Siirry sisältöön

5 asiaa, jotka ”osta ja pidä” -asuntosijoittaminen on tuonut elämääni – Blogi #255

16/05/2021

Ennen kuin aloitin asuntosijoittamisen, olin palkkatöissä. Sain tehdä haasteellisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä hyvien asiakkaiden ja huippuluokan työkaverien seurassa laadukkaiden työvälineiden tukemana. Aika lensi ja tein säännöllisesti 50-60 -tuntisia työviikkoja ilman minkäänlaisia stressin oireita. Viimeisen palkkatyövuoteni asuin viikot Dublinin keskustassa ja kävelin töihin aamuin illoin keskuspuiston läpi. Vapaa-aikaani oli kuulunut sijoittamisen opiskelu ja harjoittaminen yli 20 vuotta. 

Kiihkeä työtahti ei silloin mahdollistanut perusteellista pohtimista, haluaisinko vielä tehdä jotain muuta vai jatkaa samaa. Taloudellisen vapauden saavuttaminen mahdollisti mietintätauon pitämisen. Asuntosijoittaminen ja nimenomaan “osta ja pidä” -asuntosijoittaminen, jossa kuukausittaiset kassavirtapurot toisivat mukavaa lisätuloa osakesalkun kerran vuodessa tapahtuviin osinkoryöpsähdyksiin, alkoi vetää puoleensa.

Nyt pohdiskelin, kuten yhä useammin teen, pitäisikö painopiste siirtää takaisin kohti vaivattomia osinkotuloja ja osakkeiden arvonnousuja. Tulemana syntyi lista asioista, jotka ovat vaikuttaneen omaan taloudelliseen vapauteeni merkittävästi sitä lisäten.

1. Mahdollisuus vaikuttaa omien tavoitteiden ja suunnitelmien toteutumiseen

Aikoinaan mietintätaukoni alussa vuokrasin oman Helsingin kotini kalusteineen tauluineen stereoineen. Tämä oli parin sijoitusyksiön rinnalla riittävä oppikokemus siitä, että aloin ymmärtämään asuntosijoittamisen rahavirtojen ja ansaintalogiikoiden perusteita. Yksittäisen sijoitusasunnon tuoma 100-200 euron positiivinen kassavirta ei mullistanut taloudellisen vapauden tunnettani eikä tehnyt sitä arjessakaan.

Pystyin kuitenkin näkemään, että minulla oli suuri mahdollisuus vaikuttaa siihen, että hankkimalla 10 sijoitusasuntoa, 1 000 – 2 000 euroa kuukausittaista positiivista kassavirtaa tuntuisi jo mielessä ja arjessa. Huomasin varhain, että remontoidun asunnon avulla tätä summaa pystyi kasvattamaan 30-100 euroa kuukaudessa remontista, asunnosta ja sijainnista riippuen. Suunta oli kirkkaana ja matka alkanut.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Asuntosijoittamista, vuokraustoimintaa, yrittämistä, Lappeenrantaa – Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #49

Pirjo Timonen vuokravälitystä 2:lla vuosituhannella Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #112


2. Oman sijoitetun pääoman kiertonopeuden ymmärtäminen lisää intoa

Muiden vertaillessa velattomien hintojen pohjalta laskettuja vuokratuotto-%:ja huomasin jotain kautta sen, että paljon mullistavampi vaikutus olisi sillä, jos pystyisin vapauttamaan yhden sijoitusasunnon ostamiseen käyttämäni omarahoitusosuuden mahdollisimman nopeasti seuraavan sijoitusasunnon ostamiseen. 

Innostuin kokeilemaan keinoja löytää alle markkinahintaisia asuntoja ja neuvottelemaan pankissa niiden vakuusarvojen määrittelyn perusteista ja jälleenrahoittamisesta. Kohdalle osui pankkiiri, joka sanoi, ettei ole koskaan kuullut kenenkään esittelevän asioita sellaisilla tavoilla, muttei keksinyt mitään syytä, miksei niin voisi ajatella ja toimia. 

Vasta jälkeenpäin kuulin, että tämä pankkiiri ja sen jälkeen toinenkin pankkiiri oli tehnyt töitä puolestani ja soitellut sisäpuheluita poikkeuslupia hakien. Asuntosijoitussalkun koko alkoi kasvamaan kiihtyvällä tahdilla samaa alkukäteispääomaa kierrättämällä. Kasvava lumipallo alkoi visualisoitumaan mielikuvissa.

3. Muiden kanssa yhteiseen maaliin pelaaminen tuo hyviä fiiliksiä (ja lisää kasvua)

Muiden kanssa pelaaminen alkoi minulla siitä, että pelasin pankin rahoilla. Kun aloin ymmärtämään, että pankki oli pelikaveri samassa joukkueessa, kaiken tinkaamisen asenne muuttui ja yritin miettiä asioita siltä kannalta, että pankkikin hyötyy.

Vuokralaisesta tuli remonttimies, remonttimiehestä tuli kumppani. Jääkaappikauppias neuvoi uuden pankkiirin ja jääkaappikauppiaasta tuli kumppani. Ja uudesta pankista. Toiselta asuntosijoittajalta löytyi alle markkinahintainen sijoitusasunto, toinen, kolmas ja neljäskin, kunnes meistä tuli kumppaneita. 

Tämä yhteiseen maaliin pelaamisen ajattelu on toistuvasti luonut tilaisuuksia, joista on tullut pienempiä ja isompia hyviä fiiliksiä ja kasvua tuoneita kassavirtapuroja. Uusin niistä on Marko Kaarton kanssa kirjoitettu “Asuntosijoittamisen lumipalloefekti” -kirja, joka on jo painossa ja postitetaan tilauksensa tehneille kesäkuussa. Ensimmäiseen painokseen kirjoja tilattiin riittävästi, että vielä ehtii mukaan kesäkuun toimitukseen.


Asuntosijoituskirja.fi

”Asuntosijoittamisen lumipalloefekti” -kirja julkaistaan kesäkuussa 2021. Sillä on omat nettisivut asuntosijoituskirja.fi, josta kirjan voi ennakkotilata.


4. Lisäarvon tuottaminen hyville asiakkaille ja sen toistaminen kumuloi lisää taustalla ja välillä näkyvillä

Kaikki asiakkaita ei onnistu miellyttämään eivätkä edes kaikki asiakkaat ole minulle hyviä asiakkaita. Sama koskee myyjiin, yhteistyökumppaneihin tai vaikkapa Ostan Asuntoja Blogin lukijoihin. Taitaa olla joku sanontakin, että kaikille kumartaessa pyllistää aina toisille. 

Yritän ensin kaikin keinoin varmistaa, että tarjontani sopii tyydyttämään kysyntää, jolloin poistetaan jo valtaosa epäonnistumisia ja kasvatetaan onnistumisen todennäköisyyttä. 

Uskon, että tällä tavalla saan tehtyä siirtymää siihen, että menestystä ja onnistumisia tulee yhä enemmän sitä kautta, että tuon lisäarvoa pienemmille kohderyhmille sen sijaan, että käyttäisin huikean määrän työtunteja yrittäen miellyttää mahdollisimman laajaa mutta hajanaista joukkoa. 

5. Kalenterin kontrolli ja vapaus valita, kenen kanssa aikaa viettää

Edellisten seurauksena suora “osta ja pidä” -asuntosijoittaminen on lisännyt taloudellista vapauttani merkittävästi. Moni on viimeisen vuoden aikana nähnyt tai kuullut, että “aikaa ei enää ole vastata kaikkiin privaattiviesteihin”. 

Tämä “aikaa ei enää ole” ei tarkoita sitä, että kalenterini olisi niin täynnä työtehtäviä, etten enää pysty vastaamaan viesteihin. Kalenterissani on joka päivä tilaa, joka on varattu opiskelulle, uuden oppimiselle ja oman toimintani kehittämiselle. Kaleterissani on myös tyhjää tilaa, johon mahtuu Ostan Asuntoja Podcastin haastattelu tai YouTube -videon tekeminen.

Ja pohtimiselle, jonka seurauksena tämäkin kirjoitus syntyi. 

Pohtimisen johtopäätös oli, jälleen kerran, että osakkeisiin voin sijoittaa ja osakesalkkua kasvattaa mutta suora “osta ja pidä” -asuntosijoittaminen ja vuokraustoiminta tuovat minulle parhaan kokonaistuloksen.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Onko sinulla ollut pitkään asunto myymättä? Tai onko asuntoa vaikea saada vuokralle kovan kilpailun takia?

Rentel tarjoaa virtuaalisisustuspalvelua, jonka avulla saat asunnon erottumaan muista kohteista. Rentel sisustaa asuntosi kuvat tyylikkääksi moderneilla huonekaluilla jolloin potentiaalinen ostaja tai vuokralainen pystyy helposti hahmottamaan mittasuhteet ja näkemään asunnon kotinaan.

Alla esimerkki Rentelin virtuaalisisustamasta 70-luvun kerrostaloyksiöstä. Jos olisit itse etsimässä asuntoa kumpi herättäisi mielenkiintosi?

Virtuaalisisustus Rentel

Virtuaalisisustus nopeuttaa tutkitusti* myyntiä ja vuokraamista, erottaa kohteen muista asunnoista ja auttaa parhaassa tapauksessa saamaan korkeamman hinnan tai vuokran.

Käy katsomassa esimerkkejä sisustuksista ja tilaa virtuaalisisustus osoitteesta rentel.fi/virtuaalisisustus


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Fiksuvuokraaja Henri start-up Haaksiala Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #150

Onko asuntosijoittaja huru-ukosta tullut bitcoineri? – YouTube #165

Häh?!? 120 euroo kuussa lisää veroa yhdestä vuokrakodista? – YouTube #162

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

MUISTA NÄMÄ!

Asuntosijoittajan ja vuokranantajan 2020 veroilmoitus OmaVerossa – Blogi #249

Asuntosijoittajan veroilmoitus ja verojen laskeminen 2021 – Blogi #246

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: