Siirry sisältöön

Vuokrakodin arvon nostostrategia vai markkinahintojen nousustrategia? – Blogi #387

26/11/2023

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan voi tilata asuntosijoituskirja.fi -sivustolta. Alekoodi KOTIMATKA.

Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin voi tilata rahamedia.fi/verkkokurssit -sivulta. Marraskuun 2023 toimiva alekoodi ALE20.


Eilen oli hieno Vuokranantajat 2023 -tapahtuma, jonka ohjelmaa seurasin itse etänä. Kiitos kaikille järjestäjille hienosta ja positiivishenkisestä tapahtumasta.

Tapahtuman parasta antia eivät suinkaan olleet puhujat valtakunnan huipulta, vaan mielestäni ne tulivat vuokranantajien keskuudesta. Pata Degerman ei tosin ollut vuokranantaja, mutta piti innostavan puheen siitä, kuinka ihan tavallinen tahvo voi valloittaa huipun. Puheesta ei jäänyt epäselväksi se, että se voisi onnistua passiivisesti, vaan on sekä opiskeltava aihetta että harjoiteltava sitä käytännössä. Tällä tavalla voi myös vähentää pelkäämiseen haaskaantuvaa energiaa.

Paneelikeskustelu onnistui mielestäni erinomaisesti. Yksikään kolmesta panelistista ei maalannut kuvaa, että asuntosijoittajalle asiat tulevat passiivisesti. Jokainen vahvisti omalla tarinallaan ja erilaisella lähestymistavalla, että asuntosijoittamista on sekä opiskeltava että harjoiteltava käytännössä. Töitä onnistumisen eteen on tehtävä ja välillä on vaihdettava lähestymistapaa joko henkilökohtaisista syistä tai markkinoiden muutoksen seurauksena. 

Pelkotiloihin ei ollut syytä, koska kaikilla oli jo opiskelut ja käytännön harjoittelut pitkällä.

“Osta ja pidä” -asuntosijoittajan asiakas ei ole toinen asuntosijoittaja

Vuokralaiset ry:n Anne Viita oli taas mukana jakamassa Hyvä Vuokranantaja -palkintoa, kunnianosoitusta, joka tällä kertaa meni Naapurikotien pariskunnalle Anniina ja Jesse Parviaiselle. Anniina ja Jesse ovat luotettavia vuokranantajia, jonka voin tuoreeltaan vahvistaa itse. En ole heiltä vuokrannut asuntoa, mutta pääsin haastattelemaan heitä paluuvieraina Ostan Asuntoja Podcastissa. Oletan, että haastattelun aikana he jo tiesivät tästä kunnianosoituksesta, mutta eivät sanallakaan hiiskuneet siitä minulle. Olivat palkinnon myöntäjien luottamuksen arvoisia.

Naapurikoteja Anniina ja Jesse Parviainen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #283

Mainitsin Anne Viidan tässä sen takia, että hän osaa joka vuosi tämän palkinnon myöntämisen yhteydessä tiivistää todella hyvin sen, mistä vuokraustoiminnassa on kyse. Hän ei epäröi muistuttaa meitä siitä, että vuokralaiset ovat meidän asiakkaitamme. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että onnistunut vuokrasuhde edellyttää myös sitä, että asiakas maksaa saamastaan palvelusta ja pitää vuokrakodistaan hyvää huolta. Kun nämä elementit osuvat kohdalleen, lopputuloksena on onnistunut vuokrasuhde.

Tänä vuonna en kuullut kenenkään puhujan suusta ”kämppä” -sanaa. Hieno kehitys sekin.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitussuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia InstassaTwitterissä tai Facebookissa. Lisää löytyy YouTubesta.

Asuntosalkunrakentaja Blogista:Sijoitusasunnon rahoitusOpas aloittelevalle asuntosijoittajalle

Lue Pekka Väänäsen ”Asuntosijoittajan kvartaali, 3 kuukautta vai 25 vuotta?” -kirjoitus Inderesin sivuilta.


“Arvonnousu vai kassavirta” -kysymys panelisteilta

Omasta mielestäni koko tapahtuman arvokkain osa löytyy panelistien vastauksista, kun heiltä kysyttiin yhtenä kysymyksenä “arvonnousu vai kassavirta”.

Ensinnäkin olin onnellinen, että kysymyksestä oli jätetty kokonaan pois “strategia” -sana, joka ei siihen kuulu. Vielä tyytyväisempi olin, kun jokainen panelisti vastasi kolmella eri tavalla, miten he harjoittavat kannattavaa vuokraustoimintaa. Tästä sain inspiraation tämän kirjoituksen otsikolle.

Vuokraustoiminnan ytimessään pitävän “osta ja pidä” -asuntosijoittamisen kannattavuus paranee pitkällä aikajänteellä, jos asiakkaat kokevat saavansa lisäarvoa ja haluavat keskimäärin vähän enemmän perustaa vuokrakotinsa asuntosijoittajan omistamaan sijoitusasuntoon, vuokranantajan tarjoamaan palveluun, jossa asunnolla on tärkeä rooli. Pysähdy ja pohdi Anne Viidan viestiä, kuka on oman toimintasi asiakas. 

Vuokrakodin arvo voi nousta useammalla tavalla:

  • Vuokranantajan omilla toimilla, joihin hän voi itse vaikuttaa.
  • Taloyhtiön yhteisillä toimilla, joihin vuokranantaja voi vaikuttaa vähintään omistusosuutensa suhteessa.
  • Paikallisilla asuntomarkkinoilla yleisesti tapahtuvalla kehityksellä, joka lisää kysyntää ja jota vuokranantaja voi yrittää ennakoida.
  • Suomen asuntomarkkinoiden kehityksellä. Jos Suomi houkuttelee maahanmuuttajia, Suomen väkiluku kasvaa lisäten asuntojen kysyntää nettomuuttovoittoalueilla.
  • Yleisellä talouskehityksellä, joka houkuttelee ihmisiä panostamaan asumisensa tason nostamiseen.
  • Rahoituksen hinnan, ehtojen ja saatavuuden seurauksena.

Maria Friström kertoi alkuvaiheessa nostaneensa arvoa ostamalla pommi- tai peruskuntoisia sijoitusasuntoja alle markkinahinnan, remontoiden niistä vuokralaisten silmissä arvokkaampia saaden niistä korkeampaa vuokraa, sekä jälleenrahoittaneensa itse neuvottelemansa alennuksen ja itse tekemänsä remontin yhteenlasketun arvonnostovaikutuksen irrottaen oman pääomansa sieltä uudelleen kiertoon. Marian asuntosijoittajauran aikana Suomessa asuntojen markkinahinnat ovat nousseet ja laskeneet.

Maria “jos minä pystyn, muutkin pystyy” Friström osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #20

Simo Paanala kuvasi harjoittavansa liiketoimintaa vuokrakodeilla. Esimerkkinä hän mainitsi kerrostalon ostamisen Kotkassa. Kotka ei vilku palkintopalleilla erilaisissa tutkimuksissa siitä, mihin massat katseensa suuntaavat. Silti Kotkassa asuu ihmisiä vuokrakodeissa eikä Kotkassa asuminen ole näillä näkymin päättymässä. Kun Kotkasta ostaa vuokrakoteja oikealla hinnalla suhteessa vuokratasoon, niillä voi harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa. Simon asuntosijoittajauran aikana Suomessa asuntojen markkinahinnat ovat nousseet ja laskeneet.

Simo “Väläys” Paanala Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #61

Katja Meriläinen on puristanut vuokraustoiminnastaan enemmän kassavirtaeuroja erikoistumalla Airbnb -toimintaan ja vuokraamalla asuntoja kalustettuna. Katjan asuntosijoittajauran aikana Suomessa asuntojen markkinahinnat ovat nousseet ja laskeneet.


Kuuntele ja tutustu: Digivakuudella vuokra-asunto ilman rahavakuutta – vuokratieto.fi – Ostan Asuntoja Podcast #277

Harri Huru Ostan Asuntoja

Alekoodilla HURU 5 % alennusta. Kaupallinen varoitus – käyttämällä alekoodia joudut alennuksen lisäksi tukemaan Ostan Asuntoja -sisällöntuotantoa.


Yksikään panelisti ei luonut mielikuvaa siitä, että ennen asuntosijoittaminen oli helppoa ja nyt se on vaikeaa, ja siksi on aika siirtyä muihin omaisuuslajeihin. Jokainen kuvasti yleispäteviä “osta ja pidä” -asuntosijoittajan kannattavuuden elementtejä:

  • Jos ostat alennuksella, luot heti alennuksen verran lisäarvoa vakuuden muodossa.
  • Mitä enemmän asunnon arvo asiakkaan silmissä kehittyy, sitä korkeampi asunnon vuokra on.
  • Jos remontoit, kalustat ja tarjoat lisäpalvelua, voit luoda vakuusarvoa rahoittajan kannalta ja asumisarvoa asiakkaan kannalta.
  • Jos ostat kokonaisen vuokratalon ja muutat sen asunto-osakeyhtiöksi, luot arvoa.
  • Jos toimintasi generoi positiivista kassavirtaa, asiakkaidesi maksut kattavat toimintasi kustannukset, verot ja lainanhoitomenot.

Jos asuntojesi nimellishinta nousee, lainapääomasi ei muutu mihinkään. Nimellishintojen nousu vapauttaa vakuusarvoa. Jos asuntojen nimellishinta laskee, vakuusarvo pienenee. Omista tavoitteistasi ja ostokäyttäytymisestäsi riippuen asunnon nimellishintojen nousut ja laskut vaikuttavat ostovoimasi kehittymiseen. Lainanlyhennykset vapauttavat aina lyhennysten verran vakuusarvoa.

Oikea kysymys otsikon kysymyksen sijaan olisi, mistä elementeistä oman asuntosijoitustoimintasi kannattavuus muodostuu.

Hinta on se, mikä maksetaan. Arvo on se, mikä saadaan.


Koodilla KOTIMATKA saat 30 % alennusta Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjasta. Tilauspaikka on asuntosijoituskirja.fi. Kirja on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu.

Harri Huru Ostan Asuntoja Niina Huhtala Rahamedia

Koodilla ALE20 -20 % alennusta marraskuun 2023 ajan. Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin tilauspaikka on rahamedia.fi/verkkokurssit. Kurssi on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu.

Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssi sisältyy Takomon ”Asuntosijoittajan vuosi 2024” -valmennuskokonaisuuteen.


Tuoretta sisältöä:

Kaikki työ otetaan vastaan – yrittäjä ja asuntosijoittaja Jani Piekäinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #280 – Osa 3/3 on myös ilmestynyt

Kaikki järjestyy tekemällä – Miia Roukala paluu – Ostan Asuntoja Podcast #279

Perheasuntoja Itä-Helsingissä Kimmo Kokkila – Ostan Asuntoja Podcast #278

Johanna Junkkari: 2005 kaappiin, ulos 2023 – Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #275

Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 

ostanasuntoja@NostrVerified.com, Ostan Asuntoja X, Ostan Asuntoja Insta, Ostan Asuntoja FB, Ostan Asuntoja TikTok

Jätä kommentti

Saa kommentoida