Siirry sisältöön

Osta ja pidä -asuntosijoittajan eläketeesini – Blogi #306

08/05/2022
Harri Huru Ostan Asuntoja

Minulla ei ole mitään virstanpylvästä, jonka lähestymisen päiviä tai vuosia lasken, jonka jälkeen muutan elämääni radikaalisti lopettamalla jonkun tekemisen, johon olen käyttänyt 40 viikkotuntia kymmeniä vuosia. 

Yritän pitää terveydestäni huolta kuntoilemalla, nukkumalla ja terveellisesti syömällä. Iän myötä toiminnallinen kyky vääjäämättä heikkenee, mutta aivotoiminta toivottavasti pysyy terävänä vielä pitkään. 

Jos en siis ajattele mitenkään eläköitymistä, olenko edes pätevä kirjoittamaan eläketeeseistä. Jokainen lukija voi päättää siitä jälleen kerran ihan itse.

Jos olet nuori eikä teesit kiinnosta, lue Asuntopehtoorin Blogista, miten tulla Isännöitsijästä asuntosijoittajaksi tai kuuntele Vuokrasi 300 asuntoa vuodessa Sofia Savimäki Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #197.


”Uudet opit, inspiraatio ja verkostoituminen ovat asioita, jotka vauhdittavat merkittävästi matkaasi sijoittajana” sanoo Sijoitusasunnot.com Groupin Henri Neuvonen. Tähän on mahdollisuus Asuntosijoittaja 2022 -tapahtumassa Himoksella, Jämsässä 21.5.2022! Jos et epäröi hetkeäkään, siirry suoraan lippukauppaan. Jos haluat hekumoida ennen lipun hankkimista, se onnistuu tapahtumasivulla.


1. Sukupolvet ylittävän varallisuuden hoitaminen

Huru-ukot ovat suomalaista talonpoikaista arkea, jossa pihapiiriin kuuluu rakennuksia, joissa on pidetty karjaa ja kuivattu viljaa sekä terotettu sahoja. Huru-ukko istuu siinä portin tai tuvan kuistilla ja mutisee ajatuksia, joista moni ei koostu mihinkään.

Vuosikymmenien saatossa kehitys on kehittynyt ja huru-ukko kirjoittaa blogia ja teiniperillinen on joku influensseri, kunnes ensi viikolla keksii taas olevansa jotain ihan muuta. Rakennuksille, joissa joskus renki kenties vikitteli piikaa, huru-ukko pohtii mahdollisuutta majoittaa kiinalaisia Airbnb -tyyppisesti toipumaan maalaisilmassa tai yöpymään yli 300 vuotta vanhassa hirsipirtissä. Vilja-aitasta voisi saada sadepäiville oivan meditaatiotilan. 

Kiinteistöjen ylläpitäminen ja luovuttaminen sukupolvelta toiselle on ollut sekä hyvä opettaja että syy keskittyä vuokrakotien pitkäjänteiseen omistamiseen. Kun taloja ja asuntoja ylläpitää pitkäjänteisesti, niissä on vuokrakodin asumismuodokseen valinneiden hyvä asua ja niitä voi siirtää seuraavan sukupolven hoitoon kenties paremmassa kunnossa kuin ne on hankittu.

Asunnot tykkää siitä, kun niistä pitää hyvää huolta.

2. Oman tulevaisuuden perusturvan säilyttäminen

Asumisen tarpeeseen Suomen ilmastossa liittyy katto, seinät ja ikkunat. Perusoletukseni on, että näin tulee olemaan myös tulevina vuosikymmeninä. 

Tulevaisuuden ennustaminen varmuudella on mahdotonta. Silti jo rakennettuihin asuntoihin on sitoutunut rakaa-aineita, materiaaleja, teknologiaa ja työtä niiden kokoamiseksi asumisen tarpeita tyydyttäväksi lopputuotteeksi. Asuntojen omistaminen tuntuu tällä hetkellä paljon turvallisemmalta kuin eurojen makuutus tilillä tai niiden sitominen erilaisiin paperipohjaisiin omistuksiin. 

Monella on vaikeuksia löytää edes jonkinlaista mielenrauhaa, kun talous, terveys ja rauha ovat kaikki tulleet osaksi geopoliittista peliä. Tästä pelistä löytyy yhä helpommin keskustelunaihe, jonka avulla saa naapurin tai vieruskaverin muuttumaan agressiiviseksi viholliseksi.

Asuntojen pitkäjänteinen omistaminen ei ole riskitön eikä takuuvarma investointi, mutta suhteellisesti ne tuntuvat turvallisemmalta moneen muuhun verrattuna.

Asuntosijoittaja vai vuokrakotien omistaja? – Blogi #299


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitussuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

UUTTA Asuntosalkunrakentaja.fi Blogissa: Sijoitusasunnon keittiöremontti


3. Mahdollisuus vaikuttaa omin toimin

Ymmärrän täysin, että valtaosa hakee sijoitustensa kohteilta helppoutta ja vaivattomuutta. Niin minäkin hain, kun olin hektisessä palkkatyössä.

Nykyään intohimoni tyydyttyy sillä, että olen suoraan tekemässä hyviä ja huonoja päätöksiä, joiden seurauksena saan tuotot ja kannan tappiot itse. Kun sijoittaa omia pääomiaan, tulevaisuusinvestoinnit painottuvat eri tavalla, kun toisten tai veronmaksajien rahoja investoi.

Saan itse päättää tai olen yksi päättäjistä, kun päätetään, mitä tehdä itse eli mikä kuuluu ydinosaamiseen ja -toimintaan, ja mitä ulkoistetaan ja kenelle.

Vaikka en itse osallistu mihinkään fyysiseen tekemiseen remonttien tai pihojen osalta, koen silti positiivisia tunteita ja omistajan iloa, kun näissä töissä osaavat luovat lopputuloksia, jotka miellyttävät myös asiakkaita eli vuokralaisia. 

Suoran asuntosijoittamisen filosofian lyhyt oppimäärä – Blogi #280

4. Enemmän vapautta tehdä, mitä huvittaa ja missä huvittaa

Vaikka asuntosijoitukset eivät tarjoaisi totaalista taloudellista vapautta, ne mahdollistavat vapauden lisääntymisen. 

Onnekseni saan toimia intohimoni parissa. Lisäksi olen tykännyt sisällön tuottamisesta asuntosijoittamiseen ja vuokraustoimintaan liittyen. Joku tykkää latoa laminaattia ja minä tykkään latoa ajatuksia kirjoitetun ja puhutun sanan muodossa jakoon.

Viimeisen parin vuoden aikana tapahtuneet vapautta rajoittavat, joiltain osin mielivaltaiset ja jopa -vikaiset päätökset, ovat olleet henkisesti raskaita vapauttaan arvostavalle. Vuokrakotien pitkäjänteinen omistaminen, ylläpito ja kehittäminen ovat olleet merkittävä tekijä omalle henkiselle hyvinvoinnilleni. 

5. Passiiviset pienet tulovirrat ovat yhdessä isompi joki

Moni varmaan oletti otsikon luettuaan, että ensimmäisenä mainitaan passiiviset lisätulot. Monelle tämä onkin hyvä ykkösteesi, kun eläkkeiden ostovoiman säilyminen mietityttää yhä useampia.

Asunnot ovat historiallisesti tuoneet suhteellisen hyvin turvaa inflaatiota vastaan. Tämä on kirjoitettu varovaisesti. USA:ssa kotitalouksien tulot kasvoivat pahimman koronavuoden lockdownien aikana. Historia ei tunne aikaa, jossa katastrofin ollessa päällä, tulotasot kasvavat. 

Eurooppa on täynnä päällä olevia kriisejä, mutta julkisesta rahasta ei tunnu olevan pulaa, vaan järjettömiä menoeriä nousee esiin jatkuvasti. Italian 100 %:n remonttitukia ja EU:n laajuista kompostointihallintoa ei pysty millään järjellä eikä logiikalla selittämään. Venäjä, Kiina, Kanada, Australia… käsittämättömiä uutisia liukuhihnalta.

Asuntojen omistaminenkaan ei välttämättä tarjoa absoluuttista suojaa kaikkea vastaan, jos asiat menevät vielä huonompaan suuntaan. Suhteellinen turva voi tarkoittaa myös sitä, että tiukkojen aikojen tullessa myös asuntosijoittaja joutuu kohtamaan suurempia haasteita. Passiivisten pienien tulovirtojen lukumäärä ja yhteissumma ovat silloin tärkeitä, jotta asuntojen ylläpito onnistuu.

Passiivinen tulo tarkoittaa minulle myös perheeni passiivista nykyturvaa. Jos olisin pelistä pois sairauden tai onnettomuuden takia tilapäisesti tai pysyvästi, nämä pienet tulovirrat antavat perheelleni aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen.

Mikä tahansa pitkäjänteinen sijoittaminen on uhkapelaamista viisampaa

Välillä tuntuu hassulta, kun osakesijoittajat haukkuvat asuntosijoittamista ja asuntosijoittajat ihmettelevät osakesijoittajien typeryyttä. Kultaa omistavat pilkkaavat bitcoiniin uskovia ja bitcoinerit todistavat reilun vuosikymmenen vankalla perustalla, miksi 5 000 vuotta toiminut kulta ei enää koskaan toimi ja on vain keltaista kiveä.

Eri omaisuuslajeista on tervettä käydä rakentavaa kriittistä keskustelua. Tappelemisen ja pilkkaamisen sijaan paljon tärkeämpää olisi yhdistää positiivisia voimia kannustamaan läheisiä pois negatiivisten uutisten ja rahapelien ääreltä taloustaitojen ja sijoittamisen maailmaan. Siellä yksilöllä on yhä mahdollisuus yrittää vaikuttaa oman ostovoimansa suhteelliseen säilymiseen ja kehittymiseen.


Sijoitussuunnitelman 10X-muutos Daniel Björkhem Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #201

Laskeeko vuokrat, vaikka asuntojen hinnat, korot, hoitovastikkeet ja remontit nousee? – Tiistaiaudio #217

”Asuntolainaaja joutuu nukkumaan rauhattomia öitä vielä pitkään” – Blogi #305

Asuntosijoittajan veroilmoitus ja verojen laskeminen 2022 – Blogi #300

Asuntosijoittajan ja vuokranantajan 2021 veroilmoitus OmaVerossa – Blogi #301


Asuntosijoituskirja.fi

Harri Hurun ja Marko Kaarton asuntosijoituskirja ”Asuntosijoittamisen lumipalloefekti” julkaistiin kesäkuussa 2021. Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaan alennuskoodi ”KOTIMATKA”, jolla saa 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.

”Erinomainen tietopaketti nopeuttamaan asuntosijoittajana vaurastumista! Koko prosessi avattiin perinpohjaisesti ja sitä havainnollistettiin hyvin konkreettisilla luvuilla ja esimerkeillä. Jos tavoittelet enemmän kuin yhtä sijoitusasuntoa, niin näillä opeilla nopeutat prosessia huomattavasti!” JOONATAN VOLTTI Sijoitusvalmentaja ja Airbnb-kirjailija.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: