Siirry sisältöön

”Alä osta sijoitusasuntoa huipulla” – Blogi #354

09/04/2023
Harri Huru Ostan Asuntoja

Mikael Agricola tuskin suunnitteli suomen kieltä aikoinaan sellaiseksi, jossa hipsuja koko ajan lisäämällä jätetään vastuu lukijalle siitä, tarkoittaako otsikko sitä, mitä hipsujen välissä lukee, vai jotain ihan muuta.

Mun verkostossa ei ole kenelläkään aikakonetta. Se on laite, jota tarvitaan, jotta voisi antaa otsikon ohjeen ilman hipsuja. Huiput yleensä tunnistetaan jälkikäteen.

Asuntosijoittajille on sen sijaan olemassa toinen ohjenuora:

Don’t wait to buy real estate, buy real estate and wait – älä odota ostaaksesi sijoitusasuntoa, osta sijoitusasunto ja odota

Tarkoittaako tämä sitä, että nyt ostoksille tai viimeistään huomenna?

Miksipä ei. Kunhan ensin muistaa sen totuuden, että kaikki asunnot eivät suinkaan ole hyviä sijoitusasuntoja ja kaikki hyvien sijoitusasuntojen diilit eivät ole hyviä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, taloussykli siirtyy vaiheeseen, jossa talous ei kasva tai kasvu on miinusmerkkistä. Raaka-aineiden kysyntä laskee. Yksityinen sektori on jo lyhentänyt lainojaan ja seuraavaksi pankit kiristävät lainanmyöntökriteerejään eli suojautuvat luottotappioilta. Erilaisia tavaroita ja palveluita voi tulla tarjolle halvemmilla hinnoilla. Työttömyys lisääntyy. Konkurssit lisääntyvät.

Keskuspankit näyttävät tällä hetkellä pyrkivän tekemään kaikkensa, että kaikki yllä kuvattu ikävä tapahtuisi mahdollisimman nopeasti ja pehmeästi. Koska keskuspankit eivät pysty millään tavalla printtaamaan tuottavuutta parantavia investointeja, käytössä on kysynnän tuhoaminen.

Jollekin meistä tai meidän vuokralaisista elämä muuttuu vaikeammaksi. Tämä ei ole maailmanlopun manausta, salaliittoteoriaa tai foliohattuilua, vaan taloudessa vaikuttavat erilaiset syklit. Syklisyyteen kuuluu se, että ennemmin tai myöhemmin tapahtuu kaikkia ylläkuvattuja asioita. Mitä enemmän keskuspankit ja hallitukset keksivät keinoja syklien estämiseksi, riski kasvaa, että vaikeudet ovat lopulta isompia, kun keinot eivät enää toimi ja ne on kaikki huonoja.


58 euroa maksaa asuntosijoituskirja.fi -sivulta tilattava mun ja Marko Kaarton kirjoittama Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Yrittäjänä asuntosijoittajien ja vuokralaisten arjessa Johanna Manner Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #248


Miten asuntosijoittaja voisi lähestyä tätä epävarmuutta?

Kun analysoi lyhyellä aikajänteellä eli muutaman kuukauden ajalta, tulee helposti johtopäätökseen, että asuntosijoittamisessa ei ole mitään järkeä. 

Korot ovat nousseet nopeasti. Asuntojen vakuusarvot ovat laskeneet. Palkat ja eläkkeet ovat nousseet. Vuokrat eivät nouse. Hoitovastikkeet ovat nousseet. Tuntuu siltä, että olisi valinnut juuri sen pisteen, jossa kaikki muu menee väärään suuntaan, mutta vuokrat eivät nouse.   

  1. Pidennä aikajännettä – osta sijoitusasunto ja odota
  2. Osta vielä enemmän alle markkinahinnan – tuotto tehdään ostettaessa
  3. Käytä velkavipua vastuullisesti ja kohtuullisesti – kukaan ei tiedä, missä on pohjat 
  4. Tähtää ammattimaisuuteen asuntosijoittajana ja vuokranantajana – älä spekuloi tulevaisuuden kehityskuluilla inflaatioiden, korkojen tms. suhteen (keskuspankitkin näyttää amatööreiltä)
  5. Osta tutulta markkinalta ja toimi yhdessä eri osaamista tuovien kanssa

Itse en operoi pääkaupunkiseudulla eikä minulla siksi ole tuntumaa siitä, mitä niillä markkinoilla tapahtuu. Moni asuntomarkkinoita koskeva valtamediauutinen on sellainen, että pitää kysyä kolleegalta, onko tuo oikeasti lähellä totuutta.

Etäältä katsoen näyttää siltä, että pääkaupunkiseudulle kokonaisuutena on rakennettu tarjontaa reilusti enemmän kuin kysyntä eli tarve on lisääntynyt. Jos kysyntä olisi kova, hinnat ja vuokrat nousisivat. Hinnat kyllä nousivat, mutta vuokrien nousukehitys ei pysynyt perässä. Muuttoliiketilasto kertoo, että asuntoja on rakennettu ja yhä valmistuu kysyntään, joka ei ole kasvanut. Tampereen seudulla on positiivisempi tunnelma. 

Asuntosijoittaja ei voi näitä muuttoliikkeitä kiihdytellä, mutta omaa tarkasteluaikajännettään hän voi pidentää.

Historia ei ole tae tulevaisuuden tuotoista -vastuuvapautuslauseke tarkoittaa asuntosijoittajalle sitä, että joskus odottavan aika voi olla pitkä. Kaikissa syklin vaiheissa voi kuitenkin tehdä asuntosijoituksia. Yllä mainittu 5 kohdan lista muistuttaa siitä, miten niissä voi myös onnistua.


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan alennuskoodilla ”KOTIMATKA” saat 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. Kirjan tilausmaksu on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu.


Tuoretta sisältöä:

Taloyhtiöistä kvartaalin kokemus Pasi Orava Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #250

Asuntosijoittajan veroilmoitus ja verojen laskeminen 2023? – Tiistaiaudio #263

Asuntosijoittajan veroilmoitus ja verojen laskeminen 2023 – Blogi #351

Asuntosijoittajan ja vuokranantajan 2022 veroilmoitus OmaVerossa – Blogi #353

Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 

Ostan Asuntoja TikTok

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: