Siirry sisältöön

Vuokrasopimuksen lukuopas – 6 yleisintä epäselvyyttä – Blogi #20

23/01/2015

Kun vuokralaisen valintapäätös on tehty, lähetän kirjoittamani vuokrasopimusluonnoksen vuokralaisen luettavaksi. Vaikka kehotan lukemaan sopimuksen huolellisesti läpi ja lupaan selittää kaikki vähänkin epäselvät kohdat, saan harvoin kysymyksiä koskien sopimuksen sisältöä.

Jos vuokrasopimuksen lukeminen tuntuu tältä, kannattaa kysyä lisää ennen allekirjoittamista.

Jos vuokrasopimuksen lukeminen tuntuu tältä, kannattaa kysyä lisää ennen allekirjoittamista.

Olen koonnut tähän muutaman oleellisen kohdan selityksineen, jotka toivoisin, että jokainen vuokralaiseni lukisi ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta, koska näissä kohdissa on eniten ilmennyt epäselvyyttä joko vuokrasuhteen aikana tai sen päättymisen yhteydessä. Kirjoitus on tehty oman vuokraustoimintani lähtökohdista mutta toivottavasti siitä on hyötyä myös muille.

1. Vuokra-aika

Jos olemme tekemässä määräaikaista vuokrasopimusta, sopimuksen alkamis- ja päättymispäivä on yksiselitteisesti määritelty sopimuksessa. Lähtökohtaisesti määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa.

Mikäli olemme tekemässä toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasopimusta, sen irtisanomiseen noudatetaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta, jonka mukaan vuokralaisen irtisanomisaika on poikkeuksetta aina yksi kuukausi. Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen tekemisen pohjalla on oletus, että vuokrasuhde kestää vähintään vuoden, jonka perusteella kuukausivuokra on määritelty. Jos irtisanot vuokrasopimuksen päättymään ennen kuin vuosi on tullut täyteen, vuokrasopimuksessa on määritelty sopimussakko maksettavaksi irtisanomisilmoituksen yhteydessä.

Tavoitteeni on tehdä voittoa nimeenomaan vuokraustoiminnalla, johon ei kuulu voiton maksimointi ihmisten elämäntilanteiden muutoksen kustannuksella. Jos sinulla on tarve keskeyttää määräaikainen vuokrasopimus ennen päättymispäivää tai irtisanoa toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus sopimussakkopykälän voimassaoloaikana, ole yhteydessä minuun. Yritetään yhdessä löytää ratkaisu uuden vuokralaisen löytämiseksi, jolloin määräaikainen vuokrasopimus voidaan purkaa joustavasti tai sopimussakosta palautetaan ainakin osa.

2. Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen irtisanomisajan laskenta

Vuokrasopimuksen irtisanomisajan laskenta alkaa sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Jos siis irtisanot vuokrasopimuksen esimerkiksi 3.10. tai 28.10., alkaa kuukauden mittaisen irtisanomisajan laskenta molemmissa tapauksissa 31.10. Molemmissa tapauksissa maksat vuokraa sekä loka- että marraskuulta. Älä irtisano sähkösopimusta tai kotivakuutusta päättymään ennen 30.11. ellemme toisin sovi.

Mikäli sinulla on tarvetta tai halua muuttaa asunnosta ennen irtisanomisajan päättymistä, ole yhteydessä minuun jo irtisanomista suunnitellessasi. Yritetään yhdessä löytää uusi vuokralainen ennen irtisanomisaikasi päättymistä, jolloin palautan sinulle sen osan vuokrasta, jonka uusi vuokralainen maksaa.

3. Vuokrankorotus

Vuokraa korotetaan vuosittain indeksiehdon perusteella tai vähintään sopimuksessa esitetyn prosenttiluvun perusteella. Sopimukseen on kirjattu viimeisin tiedossa oleva indeksin pisteluku. Tilastokeskuksen sivuilta löytyy esimerkki elinkustannusindeksin käytöstä vuokrankorotuksen yhteydessä . Käytetystä indeksistä riippumatta laskentatapa on sama.

Vuokran tarkistaminen on teoriassa vuokralaisen vastuulla. Käytännössä lähetän vuosittain vuokrankorotusilmoituksen sähköpostilla tai kirjallisesti, jossa myös selitän, miten vuokrankorotus on laskettu.

Vuokranantaja maksaa kuukausittain hoitovastiketta. Asuinkerrostalojen ylläpitokustannukset nousivat 2,0 % viimeisen 12 kuukauden aikana (Tilastokeskus 20.11.2014). Lisäksi taloyhtiössä tehdään aika-ajoin erilaisia remontteja, joiden rahoittamiseen vuokranantaja osallistuu maksamalla kuukausittain korjaus- ja/tai rahoitusvastiketta. Vuokratulojen verotusta on kiristetty useampaan otteeseen viimeisten vuosien aikana. Vuokrankorotukset eivät yleensä mene suoraan vuokranantajan taskuun vaan usein ne kattavat kohonneita kustannuksia.

4. Vuokran maksuajankohta

Laissa on säädetty, että vuokra on maksettava viimeistään kuun toisena päivänä. Sopimuksen tekovaiheessa sinulla on mahdollisuus ehdottaa itsellesi paremmin sopivaa vuokranmaksupäivää perusteluineen ja tulen sen todennäköisesti hyväksymään. Vastapainoksi edellytän, että maksat vuokran tililtäsi joka kuukausi viimeistään yhteisesti sovittuna päivänä.

Olen ottanut pankista lainaa asunnon ostamiseen. Lainaneuvottelujen yhteydessä pankki kysyy, minä päivänä lainan korot ja lyhennykset veloitetaan tililtäni. Vastapainoksi pankki edellyttää, että tililläni on riittävästi rahaa korkojen ja lyhennysten maksamiseen joka kuukausi pankin kanssa yhteisesti sovittuna päivänä.

Mikäli joskus syntyy poikkeustilanne, ettet pysty vuokraa maksamaan sovittuna päivänä, ilmoita siitä minulle etukäteen. Vuokrasopimuksessa on määritelty sakkomenettely myöhästyneeseen vuokranmaksuun liittyen.

5. Vakuus

Vakuus on vakuus eikä takuuvuokra tai vuokravakuus. Vuokranmaksun turvaamisen lisäksi sillä turvataan myös asunnon hyvää hoitoa loppusiivous mukaanlukien. Vakuus ei ole vuokralaisen asunnolle aiheuttamien vahinkojen korvausvastuun yläraja. Toisaalta normaali asumisesta johtunut kuluminen ei oikeuta vakuuden pidättämiseen. Kun muutat asuntoon, tarkista asunto huolellisesti ja ota valokuvat kaikista huomaamistasi jäljistä ja ilmoita niistä minulle.

Vakuutta ei käytetä toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen yhteydessä määritellyn ennenaikaisesta irtisanomisesta johtuvan sopimussakon maksamiseen. Sopimussakko on maksettava sopimuksen mukaisesti.

Vakuutta ei käytetä irtisanomiskuukauden vuokran maksamiseen. Irtisanomiskuukauden vuokra on maksettava sopimuksen mukaisesti.

Vakuus ei ole vuokranantajan rahaa vaan se on vuokralaisen omaisuutta koko vuokrasuhteen ajan. Vakuus palautetaan ja on palautettava vuokralaiselle vasta mutta kuitenkin välittömästi vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli vuokralainen on täyttänyt kaikki velvoitteensa.

6. Velvollisuus ilmoittaa vahingoista

Haluan pitää asunnon hyvässä kunnossa, koska se johtaa tyytyväisempiin vuokralaisiin ja parempaan vuokraustoiminnan kannattavuuteen. Ilmoita siis kaikista vahingoista ja ongelmista minulle välittömästi riippumatta siitä, kuka ja miten ne ovat aiheutuneet. Sinulla on velvollisuus ilmoittaa myös vuotavista hanoista ja wc-istuimesta tai tukkoisista viemäreistä ja lattiakaivoista välittömästi eikä vuokrasuhteen päättymisen yhteydessä.

Vuokralaiset VKL ry toimii vuokralaisen edunvalvojana ja heidän nettisivuiltaan löytyy tietopaketti vuokralaisen käyttöön, jossa on myös kerrottu vuokrasopimuksesta.

Pyrin noudattamaan asuinhuoneiston vuokrauksesta säädettyä lakia. En kuitenkaan ole juristi, joten en voi olla varma, että kaikki tulkintani ovat 100 %:sti lain mukaisia. Oikeusministeriön finlex.fi -palvelusta löytyy Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta.

Olen Suomen Vuokranantajat ry:n jäsen ja suosittelen jäseneksi liittymistä kaikille vuokranantajille. Jäsenten käytössä on ajanmukaiset kattavat sopimus- ja asiakirjamallit.

7 kommenttia
  1. Petsku permalink

    Hei. Avaatko tätä: ”Vuokrasopimuksessa on määritelty sakkomenettely myöhästyneeseen vuokranmaksuun liittyen.” Viittaatko tällä normaaleihin perintälain ja korkolain pykäliin vai johonkin muuhun?

Trackbacks & Pingbacks

  1. “Ostan Asuntoja” – asuntosijoittamisen 10 käskyä | Ostan Asuntoja
  2. Vuokranantajan ihanneluonteenpiirteet | Ostan Asuntoja
  3. Vuokranantaja – tee nämä 5 asiaa ennen ensimmäisen vuokrasopimuksen allekirjoittamista | Ostan Asuntoja
  4. Ostan Asuntoja Blogi Top 10 – Blogi #184 | Ostan Asuntoja
  5. Vuokranantaja – tee nämä 5 asiaa ennen ensimmäisen vuokrasopimuksen allekirjoittamista – Blogi #262 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: