tämä voisi tarkoittaa:

Fakta: “Asunnossa on 14 m2:n lasitettu parveke.”

Ominaisuus: “Asunnon 14 m2:n tilavalle kokonaan lasitetulle parvekkeelle mahtuu sekä pieni ruokapöytä että kunnon laiskanlinna iltapäiväauringon nautinnollisiin kahvi- ja ruokailuhetkiin. Parvekkeen varusteena oleva paksu lattiamatto tarjoaa lämpöisen tunteen jaloille pitkälle syksyyn.”

Tässä yhteydessä on tärkeää ymmärtää, että väärä tapa kirjoittaa esittelytekstiin on “soveltuu yksinhuoltajalle/lapsiperheelle/eläkeläiselle/sinkulle/opiskelijalle”. Tämän soveltuvuuspäätöksen tekeminen kannattaa jättää vuokralaiskandidaatille itselleen ja samalla tulee varmistettua, ettei vahingossa syrji ketään. Edellämainittu esimerkki voisi olla kirjoitettu siten, että ihanteellisena kohderyhmänä on eläkeikää lähestyvä vuokralaiskandidaatti, joka arvostaisi mahdollisuutta syödä, juoda kahvit, kietoutua vilttiin ja lukea kirjaa sekä seurata lähiympäristöä parvekkeeltaan käsin. Sama kuvaus voi kuitenkin myös houkuttaa työkiireistä ihmistä, joka haluaa edes vähän nautintoa toimistopäivän jälkeen parvekkeella syöden ja sähköposteja lukien tai yksinhuoltajaa, jonka lapsi saisi leikkipaikan paksumattoiselle parvekkeelle ja vanhempi voisi samalla hengähtää hetkeksi nauttimaan auringosta tietäen, että 7-8 kuukautta vuodesta valtaosa leluista olisi parvekkeen eikä asunnon lattialla.

Ja jos esittelytekstin loppuun haluaa välttämättä lisätä ne yleiset vakioehdot, vaihtoehtoina voi miettiä esimerkiksi näitä markkinointihenkisempiä positiivisia ilmaisuja:

  • “Vuokraukseen sitouduttava vuodeksi” = “vuokrataso määritelty vähintään vuoden kestävän asumisen perusteella”
  • “Ei lemmikeitä” = “allergiaystävällinen”
  • “Luottotiedot tarkistetaan” = “vuokranantaja arvostaa vuokralaisen maksukykyä”

Z – Markkinoi vuokra-asuntoa aktiivisesti ihanteellinen kohderyhmä mielessä pitäen

Viime viikon “Sijoitusasunnon valokuvaus älypuhelimella” -kirjoituksessa käytiin läpi valokuvaamista ja valokuvien avulla saatavia hyötyjä. Tämän kirjoituksen ytimen ollessa ihanteellisen kohderyhmän tunnistamisessa, oleellisin markkinointikeino valokuvien osalta on, miten niiden avulla tehostetaan esittelytekstin sanomaa. 

Jo ennen esittelytekstiä hakuvahdeista tulevissa sähköposti-ilmoituksissa kuten myös ilmoitusten linkin avautuessa huomio kiinnittyy ensimmäiseen kuvaan. Jos sähköpostissa kuvan kohdalla on “kohteesta ei ole kuvaa”-teksti ja ilmoituksen linkki johtaa ensiksi kerrostalon julkisivukuvaan, jonka alla esittelyteksti alkaa “Hyvien liikenneyhteyksien lähellä sijaitseva kerrostalo”, on jo menetetty monta mahdollisuutta tehdä hyvä ensivaikutelma kohderyhmään. 

“Annetaan vuokralle” -markkinoinnin XYZ - miten asuntosijoittaja tavoittaa parhaat vuokralaiskandidaatitJos ihanteellisen kohderyhmän kannalta asunnon iso lasitettu länsiparveke olisi asunnon paras markkinointivaltti, pääkuvaksi kannattaa laittaa kuva aurinkoisesta parvekkeesta ja aloittaa esittelyteksti lauseella, jonka osana luodaan mielikuva parvekkeeseen liittyvästä tunnelmasta ja sen tuomasta lisäarvosta, joka ei asunnon m2-tiedosta välity.

Aktiivisuus tarkoittaa sitä, että markkinointi käynnistetään parhaaseen mahdolliseen aikaan, joka yleensä tarkoittaa ajankohtaa välittömästi sen jälkeen, kun nykyinen vuokralainen ilmoittaa lähtöaikeistaan. Monella hyvällä vuokralaiskandidaatilla voi jo olla vuokra-asunto ja siinä kuukauden mittainen irtisanomisaika eli viivyttelystä voi seurata tilanne, jossa lähtevän vuokralaisen ja ihannevuokralaisen välillä on tyhjä kuukausi.

Tänä päivänä on lähes itsestään selvää, että markkinointia tehdään vähintään yhden mutta monta kertaa useamman internet-kanavan kautta. Muiden lisäkanavien käytöistä voi olla merkittävää hyötyä, jos ihanteellinen kohderyhmä on kirkkaana mielessä. Jos ihanteellinen kohderyhmä on eläkeläinen, ilmoitus paikallislehdessä voi tuoda toivotun tuloksen. Rinnalla julkaisu myös esimerkiksi Vuokraoven kautta ja alueen Facebook -ryhmässä voi tuoda optimaalisen tuloksen, sillä joskus lapset etsivät sopivaa asuntoa vanhemmalleen internetin kautta ja lapsenlapsikin voi tehdä samaa Facebook-ryhmässä. Pelkkään paikallislehteen rajautumalla voi menettää valtaosan lastenrattaiden ja kauppakassien kanssa tuskailevien tai nuoren itsenäisesti elävien liikuntavammaisen silmäpareista, joita voisi kiinnostaa samat ominaisuudet kuin eläkeläisten kohderyhmää. Pelkkään Facebook-imoitteluun keskittymällä menettää taas osan yli 50-vuotiaista, jotka eivät tiedä siellä olevista vuokra-asuntoryhmistä, vaikka Facebookissa olisivatkin.

Päätä yhteydenottokanavat kohderyhmän mukaisesti ja toimi niiden edellyttämällä tavalla. Jos kohderyhmänä ovat eläkeläiset, kannattaa puhelinnumero ehdottomasti laittaa ilmoitukseen ja vastata puhelimeen. Jos kohderyhmä löytyy Facebookin vuokra-asuntopalstalta, oletuksena on, että sitä kautta tulleisiin viesteihin vastaamisen aikaikkuna on tunteja, ei vuorokausia.

Yhteenveto

Kirjoituksen taustalla on vahva uskomus ja jonkinmoinen käytännön kokemus siitä, että tarjoamalla hyväkuntoisia asuntoja turvallisella vuokranantajabrändillä täydennettynä saa parhaat vuokralaiset. “Annetaan vuokralle” -ilmoituksen tulee tukea tätä ajatusta mahdollisimman hyvin toki käytettävissä olevat resurssit huomioiden. Kun hakee vuokralaista, huonolla ilmoituksella saa todennäköisemmin huonompia vuokralaisia ja paremmalla parempia.

Kohderyhmäajatteluun panostamalla on mahdollista herättää asuntoon kaikista parhaiten sopivien vuokralaiskandidaattien kiinnostus

Siitä seuraa usein pidempi vuokrasuhde ja asuntosijoittajan omaisuuden kohtelu omana kotina, jossa halutaan viihtyä.

Loppuvinkki asuntosijoittajalle: Tee hyvänä kesäiltapäivänä kävelykierroksia omistamiesi vuokra-asuntojen ympäristössä, haastattele asukkaita ja ota ulkopuolelta hyvässä valossa valokuvia jatkoa ajatellen, vaikka asunto ei olisikaan vapautumassa.

Loppuvinkki uudiskohteita asuntosijoittajille myyville: Järjestä ammattivalokuvaaja ottamaan valokuvia kohteesta ja asunnoista ei pelkästään rakentajan omia tarkoituksia varten vaan helpottamaan asiakkaiden vuokrausprosessia kohteen valmistumisen lähestyessä. Asuntosijoittajalle voi myydä toisenkin asunnon nopeasti, jos kokonaisuus toimii hänen kannaltaan hyvin.

Tämän blogikirjoituksen sponsoroi:

JjXXBryO.png-large

AsuntoPehtoori on palvelu, jossa voit ulkoistaa vuokraisännän tehtävät ammattisijoittajan hoidettavaksi. Lisäksi tarjoamme Akha ry:n hallitusammattilaisen palveluita taloyhtiöille.

Lue lisää osoitteesta www.asuntopehtoori.fi

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: