Siirry sisältöön

“Annetaan vuokralle” -ilmoituksen tekeminen – Blogi #41

28/08/2016
Tavoitteenasetannalla lisävipua asuntosijoittamiseen

Viimeisten vuosien aikana varsinkin kasvukeskuksissa tai opiskelijakaupungeissa elokuussa yksiötään vuokranneiden ei välttämättä ole tarvinnut kiinnittää paljon huomiota “annetaan vuokralle”-ilmoitusten laatuun. Surkeammallakin ilmoituksella vuokralainen on löytynyt. En väitä, että kiihtyneen rakentamisenkaan seurauksena ihan heti olisi tulossa vuokralaisen markkinat. Sen sijaan väitän, että parhaiden vuokralaisten löytämiseksi ja oman ajankäytön tehostamiseksi kannattaa kiinnittää huomiota ilmoituksen laatuun. Käyn tässä kirjoituksessa läpi näkemyksiäni otsikon ja ilmoitustekstin laatimisesta, valokuvien tärkeydestä, pohjapiirustuksen tekemisestä ja lopuksi luottamuksen merkityksestä.

Otsikko – liitä mukaan 1-2 erottavaa markkinointivalttia

Internetin ilmoitus- ja hakupalveluiden yleistymisen seurauksena otsikon merkitys on siinä mielessä vähentynyt, että kerrostaloyksiötä Helsingin Lauttasaaresta hakeva on todennäköisesti valinnut hakukriteereiksi “yksiö”, “kerrostalo” ja “Lauttasaari”. Silti otsikon tulisi antaa oleellisin tieto, joka kertoo asuntoa hakevalle kaiken vaadittavan, jotta hän voi päättää, tutustuuko ilmoitukseen tarkemmin.

“1.9. vapautuva, 2015 täysin remontoitu 1h+kk+p 26 m2 650 €/kk”

 • “1.9. vapautuva”. Jos vuokralainen hakee asuntoa 1.10. tai 1.11. alkaen, hän voi nopeasti päätellä, kannattaako hänen asuntoa hakea vai meneekö se jollekin, joka vuokraa asunnon 1.9. alkaen tai hyvin lähellä sen vapautumisajankohtaa. Vastaavasti 1.9. asuntoa tarvitseva tietää olevansa vahvoilla tämän kriteerin suhteen
 • “2015 täysin remontoitu”. Tämän asunnon muista erottava markkinointivaltti on, että se on täysin remontoitu. Joku asunnon positiivinen ominaisuus kannattaa ottaa esille jo otsikossa. Muita esimerkkejä voivat olla merinäköala, valoisa, avara, ylin kerros jne. Älä kuitenkaan lupaa sellaista, mikä ei ole totta
 • “1h+kk+p 26 m2”. Mikäli asunnossa on parveke, terassi, sauna, vaatehuone jne. kannattaa se lisätä jo otsikkoon oleellisimman huoneluku- ja neliötiedon lisäksi
 • “650 €/kk”. Monet nettipalvelut tuovat vuokran suuruuden automaattisesti otsikkoon ja ilmoitusta ei voi julkaista ilman sitä. Mikäli ilmoitat esim. paikallislehdessä, älä jätä vuokraa pois, sillä monilla on budjetti, jonka yli he eivät halua mennä ja näin vältyt turhilta soitoilta

Vuokraovi.com -palvelussa otsikkoa ei voi laatia vaan palvelu poimii automaattisesti tiedot ilmoituksen määrämuotoisista tiedoista. Oikotie.fi– ja tori.fi-palveluissa otsikon voi kirjoittaa itse.

Jos jaat ilmoitustasi sosiaalisessa mediassa, varmista, että oleellinen tieto näkyy käyttämässäsi sosiaalisen median palvelussa. Esimerkiksi Twitterissä näkyy jatkuvasti “Tästä ihana koti sinulle” -tyyppisillä teksteillä varustettuja linkkejä, mutta sijainti-, koko-, talotyyppi- ja vuokratiedot puuttuvat. Muutaman kerran Lauttasaaresta yksiötä hakeva Oulun omakotitalolinkkiä klikannut ei kenties koskaan enää klikkaa Twitterin asuntolinkkiä, jos twiitistä ei löydy perustietoja.

Ilmoitusteksti – kuvaile, minkälaista on asua asunnossa, talossa ja alueella

Yritän erottautua muista vuokrailmoituksista kuvaamalla asuntoa, taloyhtiötä ja aluetta, jossa talo sijaitsee siten, että vuokra-asuntoa hakeva pystyy visualisoimaan, minkälaista elämä olisi omistamassani asunnossa. Aloitan parhaista hehkuttaen (mikäli hehkuttamisen aihetta on) noin 2-3 ominaisuutta ja sen jälkeen siirryn neutraalimpaan kuvaustyyliin:

 • “uusitussa kompaktissa ikkunallisessa keittokomerossa on korkeakiiltoiset ovet ja integroidut koneet”. Isosta keittön ruokapöydästä haaveileva tietää heti, että tämä ei ole hänen kotinsa mutta töissä ja ulkona syövä citysinkku voi kiinnostua modernista ilmeestä ja ajatella, että huone on vastaavasti neliöiltään tilavampi
 • “valoa tulvii kolmeen ilmansuuntaan olevista ikkunoista, jotka auttavat pitämään asunnon viileänä kesähelteilläkin”. Saman asian voi ilmaista myös “läpitalon päätyhuoneisto” -tekstillä mutta se ei juuri auta visualisoimisessa
 • “täysin uusitun kylpyhuoneen tunnelmaa parantavat kattoon upotetut halogeenivalaisimet ja sisäänpäin kääntyvät kaarevat suihkuseinät lisäävät avaruuden tuntua”
 • “parvekkeelle mahtuu pieni pöytä ja 2 tuolia kesäpäivien aamukahvien nauttimista varten”
 • “talo sijaitsee rauhallisen puiston laidalla, josta on hyvä lähteä 5 km:n mittaiselle merenrantaakin myötäilevälle lenkkireitille”

Vuodenaika kannattaa huomioida ilmoitustekstiä kirjoittaessa. Tammikuun pakkasilla aamukahvit parvekkeella tai asunnon viileänä pysyminen eivät välttämättä ole hyviä markkinointilauseita mutta samat kolmeen suuntaan olevat ikkunat voivat “tarjota valoisuutta asuntoon talvipäivinäkin” tai puiston laidalta lähtevä “5 km koneellisesti hoidettu hiihtolatu” voivat toimia.

Jos asunnossa on jotain selkeästi negatiivistä, kuvaan myös sen kuitenkin siten, että tarjoan samalla vaihtoehtoisen ratkaisun, jolloin asuntoa mahdollisesti katsomaan tulevalle ei enää paljastu negatiivisiä päätöksentekoon vaikuttavia yllätyksiä. Jos esimerkiksi kylpyhuoneeseen ei mahdu pesukonetta, kerron sen etukäteen ja kuvaan minkälaiset pyykinpesutilat taloyhtiössä on. Älä käytä lyhenteitä, vältä huutomerkkien käyttöä äläkä kirjoita sanoja isoilla kirjaimilla – ne kaikki vähentävät luottamusta. Valheellisten ja liioteltujen kuvausten antaminen johtaa vuokranantajan ja vuokralaiskandidaatin ajanhaaskaukseen ja ei ainakaan paranna vuokranantajan mainetta.

Valokuvat – opettele valokuvauksen perusteet tai käytä sellaista, joka ne jo osaa

Vuokra-asuntoilmoituksissa odotusarvo ei ole, että asunto on stailattu vaan on täysin hyväksyttyä, että asunto on tyhjä, joten valokuvilla erottautuminen ei vaadi kohtuuttomasti vaivaa. En ole valokuvauksen ammattilainen ja itsellänikin on tällä osa-alueella vielä paljon parannettavaa mutta seuraavat vinkit uskallan antaa:

 • valokuvien tavoitteena on antaa kokonaisvaltainen kuva asunnosta ja taloyhtiöstä eli älä säästele kuvien määrässä.
 • avaa sälekaihtimet ja sytytä kaikki valot. Mikäli asunnosta puuttuu valaisimia, ostan esim. Ikeasta ajattomia perusvalaisimia, jotka kuuluvat asuntoon siten, että esittely pimeinä talvi-iltoinakin onnistuu valokuvien ottamisen lisäksi
 • kamera tai kännykkäkamera vaakasuoraan
 • ota kuvia huoneiden nurkissa seisomalla
 • kumarru tai mene kyykkyyn ja katso tuleeko kuvakulmasta parempi. Näin on helpompi saada myös pystysuorat linjat pystysuoriksi
 • jos on pakko kuvata ikkunaan päin, tarkista lopputulos, että kuvassa näkyy muutakin kuin ikkuna
 • opettele, miten kännykkäkameran valotusta voi muuttaa. Esimerkiksi Pro HDR X app parantaa esimerkiksi vastavaloon (ikkunaa kohti) otettuja kuvia paremmin kuin kännykkäkameran oma HDR-toiminto
 • erottaudu välittäjien enemmistöstä ja laita laukkusi ja avainnippusi eteisen komeroon keittiötason sijaan, kun otat valokuvia
 • jääkaapin ovi kiinni ja vessanpöntön kansi alas

Jos omistat digitaalisen järjestelmäkameran ja olet aina kuvannut vain automaattiasetusta käyttäen, pienellä opiskelulla voit nostaa kuvien laatutason ihan uudelle tasolle. YouTube:sta löytyy videoita, jotka kertovat, mitä aperture, shutter speed ja ISO tarkoittavat ja sitten vaan kamera automaattiasetukselta manuaaliselle ja kokeilemaan. Jalustan, salaman ja kaukosäädinlaukaisimen saa Amazonista todella edullisesti, jos kipinä iskee vähän enemmän. Asuntovalokuvaajan vakiovarusteisiin kuuluvan laaakulmaobjektiivinkin voi ostaa käytettynä. Monella nuorella youtubettajalla on tällainen varustesetti valmiina ja valokuvien ottaminen pientä palkkiota vastaan voi olla heitä kiinnostava lisätulonlähde.

Vuokraovessa kuvia voi tallentaa 50 ja Oikotiellä 60, joka on varmasti riittävästi mutta Torissa vain 8, joka ei välttämättä ole riittävä määrä varsinkin, jos taloyhtiön yhteisistä tiloista, pihasta ja julkisivuista haluaa laittaa kuvia itse asunnon lisäksi.

Liitä pohjapiirustus ilmoitukseen

Itse tykkään sisustamisesta ja aina, kun menen uutta sijoitusasuntoa katsomaan, mietin automaattisesti asunnon sisustettavuutta. Hahmotan sisustusvaihtoehdot helposti ja nopeasti päässäni. Vaimoni taas sanoo, että hän ei pysty hahmottamaan mitään ilman selkeää kuvaa. Hahmottamisen helpottamiseksi pyrin laittamaan vähintään pohjapiirustuksen asuntoilmoituksiin. Jos pohjapiirustus puuttuu, otan asunnosta mitat ja teen sellaisen. Minulla on laseretäisyysmittari, jolla otan mitat, jotka sanelen huone kerrallaan suoraan Evernoteen. Tämä nopeuttaa prosessia oleellisesti verrattuna metrimittaan ja ruutupaperilehtiöön.

Olen pitkään yrittänyt löytää hyvää pohjapiirustusohjelmaa ja tällä hetkellä käytän House Design -nimistä ohjelmaa. Se toimii hyvin Mac:llä mutta iPad-versiossa mittasuhteet eivät pysy paikallaan enkä suosittele käyttöä heikkohermoisille. Asuntosijoittajan kannalta ohjeman pitäisi mahdollistaa pohjapiirustuksen tuottaminen nopeasti siten, että kuvassa näkyvät tärkeimmät mitat ja tilojen neliöt, jolloin vuokralaiskandidaatti voi hahmottaa, miten mahdollisesti jo hankitut huonekalut asuntoon sopivat. Jos tiedät hyvän pohjapiirustusohjelman, laita tietoa kommentti -kenttään.

Anna mahdollisimman paljon lisätietoja

Asuntosijoittajana katson, että aikani on parhaiten käytössä, kun järjestän rahoitusta, metsästän uusia ostokohteita ja teen tarjouksia ja kauppoja. Kantapään kautta olen oppinut, että vuokralaisvalinta on tehtävä, jota en halua ulkoistaa välittäjälle.

Sen sijaan vuokralaiskandidaattien asunnon perustietoja koskeviin kysymyksiin vastaaminen ei ole tehokasta ajankäyttöä ja siksi pyrin antamaan mahdollisimman kattavat tiedot asunnosta, taloyhtiöstä ja ympäristöstä sekä vuokraukseen liittyvistä ehdoista.

Nettipalveluiden ilmoituksen jättöprosessi on tässä hyvänä apuna, sillä prosessin läpikäynti tukee kattavien tietojen antamista. Vuokraovessa voi jättää kattavat tiedot, kun taas Torissa määrämuotoinen tietojen syöttö rajoittuu oleellisimpiin perustietoihin.

Pyri herättämään luottamusta

Säännöllisin väliajoin media nostaa esille yksittäistapauksia asuntoja tuhonneista kauhuvuokralaisista, jollaista yksikään vuokranantaja ei halua kohdalleen osuvan. Samalla tavalla vuokralaiskandidaatteja pelottaa epärehellisen tai kieroutuneen vuokranantajan vuokralaiseksi päätyminen. Siksi pyrin antamaan avoimet tiedot itsestäni ja tälläkin keinolla erottautumaan massasta.

Ilmoituksissani näkyy nimeni ja puhelinnumeroni sekä linkki nettisivuilleni, josta löytyy tarkemmat tiedot sekä minusta että toiminnastani. Kerron, että olen Suomen Vuokranantajat ry:n jäsen ja pyrin noudattamaan “Hyvä Vuokratapa” -ohjetta. Nettisivuiltani löytyy blogikirjoituksiani asunnon vuokraukseen liittyen ja linkit Vuokralaiset ry:n “Tietopaketti vuokralaisen käyttöön” -oppaaseen.

Vuokraovi ja Oikotie sallivat linkit, jolloin voin linkata omat nettisivuni ilmoitukseen mutta Tori ei salli linkkejä. Tori ja Oikotie ovat ilmaisia mutta Vuokraoven ilmoitus on maksullinen. Vuokranantajat ry:n jäsen (liity jäseneksi tästä) saa 50 % alennuksen Vuokraoven ilmoituksesta eli yksi ilmoitus maksaa 35 €. Vuokranantajan jäsenetua käytettäessä ilmoitukseen tulee Vuokranantajien logo ja teksti “Vuokranantaja on Suomen Vuokranantajat ry:n jäsen”. Lisäksi joka 4. ilmoitus on ilmainen eli käytännössä yhden ilmoituksen hinnaksi tulee 26,25 euroa. Vuokraoven ja Oikotien yksi hyvä lisäominaisuus on, että vuokralaisen löydyttyä ilmoitus jää palveluun passiiviseksi ja sen voi aktivoida uudestaan asunnon taas vapauduttua. Torissa ilmoitus poistuu ja kaikki tiedot on syötettävä uudestaan asuntoa uudelleen listattaessa. Mikäli käytän paikallisten paperilehtien ilmoituspalstoja (kaikki hyvät eläkeläisvuokralaiskandidaatit eivät vielä ole netissä) laitan niihinkin avoimesti avaintiedot ja nettisivujeni osoitteen kuvia ja lisätietoja varten.

Onko sinulla jotain lisäideoita hyvän ilmoituksen tekemiseksi? Mikäli tämä kirjoitus tuntui hyödylliseltä, jaa se omaan verkostoosi.

PS. Kirjoituksissani olevat linkit eivät ole ns. ”affiliate-linkkejä” eli en saa mitään tuloja, jos niiden kautta jotain palvelua tai tuotetta ostat. Suosittelen vain palveluja tai tuotteita, joita olen itse käyttänyt ja hyödylliseksi kokenut.

4 kommenttia
 1. Pertti Lepolahti permalink

  Hei,

  Torista voi kyllä kopioida varsinaisen leipätekstin vaikka johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan ja jälleen
  uudelleen ilmoittaessa takaisin. Helpottaa huomattavasti.

  • Kyllä. Mulla on ilmoitukset omien nettisivujen lisäksi sekä Vuokraovessa että Torissa ja kopioin leipätekstin aina ensimmäisestä jälkimmäisiin.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Sijoitusasunnon valokuvaus älypyhelimella – joko laatutaso riittää | Ostan Asuntoja
 2. Vuokralaiskandidaattien kartoitus asuntonäytön yhteydessä | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: