Siirry sisältöön

Verkostolle lisäarvon tuottamisen ABC – Blogi #289

09/01/2022
Harri Huru Ostan Asuntoja

Kuluneella viikolla sain avunpyynnön. Pyytäjä jo etukäteen varmisteli, ettei hänen pyyntönsä veisi kovinkaan paljon aikaani. Tämä varmistelu osoittautui todeksi ja asia oli käsitelty alle puolessa tunnissa.

Seuraavat kaksi tuntia olin äänessä, kun apua pyytänyt uhrini ei varmaan kehdannut lopettaa keskustelua, siis yksinpuheluani. Tein lopulta loppuyhteenvedon keskustelun päättämiseksi. Taisin sen jälkeen puhua vielä puoli tuntia.

En ollut etukäteen ajatellut puhuvani niin pitkään. Juttua vaan pulppusi. Huomasin jälkikäteen, että tämä kuunteluaikaansa antanut henkilö oli suureksi avuksi, kun sain pulputettua viime viikkojen opiskelujeni ajatuksia hänelle ääneen. Tämän pulputusmahdollisuuden seurauksena ajatukset jäsentyivät omassa mielessäni parempaan järjestykseen, joka tulee varmasti heijastumaan myös Ostan Asuntoja -sisältöön tulevien kuukausien aikana.

Miksi tämä herätti ajattelemaan verkostolle lisäarvon tuottamista?

Yllä kuvatussa keskustelussa emme olleet ostamassa tai myymässä sijoitusasuntoa eli kyse ei ollut kymppitonneista. Mitään akuuttia kriisiä ei ollut päällä ja voisi tuntua, että ei nyt kovin merkittävästä asiasta ollut kyse. 

Keskustelun lomassa ohimennen tulin antaneeksi muutaman henkilön yhteystiedot. Mikäli nämä kontaktit johtaisivat toimeksiantoihin, kyseessä eivät olisi mitkään merkittävät liiketoimet kenellekään. Näiden ketjujen päässä voisi olla vaikkapa kymppitonnin jälleenrahoitustapahtuma tai hyvän vuokralaisen löytyminen. Tämän kyseisen tapahtumaketjun verkostoon kuuluvilla henkilöillä voisi jonain päivänä olla tieto vaikkapa miljoonan arvoisen asuntonipun ostomahdollisuudesta.

Ehkä heille silloin tulee nimeni mieleen. Ehkä ei. Jos he eivät olisi koskaan minusta mitään kuulleetkaan, ei varmasti tulisi.

Ehkä juuri minulle kuunteluaikaansa antanut henkilö tietämättään vaikutti johonkin ajatuskulkuuni, joka saa minut välttämään jonkun virheen tai ottamaan jonkun kannattavan riskin tulevaisuudessa. Ilman tätä henkilöä et lukisi tätä kirjoitusta, joka kenties inspiroi sinua. Tai saa sinut vakuuttuneeksi, että olet varmemmin eri mieltä.

Vuokranantajan nelikenttä – yrittäjä Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #185

A. Asetu toisen asemaan ja yritä ymmärtää tämän tarpeita

Monelle meistä luontainen ajattelutapa voi olla, että näkee itsensä keskipisteessä, jonka ympärille piirtää erilaisia kehiä, joille sijoittaa asuntosijoittamisen ja vuokraustoiminnan kannalta erilaisia toimijoita niiden itselle merkittävyyden mukaan. Minäkin olen tällaisia kehämalleja opiskellut ja käyttänyt.

Verkostoa visualisoidessa voi miettiä kalaverkkoa. Se ei rakennu keskipisteen eli ajattelijan itsensä ympärille, vaan siinä jokainen verkon solmupiste on yhtä tärkeä. Verkkoa nostettaessa kala voi ihan yhtä hyvin löytyä verkon alku- tai loppupäästä, ylä- tai alareunasta.

Mieti oman asuntosijoitus- ja vuokraustoiminnan kannalta kaikki mahdolliset toimijat. Kun seuraavan kerran asioit heidän kanssaan, yritä miettiä heidän tarpeitaan ja miten voisit auttaa niiden tyydyttämisessä.

Jos olet löytänyt hyvän siivoojan, jota käytät vuokralaisten vaihtumisen yhteydessä tai remonttien valmistuessa, pysähdy kysymään tältä, miten siivousbisnekset sujuvat ja voisitko jotenkin auttaa. Jos käytät samaa luottovalokuvaajaa, toimi samoin. Oletko joskus asennuttanut sälekaihtimia sijoitusasuntoihin? Käytätkö kerran kolmessa vuodessa kiinteistönvälittäjän arviokirjapalvelua? Mieti koko verkosto kalaverkkoa ajatellen sen sijaan, että laittaisit niitä kehämallin mukaan itsesi ympärille tärkeysjärjestykseen sisä-, keski- ja ulkokehille. 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitussuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Tuhti uusi paketti Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Asuntosijoittaminen vuonna 2022 – 10 hyvää syytä sijoittaa asuntoihin

Flippaus, pito, flippaus, pito Topias “Me” Tervasmäki – Ostan Asuntoja Podcast #179


B. Jos haluat lisäarvoa, tuotatko itse lisäarvoa

Asuntosijoittajalle sijoitusasuntokaupat motivoituneiden myyjien kanssa ovat minulla aina ensimmäisenä mielessä, kun pohdin win-win -tilanteita. Tämä ajattelumalli lähtee siitä, että pyrkii auttamaan sellaisia myyjiä, joilla on ongelma. Vastineeksi ongelman ratkaisemisesta myyjä voi olla valmis tekemään kaupat asunnostaan reilusti alle markkinahinnan.

Laputin joskus muutaman valitsemani kerrostalon ilmoitustauluja kertoen kiinnostuksestani ostaa kaiken kuntoisia sijoitusasuntoja nopealla kaupalla ilman välikäsiä. Puhelimeni soi ja soittajana oli erittäin motivoitunut myyjä. Hänen asuntonsa vain sijaitsi taloyhtiössä, jota en ollut laputtanut. Hän oli kertonut ongelmastaan omalle kalaverkostolleen, jossa sattui olemaan yksi silmu, joka asui talossa, jonka olin laputtanut. Asunto siirtyi omistukseeni 48 tunnin sisällä soitosta.

Toisessa tapauksessa laputuksesta oli kulunut yli vuosi, kun vuokralaisekseni jäänyt motivoitunut myyjä oli antanut yhteystietoni asuntonsa nopealla kaupalla myymään pyrkineelle naapurilleen. Näiden kauppojen jälkeistä hallinnon luovutusta ei ollut vielä tehty, kun puhelimeni taas soi. Myyjä oli antanut numeroni omassa kalaverkossaan olevalle solmulle, joka etsi huonon asukaskokemuksen tilalle vuokranantajaa, jolla olisi mahdollisesti tarjolla parempaa kokemusta. Vuokrasopimuskin oli allekirjoitettu ennen luovutusta. Myyjä luovuttikin asunnon hallinnan suoraan uudelle vuokralaiselleni.

Jos pystyy tuottamaan lisäarvoa toiselle, se voi tulla jonain päivänä takaisin tavoilla, joita ei osannut kuvitella. Kehämallissa ulkokehälle sijoitettu siivooja voi siivota sata sijoitusasuntoa omistavan, pikku hiljaa eläköitymistä suunnittelevan asuntosijoittajan kalaverkossa asuntoja. Kehämallia ainoana ajattelutapanaan käyttävä asuntosijoittaja ei luontevasti mieti, mitäköhän hänen siivoojalleen käy, jos hän myy ensin 25 ja sitten toiset 25 sijoitusasuntoa salkustaan eniten tarjoavalle. Kalaverkkomallissa hän voisi ajatella, että löytyisikö asunnoille ostaja, joka jatkaisi siivoojan palveluiden käyttöä ja kysyy siivoojalta, onko tällä muita asuntosijoittajia asiakkainaan.

Jos pystyy tuottamaan lisäarvoa toiselle, se voi tulla jonain päivänä takaisin tavoilla, joita ei osannut kuvitella. 

Mainitsinkohan, että ajatuksieni kirkastamisessa auttanut, ruhtinaallisesti kuunteluaikaansa antanut henkilö on Ostan Asuntoja -sisällön kuluttaja.

Guruihin ja huruihin sokeasti uskominen. Asuntosijoittajan makrovirheet osa 6 – Tiistaiaudio #200

C. Verkosto vaatii ylläpitohuoltoa

Selvyyden vuoksi todettakoon heti, etten ole pitänyt mitään yhteyttä edellisessä case-esimerkissä mainittuihin laputtamistarinaan liittyviin motivoituneisiin myyjiin.

Kehämallini ulkokehällä on paljon toimijoita, jotka ovat omassa kalaverkossani silmuja, joiden palveluita olen toistuvasti käyttänyt ja heidän palvelujaan muiden kehiin ohjannut. Tästä huolimatta en suinkaan erehdy luulemaan, että olisin lähelläkään A- ja B-kohtien täydellistä hyödyntämistä. 

Pandemian alussa mietin koko kalaverkkoni läpi ja pyrin remontoimaan jokaisen asunnon ja uusin jokaisen kodinkoneen tuttuja kalaverkkoni solmuja käyttäen. Siitä huolimatta oma lista ajatuksista ja toimista, joilla voisin omaa kalaverkkoani huoltaa, on koronakuukausien kertyessä kasvanut pidentyväksi sumaksi, kun fyysistä läsnäoloa edellyttävän tekemisen osuus on kärsinyt.

Tuoko suklaalevy vuokralaiselle jouluna oikeasti lisäarvoa?

Jos en tiedä, että vuokralaiseni on terveysintoilija, joka arvostaa tosi tumman suklaan antioksidantteja, pelkän sokeripommin lähettäminen kymmenelle vuokralaiselle postin välityksellä ei ajattelussani tuo lisäarvoa.

Jos tiedän vuokralaiseni hifistelevän vähintään 1 200 metrin korkeudessa orgaanisesti kasvaneiden espressopapujen jauhamisesta omassa myllyssään, postin toimittama paputilaus suoraan paahtimolta voi ollakin lisäarvoa tuottava. Mokkamasterinsa pannussa suodatinjauhettua juhlamokkaansa tuntikausia lämpöisenä pitävää samat pavut ärsyttäisivät käyttökelvottomina.

Mitään näistä suklaa- tai kahvitottumuksista en voi tietää, jos en ole osannut selvittää etukäteen vuokralaisteni tarpeita. Silloin en pysty tuottamaan lisäarvoa näitä tarpeita jollain tavalla tyydyttämällä. Kenties yksinäisyyttä potevalle vuokralaiselle keskusteluaika keittiön pöydän ja kahvikupin ääressä on ollut se lisäarvoa tuottava tapahtuma. Yksinäisyydestä nauttivalle vuokralaiselle hänen keittiöönsä änkeäminen ei tuo lisäarvoa.

Seuraavalla kerralla yritän katsoa tai selvittää, onko vuokralaiselle espresso- vai suodatinkahvikeitin ja kysyä, onko vaalea vai tumma paahto hänen makutarpeitaan paremmin tyydyttävä vaihtoehto.


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -ekirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä ja kovakantinen kirjan nettisivuilta. Äänikirja on nyt työn alla!

B-Luokan Asuntosijoittaja YouTube -kanavallaan: BRRRR Strategia Case – Lumipalloefekti käytännössä

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti – Taloushaukan kirja-arvio ja alkua luettuna – Ostan Asuntoja Podcast #169

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

Suomen Vuokranantajien jäsenetuhinta 45 €

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: