Siirry sisältöön

Mitä vuokranantajana toimiminen tarkoittaa? Blogi #127

25/11/2018

Tämän sunnuntain kirjoitus on tarkoituksella minun kirjoitukseksi lyhyt ja ytimekäs. Ennen paneutumista vuokranantajana toimimisen määritelmään, kertaan joitain taustoja alustukseksi ja kerron oman henkilökohtaisen mielipiteeni ikävästä termistä, jota on  lähdetty viestimään koko vuokranantajakenttää koskevana.

Valtaosa suomalaisista yksityisistä asuntosijoittajista omistaa vuokra-asuntoja pitkällä aikajänteellä ja on omistanut jo pitkään. Samalla tavalla valtaosa heistä toimii myös vuokranantajina tarjoten vuokrakoteja ihmisille, joille henkilökohtaisista syistä johtuen vuokrakoti on elämäntilanteen kannalta paras ja monelle ainoa mahdollinen asumismuoto. 

Suomen Vuokranantajien jäsenistä noin 40 %:lla ei ole yhtään tulonhankkimislainaa eli heidän sijoitusasuntonsa ovat velattomia. Velkavivun käyttö asuntosijoittamisessa on täysin normaalia ja valtaosaa velkavipua käyttävistä asuntosijoittajista velkavipu-% ei ole koskaan ylittänyt 70 %. Hyvin asuntosijoittamisen ja vuokranantajana toimimisen kokonaisuuden hallitsevalle velkavipu mahdollistaa toiminnan kasvattamisen nopeammin kuin velattomasti käteisellä ostaen. Tämä tarkoittaa sitä, että yksityisellä pääomalla syntyy lisää vuokra-asuntoja niiden kysyntää tyydyttämään.

Kaikille on toivottavasti selvää, että viimeisten vuosien aikana Suomen talouskehitys on ollut positiivinen ja työttömyys on laskenut nopeasti ollen silti yhä liian korkealla tasolla länsimaisempiin naapureihin verrattuna. Hyvästä talouskehityksestä huolimatta väestöltään vanheneva Suomi, joka on juuri havahtunut uuteen, entistäkin huonompaan alhaisesta syntyvyydestä johtuvaan väestöennusteeseen, on silti joka vuosi joutunut ottamaan uutta velkaa. On täysin turha kuvitella, että ihan kohta verorahoin rakennettuja “kohtuuhintaisia asuntoja” on tarjolla merkittävästi suurempi määrä. Suomen verotulorahoitteisella julkisella sektorilla ei ole niihin varaa eikä sitä varaa kerry sillä, että jo nykyisin kaikista pääomatulojenhankkimislähteistä korkeimmin verotettujen yksityishenkilöiden vuokratulojen verotusta kiristetään taas nykyisestä 30-34 %:sta yhä ylemmäs. 

Kun kuulet termin “asuntosijoittaja-altistus”, älä lähde mukaan älämölöön, jossa mustamaalataan asuntosijoittajia ja vuokranantajia, jotka omistavat ja tarjoavat vuokrakoteja suomalaisissa asunto-osakeyhtiömuotoisissa kerrostaloissa vuokrakotia haluaville ja tarvitseville. 

Jos et todella ymmärrä, mitä “asuntosijoittaja-altistus” -termi tarkoittaa ja mihin asiaan siihen liittyvät riskit rajoittuvat, miten niiden riskien toteutumisen edellytykset ovat syntyneet ja keiden toimesta, ja millä toimenpiteillä riskien vaikutuksia kokonaisvaltaisesti voisi pienentää, selvitä ne ennen kuin lähdet vaatimaan omassa taloyhtiössäsi linjasaneerauslainojen maksusuoritusten rahastoimista ja tai muita sääntelykeinoja asuntosijoittajien, yksityisten vuokranantajien ja vuokralaisten karkottamiseksi.

Mitä se vuokranantajana toimiminen sitten on?

Yritin katsoa googlesta ja wikipediasta, Vuokranantajien sivustolta sekä suomalaisista asuntosijoittamista käsittelevistä kirjoista vuokranantajuuden määritelmää sellaista löytämättä. Siksi otan vapauden ja määrittelen sen itse tämän kirjoituksen tarkoitusta tukemaan. 

Vuokranantajuus on ammattimaista toimintaa, jossa vuokra-asunto tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti markkinoimalla, vuokralainen oikein valitsemalla ja vuokrasuhdetta hyvin hoitamalla ylläpidetään ja parannetaan vuokraustoiminnan kannattavuutta sekä ylläpidetään ja parannetaan sijoitusomaisuuden eli vuokra-asunnon arvoa

Toimintaa. Määrittelen vuokranantajuuden ammattimaisuutta vaativaksi toiminnaksi riippumatta siitä, onko vuokranantaja Kojamo, asuntorahasto, hyväntekeväisyysjärjestö, asuntosijoittamista kalliina harrastuksena harjoittava kotitalous, joku huru-ukko tai ARA-tukea saava yhteisö. Mikäli mikä tahansa näistä toimijoista toimii epäammattimaisesti, heidän kykynsä palvella omaa vuokralaiskohderyhmäänsä on heikompi tai vaarassa heikentyä. Omassa ajattelussani vuokrakoti on ihmiselle yhtä arvokas ja tärkeä kuin omistusasunnossa oleva koti.

Markkinointia. Tehokkaalla ja oikein kohdistetulla asiakaslähtöisellä markkinoinnilla löydetään nopeasti joukko asuntoon ja vuokranantajan toimintamalliin hyvin sopivia vuokralaiskandidaatteja. Kääntäen, mikäli vuokra-asunnon markkinointia ei hoideta tehokkaasti, siihen ei löydetä oikean kohderyhmän uutta vuokralaista välittömästi edellisen vuokralaisen lähdettyä. Jos hyväntekeväisyysjärjestön pyörätuolissa olevalle vuokralaiselle tarkoitettu asunto on tyhjänä 2 kuukautta, sekin voi heikentää järjestön kykyä ylläpitää ja laajentaa toimintaansa, koska vuokratulot jäävät saamatta. Yksityiselle vuokranantajalle, myös harrastuspohjalta toimivalle, tämä tarkoittaa kannattavuuden ja taloudellisten resurssien heikkenemistä, joita tarvitaan esimerkiksi asunnon vuosikorjauksiin. 

Vuokralaisvalintaa. Mikäli vuokralaisvalinnan tärkeyttä osana vuokraustoimintaa ei ymmärretä ja se tehdään huonosti tai puutteellisesti, haitat eivät välttämättä rajoitu toiminnan kannattavuuden heikkenemiseen maksamattomien vuokrien takia vaan mukana voi tulla omaisuuden arvoa alentavia vahinkoja. Vuokralaisvalinta onkin siksi yksi tärkeimmistä ellei tärkein vuokraustoiminnan osa, joka onnistuessaan tarkoittaa sitä, että markkinoinnin kautta löydetyistä hyvistä vuokralaiskandidaateista vuokralaiseksi valitaan se, joka maksaa vuokrat sovitusti, pitää asunnosta hyvää huolta ja asuu siinä tyytyväisenä mahdollisimman pitkään.

Vuokrasuhteen hoitoa. Vuokrasuhteen hyvällä hoidolla vuokranantaja voi maksimoida vuokrasuhteen kestoa, jolloin vuokrasuhteen vaihdosta aiheutuvat kustannukset pienenevät. Vuokranantaja voi minimoida ylläpitokustannuksia sekä oman asunto-osakkeensa että taloyhtiön osalta ja parantaa kannattavuutta vuokrankorotukset optimaalisesti toteuttamalla tai toteuttamatta jättämällä. Oikein ajoitetut ja toteutetut remontit voivat tuoda myös omaisuuden arvonnousua vuokrattavuuden ja vuokratason paranemisen lisäksi.

Yhteenveto

Lue uudestaan edellinen koko kappale mutta mieti tällä kertaa, miltä osin vuokranantajuuden määritelmääni käyttäen voit tunnistaa “asuntosijoittaja-altistukseen” liittyviä negatiivisia latauksia. Et miltään. 

Riippumatta siitä, millä asumisen osa-alueella toimit ja vaikutat, lähtemällä yleisesti vastustamaan yksityisiä vuokranantajia ja heikentämään heidän toimintaedellytyksiään, syöt samalla pohjaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen lisäämiseltä, joita ainakin tällä hetkellä kasvukeskuksissa on vähemmän kuin niille olisi tarvetta.

Vuokranantajilla on omastakin takaa riittävästi toiminnan kehittämiskohteita, jotta yhä useampi vuokralainen voisi kokea vuokrakodissaan hyvän ja turvallisen asumiskokemuksen. Omalta osaltani pyrin parhaan kykyni mukaan tuottamaan sisältöä vuokranantajille, jotta he voisivat kehittää toimintaansa pitkäjänteisesti. Tyylini on joskus piikittelevä mutta tarkoitus on aina positiivinen eli herätellä piikityksen kohteita. Arvostan kaikkia, jotka positiivisesti ja vilpittömästi pyrkivät samaan.


Tämän blogikirjoituksen sponsoroi:

flatco.fi

Flatcolla hoidan toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti.

Flatco on täysin uudenlainen, kevyt ja ketterä palvelu onnistuneeseen kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen hallintaan. Flatcolla hallinnoin vuokrasopimukset, vikailmoitukset ja niiden tilanneseurannan sekä kommunikoinnin vuokralaisten kanssa. Flatcolla teen lisäksi muun kiinteistön omistamiseen, hallintaan ja huoltamiseen liittyvän dokumentoinnin.

UUTTA: Visma Sign integroitiin osaksi Flatcoa. Integraation myötä käyttäjä voi luoda vuokrasopimuksen, lähettää sen sähköisesti allekirjoitettavaksi ja arkistoida sen digitaalisesti. 4 sähköistä vuokrasopimuksen allekirjoitusta / asunto / vuosi: 0€ (voimassa toistaiseksi)

Flatco on ilmainen ensimmäisen 3 asunnon osalta. Mainitse Ostan Asuntoja tilauksen yhteydessä ja saat kolme asuntoa ylittävälle osalle 50%:n alennuksen 6 kuukauden ajaksi.

Lisätietoja osoitteesta flatco.fi


Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Jätä kommentti

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: