Siirry sisältöön

Voisiko vuokraustoiminnan brändäyksellä saavuttaa lisäarvoa? – Blogi #319

07/08/2022
Voisiko vuokraustoiminnan brändäyksellä saavuttaa lisäarvoa? - Blogi #319

Tämän pohdinnan taustalla on pari viimeaikaista tapahtumaa. Ensimmäinen näistä liittyi valtakunnalliseen isännöintiketjuun, joka ”brändää” itseään kehumalla omaa toimintaansa. Jopa siinä määrin, että vaihtaa nimeään, kun asiakkaita varmaan tulvii kaikista ovista ja ikkunoista.

Tämä toimisto, asiakkaansa yhtiöjärjestyksen vastaisesti, päätti lähettää sähköpostin sijaan paperipostia. Eli ensiksi heidän piti poistaa rekisteristään tieto, että yhtiöjärjestys edellyttää toimittamaan yhtiökokousmateriaalia osakkaan haluamalla ja ilmoittamalla tavalla. Sitten heidän piti löytää paperipostiosoite, mihin lähettää yhtiökokousmateriaali. Sen he poimivat järjestelmästään. Yhtiökokouskutsuni lähti vuokralaiseni osoitteeseen. Tämä osoite löytyi järjestelmästä siksi, että omistan asunnon tässä osoitteessa, jota he isännöivät toisessa kaupungissa.

Tämä tarina ainakin opettaa sen, että isokaan investointi ”alan parasta asiakaskokemusta” -brändäykseen ei tuo kilpailuetua, jos brändin alla oleva toiminta on vuodesta toiseen huonoa. Tällä yrityksellä on tästä valtakunnallisesti tunnettu mielikuvabrändi syntynyt vuosien kautta. 

”Loistavat arvosanat” kaikissa asiakaskuunteluissa saanut paikallisempi isännöintitoimisto kuuli 8 vuoden yrittämisen jälkeen, että haluaisin kokousmateriaalit sähköpostilla. Mutta vain, jos lähettäisin kirjallisen allekirjoitetun anomuksen, jolla todisteellisesti ilmoitan heille sähköpostiosoitteeni. PDF sähköpostiin liitettynä olisi riittävä. Ilmoitin saman sähköpostiosoitteen, johon isännöitsijä oli juuri lähettänyt kutsulinkin taloyhtiön ensimmäiseen Teams-kokoukseen.


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaan alennuskoodi ”KOTIMATKA”, jolla saa 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.


Kun menen Ostan Asuntoja -nettisivuille, mikään siellä ei edusta kiiltävää brändimielikuvaa. Käytetty selainteknologia on vanhentunutta. Tiistaiaudio on yhä YouTube-video. Muutama linkki ei toimi. Valtaosa asunnoista puuttuu nettisivuilta ja osassa kuvat on nokialaisen gummitehtaan hirviökamera-ajoilta. Omistajan valokuva on ainakin 10 vuotta vanha.  Kaikki on nukkavierua ja keskeneräistä. Täydellinen vastakohta valtakunnallisen isännöintiketjun nettisivustolle, jossa kaikki on hienoa, kaunista ja vastuullista.

Mistä brändäyksessä voisi olla kyse?

Jos valtakunnallisen isännöintitoimiston nettisivujen kiiltokuvatarina olisi totta, yritys olisi tunnettu Suomen parhaana isännöintitoimistona. Todennäköisesti valtaosa lukijoista tietää, mistä isännöintitoimistosta on kyse, koska se on valtaosalle aiheuttanut vuosikausia kohtuutonta haittaa huonolaatuisella toiminnalla. Visuaalisen ilmeen muutos ei poista tätä mainehaittaa mielikuvista, vaan sen poistaminen vaatii vuosien käytännön työtä. Koskaan kukaan ei ole suositellut minulle tätä isännöintitoimistoa.

Kun käännän tämän mielikuvakokemuksen toisin päin, haluaisin seuraavia toistuvia käytännön kokemuksia:

  • Selkeitä yksinkertaisia viestejä, mihin yritys arjessa pystyy.
  • Ymmärrystä siitä, miten tämä pystyminen tuo lisäarvoa asiakkaalle.
  • Kerrytettyä aitoa asiakaspalautetta, joka luo uskottavuutta.
  • Yhteisöllisyyden tunnetta.
  • Teknologian hyödyntämistä lisäarvoa tuottavasti.

Jos lähden tältä pohjalta vertaamaan omaa toimintaani, nettisivujeni ja brändin nukkaisuus eivät ole tärkein kehityskohde tai ratkaisu.

Oma toimintani perustuu itse vuosien varrella määrittelemieni arvojen, toimintaperiaatteiden, pohjalta toimimiseen. Tätä voi varmasti lähestyä monella tavalla, mutta ensimmäiseksi mieleeni tulee se, että paras brändimielikuvani vahvistaja on pois muuttava vuokralainen esittelemässä asuntoa valituille vuokralaiskandidaateille ilman läsnäoloani.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori
Asuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.

Pehtoorin Blogista: Flipistä floppi?

Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Vuokrasi 300 asuntoa vuodessa Sofia Savimäki Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #197


Yhden vuokrakodin omistaja voi aloittaa oman brändin rakennustyön

Valitsin juuri tuon lähestymistavan sen takia, että kukaan ei lannistuisi brändin rakennuksessa siihen, että pitäisi rakentaa kiiltävät nettisivut ja palkata ammattimeikkaaja ja -kuvaaja, jotta käyntikortitkin saadaan samaan värisävyyn. 

Visuaalinen ilme on varmasti merkityksellinen. Tärkeintä vuokranantajalle on kuitenkin lähteä omista asiakkaista käsin luomaan toimintaa, joka mahdollistaa omien tavoitteiden toteutumista.

Edellistä ranskalaisten viivojen listaa soveltamalla olisi hyvä pitää ainakin toinen jalka maassa, kun kuvaa, mihin omalla vuokraustoiminnallaan pystyy vastaamaan. 

Tämän nimeltä mainitsemattoman isännöintitoimiston esimerkin mukaisesti valtaosa isännöitsijöistä vakuuttaa pystyvänsä lähettämään yhtiökokouskutsut lakisääteisessä aikaikkunassa. Kaikki yhtiökokouksissa olleet ovat kuulleet isännöitsijöiiden kertovan, että kutsut on lähetetty ajoissa. 

Jos haluaisi jollain tavoin erottautua massasta, brändimielikuvaa voisi luoda erottautumalla sillä, kuinka hyvin on onnistunut toimittamaan yhtiökokousmateriaalin perille osakkaan toivomalla tavalla. Jos lähettelee paperipostia vääriin osoitteisiin, ei kannattaisi paukuttaa brändimielikuvaa modernia tietotekniikkaa hyödyntävänä isännöintitoimistona.

Lupaan itse vuokralaisilleni olla tavoitettavissa sähköpostin tai WhatsAppin kautta aina, kun vuokralaisella on tarve minut tavoittaa. Kerron, että viestin voi lähettää ympäri vuorokauden ja vastaan, kun vapaudun tai poistan äänettömyyystilan herätessäni. Sitten toimin niin kuin olen luvannut. 

Kohta 1 – Mieti, missä tekijöissä olet hyvä vuokranantajana, mitä hyviä puolia asunnossasi on, ja mitä hyvää on taloyhtiössä ja sen sijainnissa

Asiakkaan tarpeiden tunnistaminen

Ensimmäisen kohdan ymmärtäminen auttaa vasta, kun sen osaa kohdistaa niitä samoja asioita arvostaville asiakkaille.

Monen isännöitsijän ja huoltoyhtiön tarjooma toimii paremmin asukkaan kuin vuokranantajaosakkaan kannalta. Moni vuokranantajaosakas kuulee taloyhtiön asioista vuokralaiseltaan tai lukee niistä kiinteistönvälittäjän samasta taloyhtiöstä välittämän asunnon myynti-ilmoituksesta.

Huoltoyhtiö toimittaa lappuja asukkaiden postiluukuista ja laittaa niitä ilmoitustaululle. Vuokranantajaosakas ei pääsääntöisesti saa näitä tietoja ja tiedotteita, koska ”modernia tietotekniikkaa” hyödyntävät yritykset eivät hallitse muuta viestintätapaa kuin paperin toimittamisen. Taloyhtiösivuilla on paikka tiedotteille, muttei niitä siellä ole. 

Kohta 2 – Tunnista vuokralaissegmentit ja heidän tarpeensa, jotta voit valita ne segementit ja tarpeet, joiden tyydyttämiseen uskot vuokra-asunnollasi parhaiten pystyväsi vastaamaan

Tarjoaman kehittäminen ja kohdentamiskyvyn parantaminen

Tästä brändimielikuvan parantamisessa on lopulta kyse. Jos vuodesta toiseen lupaa jotain, jota käytännössä ei mitenkään toteuta, pystyy luomaan brändimielikuvan, joka on juuri sitä, mikä tällä kansallisella isännöintiketjulla on. Sen mielikuvan muuttaminen on vuosien työ.

Yhden sijoitusasunnon vuokranantajalla tämän välttäminen alkaa siitä, että lupaa asioita, jotka toistuvasti pystyy toteuttamaan ja mieluummin ylittämään odotuksia. Kun vuokralainen ensimmäisen kerran vaihtuu, silloin on mahdollisuus kerätä ensimmäinen konkreettinen asiakaspalaute, kun lähteneellä vuokralaisella ei enää ole intressiä olla kertomatta muuta kuin totuutta.

Kohta 3 – Tee se, mitä lupaat, ja paranna koko ajan

Eikö visuaalinen ilme sitten ole tärkeää?

Paljon tärkeämpää on ensin hieroa kohtia 1, 2 ja 3 kiiltävämpään kuntoon asiakkaiden ja yhteistyökumppanien palautteita kuunnellen ja kunnioittaen. 

Jossu ja Matti – Kleemola ja Kotilo Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #177

Mutta kilpailun kiristyessä ja vuokralaiskandidaatin tehdessä valintaa kahden tasavahvan vuokranantajan ja vuokrakodin yhdistelmän välillä, jään kakkoseksi oman visuaalisen ilmeeni vanhanaikaisuuden takia. 

Jos haluat saada konkreettisen ajatuksen, miten tämä esimerkkinä käytännössä voisi toimia, kuuntele ensin Jossu ja Matti Kleemolan haastattelu. Visualisoi ja mieti, minkälainen mielikuva heidän toiminnastaan syntyy. Käy vasta sitten katsomassa heidän nettisivunsa. Mieti, tunnistatko kohdat 1, 2 ja 3. Katso alussa olevaa 5 bulletin listaa uudestaan.

Toistaiseksi olen pärjännyt sillä, että tarjoan visuaaliselta ilmeeltään miellyttäviä vuokrakoteja sellaisille asiakassegmenteille, joiden tarpeisiin ne sopivat, ja asukaskokemuksella, jota lähtevät vuokralaiset viestivät uusille vuokralaiskandidaateille.  

Jossain vaiheessa investointi uusiin nettisivuihin ja visuaaliseen ilmeeseen varmasti vahvistaisi tätä mielikuvaa ja sitä kautta brändiäni vuokralaiskandidaattien silmissä. 

Kirjoitus on osa oppimismatkaani

Yksityisen pienen vuokranantajan vertaaminen valtakunnalliseen isännöintiketjuun ei ole kaikilta osin optimaalinen. Toisten toimintojen haukkuminen on helppoa. Se on myös hyödytöntä, jos ei itse katso peiliin paljon useammin ja mieti omien toimien kehittämistarpeita rehellisesti.

Asuntomarkkinat ovat paikallisia. Tämän muistaminen sai pohtimaan, onko omassa toiminnassani potentiaalia kehittyä paikalliseksi mielikuvaltaan hyväksi vuokranantajaksi. Vastaan itselleni, että tämän kirjoituksen pohjalta varmasti on. 

Vielä en tiedä, mitkä olisivat seuraavat konkreettiset askeleet oman brändimielikuvan luomisessa. Ovatko ne nettisivujen päivittämisessä moderneiksi? Vai pitäisikö vuokraustoiminnnan nettisivut eriyttää kokonaan ”Ostan Asuntoja” -brändistä? Pitäisikö asiaa lähestyä paikallisten asuntomarkkinoiden ja niiltä vuokrakotia etsivien asiakkaiden näkökulmasta? 

Sam Laakso inflaatiota ja muita pidemmän aikavälin juttuja Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #215

Jos saisit 100 000 euroa, mihin/miten sijoittaisit ne? – Tiistaiaudio #230

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: