Siirry sisältöön

Yhtä oikeaa asuntosijoittamisen nyrkkisääntöä ei ole – Blogi #282

21/11/2021
Harri Huru Ostan Asuntoja

Tänään oli Niina Huhtalan kanssa kolmas webinaari 4-osaisesta ”Asuntosijoittajan ABC” -webinaarisarjasta.

Tämän päivän kahden tunnin webinaarisessiolle asetimme taas 3 tavoitetta, joilla tavoittelemme sitä, että saisimme osallistujille jäämään webinaarista pysyvästi mieleen ainakin päivän 3 tavoitetta. Kun webinaareja on takana 3, näitä tavoitteita on nyt 9 kappaletta.

Tänään kävimme taloyhtiön hallinnon ja teknisen kunnon selvittämisen tärkeyttä ennen kauppakirjan allekirjoittamista. Toisena päivän teemana oli rahoituksen järjestäminen ja jälleenrahoituksen merkityksen ymmärtäminen.

Viimeisin webinaari on sunnuntaina 28.11.2021 klo 10-12.00. Webinaarit nauhoitetaan ja niitä voi kerrata ja katsella jälkikäteen. Niistä koostetaan myös verkkokurssi.

Miksi näitä webinaarin tavoitteita pitää nyt joka sunnuntai kaikille julkaista?

Meillä on Niinan kanssa yhdessä niin paljon asuntosijoittamiskokemusta ja -osaamista sekä omakohtaisia casetarinoita, että voisimme laatia agendan ja puhua asuntosijoittamisesta ilman taustamateriaalia vaikka 16 tuntia. Itse asiassa olen syypää siihen, että vielä kolmena sunnuntaina en ole onnistunut pysymään 2 tunnin kestoajassa vaan vähän on mennyt yli.

Sen sijaan olemme käyttäneet viikottain tuntikaupalla aikaa siihen, että olemme miettineet sitä, mitkä olisivat ne 3 tärkeintä asiaa, jotka tulisi ymmärtää joka sunnuntai. Sitten olemme miettineet, mitä voisimme kertoa eri tavoilla näistä asioista, kenties tavoilla joita harvemmin muualla käytetään.

Päivän tavoitteiden julkaiseminen on minulle ”vastuullisuuspartneri” -tyyppinen keino, haaste, heittää ne blogin lukijoiden pureskeltavaksi. Jokainen, joka tietoisesti on päättänyt, ettei osallistu näihin webinaareihin, voi tavoitteiden perusteella laatia itselleen opintosuunnitelman ja kehittyä sen avulla asuntosijoittajana ja vuokranantajana. Niinan Rahamedian blogikirjoituksista ja Asuntosalkku Kasvussa -podcasteista ja Ostan Asuntoja -sisällöstä löytyy valtaosa asioista hajallaan. Tällaisen tavoitelistan avulla lukija voi muodostaa oman opiskeluohjelmansa ja täyttää sitä meidän sisällöillä. Tai antaa palautetta, että joku tavoite on huono tai jotain oleellista puuttuu.

Lisämyynnin tavoitteleminen?

Kun neljän webinaarin 3 tavoitetta, yhteensä 12 tavoitetta, on toteutettu, niistä koostetaan maksullinen verkkokurssi. ”Voisitko tehdä verkkokurssin, kun olen huono lukemaan” -pyyntöjä olen vuosien varrella saanut kymmeniä. Lähellä on, että pystyn vihdoinkin tämän toivomuksen täyttämään. Totta kai haluan kertoa siitä mahdollisimman monta kertaa, että tieto saavuttaa ne, jotka ovat tällaista toivoneet.

”Voisitko koota Ostan Asuntoja -kanavien tietoja yksiin kansiin” -pyyntöön pystyn vihdoin vastaamaan, kun Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja on nyt kirjoitettu. ”Saisiko sen E-kirjana tänne tundralle” -pyyntöjä tuli kymmeniä, kun käynnistimme kovakantisen ennakkomyynnin. Nyt saa. Siksi kerron siitäkin joka viikko. ”Tuleeko äänikirjana” -kysymyksiä tulee edelleen, vaikka senkin tulosta ollaan jo Markon kanssa viestitty monen monta kertaa ja kaikissa kanavissamme.

Olen todella kiitollinen ja onnellinen siitä, että sisältöni kuluttajiin kuuluu sellaisia, että palaute on positiivista. Se kannustaa tekemään ja jatkamaan.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Vuokranantaja 2021 -tapahtuma

Eilen lauantaina oli hieno Suomen Vuokranantajien järjestämä Vuokranantaja 2021 -tapahtuma, johon pystyi osallistumaan sekä fyysisesti paikan päällä että etäosallistujana live-yhteydellä. Tulossa on vielä tallenne ensi viikolla. Esiintyjistä osa oli paikan päällä ja osa videoiden kautta. Kaiken kaikkiaan teknisesti paras tapahtuma, jossa itse olen etäosallistujana ollut mukana. Vielä viimeinen osuus on kokematta ja odotan tallennetta.

Asuntosijoittajalle erittäin arvokasta antia oli, kun tilaisuudessa käytiin videoiden avulla viidessä eri kaupungissa. Sitten Unna Lehtipuu kysyi hyviä kysymyksiä ja neljän erilaisen, toisiaan hienosti täydentävän asiantuntijan paneeli ruoti näitä kaupunkeja, videoviestejä ja niissä asuntosijoittajana toimimisen edellytyksiä ja haasteita.

Opettavaisinta tässä osuudessa oli se, ettei ole yhtä ainoaa oikeaa asuntosijoittamisen ja vuokraustoiminnan menestysreseptiä, vaan erilaisissa kaupungeissa on mahdollista menestyä ja olla menestymättä juuri suoran ”osta ja pidä” -asuntosijoittamisen hienouden ansiosta eli tekemällä itse ja parantamalla omaa tekemistään koko ajan.

Asuntopehtoorin pääpehtoori Miika Vuorensola esitti videovieraana tasapainoisesti Tamperetta, ja kuvasi sen ympäristökunta Pirkkalaa ”spekulatiivisena mahdollisuutena”, josko jonain päivänä Tampereen ratikka jatkaisi sujuvasti ilman maahantulo- ja tullimuodollisuuksia rajan yli Pirkkalaan. Panelistit sitten selittivät, että vuokralaiset maksavat korkeampaa vuokraa vasta sitten, kun ratikan testiajoja rakennetulla reitillä suoritetaan. Asuntojen hinnoissa ratikka voi näkyä jo vuosikausia tai vuosikymmentä ennen. Turpaankin voi tulla, jos ratikkaa ei lopulta rakennetakkaan, kuten tunnin junakin on jo jätetty vuosikymmeniä rakentamatta.

Käsittelemättä jäi se näkökulma, koska Vuorensolan kaltainen asuntosijoittaja on mahdollisen ratikkalinjan Tampereen kartalle mielessään visioinut, kun ratikka on visiona ilmestynyt johonkin kaupungin tulevaisuusvisiokatsaukseen. En tiedä, mikä on silloin ollut kerrostaloasunnon (tai tontin) hinta Pirkkalassa, mutta mahdollista on, että spekulaatiovapaita kassavirtapositiivisia sijoitusasuntokauppoja on siellä voinut tehdä omalla ratikkavisiolla ilman minkäänlaista tulevaisuuden arvonnousuodotusta laskelmissaan. Siellä vanhojenkin hyvin hoidettujen kohteiden vakuusarvot nousevat mukavasti ratikkaodotusten kasvun ja todennäköisyyden lisääntymisen seurauksena monien uudiskohteiden noustessa Pirkkalaan.

Käsiäänestyksestä Vuokranantajien oma ekonomisti Sakari Rokkanen laski, että noin 89,5 % läsnäolioista piti Tamperetta mielenkiintoisimpana asuntosijoituskaupunkina. Tästä voisi joku päätellä, että vuokratuotto-% on Tampereella kovassa laskupaineessa. Asuntosijoittajan pitää tietysti ymmärtää, mitä vuokratuotto-% tarkoittaa ja miksi se on laskupaineessa. Viiden pisteen vinkki: ”Laskentakaavassa viivan alla oleva isoin luku on ollut nousujohteessa”.


Jätä kommentti

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: