Siirry sisältöön

Sijoitusasunnon remonttipäiväkirja – osa #6 Remontti valmistuu ja vuokralainen löytyy – Blogi #17

10/11/2014
Alkovista parvekkeelle

Sijoitusasunnon remonttipäiväkirjassa käydään läpi yhden vuokra-asunnon remontti asuntosijoittajan näkökulmasta. Jos tulet lukemaan ensimmäistä kertaa, voit lukea halutessasi päiväkirjan alusta alkaen.

Päivä 24 – keittokomero valmiina ja listoitustyö

Keittokomeron runkojen ja pöytätasojen asennus tuli valmiiksi jääden odottamaan putkimiestä ja sähkömiestä. Eteiseen asennettiin puuttuvat laminaatit ja listoitustyö käynnistyi.

Päivän päätteeksi asuntoa kävi katsomassa kaksi potentiaalista vuokralaiskandidaattia. Ensimmäinen ilmoitti harkitsevansa yön yli ja toinen sanoi ottavansa asunnon. Illan päätteeksi luottotiedot oli varmistettu ja vuokralainen oli lukenut ja hyväksynyt vuokrasopimusluonnoksen. Sopimuksen allekirjoitus sovittiin asunnolle seuraavaksi päiväksi.

Päivä 25 – jäljellä olevien töiden läpikäynti ja aikataulutus

Aamupäivällä käytiin remonttimiehen kanssa läpi ja aikataulutettiin jäljelläolevat työt. Tämän läpikäynnin yhteydessä yön yli miettinyt kandidaatti soitti kertoakseen, että ottaisi asunnon mutta joutui kuulemaan, että se oli jo mennyt. Päivän aikana tuli vielä lisäsoittoja muilta kiinnostuneilta.

Jäljelläolevat työt ja aikataulu käytiin läpi myös uuden vuokralaisen kanssa vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Vuokralainen pääsisi muuttamaan alkavan kuun kolmannen päivän iltana ja sovimme, että ensimmäisen kuukauden vuokrasta vähennettäisiin kolmen päivän vuokraa vastaava summa.

Päivät 27-28 – sähkö- ja putkityöt saatetaan loppuun

Keittokomeroon tehtiin sähkökaapelivetoja pinnassa koteloituna, asennettiin uusia pistorasioita ja valokatkaisija, kytkettiin liesi ja liesituuletin sekä asennettiin halogeenivalaisimet muuntajineen. Viime hetkellä huomattiin, että asunnossa irrallaan olleet valaisinkuvut eivät kierteiltään sopineetkaan kylpyhuoneessa ilman kupuja olleeseen valaisimeen, joten kylpyhuoneen valaisin oli uusittava.

Putkimies asensi keittiöön uuden hanan ja kytki tiskipöydän viemäriin sekä tiivisti seinän ja keittiötason välisen raon. Remonttimies viimeisteli työt sähkö- ja putkimiesten jäljiltä. Uuden vaatekomeron runko saapui.

Päivät 29-30 – siivous ja lopputarkastus

Kuten aikaisemmin totesin, olin tehnyt remontista muutostyöilmoituksen, vaikka sitä ei tässä remontissa pykälien mukaan olisi välttämättä vaadittu. Nyt ilmoitin isännöitsijälle, että asunto on tarkastettavissa. Mahdollista asunnon myyntiä varten minulla on täten taloyhtiön hyväksymä dokumentaatio, mitä asioita remontin yhteydessä on tehty ja ketkä työn ovat tehneet. Vastaavasti voin osoittaa, että isännöitsijä on remontin tarkastanut ja todennut sähkö- ja putkityöt asianmukaisesti tehdyiksi. Remontista tulee merkintä myös isännöitsijäntodistukseen. Jos haet lainaa pankista käyttäen sijoitusasuntoasi lainan vakuutena, pankki vaatii tuoreen isännöitsijäntodistuksen ja remonttimerkinnällä voi olla vakuusarvoa korottava vaikutus.

Yksi tärkeä kriteeri keittiö- ja vaatekomerotoimittajan valinnassa oli runkojen nopea toimitus. Komeroiden ovet tulivat luvatusti viikon päästä runkotoimituksesta ja ne päästiin asentamaan vetimineen juuri ennen siivoojan tuloa. Koko toimituksen ainoa pieni ryppy tuli siitä, että keittiökaappien ovitoimituksesta puuttui mikroaaltouunihyllyn päällä olevan pienen kaapin ovi ja vedin, jotka toimitettiin ja asennettiin jälkikäteen.

Olin pitänyt uutta vuokralaista ajan tasalla remontin valmistumisesta ja sopimuksen mukaisesti päivää ennen muuttoa hän talletti vakuuden ja maksoi ensimmäisen kuukauden vuokran.

Päivä 31 – valokuvaus ja asunnon luovutus

Asunnosta otettiin valokuvat juuri ennen vuokralaisen saapumista. Näyttämällä kotivakuutustodistuksen remonttimiehelle vuokralainen sai asunnon haltuunsa avaimineen. Asunto luovutettiin vuokralaiselle vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä arvioidun aikataulun mukaisesti. Tämä oli 3 päivää alkuperäistä, ennen remontin aloitusta suunniteltua valmistumispäivää myöhemmin.

Yhteenveto asuntosijoittajan kannalta

  • Kun aikataulutat remonttia, varaa loppuvaiheelle reilusti aikaa. Tässä remontissa purkutöiden aloittamisesta valmiin asunnon luovutukseen vuokralaiselle meni noin 3 viikkoa. 2 viikon jälkeen kokonaistuntimäärästä oli tehty yli 90 % mutta viimeiseen 10 %:iin meni viikko, vaikka sähkö- ja putkimiehet tulivat tekemään oman osuutensa kiitettävän joustavasti.
  • Jos remontin yhteydessä uusit keittiön kalusteita tai vaatekomeroita, tiedustele mahdollisuutta saada kalusterungot toimitettua aikaisemmin. Sähkö- ja putkimies voivat saattaa työnsä loppuun, vaikka ovia ei olisi vielä toimitettukkaan.
  • Laadukas, nopea ja halpa sopivat erittäin harvoin yhteen. Itse painotan laatua ja nopeutta tai itse nopeuttakin enemmän joustavuutta ja luotettavuutta remonttiporukan valinnassa. Se, mikä sovitaan, tehdään kerralla laadukkaasti kuntoon. Kun tulee yllätyksiä, kaikki joustavat tilaaja mukaanlukien.

Seuraavaksi viimeinen osa #7 Kannattavuustarkastelu

Alla kooste remontin vaiheista alusta loppuun. Jos tykkäät rockista, laita volyymit kaakkoon!

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: