Siirry sisältöön

Pidä katse vastustajan navassa – Asuntosijoittajan neuvottelutaitoja Osa 5/X – Blogi #278

24/10/2021
Harri Huru

Ennen kuin koripallovalmentaja antoi pallot treeneissä käteen, harjoiteltiin puolustamista. Ohjeena oli pitää katse navassa. Tästä neuvosta on kohta puoli vuosisataa aikaa, mutta jotenkin se jäi mieleen.

Pallolla, silmillä, päällä, hartioilla…voi koripallossa hyökkäävä pelaaja tehdä vaikka minkälaisia harhautuksia, joiden perään puolustava pelaaja lähtee liikkumaan. Napaa sen sijaan on vaikea liikuttaa juuri mihinkään. Siihen keskittymällä puolustaja pysyy mukana hyökkäävän pelaajan liikkeissä.

Älä ole idiootti, ole mukava – Asuntosijoittajan neuvottelutaitoja Osa 4/X – Blogi #276

Pysy asiassa

Neuvotteluissa tämä tarkoittaa sitä, että suunnitellun asiakohdan esittämisen ja sopimisen jälkeen siirrytään seuraavaan asiaan tai ollaan hiljaa.

Kun neuvotteluissa toinen osapuoli myöntyy johonkin kohtaan, mitään lisätietoa, -ajatusta tai -löpinää ei tarvitse sen jälkeen asiasta esittää. 

Esimerkkinä voisi olla myyjän toissijainen rahoitus. Asuntosijoittaja on saanut pankista lainalupauksen 70 %:lle kaupan velattomasta hinnasta. Ostaja on neuvotellut myyjän toissijaisen rahoituksen 20 %:lle kauppahinnasta, jolloin vaadittava omarahoitusosuus on 10 %. Kauppa tehdään 10 %:n alennuksella markkinahinnasta, jolloin ostajalla on selkeä tavoite saada omat pääomat irti jälleenrahoituksen yhteydessä.

Kun viikon kuluttua palataan tekemään kaupat, ostajan ei tule kertoa iloisia uutisia myyjälle siitä, kuinka pankki olikin myöntänyt 75 %:n velkavivun ja verottajalta oli tullut veronpalautuksia ostajan tilille. 

Myyjä on voinut neuvottelun yhteydessä ajatella, että kaupat eivät synny, koska ostajalla ei ole 30 %:n omarahoitusosuutta, ja siksi suostuu myyjän rahoitukseen. Jos ostaja tämän tiedon myyjälle pulpauttaa, tämä voi avata jo sovitun kaupan ehdon ja tiputtaa myyjän rahoituksen 10 %:n ja puolittaa sovitun laina-ajan.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.
Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Säilytä keskittymiskyky

Kuulin joskus urbaanilegendaksi luulemani tarinan, että isoilla asuntokaupoilla toinen osapuoli alkoi katsomaan kelloaan toistuvasti ja lopulta hoputti kaupan maaliin. Parkkimittarissa oli aika loppumassa. Kun sama tapahtui kerran omassa kaupantekotilaisuudessa myyjän toimesta, viesti meni perille.

Jos toisen keskittymiskyky alkaa herpaantua ja itse jaksaa pysyä terävänä, voi neuvotteluissa onnistua sopimaan ehdoista, jotka parantavat kaupan kannattavuutta. Tai tällaisissa tilanteissa voi saada arvokasta tietoa.

Sama toimii toisin päin. Aamuihmisen kannattaa sopia neuvottelut aamupäivälle ja kalan syömiseen tottuneen ei kannata käydä bliniravintolassa lounaalla toisen osapuolen kanssa ennen iltapäivän neuvotteluja.

Soveltaminen yhden sijoitusasunnon tarjouksen tekemisessä

Näitä lukeva voi ajatella, että tässä nyt neuvotellaan jostain sadan asunnon nippukaupasta 3 kuukautta eivätkä nämä koske tavallista #osta ja pidä” -asuntosijoittajaa, kun mitään neuvotteluja ei edes käydä.

Samat asiat pätevät riippumatta siitä, onko tekemässä yhden asunnon tai yhden kerrostalon kauppaa. 

Myyjä on voinut ottaa hienot lähikuvat keittiön hanasta ja parvekkeelta loppukesän auringon laskusta. Jos unohtaa napaan tuijottamisen, näillä harhautuksilla on tehoa. Jos taas sijoituskriteerit on selvästi mietitty tekemisen navaksi, hanan jatkeena oleva 40 vuotta vanha vesijohto ja parvekkeen ja ilta-auringon väliin rakentuva kerrostalo eivät unohdu tarjousta tehdessä.

Aamuihminen varaa laskelman ja tarjouksen tekemiseen aikaa aamupäivältä, kun mieli on virkeänä. Tarjouksen voimassaoloaikakin on sellainen, ettei viime tipassa tuleva vastatarjous ole pöydällä pikkujoulun jälkeisenä aamuna.

Neuvottelutaitoja ei sovelleta pelkästään sijoitusasuntokauppojen yhteydessä. Niille voi olla tarvetta ja niistä voi olla hyötyä pankissa, remonttia kilpailutettaessa, rakennustarvikeliikkeessä tai hallituksen puheenjohtajana linjasaneerauksesta sovittaessa.

Kuuntele ja kuule – Asuntosijoittajan neuvottelutaitoja Osa 6/X – Blogi #279


Asuntosijoittajan ABC -webinaarisarja Niina Huhtalan kanssa

Minulta on pyydetty vuosikausia asuntosijoittamiseen ja vuokraustoimintaan liittyvää verkkokurssia. Pitkään olen tätä lykännyt ensinnäkin siitä syystä, että olen ajatellut, että sisällön pitää pysyä ilmaisena. Tuorein syy on ollut, että ilmaisen sisällön tuottaminen on vienyt viikottain niin paljon aikaani, etten ole ehtinyt opettelemaan, miten webinaari tai verkkokurssi käytännössä tehdään.

Vuosia tuotettu sisältö kuvaa kyllä hyvin oman ajatteluni kehittymistä asuntosijoittajana ja vuokranantajana. Moni Ostan Asuntoja Blogia vuosikausia lukenut on ainakin jollain tavalla pysynyt matkassa mukana. Yhtenä kimmokkeena Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan kirjoittamiseen Marko Kaarton kanssa oli se, että uusia asuntosijoittajia ja vuokranantajia on viime vuosina tullut runsaasti. Heiltä tuli yhä useammin ensin pyyntöjä ja kysymyksiä liittyen sisältöön, jota olin Blogissa jo käsitellyt. Sitten alkoi tulla suoria pyyntöjä kirjan kirjoittamisesta.

Niina Huhtala on yksi TOP 5 -listallani olevista ausntosijoittajabloggareista. Kun hän ehdotti yhteisen webinaarisarjan tekemistä, jonka tuottamisesta Rahamedia huolehtisi, olin valmis lähtemään mukaan.

Marraskuun neljänä sunnuntaina on luvassa 2 tunnin webinaarisessiot eli yhteensä 8 tuntia asuntosijoittamisesta ja vuokraustoiminnasta Niinan kanssa, jotka myös tallennetaan. Näihin neljään webinaariin osallistuminen maksaa yhteensä 79 vuokratuloista verovähennyskelpoista euroa ja ne tallennetaan, jolloin opiskelun voi suorittaa myös itselle paremmin sopivana ajankohtana ja kerrata sisältöä useampaan otteeseen. Käy tutustumassa webinaarien ohjelmaan, joiden sisältöä olemme Niinan kanssa kuluneella viikolla miettineet.

Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Pomminpurkajasta lumipalloilijaksi Joonas Mantere – Ostan Asuntoja Podcast #174

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti – Taloushaukan kirja-arvio ja alkua luettuna – Ostan Asuntoja Podcast #169

Haluan olla hyvä vuokranantaja – Taloushaukka Kati Valjus – Tiistaiaudio #189

Asuntosijoittajan neuvottelutaitoja Osa 1/X – Blogi #273

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -ekirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä ja kovakantinen kirjan nettisivuilta.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: