Siirry sisältöön

Ajattele ensin, puhu sitten – Asuntosijoittajan neuvottelutaitoja Osa 9/X – Blogi #287

26/12/2021

Kovakantinen joulun välipäiviksi on aina hyvä sulatteluvaihtoehto. Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan toista painosta saa nyt jouluruuansulatushintaan 39,70€, mikä on 40 % alle käyvän markkinahinnan, mutta joululahjatarjouksen kanssa saman hintainen. Asuntosijoituskirja.fi on sivu, josta löytyy tilauslinkki verkkokauppaan, jossa käytä alennuskoodia ”JOULULAHJA”. Hyvää ja mielenrauhaisaa loppuvuotta.


Valtaosa keskittyy neuvotteluissa siihen, mitä sanoo. Siinä helposti unohtuu, että sillä, miten sanoo, sekä verbaalisti että olemuksellaan, on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa vastapuoleen. Aivot eivät pelkästään prosessoi dataa eli sitä, mitä toinen sanoo. Aivot, jotenkin alitajunnassa, myös prosessoivat toisen tunteita ja aikomuksia. 

Tätä voi harjoitella vaikkapa hississä tai kaupassa. Kun sanoo hissiin tulevalle tai hissiin mennessään huomenta ja hymyilee samalla, toinenkin yleensä vastaa ja hymyilee. Katsomalla hissin lattiaa ja pitämällä naama peruslukemilla hiljaa, toinen ei sano mitään eikä hymyile.

Seuraava harjoittelutaso on, että sanoo jonkun saman asian erilaisilla äänenpainoilla, joista yksi voi ilmaista päättäväistä lukkoonlyötyä kantaa, toinen kysymystä ja kiinnostusta kuulla lisää ja kolmas, kuten hissiesimerkissä, hyväntuulisuutta ja pirteyttä, että edetään toki juuri näin.

”Ajattele ennen kuin avaat suusi”

Tämän taidon yhdistäminen ”Kuuntele ja kuule” -taidon kanssa ei ole ihan helppo juttu. Monelta onnistuu luontevasti se, että toisen puhuessa keskittyy siihen, mitä tulee itse seuraavassa puheenvuorossaan sanomaan. Tavoitehan oli päinvastainen eli keskittyä kuuntelemaan ja kuulemaan, mitä toinen sanoo, ja poimimaan siitä arvokasta tietoa.

Kun keskittyy kuuntelemaan, ei ole aikaa miettiä omaa seuraavaa puheenvuoroaan. Tämä taito kehittyy kokemuksen karttuessa, mutta ensin pitäisi oppia kuuleminen.

Seuraavaksi pitäisi oppia hengittämään pari kertaa ennen kuin vastaa tai aloittaa omaa puheenvuoroaan. Tämän tavoitteena on alussa ehkäistä se, ettei möläytä mitään harkitsematonta suustaan.

Apinointi – ”mirroring”

Chriss Voss neuvoo ”Never Split The Difference” -kirjassaan neljän keinon tekniikan, miten voi hyödyntää tilannetta, jossa on epävarma, mitä sanoa. Voss itse käyttää tätä tekniikkaa tietoisesti, mutta sitä voi hyödyntää myös, kun ei ole varma, mitä tulisi sanoa:

  1. Madalla ääntä ja hidasta puhetempoa (use late night radio voice)
  2. Aloita pyytämällä anteeksi, kun et ymmärtänyt varmasti
  3. Toista vastapuolen viestin 2-3 viimeistä sanaa tai viestin ydin (mirroring)
  4. Ole hiljaa ja hengitä pari kertaa (slooooow it dooooown)

Esimerkiksi näin:

”Anteeksi” (matalalla äänellä hitaasti). 

”Hintapyyntö on 135 000 euroa? (tempo hidastuu numeroita toistaessa)

Sen jälkeen hiljaisuus.

”Miten voisin maksaa sellaisen summan?”

Sen jälkeen hiljaisuus.

Jos myyjällä on vähänkään hinkua päästä asunnostaan eroon, viesti välittyy useammalla tavalla, että nyt tuli avattua hintataso reilusti yli ostajan käsityskyvyn.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa vuodelle 2021 päivittyneet nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Näin ostat sijoitusasunnon Sijoitusasunnot.com:lta

Tosi laadukas opas: Sijoitusasunnon valokuvaus ja kuvien editointi nykyaikaisella kännykällä

Pistä muuten Sijoitusasunnot.com YouTube -kanava tilaukseen

Blogista: Parhaat joululahjat asuntosijoittajalle

KÄY KATSOMASSA PÄIVITETYT NETTISIVUT!


Einari Vidgren ja vekselit

Einari Vidgren oli metsäkoneyhtiö Ponssen perustaja. Hänen elämäntyöstään kertovassa kirjassaan kuvattiin metsäkoneiden kehitystyön alkuvaiheita, kun rahaa tarvittiin ja pankista sitä ei saanut.

Einari kulki maatalosta toiseen kokoamassa nimiä pankkivekseleihin. Hän oli etukäteen selvittänyt, oliko talon isäntä kova Vennamon maalaisliiton vastustaja vai kannattaja. Hän oli hyvin valmistautunut etukäteen siihen, miten keskustelu kummassakin tapauksessa etenisi, mutta kävi keskustelua ikäänkuin ei olisi tiennyt toisen poliittista kantaa. Vekseleistä ei alkuun puhuttu mitään.

Einari onnistui luomaan vahvoja tunnesiteitä keskustelutaidoillaan. Kun kahvit ja pullat oli syöty sekä poliittiset keskustelut käyty, Einari alkoi tehdä lähtöä. Silloin isäntä alkoi kyselemään, millä asioilla Einari oli liikkeellä. Lopputulos oli, että isäntä vaatimalla vaati saada laittaa nimensä vekseliin. 

Iloa ja aarteita asuntosijoittamisella Hannu Liitsola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #183

Rokotevastaisuus vs -positiivisuus

Perinteisesti toivotellaan rauhallista joulua. Sosiaalisesta mediasta näki, että monen mieli ei edes joulun ajaksi rauhoittunut, vaan ääripäissä aivot kävivät ylikierroksilla vihaamassa vastakkaiseen rokoteleiriin kuuluvia. Joillain rokotekanta tuli leivottua mukaan perinteiseen joulutervehdykseen. 

”Ajattele ensin, puhu sitten” -taitoa voi itselleen konkretisoida sillä, miten ensinnäkin osaisi neuvottelussa pitää suunsa kiinni eikä möläyttää omaa kantaansa rokotuksiin ja koronapassiin. Jos oma kanta on vahva ja toisessa ääripäässä kuin vastapuolen kanta, sijoitusasuntokauppojen neuvottelut voivat päättyä oman kannan möläyttämiseen. 

Rokotukset eivät millään tavalla liity sijoitusasuntokauppoihin, mutta taitava neuvottelija osaa olla ensin hiljaa ja kuunnella, onko toisella osapuolella vahva kanta. Einarin esimerkin mukaisesti taitava neuvottelija olisi etukäteen valmistautunut luomaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta sekä vahvasti rokotevastaisten että vahvasti rokotemyönteisten kanssa.

Taito kehittyy opiskelemalla, harjoittelemalla ja analysoimalla

Tällä taidolla voi hankkia itselle mietintäaikaa neuvottelutilanteessa, antaa toisen johtaa ja jatkaa puhetta kenties möläyttäen lisätietoja, ja luoda yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, joka lopulta voi auttaa saamaan kaupan kotiin.

Asuntosijoittajan loppuvuoden tehtävälista – Blogi #286

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: