Siirry sisältöön

Miten opiskella asuntosijoittamista ja vuokraustoimintaa? – Blogi #141

10/03/2019
abc books chalk chalkboard

Olen kirjoittanut aiheesta reilu vuosi sitten Kiinteistölehden Blogiin. Vaikka perusasiat eivät vuodessa muutu mihinkään, aiheeseen liittyviä kysymyksiä tulee sen verran paljon, että on paikallaan tarjota päivitettyä tietoa.

Ennen ensimmäisen sijoitusasunnon ostamista kannattaa perehtyä aiheeseen lehtijuttuja syvemmin ja jopa niitä vältellen. Lehtijutuista saa kuvan, jossa markkinatilanteet, hinnat, vuokrat, korot, riskit ja kaikki muu mahdollinen ja mahdoton muuttuu huonoimillaan jopa vuorokauden sisällä mediasta toiseen siirryttäessä. ”Osta, Remontoi, Myy” -strategiassakin muutokset eivät tapahdu kuukausissa ja ”Osta ja Pidä” -asuntosijoittajalle saniteettisilikonien kuivumisprosessi on F1-kisaa vauhdikkaampi tapahtuma, kun koko aikajana otetaan tarkasteluun eikä sen kuvaamisesta edes ”inferno” -tyyppisillä tehostesanoilla saada yhtä mediaseksikästä kuin lumisateesta.

Jos suunnittelee oman yksiön jättämistä sijoitusasunnoksi isompaan asuntoon muuttaessa, lapselle ostetun opiskelija-asunnon vuokralle antamista tai perinnöksi on tulossa asunto, joka laitetaan vuokralle, asuntosijoittamistaitojen opiskelua tärkeämpää on keskittyä vuokraustoiminnan oppeihin ennen ensimmäisen vuokralaisen valintaa ja vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Ensimmäisen tai toisen sijoitusasunnon jälkeenkään opiskelua ei kannata jättää vaan jatkaa ja syventää osaamista. Yksi tehokkaimpia tapoja on tehdä paljon virheitä ja oppia sitä kautta. Paljon halvemmaksi tulee pyrkiä välttämään niitä oppimalla toisten virheistä. Tämä neuvo tulee kokemuksesta kokeiltuani molempia tapoja. Olen koonnut tähän erilaisia tapoja opiskella aihetta.

Kirjat

Asuntosijoittajan opiskelusuositukset kesällä 2018Jokaisen asuntosijoittajan tulisi hankkia vähintään yksi asuntosijoittamisen perusteos kirjahyllyynsä tai sähköiseen kirjastoonsa. Kirjan voi lukea kannesta kanteen saadakseen kokonaisvaltaisen kuvan, mitä kaikkea asuntosijoittamiseen kuuluu. Sen jälkeen kannattaa palata alkuun ja ryhtyä opiskelemaan. Itselläni on noin 10 kirjan lista, jotka luen vuosittain uudestaan. Joskus listalta poistuu joku kirja ja tilalle tulee joku uusi. Asuntosijoittamista voi harjoittaa useammalla tavalla mutta yleisin tapa on niin sanottu “osta ja pidä” -sijoittaminen. Siihen kuuluu itse sijoitusasunnon ostamisen lisäksi muun muassa asunnon vuokraamista, remontoimista, taloyhtiön kunnon arviointia ja osakkaana sen hallintoon osallistumista. Jos vuokralaisten kanssa yhteydenpito tuntuu täysin vastenmieliseltä tai mielikuva siitä, että vuokralaiset tuhoavat asuntoa on piirtynyt lehtien kohujutuista pysyvästi verkkokalvolle, kannattaa tarkkaan miettiä uudelleen, onko suora asuntosijoittaminen se oma juttu. Ensimmäisen kyllä oppii ja toiseenkin riittää se, että tajuaa valtaenemmistön vuokralaisista olevan tavallisia ihmisiä ja vain promilleosuus päätyy lehtikuviin.

Oravan ja Turusen “Osta, vuokraa, vaurastu”- ja Kaarton “Sijoita asuntoihin” -kirjat antavat erinomaisen kokonaiskuvan asuntosijoittamisesta ja niitä opiskelemalla pystyy jo erottautumaan massasta. Asuntosalkunrakentaja.fi -sivustolta löytyy ilmainen “E-kirja asuntosijoittamiseen”, joka tarjoaa erinomaisen paketin tietoa, miten asuntosijoittamisen filosofiaa voi syventää.

Linkit yllämainittuihin ja muutamaan muuhun kirjaan löytyy Ostan Asuntoja Blogikirjoituksesta: Asuntosijoittajan opiskelusuositukset kesällä 2019

Kaikkien kirjoittajien nettisivujen kautta löytyy myös jatkuvasti uusia blogikirjoituksia, jotka täydentävät kirjoissa esitettyjä oppeja syventäen tai käytännön esimerkkien kautta. Kiinteistöalan Kustannus Oy:n verkkokaupasta löytyy runsaasti asuntosijoittajia hyödyntäviä kirjoja varsinkin perusteet jo osaaville ja joitain kirjoja löytyy jo myös e-kirjoina.

Tuoreimpana lukukokemuksena on tarjolla Petri Roinisen ”Asunto – elämäsi tärkein sijoitus (Adlibris Nidottu), joka ei tarjoa käytännön oppeja mutta sitä paremmin maalaa ja lisää kokonaiskuvaa asuntovarallisuudesta eri näkökulmista tarkasteltuna.

Puhtaasti vuokraustoimintaan keskittyvää kirjaa ei vielä Suomesta löydy mutta sellainen on tulossa vuoden 2019 aikana Harri ”Ostan Asuntoja” Hurun ja Miika ”Asuntopehtoori” Vuorensolan toimesta.

Miten aloittaa asuntosijoittaminen, jos ikää on 20? – 5 kohtaa YouTube #54

Äänikirjat

Mikäli englannin kieli sujuu, asuntosijoittamisen opiskelun mahdollisuudet kasvavat exponentiaalisesti. USA on yksi asunto- ja kiinteistösijoittamisen kehdoista ja sieltä löytyy kirjoja mitä erilaisemmista asuntosijoittamisen osa-alueista. Lähes kaikki kirjat ovat ostettavissa e-kirjoina ja valtaosa niistä myös äänikirjoina tai jopa e-kirjan ja äänikirjan paketteina.

Jos et ole vielä lukenut tai kuunnellut yhtään englanninkielistä asuntosijoituskirjaa, mutta kiinnostus heräsi, yksi helppo tapa on mennä Googleen ja kirjoittaa “Rich Dad Poor Dad”. Se ei ole varsinainen asuntosijoituskirja mutta on toiminut valtaosan asuntosijoittamisen aloittaneiden innostajana. Kun Googlen linkkiä seuraa Amazonin sivuille, sieltä löytyy “asiakkaat, jotka ostivat tämän, ostivat myös” -osio ja sieltä 100 vaihtoehtoa. Amerikkalaisten asuntosijoitusäänikirjojen kuuntelua varten paras sovellus on Audible, joka on Amazonin palvelu, ja toimii kaikissa käyttöjärjestelmissä. Äänikirjoissa parasta on se, että sijoitusasunnon vanhoja tapetteja poistaessa voi samanaikaisesti opiskella asuntosijoittamista korvanappien kautta. 

fullsizeoutput_105c1Omaan äänikirjastooni kuuluu lähes kaikki asuntosijoittamista käsittelevät amerikkalaiset kirjat, joista löytyy äänikirjaversio. Kun kuuntelen uuden kirjan tai vanhan hyväksi todetun uudestaan, poustaan melkein aina kirjan kannen Ostan Asuntoja Instagram -tilille lyhyin kommentein.

Valitettavasti Storytel tai BookBeat eivät vielä näitä kirjoja juuri tarjoa eli hyppy suureen tuntemattomaan on edessä, jos ajatus luottokorttitiedon antamisesta Amazonille tuntuu pelottavalta. Kindlen PC -versio tuli joskus 10 vuotta sitten ja sitä ennen olin jo tilannut kirjoja vuosikausia Amazonin kautta luottokorttia hyödyntäen. Jos tämä kynnys pelottaa, riskit asuntosijoittamisessa ovat taatusti paljon suurempia.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €. Sen jälkeen joka kuukausi yksi äänikirja 9,95 €. Kokeilujakson voi keskeyttää kuukauden aikana ja pitää sekä ilmaisen kirjan että kaikki 9,95 € hintaan ostetut kirjat.

Podcastit

Mikäli englanninkielisiin kirjoihin tai äänikirjoihin hyppääminen arvelluttaa, kannattaa kokeilla podcasteja. Ne eivät maksa mitään ja näin pystyy kokeilemaan, onko kuuntelu itselle sopiva opiskelumenetelmä. Podcasteissa on samat hyödyt kuin äänikirjoissa eli niitä voi kuunnella remontoidessa, imuroidessa, lenkillä, kuntosalilla, vessassa… ja nopeutta voi säätää oman vastaanottokyvyn mukaan. 

Jenni Witikkalan Radio Ravulle tekemät “Jenni from the Block” -ohjelmien nauhoitukset noin kolmen vuoden takaa ovat valitettavasti kaikki poistuneet netistä mutta Ostan Asuntoja Podcast pyrkii jatkamaan Jennin aloittamalla tiellä. Jos into riittää englanninkielisiin podcasteihin, kannattaa aloittaa Bigger Pockets Podcast:lla. Sieltä löytyy maaliskuuhun 2019 mennessä julkaistuna 320 noin tunnin mittaista jaksoa ja joka viikko tulee uusi. Kun jaksot on kuunnellut läpi, listalla on noin 20 muuta podcastia ja 100 suositusta asuntosijoitus- ja bisneskirjoista, jotka ohjelmassa haastateltavat ovat kokeneet tärkeimmiksi oman asuntosijoitus- ja vuokraustoimintansa kannalta. Alkuun termit voivat tuntua oudoilta mutta amerikkalaisesta tavasta poiketen podcastissa ei oleteta, että terminologia on tuttua vaan lyhenteet avataan ja terminologia selitetään jaksosta toiseen. Vuokratuotto-%:n ja kassavirran käsitteet kirkastuvat nopeasti.Ostan Asuntoja Podcast

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Blogit

Jo yllämainittujen kirjan rinnakkaisblogien lisäksi kotimainen tarjonta on runsasta ja laadukasta. Kiinteistölehden Blogi kannattaa ottaa seurantaan, koska sieltä saa hyvää tietoa muun muassa taloyhtiön toimintaan, remontointiin ja teknisiin järjestelmiin liittyen. Muita asuntosijoittajan kannalta mielenkiintoisia blogeja ovat ainakin

 • Sijoitusovi.com, jonka takana on Nordic Business Investments ja kumppanina Suomen Vuokranantajat. Blogi tarjoaa hyvää perustietoa selkokielisessä formaatissa ilman monimutkaisia filosofisia pohdintoja
 • Matiassavolainen.com, josta löytyy teräviä huomioita ja sitä monimutkaista filosofiaa viihdyttävässä paketissa, jonka takaa löytyy kokemusta, näkemystä ja terävää ajattelua
 • Asuntopehtoori Miika Vuorensolan Blogi
 • Sijoitusasunnot.com Blogi

Kaksi uutta kirjoittajaa, joita voin suositella ovat

 • Johanna Pöysti, jonka Blogi löytyy kirjoittajan nimen mukaisilta nettisivuilta ja
 • Niina Huhtala, jonka ”Kasvussa” -blogissa on juttua asuntosijoittamisestakin sekä Suomessa että Englannissa

Tämän blogikirjoituksen sponsoroi:

sijoitusasunnot.com

”Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Tuore toimitusjohtaja Henri Neuvosen blogikirjoitus: ”Asuntosijoittaminen on välillä täyttä kuraa


YouTube

Pitääkö olla paljon vapaa-aikaa, jotta voi aloittaa asuntosijoittamisen?Kokonaan uusi kategoria ja monelle suomalaiselle vielä täysin outo opiskelupaikka on YouTube, maailman toiseksi suurin ”sorting engine”, jonka omistaa sama yritys, joka omistaa sen suurimman tiedon lajittelukoneen, jota hakukoneeksi kutsutaan. sieltä poimin

 • Nina Nordlundin ja Tellu Uotilan ”Rahamania” kanavan, jota voi myös podcastina kuunnella audiomuodossa ja
 • Blogeistaan tunnetun Sijoitusoven, joka tekee selkeitä rautalankavideoita puhtaasti asuntosijoittamisesta ja vuokraustoiminnasta

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Varallisuusvalmentajat

Olen poiminut tähän listalle kaikki Ostan Asuntoja Podcastin vieraina olleet varallisuusvalmennusta tarjoavat henkilöt kahdesta syystä; olen tutustunut heidän ajatteluunsa ja oppeihinsa ja jokainen heistä sijoittaa myös asuntoihin.

Kaikille on yhteistä myös välillä käsittämättömältä tuntuva energisyys ja useampi heistä tekee erilaisia juttuja myös yhdessä omien kuvioidensa rinnalla.

Koulutustilaisuudet

Koulutustilaisuudet ovat oppimisen lisäksi oiva tapa verkostoitua muiden asuntosijoittajien ja vuokranantajien kanssa. 

Tämän kategorian ykköspaikka vuokranantajan kannalta kuuluu Suomen Vuokranantajat Ry:lle. Tarjolla on kaikille avoimia maksuttomia “Vuokranantajakiertue”-nimisiä tapahtumia ympäri Suomea. Myös vuosittain järjestettettävät maksulliset Vuokranantajaristeily ja Asuntosijoittaja -tapahtumat ovat kaikille avoimia. Jäsenille on lisäksi tarjolla paikkakuntakohtaisia vuokranantajalounaita ja aluepäälliköiden järjestämiä muita tapaamisia. Lisäksi Vuokranantajien sateenvarjon alta löytyy kaikille blogikirjoituksia ja vuosittainen Asuntomarkkinatutkimus. Jäsenille aukeaa erinomainen käytännön tietopankki lomakepohjineen ja 4 kertaa vuodessa ilmestyvä Vuokranantaja -lehti.

Ostan Asuntoja Podcastin joukossa eniten yksittäisiä mainintoja on saanut Mikko Sjögrenin Varapuu, joka järjestää sekä koulutustilaisuuksia että tarjoaa verkkokursseja muun muassa asuntosijoittajille. Itse kouluttautumisen lisäksi moni on maininnut ostaneensa sijoitusasuntoja Varapuun koulutuksissa syntyneiden verkostojen kautta.

Marko Kaarto järjestää webinaareja nykyään Suomen Asuntoneuvojan kautta. Webinaareissa on vieraita asuntosijoittamisen kentästä ja Marko esittää oivia kysymyksiä kokeneena asuntosijoittajana.

Yhteenveto

Jos englannin kieli onnistuu, asuntosijoittamisen itseopiskelun mahdollisuudet ovat rajattomat. Pelkästään suomenkielisiäkin mahdollisuuksia löytyy runsaasti eri muodoissa. Kaikki yllämainitut lähteet ovat asuntosijoittamisen keskiössä ja mainituilla henkilöillä on pitkä kokemus asuntosijoittamisesta. Osa tarjotuista mahdollisuuksista on ilmaista, osa jäsenmaksun tai liittymisen takana ja osa maksullista. Maksullisuudelle ei kannata nyrpistää nenäänsä eikä edes sille, että jossain tilaisuudessa saatetaan tarjota sekä ilmaista tietoa että maksullista syventävää koulutusta. 

Älä aloita asuntosijoittamisen opiskelua keskustelupalstoilta, edes Suomen Vuokranantajien palstalta, koska mukana on aina huonoja, vääriä ja jopa huoneenvuokralain vastaisia neuvoja. Keskustelupalstoille kannattaa osallistua mutta niitä kannattaa ensin seurata, jotta tunnistaa henkilöt, joilla on kokemusta, tietoa ja hyviä neuvoja. Kannattaa muistaa, että pelkkä ikuinen opiskelu ilman ensimmäistäkään sijoitusta ei tuota mitään. Sijoitussalkun kasvattaminen ja -toiminnan kehittäminen jatkuvasti opiskelemalla tuo parhaan lopputuloksen.

Kojamon toimitusjohtajalta oppimaani ”asuntosijoittajan kvartaali on 20 vuotta” -viisautta noudattaen asuntosijoittamisen ja vuokraustoiminnan opiskelijan kouluttaumisjakso kestää vähintään 2 kvartaalia vaatien käytännön harjoittelua jo aika varhain.

Onko sinulla lisätä listaan jotain oleellista puuttuvaa? Päivitän mielelläni.


* Adlibris- ja Audible/Amazon.de -linkkien kautta paperi-, e- tai äänikirjan tilaamalla hinta on sama mutta tuet hieman ”Ostan Asuntoja” -sisällöntuotantoa. Audible:a voit kokeilla kuukauden ilmaiseksi yo. linkin kautta.

8 kommenttia
 1. Hullu filosofi permalink

  Mietin mikä voisi olla oma sijoitus-strategi joka olisi hieman erilainen kuin se kuuluisa sijainti sijainti sijainti. https://www.etuovi.com/kohde/648772?haku=M1353866780

  Tuossa linkissä on asunto joka maksaa tinkivaroineen mahdollisesti 8000euroa. Hyvin siisti asunto. Paikkakunnalla asuu noin 8000 ihmistä. Olenko ihan väärässä kun kuvittelen että noin pienestä paikasta saa vuokralaisen tuohon kun vanhukset tulee isollekirkolle sieltä maalta asumaan? Tuosta saisi huiman vuokratuoton jo 300 e vuokralla. Vastaavia kohteita saisi pitkin maatamme samaan hintaluokkaan pienistä paikoista. Tuo olisi maksanut itsensä takaisin kokonaisuudessaan 5 vuodessa.
  Kiinnostaa strategiana ihan siksi, että saisi nopealla aikataululla kasvatettua asuntosijoitusten määrää huimaan tahtiin. Useita asuntoja vuodessa maltillisilla tuloilla ja 70% vivulla.
  Mietityttää että saisiko vuokrausasteen pidettyä edes 80% tasolla jos vastaavista paikoista omistaisi enemmänkin asuntoja.onko sijoitustrategiana pystyyn kuollut? Muutkin saa vastata kuin Huru joka lienee kiireinen.

  • Terve,

   Olen kirjoittanut aiheesta mm. muuttotappiopaikkakunnalle sijoittamisesta käsittelevässä kirjoituksessa, jossa on myös linkki toiseen kirjoitukseen, jossa käsittelin siihen liittyviä riskejä. Oleellista niihin sijoittamisessa on ymmärtää, että riski tuoton huononemisesta tulevaisuudessa on todellinen, kun joku toinen voi ostaa saman asunnon 5 tai 10 vuoden päästä puoleen hintaan ja vuokrata sitä 30 % alhaisemmalla vuokralla saaden silti paremman tuoton. Asunnon päätearvo voi olla 0 € tai jopa negatiivinen taloyhtiöremonttien seurauksena. Nämä ymmärtämällä jokainen joutuu henkilökohtaisesti miettimään, sopiiko korkean vuokratuotto-%:n mukana tuleva riski omiin päämääriin.

   Sillä tavalla olen kiireinen tämän kaiken sisällön tuottamisessa etten enää pysty yksilöidysti vastaamaan neuvontatyyppisiin kysymyksiin tasapuolisen reilusti. Raja menee yleensä siinä, että neuvon pitäisi olla yleispätevä. Pari kertaa kuukaudessa tarjoan sparrausta todella haluaville maksullista konsultointia, joka sitten auttaa näiden kanavien kehittämisessä ja kustannusten kattamisessa.

 2. Erittäin hyvä tiivistelmä Harri. Mainitsit paljon hyviä tiedonlähteitä, joista osa itselleni uusia. Laitan luku/kuuntelulistalle samantien!

 3. Hullu filosofi permalink

  Kiitos vastauksesta. Noin asia varmasti on kuten kuvasit. Ehkä lukuisia asuntoja omistavan sijoittajan voisi ajatella täydentävän salkkuaan muutamilla tuollaisilla kohteilla mutta jos aloittelee hommaa niin kai se turvallisinta on lähteä siitä tylsästä totuudesta ”sijainti sijainti sijainti” ettei jää paha maku suuhun heti alussa. Tuppaa vain olemaan luova mieli joka etsii aina jotain erilaista vaikka viisainta voisi olla pitäytyä toimiviksi todetuissa strategioissa. Itse olen rahastosijoittaja enempi mutta kokisin jotenkin mielekkäämmäksi käyttää asunnoista saatavia nettotuloja elämiseen kuin rahastojen tai osakkeiden osinkojen käyttöä elämiseen. Miellän rahastojen ja osakkeiden osalta asian enempi niin että niissä on välttämätöntä sijoittaa tuotot uudelleen ihan jo siksi, että mahdollisen laskun vaikutus salkkuun olisi pienempi. Toiseksi korkoa korolle-ilmiön on saatava hoitaa arvopapereissa hommansa kun taas jos tavoittelee korkoa korolle-ilmiötä asunnoissa, on orientoiduttava niin että asuntosalkun tulee kasvaa koko ajan, mikä taas ei kaikille sovi.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Miten aloittaa asuntosijoittaminen, jos ikää on 20? – 5 kohtaa YouTube #54 | Ostan Asuntoja
 2. 6 asuntosijoittamisen osa-aluetta mietittäväksi ennen aloittamista…ja sen jälkeenkin – Blogi #161 | Ostan Asuntoja
 3. Miten opiskelet asuntosijoittajaksi? | Vaurastumisen vuosi

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: