Siirry sisältöön

Mistä intohimoni asuntosijoittamiseen syntyy? – Blogi #82

28/01/2018

Kun vedän yhteen kuluneen vuoden toteumaa tai mietin seuraavan vuoden tavoitteita, tulee mietittyä myös, miksi asuntosijoittaminen on minusta niin jännittävää ja tuo niin paljon mielihyvää, että koen itseni onnekkaaksi. Olen usein kirjoittanut, että olen onnekas, kun saan tehdä sitä mikä on intohimoni. Kun sijoitin pääosin osakkeisiin, minulla ei ollut näitä samoja tuntemuksia.

Pankkitilin saldon kasvamisen seuranta on mukavaa

Otetaan raha alta pois, ettei kenellekään jää mielikuvaa, että kaikenlaiset filosofiset pohdinnat ovat alkuun peittämässä sitä, että raha se kuitenkin on, mikä kiinnostaa. Vuokrien kilahtaminen pankkitilille kuukauden alkupäivinä on mukavaa seurattavaa. Erityisen mukavaa se on, jos on perheen kanssa reissussa jossain antiikkisten raunioiden keskellä ja siitä huolimatta samat summat kuin edellisessä kuussa tulevat jälleen tilille. Pörssikurssien heilunta, Trumpin valinta presidentiksi tai satamalakko ei näy vuokrien määrässä suuntaan eikä toiseen.

Osingot tulevat kerran vuodessa keväällä mutta vuokratulot tulevat joka kuukausi. Kun asuntojen määrä kasvaa, yksittäisen asunnon vuokralaisen vaihtuminen huolestuttaa vähemmän ja vähemmän, kun jäljellä on vielä valtaosa kassavirroista, jotka kattavat hyvin yhden asunnon vuokran puuttumisen. Jos omistaa 10 asuntoa, se on vähän kuin tuloja tulisi 10 eri liiketoiminnasta. Tililtä kuun puolivälin ympärillä lähtevät lainasuorituksetkin tuntuvat positiivisilta, kun ne ajattelee vakuusarvon vapautumisena, jolla pääsee taas rahoittamaan uusia hankintoja.

Taloudellinen riippumattomuus tuo vapauden tehdä, mitä haluaa

Suomessa maalataan liian paljon mielikuvaa, että sijoittamisella tavoitellaan “ennenaikaista eläköitymistä”. Englannin kielessä käytetty sanonta “taloudellinen riippumattomuus” on paljon parempi. Vaikka “osta ja pidä” -asuntosijoittamiseen lisätään usein “passiivinen tulo” -käsite, ei se suinkaan tarkoita sitä, etteikö päätoimisena asuntosijoittajana voisi toimia aktiivisesti. Oleellista on se, että voi vapaasti valita, kuinka monta tuntia viikossa aikaansa laittaa asuntosijoitusasioihin.

Ystävien kanssa istuttiin juuri kahvilla ja todettiin, että kapean palkkatyöfokuksen sijaan nyt on mahdollisuus opiskella, miettiä ja tehdä asioita laajemmalla perspektiivillä. Voi lukea Haririn Homo Sapiens ja Homo Deus -kirjoja, seurata kuskittomien autojen kehittymistä ja katsella You Tubesta Davosin Economic Forumin paneeleita saadakseen Ray Dalion ja Christine Lagarden näkemyksiä, mihin maailmantalous ja korot ovat menossa. Kaikista näistä voi myös imeä ajatuksia ja vaikutteita omaan asuntosijoitustoimintaansa varsinkin, jos pyrkii löytämään niitä koloja, missä kilpailu on pienempää.

Päätöksenteko yksinkertaistuu ja syyllisen löytyminen helpottuu

Asuntosijoittaminen on eräänlaista yrittämistä, joka tuo vastuun ja vapauden tehdä päätöksiä peiliin katsomalla. Voin itse päättää, mistä ja minkälaisia asuntoja ostan, miten ne remontoin, miten markkinoin ja kenelle asuntoja vuokraan sekä miten paljon toimintaani kasvatan tuottoja uudelleensijoittamalla. Osakesijoittamisessa sijoituksen tehtyäni voin pääasiassa vaikuttaa siihen, ostanko lisää vai myynkö osakkeita. Muuhun sijoituksen tuottoon vaikuttavaan päätöksentekoon en pysty osallistumaan. Palkkatyössä muuttujien määrä, johon ei voi vaikuttaa, voi olla moninkertainen ja vaikka kuinka hakkaisi päätä seinään, tarvittavia päätöksiä ei synny, jos niihin vaaditaan esimiehen tai johtoryhmän konsensusta.

Yrittämisnäkökulma laajenee, kun mieltää, että kaikkia asioita ei tarvitse, ei ehkä pysty tai ei kannata tehdä itse. Missään ei ole myöskään määritelty, että yrittämisen kriteeri täyttyy vasta, kun palkkaa työntekijöitä. Esimerkiksi vuoden 2017 aikana työllistin seuraavia henkilöitä:

 • remonttimies
 • asbestipurkumies
 • putkimies
 • sähkömies
 • kodinkonemyyjä ja -asentaja
 • keittiökalusteasentaja
 • siivooja
 • kiinteistönvälittäjä
 • isännöitsijä
 • rakennus- ja sisustusmateriaalimyyjä ja -toimittaja

Yksikään näistä ei ollut palkkalistoillani vaan kaikilla oli omat yritykset, joiden kautta he laskuttivat työpanoksestaan. Minulla oli täydet valtuudet päättää, kenet valitsin näitä töitä tekemään ja jos tuli tehtyä väärä valinta, syyllinen löytyi aina peilistä. Elämä helpottuu oleellisesti, kun kaikenlainen organisaatioihin liittyvä politikointi poistuu.

Omannäköisen asuntosijoitussalkun kasvattaminen ja kehittäminen on mahdollista

Vaikka perheellisenä koiranomistajana en omistamissani yksiöissä tai kaksioissa haluaisikaan asua, erityisen suurtaa mielihyvää tuo, kun salkkuun tulee uusi strategiani täyttävä kohde. Jokaiseen uuteen sijoituskohteeseen liittyy luonnollisesti se ominaisuus, että se vie minua kohti taloudellisia tavoitteitani. Sen lisäksi olen aina tykännyt remonttien suunnittelusta ja sisustamisesta. Yksi viime vuoden kohokohdista oli, kun täysin remontoimani (minun suunnittelema, remonttimiesten toteuttama) asunto sai uuden asukkaan, joka lähetti mahtavan videon siitä, miten tyylikkäästi oli kotinsa sisustanut sinne muutettuaan. Kun pyrkimyksenäni on tarjota hyvä asumiskokemus vuokrakodissa, tällaiset videot ja vastaavat palautteet ovat mahtavia.

Sopimusten tekeminen ja virstanpylväiden saavuttaminen tuo ”kiksejä”

Sopimusten tekeminen, seksikkäämmin “diilien clousaaminen”, on aina tuonut erityistä mielihyvää. Saan saman hyvän mielihyvän vuokrasopimuksen allekirjoituksesta kuin 300 000 euron asuntokaupasta eli rahasumman suuruudesta ei ole kyse.

Mielihyvä tulee siitä, että jokainen vuokrasopimus ja asuntokauppa on uusi palanen matkalla kohti tavoitteen saavuttamista. Nyt voin palata ensimmäiseen kohtaan ja sanoa, että kuukausittain tilille tulevat vuokrat ovat samalla tavalla palasia kohti tavoitetta. Olen aina asettanut tavoitteita jopa 10 vuoden päähän ja peruuttanut siitä vuosi- ja kuukausitasolle. Jotkut tavoitteet ovat jääneet saavuttamatta mutta jokainen saavutettu virstanpylväs, vuositavoite tai 10 vuoden päässä ollut päämäärä on tuonut positiivisen mielihyvän.

Yhteenveto

Saavutin vuodelle 2025 asettamani pitkän tähtäimen tavoitteeni vuoden 2017 loppupuolella. Olen lukenut ja pohtinut paljon, mitä seuraavaksi voisin tavoitella ja miten. Sitä varten työstän parhaillaan seuraavia asioita:

 • Tarkoitus (purpose) – mitkä ovat niitä tärkeitä asioita minulle ja läheisilleni, joita Ostan Asuntoja mahdollistaa ja tulee mahdollistamaan
 • Tehtävä (mission) – mitä Ostan Asuntoja tekee, mitä se tarjoaa asiakkailleen, miten se erottautuu kilpailijoistaan ja miten se toimii yhteistyökumppaneiden kanssa toteuttaakseen tarkoituksensa
 • Näkymä (vision) – mitä Ostan Asuntoja on vuonna 2025
 • Periaatteet, arvot (principles, values) – mitä periaatteita Ostan Asuntoja noudattaa kaikessa ajattelussa ja toiminnassa

Moni näistä asioista on tuttuja aikaisemmista blogiteksteistäni eli tällaiset ajatukset eivät suinkaan synny tyhjästä vaan päivittyvät useamman vuoden pohdinnan tuloksena. Nyt olen yrittänyt terävöittää niitä niin kirkkaaksi, että voisin julkaista ne lähitulevaisuudessa yhtenä kokonaisuutena.

Tämän blogikirjoituksen sponsoroi:

fullsizeoutput_f89b

SECURENT-verkkokauppa on suunnattu suomalaisille asuntosijoittajille. Asunnon vuokraamiseen liittyy monia riskejä, joiden minimointi on vuokranantajille elintärkeää. SECURENTin avulla voit vähentää sijoituksesi riskiä ja helpottaa omaa elämääsi. 

Tutustu vuokranantajan verkkokauppaan: www.securent.fi

4 kommenttia
 1. risuja ja ruusuja permalink

  Ihan asiaa kirjoitus sinänsä ja voin ymmärtää toiminnasta saatavaa mielihyvää. Se mistä blogissa en pidä on eräänlainen minäminä-keskeisyys. Tulee mieleen erään pressaehdokkaan tyyli.

  • Kiitos paljon palautteesta. Täytyy huomioida sitä jatkossa. Kirjoitan paljon omia kokemuksia ja näkemyksiä ja siinä helposti syntyy minäminä-keskeisyyttä, kun jutut ei ole kolmannessa persoonassa. Ajatus on, että lukija saa itse päättää, onko asioista samaa mieltä ja haluaako ottaa joitain ajatuksia omaan toimintaansa vai painottaa joitain ihan muita näkökulmia.

   • risuja ja ruusuja permalink

    Erästä asiaa pidän mielenkiintoisena ja outona. Useatkin menestyneet asuntosijoittajat pitää blogeja joissa valistaa asuntosijoittamisesta. Se on hyvä asia amatöörien näkövinkkelistä mutta herättää kysymyksen siitä, että miksi asuntosijoittaja haluaa opettaa lisää kilpailijoita itselleen jo ennestäänkin liian kilpaillussa markkinassa?

   • ”Tieto on valtaa” on mun mielestä vanhanaikaista ajattelua, ”Sharing is careing” on nykypäivää. Minua on autettu matkan varrella ja haluan auttaa muita ja blogi on yksi keino. ”Sitä saa mitä tilaa” eli auttamalla muita saa itsekin apua. Ei asunnot Suomesta lopu eikä nykyinen markkinatilanne jatku ikuisesti.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: