Siirry sisältöön

5 syytä, miksi asuntosijoittajan tulisi harkita päiväkirjan pitoa – Blogi #175

03/11/2019

Päiväkirjan kirjoittaminen on ollut tarjolla päivittäisenä rutiinina niin kauan kuin minä muistan. Anne Frankin Päiväkirjat -kirja tulee itselleni mieleen ensimmäisenä, kun joka mainitsee sanan ”päiväkirja”. Seuraavaksi tulee mieleen aiheeseen varmasti yleisemmin liittyvä kuvituskuva, jossa istutaan teemukin kanssa kynä kädessä kirjoittamassa kovakantiseen muistikirjaan.

Itse en omista kovakantista päiväkirjaa, johon kirjoittaisin joka päivä rutiininomaisesti sieluni syvimpiä tuntoja. Silti teen päiväkirjanomaisia merkintöjä eri paikkoihin erilaisilla tavoilla, jotka jopa muuttuvat usein, vähintään kerran vuodessa. Kirjoituksessa käyn läpi 5 kohtaa, jotka mahdollisesti voivat saada asuntosijoittajalukijan innostumaan päiväkirjan pitämisestä.

1. Verottaja edellyttää päiväkirjan pitoa asuntosijoittamis- ja vuokraustoiminnan verovähennettävistä kuluista

Alotin tarkoituksella syyllä, joka toivottavasti saa paantuneemmankin päiväkirjaidean vastustajan harkitsemaan päiväkirjan kokeilemista. Tähän on kaksikin eri syytä.

Asuntosijoitustoimintaani eniten vaikuttaneet kirjat top 6-10Verovähennysten unohtaminen maksaa. Jos tilaa ”Osta, vuokraa, vaurastu” -kirjan, siitä saa kuitin ja maksutavasta riippuen siitä voi jäädä elektroninen merkintä tili- tai luottokorttiotteeseen. Mikäli näitä ei unohda käydä edes kerran vuodessa läpi ennen omaveroenterin painamista, on jollain tavalla turvassa, vaikka päiväkirjaa ei käyttäisikään. 

”Hankin vihdoinkin Ostan Asuntoja Podcast -vieraiden jatkuvasti suositteleman Turusen ja Oravan kirjan” -päiväkirjamerkintä toisi yhden lisävarmistuksen, jollei mitään muuta. Yhtiökokousten, asuntonäyttöjen, remonttimateriaalihankintojen ja vaikkapa Varapuun valmennuksessa käynnin kilometrikustannuksen kirjaaminen sen sijaan ovat jo puhdasta päiväkirjamateriaalia, kun niistä ei välttämättä kerry kuittitositetta päivämäärineen.

Asuntosijoittajan ja vuokranantajan verotuksen ja OmaVeron käytön ohjeet – Blogi #149

Verottajan selvityspyyntö. Toinen syy onkin sitten se, jossa verottaja pyytää selvitystä niistä viime vuoden verotuksessa vähennetyistä asuntosijoittamisen ja vuokraustoiminnan yleiskuluista. Muistatko nyt varmasti enää, kävitkö esittelemässä asuntoa kolmena eri päivänä vai yhtenä päivänä peräkkäin kolmelle kandidaatille. 

Joskus voi myös huomata jälkikäteen, ettei tiennyt näiden kulujen verovähennyskelpoisuudesta. Päiväkirjan pidolle voi saada sievoisen tuoton, jos takautuvasti 5 vuodelle hakee oikaisua verotukseen.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

UUTTA!

Käy tutustumassa uuteen sijoitusasuntojen markkinapaikkaan


2. Päiväkirja tuo konkreettisia päivittäisiä saavutuksia multitaskaajan kaaokseen

Kaikille on varmaan selvää, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan oravanpyörästä tai siitä poishyppäämisestä. Multitaskaus on taas sitä, josta erityisesti ylistetään äitejä, jotka kykenevät pitämään 20 palloa ilmassa yhtä aikaa insinöörimiehen yhden asian putkiaivoon verraten.

Aiheesta parhaita puhujia ovat varmaankin insinöörinaiset, jotka ovat tutustuneet sekä multitaskauksen että yhteen asiaan kerralla fokusoitumisen hyödyistä ja haitoista. 

Jos jokainen päivä on täyttä kaaosta, aamuisen päiväkirjamerkinnän tekeminen voi olla se ensimmäinen pieni voitto, joka ohjaa pois kaaoksesta kohti toistuvia rutiineja, tapoja. Päiväkirjamerkinnän tekemisen kynnys on paljon matalampi kuin jatkaa salilla käyntiä tammikuun jälkeen, jos edellisenä vuonna ei koskaan käynyt salilla.

Ostan Asuntoja Blogista: Tavoitteenasetannalla lisävipua asuntosijoittamiseen

3. Asuntosijoittajan päiväkirjarutiini parantaa keskittymistä oleellisiin asioihin

Olen itse määritellyt elämäni päämäärät, vuokraustoiminnan vision vuodelle 2025 ja näistä johdetut asuntosijoittamisen tavoitteet vuodelle 2019. Jokaiseen aamuuni kuuluu näiden kertaaminen, joskus perusteellisesti ja joskus nopeasti, ja niistä päivän kolmen tärkeimmän tehtävän listaaminen sähköiseen ”Day One” -päiväkirjaani.

Asuntosijoittaja ja vuokranantaja Maria Friström, joka on myös Tuplashotti podcastin toinen juontaja, kertoo listaavansa vain yhden päivän kaikista tärkeimmän asian joka aamu.

Ostan Asuntoja Podcast #20 – Maria “jos minä pystyn, muutkin pystyy” Friström osa 1

”Opiskelen 20 sivua hankkimastani The Millionaire Real Estate Investor” -kirjasta voi olla jokaisen tai vaikka 5 aamun päiväkirjamerkintä, jonka tapahduttua käydään taas päiväkirjan sivulla kirjaamassa, mitkä 1-3 ajatusta 20 sivun lukeminen herätti ja johtaako juuri tämän päivän opiskelu johonkin käytännön toimenpiteeseen.

4. Päiväkirja toimii hyvänä asuntosijoittajan vuosisuunnittelun elementtinä

Yrityksissä pidetään strategiapäiviä, jolloin linnoittaudutaan johonkin korpihotelliin pariksi päiväksi miettimään tulevien vuosien strategioita sekä muodollisen että vapaata sisältävän agendan pohjalta. 

fullsizeoutput_10cAsuntosijoittajana pidän itseni kanssa samanlaisia strategiapäiviä kerran pari vuodessa. Näiltä päiviltä ovat peräisin Ostan Asuntoja Blogeissa joskus esiintyvät buddhalaistemppeli- tai suomalaiset kivinavettakuvat.

Oman päiväkirjan kertaaminen vuosi taaksepäin antaa hyvän lisän tulevaisuuden miettimiselle; mikä onnistui hyvin ja mihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota jatkossa. Sähköisessä päiväkirjassa voi olla ominaisuutena ”tänä päivänä vuosi sitten” -toiminto, jolloin jopa päivittäin voi kurkata siihen, minkälaisten asioiden parissa painiskeli vuosi sitten. Myös sellaisia fyysisiä päiväkirjoja löytyy, joissa samalla sivulla on useammalle vuodelle tilaa, jolloin 3 vuotta päiväkirjaa pidettyään voi joka päivä nähdä saman päivän vuosi, kaksi ja kolme taaksepäin.

Markus ”MG Asunnot” Grahn vinkkasi ”5 vuoden päiväkirja, Adlibris”. Tai ”10 vuoden päiväkirja Adlibris”.

Miljonääriksi asuntosijoittamisella – osa 1 ”Ajattele miljoonaa” – Blogi #174

5.  Päiväkirja auttaa asuntosijoittamistiedon siirtämisessä seuraavalle sukupolvelle

Kun elämä on hektistä päivästä toiseen, aina ei jää aikaa tiedon siirtämiselle jälkipolville, joka ei myöskään välttämättä ole vielä valmis sitä vastaanottamaan, vaikka aikaa olisikin. Kun jälkipolven henkinen vastaanottokyky olisi riittävän kypsynyt, heidän elämänsä voi vuorostaan olla niin hektistä, että aikaa ei löydy.

Taloudellinen vapausPäiväkirjan pitäminen on yksi keino jakaa omia ajatuksia tuleville sukupolville. Oma tyttäreni ei vielä ole asuntosijoittamisesta kiinnostunut, mutta ”Ostan Asuntoja” on syöpynyt tietoisuuteen niin vahvasti, että mikäli aihe jonain päivänä kiinnostaa ja minä en ole paikalla opettamassa, googlaamalla löytyy netin kätköistä lukuisa määrä isän eri kanaviin tekemiä päiväkirjamerkintöjä asuntosijoittamisesta, vuokraustoiminnasta ja oman ajattelun ja toiminnan kehittämisestä.

Onko päiväkirjan pitäminen kynällä paperille kirjoittaen ainoa oikea tapa? Voiko sähköisten päiväkirjamerkintöjen kynä-paperi-käsi-mieli -yhteyshyödyn puuttumista kompensoida vaikka tägäyksen ja hakutoimintojen tuomien hyötyjen kautta? 

Tarkoituksella jätin kokonaan käsittelemättä mahdolliset mentaalipuolen hyödyt, joita päiväkirjan pitämiseen liittyy, koska en ole siinä ollenkaan asiantuntija. Osaatko suositella siltä näkökulmalta jotain hyvää kirjoitusta?

Heikki Pajunen puhui onnistumispäiväkirjasta Ostan Asuntoja Podcastin haastattelussa: Ostan Asuntoja Podcast #8 – Merkityksellisiä tekoja asuntoja vuokraamalla – Heikki Pajunen osa 1

Heikki teki myös tähän blogikirjoitukseen videokommentin nimenomaan tästä mentaalipuolesta. Suurkiitos!


Niceroom Blogi: ”10 hyvää syytä kirjoittaa päiväkirjaa”

5 kommenttia
  1. Turo Luotonen permalink

    Mitä sovelluksia voit suositella päiväkirjan pitämiseen?

    • Mulla on Day One. Syy, miksi käytän sitä on, että se löytyy sekä iOS appina että Mac:lle ja synkkaa kaikkien laitteiden välillä. Ja on simppeli.

  2. Toinen näkökulma, mitä asuntosijoittajan kannattaa tehdä on pitää päätöspäiväkirjaa. Jokaisen ostoksen kohdalla kannattaisi kirjoittaa ne ajatukset ja oletukset mihin päätös perustuu. Samoin olisi hyvä opetella tunnistamaan ne tunteet, mitä siinä pohtimistilanteessa syntyy. Tunteethan voivat viedä sivupoluille, mutta aivan yhtä hyvin myös johdattaa oikealle polulle. Samoin kannattaisi kirjata oletukset vuokratasoksi ja kuinka helpoksi olettaa asunnon vuokaralle saamisen. Toki myös esim. oletus siitä, että mikä asunnon myyntihinta on omasta mielestä vaikka 5 tai 15 vuoden päästä. Sitten kun myöhemmin ajan päästä lukee nämä kriteerit ja ajatukset, niin voi arvioida sitä, että kuinka hyivn omat alkuperäiset oletukset pitivät paikkansa. Ja samalla voi reflektoida sitä, että kuinka hyviä ne omat oletukset oikein olikaan. Ja jos esim. huomaa, että jatkuvasti tekee ylioptimistisia oletuksia, olisi seuraavalla kerralla ehkä syytä ruuvata omia tuottolaskelmia vähän alaspäin.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Miten verotietouutisten seuraaminen hyödyttää asuntosijoittajaa? YouTube #87 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: