Skip to content

Asuntosijoitustoimintani tarkoitus

22/05/2017

“Asuntosijoittajan kvartaali on 20 vuotta” sanoi VVO:n, nykyisen Kojamon, toimitusjohtaja. Ostin heti ajatuksen ja sen syvällisempi merkitys oman asuntosijoitustoimintani kannalta on pyörinyt päässäni viime vuoden puolelta kuukausikaupalla. Sijoituslainojeni viimeiset maksuerät ovat tuon “kvartaalin” mittaisen tai vähän sitä pidemmän ajan päässä. Ensimmäisen sijoitusasuntoni ostosta on kulunut vasta 13 vuotta.

Vaikka tämä kirjoitus on lyhin koskaan kirjoittamani bloggaus, sen sisällön tuottamiseen on mennyt paljon aikaa. Kuten aikaisemminkin olen sanonut, yksi kirjoittamiseni tavoitteista on kirkastaa omaa ajattelua ja se toteutuu paremmin, kun sisällön julkaisee myös muiden nähtäväksi. Olen siis miettinyt, miksi ja miten asuntosijoitustoimintani kehittyisi parhaalla mahdollisella tavalla seuraavan “kvartaalin” eli 20 vuoden aikana. Miten toimintaa pitää viedä eteenpäin yli asuntojen hintamuutosten, korkojen heilunnan tai pankkien muuttuvien lainakriteerien yli siten, että se kestää kannattavana yli mullistusten?

Miksi

Asuntosijoitustoimintani asiakas on vuokralainen. Pyrkimällä toistuvasti hyvään asiakaskokemukseen uskon saavuttavani parhaiten pitkän tähtäimen menestyksen.

Miten

Hyvä asiakaskokemus koostuu kolmesta elementistä

 • siistikuntoisista asunnoista
 • niiden laatutasoa parantavista remonteista
 • asiakkaan elämäntilanteet huomioivasta reilusta toiminnasta

Mitä

Tarjoan hyvän asiakaskokemuksen vuokrakoteja

Yhteenveto

En tällä kertaa kirjoittele pitkiä selostuksia jokaisen kohdan osalta, koska näiden pitää olla yksinkertaisen selkeitä. Tulen jatkossakin sekä hiomaan näitä kolmea “Miksi – Miten – Mitä” -kohtaa (Simon Sinek: Start With Why) että miettimään kaikkea toimintaani niiden kautta.

Käytännön esimerkki

Juttelin pari viikkoa sitten erään vuokralaiseni kanssa. Hänen ykköstoiveenaan oli kylpyhuoneen uusiminen, jonka yhteydessä amme poistettaisiin ja tilalle laitettaisiin suihku, joka olisi ikääntymisen vuoksi hänelle parempi ratkaisu. Viime viikolla hän kysyi, voisinko tehdä alakerran tupakoitsijalle jotain epäillen samalla pyyntöään, koska hänelle alakerrasta tulevaa hajuhaittaa oli yritetty ratkoa jo pitkään (olen itse omistanut asunnon vasta lyhyen ajan). Tiedän, että naapurirapun samanlaisen asunnon vuokralaiseni on muuttamassa toiselle paikkakunnalle. Kävin eilen hänen asunnollaan suunnittelemassa kylpyhuoneen uusimista ja koko asunnon pintaremonttia. Tarkoitukseni on tarjota ensimmäiselle asiakkaalleni mahdollisuutta muuttaa remontoituun asuntoon, jossa on uusittu kylpyhuone ja tupakanhajuongelma ratkaistuna – siis tarjota hyvän asiakaskokemuksen vuokrakotia.

3 kommenttia
 1. Naikou permalink

  Jaa-a, mistähän saisi tietoa tämmöisen sijoitusasunnon ostamisesta? Olen itse vielä nuori (22v), joka on kiinnostunut ostamaan sijoitusasunnon.

  Onkohan haave esimerkiksi edes mahdollista? Itselläni helposti realisoitavassa muodossa noin 30 000€. En osaa lähteä edes etsimään tietoa mistään, kun ei ole kokemusta lainkaan edes lähipiirissä.

  • Suvi permalink

   Hei Naikou
   Ensimmäisenä varmaan kannattaa kartoittaa eri alueiden markkinoita. Avaa oikotie ja etuovi.com ja katso millaisia asuntoja siellä myydään tuntemiltasi alueilta. (Sieltä missä asut, missä asuit lapsuutesi jne.) 30 k eurolla saa jo jostain jonkinlaisen kerrostaloasunnonkin, mutta sen selvittäminen ovatko kannattavia on sitten seuraava askel. Toki voisit hintatasoa ja tarjontaa vähän aikaa seurattuasi selvittää seuraavaksi lainansaantikykysi.
   Olen vähän samantapaisessa tilanteessa: ensimmäisen osto kiinnostaa, tosin ikää on jo enemmän ja seuraillut nyt maaliskuulta yhden tietyn alueen tarjontaa sekä vuokrahintoja.

   • Hei Naikou,

    Suvin ohjeet ovat erinomaisia. Lisäisin, että kannattaa liittyä Suomen Vuokranantajat jäseneksi ja osallistua valitsemiesi alueiden koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksiin. Jokainen siellä on joskus ostanut ensimmäisen sijoitusasunnon eli ei kannata ujostella. En suosittele Vuokranantajien FB-keskusteluryhmää, koska aloittelijan on siellä vaikea erottaa hyvät neuvot huonoista. Kannattaa opiskella ”Osta, Vuokraa, Vaurastu”- ja ”Sijoita Asuntoihin” -kirjat. Niissä on paljon hyviä ohjeita, miten lasketaan kannattavuutta ja huomioidaan tulevien remonttien kustannuksia. Vinkkejä uusien kohteiden löytämiseen löytyy myös. Kannattaa aloittaa tekemään laskelmia seuraamiesi kohteiden osalta ikäänkuin olisit jättämässä tarjouksen. Poimi kohdat, joista et ole varma ja opiskele vähän lisää.

    30k€ omarahoitusosuutta mahdollistaa jo ensimmäisen järkevän sijoitusasunnon oston, mikäli saat lainaa 70 %. Asuntosijoittamisessa ei ole nopeaa tietä rikkauksiin mutta se on aika varma tie vaurastumiseen. Itse kadun, etten aloittanut nuorempana ja silti olen pärjännyt hyvin. Sinä olet ajoissa liikkeellä. Ikuisesti ei kannata opiskella mutta ostettavat asunnot eivät Suomesta lopu. Jos olet markkinassa, jossa ”kaikki asunnot myydään päivässä”, kannattaa noudattaa malttia eikä viritellä laskelmien muuttujia positiivisemmiksi tai harkita kohdealueen vaihtoa.

    Olen itse positiivisen kassavirran sijoittaja enkä suosittele ostamaan sijoitusasuntoja negatiivisella kassavirralla olettaen, että markkina-arvon nousu kattaa alkuvuosien huonot tuotot.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: