Siirry sisältöön

Kokemuksia ja tuloksia ensimmäisestä “massive action” -kuukaudesta – Blogi #324

11/09/2022

Olemme kuluneen vuoden 2022 aikana tehneet sijoituksia 3 eri uuteen kohteeseen ja investoineet suunnitelmien mukaisesti linjasaneeraus- ja energiaremonttiteemojen sisään sopiviin toimenpiteisiin. Myös useisiin asuntoremontteihin on investoitu.

Kokeneelle pitkäaikaiselle asuntosijoittajalle asuntomarkkinoiden arki näyttää erilaiselle kuin asuntosijoittamisen alkutaipaleella olevalle. Asuntopehtoori Miika Vuorensola tiivisti yhteen twiittiin asuntosijoittamisen kannattavuuden elementtien moniuloitteisuutta.

Jos joku väittää tietävänsä, miten nämä tekijät muuttuvat seuraavan 12 kuukauden aikana, hän joko valehtelee tai ei tiedä, että tulevaisuuden ennustaminen ei ole mahdollista. Kokenut asuntosijoittaja seuraa Vuorensolan mainitsemien elementtien kehitystä ja osa seuraa vielä useampia muuttujia. Kun jonkin elementin osalta saa uuden faktan tietoonsa, taas voi pohtia, miten tämä vaikuttaa omiin skenaarioihin kokonaisuudesta. Tärkeää on muistaa, että mikään muuttuja ei ole stabiili, vaan ne liikkuvat eri tavoilla eri tilanteissa.

Ota Asuntopehtoorin Blogi luentaan – sieltä löytyy innostavia ja konkreettisia 10X-tyyppisiä keinoja, miten yrityksen saa kasvuun

Kaikista eniten varovaisuutta tulee noudattaa sellaisten ennustajien sanomisiin, jotka nappaavat yhdessä tekijässä muutoksen ja tekevät siitä järkkymättömiä johtopäätöksiä olettaen, että mikään muu tekijä ei tulevaisuudessa muutu. “Asuntovelalliset voivat nukkua yönsä rauhassa vielä pitkään” tai “inflaatio on tilapäistä” ovat esimerkkejä tällaisista ennusteista. Näistäkään ei ennustehetkellä tiennyt, osuvatko ne oikeaan. Minulle (asunto)sijoittajana ei ole ollenkaan tärkeää osua jollain tulevaisuusarvauksella joskus oikeaan, ja sitten kaivaa sitä esiin ja takoa omaa rintaa. Tärkeää sen sijaan on pyrkiä tarkastelemaan faktoja mahdollisimman monipuolisesti. Hyvä keino on asettua toisen asemaan ja yrittää perustella, millä käytettävissä olevilla tiedonjyväsillä voisin itse puolustaa jotain ennustetta. Kun tätä tekee jatkuvasti avoimin mielin, voi tiedon pohjalta muodostaa itse skenaarioita, joissa näkee mahdollisuuden erilaisille kehityspoluille. Moni näistä poluista on sellainen, ettei siellä ole juuri tungosta. Silloin voi löytää hyviä sijoituskohteita.

Tällä pitkällä alustuksella halusin luoda perustaa sille, että asuntosijoittamisesta kiinnostuneet ymmärtäisivät, että kokeneet asuntosijoittajat eivät elä “asuntosijoitusbuumissa”, jonka ohimentyä he lopettavat asuntosijoittamisen. Kokenut asuntosijoittaja ymmärtää syklisyyden ja hahmottaa niiden vaiheisiin liittyvät tapahtumat, vaikkei niitä osaakaan tarkasti aikajanalle ennustaa.

Asuntosijoittamisen alkutaipaleella olevalle on kuitenkin tärkeää kertoa, että juuri tällä ajan poikkileikkaushetkellä eletään syklin kannalta suuren epävarmuuden aikaa. Euriborit, hoitovastikkeet ja rakennuskustannukset ovat jo kääntyneet merkittävään nousuun, mutta vielä ei tiedetä, mitä tapahtuu asuntojen hinnoille ja mitä vuokrille. Kokenut asuntosijoittaja ymmärtää, että jotain tapahtuu, mutta ajankohta, muutoksen suuruus ja kesto ovat kaikki suuren epävarmuuden peitossa. 

Nyt on erinomainen aika opiskella asuntosijoittamisen ja vuokraustoiminnan taitoja lisää

Satavarmasti kokeneet asuntosijoittajat eivät tule harjoittamaan toimintaansa tavalla, jossa ostavat sijoitusasuntoja nollaa lähestyvillä vuokratuotto-%:lla riskien ja epävarmuustekijöiden koko ajan kasvaessa.

Siksi olen aktivoitunut usealla tavalla kannustamaan kaikkia asuntosijoittajia kehittämään taitojaan. Itse en kuulu siihen ryhmään, joka uskoo, että erilaisten keskusohjaajien toimilla ja työkaluilla ollaan kohta tilanteessa, jossa asuntosijoittajan arki näyttää taas samalta kuin 2019 ennen koronaa. Nyt kannattaa investoida omaan osaamiseen ja ajatteluun, jotta osaisi tunnistaa mahdollisuuksia, jotka voivat 2020-luvulla ilmestyä eri tavoilla ja paikoista kuin 2010-luvulla. Valtaosa ei investoi, vaan vetäytyy kuoreensa, josta on vaikea huomata niitä datajyväsiä, joista voi nähdä mahdollisuuksia toisten vielä nähdessä lisää uhkia.

Lähdin kuukausi sitten kokeilemaan, mitä voisin omin toimenpitein saada aikaan 10X Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan myynti – Tiistaiaudio #231 -esimerkin kautta. Omissa vuositavoitteissani on tiedon jakaminen asuntosijoittamisesta ja vuokraustoiminnasta kiinnostuneille.

Mitenkään ei voi välttyä siltä tiedolta, että toistuvat ihmismieltä huolestuttavat globaalit tapahtumat ovat vieneet osan suomalaisistakin negatiivisuuden kierteeseen. Voisinko omilla toimillani saavuttaa kenties jonkun sellaisen, joka kaipaa jotain konkreettista oljenkortta löytääkseen jotain uutta positiivisuutta kaiken negatiivisuuden keskelle? Vuokrakodin tarjoaminen sellaista tarvitsevalle on joka kerta aivan uskomattoman hieno kokemus. Ostan Asuntoja Podcastin isäntänä toimiminen on uskomattoman hieno kokemus. Vielä en ole löytänyt yhtään viisasta, joka kertoo, miten tällainen palaute hinnoitellaan €/tunti -kustannuksena, jotta voisin laskea, kannattaako podcastia tehdä.

Marko Kaarton kanssa olemme kirjoittaneet Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan. Päätin kokeilla, voinko sen avulla tehdä innostavan esimerkin, jossa pienillä päivittäisillä omilla toimenpiteillä voisin saavuttaa seuraavia asioita:

 • lisätä asuntosijoittajien keskuudessa tietoisuutta tällaisen kirjan olemassaolosta (varmaan 80 % yksityisistä vuokranantajista ei tiedä, keitä ovat Olli Turunen, Joonas Orava, Marko Kaarto ja Harri Huru)
 • saavuttaa uusia silmä- ja korvapareja ilmaisen Ostan Asuntoja -sisällön pariin (saan viikottain ”löysin sun podin, olisinpa löytänyt aikaisemmin” -palautteita)
 • saada yhä useampi tekemään johtopäätöksen kirjan tilaamisen järkevyydestä (jos investointi kirjaan tai Suomen Vuokranantajien jäsenyyteen tuntuu liian suurelta, älä vielä investoi sijoitusasuntoon, koska et ole henkisesti valmis)
 • lopulta saavuttaa tilanteen, että yksi kerrallaan tekee tietoisen valinnan luopua negatiivisten uutisten seuraamisesta ja vapauttaa aikaansa itsensä kehittämiseen kirjaa opiskelemalla (15 minuuttia päivässä joka päivä 3 vuoden ajan saa edistysihmeitä aikaan)

Mitä “massive action” -toimia olen tehnyt 10X -tavoitteen eteen?

Reilu kuukausi sitten kuuntelin Grant Cardonen uutta “The 10X Mentor” -kirjaa. Nyt kertasin ”Think And Grow Rich” -kirjan. Näistä saan päivittäistä intoa.

Olen lukenut Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan luvuista 2, 3 ja 4 otteet Ostan Asuntoja Tiistaiaudiolle

Asuntosijoittamisen ensimmäiset 3 käskyä kymmenestä kultaisesta käskystä – Tiistaiaudio #232

Asuntosijoittajan tunnusluvut; “Potentiaalinen bruttovuokratuotto” ja “bruttovuokratuotto” – Tiistaiaudio #233

Asuntosijoittamisen kannattavuuden peruselementit – Tiistaiaudio #235

Asetin Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan viimeisten kuukausien toteutuneen keskimääräisen päivämyynnin lähtötason mittariksi. Asetin tältä pohjalta 10X-tavoitteen eli nostaa kirjan tilausmäärät 10X. Marko näytti peukkua. Olen seurannut päivä- ja viikkotasoilla, onko valitsemillani “massive action” -toimilla vaikutusta kirjan tilausmääriin. Nämä ovat yritystoiminnan perusoppeja eli asetetaan tavoite, tehdään suunnitelma toimenpiteistä tavoitteeseen pääsemiseksi, laaditaan mittarit, joilla ensin seurataan toimenpiteiden toteutusta (leading indicators) ja sitten tavoitteen toteutumista (lagging indicators). Ympyrä sulkeutuu siten, että tehdään korjaavia toimenpiteitä, jos tulokset eivät ole suunnitelman mukaisia. Tätä ympyrän kehää kuljetaan jatkuvasti.


Oletko tilannut jo? Hyödyitkö? Tilaa lahjaksi tärkeälle ihmiselle?  Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaan alennuskoodi ”KOTIMATKA”, jolla saa 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.


Neljänneksi aktivoin Ostan Asuntoja TikTok -tilin @ostanasuntoja. Ensimmäisen kuukauden aikana julkaisin 27 videota ajatuksella ”video päivässä”. Tavoitteeksi tuli 10X eli 10 uutta seuraajaa per päivä.

Viidenneksi päätin jättää uutisotsikot kokonaan katsomatta aamupäivän aikana ja twitteriä päätin käyttää vian listojen kautta, joille olen valikoinut ihmisiä, jotka käyttävät twitteriä pääsääntöisesti minua kiinnostavista aihepiireistä twiittaamiseen. Tavoitteena oli vapauttaa näin puoli tuntia aikaa päivässä ja käyttää yhä enemmän aikaa omaan positiiviseen tekemiseen. 

Kuudenneksi päätin lisätä jo vanhoilla Ostan Asuntoja -tileillä aktiivisuuttani. Tähän en tehnyt varsinaista suunnitelmaa enkä asettanut tavoitteita, mitkä molemmat olivat pieniä virheitä.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori
Asuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.

Pehtoorin Blogista: Flipistä floppi?

Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Vuokrasi 300 asuntoa vuodessa Sofia Savimäki Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #197


Mitä tuloksia olen saavuttanut ensimmäisen kuukauden aikana?

Ostan Asuntoja Podcastin -kuuntelijamäärissä jakso alussa saavutettu 30 %:n nousu on pysynyt tällä tasolla koko kuukauden ajan. Syystä tai toisesta podcastin pariin on tullut suurempi määrä korvapareja. Tämä on ns. “leading indikaattori” eli se voisi tarkoittaa sitä, että ennen Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjatilauksen tekemistä kuunnellaan, voisiko huru-ukon ja Kaarton kirjan tilaaminen olla hyvä investointi. Kuuntelijamäärien kasvu on tasaantunut jakson loppua kohti. Tämä voi johtua siitä, että esimerkiksi supersuosittu #rahapodi on palannut eetteriin lomatauolta. Suvi Schwab on saanut korvapareja Raha-asiaa -podcastilleen ja Sijoitusovi julkaisi kaikkia asuntosijoittajia kiinnostavan Markkinakatsaus -jakson. Niina Huhtalan Asuntosalkku Kasvussa Podcast vie myös ansaitusti korvapareja. Vaikka Suomi on podcastien kehitysmaa, asuntosijoittajille sopivia laadukkaita podcasteja onkin jo useampia tarjolla.

Podcastin sponsoreille tällainen kuuntelijamäärän nousukehitys pitäisi tuoda lisäarvoa. Kaikille sponsoreille olen tehnyt lupauksen, että sponsoroinnin hinta ei muutu, vaikka podcastin kuuntelijamäärät lisääntyisivät. Moni sponsori on lähtenyt mukaan kuuntelijamäärillä, jotka olivat 100X pienempiä. Kiitos taas kaikille sponsoreille ja lukuisille vieraille. Ehkä kohta 200 palautteen määrä täyttyy Apple Podcastsin puolella.

@ostanasuntoja TikTok -tilille tuli kuukaudessa 600 seuraajaa, mikä on tuplamäärä 10X -tavoitteeseeni 300 seuraajaan verrattuna. Toistaiseksi TikTok on ollut positiivinen yllätys ja olen saavuttanut täysin uutta yleisöä, joka on kiinnostunut asuntosijoittamisesta, vuokraustoiminnasta ja jopa vuokralaiset ovat siellä lähestyneet ”et kuullosta umpisurkealta yksityiseltä vuokranantajalta” -arvioilla.

Olen pystynyt pitämään uutisotsikot ja negatiivisuuden pois päivän tekemisistä ja saanut lisää energiaa. Oma kesäni ei mennyt ennakkosuunnitelmieni mukaisesti ja se oli erittäin työntäyteinen. Nyt olen päässyt päivittäisen kuntoilun ja opiskelun sekä mielen rauhoittamisen pariin takaisin. Vietimme pojan 25-vuotisillallisia koko perheen voimin hyvissä tunnelmissa.

Ostan Asuntoja Blogin lukijamäärät ovat pitkään olleet laskussa. Moni muukin bloggaaja on vahvistanut samaa ja moni sisällönkuluttaja kertoo siirtyneensä kuuntelemisen puolelle. Viimeinen kuukausi on ainakin pysäyttänyt tämän kehityksen ja toivottavasti jatkotoimilla saan myös Blogin puolelle lukijoita lisättyä.

Ja sitten ne ”lagging indikaattorit” eli ne mittarit, jotka kertovat kirjojen tilausmäärät:

 • ensimmäisen viikon aikana saavutimme 8X -tilausmäärän
 • ensimmäisen kuukauden aikana saavutimme 5X -tilausmäärän

Ensimmäinen kuukausi ei siis vielä tuonut 10X -tilausmäärää. Kaksi parasta tilauspäivää oli ensimmäisen viikon aikana. Kolmas viikko oli huonoin. Jakson viimeisin viikko oli taas parempi, mutta tilausmäärien laskusuunta kohti ensimmäisen kuukauden loppua kertoo sen, että joitain uusia toimenpiteitä pitää kehittää, jotta 10X-tavoite olisi mahdollinen.

Mitä toimia itse tekisit toisen kuukauden aikana tilausmäärien kasvattamiseksi? Jos olet myynnin ammattilainen ja seuraat Ostan Asuntoja, mitä tekisit toisin?

Kirjat on pakattu 12 kirjan laatikoihin. Kirjan ennakkomarkkinointivaiheen tukijoiden lisäksi kukaan ei ole vielä tilannut kokonaista laatikollista kirjoja julkaisun jälkeen. Toisen kuukauden aikana aion löytää sellaisia kiinteistönvälittäjiä ja vuokravälittäjiä, jotka toimivat toistuvasti asuntosijoittajien ja vuokranantajien parissa, ja jotka voisivat nähdä omalle liiketoiminnalleen lisäarvoa siitä, jos asiakkaiden käsissä olisi asuntosalkun kasvattamisen 10X -opaskirja. Jos ajatus innosti, ole yhteydessä harri@ostanasuntoja.com.

5 kommenttia
 1. Elias Salmivirta permalink

  Hyvä oivallus tarjota kirjoja välitysliikkeille ”liikelahjoiksi”. Välitysliikkeelle rahallisesti pieni, mutta asiakkaalle kenties arvokas lahja varmasti lujittaa asikassuhdetta. Valtakunnallisten välitysliikkeiden markkinointibudjettiin kyllä mahtuu useampikin laatikollinen kirjoja.

Trackbacks & Pingbacks

 1. ”18 vuoden kiinteistösykli” by Danila Yönsini Asuntopehtoori Blogissa – Tiistaiaudio #236 | Ostan Asuntoja
 2. Miten asuntosijoittaa, kun markkina elää jalkojen alla? – Tiistaiaudio #237 | Ostan Asuntoja
 3. Asuntosijoitustavoitteeni 2022 – tilinpäätös – Blogi #343 | Ostan Asuntoja
 4. Asuntosijoitustavoitteideni perusskenaarion elementit – Blogi #344 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: