Siirry sisältöön

Asuntosijoittajan 2 suurinta haastetta vieraalle paikkakunnalle sijoittamisessa – Blogi #294

13/02/2022
Harri Huru Ostan Asuntoja

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaan alennuskoodi ”KOTIMATKA”, jolla saa 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.


Ei ole pitkää aikaa siitä, kun sai vielä lukea asiantuntijauutisia, joissa kerrottiin EKP:n pitävän lyhyen pään ohjauskorkojen tasoa matalalla vielä pitkään. Tutun uutisliturgian mukaan tämä takaisi muuttuvakorkoisille asuntolainaajille rauhallisia yöunia vuoden 2023 puolelle vähintään.

Muutamassa viikossa on tunnelmat muuttuneet, kun vaaleilla valittavien päättäjien globaali herääminen on alkanut siihen, että äänestäjillä loppuu rahat bensapumpulla ja energialaskumaksupäätteellä matkalla kauppaan, jossa tavaraa on tarjolla nouseviin hintoihin. Iivon kulta ilmaisella ylellä lämmittää hetken, mutta taustalla hiipii epäilys siitä, kuinka paljon menojensa kanssa tuskaileva oikeasti hyötyy siitä, jos ylen budjettia taas nostetaan.

Ääni uutiskellossa onkin muuttunut siihen, että poliitikot ovat siirtyneet lupailemaan tilapäistä inflaatiotukea pitääkseen äänestäjät aisoissa. Keskuspankkiirien kyyhkyt on laitettu haukkapuheen pikakursseille. “Ostovoima säilyy euroissa pankkitilillä” -kirjoittajat joutuvat miettimään, uskooko näitä tilapäisesti juuri nyt kukaan.

Mitä tällä höpinällä on tekemistä asuntosijoittamisen kanssa? Sen tarkoitus on osoittaa, että uutisia seuraamalla menee sekaisin ja asuntosijoittamisen pitkäjänteisyys unohtuu. 

Yritän näissä blogikirjoituksissa säännöllisin väliajoin nostaa esille asioita, joita vuokraustoiminnan asuntosijoitusstrategiakseen valinneen asuntosijoittajan tulisi oikeasti pohtia. Yksi tällainen on vieraalle paikkakunnalle sijoittamisen aloittaminen, joka yleensä tehdään joko siitä syystä, että kotipaikkakunnalla ei löydy hyviä asuntosijoituskohteita, tai halutaan hajauttaa asuntosijoituksia erilaiseen mikromarkkinaan. 

Monella kysymys voi olla myös siitä, että omalla kotipaikkakunnalla yhden sijoitusasunnon hankintahinta voi olla niin korkea, että toiminnan kasvattaminen tuntuisi vievän ikuisuuden. Jos taas uudiskohteiden helppoutta hakee ja pääomaa on vähän enemmän käytössä, kuihtuvassa kaupungissa miettii kenties, että 100 kilometrin säteellä uudisasunto voi maksaa lähes saman verran kasvavassa ja kuihtuvassa kaupungissa tontin hinnasta puhdistettujen rakennuskustannusten ollessa lähes samat.

Antti Rintasen Kotimatka Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #189

1. Tietouden puute

Kun suunnitelmissa on asuntosijoituksen tekeminen, valtaosalle meistä kyseessä on suhteellisen iso tai jopa suhteettoman iso sijoitus. Monelle, ihan oikein, seuraa tästä luonteva tunne omata jonkinlaista tietoutta siitä, mihin on sijoittamassa. Jos sijoitus pitäisi tehdä vieraalle paikkakunnalle, tämä tietouden puute aiheuttaa lisähaasteen. 

Kaikenlainen arjessa elämisen tuoma tuntuma puuttuu, kun pitäisi lähteä tekemään sijoitusta vieraalle paikkakunnalle. Kaupungin taloudellinen tilanne työmahdollisuuksineen ja niiden tulevaisuuden näkymät ovat vieraita, kun ei ole lukenut paikallisia lehtiä tai seurannut paikallisten yritysten tai viranomaisten investointisuunnitelmia. Tätä tietoutta pitää hakea internetin syövereistä ja paikallisia haastattelemalla. Lopulta pitää itse muodostaa tästä tuntuma.

Mitä enemmän on paikallisten ihmisten antaman tietouden varassa, sitä tärkeämpää olisi, että näiden joukossa on entuudestaan tuttuja ja luotettavia ihmisiä. Sellaisia, joiden intresseissä on oikean tiedon antaminen. Perheenjäsent, ystävät ja sukulaiset ovat sellaisia, jotka eivät halua, että heille tärkeä ihminen tekisi huono sijoituksen harhaanjohtavien tietojen perusteella.

UMP:n lakko- ja paperikonesulku-uutisten seuraaminen on hyvä vuosittainen muistutus asuntosijoittajille siitä, kuinka tärkeää on tarkastaa, ettei paikkakunta ole yhden taantuvan alan työnantajan varassa. Tällä on vaikutusta sekä vakuusarvoihin että vuokralaiskysyntään.

Pitkäjänteiselle asuntosijoittajalle mahdollisuuksia voi yrittää löytää paikkakunnilta, joissa näyttäsi olevan useampia investointeja suunnittelevia ja tekevä työnantajia, mutta asuntojen rakentamisinvestoinneista ei uutisia näy.

Miten aloittelijakin voi luoda epäreilua kilpailuetua asuntosijoittamisessa? – Tiistaiaudio #204 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori
Asuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.
Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.
Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa. Lisätietoa asuntopehtoori.fi

Blogista: Asuntosijoittaja Harri Vuollen haastattelu


2. Verkoston puute

Moni asuntosijoittaja on joutunut käytännössä huomaamaan, että omassa kotikaupungissakaan ei välttämättä tahdo löytää hyvää pankkia, kiinteistönvälittäjää, remonttimiestä tai putkaria asentamaan tiskaria. Vieraalla paikkakunnalla näiden löytämiseksi voi joutua tekemään vielä enemmän työtä, koska hyvät tyypit on usein jo paikallisten täystyöllistämiä.

Paikallinen kiinteistönvälittäjä tai vuokravälittäjä voi olla yksi kanava, josta hyvän suhteen luomisen kautta aukeaa tietous hyvään pankkiin, hyviin työntekijöihin ja materiaalitarvikekauppiaisiin. 

Mikäli vieraalla paikkakunnalla eteneminen alkaa ensimmäisen kohteen löytämisen ja hankkimisen kautta, isännöitsijän avulla voi löytyä suosituksia hyvistä tekijöistä ja kauppiaista. Isännöitsijällä on myös suhteita paikalliseen pankkin tai pankkeihin, joista taloyhitölainoja on hänen toimestaan neuvoteltu vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Kannattaa tosin muistaa, että huonon isännöitsijän verkosto koostuu usein samanlaisista tyypeistä.

4 vinkkiä oman asuntosijoitusfilosofian määrittämiseksi – Blogi #293

Omaa osuuttaan ei kannata yrittää kokonaan ulkoistaa

Kun on aloittamassa asuntosijoittamista tai kasvattamassa toimintaansa, kokonaisuuden hallintavastuuta ei voi eikä kannata ulkoistaa. Tämä on hyvä pitää mielessä.

Vieraalle paikkakunnalle sijoittaminen ei suinkaan ole mahdotonta ja se voi varsinkin pitkällä aikajänteellä olla kannattavampaa kuin oman kotikaupungin asuntoihin sijoittaminen. Tässä kirjoituksessa mainitut haasteet pitää kuitenkin ratkaista tavalla tai toisella. Usein se voi tarkoittaa sitä, että vieraalle paikkakunnalle pitää mennä paikan päälle käymään niin monta kertaa, ettei se enää tunnu niin vieraalta.

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: