Siirry sisältöön

Ole tarkkana asuntosijoittaja – inflaatiouutisoinnin 2 linjaa – Blogi #281

14/11/2021
Harri Huru

Tänään oli Niina Huhtalan kanssa toinen webinaari 4-osaisesta ”Asuntosijoittajan ABC” -webinaarisarjasta.

Tämän päivän kahden tunnin webinaarisessiolle asetimme taas 3 tavoitetta, joita yritimme rummuttaa. Niina kävi läpi muutaman konkreettisen case-esimerkin numeroineen.

Asuntosijoittajan ABC -webinaarisarja

Ensimmäisen webinaarin jälkeen mukaan ilmoittautui vielä useita osallistujia. Seuraava webinaari on sunnuntaina 21.11.2021 klo 10-12.00. Webinaarit nauhoitetaan ja niitä voi kerrata ja katsella jälkikäteen. Niistä koostetaan myös verkkokurssi.

”Disclaimer – en ole sijoitusneuvoja” – tämä on asioiden seurantakehoitus

Päättyneellä viikolla USA:n inflaatioluku oli 6,2 %. Tätä voi lohkoa ja onkin lohkottu erilaisiin palasiin ja mietitty, mitä ne palaset kertovat. Olen kuunnellut ja kuuntelen jatkuvasti amerikkalaisia sijoituspodcasteja. Niistä on kuullut jo pitkään, että vajaa kolmasosa inflaatiosta on asumista. Siellä asuntosijoittajat ovat jo kuukausia sanoneet, että vuokrat nousevat hurjaa vauhtia. He selittävät, että inflaation laskemisessa ei käytetä vuokria, vaan siinä käytetään ns. ”owners’ equivalent rent” -lukua, joka saadaan tekemällä soittokierros omistusasujille, joissa kysytään, minkälaista vuokraa he uskoisivat saavansa asunnostaan, jos laittaisivat sen vuokralle. Näistä podcasteista on välittynyt viesti, että inflaatio on kaikkea muuta kuin tilapäistä ja todellinen luku on paljon isompi. Kun luen uutisia Suomessa, niissä lukee ”inflaatio ylitti kaikkien odotukset”. Ei ainakaan yllättänyt ketään yli kolmenymmenen eri sijoituspodcastin isäntää/emäntää eikä vierasta, joita kuuntelen viikottain.

Inflaatioluku on 6,2 %. Meille on vuosikausia kerrottu, kuinka taitavasti keskuspankkiirien ohjausyksiköt seuraavat ja tarvittaessa säätävät kymmenyksen tarkkuudella inflaatiota 2,0 %:n tavoitteen ympärillä. 6,2 % on yli 200 % suurempi kuin 2,0 %. Kun luen uutisia Suomessa, useammassa jutussa kirjoitetaan, että USA:n keskuspankin 2 %:n tavoite ylittyi hieman. Jos hoitajat vaativat 2 %:n palkankorotusten sijaan 200 %:n palkankorotuksia, uutisissa varmaan sitten kirjoitetaan, että hoitajat yllättivät hieman tavoiteltua korkeammalla palkankorotusvaatimuksella. Usko keskuspankkien kykyihin hallita ja ohjata inflaatiota prosentin kymmenyksen tarkkuudella on horjumaton. Itse en vain ymmärrä sitä.

Kun USA:n inflaatioluvut oli julkaistu, Biden kertoi uutisissa, että hänen ”Build Back Better” -investointipakettinsa hoitaa inflaation. Suomen uutisissa en huomannut mitään. Ilmeisesti tämän finanssipoliittisen elvytystoimen inflaation poistava vaikutus on kaikille muille selvä. Se toimii siten, että rakennetaan uusia teitä, siltoja, lentokenttiä ja uusiutuvan energian laitoksia, joka korjaa tilaustoimitusketjut, kasvattaa tuottavuutta ja poistaa siten inflaatiota sekä mahdollistaa fossiilisten polttoaineiden käytön nopean lopettamisen. Jos tämä toimii näin, inflaation tilapäisyyden keston voi arvioida olevan suuruusluokkaa 10 vuotta, koska mitään näistä investoinneista ei ole tehty eikä kuokka iskenyt maahan.

Alkuvuonna 2022 minä olen ilmeisesti ainoa, joka yllättyy, kun inflaatio painuu 2 %:in ja öljyputkia voidaan alkaa purkamaan, koska vihreää energiaa tulvii tilalle joka lähteestä, joilla kompensoidaan se, että Kiina ja Intia rakentavat hiilivoimaloita tahdilla, jonka 20 000 Glasgown -ilmastoasiantuntijakokoustajaa tietävät tuhoavan maapallon.

Bidenilta kysyttiin myös, mitä hän ajattelee romahtaneista kannatusluvuista. Ei kuulemma mitään, koska Obaman ja Bushin kannatusluvut olivat samaa tasoa heidän presidenttikausiensa vastaavassa ajankohdassa. Bidenin romahtanut gallupkannatus on 42,8 %, Obamalla oli tähän aikaan 51,4 % ja pikku-Bushilla 86,4 %. Pappa-Bushilla luku oli 69,8 %. Trumpilla luku oli 38,1%. Biden kertoi luovansa uusia ”union jobseja”, joissa minipalkka tulee olemaan 15 dollarin sijaan 45 dollaria. Siinä kalpenee Suomen hoitajille visioimani 200 %:n korotusvaatimus. Ei uutisoitavaa.

Onko Huru tullut hulluksi?

Lähipiiristä joku voisi sanoa, että se on aina ollut vähän hullu.

Jos talousuutisia seuraan, olo tuntuukin hullulta. Kavereiden kanssa pohdiskelun jälkeen tuntuu, että osa heistäkin on samalla tavalla hullu, kun oikein mikään ei tunnu heistäkään järkevältä. The Big Short -elokuvassa esiintyy tällaisia hulluja hahmoja. Jos tämän lukijana huomaat itsekin kuuluvasi tähän hullujen pieneen ryhmään, yritä normaalia enemmän seurata valtavirtatalousuutisten rinnalla sellaisia sijoittajia, jotka eivät ole minkään valtavirtaan kuuluvan instituution palkansaajalistoilla. Saksan inflaatioluvut ovat valtavirtauutiskielellä ”inasen yli” EKP:n korotetun inflaatiotavoitteen. ”Inanen” on selkokielellä suuruusluokkaa 100 %, koska ”hieman” oli 200 %.

Meemit on kivoja ja joskus tuntuu siltä, että on mukavaa heittää toista halolla päähän ja haukkua perään toisen sokeutta. Parempi olisi kuitenkin seurata sellaisia tahoja, jotka eivät raivoa YouTube -kanavillaan tai Twitter-tileillään vaan avoimin mielin auttavat, jakavat tietoa ja perustelevat omia näkemyksiään. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla kaikista asioista samaa mieltä. Erityisesti sijoittajalle oleellista ei ole se, että on itse oikeassa, vaan se, että pystyy arvioimaan, onko vallitseva yleistotuus jotenkin pahasti pielessä, ettei mene itse sokeana mukana kuoppaan, jos laput silmillä seuraa perässä.

Stagflaatio ja asuntosijoittaminen – Tiistaiaudio #192


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitussuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

UUTTA Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Sijoitusasunnon remontoinnin ABC

Pekka “Asuntosalkunrakentaja” Väänänen osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #24


Webinaarisarjasta on 2 osaa pidetty ja 2 osaa jäljellä, jotka pidetään klo 10-12 sunnuntaisin 21.11. ja 28.11.2021.

Webinaari tallennetaan, jolloin opiskelun voi suorittaa myös itselle paremmin sopivana ajankohtana ja kerrata sisältöä useampaan otteeseen. Käy tutustumassa webinaarien ohjelmaan. Webinaariin voi tulla vielä mukaan kahden sunnuntain osalta, jolloin voi esittää kysymyksiä ja vaikuttaa sisältöön. Kaikkien webinaarien tallenteet ja niissä esitetyt materiaalit tulevat myöhemmin osallistujien käyttöön.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: