”Nyt tulee yllätyskäänne” eli vanhoja tuttuja juttuja – Blogi #307

Päivän otsikon inspiraatio tuli yhden valtamedian lennokkaasta otsikosta, jossa annettiin sensaatiomaisesti ymmärtää, että kukaan Suomessa asuntorakentamisen volyymeja ja pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoita seuraava ei olisi ollut tietoinen tätä markkina-aluetta vaivaasta tarjonnan kasvun ja kysynnän laskun yhtäaikaisesta vaikutuksesta.
Asuntorakentamisessakin on vaikeaa ottaa näkemystä ja vähentää tarjontaa etupainotteisesti, kun kilpailijat ennakkomarkkinoi täyttä häkää. Siihen kysyntäshokki rinnalle eikä vaadita muuta kuin hetki miettimistä ja tajuaa, että aloitetut kohteet valmistuvat suuremmalla todennäköisyydellä ihan eri kysyntään kuin, mihin ne käynnistettiin.
Maksumuurin takana oli lisätietoja, joita en kaivannut. Ehkä siellä oli juttutoimittaja enemmän asialinjalla ja kyseessä oli lennokkaampi otsikkotoimittajan tulkinta KTI:n Kevät 2022 Markkinakatsauksesta. KTI Kiinteistötieto on muuten puolueeton kiinteistömarkkinoiden asiantuntija, jolle positiiviseksi luen sen, että siellä ei lennokkaita adjektiivejä viljellä ylettömästi, vaan kerrotaan asiat asioina ja jalat maassa. KTI:llä on sähköpostilista, johon kannattaa liittyä. Välillä kilahtaa myös tieto webinaareista, jotka olen itse kokenut hyödyllisiksi. ”Yllätyskäänteiden” välttämiseksi KTI on yksi hyvä tietolähde oman markkinakuvan muodostamiseksi.
Helsinkiä on markkinoitu asuntosijoittajille matalan vuokratuoton kaupunkina, jossa markkinahintojen nousu ja vuokralaisen löytymisen helppous kompensoivat matalan vuokratuoton. Jos on muistanut, että vuokraustoimintaan perustuvan asuntosijoitusstrategian aikajänne on 25 vuotta, voi aika suurella todennäköisyydellä 25 vuoden päästä todeta, että tuo toteama on pitänyt paikkaansa. Ei siitä takuita ole, mutta on se tähän asti noin toiminut. Kassavirtansa liian tiukalle mitoittaneista osa kenties joutuu realisoimaan omistuksiaan, jos on puskurien merkitys päässyt unohtumaan.
Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Pehtoorin Blogista: Isännöitsijästä asuntosijoittajaksi
Toisena tuttuna juttuna ohjaan lukijat Sijoitusoven blogikirjoituksen pariin. Siellä Marko Kaarto tiivistää Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan 300 sivua yhteen ”Osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista” -blogikirjoitukseen.
Kirjassakin mainittiin, ettei OVRJT-lyhenteestä ollut tarkoitus luoda uutta termiä, vaan ihan puhtaasti kirjoitusteknisistä syistä otettiin lyhenne käyttöön, ettei aina tarvi koko litaniaa kirjoittaa. Lumipalloefektistä ollaan puhuttu jo ennen kuin BRRRR-lyhenne tuli tutuksi Bigger Pocketsin kustantaman kirjan kautta.
Nyt voidaan olla tilanteessa, jossa vuokrien ja markkinahintojen yhteisnousuista ei välttämättä tule totuttua asuntosijoittamisen kokonaiskannattavuutta. Osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista -polun kulkeminen ei ole yhtä helppoa ja vaivatonta kuin nouseviin vuokriin ja markkinahintoihin asuntosijoittaminen on ollut. Sieltä kuitenkin löytyvät ne ikivihreät asuntosijoittamisen ansaintalogiikat, joilla pitäisi pärjätä kaikissa markkinatilanteissa.
Eli ei mitään yllättävää, vaan tuttua ja turvallista.
Henri Neuvonen sadasta tuhanteen miljoonaan Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #203
Osta ja pidä -asuntosijoittajan eläketeesini – Blogi #306

Harri Hurun ja Marko Kaarton asuntosijoituskirja ”Asuntosijoittamisen lumipalloefekti” julkaistiin kesäkuussa 2021. Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaan alennuskoodi ”KOTIMATKA”, jolla saa 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupasta, Adlibriksestä ja booky.fi:stä.
”Erinomainen tietopaketti nopeuttamaan asuntosijoittajana vaurastumista! Koko prosessi avattiin perinpohjaisesti ja sitä havainnollistettiin hyvin konkreettisilla luvuilla ja esimerkeillä. Jos tavoittelet enemmän kuin yhtä sijoitusasuntoa, niin näillä opeilla nopeutat prosessia huomattavasti!” JOONATAN VOLTTI Sijoitusvalmentaja ja Airbnb-kirjailija.
Kiitos kirjoituksesta!