Siirry sisältöön

Asuntosijoittaja ostaa asunnon, myyjä jää vuokralaiseksi – Blogi #1

23/06/2013

Tällä hetkellä monet epävarmuustekijät saavat asuntosijoittajat varovaisiksi. EU on tiukentanut pankkien säännöstelyä, jonka seurauksena ne ovat tiukentaneet lainanantoa, korottaneet marginaaleja, lyhentäneet laina-aikoja ja nostaneet maksujaan. Asuntojen hinnat eivät ole ainakaan vielä joustaneet alaspäin, joten asuntosijoittajilla on vaikeampaa saada riittävää tuottoa sijoitukselleen varsinkin, jos sijoittaja muistaa, että korot ovat ennätysalhaalla ja tuottolaskelmaa ei voi tehdä nykyisen korkotason varaan.

Tällaisessa tilanteessa sijoittaja etsii uusia keinoja riittävän tuoton saamiseksi. Mikäli sijoittajan strategiana on vuokra-asuntosijoittaminen, tällöin yhtenä keinona on löytää myyjiä, jotka haluavat jatkaa asunnossa vuokralaisena. Myyjän näkökulmasta tällaisia tilanteita voivat olla:

  • myyjä haluaa vapauttaa asuntoon sijoitetun pääoman osittain tai kokonaan muuhun käyttöön kuten esim. lainan poismaksamiseen, matkustamiseen tai lasten ja lastenlasten elämäntilanteiden tukemiseen
  • myyjä voi olla vanhus tai sairas ja haluaa hoitaa asuntokaupan ja välttää siihen liittyvät huolet ennen kuin voimat heikkenevät liikaa
  • myyjä haluaa välttää kahden asunnon loukkuun joutumisen rakentaessaan uutta kotia tai etsiessään uutta asuntoa

Myydessään suoraan asuntosijoittajalle myyjä voi kaupanteon yhteydessä tehdä pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Lisäksi hän välttää kaiken kiinteistönvälittäjän ilmoitteluun ja asuntoesittelyihin liittyvän julkisuuden ja stressin. Näiden tekijöiden lisäksi myyjä ei joudu maksamaan välityspalkkiota ja muita kuluja. Nämä tekijät mahdollistavat sijoittajalle edullisemman ostohinnan myyjän saadessa vastineeksi tekijöitä, joita normaalissa välittäjäkaupassa ei yleensä voi saavuttaa.

Asuntosijoittaja saa halvemman ostohinnan lisäksi motivoituneen pitkäaikaisen vuokralaisen, joka jatkaa asumista omassa kodissaan pitäen todennäköisesti asunnosta yhtä hyvää huolta kuin sen omistaessaan. Huolenpidon tason sijoittaja on voinut todeta jo asunnon katselmuksen yhteydessä. Sijoittaja voi laskelmissaan huomioida pienemmän todennäköisyyden vuokralaisen nopealle vaihtumiselle, jolloin hän välttää asunnon tyhjänä olemisen ja uuden vuokralaisen löytämisen aiheuttamia kustannuksia.

Mitä paremmin asuntosijoittaja on erikoistunut tiettyyn alueeseen, sitä helpompaa on löytää keinoja tällaisten myyjien löytämiseksi. Jotkut sijoittajat ovat niin tunnettuja omilla erikoisalueillaan, että saavat yhteydenottoja myyjiltä. Ilmoitukset paikallislehtien sivuilla ja taloyhtiöiden ilmoitustauluilla lisäävät yhteydenottojen määrää. Sosiaaliset verkostot esim. pankkitoimihenkilöiden, palvelutalojen henkilökunnan ja paikallisten kauppiaiden kanssa voivat myös poikia yhteydenottoja.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: