Siirry sisältöön

Älä pyöristä tarjoussummaa! – Asuntosijoittajan neuvottelutaitoja Osa 15/X – Blogi #364

18/06/2023
Harri Huru Ostan Asuntoja

Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin voi tilata rahamedia.fi/verkkokurssit -sivulta. Alekoodi KESAKOULU.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan voi tilata asuntosijoituskirja.fi -sivustolta. Alekoodi KOTIMATKA.


Kesä ja loma on erinomaista aikaa käyttää asuntosijoittamisen opiskeluun. Yhä useampi ei käytä aikaansa minkään asian kunnolliseen opiskelemiseen, vaan aikaa menee virheellisten ja valheellisten otsikkotoimittajien vääristelemien uutisten parissa. 

Mitä harvempi käyttää aikaansa asuntosijoittamisen opiskeluun, sitä paremmat, ainakin suhteellisesti, mahdollisuudet opiskelevalle on erottautua massasta. Moni sijoittamisaiheista blogia kirjoittanut on lopettanut. Ansaitsemismielessä blogia kirjoittava on kenties huomannut, että lukijamäärät ja sitä kautta affiliate-markkinointitulot pienenevät.

Minulle kirjoittaminen on ollut ja on yhä hyvä tapa opiskella ja oppia asioita. En ole pitänyt tilastoja, mutta oma tuntuma on sellainen, että yhä useammin opiskelemalla oppii foliohattumaisia ajatuksia, jotka ovat vanhemmille sijoittajille tuttuja menneisyydestä ja valtamediassa uutisina tulevaisuudessa. 

Neuvottelutaidot ovat jopa sellaisia, että niistä kirjoittaessa ei edes salaliittoteoreetikon leimoja ole luvassa. Tekoälyä ei ilmeisesti vielä ole lähetetty pankkikonttoriin allekirjoittamaan paperisia kauppakirjoja. 

Rahan aika-arvo ja vähän muutakin arvokasta – Blogi #363

Tee perusteltuja tarjouksia

Valtamediasta saa usein nähdä tietyiltä tahoilta kiittämättömyyttä sen suhteen, että hyväosaiset eivät osallistu yhteiskunnan talkoisiin. Näillä tahoilla on suurella todennäköisyydellä tiedossa, että poliittisessa pelissä löytyy riittävän iso joukko, jolle maailman kireimmäksi noussut ansiotulojen progressiivinen verotus on täysin tuntematon tieto. Myös valtaosa toimittajista tekee työtään maailmassa, jossa nettoveronmaksajat ovat rosmoja tavalla tai toisella.

Koskaan ei siis tulisi yliarvioida muiden kykyä tietää, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu. Jos vuokralaiselle lähettää tylyn vuokrankorotusviestin, on nollaa suurempi todennäköisyys, ettei hän ymmärrä, miksi vuokraa 3 vuoden asumisen jälkeen nyt korotetaan. Kokeile joskus kysyä talousasioista ja sijoittamisesta kuutamolla olevilta ihmisiltä, mistä Robert Kiyosakin kirjasta he eniten pitivät. Vastaan tulee “mikä kioski” -ilme.

Kun tekee tarjousta sijoitusasunnosta, kannattaa aina mukaan laittaa muutama rivi perusteluja siitä, miksi tarjottava summa on tällä hetkellä niin alhainen. Lisäksi on 2 syytä, minkä takia ei kannata pyöristää tarjottavaa summaa lähimpään tuhanteen euroon.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori
Asuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.
Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Lue Asuntopehtoorin viikottain ilmestyvää Blogia – Taloyhtiön isännöinnin kilpailuttaminen ja isännöinnin siirto


Pyöristämättömät numerot toimivat paremmin 

Käy kertaamassa Kumpi tarjoaa ensin? – Asuntosijoittajan neuvottelutaitoja Osa 12/X – Blogi #359 -kirjoitus, jossa kuvataan hintahaarukan määrittelyä. Jos pyöristetyn tarjouksen vastaanottanut osapuoli on opiskellut neuvottelutaitoja, hän voi olettaa, että tarjouksen taustalla ei välttämättä ole parametreihin perustuvaa laskentaa. Siitä tietää, että tarjouksen tehnyt ei ole faktapohjaisesti sitoutunut summaan.

Konkreettisesti voi yrittää mielikuvaharjoitella tilannetta, jossa saisi kaksi tarjousta, joista toinen olisi 115 000 euroa ja toinen 115 150 euroa. Kumman kanssa luulisit voivasi lopulta neuvotella korkeamman kauppahinnan, jos alkuperäinen hintapyyntisi olisi ollut 125 000 euroa?

Jos ehdollisesti sovittuja kauppoja ei jostain syystä synnykään 115 000 euroa tarjonneen kanssa “kirkko keskeltä kahtia” -hinnalla 120 000 euroa, 115 150 euroa tarjonnut on luonut tilanteen, jossa neuvottelut alkavat tämän summan ympäriltä. Tämä siitä syystä, että myyjä olettaa, että pyöristämättömän tarjoussumman takana on laskentatyötä, jonka lopputuloksena juuri kyseinen summa on syntynyt.

Tätä vaikutelmaa voi vahvistaa vielä perusteluilla. Tarjous perustuu seuraaviin tietoihin:

  • “Joudun käyttämään pankkilainaa kaupan rahoittamiseksi. 16.6.2023 12 kuukauden euribor oli 4,020 % ja Euroopan Keskuspankin pääjohtaja on viestittänyt, että tähän korkoon vaikuttavia ohjauskorkoja on edelleen tarve nostaa inflaation hidastamiseksi.”
  • “Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan asuinkerrostalojen ylläpidon kustannukset nousivat vuodessa  9,94 %. Isännöintiliitto kehoittaa asunto-osakeyhtiöitä varautumaan nousun jatkumiseen. Nämä tekijät on huomioitu tarjouksessa.”

Jos myyjä palaisi neuvottelupöytään parin kuukauden kuluttua, ostajalla olisi tiedossa, että kauppoja ei ole korkeimmilla hinnoilla syntynyt eikä tarjouksia pöydällä ole. Jos tämän kahden kuukauden aikana taloudessa on tapahtunut jotain merkittävää, tarjousta voi yrittää tai voi jopa joutua päivittämään alaspäin:

  • “Rakenteilla olevien ja yhä markkinoille tulevien uudisasuntojen määrä on odotuksia suurempi ja hallitusohjelmasta seurannut jopa vuoden yleislakkoaaltouhka tulee vaikuttamaan satojen tuhansien vuokralaisten maksukykyä heikentävästi.”
  • “Näistä syistä uusi tarjous on 110 850 euroa. Tarjous on voimassa 48 tuntia.”

“Mieluiten myymme teille, tehkää korkein tarjous”

Vaikka poliittiset päättäjät olisivat uskomattoman vahvoja ESG-uskossaan, julkiselta sektorilta vaikkapa kokonaista kerrostaloa ostava tietää, että kohde myydään korkeimman tarjouksen tehneelle taholle.

Samoin käy huutokaupoissa ja mahdollisesti kohteissa, jotka ovat myyjätahon toimintojen kokoluokkaan suhteutettuna hyvin pieniä – korkein tarjous voittaa. Kun summa on suhteessa pieni, myyjätahon ei kannata käyttää nappikaupalta näyttävän kaupan hieromiseen useita kierroksia hintaa ylöspäin hinaten – “tee paras ja viimeinen tarjouksesi.”

Tällaisissa, vähän teoreettisiltakin tuntuvissa tilanteissa, ei voi koskaan olla täysin varma, etteikö toisen osapuolen tarjous päätyisi samaan summaan. Silloin 115 150 euroa on voittava tarjous, jos toinen tarjoaa 115 000 euroa. 1 900 000 euroa on häviävä tarjous, jos toisen tarjous on 1 908 000 euroa.

Oikeasta tiedosta kiinnostunut lukee Suomen Vuokranantajat Blogia: Luottotietolakiuudistus – mistä on kysymys ja mitä se tarkoittaa vuokranantajan kannalta?

Älä käytä senttejä vuokrapyynnöissä

Poikkeus näihin sääntöihin on vuokrapyyntöjen yhteydessä senttien käyttäminen. 

Aina silloin tällöin näen yksityisen vuokranantajan käyttävän senttejä vuokrapyynnöissä. Kaikki vuokralaiskandidaatit eivät asiaa varmasti tiedä, mutta osa hakijakandidaateista ei katso ilmoitusta olettaen sen ARA-asunnoksi, joissa vuokrapyynnöt on sääntelysyistä sentin tarkkuudella.

Neuvottelutaitoja voi kesällä opiskella myös kuuntelemalla – aloita Asuntosijoittajan neuvottelutaitoja Osa 1 – Tiistaiaudio #270


Koodilla KOTIMATKA saat 30 % alennusta Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjasta. Tilauspaikka on asuntosijoituskirja.fi. Kirja on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu.

Koodilla KESAKOULU saat 30 % alennusta Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssista. Tilauspaikka on rahamedia.fi/verkkokurssit. Kurssi on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu.


Tuoretta sisältöä:

Katja Tammelin Helsinki Osta, Pidä ja Pysy Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #260

Vuokraloordi tilastotieteilijä Mikko Niilo-Rämä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #258

Riikka sisustan ja asuntosijoitan Välimäki Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #257

Asunnon ostaminen Lapista, mitä sinun tulee tietää 2 – Case Joiku Ylläs – Ostan Asuntoja Podcast #255

Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 

Ostan Asuntoja TikTok

Saa kommentoida