Siirry sisältöön

Tiedä, miten asuntosijoituksesi kannattaa – Blogi #321

21/08/2022
Harri Huru Ostan Asuntoja

”Asuntosijoittamisen buumi on ohi” -tyyppisistä otsikoista voisi luulla, että oli buumiaikoja, jolloin mikä tahansa asuntosijoitus oli kannattava, koska kaikkihan buumissa asuntosijoittivat.

”Buumin pättyminen” indikoisi sitten sitä, että asuntosijoittaminen ei enää oikein kannata, ja siksi sijoittajat ovat siirtyneet rahoineen muualle.

Asuntosijoittamisen kannattavuus muodostuu 7 elementistä

Nämä elementit voit nopeasti kerrata @ostanasuntoja tiktokista.

Hypo ennustaa tuoreessa katsauksessaan, että asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla reilun prosentin loppuvuoden 2022 aikana ja sama tapahtuu koko maassa vuoden 2023 lopulle asti. Jos oman asuntosijoituksen kannattavuusteesi perustuu vahvasti siihen, että tulevaisuuden markkinahintojen nousu korjaa muuten huonotuottoisen sijoituksen hyvätuottoiseksi, Hypon kristallipallo näyttäisi, että ainakin hetkeksi teesi ei toimisi.

Toisaalta asuntosijoittamisen yksi sanonta on ”Don’t wait to buy real estate, buy real estate and wait” – älä odota tehdäksesi asuntosijoituksen, tee asuntosijoitus ja odota. Tämä indikoisi sitä, että riittävän pitkässä aikaikkunassa asuntosijoitus kääntyy kannattavaksi.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Vuokranantajan nelikenttä – yrittäjä Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #185

Piristystä ja Joensuuta Satu Lukin Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #193


Määrittele ennen kauppoja, mistä asuntosijoituksen kannattavuus muodostuu

Hypon ennuste voi olla oikeassa ja yllä oleva sanontakin voi toimia. Itse en osaa ennustaa ja näen paljon epävarmuustekijöitä, joiden osalta kiinteä maa ei vielä omien jalkojen alla tunnu lähestyvän.

Oleellista asuntosijoittajalle on etukäteen itse määrittää, mistä elementeistä oman sijoituksen kannattavuus muodostuu, ja miten nämä elementit keskenään painottuvat.  Silloin ei lue omaa sijoittajakohtaloaan valtamedian otsikoista eikä tule pakonomaista tarvetta olla Hypon ennustuksen kanssa eri mieltä, vaan voi ottaa sen yhtenä datapointtina muiden joukossa arvioidessaan, miten oman sijoituksen itse suunniteltu kannattavuus kehittyy, jos parametrit muuttuisivat.

Jos on tehnyt oman sijoituksen uudisasuntoon, asuntosijoittamisen kaikki 7 kannattavuuden elementtiä eivät ole pelissä mukana. Omassa salkussani jo olevien uudisasuntojen osalta kysyn säännöllisesti, mitkä asiat voisivat muuttaa kannattavan sijoituksen kannattamattomaksi. ”Osta ja pidä” -sijoitusasuntosäästämiseen kuuluu vaivattomuus ja oikein ostettu uudisasunto voi parhaimmillaan tarjota juuri sellaista.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjassa kuvatun ”osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista” -tekniikan valitsemiseen liittyy enemmän vaiheita ja tekemistä, jonka avulla voi myös saada kannattavuuden kaikki elementit toimimaan. Mahdollisuus itse vaikuttaa omin toimenpitein on suuri. Samalla on useampia tekijöitä, joiden osalta tulisi etukäteen miettiä, miten se lumipallo kasvaa. Ennen jokaisen kohteen ostoa mietin myös, mikä kaikki voisi mennä pieleen ja miten suojautua näiltä riskeiltä. 

Voiko “massive action” auttaa asuntosijoittamisessa? – Blogi #320

Vuokraustoimintaan perustuvassa asuntosijoitusstrategiassa odottamisen konsepti on leivottu valmiiksi sisään. Toiset ovat kärsivällisempiä ja/tai suuremmilla puskureilla varustettuja, toiset haluavat nähdä nopeampia taloudellisia tuloksia. Oleellista on, että jokainen asuntosijoittaja miettii tämän itse omalta kohdaltaan etukäteen. Odottaminen on mukavampaa, jos tappioriskejä on yrittänyt ennaltaehkäistä.

Mikäli on valinnut strategiakseen flippauksen tai flippaa asunnon silloin tällöin, ”…buy real estate and wait” -sanonta ei kuulu konseptiin ollenkaan. Tavoitteena on myynti mahdollisimman nopeasti aikataulussa pysyvän remontin valmistuttua. Tilastokeskuksen asuntojen hintakehitystilastot ja Hypon hintaennuste tulisi pohdituttaa erityisesti flippaajia. Asuntojen hintojen nousutrendi tarkoittaa usein pienen markkinahintanousubonuksen lisäksi lyhyitä myyntiaikoja.

Osaava flippaaja pohtii näitä paikallisen markkinansa tuntevan välittäjäkumppaninsa kanssa.


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaan alennuskoodi ”KOTIMATKA”, jolla saa 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.

10X Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan myynti – Tiistaiaudio #231

Asuntosijoittamisen ensimmäiset 3 käskyä kymmenestä kultaisesta käskystä – Tiistaiaudio #232


Kaikkea ei voi ennakoida

Vaikka kuinka etukäteen suunnittelisi kaikkien asuntosijoituksen kannattavuuden elementtien toimimisen ennen kaupantekoa vuosia eteenpäin, ei yllättävienkään negatiivisten tapahtumien vaikutuksia voi kokonaan eliminoida. 

Esimerkiksi täysin oikeaoppinen vuokralaisvalintaprosessikaan ei takaa sitä, etteikö vuokralaisen elämän hallinta voisi heiketä vasta vuokrasuhteen alkamisen jälkeen. ”Buy real estate and wait” -ajatukseen kuuluu, että tällaisetkin takaiskut kuuluvat tähän sijoittamisen muotoon, ja niihin varaudutaan etukäteen sekä henkisesti että taloudellisin puskurein.

”Don’t wait to buy real estate…”, mutta tiedä aina ennen kaupantekoa, mistä kannattavuus muodostuu.


Unelmatarhaa ja remppaa ADHD-vauhdilla Miia Roukala Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #216

Sam Laakso inflaatiota ja muita pidemmän aikavälin juttuja Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #214

Oletko tutustunut Raha-asiaa Podcastiin?

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: