Siirry sisältöön

Asuntosijoittajamiljonääriksi tulemisen 4 kulmakiveä – Blogi #269

22/08/2021
Ostan Asuntoja Blogi

Juttelin eilen Marko Kaarton kanssa ja olimme molemmat tyytyväisiä siihen, kuinka hyvin Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaa on tilattu ensimmäisten kuukausien aikana. Onnittelin Markoa siitä, että hän on ainoa suomalainen, joka on kirjoittanut 2 kirjaa asuntosijoittamisesta. Itseäni taputtelin selkään siitä, että olen vanhin suomalainen, joka on kirjoittanut esikoiskirjansa asuntosijoittamisesta.

Tänään pohdiskelin sunnuntaiblogin aihetta ja mieleeni heräsi kysymys, miksei kirjaa ole tilattu jo 10-kertaista määrää tai itse asiassa 100-kertaista määrää. Siinähän kerrotaan samaa rautalankaa eri asentoihin vääntäen, miten tulla miljonääriksi asuntosijoittamisen avulla. 

Jos yksityisiä vuokranantajia on Suomessa yli 300 000, voiko tosiaan olla niin, että 99 %:lla on tavoitteena, etteivät he vain tule miljonääriksi asuntosijoittamisella. Tämähän on tietysti otsikkotoimittajatason lausahdus ja voisi olla jopa blogikirjoituksen nimenä: 

”99 % asuntosijoittajista tyrmää Hurun & Kaarton kirjan tarpeettomana”. 

Jäin pohtimaan, mitkä olisivat sellaisia syitä, että 8 vuotta blogikirjoituksia julkaisseena ja ne Twitterissä aina kaikille jakaneena, vain suhteellisen pieni joukko lukee kirjoituksiani. Ne saavat tasaisesti viikosta toiseen 1-3 jakoa ja 4-5 tykkäystä. Parhaimmillaan. 

En itse tiedä, löytyykö vastaus näistä neljästä kulmakivestä, jotka tunnistin omiksi miljoonääriperustusteni vankoiksi nurkiksi. Joitain ajatuksia kyllä syntyi, miksi niin harva lopulta valitsee näiden perustusten rakentamisen sijaan muita ratkaisuja. Kuten aina ennenkin, nytkin kirjoitan omista lähtökohdistani toivoen, että joku kokee ajatukset hyödyllisiksi ja saa niistä perusteluja kulkea eri reittejä tai valita osittain samoja polkuja, jotka ovat minut vieneet perille.

1. Kaiva maata, tee muotit ja raudotukset sekä vala perustukset ennen seinien rakentamista

Kun lähdetään rakentamaan asuinkerrostaloa ylöspäin kohti taivasta, työmaalle tuodaan ensimmäisenä kaivinkoneet, jotka aloittavat kaivamaan kuoppaa edetäkseen taivaasta poispäin maan sisälle. Tämä vaihe kestää suhteettoman kauan. Olisi paljon hienompaa, kun elementtejä voisi pinota suoraan mustikanvarpujen päälle.

Tämä tarkoittaa sitä, että ennen kuin lähtee sijoittamaan kymmeniä tuhansia omia ja satoja tuhansia pankin euroja, pitää sijoittaa satoja omia euroja ja tunteja asuntosijoittamiseen liittyvien ja miljonääriksi tulemisen kyvykkyyksien kehittämiseen. 

Suvi Schwab Niina Huhtalan haastateltavana uudessa Asuntosalkku Kasvussa -podcastissa

Vaikka tietoa olisi 10 tai 100 kertaa enemmän ja helpommin tarjolla kuin minun aloittaessani, ei sen tiedon opiskelemiseen ja omaksumiseen ole vielä tullut ihon alle asennettavia siruja. Tätä vaivaa ja aikaa ei helposti voi kiertää oikopolkuja kulkemalla.

Yhä useampi noudattaa tätä ”perustusten rakentamisen tärkeys” -oppia. Yksityisten vuokranantajien kokonaismäärään verrattuna, Suomen Vuokranantajien jäsenmäärässä on valtava kasvupotentiaali. Osta, vuokraa, vaurastu -kirjalla on valtavampi lukijamääräpotentiaali. Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjalla on valtavin lukijamääräpotentiaali. 

Tämä kaikki siis olettaen, että valtaosalla yksityisistä vuokranantajista ei ole tavoitteena toistaa itse samoja kalliita virheitä, joita muut ennen heitä ovat toteuttaneet ja maksaneet opeista kallista hintaa. 

Jos tavoitteena on tulla ja pysyä asuntosijoitusmiljonäärinä, hakeudu sellaisten oppiin, jotka ovat nämä asiat jo toteuttaneet.

Ikä >300 vuotta

2. Rakenna sokkeli, alapohja ja katto kestämään 100 vuotta

En tiedä kuuluuko se suomalaiseen luonteeseen, että yksi suosituimpia asuntosijoituskirjoituksia on se, jossa kaikki meni pieleen, tappiot realisoitiin myymällä ja lopetettiin asuntosijoittaminen. ”Kauhuvuokralainen” -marginaalihömppäkirjoitukset kirvoittavat jopa alan toimijoilta runsaasti tykkäyksiä ja jakoja. 

Vähän niinkuin talvisodan veteraanit olis katsoneet pakkasmittaria, heittäneet aseet hankeen ja lähteneet kotimökkiin lämmittelemään aina, kun mittari laski alle -15 asteen.

Ensimmäinen asuntosijoitus voi olla se paras asuntosijoitus, mutta usein sen huomaa vasta 10 tai 20 vuoden jälkeen. Ja seuraavan 10 tai 20 vuoden jälkeen huomaa, että se ”parhaus” perustui siihen, että antoi ajan kulua ja piti hyvää huolta asunnosta ja vuokralaisista siinä sivussa. Ja sitten huomaa, että kymmenes sijoitus olikin parempi ja kahdeskymmenes oli diili, jonka olemassaolon mahdollisuutta ei edes tajunnut aloittaessaan.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjassa kuljetaan yhdenlainen polku, jota seuraamalla on tultu miljonääreiksi. Lumipallon kasvattamisen analogiaa voi ja pitää soveltaa kaikkeen. Oppiminen ja verkostot kehittyvät lumipallon tavoin samoin kuin asuntojen määrä salkussa. Jos on onnellinen tekemisensä parissa ja jaksaa vastoinkäymisistäkin huolimatta tehdä töitä pitkäjänteisesti, lopputulemana europallokin kasvaa lumipallon tavoin.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

AsuntopehtooriAsuntopehtoori tarjoaa asiakkailleen vuokravälitystä, vuokra-asuntojen hallinnointia ja asuntomyyntiä sekä isännöintiä ympäri Suomen.
Huolenpitopalvelulla ulkoistat vuokrasuhteen hoidon Asuntopehtoorille, joka takaa vuokrat koko vuokrasuhteen ajan ja hoitaa asuntoon liittyvät käytännön asiat.Vuokravälityksen Asuntopehtoori hoitaa edullisesti 12 kuukauden vuokratakuulla.Asuntopehtoori Isännöinti tarjoaa nykyaikaista ja tehokasta isännöintiä, jolla pystytään nostamaan taloyhtiöiden arvoa.Lisätietoa asuntopehtoori.fi

3. Lainaa tarvikkeita toisilta kohtuudella, jotta voit aina palauttaa lainaamasi

Pankit eivät ainakaan tietääkseni jaa korkean luoton kortteja ja tulonhankkimislainoja kaikille niitä pyytäville. Finanssikriisin aikana toki jopa puolikuolleille näitä hakemuksia USA:ssa hyväksyttiin ja lainoja myönneltiin. Suomessa kuitenkin on päälinjana ollut se, että platinakortteja myönnetään vain sellaisille, jotka eivät niitä tarvitsisi.

Vuokratuloa tuottavassa asuntosijoittamisessa vieraan pääoman käyttö on oleellinen elementti kannattavuuden parantamiseksi ja toiminnan kasvattamiseksi. Sen avulla miljonääriksi tuleminen nopeutuu merkittävästi. Sillä ei kuitenkaan tulla miljonääriksi, vaan sitä vastuullisesti, kohtuullisesti ja taitavasti käyttäen. 

Jos lähtee ajamaan 120 km/h moottoripyörällä taidoilla, jotka on hankittu polkypyörän selässä, voi onnistua pääsemään Tampereelta melkein Helsingin rajalle asti. Jos määränpäänä on stadionin urheilutapahtuma, perille ei koskaan pääsee, jos jatkaa samaa tahtia. Viimeiset 10 vuotta moni on opetellut velkavivun käyttöä juhannusöinä Tampere-Helsinki -moottoritiellä saapumatta vielä Helsinkiin.

Aloittelevan asuntosijoittajan alkumatkaan asuntosijoitusmiljonääriksi ei kuulu velkavivun maksimointia kaikin mahdollisin keinoin. Omarahoitusosuuden lisäsäästäminen ja kaikenlainen yrittelijäisyys, jossa omalla työllä, vaivalla ja epämukavuudella haetaan lisätuottoja, ovat aloittelijalle parhaita tapoja aloittaa matka kohti asuntosijoitusmiljonääriksi tulemista.

Miten ostaa sijoitusasunto, kun omarahoitusosuudesta tekee tiukkaa? Tiistaiaudio #179

4. Hajauta seiniin, ikkunoihin, putkiin, johtoihin, kalusteisiin ja istutuksiin sopivasti, että talo ja puutarha tarjoavat suojaa kaikissa myrskyissä

Kun päätös siitä on syntynyt, että asuntosijoittaminen on itselle sopiva omaisuuslaji, jota lähdetään nousujohteisesti harjoittelemaan kohti kaukana tulevaisuudessa visioitua miljonäärimaalia, päälajia tukevia harjoitusmuotoja ei saa kokonaan laiminlyödä.

”Laita kaikki munat samaan koriin ja vahdi sitä 24/7” on oikein hyvä ohje, kunhan ensin ymmärtää, mitä ohjeen takana on. Ohje ei tarkoita sitä, että ensin valitaan kerrostalo, jonka kaikki yksiöt lähdetään ostamaan, jotta voidaan vahtia yhtä koria. 

Tämä tarkoittaa enemmän sellaista, että valitaan oma keskittymisalue, jossa pyritään tulemaan todella hyväksi. Minulla tämä keskittymisalue on ”osta ja pidä” -asuntosijoittaminen. Omistan vuokrakoteja Raumalla, Nokialla ja Tampereella. Pieniä ja isoja yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Peruskuntoisia ja remontoituja. Linjasaneerattuja ja -saneerattomia. Vanhoja asuntoja ja uudiskohdeasuntoja. 

Olen Suomen paras kaljupäisten yli 56-vuotiaiden sarjassa ensimmäisen asuntosijoituskirjansa julkaisseista henkilöistä. Olen kenties hyvä tekemään vuokralaisvalintoja, hahmottamaan arvonluontikeinoja ja lisäämään pääomien kiertonopeutta. Voisin olla paljon parempi metsästämään liidejä,  kuvaamaan ja videoimaan asuntoja sekä neuvottelemaan parempia diilejä remonttitarvikkeista. Olen jo täysin tumpelo remonttihommissa ja vaaraksi itselleni jossain työmaan keskellä.

Tällaisen keskittymisen ansiosta valtaosa varallisuudestani on suomalaisissa asuntosijoituksissa, joiden vahtimistaitojani kehitän ja joiden vahtimiseen keskityn.

Lisäksi omistan metsää, peltoa, kiinteistöjä, osakkeita, REIT:jä, ETF:iä, kultaa, bitcoinia ja käteistä sekä oman yritykseni. Näiden hajautusten tarkoituksena on varmistaa, että pysyn asuntosijoitusmiljonäärinä, vaikka minkälainen myrskytulva osuisi kohdalle.

Kulmakivet toisiinsa yhdistettynä

Näistä neljästä syystä: 

  • Olen ikuinen opiskelija.
  • Pyrin näkemään asioita ja toimimaan positiivisuuden kautta.
  • Sijoitan tuottoja yhä uudelleen. 
  • Käytän vierasta pääomaa vastuullisesti ja kohtuudella, jotta voin aina hoitaa siihen liittyvät vastuut ja velvoitteet. 
  • Keskityn tulemaan hyväksi ”osta ja pidä” -asuntosijoittamisessa. 
  • Hajautan sopivasti varmistaakseni selustani ja sivustani, jos keskittymiseni kohde kohtaakin sellaisia vastoinkäymisiä, joita en ole osannut nähdä.

Sen sijaan, että yrittäisin ajaa kaasu pohjassa Tampereelta Helsingin stadikan portille asti, palaan ja keskityn aina näiden neljän nurkan kautta etenemiseen ja niiden vahvistamiseen. 

Uskon vahvasti, että tämä on kaikista nopein malli ensin tulla ja sitten pysyä asuntosijoitusmiljonäärinä.


Webinaari 25.8. – seisomapaikat jo loppuunmyyty, mutta pääkatsomopaikkoja yhä saatavilla 0 € hinta

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan kirjoittaneet Harri Huru ja Marko Kaarto järjestävät yhteistyössä Suomen Vuokranantajien kanssa kaikille avoimen webinaarin keskiviikkona 25.8. klo 18-19, jossa he käsittelevät kirjan aiheita sekä vastaavat katselijoiden kysymyksiin. Mukaan pääsee rekisteröitymällä, vaikka ei olisi vielä ymmärtänyt liittyä jäseneksi. Kirjakaan ei tarvitse olla ostettuna, koska sen saa sekä jäsenetuhintaan että jäseneduttomaan hintaan myös webinaarin jälkeen.

Tilaa uunituore Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirja

Lue Lavitaebella -blogista kirjan arvostelu

Lue Asuntoasiaa.fi Suvi Schwabin arvio kirjasta

11 kommenttia
  1. Joonatan Rautiola permalink

    Kiitos kirjoituksesta! Näitä aina sunnuntaisin odottelen. Lumipalloa alan kaiketi syödä kohta, luulisin sen pian tilaavani.

  2. Antti permalink

    Kirjan menekistä pieni kommentti: se on yksinkertaisesti liian kallis. Myös vaikka hyödyntäisi Suomen Vuokranantajien ostoedun. Oikea hinta pitäisi olla välillä 30 – 39.99€.

    • Kiitos palautteesta. Kirjan hinnoittelua on tosiaan pohdittu ja mietitään tasaisin väliajoin lukijapalautteen pohjalta. Olemme ajatelleet, että jos kirjainvestointi on tuottanut lukijoiden mielestä riittävästi lisäarvoa, se on oikein hinnoiteltu.

      Mun blogista löytyy yli 400 julkaisua ilmaista sisältöä ja joka viikko ilmestyy uutta sunnuntaisin ja tiistaisin. Podcast-jaksoja olen julkaissut yli 3 vuotta jokaiselle viikonlopulle. Tätä kautta samoja ajatuksia ja tietoa on tarjolla ilmaiseksi. Sitäkin kautta pohdittiin, mikä olisi kohtuullinen lisäarvo tilaajalle siitä, että tieto olisi yksissä kansissa. Loppujen lopuksi jokaisella on mahdollisuus päästä kahta kautta tietoon kiinni.

      Mikäli onnistun jommalla kummalla tavalla tavoittamaan tasaisesti yhden uuden henkilön, joka on saanut ajatuksistamme jotain hyötyä, olen tyytyväinen riippumatta siitä, onnistuuko se kirjan tilauksen vai blogin sisällön kautta, kunhan onnistuu.

  3. Olen yrittänyt saarnata lähipiirille asiasta. Yksi henkilö on innostunut ja seuraa tätä kanavaa – ja on tehnyt parempia diilejä kuin mitä itse sain samaan aikaan aikaiseksi. Lisäksi yhden diilin vinkkasin hänelle, kun en vain millään sietänyt asunnon myyjää… 🙂

    Eräs kaverini on sijoittanut menestyksekkäästi osakkeisiin pian 30v, eikä millään tajua mikä asuntosijoittamisessa on se juju. Matemaattisesti poikkeuksellisen älykkäältä ihmiseltä voisi olettaa että tämä juttu olisi hänelle helppoa, mutta ei vain ole. Jokin niissä remonteissa pelottaa. Ehkä.

    Se mikä tekee asuntosijoittamisesta hankalaa, on sen pitkäjänteisyys. Nuorena ei uskalla lähteä liikkeelle (kun sitä luulee ettei ole varaa) ja vanhana aloittaessa tulee jo kiire tienata jotakin… Mutta ostaessani asunnon 92-vuotiaalta myyjältä eilen, ajattelin että onhan tässä nyt vielä mullakin aikaa. Hän oli ostanut ko. asunnon 70-vuotiaana.

    Ne, jotka kirjan lukevat, ymmärtävät sen arvon kyllä. Ja se muu porukka sietääkin jäädä ilman. Itse asiassa olisi ehkä parempi, että painosmäärää olisi rajoitettu, jolloin kirjasta tulisi mieletön hitti ja siitä maksettaisiin torissa satasia. Tällöin sen arvo ehkä paremmin ymmärrettäisiin.

    Tämän postauksen ehdoton kukkanen on se, että vuokrahomman guru-Huru väittää olevansa remonttihommissa täysin tumpelo. Tätä emme usko, vaan vaadimme lisäselvitystä.
    On ihan totta, että remonttireiskoja kannattaa käyttää, kaikki mikä nopeuttaa rahan palautumista itselle, on hyväksi (kunhan se on kohtuullisen hintaista).

Trackbacks & Pingbacks

  1. Selitä velkavivun käyttö asuntosijoittamisessa 5-vuotiaalle – Tiistaiaudio #181 | Ostan Asuntoja
  2. Jimi Heikkinen Kajaanin Tulinen ja Liikkuva asuntosijoittaja – Ostan Asuntoja Podcast #166 | Ostan Asuntoja
  3. Sijoittamista ja Remonttia tuulipuvussa Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #167 | Ostan Asuntoja
  4. Hallitus poistaa kaikkien kansalaisten kaikki veroporkkanat poistamalla ansio- ja pääomatulot – Blogi #271 | Ostan Asuntoja
  5. Sijoittamista ja Remonttia tuulipuvussa Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #168 | Ostan Asuntoja

Saa kommentoida