Siirry sisältöön

Suoran asuntosijoittamisen filosofian lyhyt oppimäärä – Blogi #280

07/11/2021
Harri Huru

Tänään pidimme Niina Huhtalan kanssa ensimmäisen webinaarin 4-osaisesta ”Asuntosijoittajan ABC” -webinaarisarjasta. Vaikka saimme puhua meille tutusta ja pitämästämme aiheesta suunnitellut 2 tuntia, kysymykset mukaan lukien vähän ylikin, tilanne oli minulle uusi. Jokainen webinaariin osallistunut oli maksanut osallistumisestaan. Meillä puhujilla oli tietysti tavoitteena se, että jokainen saisi tekemälleen investoinnille mahdollisimman lyhyen takaisinmaksuajan ja korkean tuoton sijoittamalleen omalle pääomalle.

Yritimme rakentaa webinaaria pitäen mielessä sen, että osa osallistujista oli asuntosijoittamisen alkutaipaleella ja joillain olisi useampia asuntosijoituksia. Samasta asiasta piti saada toiselle kerrottua perusteet ja perusteet jo osaavalle ajatuksia, jotka rakentuvat perusteiden päälle. Perusteitakin yritimme lähestyä uusista suunnista, joita ei valtaosa muualla saatavilla olevasta sisällöstä esitä. Yksi osallistuja tiivisti ensimmäisen webinaarin palautteen juuri, kuten olimme ajatuksissamme pyrkineet.

”Aika paljon oli tuttua juttua, mutta myös paljon uutta.”

Ajattelimme etukäteen, että jokaiselle kahden tunnin webinaarisessiolle asetamme 3 tavoitetta, joita yritämme useampaa kautta saada osallistujien aivonystyröitä ärsyttämään ja mielen nipukoita tulevaksi viikoksi kutittamaan. Asuntosijoittamisen ABC -webinaari 1/4 Oma aivonystyräkapasiteetti alkaa olemaan tämän päivän osalta aika loppu, mutta kirjoitan ja jalostan kirjoittamalla omaa ajatustani, jolla toivottelin webinaariin osallistuneita tervetulleiksi. Jos joku koki itsensä ”tervemenneeksi”, hän ei välttämättä heti ymmärrä saaneensa kenties erinomaisen tuoton sijoittamalleen pääomalle.

Miten suora asuntosijoittaminen eroaa osake- tai rahastosijoittamisesta?

Usein näkee tai kuulee, että ”asuntosijoittamista voi harjoittaa myös asuntorahaston kautta”. Tämän sunnuntain asuntosijoitusfilosofisen pohdinnan tarkoitus ei ole missään tapauksessa esittää, että suora asuntosijoittaminen on ainoa ja paras sijoittamisen muoto. Joillekin tämä voi jopa avata silmiä ja kirkastaa, että suora asuntosijoittaminen ei ole itselle paras omaisuuslaji.

Helsingin pörssistä löytyy asuntosijoittajalle vaikkapa Kojamon, Investors Housen tai Ovaron osaketta. Moni ”kansankapitalismin” airut on käyttänyt ja yhä käyttää energiaansa vaikkapa Kojamon ja joidenkin sen omistajien rooleja sekoittaen. Ihan hyvään tuottoon olisi kansankapitalisti päässyt, jos olisi sieltä kapitalistin kauppapaikalta eli pörssistä osaketta ostanut. Asuntorahastoista OP Vuokratuotto tulee valtaosalle ensimmäisenä mieleen ja rahastosijoittamisesta kiinnostuneet pääsevät sitä kautta mukaan. Suomalaiset voivat ostaa amerikkalaisia REIT -osakkeita omien verkkopankkiensa kautta (ota Axel Aminoff seurantaan Twitterissä, jos REIT:it kiinnostaa).

Axel “REIT” Aminoff Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #92

Jos sijoittaa pörssiin, rahastoihin tai REIT-osakkeisiin, tekee oman pääomansa allokointipäätöksiä. Kojamon, Investors Housen, OP Vuokratuoton ja REIT-osakkeiden alla on organisaatiot, joissa on sijoituspäätöksiä päivätyökseen tekeviä henkilöitä töissä. He päättävät, ostetaanko uusi vai vanha kohde, kehitetäänkö vai flipataanko joku kohde, rakennutetaanko itse, mistä rahoitusta haetaan ja minkälaista velkavipua käytetään sekä kenelle asunnot vuokrataan. He miettivät päämääriä ja tavoitteita. He tekevät laskelmia ja pyörittävät exceleitä. He palkkaavat henkilökuntaa ja tekevät sopimuksia kodinkoneista, keittiöistä ja urakoista.

Sijoittaja, jos sijoittaja oikea termi on, päättää, miten hän pääomaansa allokoi näiden sijoituskohteiden kesken. Hän ei tee yhtään asuntosijoittamiseen tai vuokraustoimintaan liittyvää päätöstä.

Suorassa asuntosijoittamisessa meistä valtaosa tekee nämä kaikki edellä kuvatut asuntosijoittamiseen liittyvät päätökset itse ja hoitaa organisaatiokaaviossaan jokaisen tai melkein jokaisen luukun tehtävät itse. Suora ”osta ja pidä” -asuntosijoittaminen ja siihen oleellisena kuuluva vuokraustoiminta on täysin erilaista sijoittamista kuin Kojamon osakkeeseen sijoittamista, jossa Kojamo on se ”osta ja pidä” -asuntosijoittaja ja hoitaa vuokraustoiminnan.

Jos tunnistaa tämän filosofisen pohdinnan yhteydessä vakavaa ahdistusta suorasta asuntosijoittamisesta, voi olla, että on tehnyt itselleen arvokkaan havainnon. Suora ”osta ja pidä” -asuntosijoittaminen tarjoaa siitä innostuvalle hienoja kokemuksia ja vaurastumisen mahdollisuuksia. Se ei vain onnistu sellaiselle, jota koko ajatus ahdistaa.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

UUTTA: Harri Huru vastaa OVV Instan seuraajien kysymyksiin! Osa 1 – Markkinatilanne, verotus ja vuokralaiset


Webinaarisarjasta on siis ensimmäinen osa pidetty ja 3 osaa jäljellä, jotka pidetään klo 10-12 sunnuntaisin 14.11., 21.11. ja 28.11.2021.

Webinaari tallennetaan, jolloin opiskelun voi suorittaa myös itselle paremmin sopivana ajankohtana ja kerrata sisältöä useampaan otteeseen. Käy tutustumassa webinaarien ohjelmaan. Webinaariin voi tulla vielä mukaan kolmen sunnuntain osalta, jolloin voi esittää kysymyksiä ja vaikuttaa sisältöön. Kaikkien webinaarien tallenteet ja niissä esitetyt materiaalit tulevat myöhemmin osallistujien käyttöön.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: