Siirry sisältöön

Asuntosijoittaja vai vuokrakotien omistaja? – Blogi #299

20/03/2022

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaan alennuskoodi ”KOTIMATKA”, jolla saa 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.


Olen viimeisten vuosien aikana pohtinut paljon sitä, onko identiteettini enemmän sijoittaja vai yrittäjä. Olen tunnistanut olevani selvästi sijoittaja. Minua ei primääristi kiinnosta eikä innosta ottaa yritysriskiä ja pyrkiä kasvattamaan yritystäni alaisia rekrytoimalla.

Toisaalta olen valinnut asuntosijoittamisessa strategian, jonka ytimessä on vuokraustoiminta. Olen siis pitkäjänteinen asuntosijoittaja. “Ostan Asuntoja” -brändikin on aikoinaan syntynyt kuvastamaan strategiaani. “Ostan ja Myyn Asuntoja” ei suinkaan sattumalta aikoinaan rajautunut pois, vaan strategiaani ei kuulu asuntojen flippaus eikä tukkukauppa.

“Asunnot/kiinteistö/rakennus myytiin suursijoittajalle”

Minua on aina jollain tavalla ärsyttänyt se, että julkisesti omistettujen rakennusten myyntiä yksityiselle sektorille pidetään valtamedioissa lähtökohtaisesti negatiivissävytteisenä tapahtumana.

“Ei sitä pilkkahintaan myydä” toteaa vallanhimoissaan kaupungin kiinteistöpäällikkö jostain pahasti rapistuneesta kulttuurimiljööstä, joka hänen vastuullaan on päässyt surkeaan kuntoon. Usein kiinteistöpäällikköä ei rapistumisesta voi suoraan syyttää, koska hänellä ei ole käytössään rahallisia resursseja rapistumisen pysäyttämiseksi. Siitä huolimatta hän uhoaa mieluummin varmistavansa kohteen lisärapistumisen, ettei vaan joku yksityinen taho pääsisi sitä omistamaan, ottamaan riskiä siihen investoimalla ja onnistuessaan saamaan tuottoa ottamalleen riskille. 

Asuntosijoittajana huomaan tietysti erityisesti kohteet, joissa vaikka kaupungin tai kunnan omistamia ja operoimia vuokra-asuntokiinteistöjä myydään yksityisille tahoille. Kaupungin omistamat asunnot myydään pääsääntöisesti “sijoittajalle”. Jos tarkkailee näitä sanavalintoja, kaupungin (kaupunkilaisten) asuntosijoituksia harvemmin uutisoidaan myytäväksi uudelle omistajalle. Julkisen sektorin ollessa myyjänä, lähtökohtaisesti paljon useammin näkee sitä, että hyvä omistaja myy vähemmän hyvälle sijoittajalle.

“Kohde sai uuden pitkäjänteisen hyvämaineisen omistajan”

Vaikka aloitinkin tämän kirjoituksen kertaamalla, että koen olevani identiteetiltäni enemmän sijoittaja kuin yrittäjä, vuokraustoiminnan osalta koen olevani vuokrakotien omistaja enkä se paheksuttava suursijoittaja.

Sijoittajan ansaintamenetelmiin tuntuu ilmaisessa yliopistossa tohtoritason tutkinnonkin suorittaneella olevan mielissä korjausten välttäminen ja toimeentulotukien maksimointien yhdistelmällä rikastuminen. Monta kertaa totuus on juuri päinvastainen eli julkiselta sektorilta siirtyy paukkulankapaikattua omakustannetavaraa, jossa paikkausvarat on lähestymässä loppuaan ja asumiskelpoisuuden säilyttäminen edellyttää oikeita investointeja. Näihin investointeihin ei aina ole varaa ja kuntalaisten kannaltakin on järkevää luopua omistuksesta.

Finnairin suurin omistaja näyttäisi olevan “Valtioneuvoston kanslia”. Satavarmasti et ole koskaan nähnyt yhdenkään pääministerin tai minkään ministerin keräämässä roskia tai auttamassa tarjoilussa, jos omistajan edustajana hän lentokoneessa huomaa asiakaspalvelussa apua tarvittavan. Myöskään minkään työeläyhtiön johtoryhmän jäseniä, omistajien edustajia kaikki, et näe huolehtimassa siitä, että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Vaikka olisit Finnairin pienosakkeenomistaja, montako kertaa olet lentomatkoilla siivonnut vessaa huomatessasi peilin likaiseksi.

Suorana asuntosijoittajana teen jatkuvasti kaikkea tätä omistukseni arvon säilyttämiseksi ja kasvattamiseksi. Ei se aina helppoa ole, mutta itsestään selvää on, että varallisuus ei sillä kasva, että korjaukset jätetään tekemättä ja vuokrat tulee toimeentulotukina.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa vuodelle 2021 päivittyneet nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Näin ostat sijoitusasunnon Sijoitusasunnot.com:lta

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

Blogista: 6 vinkkiä parempiin sijoitusasuntokauppoihin julkisessa markkinassa


Miljoonalla pörssiosakkeita ei ole sama kuin miljoonalla kerrostaloa

Voit toki olla ylpeä Olvin osakkeiden omistaja, suosia Olvin tuotteita omassa kulutuksessa ja kääntää aina kauppareissulla etikettejä suoraan kuluttajan silmäpareihin kohdistumaan. Näin Olvin tuotteet erottautuisivat muista merkeistä ja kauppa kävisi paremmin. Omistajana osakkeesi arvo kasvaisi omien toimenpiteidesi ansiosta. Tai voisit omistaa Keskon osaketta ja keskittää kaiken mahdollisen asioinnin arvostamasi ja omistamasi yrityksen myymälöihin. Hallituksen ja johtoryhmän kokouksiin ei kuitenkaan ole mitään asiaa.

Kerrostalon omistajana tilanne on täysin erilainen. Voin toimia asunto-osakeyhtiön hallituksessa, vaikuttaa isännöitsijän valintaan, viestiä osakkaille yhtiökokouksissa ja asukkaille niiden ulkopuolella, kilpailuttaa eri palvelujen tarjoajia, tehdä laadun tarkkailua ja haastatella asukkaita.

Jos olen se mediassa mainittu “myytiin suursijoittajalle”, ajattelen itse, että “sai uuden ja toivottavasti entistä vielä paremman omistajan”.

Hyvän asuntosijoittajan ajatteluun kuuluu ylpeä omistaminen

Haastattelin juuri Isännöintiliittoon pari vuotta sitten Suomen Vuokranantajilta siirtynyttä Tuomas Viljamaata Ostan Asuntoja Podcastiin. Viime kuukausina olen sijoittajakumppanini kanssa käynyt paljon hyviä keskusteluja ja tämä pitkäjänteisen omistamisen ajatus on koko ajan noussut mielessäni pinnalle. 

Kävin katsomassa Suomen Vuokranantajien kuvausta nettisivuilta. Kuvauksessa esiintyy vuokraustoimintaan liittyvä sana 5 kertaa ja asuntosijoittaminen 2 kertaa. Tämä on hyvä painotus, jota jokaisen vuokrakoteja omistavan kannattaisi pohtia.

Ehkä tälläkin pohdinnalla voi olla lumipallon lailla kertautuva vaikutus ja alamme näkemään valtamedioissa yhä useammin otsikoita, joissa kerrotaan “kohde siirtyi pitkäjänteisten hyvien vuokranantajien omistukseen”.

5 kommenttia
  1. Kiitos, että jaoit ainutlaatuisen kokemuksesi onnistuneista sijoituksista. Kiitos koodista!

  2. Eikös näissä asunnoissa kannata aina ostaa vuokrattavaksi asuntoja? Jolloin saadaan pieni puro tuloja joka sitten myöhemmin kasvaa joeksi. Jostain muistan lukeneeni henkilöstä joka otti asuntolainaa 12 asuntoon ja maksoi vuokratuloilla lainoja pois eli silloin on tavallaan ”riskitön” bisnes, mutta mites sitten kun tulee se yksi huono vuokralainen joka rikkoo kokoasunnon? Näitä tapauksia ollut useita esim. TikTokin puolella esillä, niistä ei koskaan puhuta. Onko sulla ollut huonoja vuorkalaisia joiden vuoksi olet joutunut remppamaan asunnon, miten hoidit asiat ja oliko kallis remontti?

    • Olen hyvin varovainen vahvistamaan viestiä ”kannattaa aina”, vaikka olenkin ”osta ja pidä” -asuntosijoittaja. Kun riskitön -sanan kirjoittaa hipsuihin, se kenties tarkoittaa jotain muuta kuin riskittömyyttä. Suoraan asuntosijoittamiseen kuuluu aina riskejä, niiden todennäköisyyttä voi omin toimin ja oppimalla pienentää, muttei poistaa. Tiktokin puolella olen jo puhunut vuokralaisiksi tekeytyneistä huijareista, joilla ei ole tarkoituskaan maksaa vakuutta ja vuokria, kun avaimen asuntoon saavat. Ostan Asuntoja Blogin puolella olen kirjoittanut hamsterista, joka asettui yhteen asuntooni. Maksoin käteistä, että sain avaimet ulosottoa nopeammin, ja remontin käyntiin. Kuuluu osana tähän bisnekseen eikä oman elämän hallinnan menettäminen hyvin alkaneen asumisen jälkeen ole vuokralaisen ominaisuus. Omistusasujan läheiset eivät vain soita toimittajaa ja lehtikuvaajaa paikalle. Osa soittaa vaikka mulle ja kysyy, olenko kiinnostunut ostamaan asunnon vähin äänin ja nopeasti.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Mikä on turvallisin tapa opetella korottamaan vuokria? – Tiistaiaudio #211 | Ostan Asuntoja
  2. Osta ja pidä -asuntosijoittajan eläketeesini – Blogi #306 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: